Wal-Mart zet volgende stap in testen RFID

Wal-Mart, de grootste supermarktketen in de wereld, is gisteren begonnen met de invoering van RFID-tags in zeven winkels en één distributiecentrum in de Amerikaanse staat Texas. Het bedrijf begint hiermee de testfase voor een grootschalige introductie van RFID volgend jaar. Dan zullen 137 leveranciers hun containers en grootverpakkingen voorzien van RFID-tags, die door middel van radiogolven gedetecteerd kunnen worden. Acht ondernemingen doen nu al mee aan de proef met in totaal 21 producten. Voor een van hen, HP, geldt dat de verpakkingen van producten in de winkel zelf van een RFID-tag voorzien zullen zijn. De individuele producten van andere bedrijven als Unilever, Gillette en Procter & Gamble blijven daarvan verschoond.

Wal-MartHet is de bedoeling dat bij de levering aan het distributiecentrum en vanuit het distributiecentrum aan de lokale winkels, de containers en grootverpakkingen detectiepoortjes van zo'n 4,5 meter in hoogte passeren. Op die manier kunnen voorraden en leveringen automatisch achterhaald en gecontroleerd worden. Wal-Mart zegt dat dit op den duur tot een efficiëntere bevoorrading en lagere kosten zal leiden. Het bedrijf heeft een werking van 100 procent als doel gesteld, maar het is de vraag of de uiteindelijke resultaten ooit naar buiten zullen komen. De implementatie gebeurt volgens de standaarden van EPCglobal.

RFID-tagAndere supermarktketens als Ahold en Carrefour zijn ook aan het testen met RFID. Zowel Ahold als Wal-Mart stelt dat de invoering van de tags op producten in de schappen nog lang op zich laat wachten. Daarbij wordt echter een uitzondering gemaakt voor grote en dure producten zoals elektronica. Individuele verpakkingen van twee printermodellen en een scannermodel van HP zullen bij Wal-Mart voorzien worden van tags. Daarnaast sluit het bedrijf niet uit dat containers met RFID-tags ook buiten het testgebied verspreid zullen worden. Deze zouden echter op de conventionele manier verwerkt worden. Ook zullen er geen detectiepoortjes komen in het klantengedeelte van de winkels.

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

01-05-2004 • 12:52

25

Bron: Wal-Mart

Lees meer

Reacties (25)

25
25
20
2
0
1
Wijzig sortering
Gelukkig zijn er al RFID - blocktags; ofwel tags die de RFID-scanner in de war trappen en zo je privacy waarborgen ;-) ... denk dat ik zo'n ding in elke jas laat innaaien ... opzouten met die Big Brother dingen. Die RFID tags kunnen zo klein zijn als 1 suikerkorreltje ---> dag privcacy ! RFID is misschien handig in de supermarkt, wanneer ik er expliciet voor kies, maar anders gaat m'n RFID blocktag mooi aan ... wil geen spam ala:

Meneer S, volgens onze administratie heeft u op 30-04-2004 15:15:14 bij de Praxis te P. 16 hardhouten balken gekocht, type XYZ123. Bent u misschien ook geinteresseerd 16 hardhouten stoelen a € 84,- per stuk ?. Aangezien u de afgelopen maand bij de Praxis al voor € 156.14 gekocht heeft, kunnen wij u een fantastische korting van 2% aanbieden !


En ik vetrouw het bedrijfsleven niet als het om pricavy gaat ! RFID op zich prachtig, maar het kan ook prachtig misbruikt worden. Zonder goede wetgeving (en bv. die RFID blocktags) gaat er zeker
misbruik van gemaakt worden ...
Anoniem: 74617 1 mei 2004 13:04
Kunnen we dan ook eindelijk af van het debiele kassasysteem zoals dat er nu is ?

Boodschappen in kar -> uit kar -> op band -> afrekenen -> in kar -> in auto -> uit auto -> in kast -> in maag

Lijkt me handig om dit proces ietwat te optimaliseren.
Er zijn toch al enkele 'slimmeriken' die dit geoptimaliseerd hebben:
Boodschappen onder trui => boodschappen in auto.
:)
Boodschappen in kar -> uit kar -> op band -> afrekenen -> in kar -> in auto -> uit auto -> in kast -> in maag
Daar kan je al 8 stappen uit weglaten :+
hoezo debiel... het ligt eraan wat de service is tegenover de klant.
Voorbeeld: hier in enschede bij een supermarkt ( :) geen reclame) ,hoef ik allen maar een lijstje af te geven met de boodschappen die ik wil hebben, deze worden op elk moment van de dag bij je thuisbezorgt.. :P

nu heb je nog een aanspreekpunt bij de kassa, wat heb je straks???? (niemand meer bij een kassa, als we die dan nog hebben), maar tevens ook minder service)
service, allemaal leuk en wel, maar op grote schaal zoals bv Wal-Mart, is dit systeem onmogelijk en is het zoeken naar methoden die ervoor zorgen dat er meer mensen voorbij de kassa gaan (zodat zij meer zouden verdienen). Als dit wil zeggen dat ze geld moeten investeren, wetende dat ze er véél meer uit krijgen, is zon RFID chip ongelooflijk interessant. Op lange termijn kunnen ze zelfs dit hele betaal proces automatiseren wat ertoe zal leiden dat ze zelfs geen kassa personeel meer moeten aanwerven ... als dat geen besparingen zijn!
Betalingsproces automatiseren zal niet gaan lukken. Er zijn altijd gekken zoals ik die niet alles op een bon willen hebben. contant willen betalen of geen geld op hun bankrekening hebben staan om de boodschappen mee te betalen.

Dus alle kassamedewerkers weg lijkt mij voorlopig een ilussie. Wel zou het kunnen dat AH in plaats van 20 kassas nog maar 4 kassa's nodig heeft omdat de doorstroming veel sneller gaat.
Handig, je rijd dus gewoon in 1 keer je boodschappenkarretje door een poortje heen en alle producten zijn gescand!
Mijn vader was al 10 jaar geleden bezig met ontwikkelen en testen van dit systeem. Maar waarom denk je dat het nog niet is doorgevoerd? Juist, er worden enkele tienduizenden mensen op straat gezet.
Anoniem: 94886 1 mei 2004 14:02
Volgens mij was het grootste probleem van deze tags vooral privacy. Wie maakt zich nou druk om arbeidskrachten die op straat komen te staan? Dat is indirect het doel van technologie, efficienter werken en dus met minder arbeidskrachten werken.
vakbonden en werknemersorganisaties, de werknemers zelf, ... of dacht je dat die mensen zomaar aan een andere job geraken |:(
Anoniem: 92624 1 mei 2004 15:30
RFID tags zijn superhandig!

Normaal moest je ieder pakketje/pallet scannen, Nu loop je door je magazijn en weet je in 1 keer hoeveel er nog is.
Een automatische ontvanger gekoppeld aan een voorraadbeheersysteem, kan automatisch bestellingen plaatsen.
Grote pieken en dalen behoren hiermee deels tot het verleden, waardoor ook producenten hun productieprocess kunnen gaan afstemmen op de werkelijke hoeveelheid die er verkocht wordt.

In het logistieke process is het dus een ideaal hulpmiddel.

Marketing technisch is het ook ideaal.
Ik denk dat voor veel mensen de mogelijkheden die RFID tags bieden veel zwaarder wegen dan de kans op schending van je privacy. Utopieën zoals die in de reclames van bijvoorbeeld een bekend transport & logistiek bedrijf worden voorgesteld worden dankzij RFID op de niet al te lange termijn al mogelijk, maar ook voor 'de consument', wie dat dan ook moge zijn, kan het leven een stuk aangenamer worden.
Ter illustratie het bij de Amsterdam Arena gelegen Living Tomorrow, een visie van een aantal multinationals op het daglijks leven in de nabije toekomst: een pakje wordt afgeleverd in een box naast de voordeur die alleen voor de postbode toegankelijk is. Met behulp van de tag scant de huiscomputer voor welke bewoner van het gebouw het pakje bedoeld is, en verteld hem/haar dit zodra de persoon thuis komt. Maar het kan nog veel mooier: je haalt een pizza uit de koelkast, de koelkast merkt dat en waarschuwt de over die alvast voorverwarmt én zet de pizza alvast op het boodschappenlijstje voor de volgende dag. Het enige wat nog zelf hoeft te worden gedaan is de pizza uit de verpakking te halen, want de oven heeft al doorgekregen wat voor pizza het is en hoelang en op welke temperatuur deze moet worden bereid.

Samengevat: doos met zooi producten X gaat van het dirstributiecentrum naar de winkel, waar met behulp van de tags keurig wordt bijgehouden hoeveel er binnen is gekomen. Product X gaat het schap in en kan door de consument het karretje in worden geladen, waarna hij/zij met product Y en Z door het poortje kan lopen. Het geld wordt automatisch van de rekening gehaald.
Thuis aangekomen (of zoals gezegd na bezorging van de producten) herkent de koelkast de betreffende producten, houdt bij wat er in huis is en hoe de spullen zouden moeten worden bereid.

Nog een laatste voorbeeld: een wasmachine die een rode sok dankzij de miniscule tags herkent en waarschuwt dat deze beter niet tussen de witte was kan worden gestopt :D

offtopic:
Dat Living Tomorrow is dus voor iedere Tweaker een aanrader, mocht dat nog niet duidelijk zijn :Y)
Anoniem: 63775 @daniel_ev1 mei 2004 18:33
Dat idee ivnd ik wel leuk, maar ik blijf de hele tijd toch in gedachte houden hoe gevaarlijk het is. Computers blijven crashen, er kan genoeg misgaan. Ik vind persoonlijk technologische vooruitgang prachtig, maar we moeten niet afhankelijk worden op zo'n manier.
Misschien een stomme opmerking maar hebben CDs in de Fnac al niet zo'n tag die er net hetzelfde als het prentje hierboven er uit ziet? Of is dat nog iets anders?
Zolang het voor logistiek en anti-diefstal wordt gebruikt vind ik het een goed idee. Zeer handig als een trucker op een pda kan zien wat er in z'n vrachtwagen zit, dan heb je altijd de juiste lading mee. Als een product gestolen wordt, dan is z'n RFID-tag nog actief en men kan gemakkelijk de dief volgen.

Nadat je aan de kassa betaald hebt moeten de RFID-tags vernietigd worden door een EMP (ff een sterke stroompuls op een scanpoortje zetten en het zorgt voor een sterke magnetische puls, de RFID-tag pikt dat op (inductie) en wordt geroosterd).
Het is allemaal niet zo rooskleurig dat het eruit ziet.

Wal-Mart kan dit doen omdat ze zo een grote afname hebben, maar RFID is nog rete duur! De kans is zeer klein dat er tussen nu en 10 jaar RFID in de winkels liggen! De scanners zijn te duur en de RFID zijn te zwak in signaal. Een "normale" RFID moet gescand worden op een maximus afstand van 15 cm! Dus je kar automatisch laten scannen zit er nog niet in!
Het lijkt mij ook een ideale anti-diefstal manier. Je moet dan alleen nog een manier hebben om te kunnen zien of iets gestolen is of netjes betaald :P
Dat toon je hier toch mee aan. Bij de kassa wordt er aan de tag waarschijnlijk iets mee gegeven waardoor de detectie poorten geen alarm geven wanneer het product passeert.
Anoniem: 54040 @Marcel-v1 mei 2004 14:18
Nee, elke RF-ID is uniek. Als je de winkelcomputer vertelt dat tag nummer 19528634219023 een HP kleurencratridge is en dat deze juist door vaste klant Barry White, wonende 163 Rodeo Drive, BelAir is gekocht met creditcard Amex 2445.2876.6767.9021, dan zal het alarm niet afgaan als iemand ermee naar buiten wandelt ;)
Het zal die computer verder aan zijn ram jeuken wie het gekocht heeft en waar die woont.
Waarom willen alle supermarkten dan zo graag je boodschappenbonnetje aan je personalia linken (lees; je een persoonlijke klantenkaart aansmeren)?
Omdat ze dan ongeveer het koopgedrag kunnen achterhalen van de groep vaste klanten, zodat ze daar de voorraad op kunnen afstemmen.

Logisch toch?
Probeer je nu (weer) te insinueren dat je geen privacy hebt? Die computer geeft 1 ding aan: betaald ja/nee. Het zal die computer verder aan zijn ram jeuken wie het gekocht heeft en waar die woont. Dat is zowel niet interessant als niet effectief.
dit doet me denken aan een Ome Henk verhaal, over Egbert :)
Dan hoef je alleen nog maar een manier te vinden om zelf die tags aan te passen en je kunt gratis boodschappen doen :+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.