Intermediair publiceert lijst met 25 beste IT-werkgevers

Weekblad Intermediair heeft een lijst met de 25 beste werkgevers in de IT-branche bekend gemaakt. De sector is de laatste tijd in zwaar weer terecht gekomen. De lijst gaat op dit moment meer over bedrijven die het minst op hun werknemers bezuinigen en niet over het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden. Op nummer één staat Macaw, een internetbedrijfje met ongeveer 100 werknemers. Softwareontwikkelaar SAS neemt de tweede plaats voor zijn rekening en op de derde plek vinden we Getronics. Het is maar de vraag of Getronics dit vast kan houden, door het dreigende faillissement en de slechte aandelenkoers kunnen de goede arbeidsvoorwaarden onder druk komen te staan. Bijna alle werknemers in de branche moeten inleveren, er wordt bij veel werkgevers met name bezuinigd op secundaire voorwaarden als lease-auto's en laptops. Daarnaast is een hoger loon bedingen bij het overstappen naar een andere werkgever in deze tijd meestal niet mogelijk, volstaan met hetzelfde is meestal het devies:

Werknemers in de IT hechten opeens aan baanzekerheid en een goed pensioen, signaleren de wervings- en selectiebureaus. Wie een vaste baan heeft, is opeens veel minder geneigd tot jobhoppen. In sommige ondernemingen is het verloop enorm aan het dalen. Bij bedrijven waar het niet goed gaat , vluchten IT'ers naar de overheid of naar bedrijfstakken waar het wat rustiger aan toe gaat. 'Onze kandidaten vinden de primaire arbeidsvoorwaarden opeens veel minder belangrijk', zegt Bas Westland van werving- en selectiebureau E-People. 'Werkzoekenden kijken nu of een bedrijf winstgevend is en hebben een voorkeur voor eindgebruikers (bedrijven die een product leveren, red.).'

De huidige sollicitanten zijn bereid een deel van hun salaris in te leveren als er meer zekerheid tegenover staat, bemerkt hij. 'Dat zal vaak ook moeten want wie nu binnen de IT van baan wisselt, zal er financieel niet gauw op vooruitgaan.' Wat vast salaris betreft, wordt het gelijk oversteken of iets zakken, zegt Westland. 'Soms zal het misschien lukken om met secundaire arbeidsvoorwaarden het gat te dichten.'
tabel 25 beste IT-werkgevers

Door Gabi Gaasenbeek

27-09-2002 • 14:00

37

Bron: Intermediair

Reacties (37)

37
37
27
5
1
0
Wijzig sortering
* 786562 klerkx
Het eerste wat me opvalt is dat dit geen tevredenheidsonderzoek is. Een aantal reacties hierboven mij in deze draad rept over het feit dat veel van deze bedrijven helemaal niet in zo'n goed daglicht staan qua werkomgeving. Dit onderzoek handelt zich vooral om de paieren secundaire arbeidsvoorwaarden, wat dus weinig zegt over hoe het werken bij zo'n bedrijf daadwerkelijk is.

Daarnaast hadden ze het onderzoek misschien uit dat oogpunt beter: "De 25 minst slechte werkgevers inde IT kunnen noemen"
Niet dat ik er gelijk zo'n negatieve draai aan wil geven, maar als je het artikel opent met:
De beste werkgever in de IT is de werkgever die het minst op zijn personeel bezuinigt. Want overal wordt ingeleverd. 'Wie nu in dienst komt, krijgt de lease-auto van zijn voorganger.'
schetst nou niet direct een positief beeld.

taat schrijft;
HP staat op de 11ste plaats
en zie bv. hier:
http://www.tweakers.net/nieuws/23534
behoorlijk tegenstrijdig toch ?
In een dergelijk onderzoek wordt vooral gekeken naar de arbeidsomstandigheden voor de mensen die er wel werken en niet die ontslagen worden. Als het meer een tevredenheidsonderzoek zou zijn geweest dan zou dit wel in het nadeel van de score van een bedrijf gaan werken, omdat mensen die collega's om zich heen ontslagen zien worden onrustiger worden en daardoor ook minder tevreden zullen zijn. In het artikel in de intermediair wordt nog even specifiek op HP ingegaan. Hier worden als voordelen de bedrijfsfitness ruimte de sauna en de masseur tegen gereduceerd tarief genoemd. Om maar aan te tonen dat eigenlijk vooral naar faciliteiten is gekeken.

Maar de teneur van het artikel is hoofdzakelijk negatief. Schrappen van bedrijfsuitjes en dertiende maanden en dergelijke zijn genoemde maatregelen. De loonontwikkeling is gematigd:
Verder hebben veel IT-werkgevers aangekondigd dat ze 'de nullijn' gaan volgen, oftewel bij de cao-onderhandelingen is het streven om uit te komen op nul procent loonsverhoging. Bedrijven zonder cao besluiten niet zelden om de salarissen voor dit jaar te bevriezen.
* 786562 klerkx
Kijk, of het ergens prettig werken is is subjectief.
Dat kun je niet echt meten.
Wat Intermediair gedaan heeft is een aantal meetbare arbeidsvoorwaarden genomen en die in een tabel gezet.
En dan kun je zien bij welk bedrijf je de beste beloning krijgt.
Ik ben het volledig met je eens dat je niet noodzakelijkerwijs het beste bij nummer 1 kunt werken.
HP staat op de 11ste plaats

en zie bv. hier:

http://www.tweakers.net/nieuws/23534

behoorlijk tegenstrijdig toch ?
Niet echt lijkt me.. Als je een onderzoek doet naar lonen, met bijbehorend secundaire arbeidsvoorwaarden, dan had HP zelfs nog op de 1ste plek kunnen komen, ondanks het ontslaan van zoveel mensen.
Die link verteld ons toch niks over salarissen van medewerkers van HP. Alleen dat er mensen ontslaan worden omdat ze straks misschien de salarissen niet mee kunnen betalen.. Misschien wel de reden dat het slecht gaat. 1300 man die gemiddeld (volgens het onderzoek) zo'n 200-300 euro per maand meer verdienen dan de meeste andere bedrijfjes..... Tel uit je verlies :)
Hmm, typisch, want van een heleboel mensen heb ik gehoord dat het bij een aantal van deze bedrijven niet best werken is (Getronics, Cap Gemini, Ordina), of dat er heel erg veel gereorganiseerd is of nog gaat worden (KPN, ASML).
Daar heb je meteen het zwakke punt van dit onderzoek te pakken: deze lijst is gebaseerd op mededelingen en informatie van de bedrijven zelf, niet de werknemers.
* 786562 Kerrick
Ik zet ook heel erg vaak mijn vraagtekens bij zulke onderzoeken.
Wat ik vaak zie en hoor is dat er niet steeksproefsgewijs mensen worden ondervraagd maar dat het heeeeeel erg toevallig 'bepaalde' mensen zijn. Deze laatsgenoemden zijn altijd erg positief over het bedrijf en hebben vaak goede banden met het management. Als ze deze onderzoeken echt goed worden uitgevoerd staat geen van in het artikel genoemde bedrijven in de top 10, want dan komen pas de klachten over de lange werkweken door veel overwerk, lage lonen, het vaak bedroefende managment etc. naar boven.

Edit: ik was iets te kritisch over bovenstaand onderzoek, deze heeft het zwaartepunt vooral op bonussen en loon gericht.
Heeee wat gek, CMG staat niet in het lijstje. :D Oh, wacht, natuurlijk, die hebben net werknemers die 15 jaar daar werkten en miljoenen verdiend hebben voor CMG ontslagen omdat het 'uitzendkrachten' bleken!
Ik wil niet vervelend doen, maar die regeling geldt voor alle bedrijven die op consultancy basis werken.
Ik wil niet vervelend doen, maar als jij een vast contract hebt bij CMG, dan ben je geen uitzendkracht vanuit CMG gezien, je bent in dienst bij CMG. Zou mooie boel worden: iedere schilder die wordt ingehuurd door een bedrijf is een uitzendkracht?

Lees de computable van vorige week maar, de verhalen hoe die mensen zijn behandeld. Ik heb er zelf ook gewerkt, en zoals mn AD daar ooit zei: "Wij zijn duurbetaalde galijslaven". Treffender kun je het niet omschrijven.
Het zijn maar cijfers natuurlijk. En die zijn dan gebaseerd op of er een cafetaria is of niet... en wat je verdiend.

Naja, mijn eigen ervaring heeft me geleerd, dat een omgeving belangrijker is. Waar ik nu werk, wordt het tijd voor een nieuwe koffiemachine en weigert de afwasmachine nog wel 'ns en de kantine, sja, daar is het brood niet al te geweldig, maar ik heb het er _prima_ naar m'n zin. Dus loze cijfertjes vind ik het. :)

Je ziet trouwens ook dat de startsalarissen er best laag liggen :P :+
Het zijn maar cijfers natuurlijk. En die zijn dan gebaseerd op of er een cafetaria is of niet....
't Gaat hier niet om de kantine, maar om het cafetaria systeem voor uitwisseling van arbeidsvoorwaarden (loon, vakantie, roostervrije dagen, auto, etc.)
Dus niet of er een bar is? :) :)
En nu niet ineens allemaal bij Microsoft gaan solliciteren. Salarissen liggen wel lekker hoog daar :)
KPN, IBM en bv. een Cisco zijn misschien wel goed.. maar door al dat reorganiseren van tegenwordig vraag ik me af hoelang de gemiddelde tijd is dat een werknemer van de secundaire arbeidsvoorwaarden gebruik kan maken.
Dit is vast niet met het onderzoek meegenomen.
En laat ik nu net bij de nummer 1 werken!
Maar er is ook bij ons recentelijk behoorlijk gesneden in de beloningen.
Lees ik gisteren in de krant dat het CNV roept dat het werken bij KPN niet leuk meer is. Hoe verhoudt zich dat tot de uitkomsten van deze enquete waarin KPN een 6e plaats bezet ?
Of is het werken in de IT sector inmiddels zo onaantrekkelijk geworden dat een dergelijk bedrijf terecht op 6 staat ?
hehe bij vodafone is 48% vrouw misschien ook wel leuk daar :P dat zijn zeker de secundaire voordelen ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.