Hewlett-Packard zal in januari van volgend jaar met de introductie van de Alpha EV7 processor de laatste generatie van de roemruchte Alpha architectuur op de markt brengen. Een jaar later zal met het verschijnen van de verbeterde EV79 core definitief een einde komen aan de ontwikkeling van de Alpha processor. De Alpha, oorspronkelijk ontwikkeld door Digital en via de overname van Compaq terecht gekomen bij HP, zal tezamen met HP's eigen PA-RISC architectuur worden vervangen door de Itanium processor van Intel. Door de overschakelingen op de Itanium verwacht HP aanzienlijk te kunnen besparen op ontwikkelingskosten. Dit jaar verwacht HP 200 miljoen dollar te moeten toeleggen op de Alpha business, ondanks een jaarlijkse omzet van 5 miljard dollar in de Alpha en PA-RISC divisie.
De EV7, ook wel aangeduid als Alpha 21364, is gebaseerd op de huidige EV6 core, waarvan het ontwerp in 1997 werd voltooid. De nieuwe generatie zal betere prestaties leveren dankzij een ver doorgevoerde mate van integratie. Zo werd de EV6 core voorzien van een 1,75MB 7-way set-associative L2 cache en uitgebreid met een geïntegreerde interprocessor netwerk interface en een geheugencontroller met maar liefst acht Rambus channels. Het resultaat is een chip die het enorme aantal van 152 miljoen transistors telt.
Het release schema van de EV7 heeft enige vertraging opgelopen in vergelijking met de roadmap van begin dit jaar, toen de introductie nog gepland was voor eind 2002. De laatste nieuwe Alpha chip zal in 2004 op de markt gebracht worden. Daarna gaat de Alpha divisie in zogeheten 'maintenance mode' en zal HP proberen om zoveel mogelijk Alpha-klanten naar de Itanium te laten overschakelen. De AlphaServer-systemen zullen verkocht worden zolang er vraag naar blijft, waarschijnlijk tot in het jaar 2006.
Hoewel de Alpha processors werden gewaardeerd voor hun hoge performance, hebben zij nooit hetzelfde commerciële succes kunnen bereiken als rivaliserende 64-bit architecturen zoals de Sun UltraSparc en IBM Power. Desondanks blijft de Alpha invloed uitoefenen op de industrie. Veel voormalige Alpha ontwerpers zijn tegenwoordig werkzaam bij Intel en AMD, waar zij concepten van de vroegere Digital onderzoekers, zoals simultaneous multi-threading en geïntegreerde geheugencontrollers, in de praktijk brengen.