NewsFactor heeft een stuk online gezet over de mogelijkheden die men verwacht van HyperThreading, de technologie die een besturingssysteem laat denken dat een CPU met één core uit twee (virtuele) processoren bestaat. De eerste chips die uitgerust werden met de HyperThreading waren de Xeon-processoren. In november 2002 werd de Pentium 4 3,06GHz uitgebracht, dit was de eerste desktopchip met HyperThreading. Intel is van plan om de technologie in het merendeel van de in de toekomst uit te brengen CPU's te gebruiken en werkt ook steeds aan verbetering. Uiteindelijk kan ook de gewone pc gebruiker hiervan ook profiteren omdat niet alleen de duurste processoren worden uitgerust met HyperThreading: hier kunnen we lezen dat de Pentium 4M, Celeron en Itanium voorzien worden van de techniek, over de Banias is nog niets bekend. De Prescott heeft een architectuur die ook geschikt zal zijn voor HyperThreading met vier threads tegelijk, voor de toepassing in desktops zal dit standaard uit staan. De Nocona (90nm Xeon-processor), die bedoeld is voor serversystemen, zal waarschijnlijk voor testen met de 4-way technologie gebruikt gaan worden.
De softwareondersteuning is nog in een pril stadium, zo lezen we in het artikel bij NewsFactor. Om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden moet de programmatuur zo gebouwd zijn dat meerdere taken tegelijk kunnen worden aangestuurd. Een tweede mogelijkheid om gebruik te maken van HyperThreading is eenvoudig: voer twee programma's tegelijkertijd uit. Windows XP bied standaard ondersteuning voor de techniek, Red Hat zal met versie 9 via de zogenaamde Native Posix Threading Library ondersteuning bieden voor HyperThreading. Of de gewone gebruiker veel van de performancewinst zal merken verschilt per geval:
Even if a computer user does not run multithreaded applications, he or she still could see a performance boost in a heavy multitasking environment, Intel's Alfs said. "If you run two CPU-intensive applications at the same time, [performance] can be up to 25 percent faster running on a hyperthreaded CPU."
"The average user will see a visible but not huge improvement." Kastner added.
In the vast majority of desktop environments, hyperthreading certainly will not hurt, Kleynhans noted. If a user is running numerous background tasks, such as antivirus tools, encryption utilities and the like, hyperthreading will provide a "minor benefit." He added that "whether it's 10 percent or 50 percent is case-dependent." The important point, according to Kleynhans, is that any improvement is essentially a "free boost that Intel could provide given its massive transistor budgets."
Gebruikers van oudere besturingssystemen zoals Windows 2000, NT4 of Windows98 wordt geadviseerd om geen gebruik te maken van HyperThreading, het is mogelijk om deze uit te zetten in het BIOS. Intel beveelt HyperThreading alleen aan voor besturingssystemen die er ook echt baat bij hebben. Applicaties die veel gebruik maken van zware berekeningen met floating-point getallen zullen ook niet veel baat hebben bij HyperThreading, er is immers maar een floating-point unit en die bepaalt dan de performance.