WhatsApp voorkomt ongewenst exporteren van chatgesprekken met nieuwe functie

WhatsApp komt met een nieuwe privacyfunctie. Met die feature kunnen gebruikers voorkomen dat hun chatgesprekken worden geëxporteerd door de ontvangers. De functie wordt toegevoegd aan de nieuwste versie van de chatdienst.

WhatsApp zegt dat de nieuwe privacyfeature zowel beschikbaar komt voor 1-op-1-chats als groepsgesprekken. Als dat is gebeurd, dan kunnen anderen niet langer het chatgesprek exporteren. Ook worden verzonden afbeeldingen en video's niet langer automatisch gedownload op de telefoons van de ontvangers en kunnen de berichten niet gebruikt worden voor de AI-functies binnen WhatsApp. De functie beschermt in zijn huidige vorm niet tegen het maken van screenshots, bevestigt een woordvoerder van WhatsApp-eigenaar Meta tegenover Tweakers.

Gebruikers kunnen de functie inschakelen voor afzonderlijke chatgesprekken. Dat kan door op de chatnaam te tikken en vervolgens 'Geavanceerde chatprivacy' in te schakelen. WhatsApp zegt dat dit 'de eerste versie' van de functie is, en dat er op termijn meer functionaliteiten beschikbaar komen. Wat die extra functies worden, zegt het bedrijf nog niet.

'Geavanceerde chatprivacy' in WhatsApp
Bron: WhatsApp

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

23-04-2025 • 20:07

82

Submitter: wildhagen

Reacties (82)

82
82
40
4
0
31
Wijzig sortering
Handig voor oplichters die niet willen dat je bewijs van hun chat bewaard.
Als de webversie van whatsapp blijft bestaan kun je altijd exporteren/screenshots maken.
Dat de app niet meer werkt op die manier zou inderdaad dit kunnen faciliteren voor oplichters..
Op Android/ios ook gewoon als je met een andere telefoon opneemt
En met modules zoals waenhancer is het bijzonder makkelijk om dergelijke Whatsapp features te vermijden
"deze functie werkt niet in deze browser"
Handig voor oplichters die niet willen dat je bewijs van hun chat bewaard.
Screenshot? Zijn toch ook klein beetje meer betrouwbaar, want een export kan je makkelijk aanpassen als het goed is?

Verder heb je een heel erg valide punt!
Screenshots on device kan je blokkeren. Maar met een ander device kan het wel ja.
Screenshots on device kan je blokkeren.
Op iOS?
Ja, kan je o.a. zien in veel bank apps, en apps zoals Netflix e.d.
edit: net even getest en lijkt toch gewoon te werken, dacht echt dat dit eerder niet kon :|

[Reactie gewijzigd door Heedless op 24 april 2025 11:34]

Welke bank apps dan? ING, ABN, bunq, Revolut, Rabobank blokkeren het sowieso niet; dus ben benieuwd welke “veel” apps dan overblijven. Netflix wordt puur geblokkeerd vanwege DRM op de content, die vlieger gaat niet op bij WhatsApp.
ING bank app (zakelijk) blokkeert screenshots.
Wat een belachelijke functie is natuurlijk, want je kan ALTIJD gewoon een foto nemen met een andere smartphone,

heb zo een "feature"s nooit begrepen, het maakt het gewoon extra moeilijk voor als je even een screenshot wilt (al is het maar om te troubleshooten met support) en het is gewoon ALTIJD mogelijk (zowel met kwade als goede bedoelingen) om gewoon een foto te nemen.

Zoals met al dit soort beveiligingen, je maakt het gewoon moeilijker voor mensen met goede bedoelingen en de echte criminelen stoort het gewoon totaal niet.

Als voorbeeld het feit dat voor welke reden dan ook debiele docu's over kunst afleveringen op bijvoorbeeld NPO "auteursrechtelijk beschermd zijn waardoor bijvoorbeeld de Nvidia App het scherm niet wilt opnemen, tja, dan draai je het toch gewoon in een VM op linux en neem het zo op, geen probleem, nvidia app ziet een Linux Ubuntu en geen filmpje van de NPO , klaar, maar weer meer werk voor mij omdat een kennis die kunstgeschiedenis geeft het filmpje graag makkelijk in de klas wilt tonen, en zonder die debiele totaal onnodige beveiliging zou ze het gewoon zelf kunnen doen :)
De eigenaren van het auteursrecht vinden het geen onnodige beveiliging omdat zoals jij net uitlegt het toch wat moeilijker maakt voor mensen om dat auteursrecht te schenden.
Dat begrijp ik wel,

Maar twee belangrijke punten ;

Eerste punt ;
De video's zijn gewoon legaal gratis te bekijken door iedereen via internet, dus ze zou deze gewoon in de klas kunnen afspelen via internet, maar omdat zij een zeer goede onderwijzer is wilt zij NIET afhankelijk zijn van het mogelijk falen van het internet of andere technische problemen (en ook de bandbreedte van de school die niet al te hoog is niet constant belasten) en wilt ze dus lokaal het filmpje kunnen afspelen. Maar dus het filmpje opnemen proberen ze hier onmogelijk te maken (zonder success natuurlijk)

Tweede punt ;
het zijn KUNST video's , mij zou je nog geld moeten bijgeven om er naar te kijken, zeer persoonlijk natuurlijk, maar moet je hier echt GELD in investeren om het MOEILIJKER te maken om te bekijken ? je zou blij moeten zijn met het publiek dat je al hebt :) :)

Dus wat ik bedoel, verspil toch in godsnaam geen extra geld om deze zaken te beveiligen en weet je wat, geef het uitgespaarde geld aan de kunstenaar , wat denk je daar van ? (ipv subsidies van de overheid zoals het zoveel is met "kunst" :) )
Rabo app blokkeert bij mij ieder geval screenshots maken en doet dit al een hele tijd.
Ja, en ook circle to search werkt bij mij niet in de Rabo app: "circle to search is niet beschikbaar in werkprofielen" krijg ik dan te zien. Lijkt wel beperkt tot de Rabo app, want op andere plekken werkt het wel
Bij de ASN wordt het ook standaard geblokkeerd, maar dat kan je uitzetten in de instellingen (op android).
Sommige ticket apps doen het blokkeren als er bijvoorbeeld een e-ticket in beeld is. Maar banken heb ik al lang niet meer gezien.
Snapchat doet het ook. Niet zeker of t valt te blokkeren op iOS, maar detecteren kan wel. Gewoon gauw vervangen door zwart scherm en problem solved

[Reactie gewijzigd door Niema op 23 april 2025 23:22]

Vreemd, ik dacht zeker te weten dat ik het laatst nog tegen kwam toen ik wat betaalgegevens wou screenshotten en dat screen recording toen ook een zwart scherm gaf. Maar nu ik de ASN en ING apps even probeer kan ik daar inderdaad gewoon screenshots maken :+

Ik zie dat er een aantal manieren te vinden zijn om screenshots te blokkeren, maar die zijn allemaal niet officieel en onbetrouwbaar. Het enige dat Apple aanbied is de optie om achteraf te detecteren dat een screenshot genomen is.
SNS / ASN bank blokkeert ook screenshots al heel lang.
Maar heeft dan wel weer een hele deftige PDF export (gesigned, dus betrouwbaar bij delen)
ABN app blokkeerd screenshots wél. heb ik handmatig in de instellingen uit moeten schakelen.
Die voor consumenten? Ik kan hier gewoon screenshots maken en kan nergens een optie vinden om dat te blokkeren.
Ja klopt, consumenten versie.

Kan me nog voorstellen dat er een afhankelijkheid zou zijn met wanneer je voor het laatst 'vers' geinstalleerd hebt en het al dan niet overnemen van eerdere instellingen/defaults wanneer je een update binnenkrijgt.

Update :
Ik gebruik de Engelse taal en vind de instelling onder "Profile>>Settings for screenshots"

[Reactie gewijzigd door PvdVen777 op 24 april 2025 19:30]

Ja hoor, onze hele Microsoft suite, incl Outlook, edge, PowerPoint, share point etc. op iOS phones en tablets geeft black screen bij screenshot en een default text bij copy/paste, als er is ingelogd met een bedrijfsaccount.

Via mdm en intune is veel mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 23 april 2025 21:28]

Met mdm/intune zit je natuurlijk in een compleet andere situatie dan een prive-iPhone met WhatsApp.
Wat je er mee aantoont: de api van iOS ondersteunt de natie screenshots functie gewoon. Een app kan die dus benutten, of dan nu via mdm is of per app.
Neen, mdm/intune hebben admin rechten op een iPhone. Iets wat gewone apps niet hebben.
Anders zou bv. Meta ook kunnen beslissen dat je geen Signal of Pixelfed mag installeren als je WhatsApp of Instagram installeert.
Dat is gewoon “if screenshot show black image”. Of “on copy copy ‘’”
Screenshots on device kan je blokkeren.
Met een geroote Android smartphone in combinatie met het verbergen van root is het mogelijk om overal screenshots van te maken.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 april 2025 21:45]

Ja er zijn overal wel mogelijkheden omheen. Je kan ook een foto maken van het scherm. Dat lijkt me dan een stuk vaker voorkomen.
Wat je op android ook kan doen is via adb een screenshot maken dit werkt ook als apps geen screenshots toestaan.
Maar goed dan moet je wel een adb client hebben en het in developer instellingen aan hebben staan. Dit kunnen apps zover ik weet niet blokkeren.
Oh bedankt. Dat wist ik niet. Ik gebruik adb heel veel.
de chat is niet weg en je kan nog steeds foto's van je toestel maken in het slechtste geval.
Dat was mijn eerste gedachte ook gelijk!
Wat een ongelooflijk rare beslissing. Dit houdt werkelijk niets tegen, behalve dat het degene die wilt exporteren meer werk oplevert.

Als je niet wilt dat iemand in staat is naar jouw gesprek te refereren, dan moet je het niet zwart op wit zetten.

[Reactie gewijzigd door sjitz op 23 april 2025 20:58]

En weer een manier om het ecosysteem verder af te sluiten, want reken maar dat er om te beginnen in iedere groep wel een type zal zitten die zoiets aanzet.

Dat maakt de maatregelen van de EU effectief gezien ook nutteloos omdat je indirect je data moet kunnen exporteren om weg te stappen van een dienst, dus dit is weer een mooie loophole. Een die ook onnodig is omdat het al mogelijk is om je berichten te laten verdwijnen als het echt te gevoelig is.

Maar misschien is dat een beetje een... meta-discussie.

[Reactie gewijzigd door Stukfruit op 23 april 2025 22:36]

omdat je indirect je data moet kunnen exporteren om weg te stappen van een dienst
Daar vallen andermans berichten toch niet onder? Meta kan prima jouw berichten aanbieden.
Dat worden dan behoorlijk eenzijdige gesprekken in de omgeving waarin die berichten te lezen moeten zijn ;)

Context is belangrijk. En dat weet Meta vast ook wel. Zonder de berichten van de andere kant heeft een draadje met berichten weinig waarde.
Ik vraag me sterk af of het wel wenselijk is dat een verzender via WhatsApp ineens mag gaan bepalen wat ik wel of niet mag doen op mijn eigen toestel. Dat betekent dus dat iemand van buitenaf, die geen eigenaar is van mijn telefoon, tablet of pc, gaat bepalen:

Of ik een bericht mag exporteren

Of ik een afbeelding mag downloaden

Of ik iets mag bewaren voor later bewijs of archief

En dat allemaal terwijl ik degene ben die de hardware bezit, de opslag betaalt, en de app gebruikt.

Dat voelt voor mij als een flinke inperking van de autonomie van de ontvanger. Begrijp me niet verkeerd: ik ben vóór meer privacy-opties voor gebruikers, maar ze zouden nooit mogen betekenen dat iemand anders ineens de controle krijgt over mijn kant van het gesprek.

Stel dat iemand via deze functie gevoelige info stuurt (denk aan afspraken, toezeggingen, schelden, misbruik, et cetera) en het daarna wist, dan heb je als ontvanger geen enkel bewijs meer. En dat terwijl WhatsApp-berichten steeds vaker gebruikt worden als (ondersteunend) juridisch bewijs.

Een goede balans zou zijn:

Dat ontvangers kunnen kiezen of ze de privacyvoorkeur van de verzender willen respecteren.

Of dat de app alleen een waarschuwing geeft, geen harde blokkade (“De verzender wil niet dat je dit exporteert, weet je het zeker?”).

Privacy is belangrijk, maar niet ten koste van de digitale soevereiniteit van de ontvanger. WhatsApp moet niet vergeten dat communicatie altijd twee kanten heeft.
En sowieso zakelijke whatsapp zou sowieso deze functie nooit moeten krijgen.
Als ik aangeeft in Whatsapp dat deze persoon een zakelijke klant of collega's is zou deze functie gewoon uitgeschakeld moeten worden.

Dan had de verstuurder maar eerder moeten nadenken over het te versturen bericht.
Nu is het vaak gewoon een grote speeltuin zonder regels, zelfs zakelijk maak ik maandelijks mee dat er veel dingen ver over de grens heen gaan dan het toelaatbare.

[Reactie gewijzigd door ravw op 24 april 2025 11:59]

Het is niet duidelijk of de functie ook voorkomt dat er screenshots van de chatgesprekken gemaakt kunnen worden. Tweakers heeft daarover vragen uitstaan bij WhatsApp.
Wat weerhoudt je ervan om screenshots te maken van web.whatsapp? Het is dus duidelijk weer een feature die mensen voor de gek houden
Je kan ook de lokale database van desktop benaderen en de content exporteren. En tools als iMazing lezen ook doodleuk de database op je toestel uit. Ben benieuwd wat ze daar aan willen doen zonder heel veel spul in de weg te gaan zitten waar ze zichzelf mee hebben. (En ik denk dat ze dat niet doen en dit echt puur onderdeel van het charmeoffensief is ivm snelle groei van Signal.)

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 23 april 2025 21:21]

Maar ik vermoed dat je daar wel eerst jailbreak of root toegang voor nodig hebt op het toestel?
De database van whatsapp staat op het openbare gedeelte op je telefoon. Ik kan ze namelijk backuppen met een externe applicatie zonder root.
Dat klopt, alleen is de database wel versleuteld. Je kunt deze later terugzetten naar een andere telefoon en whatsapp activeren mits je nog hetzelfde telefoonnummer hebt.
Maar los daarvan kun je de database niet uitlezen zonder decryption key, welke je alleen op een rooted device zal kunnen benaderen.

Correct me if I'm wrong.
Dat stukje over encryptie zou wel goed kunnen ja, niet over nagedacht. Misschien gebruiken deze applicaties iets om het via WhatsApp uit te lezen. Desktop weet ik niet, daar zou je misschien wel een key kunnen vinden?
Ik vermoed van niet, de qr code die je ontvangt om WhatsApp Web mee te activeren is een tijdelijke sleutel maar staat wel los van de database encryptie key.
Begin dit jaar nog een export gedaan van een whatsapp conversatie van enkele 1000'en berichten op een niet rooted device.

Deze instructies heb ik daarvoor gevolgd: https://gist.github.com/T...930cddb5e468e9e6d0460d22a

Gecombineerd met deze tooltjes:
https://github.com/ElDavoo/wa-crypt-tools
https://github.com/KnugiHK/WhatsApp-Chat-Exporter

De export functie van whatsapp zelf is waardeloos voor heel lange conversaties. Die worden na een tijdje afgekapt.
Thanks!
Dat is een handige work around om toch aan de key te komen zonder je device te moeten rooten.
Ik ga dit binnenkort zeker proberen.
Nope, gaat gewoon over AMB en filesystem heen; standaardfeatures en API’s van iOS. Geen jailbreak voor nodig, enkel de software op Windows/Mac.
Maar bedoel je dan dat je op iOS zowel de standaard versleutelde database msgstore.db maar ook de decryption key kunt extraheren zonder jailbreak?
Dat laatste lijkt me onwaarschijnlijk.

[Reactie gewijzigd door nout77 op 25 april 2025 14:19]

100% zeker van de technische implementatie ben ik niet, maar ik denk dat dit inderdaad juist wél het geval is. Dit omdat meerdere tools om de database uit te lezen via AMB eea ophalen uit het toestel en vervolgens de gehele WhatsApp-geschiedenis kunnen tonen, back-uppen, kopiëren naar ander toestel, PDF exporteren, etc. Je hebt immers ook gewoon toegang tot je eigen keychain, dus heel vreemd is het niet dat je - zonder jailbreak - bij die sleutels kan als eigenaar van het toestel. :) Je kan als developer wel een vlaggetje zetten dat je de key niet mag back-uppen (dan blokkeer je AMB(-OTA) en gaat de key verloren als het toestel gewist wordt of stuk gaat), Signal doet dat bijvoorbeeld (en dat is uiterst irritant en stopt ook niets, want via de PC/Mac-client kan je er alsnog gewoon bij en backups draaien enzo :+).

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 25 april 2025 14:13]

Nouja dat was mijn vraag dus. Om precies dit te voorkomen hebben ze die eenmalige foto's nu geblokkeerd in WhatsApp Web. Het zou vervelend zijn als hele chats nu ontoegankelijk worden.
Betekent dat dan ook dat de chats met die vlag aan dan niet meer op WhatsApp Web werken? Dan kan je daar namelijk nog steeds copy pasten. Om dat te voorkomen kan je one time attachments ook al niet meer openen in WhatsApp Web.

Dat is voor mij een beetje irritant want ik gebruik mijn telefoon thuis eigenlijk nooit, ik doe alles gewoon op de computer.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 23 april 2025 20:11]

Is die AI in whatsapp niet gewoon 'chatcontrole'?
De vraag is of je zulke chats moet voeren als je al bang bent dat iemand het backupt. Whatsapp is leuk voor "schat, ik kom laat voor het eten", sommige dingen kunnen beter in persoon besproken worden.

Ik persoonlijk beschouw WA net als e-mail. Op het moment dat ik op versturen druk heb ik geen controle meer over wat er met het bericht gebeurd.
Mijn Whatsapp maakt automatisch een backup naar m'n iCloud, worden de chats die deze " blokkade" aan hebben staan dan ook niet meer meegenomen in de backup?
Die backup is toch verder niet benaderbaar? Kan alleen worden teruggezet om vervolgens het bericht niet te kunnen exporteren.
Die backup van WhatsApp zelf in iCloud is wat lastiger te benaderen, ja. (Doch wel te verkrijgen :)) Maar je kan gewoon een lokale backup van je toestel maken naar Mac/PC en daarnaast zijn er meerdere tools waarmee je je WhatsApp database kan inzien vanaf Mac/PC. (Eg: iMazing). Daarmee kan je exporteren wat je wil op dit moment.
Als een kwaadwillige persoon 2de smartphone gebruikt om te nemen kan je toch niks doen. Daarom let op wat je schrijft en deel je prive leven met niemand. Enkel mensen die je vertrouwt.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn