SolarFlare claimt 10 gigabit ethernet via CAT5e-kabel

SolarFlare logoHet bedrijf SolarFlare Communications heeft een werkend prototype van een chip ontwikkeld die in staat is om 10Gbit/s over een standaard koperen CAT5e-draad te versturen, zo meldt eWeek. Dit is de eerste chip die dit voor elkaar krijgt, eerder waren dit soort snelheden alleen mogelijk over glasvezel. Optische netwerken zijn veel duurder dan de wijdverbreide CAT5-netwerken en daarom is deze techniek een uitkomst voor bedrijven die veel bandbreedte nodig hebben en nog over een koperen netwerk beschikken. Dit succes betekent nog niet dat het bedrijf de chip ook meteen in grote hoeveelheden gaat produceren, het was namelijk een onderzoek om enkel aan te tonen dat deze snelheden mogelijk zijn. Veel mensen dachten namelijk dat het niet mogelijk zou zijn om met deze snelheid data door een CAT5e-kabel te sturen. De IEEE heeft ook een studiegroep opgericht om onderzoek te doen naar 10Gbps over Ethernet om dit uiteindelijk op te nemen in de IEEE 802.3-standaard. SolarFlare wilde ook de IEEE helpen door te laten zien dat het mogelijk is om deze snelheden te halen.

Door Matthijs Abma

25-03-2004 • 21:52

37

Submitter: Visjes

Bron: eWeek

Reacties (37)

37
37
31
7
0
0
Wijzig sortering
Dit is goed voor de versnelling naar gigabit!!! Zo kan je steeds verder gaan versnellen op de bestaande kabels. Als dit steeds meer bekend word, komen al snel de eerste on-board 10-gigabit kaartjes op de moederborden }>
Anoniem: 70879 25 maart 2004 21:59
Het gaat erom dat het begin er is. In de toekomst wordt de afstand ongetwijfeld langer en de snelheid ook wel hoger.
Je hebt nu eenmaal pionierswerk nodig om verder te komen. (8>
Met kabellengtes van maximaal 15m vind ik dit niet interresant.
Dat artikel gaat over glasvezel, dit over CAT5.

En de techniek wordt nog verder ontwikkeld dus het is nog zeker niet gezegd dat de kabellengte niet langer kan worden
Nee, 'dat' artikel gaat ook over koper.
De maximale lengte van de kabels is slechts vijftien meter. Daarnaast maakt de zogenaamde 10GBase-CX4 standaard geen gebruik van standaard twisted-pair kabels, maar van dezelfde bekabeling die ook gebruikt wordt voor Infiniband en Fiber Channel.
Of heb jij wel eens twister-pair glasvezel gezien?
Als je nou goed leest zie je dat die 15 meter op de optische kabe slaat en niet op koper. Ze zeggen nog dat er GEEN gebruik wordt gemaakt van standaard twisted pair.
Of heb jij wel eens twister-pair glasvezel gezien?
Ja die steken uit zo'n cheap-ass zwart plastic voetje waar een batterij en een van-kleur-veranderd lichtje in zitten. :+
10Gbit/s is in backbones traag. Voor onderlinge verbindingen tussen segmenten wordt vaak sdh gebruikt met grotere bandbreedtes. Op Sint Maarten bijv. 60Gbit/s en dan is dit nog een klein eiland ook!!
Toch is 15 meter volgens mij genoeg om in een 19" rack servers aan elkaar te knopen dus als een soort rack backbone.
Anoniem: 109909 25 maart 2004 23:04
Dacht dat die CAT6 kabel precies hetzelfde is als de CAT5E maar enkel korter getwist , dit heb ik toch ondekt toen we hem hebben gezien een cursus netwerken .
Anders getwist; en een betere connector (tot verder in de connector getwist).
Hoe zit dat dan eigenlijk met Cat6, is het daar soizo al mee mogelijk om 10Gbit te begalen? Of is Cat 6 glasvezel (ik dacht zelf van niet).
cat6 is cat5e met een soort van lint erin
cat6 bevat een soort van gekruisd (doorsnede) lint. In elke "opening" van het kruis ligt een aderpaar. Dit brengt dus een ruimte tussen de aderparen onderling, hetgeen de overspraak beperkt. Hierdoor zijn hogere snelheden mogelijk.

Alleen bij cat6 is het al zo dat je veel meer op de buigradius van de kabel moet letten, die moet namelijk veel groter zijn als bij cat5. Hoe zit dat bij deze 10gbit?? Als je dan ineens met je bestaande cat5 kabels met je buigradius niet uitkomt zit je nog...?
Er staat niet vermeld over welke max afstand dit dan is.

Ik denk niet dat 10gbit over koper 100 meter haalt..

Ruudjah was me dus voor ;)

Idd nog niet echt interessant deze techniek nu, maar als ze dit flink verbeteren dan natuurlijk wel.
Dat is anders wel de bedoeling voor de uiteindelijke IEEE-standaard:
trying to extend 10G-bit networks over the standard cabling length of 100 meters using CAT5 cabling
anders heb je er in een middel/groot bedrijf ook niets aan natuurlijk. :)
Zelde heb je een 1000 Mbit lijn naar elke client nodig...zeg maar nooit :P
Voor verbindingen tussen servers/switches/etc is dit wel handig, en die staan meestal naast/dicht bij elkaar

Maar als 100 meter niet gehaalt wordt denk ik dat de kans van slagen niet echt groot is.
Dacht laats al ergens gelezen te hebben dat ze al succesvol 15 meter hadden overbrugt met cat5e op 10 Gbit
Zelde heb je een 1000 Mbit lijn naar elke client nodig...zeg maar nooit
Die 15 m is van toepassing op 10 gbit ethernet, en dat is geen 1000 mbit lijn.
Die 10GbE over 15 meter is van toepassing op een techniek met standaard fibers die je ook gebruikt voor fiber channel scsi connecties (10GBase-CX4)... das even wat anders dan de (inmiddels voor telco's en andere grootbanders) meer gangbare variant ... 300 meter is je limiet zonder repeaters (afaik)
Anoniem: 10322 25 maart 2004 22:29
Moet je nog een nieuwe pc aanschaffen met 64-bit pci slot anders kan je dat vast niet de volle snelheid halen.
Ik denk dat iNtel dan wel weer een nieuwe vorm van de CSA in de chipset integreerd. Bovendien krijgen we straks PCI-Xpress wat zowiezo een hogere bandbreedte heeft dan PCI.

Als deze standaard uitkomt is waarschijnlijk dat 64-bit PCI slot niet meer nodig.
Ik betwijfel of PCI express 10 gbit/s gaat halen hoor. Ook via de huidige CSA van intel is de bandbreedte nog niet voldoende hiervoor (6,4 Gbit/s dacht ik zo)

10 gbit word normaal helemaal niet gebruikt voor servers e.d. Het is vooral handig van switch <-> Switch. Aangezien die veel bandbreedte nodig zijn en dat ook daadwerkelijk aankunnen. 10 Gbit voor workstation/server is niet of nauwlijks te doen.
10 gbit/s is maar 1,25 gbyte/s. Met PCI-E x4 sloten zit je al op 1 gbyte/s en met x8 op 2,5. PCI-E haalt het dus wel.
Het is vooral handig van switch <-> Switch.
Ik denk het eigenlijk niet, aangezien een switch voor een client een verbinding naar een andere computer of switch legt. Deze verbinding zal dus nooit sneller kunnen werken dan de verbinding naar de client. Om een hogere snelheid tussen twee switches te krijgen, moeten het dus routers zijn (en dus pakketjes moeten ontvangen en versturen).
Mwah , met pci-x 8x haal je misschien in theorie 2,5 Gbyte/s , door verdere verbuikers zal dat ook dalen natuurlijk. Zeker als je een extra controller (scsi) erop hebt om die 10 gbit te rechtvaardigen. Dan verdwijnt die 2,5 Gbyte als sneeuw voor de zon. Ik weet zo uit mijn hoofd niet de vernieuwde bandbreedte van pci-xpress , maar als je 16x hebt zou je 5 Gbyte/s hebben? Lijkt me nogal veel , aangezien geheugen (pc3200) dat net haalt....

//
Ik heb het nog even nagekeken en volgens
http://www.tweakers.net/nieuws/25738/?highlight=pci+express
word er voor de grafische kaart met een bidriectionele bus gewerkt van 8 GB/s (x16) en voor de rest een Unidirectionele bus van 1x (4 Gbit/s)

// Tenzij die info al achterhaald is dus :+
reactie op procede:

Wat? :?

Zo'n ding doet niets anders dan de pakketjes(correctie: 'frames') van de binnenkomende lijnen op een eerlijke manier over de uitgaande lijn wegpompen.
Van switch naar switch heb je er (10Gbit/s) dus wel degelijk wat aan, aangezien de maximale benodigde bandbreedte van de uitgaande lijn de som is van de maximaal benodigde bandbreedtes van de inkomende lijnen.
10 gigabit!??!!... nog even en je heb thuis een netwerk van 4 computers die met z'n alle op 1 remote HD werken ( of natuurlijk 2 WD raptors en een "striped disk array" ( raid-0 )
2 raptors?
dan heb je aan 1gbit al meer dan genoeg

wil je de 10 gbit vol krijgen dan zal je toch echt wat meer moeten hebben, eerder een stuk of 15 van die schijven in raid 0 :P
Toch wel knap eigenlijk dat je met een fiber op die snelheden de 300 meter netaan haalt zonder repeater blokje...
En nu willen ze de 100 meter kunnen halen over cat5 kabels :z
Ik hoop het best voor de techniek, don't get me wrong, maar zie het niet snel gecertificeerd worden op die lengte.
Met fiber halen ze zonder moeite 100kilometer hoor, maar daar is dan wel singlemode kabel voor nodig.
Multimode glas haalt inderdaad de kilometer nog niet eens bij 1 of 10gigabit/s.
Anoniem: 52220 25 maart 2004 21:58
Voor thuis is dit nog lang niet interessant, ik zie amper dat men bij een thuisnetwerkje de volle gigabit haalt. Maar bij veel bandbreedte consumerende bedrijven ligt er vaak al een glasvezel kabel, en de afstand die overbrugd moet gaan worden is hoog.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.