HP Alpha EV7 release in januari, EV79 jaar later

Hewlett-Packard zal in januari van volgend jaar met de introductie van de Alpha EV7 processor de laatste generatie van de roemruchte Alpha architectuur op de markt brengen. Een jaar later zal met het verschijnen van de verbeterde EV79 core definitief een einde komen aan de ontwikkeling van de Alpha processor. De Alpha, oorspronkelijk ontwikkeld door Digital en via de overname van Compaq terecht gekomen bij HP, zal tezamen met HP's eigen PA-RISC architectuur worden vervangen door de Itanium processor van Intel. Door de overschakelingen op de Itanium verwacht HP aanzienlijk te kunnen besparen op ontwikkelingskosten. Dit jaar verwacht HP 200 miljoen dollar te moeten toeleggen op de Alpha business, ondanks een jaarlijkse omzet van 5 miljard dollar in de Alpha en PA-RISC divisie.
Alpha Powered logo + EV7 core
De EV7, ook wel aangeduid als Alpha 21364, is gebaseerd op de huidige EV6 core, waarvan het ontwerp in 1997 werd voltooid. De nieuwe generatie zal betere prestaties leveren dankzij een ver doorgevoerde mate van integratie. Zo werd de EV6 core voorzien van een 1,75MB 7-way set-associative L2 cache en uitgebreid met een geïntegreerde interprocessor netwerk interface en een geheugencontroller met maar liefst acht Rambus channels. Het resultaat is een chip die het enorme aantal van 152 miljoen transistors telt.

Het release schema van de EV7 heeft enige vertraging opgelopen in vergelijking met de roadmap van begin dit jaar, toen de introductie nog gepland was voor eind 2002. De laatste nieuwe Alpha chip zal in 2004 op de markt gebracht worden. Daarna gaat de Alpha divisie in zogeheten 'maintenance mode' en zal HP proberen om zoveel mogelijk Alpha-klanten naar de Itanium te laten overschakelen. De AlphaServer-systemen zullen verkocht worden zolang er vraag naar blijft, waarschijnlijk tot in het jaar 2006.

Hoewel de Alpha processors werden gewaardeerd voor hun hoge performance, hebben zij nooit hetzelfde commerciële succes kunnen bereiken als rivaliserende 64-bit architecturen zoals de Sun UltraSparc en IBM Power. Desondanks blijft de Alpha invloed uitoefenen op de industrie. Veel voormalige Alpha ontwerpers zijn tegenwoordig werkzaam bij Intel en AMD, waar zij concepten van de vroegere Digital onderzoekers, zoals simultaneous multi-threading en geïntegreerde geheugencontrollers, in de praktijk brengen.

Door Femme Taken

UX Designer

06-12-2002 • 19:07

12

Submitter: Wouter Tinus

Bron: News.com

Reacties (12)

12
12
10
1
0
0
Wijzig sortering
Daaag laatste degelijke Digital hardware. Hallo Dozenschuiver (wat naar mijn inzicht HP + fusieonderdelen nu werkelijk is geworden).

Sorry voor de troll/flame (of hoe jullie hem ook gaan modden) maar ik vind het doodzonde dat de Alpha de markt uitgepest is.

Je zag het bijvoorbeeld al met Windows NT (oke, zeker niet mijn favoriete besturingssysteem) Daar had toen Digital; later de Digital mensen bij Compaq samen met een grote groep Microsoft ontwikkelaars een leuke 64 bit versie gemaakt... Maar is die ooit "gold" gegaan??? Nee want Intel moest zonodig eerst een 64 bit processor maken. En ondertussen de Windows NT liefhebbers maar doorrommelen met een 32 bit versie op 64 bit hardware. Onderhands gerommel heeft zo een flinke nagel aan Alpha's doodskist betekend. Zonde want een paar jaar geleden was de Alpha de x86 technisch gezien mijlen ver vooruit. De EV6 bus was state of the art (goed idee van AMD om die technologie aan te kopen voor zijn athlons), van IRQ problemen hadden ze nog nooit gehoord (standaard 32 IRQ's of zo), Geen ge-emmer / performance drops met SMP; het werkte gewoon goed, Hoge kloksnelheden (voordat Intel met z'n P3's en AMD met z'n athlons begonnen te sprinten).
En Digital maakte er gewoon oer degelijke machines mee. Alleen maar positieve resultaten die paar jaar dat ik bij Multis (Officiele Compaq remarketer voor Europa) heb gewerkt.

Oh, ja.. de eerste workstation waarmee je fatsoenlijk multimedia toepassingen kon draaien was een Alpha.
AuteurFemme UX Designer @jiriw7 december 2002 05:23
Daaag laatste degelijke Digital hardware. Hallo Dozenschuiver (wat naar mijn inzicht HP + fusieonderdelen nu werkelijk is geworden).
Op The Register staat een interview met Scott McNealy van Sun (http://www.theregister.co.uk/content/7/28462.html) met een quote over dit onderwerp:
Well clearly there was a huge, huge war back in the early 90s and we were in Hawaii. It was one of our SunRise clubs for our sales people And it was an 11:1 vote, my staff against me about whether or not we should ship a Wintel computer. And I said no.

[...] You can't be a PC reseller and a computer creator company in the same company. I think IBM's proven that; HP has proven that; DEC has proven that. The Asians have proven that. And the Europeans have proven that.

Every company that went onto Wintel ultimately hollowed themselves out: it was a self-imposed lobotomy. They're no longer R&D companies and it was massively painful. They were shareholder disasters.
Het probleem dat HP zodadelijk krijgt is dat ze moeten gaan concurreren met de Itanium systemen van dozenschuivers zoals Dell. Buiten het ontwerpen van behuizingen doet Dell 0,0 research. Het schuift alleen maar dozen met standaardcomponenten waar bijna niemand mee kan concurreren. Zolang Intel, ServerWorks, Supermicro en Tyan niet de geschikte chipsets en moederborden leveren blijven systemen met meer dan 16 processors nog wel even het domein van IBM en HP, maar als de Itanium aanslaat zullen ook de grotere systemen langzaam aan met standaard componentjes samengesteld kunnen worden. R&D bedrijven met eigen architecturen zoals Sun en IBM zullen het steeds hogerop gaan zoeken (zij hebben daartoe ook de mogelijkheden), maar HP zou door de concurrentie met dozenschuivers met Dell uiteindelijk nog wel eens in de situatie terecht kunnen komen dat de high-end in eigen huis ontwikkelde Itanium servers net zo onrendabel worden als de AlphaServers nu, waardoor HP alle R&D zal laten vallen en zich zal moeten verlagen tot het niveau van een Dell (die tegen die tijd misschien ook echte service kan leveren, zodat concurreren nog wat lastiger wordt).
Oh, ja.. de eerste workstation waarmee je fatsoenlijk multimedia toepassingen kon draaien was een Alpha.
Hoewel ik het verder 100% met je eens ben was het toch echt de Amiga die als eerste computer fatsoenlijk multimedia toepassingen kon draaien.
Eindelijk komt er weer een nieuwe telg inde Alpha familie. Ik ben erg benieuwd of deze CPU (eigenlijk is het meer, met een geintegreerde geheugencontroller en NIC) een beetje kan opboxen tegen de concurrentie.

Jammer dat het na de EV79 is afgelopen met deze pionier in de ICT markt. Eigenlijk was het al verwacht, dat Compaq en daarna HP de Alpha's geen nieuwe ontwikkeling meer laat doormaken.
Een echt groot verlies is het niet lijkt me, er valt wel een serie processors weg, maar de technologie wordt nu al gebruikt door Intel en AMD (Hyperthreading, ingegrated mem controller) en de Itanium 2 is door en voor HP ontwikkeld.
Let wel op wat je zegt...
Intel en AMD hebben nog niet echt een 64 bits processor op de markt. Die Alpha is dat dus al lang.

Compaq heeft nog een tak die OpenVMS heet. Dat besturingssysteem draait dus op zo'n Alpha. Als je dus een applicatie hebt dat op onder een VMS OS draait, kan je niet zomaar overstappen.

(Ik zal een hint geven...Als je nu opeens alle Alpha's laat verdwijnen zullen veel mensen op de fiets moeten gaan reizen...)

Ohja, en die Alpha processoren zijn ook nog erg rap :-)
_moet_ je dan zonodig overstappen op een ander platform omdat er niet meer aan word ontwikkeld?

het spul blijft zijn werk toch doen
Anoniem: 43387 @GHorsie6 december 2002 22:14
Volgens de nieuwspost zal de laatste Alpha over ongeveer een jaar uitgebracht gaan worden. Het lijkt me dat de Opteron en Itanium 2 (en eventueel verder) het gat dat Alpha achterlaat dan toch wel voor het grootste deel hebben opgevuld. Waarschijnlijk hebben de meesten dan al een 64-bits desktop processor.

Het is ook helemaal niet zo dat alle Alpha's daarna ineens weg zullen zijn, zolang ze de andere server-processors nog enigszins kunnen bijbenen zullen ze niet snel afgedankt worden en is er ruim de tijd om software te porten.
Een beetje groeiend bedrijf zal zijn software door ontwikkelen, en ook zal naar een paar jaar de support verdwijnen...
Maar tegen die tijd zal er wellicht wel een port zijn via het itanium platform...wel zo slim...
OpenVMS wordt voorzover ik begrepen wel geport naar Itanium. Tru-64 wordt niet geport en het is de bedoeling dat gebruikers hiervan op de lange termijn overstappen op HP-UX wat wel geport wordt.

OpenVMS lijkt echt niet op HP-UX / Tru-64 (DEC Unix). Het kon ook niet voor niets naast Tru-64 bestaan bij Compaq, omdat er een specifieke klantengroep voor is.
Dit is goed voor het RAMBUS aandeel.
Lol, op zo'n manier toch beetje terug krabbelen.
En bedirjven die nog Alpha software verkopen.

Deze alpha was toch half jaar eer gemarket ?
Dit is goed voor het RAMBUS aandeel.
Lol, op zo'n manier toch beetje terug krabbelen.
Lijkt me eerder een bevestiging van Rambus mem als niche produkt voor highend oplossingen dan een stap op weg richting mainstream. Rambus is imho definitief weg uit de mainstream sinds intel support gedropt heeft voor de consumer markt...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.