Red Hat geeft versie 9 van zijn Linux-distributie vrij

De grootste Linux-distributeur van dit moment, Red Hat, heeft zes maanden na de vorige release weer een nieuwe versie van Red Hat Linux vrijgegeven, zo is te lezen in een persbericht op hun site. Deze nieuwe versie draagt het nummer 9, waarmee Red Hat lijkt te zijn afgestapt van het uitbrengen van versies met een 'minor' versienummer, zoals 7.2 en 7.3. Ten opzichte van de vorige release, Red Hat Linux 8.0, zijn er uiteraard weer veel vernieuwingen te bespeuren in de nieuwe release.

* Nieuwe Kernel

Red Hat Linux 9.0 komt uiteraard met een nieuwe kernel. De nieuwe kernel is gebaseerd op de 2.4.20 kernel, waarbij enkele patches uit de 2.4.21-kernel zijn toegevoegd. De nieuwe kernel biedt ondersteuning voor User Mode Linux, een soort VMWare voor Linux, en een vernieuwde threading-library, Native POSIX Thread Library (NPTL). Door deze laatste toevoeging is het echter mogelijk dat sommige applicaties, zoals Java en Wine wat problemen kunnen geven maar die echter eenvoudig op te lossen zijn. In eerdere bèta's van Red Hat 9 zat ook ondersteuning voor ACPI en ACL's (Access Control Lists). Dit is echter in de uiteindelijke versie eruit gehaald. ACPI zorgt voornamelijk voor powermanagement en ACL's maakt een het mogelijk om bestandsrechten fijnmaziger in te stellen dan met de standaard voorzieningen in Linux. Verder zijn er vernieuwde drivers voor IEEE 802.11b-apparaten. Ook is er al goed nieuws voor bezitters van een nVidia videokaart. Bij Red Hat 8.0 moest nog geruime tijd gewacht worden op nieuwe drivers; voor 9 zijn ze nu al beschikbaar.

* Gebruiksvriendelijk desktop

Red Hat Linux 9Red Hat 9 is uiteraard voorzien van de nieuwe XFree86 4.3.0 welke een aantal in het oog springende vernieuwingen bevat. Voor de minder ervaren gebruiker is de functie waarmee het mogelijk is om de scherm resolutie en rotatie 'on-the-fly' te veranderen via de XRandR module. Ook de mogelijkheid om themes te gebruiken voor muiscursors behoort tot de nieuwe mogelijkheden van deze XFree-versie. Red Hat levert uiteraard een standaard muiscursor theme bij hun distributie.

Met de introductie van het BlueCurve theme voor Gnome en KDE was het duidelijk dat Red Hat zich met hun Linux distributie steeds meer richt op de zakelijke desktop-gebruiker. Met de versie 9 wordt deze trend verder doorgezet. De nieuwe Red Hat wordt standaard geleverd met de nieuwste versie van KDE en Gnome, respectievelijk 3.1 en 2.2. De laatst genoemde is de standaard Desktop Environment. De grafische login-manager GDM heeft een update ondergaan waarbij enkele vervelende gedragingen van dit programma zijn verwijderd. De diverse desktop-applicaties hebben natuurlijk ook nieuwe updates gekregen: Mozilla 1.2.1, Evolution 1.2.2 en OpenOffice.org 1.0.2 zijn nu respectievelijk de standaard browser, mailclient en officesuite. Dankzij de nieuwe Gnome 2.2 en werk van de Red Hat engineers is ook de usability van de desktop verbeterd. Het applicatie-menu heeft een flinke reorganisatie doorgemaakt, waardoor de applicaties op logischere plaatsen terug te vinden zijn. Verder is er nu een 'startup-notification' waardoor men kan zien dat een programma ook daadwerkelijk opgestart wordt.

* Overige vernieuwingen

RedHat 8.0In een review op Guru Labs, welke zich vooral toespitst op de technische kant van de distributie, wordt er op gewezen dat er ondersteuning voor grafische boot-support in de maak is. Door enkele wijzigingen in een configuratie-file is dit al te gebruiken. Verdere onderhuidse vernieuwingen zijn natuurlijk talrijk. Voor de print-spooler wordt nu standaard CUPS gebruikt en een andere handige feature is de mogelijkheid om labels toe te kennen aan hardware-devices. Op netwerkgebied is er verbeterde ondersteuning voor VLAN's en IPv6. Ook is er een nieuwe standaard FTP-daemon, vsftpd. Het installatie-programma is op kleine punten ook verbeterd, waarbij de verwijdering van fdisk als optie voor het partitioneren van harddisks waarschijnlijk nog het meest opvallendst is. MP3- en DVD-ondersteuning ontbreken, evenals in Red Hat Linux 8.0, nog steeds.

Red Hat Linux 9 is per direct te downloaden van de site van Red Hat of een van de vele mirror-sites. Vanaf 7 april zal de nieuwe Red Hat versie ook in de winkel te verkrijgen zijn in een Personal en Professional variant.

* Reviews

Op internet zijn inmiddels uiteraard ook al de nodige reviews verschenen:

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

02-04-2003 • 10:47

68

Bron: Red Hat

Reacties (68)

68
67
48
14
1
0
Wijzig sortering
Zow ik vind wel dat Redhat snel met een nieuwe versie komt. Ik vind het alleen niet slim dat ze deze niet 8.1 noemen. In de Linuxkringen staat .0 releases van Redhat vaak te boek als onstabiel.

Redhat 8.0 vond ik al de beste Redhat tot noe toe. Ik ben benieuwd naar 9.
waar baseer je dat op, want volgens mij is de .0 versie juist een stabiele release.... ik kan me iig geen voorbeeld voor de geest halen waarbij de .o versie een instabiele versie is (met opzet dan he!).
Anoniem: 53444 @dualspeed2 april 2003 16:48
helaas is dit wel een feit dat de .0 varianten te boek staan als onstabiel..
de reden hiervoor is simpel
RedHat ging oorspronkelijk over op een geheel getal wanneer binaries niet meer backwards compatible waren. Dit betekend dat de belangrijkste componenten dus zodanig gewijzigt zijn en haast als nieuw beschouwt kan worden.. en dit brengt de benodigde bugs met zich mee. de .3 release (vaak de laatste) heeft vaak deze bugs al eruit.

Het probleem is nu, dat we eerste zeker moeten zijn dat binaries backwards compatible zijn anders kunnen we veel bugs verwachten.. bij 9 is dit weer het geval.. backwards incompatible met 8 binaries.


over phoebe die 8.1 zou heten: Dat is niet waar. Phoebe is nooit het beta stadium uitgeweest en nooit gelanceerd als een stabiele release. 8.1 heeft dus nooit bestaan, hoewel deze in de volksmond (onterecht) zo werd genoemd.

maar ff over RH9: wanneer gooien ze eens standaard XFS ondersteuning in de kernel?
Ehm de 7.0 release was echt de brakste versie ooit. Bijvoorbeeld GCC 3.0 beta erin. Je kon niet eens een kernel op een normale manier bakken. Moest je de Makefile aanpassen naar kgcc.

6.0 was nou ook niet je van het. De 6 release was pas goed te doen bij versie 6.2.

Zijn toch genoeg voorbeelden?
Anoniem: 32075 @HJR2 april 2003 12:57
Vergelijk 7.0 met zijn tijdgenoten...

Echter wat ik erg vindt is dat redhat weinig heeft laten weten omtrent de inhoud van 9 en verder hebben ze RHN service gelimiteerd voor betalende gebruikers. Leuk maar 60$ per jaar is een beetje veel voor een thuisgebruiker.
$60 veel voor een thuisgebruiker?
Kom op wat denk je wat het kost als je als thuisgebruiker een 0900 nummer zou moeten bellen voor support?

En daar naast. Als de thuis gebruiker niet weet hoe die het Internet moet gebruiken voor free support. Laat hem dan maar dokken.

Dan hebben we het nog niet over de kosten van suppport bij microsoft
Wat er waarschijnlijk bedoelt wordt is dat er bij een .1 of .x versie de kinderziektes van de .0 versie weg "gefilterd" zijn.
[quote] Zow ik vind wel dat Redhat snel met een nieuwe versie komt. Ik vind het alleen niet slim dat ze deze niet 8.1 noemen. In de Linuxkringen staat .0 releases van Redhat vaak te boek als onstabiel. [\quote]

Dit mag dan misschien wel zo zijn... eigenlijk was de naam van deze release phoebe... en die is heel lang door het leven gegaan als een 8.1 release....

ik draai zelf phoebe beta-3 8.094 is dat ofzo... en tja nu releasen ze hem als zijnde 9.......

Maar lieve mensen wat een discussie... of ik hem nu redhat 8.1 of 9 ( of net als die dos versies van vroeguh 6.000.0004991 noem) hij is goed of slecht en dat heeft helemaal niks met het versie nummer te maken. Dit bedenkt men aan de hand van het verschill tussen de huidige en de vorige release.... dus a major of minor changes.....

Al met al ga ik hem lekker downloaden zodra ik daarvoor de kans zie.
Ik vind dat er niet echt veel verbeteringen in zijn gekomen, misschien ligt het aan mij, maar ehm er zijn alleen maar pakketupgrades, technisch gezien valt het er niet zoveel op aan deze nieuwe versie, misschien komt het wel omdat de 2.4 kernel een beetje aan z'n top zit, het zal niet lang meer duren maar dan kun je weer overstappen op de 2.6 kernel.
Anoniem: 28145 2 april 2003 11:53
Zoek eens op Google naar "bittorrent". :)

Op de eerste link vind je een tooltje waarmee de ISO's kunt downloaden. Werk erg makkelijk, 1 keer klikken en de drie ISO's komen vanzelf naar binnen huppelen.

Heb hem zelf net geinstalleerd, en ziet er vooral "gelikt uit". Schaduw onder je muiscursor, mooie fonts (ook in Phoenix).

Over de stabiliteit kan ik nog niets zeggen (uiteraard).

/edit
Upgrade uitgevoerd van RedHat 7.2 naar 9.0, en ging bijna perfect. Alleen WindowMaker deed het niet meer. Van rpmfind.net de WindowMaker package voor RH 8.0 geinstalleerd, en alles werkt weer.
Ik wil even een ding 'verbeteren': User Mode Linux is *niet* een soort VMWare voor linux, dat is meer iets als Bochs of Plex86.

User Mode Linux is zoals de naam reeds doet vermoeden een Linuxkernel die draait in user mode (dus als elk ander normaal programma in linux) waardoor je iets creeert wat op een virtuele machine lijkt.

VMWare emuleert een gehele machine waarin in princiepe elk OS gedraaid kan worden.
de .0 bij linux distro's wijst juist op een stabiele versie. de oneven getallen zoals .1 en .3 etc. dat zijn als ik het goed heb de onstabiele versies.
Beetje jammer dat je het niet goed hebt :P
Meeste distro's zijn gewoon stabiel behalve als er alpha of beta bij staat. Red Hat volgt gewoon een zelfde beleid als Solaris en Windows, die ook geen minor versies introduceren. Red Hat 7.0, 7.1, 7.2 en 7.3 waren in principe even stabiel als 8.0 en 9.0 :)

Je redenering is overigens wel geldig voor kernels. Daar is een 'even' minor versie stabiel, en een 'oneven' instabiel.
Red Hat volgt gewoon een zelfde beleid als Solaris en Windows, die ook geen minor versies introduceren.
En toch is Windows XP onder de motorkap gewoon Windows NT 5.1, en dus niet 6.0, zoals je zou verwachten voor een opvolger van Windows 2000 (NT 5.0)
Anoniem: 28557 @efan2 april 2003 11:48
Je bent in de war met de versienummering van de linux kernels. De nummering van de distro's is helemaal afhankelijk van distro zelf.

Er is denk ik maar 1 reden van RH om naar 9.0 te gaan: omdat Slackware ook 9.0 heeft uitgebracht. Slackware is zelf 2 jaar terug van 4.0 naar 7.0 gegaan, omdat ze er erg veel last van hadden dar RH al bij 6.2 was, waardoor het leek alsof Slackware minder modern was dan RH.
De reden voor 9 is dat redhat binnen major versie nummers binary compatibilty hanteerd. Aangezien versie 9 een nieuwe glibc met een andere thread library heeft zijn de zaken zeer duidelijk niet binary compatible.
Nee, dat gaat over kernel-versies en niet over distro-versies.
Hier zit een 2.4.20 in, dus dat is een stabiele versie.
heb je bij deze versie nog steeds alleen de eerste 3 disc's ( of hoe schrijf je dat? ) nodig of nu nog maar 2? :? dat staat namelijk nooit ergens
moghe vriend :)

eerste 3 cd's alleen heb je nodig ja, laatste 3 zijn source cd's.

(oh, volgens mij is quicknet nog bezig met het uploaden van disc 3 op hun ftp... die is namelijk ook 6** mb..) :)

edit:
3e cd is dus wel gewoon net aan 500mb...
Anoniem: 80318 2 april 2003 11:31
is er ook een update van redhat 8 naar 9 ?
Die functie/optie is standaard in de installatie gebakken :)
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Anoniem: 822172 april 2003 13:05
Bovenstaande linkjes zijn uit de lucht. Gelukkig vind je met www.filemirrors.com zo een stuk of 100 mirrors op dit moment.
Anoniem: 48636 2 april 2003 11:15
Gwannoes je hebt gelijk wat betreft de controle.

Ikzelf zou graag alleen linux willen gebruiken maar aangezien ik ook erug van spelletjes hou en niet een expert ben met linux.
Dus zolang je in linux niet het gebruikelijke autorun hebt van cdtje met automische installaties en spelen maar zal windows altijd de OS markt blijven beheersen.

Als linux nou hun distro's zo maakte dat je met een execute automatich je drivers/spellen en progs kan installen en softwaremakers maken ook hun programma's voor linux dan pas zullen mensen compleet overstappen naar linux.
Als Linux een grotere penetratiegraad wil halen is het makkelijker installeren denk ik een van de grote punten die (blijkbaar?) verbetering nodig heeft (ik gebruik zelf geen Linux, maar ben er zeer nieuwsgierig naar).

Ondanks trouwens dat Windows gemakkelijker te installeren lijkt, is het voor de meeste mensen toch nog steeds 'God zegene de greep' op het moment dat op het [dorrgaan] knoppie wordt geklikt. In een aantal gevallen zal ook Windows de nodige kennis vragen om de installatie succesvol af te ronden.

Linux lijkt mij nog niet klaar voor een dergelijke markt. De meeste gebruikers van dit OS beschikken (naar mijn idee) over een bovengemiddelde kennis van- en nieuwsgierigheid naar computers/software en zullen de meeste foutmeldingen ed gemakkelijk kunnen omzeilen.

Tot die tijd zal het aantal gebruikers nog niet massaal overstappen naar Linux als alternatief voor Windows
Vergeet niet dat het "gebruiksgemak" (of gewenning) van windows voor 99% niet aan windows ligt maar aan de (commerciele) support voor windows, die support is er vanaf het begin voor MS (omdat ibm zo dom was om ms-dos te promoten als OS voor hun ibm-pc platform) en is daarna verder gegaan

Voor linux heb jer allelei distributies die allemaal op verschillende groepen gebruikers zijn gericht, zo heb je enorm simpele distro's die net zo weinig keuze bieden als windows (op het eerste gezicht) en distro's die meer keuze hebben (en soms iets meer kennis van pcs of de wil om iets te leren modig hebben)

En tja, als een bepaalde applicatie niet werkt op linux of een hardware fabrikant wil geen drivers maken, dan ligt dat toch echt niet aan linux..
Je denkt dus alleen maar. Ik kan je aanraden het eerste eens te proberen Linux te installeren voordat je er over begint. Ik gebruik Mandrake (v 7.x, 8.x en nu 9.0) en of ik het nu stand alone installeer of als dual-boot over Windows 98 of XP, nog nooit problemen gehad! De installatie herkent geheel mijn computer en ik kan de HD vanaf het begin indelen. Dit in tegenstelling tot Win98 en XP die de CD-rom niet herkennen, vanuit Dos (win98) geinstallerd moeten worden, extra drivers nodig hebben voor de HD (winXp), etc.. En dan heb ik het nog niet eens over het gkl**t met fdisk.

Ik raad je aan eens te gaan experimenteren met Linux
Linux niet altijd even makkelijk te installeren
Het is al generaties RedHat zo dat afgezien van eventuele partitionering een basisinstallatie heel eenvoudig is.
Het uitzoeken van extra pakketten ter installatie is ook eenvoudig.

Echter specifieke hardware kan problemen geven. Veel kun je met de al aanwezige drivers ondervangen maar als je iets speciaals wilt moet je hopen dat de drivers in eenvoudig installeerbare vorm verkrijgbaar zijn.

Omdat ik onder Linux toch geen hardware specifieke dingen gebruik (daar heb ik windows voor) is een standaardinstallatie voor mij voldoende.

P.s. onder hardware specifieke dingen versta ik zware 3d games met veel OpenGl en Eax, waarvoor ik mijn grafische kaart en geluidskaart beter moet instellen.
Anoniem: 78393 @shredder2 april 2003 12:26
Ik ga naast (beperkte) eigen ervaring, ook af op wat ik hoor. Wat ik hoor is dat Linux niet altijd even makkelijk te installeren is. Lijkt mij toch wel dat ik hier een terechte kanttekening bij mag plaatsen?
dat is een beetje overdreven, shredder :)
vanuit Dos (win98) geinstallerd moeten worden
windows 98 is net als xp bootable van cd, als jij dat niet kan heb je em blijkbaar gekopieerd met nero ofzo.
Dit in tegenstelling tot Win98 en XP die de CD-rom niet herkennen
hoe wou je em dan installeren? win98 op floppies bestaat niet hoor...
En dan heb ik het nog niet eens over het gkl**t met fdisk.
het is waar dat windows niet rekening houd met non-microsoft osen of partitionering kan doen tijdens de installatie. als jij echter een compleet schone installatie doet en daarna partitionmagic gebruikt heb je binnen 10 seconden een partitie (moving data/checking integrity omzeil je omdat je hd leeg is)
extra drivers nodig hebben voor de HD (winXp), etc
geef eens een voorbeeld? xp kan zichzelf moeilijk op een hd zetten als hij de hd niet ziet, denk je ook niet?
Ik heb vaak genoeg gehad dat de cd-rom eerst in dos geinstalleerd moest worden, voordat ik er gebruik van kon maken om Win te installeren. Nix bootable cd dus.

Partitionering; ik heb dus een appart software pakket nodig. Ik bedoel maar.

WinXp herkent mijn Maxtor HD niet zonder Highpoint366 controlers
Anoniem: 77025 @shredder2 april 2003 13:50
Heel knap shredder, ik stel voor om je bios eens te flashen of een betere illegale kopie te regelen van windows.

De installatie CD's zijn (als het goed is) namelijk gewoon bootable (heeft niets met OS te maken), en als je bios het ondersteunt, kun je dus gewoon vanaf CD booten. Als dit niet lukt, kan je dat ook niet met Linux doen.

Win98 is afval. Wel goede systemen zijn Win2K en WinXP Pro. Beide bieden de mogelijkheid om tijdens de installatie de harddisks naar wens in te richten (maakt onderwater vast gebruik van Fdisk); er komt dus geen floppy aan te pas.

Sommige SCSI, RAID en ATAxxx-controllers worden inderdaad niet herkend tijdens de installatie. Hiervoor is een mogelijkheid ingebouwd om tijdens de installatie de drivers daarvan op flop aan te leveren.

Als er nou niks spannends is, kun je windows gewoon installeren door op "volgende" te blijven klikken. Ik heb 1 keer Linux geïnstalleerd op een laptopje (RedHat geloof ik, versie 7.x), en de ontoegankelijkheid van het systeem irriteerde me mateloos (ik weet niets van linux, behalve een paar kleine commandootjes, zoals ls). Bovendien werkte het netwerk vaak niet na opstarten; als ik dan opnieuw opstartte werkte het weer wel (klinkt een beetje als standaard MS-verwijt). Wat me verder tegenviel is de gebrekkige helpfuncties. Een control-panel zou ook geen kwaad kunnen. Algemeen probleem met Linux is dat alles kan, maar je moet wel weten waar je het moet zoeken. Bij Windows is dat precies de andere kant op; je ontdekt allerlei dingen waar je niet om gevraagd hebt. Soms irritant, maar beter dan de Linux-oplossing.
(ja, op internet is alles te vinden, maar internet is niet altijd beschikbaar; ik stap pas over naar linux als het net zo gebruiksvriendelijk is als Windows)
Ik ben het er geheel mee eens. Er moet toch wat meer aandacht besteedt worden aan de gebruiksvriendelijkheid om de consument over te halen.
Het zou ook bijvoorbeeld fijn zijn als je kunt kiezen tussen 'beginner' 'advanced' & 'professional' user met respectievelijk meer keuzes / controle
Anoniem: 61200 @shredder2 april 2003 12:19
Bij Mandrake is dat alleszins al het geval. SuSE 8.1 die ik nu draai heeft het ook, ongeveer 4x klikken en het staat erop!

Als je dan een beetje weet van linux en programma's, kan je die ook gemakkelijk installeren via yast.

Met Redhat heb ik sinds 7.2 geen ervaring meer, maar toen werd alle hardware al zonder problemen herkend. (Iets dat bij WinXP bijvoorbeeld niet altijd een lachtertje is).
Als linux nou hun distro's zo maakte dat je met een execute automatich je drivers/spellen en progs kan installen en softwaremakers maken ook hun programma's voor linux dan pas zullen mensen compleet overstappen naar linux.
zoiets bestaat al lang en het heet RPM
urpmi of apt-get install, zou ik zeggen.

In mandrake: urpmi, je voegt wat sources toe (zie http://plf.zarb.org/nanardon/ ) en je hoeft alleen te typen: urpmi programmanaam en het zaakje wordt geinstalleerd. Zonder extra sources kan je zo natuurlijk ook installeren, maar dan alleen van de cd's.

Makkelijker kan het echt niet.
Wel even gemakkelijk: apt-get in debian.
Anoniem: 64607 2 april 2003 13:40
Als ze fdisk eruit slopen wat moet ik an gebruiken ??? Ik hoop niet dat ze alleen een grafische variant meeleveren. Bovendien hoop ik dat ze me zonder al te veel moeite een pentium 1 75MHz 32MB ram laten instaleren. Gebruikte tot nu toe steeds SuSE maar met de laatste versie lukt het niet meer. (en voor internet servertjes liever een oude bak natuurlijk)
RH 7.x heeft diskdruid, dat is wel grafisch, maar er is voor textinstalls ook een dialog versie beschikbaar. Mijn laptop (P233, 32MB) kon de grafische installatie niet aan, maar diskdruid werkte perfect
Anoniem: 44917 @Robtimus2 april 2003 18:55
Sorry, kan hier geen P 75 meer vinden. Maar op een P 133 MHz met 64 MB geheugen is het gelukt om RH9 te installeren, incl gnome. Snel is anders maar het doet het...
FreeSCO / SmoothWall is your friend.
uhm, ik denk niet dat je SuSE 8.1 of RH 9.0 op een P75 moet gaan installeren. Ze zijn daar simpelweg niet voor ontwikkeld, en ik denk dat de systeemvereisten ook wat meer zijn dan een P75. Voor dergelijke systemen kun je beter Slackware of debian voor pakken.
Ik zou wel eens willen weten of dat XRandR nu werkt. In de laatste XFree versie (4.3.0) krijg ik m'n output niet gedraaid. Bij de release stond toen ook te lezen dat XRandR nog niet af was en rotatie dus niet werkte. Knap als dat bij Redhat nu ineens wel werkt, of mis ik iets :?
edit:

Kheb net nog ff bij de release notes van XFree86 4.3.0 gekeken en daar staat dit:
[quote]
Support for the RandR extension has been partially integrated into the XFree86 server, providing support for resizing the root window at run-time.
[/quote]
Dat betekent toch alleen je resolutie "on-the-fly" veranderen, mijn ervaring daarmee is prima (hoewel ik gnome 2.2 gebruik, kde 3.1 flipte een beetje met xrandr)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.