De afgelopen maanden zijn er verschillende nieuwsberichten geweest waarin allerlei toepassingen voor de Radio Frequency IDentity (RFID)-chips genoemd zijn. Bij The Inquirer is deze keer een andersoortig artikel verschenen. Een Japans samenwerkingsverband, genaamd Ubiquitous, van een aantal grote bedrijven, waaronder Oracle, Sun en Sony, heeft de overdrachtssnelheid van de RFID-tags opgevoerd tot 10 megabit per seconde. Ook is het bereik van de chips vergroot naar 10 meter. In deze RFID-chip is een unieke ID verwerkt: de Ubiquitous ID (uID). Deze bestaat uit een 128-bit code die voor een groot aantal toepassingen gebruikt kan worden. Volgens de website van het consortium zijn er plannen om verschillende controlesystemen te gaan ontwerpen die gebruikmaken van deze uID's.
Volgens de Japanners is het met dit uID-systeem mogelijk om alles en iedereen te controleren. Door de veel hogere communicatiesnelheid is het met deze chips zelfs mogelijk om de locatie van de chip te bepalen. Het uitlezen van deze RFID-chips moet gedaan worden door de zogenaamde Ubiquitous Communicator. Deze speciale terminal kan luisteren op een groot aantal verschillende bandbreedtes. Als er een chip in de buurt van een ontvanger komt, wordt de ontvangen uID door de terminal doorgestuurd naar een 'uID resolution database'. Vanaf dat punt kan de ontvangen uID voor een groot aantal dingen gebruikt gaan worden. The Inquirer sluit af met een opmerking over de potentiële gevaren van een uID-systeem:
Will we get to the stage where technology will know exactly how many people -- and who, have bought any thing in a particular street? There seems to be no doubt about it.