Antec Sonata II computerbehuizing getest

Bij The Tech Zone is een review gepubliceerd over de Antec Sonata II computerbehuizing. Deze behuizing is de verbeterde versie van de populaire Sonata-behuizing en is gericht op computergebruikers die waarde hechten aan een stille omgeving. De behuizing is uitgerust met een stille 450 Watt voeding en een regelbare 120mm ventilator om de inhoud koel te houden. De harde schijven kunnen gemonteerd worden met rubberen afstandshouders om zo te voorkomen dat vibraties worden doorgegeven aan de behuizing. Tevens wordt de kast geleverd met een luchttunnel die gebruikt kan worden om warme lucht direct van de processor en videokaart de kast uit te werken. De 92mm ventilator die gebruikt kan worden om de processor te koelen en de 80mm ventilator die gebruikt kan worden om de videokaart koel te houden worden standaard echter niet meegeleverd. De reviewer is erg positief over de behuizing. Het is een goede basis om een stil systeem mee te bouwen, de kast is gemakkelijk in gebruik en het design is oké. Alleen het feit dat de ventilatoren voor de luchttunnel optioneel zijn wordt als minpunt gezien door de reviewer.

Antec Sonata II computerbehuizing

Door Hielko van der Hoorn

29-08-2005 • 19:33

56 Linkedin

Bron: The Tech Zone

Reacties (56)

56
56
19
3
2
31
Wijzig sortering
Ik heb deze kast een maandje geleden binnen gekregen en ben er, zoals hij geleverd wordt, niet helemaal tevreden over. Ik heb op GoT een mini-review geschreven: http://gathering.tweakers...message/23942493#23942493

Waar het op neerkomt:
* De 80mm intake fan in de voeding maakt nog te veel lawaai.
* De 3-speed 120mm outtake fan is zonder aanpassing niet buiten de kast of traploos te regelen.
* De kast is niet bekleed met geluidsabsorberend materiaal.
* De fanduct werk niet even goed met elke koeler.
* De blauwe LEDs voorop zijn veeel te fel. :)
jfeelders, je schrijft in je review het volgende
De 450W SmartPower-voeding bevat 2 fans. De 80mm-intakefan draait op relatief hoog vermogen waardoor bij niet stil is. Deze intakefan wordt met 2 draden aangestuurd via het moederbord. Hierdoor is de snelheid niet goed te regelen. De 80mm outtake-fan werkt alleen bij zware belasting en zal de meeste tijd niet draaien.
Echter is dit niet juist. De intake fan is thermisch gestuurd. Deze is in de voeding intern aangesloten en heeft geen externe lead! De exhaust fan is ook thermisch gestuurd maar staat bij normale temperatuur uit. Deze exhaust fan heeft een externe lead. Deze is bedoeld om de snelheid van de exhaust fan te bewaken. Sluit je deze aan op je een moederboard zonder toerental aansturing zal deze direct op volle toeren gaan staan loeien. Deze lead dien je in dat geval niet aan te sluiten. Dan is de voeding heel stil, fluisterstil zelfs.
Klopt niet helemaal. Dat de outtake fan temp-gestuurd is en uit staat bij normaal gebruik is inderdaad juist. Maar de intake fan heeft naast een aansluiting in de voeding ook de 2 draden nodig voor operatie. Maak hem maar eens open. Ik heb de koeling ook zonder de aangesloten intakefan gebruikt en hij ging niet draaien. Dus of de temperatuur-drempel werd nog niet gehaald of hij heeft echt de 2-draads en niet regelbare aansturing nodig...
Eigenaardig, wellicht dat er een revisie is geweest. Ik heb alleen de lead voor de exhaust fan en die is niet aangesloten. Zoals beschreven in de handleiding. De intake fan draait heel langzaam rond. De exhaust fan staat stil.

Er staat in de handleiding. "The internal intake fan operates when the supply is turned on."

Hoe lang heb jij die kast al?
Ik heb de case half juli besteld en begin augustus binnen gekregen. Ik heb een fototje van de open PSU gemaakt, sectie intakefan. De rode draad gaat naar de printplaat, de zwarte gesplitst naar print en mobo en de blauwe naar mobo. Is dat bij anderen anders?
Ik heb recentelijk een Antec Sonata II gekocht en er een Asus A8N-E ingebouwd. Wat mij opvalt is dat de zijpanelen en met name het afneembare deel niet zijn voorzien van een dempende laag zoals een bitumen mat o.a. De kast en met name het losse paneel komt vrij snel in resonantie als gevolg van minimale onbalans van de draaiende koelventilatoren. De resonantie die onstaat is vele malen meer irritant dan het geluid van de fans. Het is natuurlijk zelf snel opgelost met een plaatje bitumen. Echter belooft Antec een oase van rust, dat is het zonder kleine aanpassing niet. Maar voor de prijs heb je een nette kast met een krachtige stille voeding.
Weet je, de kast is bij mij nou het enige waar ik naar niks kijk behalve het uiterlijk. Ding moet mooi zijn, genoeg plek voor schijven etc en hoe dat ie koelt of lawaai maakt kijk ik nooit naar. Ben ik daar nou de enige in?
Ja... Een mooie kast vindt ik ook belangrijk, maar hij moet ook goed koelen... Ik zou het erg vinden als mijn GeForce 6800GT oververhit geraakt omdat mijn kast niet goed koelt, maar er wel vet cool uitziet :s Dan hebt je nogal wat aan die kast...
Anoniem: 117563
@Andros29 augustus 2005 20:37
En ik vind het juist belangrijk dat mijn kast lekker stil is. De PC staat namelijk nauwelijks 2 meter naast mijn bed opgesteld, veel meer ruimte is er niet op een studentenkamer!
Anoniem: 127222
@Andros29 augustus 2005 21:02
Ik vind het wel degelijk belangrijk of dat ding een beetje stil is, sterker nog, ik heb de sonata1 gekocht om deze reden. Daarbij nog een zalman cpu koeler en n zalman vga koeler, extra 120mm fan voor me schijven (waar een geweldige ruimte voor is gereserveerd) en een fan-controller, dat ik voor het gamen wat harder kan gaan en met het slapen wat rustiger kan liggen.
Ben heel erg te spreke over het hele apparaat, vin alleen de nr 2 wat minder mooi als ik zo naar de plaatjes kijk, ik mis de metallic afwerking aan de zijkant.
Anoniem: 111783
29 augustus 2005 19:46
Vind ik eigenlijk geen minpunt. Een beetje fan kost toch 10 euro en iemand die er al een heeft liggen steekt dat liever in zijn eigen zak of een kroket in mijn geval.
Bovendien, de échte stilte-freak verwijdert die standaard fans toch direct en vervangt ze door bijvoorbeeld Nexus fans ;)
Laat me raden... Jij hebt geen Sonata?
Er zitten namelijk al vreselijk stille fans in. Geen reden om die te vervangen.
Stil is ook maar relatief, vergeleken bij mijn pc zijn ze erg lawaaiig, vergeleken met een straaljager zijn ze best stil. Een vriend van me had zo'n kast gekocht omdat hij het stil wilde hebben net als mijn pc. Zijn pogingen zijn mislukt...


(Al snap ik niet helemaal waarom, zijn laatste config was in stilte onderdelen bijna identiek aan de mijne, misschien had ie toch eens naar zn schijven moeten kijken...)
Ik heb op het moment een Sonata en kan niet zeggen dat de fan die er al in zit erg stil is. Een vriend van me heeft andere fans gekocht en die is toch een tikke stiller.
Ik heb de voeding vervangen door een Nexus, die is nog een stuk stiller dan de lownoise van Amtec. Wellicht is de versie in deze kast nog stiller dan die van versie 1.
Ik heb ook een Sonata 1 en moet al met mijn hoofd binnen de 30 centimeter van mijn kast komen om te horen of hij opstaat... er zit een AMD64 3000+ en MSI Radeon X800Pro in, misschien dat de keuze van die componenten ook heeft bijgedragen aan de stilte...
Juist ja.. ik heb zelf ook al een tijdje de sonata 1 kast, en moet zeggen datie standaard geleverd echt fluister stil is.. het enige wat veel lawaai maakte was de koeler van mijn processor p4 3.2 HT (was de standaard intel koeler), die is inmiddels vervangen door een simpele koeler van 9 euro van coolermaster en nu is de hele bak fluisterstil.. zou em natuurlijk nog stiller kunnen maken door de koeler (Zallman) van mijn videokaart 9800Pro op 5 volt te zetten ipv 12 volt en toch die 9 euro kostende koeler vervangen door een duurdere nog stillere koeler, maar echt veel schiet ik er dan niet meer op behalve hoge kosten voor een minimale vermindering van geluid..
Als "echte stilte freak" had ik een Papst fan.
Maar die ligt nu ongebruikt in een doos. Dat bleek verreweg het stilst...
De standaard fans in deze antec cases en de SLK serie zijn al behoorlijk stil hoor :P
is een kroket met een tientje er in lekker? doe mij maar mostert.
ik heb zelf de Sonata 1 en ben er zeer over te spreken, maar met mijn 380W hoef ik niet te beginnen aan een serieuse SLI opstelling.

daar zou deze dan juist wél nog wat te bieden hebben
Ik vind de voedingen die Antec standaard in hun kast levert toch niet wat ik er van had verwacht... In mijn broer zijn case, een SX1040BII zit standaard een 430W, maar als je dan op de sticker van die voeding kijkt dan zie je dat hij op de 12V lijn maar 18A levert, dat is maar 216W. Dus je denkt dan een vette Antec 430Watter te hebben, maar een SLi setup zal die voeding toch niet kunnen trekken. Mijn Enermax 425W Noisetaker levert op diezelfde 12V lijn 29A...
Inderdaad! Die antec voedingen zijn best aardig maar niet stil. De losse modellen zijn naar mijn mening ook te duur voor wat je krijgt.
Ik heb mijn Sonata1 voeding vervangen door een zalman 400B en dat was een goede stille zet. :)
Is die 29A volgens de stikker of volgens de site?

Vreemd genoeg zit daar bij bepaalde Enermax voedingen een verschil in. (Erg dubieus, en daarom heb ik altijd een oogje op Enermax)
Anoniem: 107502
29 augustus 2005 21:06
1. Deze review is laat. De Sonata 2 is al bijna drie maanden in Nederland verkrijgbaar, en er waren al langer een aantal reviews te vinden. Ga maar Goog'len.
2. Daarmee is deze newspost van T.net ook laat.

Nu over de Sonata 2 zelf. Uit de reviews die ik al had gelezen is mij duidelijk geworden dat:

1. De luchtunnel niet zo effectief koelt.
2. Als de luchttunnel geinstalleerd is (want deze is ook weg te halen) is deze bevestigd precies voor de 120mm fan. De 120mm fan is dan niet meer effectief.
3. Dus kom je tot de logische conclusie dat je de luchttunnel beter niet kunt gebruiken. En dan blijkt dat er allemaal stof kan binnenkomen door de gaten die anders door de luchttunnel gebruikt worden, want er is geen stoffilter voor die gaten.

Dus het lijkt mij geen goede behuizing. Ik ga de Antec TX1050B kopen voor mijn nieuwe PC.
Lijkt me ideaal voor de bouw van een stil systeem, al had ik liever een kast gezien die koeling als eerste prioriteit had waarmee gelijk simpel een stille omgeving kan worden gecreeerd. Als ik hier mijn componenten in zou plaatsen zou het lokaal 45 graden worden in deze kast.
Niet iedereen koopt daarom ook dezelfde kast. De een prefereert koeling en de ander stilte. Dus dan is de kast niet voor jou bestemd, maar anderen kunnen er heel blij mee zijn. Betere koeling levert over het algemeen meer geluid op en dat zou voor een hoop mensen dus weer een nadeel zijn.

Betere koeling hoeft natuurlijk niet meer geluid op te leveren, maar dat is in dit geval met luchtkoeling vanzelfsprekend wel het geval.
Ik heb de Sonata 1, met 380W voeding.
Daarin zit:
- AMD Athlon 2500+ @ 3200+
- Radeon 9800 pro 128MB met daarop een ZM80D-HP (passief gekoeld!)
- 4 x hd, 2 DVD/rw meuk
- Raid/TV/Gbit netw. kaart

Koeling:
- 2x 120mm
- 1x 80mm in de voeding
- Coolermaster Aero 7+

Dit alles draait altijd full stressed (koetje) maximaal 50C CPU/37C Case, alles is aangesloten (incl. CPU koeler) op de door de voeding geregelde koelingsaansluitingen (Fans draaien nu rond de 7 a 8V)
Zo gouw als het warmer wordt gaat er wat meer spanning naar de koelers en wordt het spul weer naar de 50C getrokken.

Het kan allemaal natuurlijk koeler, als ik alles gewoon op de normale molex stekkers aansluit en gewoon op 12V laat draaien wordt het spul niet warmer als 35C en een extra fan voor mn Radeon (zoals Zalman uitdrukkelijk aanraad) en de CPU fan op een normale molex (zoals Antec dat duidelijk adviseerd) maar waarom zou je dat willen? (het is zo toch koel zat? en stil daar gaat het mij vooral om)
Kijk eens naar de kasten van Arctic Cooling ;). Schijnen wel goed te zijn, geen eigen ervaring echter :).
Ik vind ze nogal suf: En duur.

http://www.arctic-cooling.com/pc_case1.php
Dat zijn advies prijzen ;), kijk maar in de Pricewatch. Dat je hem niet mooi vindt is een andere zaak ieder zn eigen smaak ;).
Dat ie gewoon lelijk is... Dat is geen minpunt? ;)
Smaken verschillen. Ik vindt hem namelijk wel wat hebben, dus om een minpunt te geven op persoonlijke smaak is niet erg objectief heh.. ;)
ik vind m er hardstikke sexy uitzien :)
Heb een sonata 1 al een tijdje.. toen was de autolak zwartglans nog niet veel te vinden..
Door deze kast heeft antec bij mij zo'n goede reputatie gekregen :)..en heb hem inmiddels meerdere malen gebruikt voor andere systemen..
Koeling is bij mij prima.. mijn systeempje draait vlot en koel erin...en de voeding kan het tot nu toe ook allemaal nog aan..
Smaken verschillen zeker... Daar valt niet over te twisten. Maar laten we wel wezen.... Bij een kast speelt uiterlijk best een rol. Blijft idd subjectief, maar feit is dat er wel mooiere te vinden zijn.

Verder idd erg overbodig mijn commentaar, was ook meer grappig bedoeld.
Wat ik me nou afvraag, hoe stil is die voeding? Ik kan op de site van antec nergens iets over dbas vinden, bij de review van spcr stonden mp3tjes en dat klonk toch niet echt stil. En om nou een kast incl. voeding te kopen en die dan weer te vervangen vind ik ook zoiets. Ik denk dat ik dan toch maar voor de SLK3000B ga i.c.m. een Tagan U15 voeding. Die kast is net een tx1050 maar dan zonder wat extras (geen slotjes, geen mogelijkheid voor fan in het zijpaneel e.d.), dat heeft wel zo z'n nadelen maar dan hoef je geen gloednieuwe voeding te verpatsen.
Er staan 2 reacties omtrent het geluid van de voeding. Mijn voeding is muisstil. De intake fan draait minimaal en de exhaust fan staat stil bij een mobo temp van 36C en een CPU van 38C, AMD 64 3000 Venice.
zelf een redelijk te vreden gebruiker van de Sonata 1, alleen jammer dat de backplate er niet uit te schuiven is. dit zou het monteren een stuk fijner maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee