Schiphol gaat RFID-chips met bagageverwerking testen

VliegtuigOp de site van RTL valt te lezen dat er op luchthaven Schiphol een nieuw systeem voor bagageverwerking getest wordt. Het systeem werkt met zogenaamde RFID-chips. Koffers en andere bagage zullen worden voorzien van een dergelijke chip. Dankzij de radiosignalen die de chip kan uitzenden is het mogelijk om de bagage op te sporen. Op deze manier hoopt men op Schiphol het verlies van bagage, wat op dit ogenblik een groot probleem vormt, terug te dringen. Het systeem wordt reeds met succes gebruikt om zeecontainers te traceren, ook kledingfabrikant Benetton heeft de chips in zijn kleding geïntegreerd. Een ander aspect is de veiligheid: door het gebruik van RFID-chips kan vermeden worden dat terroristen hun (explosief geladen) bagage het vliegtuig insturen, zonder zelf in te checken.

Door Steve Lersberghe

Nieuwsposter

22-11-2003 • 19:26

17

Submitter: T.T.

Bron: RTL

Lees meer

Toekomst RFID/EPC besproken
Toekomst RFID/EPC besproken Nieuws van 8 november 2003

Reacties (17)

17
17
13
5
1
0
Wijzig sortering
Na het lezen over hoe deze chips werken, blijkt maar weer dat veel journalisten zichzelf niet volledig informeren.

RFID-chips zenden zelf niets uit.
Alleen na te worden geactiveerd via een handscanner of ander apparaat zenden deze chips wat uit.
Na verder uitzoeken hoe deze chips werken, blijkt ook dat deze chips Nooit zelf wat uit kunnen zenden want ze hebben geen battery, ze gebruiken de energie uit de puls die de uitlezer uitzendt.

Het zijn net de Tags die vee met zich mee draagt.

Ik ben zelf vliegtuigmonteur, en ik weet dat men zo min mogelijk verschillende storingsbronnen aan boord wil hebben.
Dus het lijkt me sterk dat deze wat uitzenden, want dan heeft een gemiddelde 747-400 minimaal 450 extra bronnen van storingen binnen in de romp en dat lijkt me niet tof in zo'n kleine ruimte, naast al die bekabeling en apparatuur voor navigatie en communicatie. Laat staan naast apparatuur voor motor-regelingen en autopilot
Schiphol is niet de eerste die dit doet, de tags worden op diverse locaties gebruikt en sluiten primair aan bij de zoektocht van luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars om de iir-rate (het aantal vermiste/zoekgeraakte koffers) te verminderen, zowel uit het oogpunt van klanttevredenheid als om de kosten te drukken. RFID's zijn minder storingsgevoelig dan de huidige optische tags die op streepjescodes gebaseerd zijn.
door het gebruik van RFID-chips kan vermeden worden dat terroristen hun (explosief geladen) bagage het vliegtuig insturen, zonder zelf in te checken.
Die rfid tags helpen in dit geval helemaal niet. Het is de huidige praktijk al jaren dat als je zelf niet op komt dagen om te boarden ze je een paar keer omroepen en als je dan nog niet op komt dagen wordt gewoon je bagage uit het ruim gehaald.

Tegenwoordig wordt ook maar alles gepresenteerd als zijnde dat het helpt tegen terrorisme. Laten we eens wat aardiger en behulpzamer voor elkaar zijn, dat zou veel beter helpen tegen terrorisme. :(
op Shiphol heert een enorm raar radio veld. Ik heb er zelf gewerkt en je wilt niet weten wat er allemaal gebeurt als er een vleigtuig met ingeschakelde radiozender langs komt rijden.

Maar dat is op een of andere manier niet van invloed op de wireless netwerkverbindingen die daar zijn. (nee er is niet op in te breken omdat er een vreemd soort tcp/ip wordt gebruikt).

De RFID's moeten zich dus maar zien te bewijzen in dat rare veld.

@Lekkere Kwal
nee dat veld is niet door de radar gemaakt maar door de vliegtuigen, mischien wel de radar van een kist maar niet door de stationaire radar's. Ik had er alleen maar meetbare effecten van als een kist langs kwam zetten.
Het protocol is het TXP protocol, tenminste bij het KLM gedeelte van de kelder. En da's geen TCP/IP kan ik je verzekeren.
op Shiphol heert een enorm raar radio veld. Ik heb er zelf gewerkt en je wilt niet weten wat er allemaal gebeurt als er een vleigtuig met ingeschakelde radiozender langs komt rijden.
Ik zou zeggen... Waar niet in Nederland? De ether zit propvol met radiosignalen.
Maar dat is op een of andere manier niet van invloed op de wireless netwerkverbindingen die daar zijn.
Omdat dat een andere frequentie is, misschien?
Voor Wifi wordt een spreadspectrum modulatie techniek gebruikt. Daardoor zakt dit als het ware weg in de achtergrond ruis v.d. ether en is alleen met de juiste code te decoderen. Maar de exacte werking voert te ver om hier uit te leggen.
(nee er is niet op in te breken omdat er een vreemd soort tcp/ip wordt gebruikt).
Zend/modulatie technieken en TCP/IP zijn twee apparte dingen.
(Resp. laag 1&2 en laag 3 van het OSI model)
Van dat eerste punt hebben steeds minder mensen kaas gegeten... :z
Het protocol is het TXP protocol, tenminste bij het KLM gedeelte van de kelder. En da's geen TCP/IP kan ik je verzekeren.
Het enigste wat ik na wat googlen kan vinden over TXP, is dat het de transponder is.
Voordat een vliegtuig mag starten krijgt hij een transponder code toegewezen.
(Na het ongeluk tussen een ultralight en een Belgische F16, geldt dit ook voor de kleine luchtvaart.)
De transponder zorgt ervoor, dat een stipje op het radarscherm van de luchtverkeerleiding in Amsterdam/Nieuw Millingen/Maastricht, een identiteit krijgt.
Dat 'rare' veld wordt veroorzaakt door de verschillende radarzenders aldaar in combinatie met de radars van de toestellen zelf.

De Wifi verbindingen zijn gewoon dmv VPN verbindingen beveiligd en dat is echt geen 'raar' TCP/IP ofzo maar verplichte kost.
Vroeger had ik vaak een simpele radio aanstaan (ik praat over 20 jaar geleden). Ik woon heeeeel dichtbij Schiphol, en ik hoorde vaak de gesprekken van de toren met vliegtuigen, heel irritant. Dat is gelukkig al opgelost :)
Raar radioveld? Hoezo? Is dat slecht voor je gezondheid ofzo?
Het is een heel mooi idee, maar of het gaat werken is ten tweede.
Ik weet niet om wat voor een radiosignalen het gaat, hopelijk gaat dit niet het zelfde effect geven als de "storende" mobiele telefoons, want dat zal behoorlijk on door dacht zijn.
;)
Radio tags worden op zeer korte afstand uitgelezen met antennes dicht langs de band.
Geen storingsprobleem dus.
Waarschijnlijk wordt er ook geen draaggolf gebruikt, nog minder storing.
Iig blijft het probleem dat iemand in de bagagekelder de tag aan een andere koffer kan binden of iets toevoegen/verwijderen uit een koffer aanwezig zolang mensen bagage vervoeren in niet verzegelde bagage wat dus bijna alle bagage is .
Een ander aspect is de veiligheid: door het gebruik van RFID-chips kan vermeden worden dat terroristen hun (explosief geladen) bagage het vliegtuig insturen, zonder zelf in te checken.
Helaas zal dat weinig baten, aangezien bijvoorbeeld Al Qaeda-terroristen zo gehersenspoeld zijn dat ze graag hun leven opofferen voor hun doelen. 11 september heeft dat in de luchtvaart wel bewezen.
Bovendien gebeurt dat nu al. Luchtvaartmaatschappijen zijn wettelijk verplicht om koffers alleen mee te nemen als de bijbehorende passagier in het vliegtuig zit. Koffers worden (met hun huidige optische tag) tijdens het inladen in containers gescand. Mocht een passagier niet komen opdagen, weet je dus in welke container je moet zoeken om zijn bagage weer te verwijderen.
Eerste waar ik aan dacht toen ik dit nieuws hoorde was niet de verbetering van de bagageverwerking maar *cough* the War on Terror *cough*

Maar goed.. :?
Dankzij de radiosignalen die de chip kan uitzenden is het mogelijk om de bagage op te sporen.
Ze doen net of ze koffers op kilometers afstand kunnen traceren, terwijl dit volgens mij helemaal niet is bij de gebruikte kofferlabels. Ik heb zelf een jaar of drie terug een testopstelling gezien waarbij de koffers via een lopende band door een antenne sluis gingen. De afstand koffer - antenne was denk ik maximaal zo'n 50 cm. Het grote voordeel is natuurlijk dat koffers niet meer handmatig of door ingewikkelde (lees: dure) barcodesystemen gescand hoeven te worden.

Het argument dat het gebruikt kan worden in de "War against terror" vind ik nergens op slaan.
Tuurlijk wel, je moet alleen niet de bagage, maar de terroristen een tag geven. :?
De reden dat bagage kwijt kan raken komt door het volgende:

Bagage wordt gelabeld met barcodes. Wanneer een koffer door het bandensysteem op zijn kop terecht komt en daardoor ook de barcode, wordt deze niet meer gelezen. De bagage komt dus niet op de juiste plaats.

Door chips te gebruiken die op korte afstand worden ingelezen, wordt dit zo opgevangen.
Daar gaat mijn bagage weer naar Hawaii

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.