Artikel over het gebruik en de implicaties van RFID-chips

Streepjescodes zijn niet meer uit ons leven weg te denken. Aan de kassa bij de supermarkt wordt hiermee de prijs bepaald van een product, op het vliegveld worden barcodes gebruikt om je bagage op de goede bestemming te krijgen en onder andere UPS gebruikt streepjescodes om te achterhalen waar een pakketje is gebleven. Maar volgens The Register zullen barcodes binnenkort verdwijnen en vervangen worden door radio frequency identity chips (RFID).

Een RFID-chip reageert op een signaal van een RFID-lezer en zendt een signaal terug dat een code bevat. Deze code kan bijvoorbeeld informatie bevatten over het product waar de RFID-chip in zit. RFID-chips worden tegenwoordig al toegepast om huisdieren te registreren. 70% van de zeecontainers wordt binnenkort voorzien van een RFID-chip om deze makkelijker te kunnen volgen. Delta Airlines is op dit moment bezig met het uittesten van RFID-chips om ervoor te zorgen dat de bagage op de goede bestemming terecht komt en de Europese Bank overweegt het gebruik van RFID-chips in hun bankbiljetten om valsemunterij tegen te gaan.

Ondanks deze nobele toepassingen van RFID-chips zijn er ook toepassingen waarbij The Register zo zijn bedenkingen heeft. Als voorbeeld nemen ze de plannen van Visa om hun creditcards met zo een RFID-chip te voorzien. Op zich handig, maar iedereen kan die RFID-chip uitlezen en dat opent de weg naar gerichte reclame-boodschappen. Als over een aantal jaren misschien alle producten van RFID-chips zijn voorzien, zou het zelfs mogelijk kunnen zijn om bij te houden waar iemand zich ophoudt. De privacy van iedereen zou hierdoor op het spel komen te staan:

RFID-chips op vingerRight now, you can buy a hammer, a pair of jeans, or a razor blade with anonymity. With RFID tags, that may be a thing of the past. Some manufacturers are planning to tag just the packaging, but others will also tag their products. There is no law requiring a label indicating that an RFID chip is in a product. Once you buy your RFID-tagged jeans at The Gap with RFID-tagged money, walk out of the store wearing RFID-tagged shoes, and get into your car with its RFID-tagged tires, you could be tracked anywhere you travel. Bar codes are usually scanned at the store, but not after purchase. But RFID transponders are, in many cases, forever part of the product, and designed to respond when they receive a signal. Imagine everything you own is "numbered, identified, catalogued, and tracked." Anonymity and privacy? Gone in a hailstorm of invisible communication, betrayed by your very property.

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

29-06-2003 • 21:11

37

Bron: The Register

Reacties (37)

37
35
30
0
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 26763 29 juni 2003 22:23
Ach ja.... Een gat in de markt zou dan een apparaatje zijn waarmee je een gerichte lokale EMP (Electro Magnetische Puls) kunt opwekken. Geen enkel chippie die dat overleeft }>
Een RFID chip overleeft een EMP aangezien het geen actieve electronica heeft.
Anoniem: 26763 @raphidae30 juni 2003 08:25
Naja, dan maar een hamer ;)
Anoniem: 24842 @raphidae30 juni 2003 10:46
bzzt, try again... er zit wel actieve electronica in. Alleen geen batterij
Eindelijk vind ik zo'n apparaat wel een goed idee. Ik wil helemaal geen chips in mijn kleding.
Mijn privacy wordt hierdoor te erg onder druk gezet. Als ondernemer zou ik het natuurlijk een goede uitvinding vinden.
Maar persoonlijk vind ik het niks, weer een gevaar voor de privacy.
Stoppen ze hem in je laptop... Wil je die ook EMPen? ;)

Anyway, ik ben het met je eens dat dit geen gewenste ontwikkeling is. Het zou mooi zijn als dergelijke chips op een of andere manier geinactiveerd kunnen worden, ik vind dan ook dat de overheid dat als eis moet stellen aan de invoering. Bij het verlaten van de winkel moeten de chips vernietigd worden, liefst op een wat subtielere manier dan de EMP-puls. Bijvoorbeeld door een commando in te programmeren waarmee de unieke code van de chip gewist wordt. Echter, daarmee wordt het voordeel van de chips meteen weer deels teniet gedaan. Een chip waarbij dat mogelijk is, zal meteen een stuk duurder zijn, en bovendien niet meer bruikbaar zijn tegen winkeldieven.
tweakerbee:
Wat dacht je van de interne klok (BIOS) ;).
Gelukkig kun je chips kapot maken door er bijvoorbeeld een electrische lading doorheen te jagen.
Laten we hopen dat door een goed geplaatste statisch opgeladen materiaal je de rfid tags om zeep kunt helpen.

Helaas kun je dit niet met bankbiljetten doen daar deze dan waarschijnlijk niet meer geldig zullen zijn
Surveillance is getting easier, cheaper, smaller, and ubiquitous. Sure, it's possible to destroy an RFID tag. You can crush it, puncture it, or microwave it (but be careful of fires!). You can't drown it, however, and you can't demagnetize it. And washing RFID-tagged clothes won't remove the chips, since they're specifically designed to withstand years of wearing, washing, and drying. You could remove the chip from your jeans, but you'd have to find it first
Anoniem: 24842 @ymmv30 juni 2003 10:42
Het vinden van RFID chips zou niet zo moeilijk moeten zijn. De golflengte is zo klein dat met phased array antennes de chip zo aan te wijzen is. Wat ik me afvraag is hoe de frequenties worden bepaald... (liggen die vast of zijn die ook nog anders per chip).
Anoniem: 56429 @Mafketel30 juni 2003 10:47
Helaas kun je dit niet met bankbiljetten doen daar deze dan waarschijnlijk niet meer geldig zullen zijn
Ik denk niet dat een bankbiljet waarvan de ID-tag niet meer werkt ongeldig zal zijn. Je kunt dan immers het probleem krijgen dat als die dingen vaak kapot gaan, mensen het vertrouwen in het geld gaan verliezen, en dat is zo ongeveer het ergste wat een samenleving kan overkomen.

Waarschijnlijker is dat bankbiljetten waarvan de tag niet meer werkt alleen bij de centrale banken ingewisseld kunnen worden voor nieuwe. En dat dan uiteraard alleen op vertoon van legitimatie en uitleg hoe je aan die biljetten gekomen bent...
Ach.. RFID chips op artikelen vind ik nog niet zo'n slecht idee. 't Is alleen dat ze in een supermarkt de zaak goed moeten afstellen, anders loop je het risico dat je de producten van de klant naast je op jouw bonnetje terecht komen :+
Most of these "broadcasts" are designed to be read between a few inches and several feet away, depending on the size of the antenna and the power driving the RFID tags (some are in fact powered by batteries, but due to the increased size and cost, they are not as common as the passive, non-battery-powered models). However, it is possible to increase that distance if you build a more sensitive RFID receiver.
Het valt dus blijkbaar nog mee ;)

Overigens wordt in het artikel meerdere keren het woord privacy genoemd, maar hoever wil je gaan om je privacy te beschermen? Nooit meer auto rijden (nummerbord)? Nooit meer pinnen/chippen? Nooit meer internetten?

Ik zou het namelijk zelf niet echt fijn vinden als RFID tags in mijn kleding zitten, en ik "begroet" word door een apparaat zodra ik een winkel binnen kom.
Overigens is het herkennen van gezichten tegenwoordig ook best mogelijk, dus (zonder masker) kan je toch herkend worden...
je vergeet het belangrijkste: de info die op de tag geschreven wordt wordt DES ge-encrypt dus het is zeker neit zo dat jan met de korte achternaam met een scanner door de stad kan lopen en vervolgens van iedere passant zijn doopcel ligt.....
je vergeet het belangrijkste: de info die op de tag geschreven wordt wordt DES ge-encrypt
Houdt alleen maar in, dat men iets meer moeite moet doen om bij de info te komen, niet dat het onmogelijk is...
Bij mij op school hebben we leerlingenpasjes met RFID-chips er in. Alleen deze hebben maar een heel klein berijk (zo'n 3cm van een scanner). Deze worden gebruikt voor urenregistratie. In ierder lokaal hangt een scanner naast de deur waar je je pasje bij binnekomst langs moet halen.
[totaal-offtopic]Kan je vertellen welke school dat is?[/totaal-offtopic]
Anoniem: 21844 @LauPro30 juni 2003 10:52
[Nog maar offtopic maar wel behulpzaam]

Ik weet dat ze het iig gebruiken binnen het Koning Willem 1 college in Den Bosch. Of het precies dezelfde chip is waar het hier om gaat weet ik niet.
Als je die chips met een EMP (Electro Magnetische Puls) kapot kan maken. Dan kan dat toch ook met een magnetron?

En wat denk je van de digitale koelkast :9
Zou jij je zojuist duur aangeschaft Armani pak in de magnetron doen?
Of je cd?

Maar idd hij zou wel stuk gaan.. door oververhitting danwel kortsluiting door de microgolven..
zou je misschien je computerkasten ook mee kunnen uitrusten..
kun je ff scannen en weet je direct of dit wel de rechtmatige eigenaar is vd computer?
Ja boeiend.... koop je toch n nieuwe kast. En in je pentium gaan ze het heus niet inbakken hoor ;)

Leuke ontwikkeling, maar ik hoef ze niet in me kleren, of ik sloop ze er uit... Al zullen ze moeite doen dat onmogelijk (lees moeilijk) te maken.... We zien wel...
Ik ben benieuwd of zo'n chip het wel overleeft in de kookwas! :)
Anoniem: 86857 30 juni 2003 08:52
Waar iemand zich ophoudt? Hu? Dat kan al jaren en jaren met GSM hoor :P ff geen paniek.

Als ze erachter komen dat jij steeds Armani pakken koopt dan krijg je eventueel geen reklame meer van de wibra en schoenenreus. dat is een voordeel.

die creditcard gasten kunnen toch al jaren nagaan wat ik allemaal betaal met hun creditcard? bovendien heb ik geen creditcard

als ze echt te ver gaan met de privacy schending dan wordt iedereen boos en dan wordt het snel verboden. We worden al lang beschermd door de privacy wetgeving of niet dan :?
You could remove the chip from your jeans, but you'd have to find it first
dat gaat wel lukken. }>
boeie hoor dat privacy gedoe.
Bijna iedereen loopt met een zender bij zich (GSM telefoon. Die is grote afstand perfect te localiseren.
Die GSM telefoon is zelfs, heb ik mij ooit eens laten vertellen, eenvoudig zo aan te sturen dat ie, zonder dat je op knoppies drukt, in een soort babyfoon stand te zetten. (door de telco!).

Deze tags zijn zeer eenvoudig te vernietigen in een magnetron. En als dat niet lukt een knetterende bougie ernaast is voldoende EMP om het gevolige apparaatje naar de RFID hemel te sturen.

Iedereen is zo gevolig voor dit soort zaken maar vergeet gewoon de meest in het oog springende falen van hun eigen cloak!
Iedereen hier heeft het wel over vernietigen van die chips,..maar ik zou ook graag eigen versies willen programmeren.
Ik denk dat er maar een ding erger is dan vernietigen voor de mensen die graag al die informatie verzamelen...en dat is foutieve informatie.
Bedenk ook voor je eigen privacy gevoeligheid dat hoe erg je ook je best doet er altijd wat informatie kan doorglippen. Als je de systemen dan overspoelt met non-informatie kan men dat er met geen mogelijkheid tussenuit filteren

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.