Bespreking Antecs nieuwe productlijn voor 2005

Antec heeft tijdens de Consumer Electronics Show in een hotelkamer aan The Tech Lounge zijn nieuwe productlijn voor 2005 laten zien. Er werden niet alleen nieuwe kasten tentoongesteld, maar ook een flink aantal nieuwe voedingen en een nieuwe slotkoeler. Het lijkt erop dat Antec ervoor heeft gekozen computers stiller te maken. Dit bleek onder andere uit de getoonde voedingen, die nagenoeg geruisloos hun werk deden. Antec komt ook met een voeding, de Phantom, waarvan de ventilator tijdens normaal gebruik uit staat. Alleen als de temperatuur in de voeding te hoog wordt, wordt de ventilator in gebruik genomen. Alle nieuwe voedingen zijn trouwens voorzien van een voedingsstekker voor PCI Express grafische kaarten.

In totaal komt Antec met zeven nieuwe behuizingen. Een stille (nog naamloze) 19"-kast die in een rek kan worden geplaatst, de Titan 500 voor servers, de Performance TX Series, de BK640 MicroBTX die voldoet aan de BTX-standaard, de Sonata II en de Performance One P180. In al deze kasten wordt er zoveel mogelijk gebruikgemaakt van stille 120mm- en 92mm-ventilators. De meeste kasten hebben uitneembare rekken voor de harde schijven. De Titan 500 echter niet, bij deze kast is er geen rek, maar kunnen de harde schijven benaderd worden door het openen van een deurtje aan de voorkant. Antec maakt ook flink gebruik van fan ducts om koele lucht daar te krijgen waar het hoort. Dit alles met het doel om de kasten koeler te houden, zonder dat dit gepaard gaat met veel geluid. Of Antec hierin geslaagd is, zullen we pas weten nadat de eerste kasten op de markt verschenen zijn en getest worden in de praktijk.

Antec BK640 MicroBTX (klein)Antec BK640 MicroBTX binnenkant (klein)
De nieuwe BK640 MicroBTX-behuizing

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

15-01-2005 • 16:14

27 Linkedin

Submitter: Johan Beijert

Bron: The Tech Lounge

Lees meer

Antec Sonata II computerbehuizing getest Nieuws van 29 augustus 2005
Antec Performance One review Nieuws van 13 februari 2005
NorthQ Giant UFO processorkoeler getest Nieuws van 12 februari 2005
AOpen stelt microBTX-behuizing voor Nieuws van 20 januari 2005
HTPC-behuizingen naast elkaar gezet Nieuws van 27 december 2004
SNE introduceert 950 Watt-voeding Nieuws van 27 november 2004
Vijftal stille voedingen vergeleken Nieuws van 27 november 2004
FIC Condor barebone getest Nieuws van 5 november 2004

Reacties (27)

27
27
11
5
2
7
Wijzig sortering
Niet bedoeld als flame, maar waarom is er toch geen enkele PC kastenbouwer in staat om eens een ontwerp te maken dat zich kan meten met wat Apple al sinds jaar en dag produceert? Natuurlijk heeft men de handicap dat de kast een hoop verschillende hardware moet onderbrengen, terwijl Apple zijn kasten allemaal tailor-made kan maken, maar ik blijf het frappant vinden. Ook als je naar de iPod kijkt: wat je ook van het ding zelf vindt, hij ziet er tien keer beter uit dan de concurrentie. Natuurlijk heeft men bij Apple een fantastisch design team, maar andere bedrijven moeten dat toch ook kunnen? Ik heb geen zin om een G5 te moeten kopen om die vervolgens te strippen om eens een echt mooie PC te kunnen bouwen.
de PC markt is een open markt, men probeert elkaar de loef af te steken door meer performance voor minder geld aan te bieden. de gemiddelde consument zal voor een mooiere kast niet extra geld uitgeven. men kijkt puur naar de specs en het geld.

grote PC bouwers als dell en hp vechten het daarom in de prijs/performance sfeer uit. design van kasten is voor de gemiddelde consument geen issue en daarom doen dell/hp er weinig mee.

kleine PC kast fabrikanten nemen een groot risico een dure design kast op de markt te zetten. ze halen niet de meer-omzet in kasten die investeren in design rechtvaardigd. veel tweakers kijken alleen naar kasteigenschappen als koeldesign en aantal drivebays etc. daarom ook hier meer van hetzelfde.

een PC is gewoon een commodity die op specs/prijs afgerekend wordt, design speelt daar een ondergeschikte rol in. om deze reden investeert de PC industrie minder in design dan Apple.
Omdat er veel concurentie is proberen de verschillende fabrikanten volgens jouw theorie vooral de prijs zo laag mogelijk te houden, voor zo veel mogelijk specs. Dan mag jij mij uitleggen welke "performance" een kast te bieden heeft. Wordt een systeem sneller of stabieler van een kast? Volgens mij niet. Hooguit koeler, als er standaard casefans inzitten met enkele koelopeningen, en die koeloppeningen heeft bijna iedere case maar juist de casefans ontbreken. Daar komt bij dat airflow iets is waar mischien 5% van de computergebruikers aan denkt wanneer ze een computer samenstellen. Blijft over wat je er allemaal in kunt hangen en hoe je dit bevestigt. Een enkeling zal het fijn vinden als iets met rails bevestig zit maar het overgrote deel zal daar maling aan hebben. Die zullen toch niet vaak iets vervangen of er uit halen. Verder zijn er wat betreft het aantal bays genoeg goedkope kasten.

Wat blijft er dan nog over als onderscheidend aspect? Juist, hoe de kast eruit ziet en is afgewerkt. Het is algemeen bekend dat mensen de wereld om zich heen als eerste taxeren met hoe die eruit ziet, mooie mensen liggen bij een eerste ontmoeting beter in de smaak heeft onderzoek uitgewezen. Zo kiest een groot deel van de mensen ook hun producten in de supermarkt op basis van de verpakking wees wederom onderzoek uit. Ook ik zelf vind een stevige kast met goed afgewerkte scherpe randjes en goed ontworpen sidepanel belangrijk, maar kijk vooral naar hoe de uiteindelijke computer eruit zal zien op mijn bureautje.

Verder kan je stelling ontkracht worden door het simpele feit dat er in een grote markt met veel concurentie juist veel vraag is naar producten die zich onderscheiden qua design, constructie of prijs. Marktwerking heet dat. Dit houdt in dat de fabrikant voor iedere klant een passend product probeert aan te bieden om zo de concurent de loef af te steken. Zo zullen ze graag wat eye-candey aanbieden

Er zijn erg veel dure kastfabrikanten die erg in trek zijn als Thermaltake, LiaLi en noem maar op. Of het design van deze fabrikanten je aanspreekt is een andere zaak, maar deze beknibbelen in ieder geval niet op design en constructie.

Ook is er een shitload aan goedkope kasten die allemaal hetzelfde zijn maar verschillend ontworpen front-panels hebben om er stijlvol uit te zien.

Kortom uiterlijk is voor de meeste mensen echt wel doorslag gevend.
Naast de onderstaande redenen meen ik ook dat er een deel gepatenteerd is van het uiterlijk.

Het uiterlijk van de iPod bijvoorbeeld is ook deels gepatenteerd.

Packard Bell heeft (begin) vorig jaar wel een witte iExtreme op de markt gebracht.

www.spamula.net/blog/i11/iextreme.JPG

Niet echt lelijk in mijn mening. Maar ik heb ook genoeg klanten gehad die hem afschuwelijk vonden :)
Uiterlijk is niet te patenteren! Patenten zijn er voor technische vindingen.

Wat jij bedoelt is dat Apple het ronde scroll-touch wieltje heeft gepatenteerd.
Heb er nog even naar gezocht en waarschijnlijk heb je gelijk.
Nieuwsbericht: : Apple heeft 'kameleonbehuizing' gepatenteerd
(Categorie: Apple)
Geplaatst door Peter
zondag 15 augustus 2004 - 13:27:12

Apple heeft bij het US Patent & Trademark Office een aanvraag ingediend om een soort 'kameleonbehuizing' te patenteren.

Het gaat om een computerbehuizing die van kleur kan veranderen, op basis van instellingen van de gebruiker, de 'status' van het systeem of acties die erop uitgevoerd worden. Om de kleur te kunnen veranderen, worden led's gebruikt. Het aangevraagde patent vermeldt ook dat de led's apart geplaatst kunnen worden en een verschillende intensiteit bezitten, zodat er een variatie aan 'lichteffecten' kan onstaan: strepen en vlekken, een 'oplichtende' behuizing, et cetera.

De led'jes zouden ook door de gebruikers gecontroleerd kunnen worden op een 'scherm dat een grafische interface weergeeft'. Onduidelijk is óf, en zo ja, bij welke computers Apple de 'kameleonbehuizing' wil gebruiken. De bijgesloten afbeeldingen tonen bestaande computers als de iMac, maar ook een gewone doos. Een enkele afbeelding toont ook meerdere apparaten met een 'kameleonbehuizing', waaronder speakers, een muis, toetsenbord en diskdrive.
Dit wilden ze gepatenteerd hebben. Ik weet niet of het nu ook daadwerkelijk gepatenteerd is of niet :)
Ik vind Apple kasten echt ZWAAR lelijk. En ook de iPod vind ik weinig boeidend wat betreft design.

Even voor de duidelijkheid, ik wil geen pro-Apple mensen uitdagen maar wel even duidelijk maken dat smaken verschillen ..
Daar heb je helemaal gelijk aan, qua uiterlijk is een MAC veel mooier an een PC, zeker als je hem in de woonkamer hebt staan, zonder kast ervoor.
Omdat de meeste PC gebruikers die zelf een case kopen geen genoegen nemen met maximaal 1 optische en 2 HDD bays mischien?

Bovendien zijn er cases te koop die net zo mooi of mooier zijn als de G5 behuizing hoewel dat altijd een kwestie van smaak blijft.
op een atx bord heb je toch ookal een bepaalde indeling ???
de cpu heeft een vaste plaats ,, met aansluitingen word wel soms geschoven..
Ik denk dat je gewoon wat beter rond moet gaan kijken, design cases zijn weldegelijk te krijgen. Ik ben zelf wel een fan van Hoojum cases, maar er zijn er nog veel meer.
Anoniem: 78025
15 januari 2005 16:24
Dit alles met het doel om de kasten stiller te maken, zonder dat dit gepaard gaat met veel geluid.
"koeler te maken" mischien of "met veel hitte"
Komt er nauw ook een nieuwe (silent) 550W EPS12v?
Anoniem: 133488
17 januari 2005 11:37
Antec komt ook met een voeding, de Phantom, waarvan de ventilator tijdens normaal gebruik uit staat. Alleen als de temperatuur in de voeding te hoog wordt, wordt de ventilator in gebruik genomen
Wat is normaal gebruik? Want als je pc qua power iets teveel trekt (bijv. door het draaien van een }:O ) en de voeding te heet wordt, dan krijg je dus de hele tijd het geluid van een fan van een voeding die aanslaat en weer uitgaat.
Dan laat ik liever continue mijn fans draaien op 1000 toeren zodat je ze niet hoort.
Antec een beetje kennende zul je die fan ook niet horen als ie wel gaat draaien.

Antec heeft niet dit jaar de keus gemaakt om computers stil te maken. Dat hebben ze al vele jaren geleden gedaan.
Anoniem: 101108
15 januari 2005 16:20
Zo'n lelijke kasten! Zeker de foto's bij dit bericht. Antec’s Performance One P180 is wel klasse! Zeer simpel maar prachtig!

Zie : http://www.thetechlounge.com/article.php?directory=ces_05_antec&page=5

Het is misschien omdat ik een Apple fan ben dat ik de meeste computer kasten lelijk vindt ... :P
De Performance 1 P180 vind ik ook de mooiste van wat er staat.
Ben alleen nog een benieuwd naar de reviews over deze kast met betrekking tot de 120mm fan die in het midden van de case geplaatst is.
Deze fan staat op de bodem van de kast en blaast over de PSU en zuigt verse lucht aan over de harde schijven die aan de voorkant van de kast geplaatst kunnen worden.
Wel erg leuk om te zien dat deze kast uit twee compartimenten bestaat.
Ook de koeling van de airduct die verse lucht over de CPU en over de GPU blaast vind ik erg handig omdat de verse lucht van onderen af aangezogen wordt wat simpelweg de geluidsproduktie van de fan onhoorbaar maakt.
Nogmaals, ik zal wachten op de reviews. 8-)
Dat is ideaal, stil en alles makkelijk te benaderen, zonder eerst de halve kast te hoeven slopen.

Nu nog de plek van de voedings aansluiting op het moederbord en het gaat de goede kant op.
Niet bedoeld als flame, maar waarom is er toch geen enkele PC kastenbouwer in staat om eens een ontwerp te maken dat zich kan meten met wat Apple al sinds jaar en dag produceert? Natuurlijk heeft men de handicap dat de kast een hoop verschillende hardware moet onderbrengen, terwijl Apple zijn kasten allemaal tailor-made kan maken, maar ik blijf het frappant vinden. Ook als je naar de iPod kijkt: wat je ook van het ding zelf vindt, hij ziet er tien keer beter uit dan de concurrentie. Natuurlijk heeft men bij Apple een fantastisch design team, maar andere bedrijven moeten dat toch ook kunnen?
hmm.. sorry hoor.. maar ik vind die ipod's bijvoorbeeld helemaal niet zo mooi.. ze zijn erg saai en beetje oudbollig.. de creative touch, of veel iriver apparaten vind ik een stuk mooier..

bij pc's vind ik dit net zo.. ik zou echt niet zo'n g5 kast willen hebben.. oudbollig kinderachtig design.. ik weet niet waarom sommige mensen dit nou zo mooi vinden.. maja.. smaak is en blijft persoonlijk he :+
Hebben ze nou dan ook een nieuwe versie van de neo480 voeding in de planning?, dat je dus weer zelf kan kiezen welke stekkers je erin plugt.
Ik heb nu de Antec SLK2650-BQE, maar denk dat ik dan mooi een van de nieuwe versies haal, die Performance TX Series lijkt me wel wat, alleen die cpu koeluitgang lijkt een beetje te laag zitten of lijkt dat maar zo
http://www.thetechlounge.com/image.php?img_url=articles/ces_05_antec/i mages/45.jpg

@quincy2you
Zie bron in het artikel voor meer foto's ;). Ik heb zelf ook zo'n ding in mijn kast en die is toch echt voor de processor :).
Of jij bedoelt GPU of door de onduidelijke foto kunnen we een eventuele cpu ingang niet zien.
@ tibors
Dit alles met het doel om de kasten stiller te maken, zonder dat dit gepaard gaat met veel geluid.
"koeler te maken" mischien of "met veel hitte"
Koeler betekend stiller omdat je dan minder fans hebt draaien om de zelfde hoeveelheid warme lucht te verplaatsendus in een opzicht heeft hij gelijk... tog?
Ik vind deze kasten erg onduidelijke fanducts hebben. Misschien een idee om bij de review van deze kasten een 'bouwtekening' te zetten wat mogelijk is, want ik zie nou niet echt wat waarheen gaat :)

Die performance One is echt mooi :9~. Hebbe-hebbe-hebbe! :) Als hij nou net zo stil is als de Sonata, vind ik het helemaal prima :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee