Red Flag Linux gaat zich richten op grote bedrijven

Red Flag Software, de distributeur van de Chinese Linux-distro Red Flag Linux, gaat zich meer richten op de zakelijke markt, zo weet InfoWorld te melden. Bovendien hebben de Chinezen serieuze plannen om de software aan de andere kant van de oceaan aan de man te brengen. De afgelopen twee jaar heeft de ontwikkeling van Red Flag Linux zich hoofdzakelijk gericht op het desktopsegment, maar nu ziet men meer heil in zakelijke klanten die over willen stappen van Unix of Windows naar Linux voor servertoepassingen. Linux heeft een klein maar gestaag groeiend aandeel in de Chinese markt voor besturingssystemen, volgens een schatting van marktonderzoeker IDC. De totale omzet van Linux-distributies bedroeg het afgelopen jaar 8,1 miljoen dollar bij een afzet van 2,1 miljoen exemplaren. Het leeuwendeel hiervan bestond uit clientversies en Red Flag was volgens IDC heer en meester in die markt met een totale afzet van 1,3 miljoen stuks.

Red Flag logoDe totale omzet van serversystemen in China bedroeg in 2003 5,9 miljoen dollar, voor een totale afzet van ongeveer 24.000 stuks. Nu de markt bekend is met het product Red Flag, is het tijd om het zakelijke segment te bestormen vindt Chris Zhao, topman van Red Flag Software. "We have had success to enter the government sector and enter China Post, education, energy, communication and financial services area and also we entered the telecommunications sector. There is a lot of adoption of Red Flag Linux in Chinese industry," zo sprak hij. Het bedrijf wil een Engelse variant gaan aanbieden voor landen in Zuid-Oost Azië waar veel Engels gesproken wordt, zoals Singapore, Maleisië en Thailand, vertelde Zhao. Ook van het Red Flag Linux Desktop OS staat een Engelse versie op stapel. Die zou oorspronkelijk al aan het eind van 2003 gelanceerd worden, maar nu hoopt men hem toch uiterlijk binnen twee maanden klaar te hebben voor distributie.

Door Henk-Jan de Boer

17-08-2004 • 00:00

23

Bron: InfoWorld

Reacties (23)

23
23
17
7
0
2
Wijzig sortering
Opzich heeft men wel een voordeel dat men uit de regio komt maar dan houdt het ook op. In vergelijking met RedHat en SuSe Novell wordt het een harde dobber. Ik zie dan ook geen enkele bijzondere voordelen in Red Flag Linux en zal men het metname moeten hebben van de chinese markt. Hoewel het een grote economie in ontwikkeling is en bijna 1/5 van de wereldbevolking er leeftt is het bij lange na nog geen stabiele economische omgeving en loopt men op technologisch niveau ver achter op de eeuwige rivaal Japan.

Wel wordt het tijd dar er eens een beetje opgeruimd wordt in de linux markt. Elke dag komt er wel een nieuwe distro uit wel weer "iets" bijzonders heeft.Maar het bedrijfsleven lijkt toch nog steeds te kiezen voor vertrouwde leveranciers als Sun en IBM als het aankomt op Unix like systemen. Ik hoop dat de combinatie van Suse met Novell in ieder geval haar potentiele meer waarde kan bewijzen. We zullen wel zien welke distro's er over 5 jaar nog zijn en welke distro's zullen verdwijnen.
Anoniem: 32075 @ripexx17 augustus 2004 00:56
Ach China is de grootste markt en is nog steeds een ondemocratisch communistisch land (wel teverstaan dat met communist bedoeld wordt dat alles vanuit de partij en het politburo gestuurd wordt, dat er industrie en handel is belet niets aan de staatsstructuur)

Zodoende zullen concurrenten van RF weinig kans krijgen, zomaar downloaden lukt ook niet daar internet toegang sterk gemonitored wordt vanuit het ministerie van staatsveiligheid.
Anoniem: 61096 @ripexx17 augustus 2004 17:14
Ik denk dat Red Flag een flink voordeel heeft in China door de veel betere ondersteuning van de Chinese tekens (hoop ik voor ze :) )

Dat is bij westerse programmeurs toch vaak een ondergeschoven kindje.
Het verschil is dat t de eerste communistische distro is.. en dus wel de moeite waard :P
T verschil is volgens mij dat je er rekening mee moet houden dat China maar al te graag censuur en andere systemen ter beperking van privacy en vrije meningsuiting gebruikt... (denk aan het 'gefilterde' internet dat ze hebben). Ik zou hun distro in elk geval niet vertrouwen als het op privacy en anonimiteit aankomt.
Dat hele voordeel van open source was juist dat je in princiepe zelf kan controleren wat dat stukje software allemaal doet. Het zal wel een behoorlijke klus zijn om de gehele code van RF door te lopen, maar het kan.
Ik heb sterk de indruk dat de Aziatische opmars van linux nog niet heel veel heeft opgeleverd aan nieuwe code; aleen een hoop Aziatsche vertalingen. Ik vraag me af in hoeverre de principes van de GPL ook echt worden uitgedragen onder de gebruikersgemeenschappen. Ook vraag ik me af wat een communistisch regime nou precies vindt van het "teruggeven aan de gemeenschap" in de vorm van uitbouwen van GPL-code. De gemeenschap is immers veel groter dan één land.

Tot slot: als men in China niet al te moeilijk blijkt te doen over copyrightschendingen, geldt dit dat ook voor schendingen van de GPL? Bij wie haal je je recht als je straks een gehackte linux firmware in je el-cheapo-routertje aantreft?
Anoniem: 114409 17 augustus 2004 00:12
Red Flag en Red Hat, lijkt wel érg veel op elkaar, right?
Voor zover ik het begrijp is RF ook een fork van RH.
Als je dat er al veel op vind lijken moet je eens die office variant vergelijken met office 2003 ;)

(Weet die naam eventjes niet meer)
OpenOffice, StarOffice, Office Deluxe, KOffice (zie OpenOffice volgens mij)... Corel Office, wie bied meer ?
KOffice (zie OpenOffice volgens mij)
Wat bedoel je hier mee? Dat KOffice een kloon of een KDE jasje van OpenOffice zou zijn? Nee dus. KOffice is een compleet apart pakket dat van de grond af is opgebouwd. Wel komen de bestandsformaten overeen (of het was de bedoeling dat te gaan doen).
Ik dacht dat KOffice een rebuild was van OpenOffice, er staat toch ... "volgens mij" as in ... ik twijfel en gok hier :Y)
je bedoelt eioffice, is inderdaad een complete clone, maar dan in java gemaakt

http://www.tweakers.net/nieuws/32648/
Bij "rode vlag" heb ik een compleet ander beeld voor me dan bij "rode hoed" hoor.
China is weer lekker onsportief bezig.
Veel software bedrijven willen hun software verkopen aan China, ze kijken de broncode een beetje na, kopieren wat, werken lang samen en dat maken ze zelf wat. Beter gezegd imiteren ze wat.

Ik heb er gewoon geen goed woord voor over.
theRob: China is weer lekker onsportief bezig.
Wat is daar nu onsportief aan? De hele geest van Linux en open source is net dat je dat kan wanneer je dat wil. Als jij daar zin in hebt mag je dat ook gerust doen. Er is namelijk niets in de licentie die je zal tegenhouden.
Op andere vlakken hebben ze soms inderdaad zo'n kopieergedrag vertoond, en daar was dat inderdaad niet altijd sportief te noemen, maar in dit geval wordt het zelfs aangemoedigd... Ze moeten namelijk ook weer hun verbeteringen publiek maken, waardoor linux (en open source) er als geheel op vooruit gaat.

Iedereen die iets van open source afweet en begrijpt weet dat dit net een van de grote voordelen is. Als je dat liever niet hebt betaal je toch gewoon je licentiekosten en support aan een closed source softwarehuis (keuze genoeg) in plaats van verwerkings- en supportkosten aan een leverancier van linux-diensten.

Als je helemaal niets wil betalen, en zo lopen er hier waarschijnlijk genoeg rond, kan dat ook volkomen legaal door gewoon een distro naar keuze te downloaden en te installeren.
Anoniem: 53573 @GORby17 augustus 2004 11:37
... Ze moeten namelijk ook weer hun verbeteringen publiek maken, waardoor linux (en open source) er als geheel op vooruit gaat.
Hmmm de Chinese overheid die zich aan regels gaat houden? Ik geloof er persoonlijk helemaal niks van. Ik denk dat ze eerder een open systeem dichter gaan maken om zo de keuze vrijheid in China te kunnen beperken. Dat doen ze immers ook met het Internet.

En wie gaat er wat ondernemen tegen de Chinese overheid als blijkt dat ze gewoon schijt hebben aan GPL?
Zoek eens de ruzies op tussen Linus Torvalds en Andrew Tanenbaum. Dan realiseer je je dat Linux op zijn beurt ook directe jatwerk is van Minix. En Minix is weer gejat van het originele UNIX-ontwerp dat op zijn beurt weer is gejat van het oorspronkelijke MULTICS-ontwerp.

Technologie ontstaat niet uit het niets. Alle bestaande technologie is een voortborduursel van bestaande technologieën. Mensen ontwikkelen produkten door te kijken naar anderen, het over te nemen en te verbeteren. Electronica bestaat uit componenten die zo gespecialiseerd zijn dat die noodzakelijk moeten worden ingekocht. Deze onderdelen zijn bestaande concepten.

Technologie evolueert. Binnen de technologie in Linux bevinden zich ook traditionele wiskundige algoritmen die duizenden jaren geleden door wiskundigen in China zijn uitgevonden (een grote bron van de wiskundestandaarden komen uit China). In Japanse televisies zitten Nederlandse Philips chips. In Nederlandse Philips TV's zitten weer onderdelen van de Koreaanse Samsung of Japanse Sony. Ik noem dit geen jatwerk.

Zoals China nu met Red Flag aanpassingen doet vanuit een universeel systeem, want Linux wordt wereldwijd ontwikkeld en zeker niet in 1 continent, zo gebruiken Europa en andere continenten weer technologie uit Japan en Korea. Geen enkel land/continent kan achter gesloten deuren totaal vanaf de grond aan een produkt als een besturingssysteem opleveren. Ook Microsoft en andere softwarebedrijven kijken bij elkaar en verbeteren wat zij zien. Het is echt niets nieuws hoor.

Slackware, Debian en al die anderen zijn ook direct hercompilaties van bestaande GNU-code in en voorbedachte configuratie. Ik noem dat geen jatwerk, maar assemblage. Hetzelfde geldt voor Red Flag.
t positieve is natuurlijk: aangezien china met amerikaans copyright zijn kont afveegt, zou je t goed compatible kunnen krijgen met alle windows zooi... office die 100% office 2003 documenten kan openen bewerken en opslaan bijv. omdat t gewoon rechtstreeks gejat is. in weze mag microsoft nog niet eens zeiken ook,want ze gebruiken zelf die tactiek al jaren.
t nadeel is dan gelijk weer, dat ze zich waarschijnlijk ook niks aan trekken van open source, gpl/gnu
Ik vind het nog steeds erg komisch dat Linux juist hier in het kapitalistische westen is ontstaan. Er is kennelijk zo veel onvrede over de producten van software fabrikanten dat er een hele community ontstaat die toch wel een beetje volgens communistisch model software gaat produceren.
Open source/free software is het communisme van de 21ste eeuw.

Je ziet ook een beetje de zelfde bewegingen.
-Er is veel sympathie vanuit de bevolking
-Bedrijven en elite bieden weerstand
Hoe zit dat bij Linux eigenlijk met de broncode; de keywords zijn ongetwijfeld vaste woorden. Maar hoe zit het nou als er een chinees, die niet zo bedreven is in engels, een engelse broncode, met engels commentaar, wil uitpluizen? Omgekeerd geldt eigenlijk hetzelfde.

Btw: is die naamgeving niet een gemiste kans: ik had voor Chinux gegaan ... of is dan de link met linux te vaag?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.