Merk dat de meesten van jullie nooit een administratieve opleiding hebben gehad.
De omzet van 8,22 miljard die ms gehaald heeft is dus het aantal verkochte producten maal de prijs. Dus gewoon wat je binnen krijgt als bedrijf (en dat is zeker netjes voor een internationaal opererend bedrijf).
Nu even een lijstje van bedrijven die ook miljarden omzetten halen maar dan iets dichter bij huis:
kpn (2002): 11,8 miljard
philips (2001): 32,3 miljard.
shell (2002): 179,4 miljard.
heineken (2002): 9 miljard
Echter de winst voor die jaren waren de volgende:
kpn: 9,5 miljard verlies (onder andere door umts)
philips: 2,6 miljard (verlies)
shell: 9,4 miljard
heineken: 0,08 miljard
Om even wat cijfertjes te laten zien van bedrijven dat omzet niet zaligmakend is. En als je dan de cijfers van bedrijven gaat vergelijken die winst maken zie je dat voor 10 miljard omzet een winst van +/- 1 miljard per jaar best veel is.
Met winst kan een bedrijf dat een NV is (is beursgenoteerd met aandelen) de volgende dingen doen:
1) In de algemene reserve storten van het bedrijf. Dit is dus een onderdeel van het eigen vermogen van het bedrijf. Kun je vergelijken met wat je zelf aan geld hebt op je spaarrekening en waarmee je uitgaven kunt financieren.
2) Uitkeren als dividend. Dit vinden aandeelhouders wel zo leuk om beloond te worden voor hun investering in het bedrijf door het kopen van aandelen.
3) Reserveren voor toekomstige uitgaven. Men weet bijvoorbeeld dat er volgend jaar een grote uitgave is zoals bijvoorbeeld een paar gebouwen vervangen. En daar kun je dan een bedrag voor reserveren via je winst.
Dat is dus in een notendop wat je kunt doen met je winst.
Echter wat veel mensen denken is dat ook r&d en meer van dat soor gein uit de winst betaald moet worden. Dit klopt niet. Want daar geld de volgende regel: alle kosten die je maakt voor het produceren van een goed mag men als kosten in de kostprijs verrekenen (ik ga ff niet in op zogenaamde verspillingen om het niet al te ingewikkeld te maken

).
Dus de lonen, de afschrijvingen op aparatuur/gebouwen, rentekosten van leningen, r&d kun je allemaal als kosten rekenen.
Dan heb je een mooie grote berg kosten, echter hoe bereken je die door aan je klant? Daarvoor gebruiken we een zogenaamde kostprijs formule. Kom er op neer dat je de hele berg kosten deelt door wat je verwachte te produceren/verkopen (zeer simplistisch gesteld).
Daarna komt er een winst marge op je producten en heb je de prijs excl. btw die je afnemers betalen.
Dit doe je dan voor elk product die je verkoopt.
Wat mij altijd zo opvalt bij de cijfers van ms is dat zij zoveel winst maken vergeleken met hun omzet. Dit betekent dat zij een grote winstmarge hebben op hun producten. Normaal gesproken gebeurd er dan een aanpassing van de prijs via de formules die je gebruikt om de verkoopsprijs vast te stellen. Want anders prijs je jezelf uit te markt, want bij veel winst op een product is die vaker gewoonweg duurder dan de concurrentie (bedrijf denk dan: hee, kan goedkoper zijn, is meer verkopen, is grotere omzet, is goedkoper produceren, is meer winst, etc).
En nu komt het:
MS heeft dus een winst gehaald van 2,6miljard dollar op een omzet van 8,22 miljard dollar. Een rekensommetje verder kom je uit op een omzet/winst verhouding van 3,2. Dit betekend dus dat de winst grofweg 1/3 is van de omzet.
MS wordt dus elk kwartaal 2+miljard 'dikker', en kan dit bedrag naar eigen inzien investeren. Dit komt elk kwartaal boven op het eigen vermogen van 52,2miljard die ze al hebben. De balans totaal is 67,6 miljard, waarvan er 38,7 miljard liquide middelen zijn. Liquide middelen is cash geld, geld dat een onderneming per direct kan uitgeven. Om even een grote te pakken: IBM heeft 6 miljard liquide middelen op een balans totaal van 96,5 miljard. Snap je nu ook waarom veel bedrijven in paniek en de haren uittrekkend rond beginnen te rennen als ze MS tegen zich krijgen?
Als je dan nog bedenkt dat de winst die je ziet minus de verliezen is van de verliesgevende devisies (die soms best een flink verlies lijden) ga je je afvragen wat de marge is op bepaalde producten.
De reden erachter is simpel beredeneerd, je gebruikt een goedlopend product om goed te maken voor een verlieslijdend product. Echter doet een normaal bedrijf dit niet. Als iets te lang verlieslijdend is gaat men dat onderdeel reorganiseren of verkopen (aandeelhouders houden niet van verlieslijdende onderdelen). Echter zie ik die berichten nooit bij MS...
Al met al heeft MS zoveel financieele middelen dat ze altijd winnen (als het op de langste adem hebben neer komt), en vooral met de winst marges die zij hebben.
Ook betekent dat de winstmarges niet aangepast worden dat er een gebrek aan concurrentie is, er is geen prikkel aanwezig voor MS om de prijs van hun producten aan te passen zodat ze geen markt aandeel verliezen.
Dit totaal beeld is dan ook waar zoveel ophef over is met de anti trust zaken e.d.
Owja voordat ik het vergeet, de balans van MS is de natte droom van menig bedrijf accountant/aandeelhouder.
edit:
Had in de tekst 2x jaar staan waar het kwartaal moest zijn.
edit2 @ stiffener:
Daarom heb ik er ook het jaar bij vermeld.

Ik ga eronder ook verder in jaartallen, alleen op het einde schakel ik over op het noemen van jaartallen/kwartalen omdat ze daar door elkaar gebruikt worden.
En ik neem aan dat de gemiddelde tweaker wel maal 4 kan doen als hij kwartaal ziet staan.

Ging mij ook om het globale beeld uit te leggen en je ziet al hoe lang deze post is, als ik dan nog eens berekeningen er tussen zou zetten (moet je doen als je getallen gebruikt die niet in de tekst staat) zou het nog langer zijn. Reageren is ok, maar ik probeer mijn boekwerken binnen de perken te houden.