BYD ontwikkelt 1000kW-laadsysteem, claimt 400km bereik na 5 minuten laden

De Chinese autofabrikant BYD heeft een nieuw laadplatform ontwikkeld dat volgens het bedrijf een vermogen van 1000kW kan leveren. Met het platform kan een elektrische auto volgens BYD binnen vijf minuten voldoende stroom laden voor een bereik van 400 kilometer.

BYD kondigde het nieuws aan op het Chinese sociale medium Weibo. Het zogeheten Super e-Platform werkt met een 1000V-architectuur en kan een laadstroom van 1000A verwerken. Het laden is tweemaal zo snel als bij Tesla's recentste Supercharger V4-laadstations, die tot 500kW kunnen leveren voor auto's. De technologie maakt gebruik van speciaal ontwikkelde accu's die geschikt zijn voor deze hoge laadsnelheden, zegt het bedrijf.

BYD rolt voor het platform een eigen netwerk van snellaadstations uit in China. Het bedrijf wil 4000 van deze snelladers plaatsen, maar geeft daarvoor geen concrete planning. De fabrikant introduceert daarnaast nieuwe elektromotoren die meer dan 30.000 toeren per minuut kunnen draaien. Deze motoren leveren een vermogen van 580kW met een vermogensdichtheid van 16,4kW/kg.

De eerste modellen met het nieuwe platform zijn de Han L-sedan en Tang L-suv, die in april tijdens de autobeurs van Shanghai worden uitgebracht. De Han L krijgt in China een vanafprijs van omgerekend ongeveer 34.000 euro, terwijl de Tang L vanaf zo’n 44.000 euro beschikbaar komt. Het is nog niet bekend of en wanneer BYD deze laadtechnologie ook beschikbaar gaat maken voor modellen buiten de Chinese markt.

BYD's 1000kW laadplatform
BYD's 1000kW laadplatform

Door Andrei Stiru

Redacteur

18-03-2025 • 12:04

319

Submitter: TheekAzzaBreek

Reacties (319)

319
317
169
8
0
112
Wijzig sortering
Hoe ziet een kabel er uit als er 1 miljoen Watt doorheen kan? Hoe dik moet dat koper dan wel niet zijn?
In principe valt dat nog wel mee, als je de spanning verder opvoert.
Zoals ook al eerder genoemd door anderen, 1000 V bij 2x 500A, dan zit je ook al aan 1 MWatt.

De kabel is niet hetgeen ik mijn zorgen om maak. Dat is meer dat accu-cellen bij "snelladen in 5 minuten" best wel warm worden, willen uitzetten en gasontwikkeling hebben wat je moet kunnen beheersen.
Zo niet, dan krijg je iets wat je niet zomaar kunt blussen en extreem fel brand.
Het laadsysteem kan tot 1MW leveren. Op zich hoef je je over de cellen geen zorgen te maken want geen enkel gangbaar batterijsysteem laat dit toe. Van zodra er cellen zijn die dit wel verwerkt krijgen, bestaat het laadsysteem op z'n minst al om het vermogen te leveren.

Voor vrachtwagens, die toch richting 1000kWh batterijen gaan, is een veelvoud aan cellen aanwezig en is het spreiden van 1MW aan vermogen onder de cellen in dit voorbeeld dus gelijk aan 100kW aan vermogen spreiden voor een 100 kWh batterij.

[Reactie gewijzigd door Putwater op 18 maart 2025 13:04]

Hierom is het makkelijker om coulomb C-rate te gebruiken voor laadsnelheden. 1C is in een uur vol, 6C tien minuten en 0,5C weer twee uur. In de advertentie staat 10C, dus bij constant op maximaal vermogen laden 6 minuten. Natuurlijk haal je niet van 0 naar 100 procent SoC constant die 10C. Het zou fijn zijn als dit vaker gebruikt wordt door fabrikanten. Megawatts en kilowatts zijn leuk, maar met hele grote accu's is 1000kW niks bijzonders, vrachtwagenaccu's van 4-500kWh en meer kunnen dit al halen.

[Reactie gewijzigd door Nox op 18 maart 2025 21:40]

Die C van laden heeft toch niets met de Coulomb te maken? Coulomb is een eenheid voor Ampere-seconde.
Ik zit het nu op te zoeken en lijkt inderdaad dat de c-rate van opladen en coulomb niet hetzelfde zijn.
Ze zijn niet hetzelfde, maar de C rating is wel afgeleid van de Wet van Coulomb.
Volgens BYD is dit dus wel het geval, in het artikel staat letterlijk: "De technologie maakt gebruik van speciaal ontwikkelde accu's die geschikt zijn voor deze hoge laadsnelheden, zegt het bedrijf."
Ik denk dat ze daarmee de blade battery bedoelen. Het is namelijk ontwikkeld door BYD. Het apparte ontwerp, met lange en smalle cellen die direct in het batterijpakket worden geplaatst zorgt blijkbaar voor een hogere energiedichtheid en betere veiligheid wat zo een hogere vermogen mogelijk zou kunnen maken. Althans, dat is wat ik uit het artikel heb begrepen.
Dat kan dus ook gewoon zeggen dat het enorm grote accu's zijn, het kan ook over solid state gaan, daar zijn ze niet concreet over. Hoe dan ook zullen er speciaal ontwikkelde accu's moeten bestaan om deze vermogens aan te kunnen, ook al kan het laden met hogere vermogens gewoon een gevolg zijn van opgedreven capaciteit van de batterij.
Misschien bereken ik het verkeerd, maar 400km in 5 min. Stel daar heb je 60kWh voor nodig.
Een 60kW lader heeft daar een uur voor nodig, maar nu gaat het 12x sneller. Dus 12*60=720kW. Dat gaat aardig richting de 1000. Ik weet niet of de laadcurve ook nog een rol speelt, dus dat je start op 1000 en eindigt op 500 bijv.
Er staat wel degelijk dat de byd autos in het voorbeeld 1000kw/h laadsnelheden kunnen halen en dat klopt ook als de accu groter dan 100kw is. 100kw accu X 10c = 1000kw max laadsnelheid. Uiteraard houdt de accu dat niet van 0 tot 100% vol maar die 5minuten in het voorbeeld waarschijnlijk wel. Dit is wel echt een mooie ontwikkeling. Ik ben groot voorstander van kleine accu’s die extreem snel kunnen opladen. Dat zorgt voor lichtere leukere auto’s waarbij range anxiety ook geen issue meer is als er maar voldoende snelle laders zijn
Ik ben groot voorstander van kleine accu’s die extreem snel kunnen opladen. Dat zorgt voor lichtere leukere auto’s waarbij range anxiety ook geen issue meer is als er maar voldoende snelle laders zijn
Alleen ga je dan veel sneller doorheen je maximum aantal laadcycli gaan. Vergelijk het met iemand die zijn plug-in hybrid dagelijks vol laad en gelijk weer volledig leegtrekt. Ook is structureel snelladen niet de gezondste optie voor de batterij.
Maar is dat een theoretisch of een praktisch probleem? Ik lees regelmatig dat accu's in de praktijk vaak veel meer kunnen hebben dan men vooraf had ingeschat.
De kabel is niet hetgeen ik mijn zorgen om maak. Dat is meer dat accu-cellen bij "snelladen in 5 minuten" best wel warm worden
De technologie maakt gebruik van speciaal ontwikkelde accu's die geschikt zijn voor deze hoge laadsnelheden, zegt het bedrijf.
Totale speculatie:
Zou je die cellen actief kunnen (super)koelen tijdens het opladen om de temperatuur binnen de perken te houden? Is zoiets realistisch?
Dat wordt al gedaan bij moderne EVs. Die hebben al een systeem om de temperatuur te controleren. Ofwel verwarmen ofwel koelen.
Ik denk dat het belangrijker is om per cel te monitoren en laden.
Elke cel is namelijk chemisch anders dan de rest, dus elke cel reageert net even anders.
Het is erg belangrijk om de spanning per cel binnen bepaalde grenzen te houden. Dus als je cellen in serie zet zal de ene cel een hogere laadspanning krijgen dan de andere en dan is het best wel belangrijk om te zorgen dat geen enkele cel over een bepaalde grens gaat.

Daarnaast zal een cel warm worden en uit willen zetten. Dus ook de temperatuur per cel zal in de gaten moeten worden gehouden.

Vaak zorgen fabrikanten ervoor dat ze cellen in serie zetten die zoveel mogelijk gelijk zijn.
Maar dat is ook alleen maar het geval tijdens productie.
Als bijvoorbeeld de ene cel dichter aan de rand van een accu-pack zit, zal deze minder warm worden dan een cel middenin en dus ook anders verouderen over tijd.

Koelen is sowieso wel nodig, maar je moet ook zorgen dat de cel niet te koud is, want dan reageert deze ook weer totaal anders.
Ik denk dat het belangrijker is om per cel te monitoren en laden.
Ja zoiets heet een battery management system. Die bestaan wel, maar om dat echt voor elke cel te doen in een EV is ondoenlijk. Daar zitten er namelijk duizenden van in.

Als het al gebeurt gaat het per groep van cellen.
hier een voorbeeld van een litium cell die daar geen probleem mee heeft
LTO (Litium Titanate) Maximale laad stroom is 20C: 60min / 20C = 3min
En kijk naar de bedrijfstemperaturen, geen verwarming of koeling meer nodig

Model: 2.5V 26Ah
Type: Lithiumtitanaat
Nominale spanning: 2,5 V
Nominale capaciteit: 26000mAh
Nominale stroom: 26Ah
Afsnijspanning opladen: 3.0 V
Ontladingsspanning: 1,2 V
Maximale AC-weerstand (bij RT): <1mΩ
Cyclusleven: 30000 cyclus
Maximale laadstroom: 20C
Maximale ontladingsstroom: 50C
Oplaadtemperatuur: -40 °C ~ 60 °C
Ontlaadtemperatuur: -40 °C -60 °C
Opslagtemperatuur (de batterij is half vol): 40 °C ~ 65 °C
Gewicht: 860g ± 5g
Grootte: 175*60mm

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 18 maart 2025 13:47]

LTO is mooi, maar de energiedichtheid is nog laag. 75Wh per kg. Lfp en lithium ion gaan naar 150-200 (afhankelijk van type, specs bla bla enz).

Als dit opgelost is is dat fantastisch.

[Reactie gewijzigd door Nox op 18 maart 2025 14:14]

Nou met 60C is dat nog niet echt heel erg veel marge op een zomerse dag.
Maar puur gelet op de specs die je hier noemt is dat best wel een indrukwekkend cel-type.
Alleen vraag ik mij af of je die genoemde 30'000 laad-cycli ook haalt als je altijd laad met dergelijke hoge laadstromen. Opvallend trouwens dat de verwachte levensduur niet erbij staat. Veel cellen hebben ook al te maken met degradatie per jaar, ongeacht gebruik.
En zoals genoemd nog wel een beetje lage energiedichtheid per kg. (geen idee over hoe het zich verhoud in energiedichtheid per volume, wat voor een voertuig ook belangrijk is)
Tot nu toe lijken ze heel erg robuust, maar ze zijn nog zwaar, groot en duur.

Ik heb hier 5S2P ( 52Ah )voor start akku, in in vergelijking met een lood accu, start mijn bus vele malen gemakkelijker, ook een behoorlijk hoger toerental bij het starten, houd dus zijn spanning veel makkelijker dan een 90Ah lood accu. Heb alleen een probleem met het laden. Half leeg en de dynamo gaat met 160A laden. Voor de Accu geen probleem maar voor de dynamo wel. is maar een 180A Dynamo.
Moet nog een ander SAM in de bus zetten, waar ik wel de laad parameters kan veranderen.
En vergeet niet de kristallen in het elektrolyt (ze hebben een officielere naam), maar dit kan accu's rap verouderen.
Hoe zit het met de levensduur van de accu als deze met zo'n hoge laadstroom wordt opgeladen?
Gaat deze niet heel snel achteruit? C.q. kort mee.
Dat is precies mijn punt inderdaad.
Een hoge laadstroom zorgt voor hogere interne temperaturen en dat kan weer zorgen voor een chemische verandering van de cel waardoor deze sneller veroudert.
Aan 1 miljoen volt is dat 1A, dus minder dan een USB kabeltje. A * V = W (niet voor niets dat ze een DC backbone willen maken van australie naar japan, naar china, etc...)

Hier dus 1000V en bijgevolg 1000A. Meestal reken je 2-5A per mm² aan kabel. 1000A is dus 200mm² tot 500mm². Gezien deze kabels gekoeld zijn, zal dit wellicht 300mm² moeten zijn of dus pakweg 2cm diameter.

Het gaat hier echter over 2 kabels, dus we spreken over 150mm² of 1,48 cm diameter. (puur koper, de mantel zelf moet natuurlijk ook meegerekend worden.
Je hebt dan wel eel betere isolatie nodig dan een 5V USB kabeltje.
klopt; ik spreek enkel over het koper. Isolatie voor de grootordes als 1MV zal wellicht in XLPE gemaakt zijn en is een cm of 2 dik. Natuurlijk zal niemand dit soort kabel maken en er eerder voor opteren om dan de kern ook vele malen dikker te maken.
Je kan de kabel wel dikker maken. Maar hoe zorg je dat dit vermogen over een standaard USB-C stekker kan gaan? Of gaan we specifiek voor dit model auto's weer een aparte standaard uitvinden? En mag dat dan wel van de EU? Zo nee heb ik liever een auto die iets langzamer oplaad en wel gewoon een standaard USB-C kabel accepteert!
Ik heb meer vragen over de stekkers, en hoe dit allemaal veilig blijft in de handen van leken die dezelfde stekker ook nog vele malen hergebruiken. Contact weerstand is ook geen grap.
Zie https://kabeldikte.nl/. Met 1000 volt, 1.000.000 watt en 5 meter lengte komt de berekening op 17,5 mm2.
16 mm2 en 25 mm2 zijn hele gangbare maten in de accu wereld. De diameter van het koper bij een 25 mm2 kabel is dan minder dan 6 mm.
Hoe hoger het voltage hoe meer vermogen er door een kabel kan. Een 25 mm2 kabel van 5 meter lang kan met 12 volt bijvoorbeeld maar 1000 watt transporteren.
Ik denk toch dat deze berekening niet helemaal klopt. Hier ga je er vanuit dat er 1% van het vermogen verloren mag gaan. 1% van 1000 kW op een kort stukje kabel van 5 meter is genoeg om die kabel heel erg heet te maken.
Ja die klopt niet, ga naar 100 volt en 100Kw ( stroom is gelijk gebleven )
En dan komt hij met 175 mm2 ( dit is nog wel te doen )
Wat geloof waardiger is,
5 meter betekend trouwens dat het een 2.5m laad kabel is. dat is best kort

[Reactie gewijzigd door amigob2 op 18 maart 2025 13:54]

Wikipedia: Elektrische stroom

1 volt en 1000 ampere of 1000 volt en 1000 ampere zal voor de kabel hetzelfde zijn
JA en wat wil je nu zeggen, mijn aannamen is nog steeds correct met of zonder die link
Kabeldikte heeft toch voornamelijk relatie met de stroomsterkte (Amperage), en niet zozeer het vermogen? Sowieso heeft dit systeem al twee kabels, dus dat scheelt al een beetje. (de helft ;) )
Correct. Maar stroomsterkte en vermogen hebben natuurlijk wel een directe relatie met elkaar.

Kan me ook niet voorstellen dat je in dit soort toepassingen wilt gaan laden met 100.000V en 10A. Dus zal de stroomsterkte flink omhoog moeten om het geheel nog veilig te kunnen houden.
Ja, maar ik bedoel dus dat de kabel mogelijk niet heel anders hoeft te zijn dan de 500kW-lader.
met 100.000V heb je inderdaad een issue met de mantel van de kabel die dit niet isoleert en ook de stekker zelf, waar de lucht-gap niet groot genoeg is om geen kortsluiting te krijgen.
Gewoon een draadje van de hoogspanningslijn naar je auto trekken, wat kan er mis gaan? :+
Laat de koperdieven dit maar niet horen :+
Vraag en aanbod zeggen ze toch zelf altijd ;)
ongeveer zo dik als een accu kabel van een moderne 12V auto met een stevige benzine motor. Daar gaat in sommige gevallen ook al 750A doorheen tijdens het starten
Hoe ziet een kabel er uit als er 1 miljoen Watt doorheen kan? Hoe dik moet dat koper dan wel niet zijn?
Nooit meer koude handen in de winter. Gewoon even de stekker vasthouden.
;)
hmm lekker, de geur van gesmolten huid
Ongeveer 2x120mm^2.
Het eerste dat in me op komt, ga eens kijken bij een treinstation in de buurt en kijk omhoog naar de bovenleiding. Als prorail een Eurostar van 380 ton met 300km/h over de sporen kan laten racen met die draadjes gaat het met dat elektrisch laden ook wel meevallen lijkt me :)

https://www.infrasite.nl/...orziening-25kv/?gdpr=deny
Alléén de stroomsterkte (in ampères) bepaalt de hoeveelheid koper die nodig is. De spanning (in volts) bepaalt de hoeveel en type isolatie die nodig is.

Daarom wordt transport van electriciteit over lange afstanden ook op hoge spanning gedaan (vandaar de term hoogspanningsmasten). Er is minder koper nodig. Isolatie is niet relevant omdat ze hoog genoeg hangen, en lucht is een uistekende isolator.

Nog anders gezegd, als je zou kunnen laden op 1MV, zou je 1A kunnen trekken om aan 1MW te komen, en dat kan dan over een telefoondraadje. Maar dan wel met hele dikke isolatie eromheen :)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 18 maart 2025 15:19]

Het is allemaal zo overtrokken. Een EV laden gaat nou eenmaal anders dan bij een ICE. Maar toch wil men in dat ICE stramien bijven hangen. Veelal geroeptoeterd door door personen die EV’s sowieso niet zien zitten.

Daarbij concentreert men zich op incidentele uitzonderingen wanneer er 1 a 2 keer per jaar een rit van meer dan 500km gemaakt moet worden. Dus het enige dat je hoort is range en laad tijd. En dan het liefst in extreme varianten. Want bij een ICE is een range van 400 km misschien niet handig, want dan sta je om de dag bij de pomp. Maar een EV laadt gewoon nachts, thuis op. En dan maakt het ook niet uit of dat 6 uur of 6 minuten duurt.

En waar hoor je niemand over: het verbruik. Terwijl dit het eerste is waar je naar kijkt bij een ICE. En dit loopt per merk sterk uiteen, waardoor de ene EV dubbel zo duur kan zijn in verbruik dan de andere. Bij een ICE zou je deze auto’s niet eens op je lijstje hebben. En hoog verbruik tikt dubbel hard aan omdat er grotere (duurder/zwaardere) accu’s nodig zijn. Dus beter kunnen de fabrikanten zich hier op focussen. En zeker BYD, want die zijn niet echt super wat verbruik aan gaat.
Het is allemaal zo overtrokken. Een EV laden gaat nou eenmaal anders dan bij een ICE. Maar toch wil men in dat ICE stramien bijven hangen. Veelal geroeptoeterd door door personen die EV’s sowieso niet zien zitten.
...
Maar een EV laadt gewoon nachts, thuis op.
Ik neem aan dat je beseft dat dit geroeptoeter is van mensen die een eigen oprit hebben waar je kunt laden?
Ik heb een lease EV en ben echt zeer ontevreden.
Kan thuis niet laden. Als ik dat wel wil moet ik zelf €1800 betalen voor uitbreiding van m'n groepenkast en aanschaf + aanleg laadpaal. En dan moet de auto nog maar in je voortuin passen. Er zijn echt zó veel mensen die dat gewoon nooit kunnen.

Bij ons in de straat staat 1 laadpaal met 2 aansluitingen en dat voor 40 woningen. Die is vaak bezet, en je raad het al; die is uren lang bezet want het duurt uren om een EV op te laden (dit haalt eigenlijk jouw hele betoog al onderuit maar we gaan toch even verder).
Die laadpaal in de straat heeft veel vaak kuren. Dan hangt hij 10 minuten aan de lader, 1 á 2% geladen, storing... moet je bellen met de aanbieder van de laadpaal omdat je kabel vergrendeld is aan de laadpaal, kunnen ze op afstand de laadpaal resetten maar alleen als er niet ook nog een auto aan de andere aansluiting zit... dat werkt dus alleen als je de eigenaar kent die aan de andere aansluiting zit en je die er even bij kunt halen.

Op het werk staan er 4 laadpalen waarvan er 2 aansluitingen precies hetzelfde probleem hebben. Ik ga er dus vanuit dat dit nog vaker voorkomt. En die hebben ook nog een andere eigenaardigheid; als je langer dan 4 uur aangesloten bent krijg je een boete tarief van €4 per uur.

Bovenop alles is zo'n EV ook nog eens bijzonder duur. Alleen als je leased en dus een lage bijtelling hebt is dat een beetje te doen.

Al met al zijn vooral de EV rijders met een lage bijtelling en een eigen oprit waar ze kunnen laden en die enkel een vaste route van huis naar kantoor hebben tevreden over hun EV. Maar mensen die veel onregelmatiger reizen zijn totaal niet tevreden. Als je op een nieuwe bestemming aankomt ben je iedere rit bezig met het zoeken naar een laadpaal. Dat vind ik een groot nadeel voor zulke dure auto's.

Dus rijbereik en laadtijden zijn wel degelijk van belang, alleen misschien niet voor jou omdat je thuis en op kantoor (bekende locaties) makkelijk kunt opladen. Maar dat het op jouw situatie niet van toepassing is maakt niet dat het allemaal zo overtrokken is...
Ik en meerdere collega's van mij gaan in ieder geval weer terug naar ICE zodra het huidige contract is afgelopen en dan zien we over 4 jaar wel weer wat de stand van zaken is als het aankomt op laden.
Alle 40 woningen hebben een EV? Dat lijkt mij wel de grootste adoptierate die er dan is van de EV's in 1 woonwijk. En omdat jij toevallig met 2 defecte laadpalen te maken hebt is het hele EV rijden maar niets? Maar als die paal inderdaad zo storinggevoelig is zou ik contact opnemen met je gemeente of de exploitant van de paal om deze te laten nakijken, en daarnaast ook met je werkgever. Vaak hebben ook werkgevers regelingen om de meterkast te laten aanpassen + laadpaal aan te leggen.

Daarnaast geef je aan onregelmatiger reizen, maar hoe vaak rijd je op 1 dag meer dan 400 kilometer? Misschien als je een salespersoon bent maak je die kilometers misschien wel. Maar ik neem aan dat toch niet elke EV gebruiker elke dag meer dan 400 km moet rijden voor zijn werk.

Ik ben het wel met je eens dat een eigen laadpaal het EV rijden een heel stuk makkelijker en meer stressvrij maakt. Zelf heb ik 2 jaar geleden prive een EV gekocht en zou niet meer terug willen naar een ICE. Op het bereik na rijd een EV zoveel comfortabeler. En ik heb nog een EV die een range van ongeveer 350km rijd in de lente en zomer en herfst en in de winter terugzakt naar de 300 en zelfs dan is het nog meer dan genoeg om naar mijn werk te rijden een uur verderop en weer terug. Ik kom gemiddeld gezien misschien 1 keer per maand of nog minder bij een publiek of snellaadpunt.
Allemaal een beetje geneuzel om de essentie heen, deze discussie.

Je kan namelijk op je klompen aanvoelen dat als je een hoger percentage EV’s hebt dan wat nu het geval is, de status quo niet houdbaar is.

Simpele gedachte: Stel je voor dat de verhouding EV/ICE omgedraaid zou zijn, en alle pompen snelladers waren. Als iedere EV dan 20 minuten nodig heeft heb je 5 keer zoveel palen nodig als er nu pompen staan.

Daarnaast heb je natuurlijk ook het probleem dat het het één of het andere is. Ik vind die 800v platformen zwaar overgewaardeerd, aangezien ik liever 30 minuten snellaad dan 20. Dat laatste is te kort voor een pauze, te lang om te wachten. Dat is het probleem wat BYD hier nu grotendeels op weet te lossen.
Van de 40 woningen heeft ieder huishouden ongeveer 2 auto's en dus 80 auto's in de straat, waarvan er zeker 7 EV's zijn dat ik weet. En daar zijn dus 2 laad aansluitingen van, zoals gezegd zijn ze niet stabiel. Heb al heel vaak met dat bedrijf gebeld maar helaas blijft het iedere keer bij een reset, dus geen echte oplossing van het onderliggende probleem. Verreweg de meeste mensen werken tussen 9 en 5, dus de eerste 2 auto's die om 5 uur thuis komen kunnen aan de laadpaal, de rest heeft pech.

Ik begrijp uit jouw bericht dat jij ook vaak dezelfde route rijdt; van je huis (waar je thuis kunt laden) en naar hetzelfde kantoor (waar je ook makkelijk op kunt laden). Dat is dus niet onregelmatig reizen zoals ik omschreef.
Als je voor je werk naar veel verschillende klanten en dus verschillende adressen moet is het een heel ander verhaal, dan moet je echt iedere keer weer zoeken naar een beschikbare laadpaal. Het is iets wat jij je moeilijk voor kunt stellen zo lijkt het omdat het in jouw situatie niet van toepassing is, maar als je bijna dagelijks moet zoeken naar een laadpaal voor een auto die €50.000 heeft gekost ben je er snel klaar mee.
Als n=1 tegenovergestelde ervaring, ik heb ook geen eigen parkeerplek en heb zowel op m'n werk (waar we weet ik veel hoeveel laadpalen hebben) als in de straat/omgeving eigenlijk nooit problemen om een laadpunt te vinden.
Lijkt me verstandig eens contact op te nemen met je werkgever en je gemeente. In de gemeente waar ik woon plaatsen ze nieuwe palen als binnen een bepaalde radius van waar je woont geen x procent beschikbaarheid over de afgelopen maanden gehaald is, plaatsen gaat relatief rap.

[Reactie gewijzigd door aaahaaap op 18 maart 2025 18:29]

Ik snap je argument volledig echter dit is niet op te lossen met snelladers en al zeker niet met 1000kW laad systemen.

Dit soort laadsystemen zijn ontworpen voor als je op reis bent en/of sporadisch te gebruiken, ze continu gebruiken is niet de bedoeling omdat naast de hoge slijtage van de batterij dit met een kostenplaatje komt. Niet enkel is de laadinfrastructuur van dergelijke palen enorm duur, ze moeten aangesloten worden op hoogspanning en plots effe dergelijke pieken van het net trekken komt met een serieus kostenkaartje.

Als jij continu 1000kW van het net trekt valt dat mee, als jij zonder boe of ba af en toe 4000kW van het net trekt (4 laadpalen) als grootverbruiker, zeer gepeperde factuur. Iets met het is eenvoudiger/goedkoper een vermogen continu te voorzien dan plots te moeten corrigeren.

Dat probleem stelt zich nu al waarbij EV rijden een dure grap is als je enkel snellaad en daarbij telkens 0,80/kWh mag aftikken, wat de techniek ook doet, dit zal blijven.

Hoe je dit rechtvaardig oplost voor mensen die niet langzaam en dus goedkoop thuis kunnen laden, ik heb geen flauw idee.

Uit je verhaal hoor ik wel dat je een laadpaal kan steken maar dag je niet genoeg vermogen kan leveren. Heel dat idee dat een thuislaadpaal 11 of 22kW moet leveren is overroepen. Als je tussen de 4 en de 7kW kan geven is dit voldoende, uitzondering daar gelaten. Bij de noorderburen is dit al lang de norm omdat ze daar al reeds extra kosten in rekening brengen afhankelijk van welke piek je trekt per 15 min/maand, niemand moet er nog een 3 fase laadpaal hebben thuis, ik weet er zelfs die op 2 kW stopcontact laden en daarmee toekomen.

Naar de toekomst toe, eenmaal iedereen door heeft dat je thuis veel goedkoper kan laden, gaat de prijs van woningen met een laadpaal gewoon omhoog. Mijn verwachting is dus dat je die investering er terug uithaalt als je het verkoopt.

Wat betreft mensen die echt niet thuis kunnen laden, daar geef ik je volkomen gelijk, die hebben en de miserie en de extra kosten.
Het is helemaal niet overtrokken. Voor planbare reizen is er volgens mij nooit een probleem geweest. Alleen een wens om het sneller te laten gaan en ergens eerder aan te komen. Voor de reizen die niet planbaar zijn is het van belang dat het laden zo snel mogelijk kan.
Maar een EV laadt gewoon nachts, thuis op. En dan maakt het ook niet uit of dat 6 uur of 6 minuten duurt.
Ik zou graag willen zien hoe rustig jij nog bij jouw EV staat wanneer je met spoed naar een ziekenhuis moet terwijl je accu niet de lading heeft om daar te komen door onverwachte omstandigheden. Of wanneer je toch ergens een afspraak tussendoor hebt waardoor je net iets langer moet rijden. Niet iedereen heeft zo'n simpel voorspelbaar leven.
Hoe ver zitten de meeste mensen van het dichtstbijzijnde ziekenhuis? Mijn EV begint flink te zeuren als ik met mijn bereik onder de 60km kom, daarmee kan ik best wel wat ziekenhuizen bereiken in de buurt. En je rijdt gewoon op een andere manier. Waar ik bij mijn ICE er een sport van maakte om zoveel mogelijk km te maken op één tankbeurt (het maakte toch niet uit), laad ik nu gewoon altijd op. Ik ben echt nog nooit in de problemen gekomen in die 2 jaar dat ik met een EV rijdt.

En dat van die onverwachte afspraken: bij een snellader kan je op 10min vaak 100km verder. Mijn ouders wonen ruim 100km van me vandaag, en toen ze vorige zomer belden dat m’n vader van een ladder was gedonderd en in het ziekenhuis lag, moest ik dus plots een “onverwachte” rit doen van 250km. Dat heet me maximum 15 min aan de snellader gekost (op de terugweg). Dat kwartier had ik net zo goed op de ring van Antwerpen in de file kunnen staan.

En als ik echt met spoed naar het ziekenhuis moet, dan bel ik een ambulance. Of iemand anders (de buren bijvoorbeeld).
Tenzij die plotse afspraak zich in een ander land bevindt, kan ik alvast gewoon in mijn EV stappen en vertrekken. Voor een ziekenhuisbezoek al helemaal.

Je hoeft niet te wachten tot je wagen nog 20% batterij over heeft om je wagen te laden. Deze nacht heb ik mijn wagen ingestoken met nog zo’n 80% batterij.
Het is dan ook verschillend voor iedereen zijn persoonlijke situatie. Je geeft zelf aan dat je nog nooit in de problemen hiermee bent gekomen en laten we hopen dat dit ook niet zal gebeuren. Het is alleen zo dat niet voor iedereen alles dichtbij zit en je soms in noodgevallen ergens snel moet kunnen zijn.

Laadpalen zijn ook niet betrouwbaar genoeg om er vanuit te kunnen gaan dat je daar kan laden. Het is niet uitzonderlijk dat je moet wachten of dat er toch onderhoud lijkt te zijn en je opzoek moet naar een ander laadstation.

Ik heb zelf 1 jaar een EV gereden en ben ook zeer positief over de rij ervaring voor planbare reizen. Ook naar het buitenland is het prima te doen mits je rekening houdt met de laadinfra. Er zijn alleen ook uitzonderlijke situaties voorgekomen waarbij ik met spoed van route moest veranderen en ergens moet zijn. Dan zijn het een lange 30 minuten die je staat te wachten om te laden totdat je bij je bestemming kan komen.
Echte spoed naar een ziekenhuis is met de ambulance.....
Je hebt helemaal gelijk! Er zijn verder absoluut geen andere situaties die voor kunnen komen waarvoor je met spoed naar een ziekenhuis moet. Dat ik hier niet aan heb gedacht.

/s
Er zijn zelfs mensen zonder auto, die hebben andere oplossingen hiervoor. Uiteindelijk staat de EV altijd met minimaal 100km range voor de deur waardoor ik altijd ergens kan komen. Nooit problemen hiermee gehad.
Je zegt nu twee keer eigenlijk hetzelfde..... Er zijn vast situaties te bedenken maar die zijn zo zeldzaam dat je zo alle innovatie wel onderuit kan halen. Als je met je bezine auto niet genoeg range hebt moet je ook een pomp opzoeken en ja ik weet dat gaat allemaal wat sneller maar bij je aangahaalde spoedje ben je dan als nog te laat. zoals hieronder ook gemeld er zijn mensen zonder auto en mensen die achteraf ver van een ziekenhuis wonen die hebben je geschetste probleem nu al. Dus sarcasme of niet ... het klopt niet echt.
In Nederland ja, elders zoals bij ons is het bij sommige medische situaties heel normaal dat je de Ambulance tegemoet rijdt en je treft elkaar halverwege.

Daarnaast heb ik ook storingsdienst, en ik kan dan niet tegen de klant zeggen "ja, even 2 uurtjes wachten, ben nog aan het laden"
Je voorbeeld is wel een héél uitzonderlijke situatie. Misschien als je vrouw hoogzwanger is, maar dan zou ik toch echt zorgen dat mijn EV altijd genoeg geladen was om het ziekenhuis (en terug) te halen. Net als dat je er dan voor zorgt dat de benzinetank van je auto niet bijna leeg is....

Mocht je door een zeer uitzonderlijke samenloop van omstandigheden je auto op 10% hebben, verder dan 25 km van het ziekenhuis zijn, én daar met spoed naar toe moeten, dan kan je altijd nog een taxi bellen of 112 bellen. Er zijn genoeg mensen die helemaal geen auto hebben.
wanneer je met spoed naar een ziekenhuis moet terwijl je accu niet de lading heeft om daar te komen door onverwachte omstandigheden
"Hallo buurman", of "ja meldkamer hai",

heel veel keuze heb je niet toch?
Of wanneer je toch ergens een afspraak tussendoor hebt waardoor je net iets langer moet rijden.
an pak je 5 minuten supercharging ergens bij Fastned oid of Ionity oid. Aangezien je accustand toch al laag is gaat het lekker rap. 5 minuten aan 5% is toch al gauw 80-100km extra. Met de 1600 km/u die ik wel eens voorbij zag komen (met 250KW laden gaat echt rap) was dat dus 133 km in vijf minuten. Dus dat moet wel kunnen, ook met de gangbare snelheden van nu. 5 minuten valt nog onder "oh moet ff tanken" of "stond wat file", dus dat is gewoon in de marge.
Meeste van dit soort mensen hebben er nog een ICE op de oprit bij staan voor dat soort gevallen. En voor de vakanties natuurlijk.
De meeste “van dit soort” mensen?
Omdat het laden thuis zo simpel en laagdrempelig is en nauwelijks tijd kost, komt de SoC bijna nooit onder 20%.
Bij m’n huidige EV is die 20% ca. 100km.
Ik kom daarmee mákkelijk in het dichtstbijzijnde ziekenhuis (ca 15km).
Ook voor vakanties uiteraard al jaren geen ICE meer, totaal overbodig. :)
Bij mijn EV is 100% ca 100km..

En toch ken ik de geschetste problemen van hierboven totaal niet. Nu, gelukkig woon ik maar een kleine 10 kilometer van het ziekenhuis af,.
Maar afgezien van de individuele beleving, en dat het vervelend is om 40m te wachten. We zitten nu op ongeveer 5% elektrisch autorijden in Nederland. Wil je die overige 95% ook overzetten, dan moet je gaan nadenken over hoe je de laadinfrastructuur gaat opzetten. Simpelweg het hele land vol kwakken met simpele laadpalen waar je alsnog een uur aan moet hangen wordt het niet. Dat krijg je niet geregeld en lost het probleem maar half op. En al helemaal op plekken langs de snelweg enzo.

De doorlooptijd van zo'n laadservice moet omlaag zodat je met 1 lader gewoon veel meer mensen kan bedienen. Ben je net zo snel klaar met laden als nu met tanken het geval is, dan kunnen we redelijk makkelijk de transitie maken, de infrastructuur gaat dat dan kunnen leveren.
Maar afgezien van de individuele beleving, en dat het vervelend is om 40m te wachten.
Bij superchargers is de gemiddelde laadsessie 21 minuten met een sterk dalende trend omdat nieuwe Teslas sneller laden.
Ik heb opzich geen problemen met de laadtijden die nu worden gehaald vanaf het moment dat je je auto inplugt. Maar wat nog steeds een dingetje is, is de wachttijd wanneer er een rij staat.

Stel je rekent nu 5 minuten voor tanken van 1 benzine auto. Als er dan 3 wachtenden in de rij staan voor jou, wat langs de snelweg op reis naar zuid frankrijk nog wel eens gebeurt, dan sta je in totaal een kwartiertje te wachten.
Probleem is alleen dat wanneer iedereen er 20 minuten over doet, je dus 5x zo veel rijen nodig hebt om dezelfde throughput per uur te halen.
Langs de snelweg kun je niet hebben dat auto's een uur moeten wachten tot ze kunnen laden, dan krijg je files tot op de rijbaan zelf. Wat wordt daar de oplossing voor?

Dit soort 1000kW laders klinken leuk, maar je gaat een buffer accu nodig hebben om het net te ontlasten. Die gaat leeg als het druk wordt en alle auto's tegelijk komen laden en iedere lader continu in gebruik is. Dan val je op gegeven moment terug naar de doorvoersnelheid van je aansluiting. Laat die 250 kW per 2 palen zijn zoals nu vaak het geval is, dan worden de rijen ineens echt heel lang in de spits.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 maart 2025 14:07]

Probleem is alleen dat wanneer iedereen er 20 minuten over doet, je dus 5x zo veel rijen nodig hebt om dezelfde throughput per uur te halen.
Maar dat gebeurt niet.

Die nachtmerrie hebben we 1 jaar meegemaakt, toen zwarte zaterdag even een dag wachten betekende bij de laadpaal, maar dat gebeurt nu niet meer. Er zijn zoveel duizenden palen bijgeplaastst.

Je kunt overigens van iedere supercharger van te voren al zien wat de wachttijden gaan zijn en Tesla's houden er rekening mee dat je dus niet met zijn allen naar dezelfde drukke SC gaat rijden terwijl er 10Km verderop ook nog 20 stalls leeg zijn.
Wat wordt daar de oplossing voor?
Meer palen in dorpen en steden buiten de snelwegen om, dus bij hotels, winkelcentra en andere plekken waar al ruimte en vermaak is. In Nederland staan Superchargers bijna altijd bij een Hotel.
Maar dat gebeurt niet.

Die nachtmerrie hebben we 1 jaar meegemaakt, toen zwarte zaterdag even een dag wachten betekende bij de laadpaal, maar dat gebeurt nu niet meer. Er zijn zoveel duizenden palen bijgeplaastst.
Het aantal EV's gaat nog met een factor 20 groeien als we ons hele wagenpark moeten overzetten. Met het huidige aantal EV's gebeurt dat niet meer, dat snap ik.

Gaat dat nog steeds goed als elke europeaan op de franse snelwegen tijdens ze zomervakantie een EV rijdt?
Meer palen in dorpen en steden buiten de snelwegen om, dus bij hotels, winkelcentra en andere plekken waar al ruimte en vermaak is. In Nederland staan Superchargers bijna altijd bij een Hotel.
Dus alle snelwegpassanten moeten dan richting hun supercharger gaan sluipen?

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 maart 2025 14:37]

Dus alle snelwegpassanten moeten dan richting hun supercharger gaan sluipen?
Hoezo sluipen?

Het is in Nederland ook al de normaalste zaak van de wereld dat Snelladers niet langs de snelweg staan. Iedere supercharger locatie is een Hotel wat naast de snelweg ligt, maar wel dermate er vanaf dat het niet meer op de snelweg is. Ik kan je zo 5 van der Valks opnoemen waar een supercharger is.
Gaat dat nog steeds goed als elke europeaan op de franse snelwegen tijdens ze zomervakantie een EV rijdt?
Als er meer palen bij staan dan zal dit net zo goed gaan als met benzine tanken, mogelijk ietsje langer, maar wel relaxter.
Sluipen omdat ik me niet voor kan stellen dat hotels langs de snelweg al die auto's gaan kunnen afvangen.
Als er meer palen bij staan dan zal dit net zo goed gaan als met benzine tanken, mogelijk ietsje langer, maar wel relaxter.
Ik vraag me dus af of die hoeveelheid palen haalbaar is.

Zo ver als "gewoon meer palen neerzetten" kwam ik ook zelf nog wel. Ik had de hoop dat ik een antwoord zou krijgen van iemand die een daadwerkelijke bron of onderzoek heeft van hoe veel palen we nodig hebben daarvoor en of het net dat trekt. Ik zocht niet naar een "ah joh, komt wel goed, we gaan gewoon overal en nergens laadpalen stampen en dan heeft iedereen een laadplekje" antwoord.

Ik blijf dan zitten met:
- Hoeveel laadpalen gaat dat om?
- Is daar ruimte voor?
- Hebben de wegen richting de hotels met superchargers de capaciteit voor al die auto's als het druk is?
- Is er de capaciteit op het net om zo'n piek op te vangen?
- Wat gebeurt er in het verkeer als het wel mis gaat?

En "dat komt wel goed" en "dat gebeurt niet" zijn zinloze antwoorden als je geen bron aanlevert die doorrekent en onderbouwt hoe dat opgelost gaat worden. Momenteel rijdt een minimale fractie met een EV, maar als ik het goed begrijp gaat rond 2035 het aantal EV's explosief groeien.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 18 maart 2025 15:22]

Ik had de hoop dat ik een antwoord zou krijgen van iemand die een daadwerkelijke bron of onderzoek heeft van hoe veel palen we nodig hebben daarvoor en of het net dat trekt.
Tsja, Ik denk dat de hele bende hier sowieso nog te weinig over nagedacht heeft, want dat het anders moet is volgens mij wel duidelijk, maar hoe is dan de vraag. Kijkend naar het buitenland, waar "service stations" meer de norm zijn (ipv tankstation met AH to Go en giga truck parking) zie ik daar een aantal rollen weggelegd voor een Shell en BP. Dat zijn natuurlijk bedrijven die de komende jaren ook hard aan de bak moeten om niet hun volledige inkomstenstroom kwijt te raken.

De tegenhoudende factor is nu regelgeving die er voor zorgt dat er geen planmatige investeringen in het net kunnen worden gedaan. Het moet eerst poef zeggen voordat er iets mag gebeuren. Er kan dus niet met een lange termijn visie worden gewerkt door netbeheerders om juist deze vraagstukken aan te passen en tot die tijd lijkt het er wel op dat het dus dweilen met de kraan open blijft.
Hebben de wegen richting de hotels met superchargers de capaciteit voor al die auto's als het druk is?
Nouja, momenteel zou het gaan om 60 auto's per uur extra heen en weer. Uitgaande van 20 stalls bezetting met 20 minuten gemiddelde laadtijd.

Dus het ligt er geheel aan hoe groot die laadvoorzieningen worden. Ik kan me zo voorstellen dat er langs snelwegen misschien meer kleinere stops komen om de X kilometer, zonder echte bemanning, maar meer stand-alone zo'n fastned plekje waar je dan ff 5 minuten laad en gaat.

Ik heb daar inderdaad ook nog weinig onderzoek over gezien dus goede vraag wat dat betreft.
Je moet niet alleen denken aan wagens maar ook aan vracht wagens, die kunnen meestal over de ganse laad cyclus het vol vermogen vragen van een laad paal (ja vanaf 1% tot 99% 350kW) en die hebben wel baad bij lage wacht tijden, want momenteel is het zo dat het van hun rij tijd afgaat als ze moeten laden.
Als het opladen van de accu van een elektrische vrachtwagen of bus toezicht of tussenkomst van de bestuurder vereist, moet deze tijd als “andere werkzaamheden” worden geregistreerd. Als de bestuurder daarentegen vrij over zijn/haar tijd kan beschikken terwijl de batterij wordt opgeladen, dan heeft de tijd die nodig is om de batterij op te laden geen invloed op de pauzes of de dagelijkse rusttijd van de bestuurder. Elke verplaatsing van het voertuig van de oplaadplaats zou worden beschouwd als een onderbreking of een einde van een pauze of rustperiode.
Als ze de wagen moeten verplaatsen dan wel. Als het dus 50 minuten duurt totdat ie vol zit dan is er niks aan de hand en mag er gewoon 45 minuten rusttijd worden opgeschreven (omdat de chauffeur in die 45 minuten geen arbeid hoeft te verrichten en rustig koffie kan gaan drinken of even rusten).
Elektrische vrachtwagens moeten iets meer laden dan een wagen alhoewel sommige modellen kunnen ook al >400km rijden op een lading.

En niet elke laad infrastructuur is toegankelijk voor een vrachtwagen met oplegger dus meestal is het afkoppelen en dan gaan laden en dan terug rijden om aan te koppelen, wat ook weer van je rijtijd afgaat :(
wat ook weer van je rijtijd afgaat
Dat klopt, die is vervelend, maar dat is misschien 5-10 minuten per keer? gelukkig niet 50 minuten oid.

Het laden zelf is wel als pauze te pakken. Kun je misschien ook nog verdelen in twee 15/30 min blokken?

Het nare is vooral dat er alleen nog maar een richtlijn is en niet harde regelgeving waar je objectief mee kunt staven wat nu de regels zijn zodat het ook voor laadpaal houders een beetje gissen is waarmee je mee weg kunt komen.
Langs autosnelwegen ja, maar in steden zouden trage laders net veel problemen oplossen voor diegene die nu geen oprit hebben. Eigenlijk zou in stedelijk gebied elke verlichtingspaal een goedkope laadpaalmodule moeten krijgen zodat die op enkele kw wagens kan bijladen (en in de valavond en ochtend net niets verbruiken om het net te stabiliseren). De typische rit naar het werk is op die manier gemakkelijk bij te houden en als je uitzonderlijk verder moet kan je naar een snellaadpaal.
Langs autosnelwegen ja, maar in steden zouden trage laders net veel problemen oplossen voor diegene die nu geen oprit hebben. Eigenlijk zou in stedelijk gebied elke verlichtingspaal een goedkope laadpaalmodule moeten krijgen zodat die op enkele kw wagens kan bijladen (en in de valavond en ochtend net niets verbruiken om het net te stabiliseren). De typische rit naar het werk is op die manier gemakkelijk bij te houden en als je uitzonderlijk verder moet kan je naar een snellaadpaal.
Ja en dan heb je ook dat gedoe met kleefboetes niet meer. Dan kan je de auto gewoon laten staan 's nachts en hoef je niet je huis weer uit om hem te verplaatsen als hij vol is. Dat zou geweldig zijn.

Totdat zoiets gebeurt, denk ik zeker niet over een EV. Ik heb geen zin om de structuur van mijn hele leven om te gooien om zoiets onbelangrijks als een auto.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 18 maart 2025 16:36]

Je ziet nú al dat de infrastructuur gaat naar het laden wanneer je de auto niet nodig hebt. Thuisladen is daar natuurlijk het duidelijkste voorbeeld van. Als je kan thuisladen hebben de meeste mesen bijna nooit een snellader nodig. Maar natuurliijk kan niet iedereen thuis laden. Je ziet dan ook een groei in laadmogelijkheden bij bedrijven voor hun werknemers. Steeds meer supermarkten en winkelcentra hebben laadpalen staan van trage laders, tot snelladers. Ga je een uurtje naar het winkelcentrum, even inprikken. En tenslotte zie je een groei in openbare laadpalen in woonwijken, voor mensen die geen oprit hebben, zodat die ook 's nachts kunnen laden.

Nu al hoeven de meeste mensen zelden hun auto snel te laden, en dat wordt alleen maar beter.
Helemaal eens. Ik laadt over het algemeen thuis, maar als ik een keer onderweg moet laden, staat het vaak vol.
Eens. Ik heb zelf nu een weer een ice aangeschaft. Vergelijkbare auto was vele malen duurder. In me straat zijn 6 laadpalen binnen 20 meter niet het issue. En een laadpark 400meter.

Range idem. Familie die ev hebben (audi e tron, bmw ix, bmw ix1, tesla model 3 en id4). Hebben allen een range van om en bij 300 echte km. En staan om de haverklap of overal waar ze komen bij de paal ( en de prijzen zijn ondoorzichtig). Ik wil niet met laadkabels in de weer zijn als ik me nette kleding aanheb en naar een feestje fa
Ga.Ik tank en kan 800km rijden en doe dat 1 keer maand.

Ik wil er niet over nadenken ( mijn use case). Ik wacht nog even tot de autos 600km echt halen en 15 min opgeladen zijn.

[Reactie gewijzigd door Dinoxl op 18 maart 2025 19:14]

Als jij een eigen oprit hebt en een laadpaal kunt plaatsen ben je natuurlijk spekkoper met zon elektrische auto, neem je er ook nog een dynamisch contractje bij en kun je je veroorloven om op gunstige tijden te laden dan lach je je helemaal rot (goedkoper kun je bijna niet rijden). Maar woon jij in een flat of op een plek zonder oprit dan kan zon situatie snel veranderen. Als je bij publieke laadpalen of fastned moet gaan laden dan betaal je de hoofdprijs voor stroom (ruim meer dan het dubbele wat je thuis betaald).

En daarnaast zie ik in veel woonwijken auto's staan van 2000 á 3000 euro (of nog minder), die mensen kunnen nooit een elektrische auto betalen.

Ik denk dat voor veruit de meeste mensen actieradius en laadtijd geen probleem is, geld en bereikbaarheid van zon laadpaal wel. Verder mag de overheid natuurlijk ook wel eens een keer wat duidelijk geven over regels (binnensteden etc.). Ik kan me voorstellen dat als je een elektrische bus hebt gekocht voor 50k en je zien nu de loodgieter op de hoek met zijn stinkende euro 5 diesel de binnenstad in rijden omdat het nog steeds mag dat je aardig flauw wordt.
Ik heb zelf geen eigen oprit omdat ik in een appartement woon, maar zelfs dan is het nog gunstig.

Bij publieke laadpalen ben ik goedkoper uit dan mijn Opel Corsa 1.0 die 1:17 reed.

Laad ik bij Tesla voor €0,29,- de kWh, is dat natuurlijk een lachertje. Bij de openbare paal voor mijn huis betaal ik €0,46 de kWh. Ik heb het chatgpt even uit laten rekenen. Pas als de kWh prijs €0,88,- wordt, rij ik even duur rond als mijn Corsa'tje. Zelfs FastNed zonder abonnement is dus nog goedkoper.

Met een eigen oprit wordt het uiteraard nog gebruiksvriendelijker en goedkoper.
Ik heb je voorbeeld niet proberen na te rekenen, maar wil je wel waarschuwen ChatGPT niet te gebruiken voor rekenvoorbeelden. Het zit echt vol rekenfouten.
Dit voorbeeld klopt gewoon. Stroomprijs per km is ongeveer de helft van de benzineprijs per km. Los van alle andere voor- en nadelen. En ja dat hangt af van het verbruik van beide type auto's en van de prijzen van stroom en benzine, maar is wel een beetje het gemiddelde. Toen ik elektrisch ging rijden (eerste model nissan leaf ;-) was het nog zo dat stroom voor dezelfde km ongeveer 20% was van de benzine per km.

@Annihilism Die auto's van 2000 euro zijn natuurlijk niet nieuw 2000 euro. Tweedehands elektrisch is ook in opkomst en zat vorig jaar nog subsidie op.
Er zit wel een prijsverschil in de aanschaf van een Tesla en een Corsa. Als je dat meeneemt in je berekening dan zal je bij een lagere kWh prijs goedkoper uit zijn met met je Corsa.
Uiteraard, maar een upgrade van je auto doen is altijd een slechte investering. Had ik een jonge occasion ICE uit hetzelfde bouwjaar gekocht, had dat qua aanschaf niet verschilt met een Tesla.

Vergelijk je het met bijvoorbeeld een basic Audi a3 met veel minder opties, ben je qua aanschaf net zo duur uit én is de benzine én het onderhoud dus duurder. Deze vergelijking gaat dus niet helemaal op.
toch even narekenen.

6L verbruik op 100KM geeft een kost aan 1.7eur totaal 10.2 eur.
18Kwh (ja reken ook maar die mooie wintermaanden mee en niet iedereen doet 10km binnenverkeer) want dan koop je beter een fiets of openbaar vervoer aan 0.29 geeft je 5.2eur.

De helft idd, maar verre van je 0.88 even duur. als je gewoon dus aan de straat momenteel zou laden kom je al aan eenzelfde prijs uit. kwestie van verwachtingen en reken je rijk.

met het prijsverschil van de auto en aan de beste tesla kw/h prijs moet je dus al 40K km rijden om aan eenzelfde kost te komen. Ik weet wel auto's kan je niet vergelijken maar mijn diesel en grotere auto dan een tesla doe ik rond de 5.2L/100, dat verhaal is de EV nog minder goedkoop en ik kan tegen de 1000km rijden op 1 tank (winter EN zomer). wederom een groot verschil. maar ook ik ga dankzij de fantastische BE fiscaliteit netjes naar een EV 8-)

En de eerste +2 van de reacties zijn allemaal aangenomen in een banaal verhaal dat je een oprit hebt en dan ga je net waarover het artikel nu gaat met z'n allen tegelijk in de avond laden, dat werkt gewoon niet. Ook de zon is er niet in de avond en wie het eerst in zijn eigen batterij gaat steken om dan over te pompen is gewoon lomp. Je kost van batterij en levenscyclus mag je dan gewoon eerst al beginnen afbetalen voor de komende jaren.

[Reactie gewijzigd door d3x op 18 maart 2025 17:14]

Verder mag de overheid natuurlijk ook wel eens een keer wat duidelijk geven over regels (binnensteden etc.). Ik kan me voorstellen dat als je een elektrische bus hebt gekocht voor 50k en je ziet nu de loodgieter op de hoek met zijn stinkende euro 5 diesel de binnenstad in rijden omdat het nog steeds mag dat je aardig flauw wordt.
De onduidelijkheid van de overheid, is in dit geval voornamelijk toe te schrijven aan de uitspraken van staatsecretaris Chris Jansen, die de afgelopen maanden flink verwarring heeft lopen strooien. Daarvoor waren gemeenten (die het beleid voeren over de eigen binnenstad) al jaren bezig met toch redelijk eenduidige en geharmoniseerde ZE zones voor Vracht- en Bestelwagens.

Maar voor de duidelijkheid:
Regels zakelijke bestelauto (alle brandstoffen)
Nieuwe bestelauto’s moeten vanaf 1 januari 2025 uitstootvrij zijn.
Van 1 januari 2025 tot 1 januari 2027 mag emissieklasse 5 of hoger de zone in.
Van 1 januari 2025 tot 1 januari 2028 2029 mag emissieklasse 6 of hoger de zone in.
Vanaf 1 januari 2028 2029 moeten alle bestelauto’s uitstootvrij zijn.

En toen kwam de rijksoverheid zonder verder overleg met:
https://www.rijksoverheid...angere-boetevrije-periode

Daarom staat die 2028 hierboven doorgehaald en staat er 2029. Een jaar langer die loodgieter met zijn diesel Euro 6 bus
Maar een EV laadt gewoon nachts, thuis op. En dan maakt het ook niet uit of dat 6 uur of 6 minuten duurt.
Zegt iemand met een eigen garage of oprijlaan. Daar begint het probleem al.

Maar het is niet echt een ICE ding vind ik. Een auto is voor mij iets dat gewoon altijd klaar moet staan en zo weinig mogelijk omkijken nodig heeft. Anders heb je er niks aan. Ik wil niet iets waar ik mijn hele leven omheen moet inrichten. Het is al vervelend genoeg om auto te rijden.

Als ik dan elke twee dagen moet zoeken naar een laadpunt, daar opladen, dan het huis weer uit om het ding te verplaatsen (met het risico dat er geen parkeerplaats te vinden is) om geen kleefboete te krijgen, pff. Echt geen zin in. Of "Je eet gewoon een broodje tijdens het laden" wat je ook vaak hoort. Soms heb ik geen honger en heb ik gewoon haast.

Het is gewoon een gemak ding, en daar heb je een auto voor. Een EV is een soort baby die continu om aandacht schreeuwt.

Ik zie het vooral als een luxe/kostenbesparing voor mensen die al een eigen vrijstaand huis hebben met zonnepanelen enzo. Ja dan is het zorgeloos, goedkoop en makkelijk.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 18 maart 2025 14:41]

Je chargeert natuurlijk net zo hard als degene waar je op reageert. Als jij 500 kilometer kan rijden met een EV en je met elke 2 dagen laden, dan ben je al een aardige grootverbruiker. Zelfs als je nog 200 kilometer minimaal over wil hebben (waar ICE rijders doorgaans echt nog niet beginnen te tanken) moet je al 150 kilometer per dag rijden in jouw voorbeeld.

Dus laat ik dan ook maar chargeren (ik gebruik dat woord omdat er charge in zit natuurlijk ;) ), als je elke dag naar je werk 75 kilometer heen en 75 kilometer terug moet, dan neem ik aan dat je een baan hebt waar je wel een oprijlaan voor kan kopen. Maar zonder gekheid, als de laadinfrastructuur goed is kun je natuurlijk op je werk, de parkeerplaats waar je moet staan of parkeergarage prima laden.

En dan hoef je helemaal niet op je EV baby te letten.

Maar het is 2025, dus je bent of voor of tegen. En het is al helemaal niet mogelijk om ons ook maar enigzins te verplaatsen in een ander of te veranderen van gedrag. Ik ben, met angst en beven zeg ik eerlijk, 1,5 geleden elektrisch gaan rijden. Ik heb thuis 2 opritten, maar geen laadpaal, dus dat telt niet.

Heb een auto die nu in de winter ongeveer 350 km kan op een volle lading, en rijd inderdaad die 150 km per dag. Soms ook meer. Nog nooit heb ik ook maar een beetje zenuwen gehad over bereik. Inclusief ritten naar Kroatië, Zuid Frankrijk en Oostenrijk.

En inderdaad, heel soms heb ik hem op zaterdagmiddag er aangehangen ergen in de straat en loop ik na twee uurtjes weer naar buiten om hem eraf te halen. En heel soms heb ik daar inderdaad ook geen zin in en moet het toch. Maar dat vind ik persoonlijk kleinzeer. Ik proef toch wel een bepaalde onhebbelijkheid in dit soort teksten i.p.v. enige ratio.
Dus laat ik dan ook maar chargeren (ik gebruik dat woord omdat er charge in zit natuurlijk ;) ), als je elke dag naar je werk 75 kilometer heen en 75 kilometer terug moet, dan neem ik aan dat je een baan hebt waar je wel een oprijlaan voor kan kopen.
Voor mij was het iets meer dan 50km maar ik moest vaak naar klanten toe. Momenteel heb ik gelukkig geen auto (ik moest die nemen van mijn werk). In Nederland is dat ook het probleem: Bedrijven verwachten altijd dat je maar door het hele land heen werkt :(

En nee, ik heb absoluut geen geld voor een groot huis. In Nederland kan dat sowieso niet meer tenzij je miljonair bent of achteraf woont. Maar ik ben echt een stadsmens. Waar ik woon zou ik dat ook niet kunnen betalen.
Maar zonder gekheid, als de laadinfrastructuur goed is kun je natuurlijk op je werk, de parkeerplaats waar je moet staan of parkeergarage prima laden.
Ja maar dat is die niet. Hier in de buurt ken ik maar 1 laadpaal en die staat bijna een km ver weg.
Maar het is 2025, dus je bent of voor of tegen. En het is al helemaal niet mogelijk om ons ook maar enigzins te verplaatsen in een ander of te veranderen van gedrag.
Nouja, dat jij er anders in staat snap ik wel hoor. Veranderen van gedrag wil ik inderdaad niet, daar draait de kwestie voor mij ook om (het anders moeten inrichten van mijn leven). Een auto is iets dat gemak moet geven, geen rompslomp. Liefst heb ik er zelfs helemaal geen een want ik vind autorijden ook afgrijselijk en stressvol. Ik geef er ook zo weinig mogelijk geld aan uit (altijd een ouwe bak van een paar duizend, dus een EV is wat dat betreft al niet mogelijk natuurlijk). Maar veranderen wil ik inderdaad nooit. Ik vond dat tijdens de covid ook zo vervelend, al die "gedragsdeskundigen" die ons wilden vertellen hoe we alles moesten vinden. Ik ben blij dat die ellende over is.

Maargoed, gechargeerd of niet, ik moet er echt niet over denken een EV te nemen. En 95% van de mensen denkt er duidelijk ook zo over :) Als ik hem in 5 minuten kon laden dan zou dat al een hoop schelen.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 18 maart 2025 16:03]

Tijd = Geld

Voor een professional die de auto veel gebruikt (e.g. taxi-chauffeur) kan de business case wellicht weer wat interessanter worden met een snellere laadtijd
Niet alleen dat, ook de ruimte die nodig is voor het laadstation en het aantal palen kan kleiner. I.p.v. bijvoorbeeld 300 vierkante meter met 20 palen kan men nu af met bijvoorbeeld 150 vierkante meter en 10 palen, in stedelijk gebied maakt dat een enorm financieel verschil en er zijn veel meer mogelijkheden om in een bepaalde buurt te kunnen zitten.
Idd en de cijfers qua verbruik zijn nog minder betrouwbaar dan bin ice's, zeker bedrijven zoals BYD claimen verbruikscifers die ze langs geen kanten halen. Goed uitkijken is dus de boodschap.
Je schetst een ideaalbeeld wat voor ik vermoed 80-90% van de samenleving niet haalbaar is. Leuk dat thuisladen maar hoeveel mensen hebben nou een eigen oprit? Je hebt publieke laadpalen in de straat maar daar is het de vraag of er wel plek is en daarnaast als je langer staat dan nodig betaal je extra wat weer extra onrust geeft. Als jij bereid bent om gemak op te geven en de hoofdprijs te betalen voor een EV prima. Ik blijf voorlopig bij ICE, even 5 min tanken en ik kan 600km zonder gezeik en gezeur zonder elke dag aan de lader te moeten of mijn rit te moeten plannen. Ik koop altijd een auto van rond de 5k omdat de afschrijving enorm is en ik het onzin om hogere bedragen te betalen voor een chasis met wielen en een motor erin. Als ik kijk naar de prijzen ziet het er naar uit dat ik de komende 10 jaar nog ICE rijd. Een Zoe of een Leaf met 200KM actieradius is geen goed alternatief voor wat ik nu heb.
Idd, hier heb je van die pompen met ingebouwd pinapparaat. Kost me 3 minuten om 700 km range te tanken. Ik heb een keer mijn PHEV opgeladen bij een publieke paal, iets te lang blijven kleven moest ik 30 euro betalen voor 80 km bereik. Laat maar zitten, sindsdien laad ik niet meer.

Die EV rijders en hun ivoren toren, zij hebben een oprit en een elektrische leasebak dus heeft vanzelfsprekend iedereen dat.
Volle accu voor 500 km kost hier in de straat 55-60 euro. 500km aan benzine kost me 45 euro.
En dan hebben we de ongemakken, winter radius, de aanschaf boete/premium, levensduur van de benzinetank en hoogte van de verzekering niet eens benoemd.

oh en wegenbelasting van een tesla model s is dan wel maar een kwart maar wel vaan een veel zwaarder voertuig en dus duurder als mijn benzine bakje:P

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 18 maart 2025 14:56]

Voor Europa misschien wel, maar in China is er een gigantische gig markt voor chauffeurs van EVs zoals DiDi. Daarvoor is het zeker wel significant of je een half uur of 5 minuten wacht. Daarnaast hebben veel dichtbebouwde stedelijke gebieden niet genoeg capaciteit om thuis te laden, niet alleen qua plek maar ook qua netcongestie. Het is makkelijker om nieuwe capaciteit voor piekbelasting op één plek aan te leggen dan verspreid over een hele stad.

Andere merken zoals Nio werken al met systemen waarbij je de accu van je auto kan vervangen bij speciale stations om deze vraagstuk op een andere manier aan te pakken. Al de ontwikkelingen die je daar ziet zullen ook op gegeven moment hier naartoe druppelen, de vraag is niet of het overtrokken is maar welke ontwikkelingen ook relevant zijn voor onze markt. Daar zal vraag-en-aanbod gewoon op toespelen.
Thuis laden op de oprit zeker? Merendeel van de Nederlanders heeft geen eigen laadpaal mogelijkheden. En voor gezamenlijke laadpalen maakt 6 uur of 6 minuten wel degelijk uit.
Het enige probleem is het percentage van de mensen die niet thuis kan laden op dit moment. Dit valt natuurlijk ook op te lossen door het aantal laadpalen in de buurt drastisch te verhogen, maar op dit moment is het voor veel mensen niet een optie om in de buurt te laden. extreem snel laden is een van de oplossingen voor dit probleem.
Het voordeel van sneller laden is dat je harder kunt rijden.

Je EV is redelijk snel leeg als je met 160km/h over de Duitse Autobahn jakkert, en dan sta je relatief veel te veel tijd aan de lader.

Als je sneller kunt laden, loont het beter om harder te rijden. Dat is waarom je zo hard mogelijk wil laden.
Bij een ICE zou je deze auto’s niet eens op je lijstje hebben. En hoog verbruik tikt dubbel hard aan omdat er grotere (duurder/zwaardere) accu’s nodig zijn. Dus beter kunnen de fabrikanten zich hier op focussen. En zeker BYD, want die zijn niet echt super wat verbruik aan gaat.
Een liter benzine staat gelijk aan 8,9kWh.
Een EV verbruikt gemiddeld 15-20kWh per 100km. Dat staat gelijk aan 1,7 tot 2,2 liter benzine. Ik ken geen auto met een benzinemotor, zonder hybride systeem, die zo zuinig is.

En ook qua kosten is een EV veel zuiniger.
Uitgaande van grofweg €0,30 per kWh kost 100km met een EV dus €4,5 tot €6.
Als je bij een benzineauto uitgaat van een extreem zuinig verbruik van 5 liter per 100km, dan kost je dat €9,50 (€1,90 per liter).

Daarnaast heb je gelijk dat de auto's van BYD niet de allerzuinigste zijn, maar ze zijn ook niet bovengemiddeld slecht.
Volgens EV-database doet de Seal het bijvoorbeeld beter dan de Polestar 2, en de Seal U doet het ongeveer even goed als de Mercedes EQE SUV en de Volvo EX40.
BYD doet het best goed op verbruik hoor. Als je bijvoorbeeld de BYD Seal 61kWh met de Telsa Model 3 55kWh vergelijkt dan is de BYD seal 20.7kWh en de Tesla 20kWh in het praktisch verbruik als je het checkt op whattherange.com. Dat is niet echt een groot verschil.

Dat tesla veel verder komt op een accu die kleiner is komt vooral door verschillende accu techniek. Tesla focust erg op performance, maar daardoor zijn hun accupakketten ook duurder in de productie kosten en de levensduur van een BYD accupakket is langer dan dat van een Tesla.

Kort gezegd, de focus ligt gewoon op andere punten. Tesla is snelheid en range, BYD is veiligheid en duurzaamheid.
Internal combustion engine, ofwel een auto met verbrandingsmotor.
Ik dacht een Duitse hoge snelheidstrein, die gaan er ook prat op dat ze enegieneutraal rijden (als ze überhaupt rijden). Als de Nederlandse term brandstof auto zou worden gebruikt zou het gewoon duidelijk zijn.
Want iedereen heeft natuurlijk zijn eigen oprit/garage 8)7

Nee ik denk dat superchargers juist de toekomst zijn.
Jij hebt wellicht 2x per jaar zo'n rit meer dan 500km maar niet iedereen woont in klein kikkerlandje waar eigenlijk alles wel binnen 25 km te vinden is. Kijk naar grotere landen waar mensen gewoon simpelweg te ver uit mekaar wonen. Plus idealiter ga je niet boven 80% en niet onder 20% dus als je conservatief wilt zijn met je accu, ben je al 40% kwijt.

Mijn EV zou iets meer dan 400km moeten halen. Ik haal dat echt nooit. Als ik hem minder in de zomer, 20ish graden zonder teveel airco of verwarming, en zonder tegenwind, heel zachtjes tijd.. Haal ik wellicht 340 tot 350km range. Trek daar voor dagelijk gebruik die 40% maar van af en de range keldert nog verder.

Ik zou het dus maar al te fijn vinden wanneer ik mijn range kan vergroten met enkele minuten laden. Het is geen vergelijken met ICE.. Het is de realiteit dat accu's nog best slecht zijn vergeleken met benzine in dagelijk praktisch rijden. Laat staan een dikke 55 liter vol met diesel.

Toen in vroeger op vakantie ging in buitenland deed ik mijn best om mijn range met diesel te vergroten. De baas betaalde alleen het tanken in Nederland. Aan de grens volgooien en dan precies met een tank op en neer naar de bestemming haha. (of ik gooide er privé een litertje of tien in om weer in NL te komen)
Overtrokken? Dit is een mooie innovatie!
Hoe handig zal het zijn dat je gewoon onderweg even snel je auto op kan laden en weer door kan gaan?
Niet iedereen heeft een oprit of mogelijkheden om thuis te laden, hoeveel wonen er in een appartement die kunnen niet eens een eigen privé oplaadplek creëren.
Als je dadelijk daadwerkelijk met 5 minuten klaar bent, dan is het praktisch hetzelfde als tanken qua snelheid.

Hoeft in principe niemand thuis te investeren in een eigen oplaadplek voor wie dat kan, scheelt ook nog eens geld.

Denk dat dit een heleboel personen over de streep zal trekken om toch voor een EV te kiezen als je binnen een paar minuten kan laden met een goede range en die inderdaad wel redelijk zuinig is.
Zolang de innovatieve ontwikkelingen doorgaan komen we vanzelf bij dat punt terecht.
Graag zou ik willen weten waar je de info vandaan haal dat men ritten van 500 km maar 1 a 2 maal per jaar gedaan worden.
Ik heb er iedere week wel eentje.
Euhm... het is toch simpel, als je meer betaald, wil je ook meer gemak, luxe en performantie op alle vlakken voor dat bedrag. We zullen dan nog zwijgen over de goedkoop uitziende designs deze type wagens. Ik zie absoluut het probleem niet dat mensen nog geen EV willen. Gezond verstand noemen ze dat.

[Reactie gewijzigd door junkchaser op 18 maart 2025 20:57]

Ik ben iemand met weinig tijd in mijn leven, voor elk kwartiertje vrije tijd ben ik god bijna dankbaar. Ik rij zelf ICE. Laatst een 2013 Model S meegekregen van een kennis en ik moest even laden voor ik deze terugbracht. De modellen van dit bouwjaar hebben het voordeel levenslang gratis te kunnen laden bij Tesla's superchargers (wat ondertussen afgezakt is naar druppelladen met 40kW :+ ). Dan heb je al zo weinig tijd in je leven, en dan sta je ook nog eens een uur bij die laadpaal voor 140km aan rijbereik wat binnen een dag of 3 weer weg is met zuinig rijgedrag zonder airco (en stilstaan zonder voorverwarmen, 3kWh/dag) :+

Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een voorstander van EV's (alleen niet van het feit dat de overheid ze door onze strot heen drukt), en ze zijn op vrijwel alle vlakken superieur behalve het laden. En laat dat nu net hetgene zijn waar ik absoluut geen tijd voor heb.

En dan besluit onze overheid ook nog eens volop de wegenbelasting erop te gooien. Waar is dan het financiele voordeel in ruil voor al die uren van mijn leven die ik bij een laadpaal sta te verdoen?

Ik werk zelf met Lithium accu's, en begrijp de limitaties, maar mijn auto moet gewoon een auto zijn, en me niet meer tijd/banden kosten dan strikt noodzakelijk. Misschien ooit een mild hybrid, maar (correct me if i'm wrong) ik hoor dat die ondertussen net zo zwaar belast worden als een full blown benzine. Het is wat mij betreft maar een rare wereld waar we in leven :P

[Reactie gewijzigd door TheRollinLegend op 19 maart 2025 15:48]

Ons stroomnetwerk zal dit wel een uitdaging gaan vinden lijkt mij.
Die Tesla's willen in sommige condities wel damp creëren rondom de auto met 250kW, ben benieuwd wat bij 1000kW komt kijken.
Ik hoop dat de batterijtechnologie en batterijprijzen snel evolueert zodat 'oude' tankstations kunnen omgebouwd worden tot gigantische energiereservoirs (de ondergrondse tanken vervangen met accu's) voor enerzijds het "teveel" aan zonneenergie zo lokaal mogelijk af te vangen -om het grid te ontlasten- en om fluctuaties op het net op te vangen en natuurlijk om die 1000kW aan laadvermogens effectief aan te bieden. Zij kunnen dan tenslotte DC-DC omzetting doen.
Ik hoop ook dat het uiteindelijk die kant op gaat, maar ik wil niet de brandweerman zijn die wordt gebeld wanneer er zo'n accu-station in brand staat.
Een traditioneel tankstation dat in de fik staat is ook geen feestje hoor. Daar hebben ze wel allerlei veiligheidsmaatregelen getroffen en is er een hoop wet- en regelgeving, net als ze dat kunnen doen voor accustations.
een traditioneel station is een lachertje voor de brandweer, de tanks zitten onder gronds en kan geen zuurstof bij door 1 weg kleppen vanuit de grond omhoog. Blus schuim eroverheen en klaar.

De brandweer maakt zich meer zorgen over laadpalen in parkeergarages dan een tankstation... Kijk maar naar de beelden van de crash op de A12 jaren terug. Het duurder even voor de brandweer er was, maar toen ze er waren was het zo geblust....
Zou je niet heel simpel zeggen om die accu's dan in een betonnen (of andere materiaal, geen idee) bak te zetten met een watersysteem erboven? Dat als het wel in de brand vliegt, de hele bak met accu's meteen onder water te zetten?
Volgens mij gebeurt dat nu ook met elektrische auto's welke nog te warm zijn.
Of een ander blus en koelmateriaal, zuurstof wegtrekken enz. Daarnaast ook niet alle baterijen in één bak, maar verschillende bakken met voldoende afstand en bescherming dat een brand niet alles in 1x vernietigd.
probleem van lithium accus is dat ze gewoon onder water door borrelen omdat ze door de kortsluiting het water electrolyseren.....
Als ik hoor dat ze al technologie hebben die dat kan opvangen in een auto moet dat bij een omgebouwde tank station geen probleem zijn.
Ja die technologie is de auto optillen, in een container zetten en zo dus compleet onderdompelen in water voor 48 tot 72 uur. Dat kan vast ook met een batterijenruimte die je simpelweg onderwater zet als je die batterij dus in een afsluitbare, waterdichte bak bouwt. Maar daar moet dan wel bij de bouw rekening mee worden gehouden. Volgens mij doen we dat nu nog niet.
Gelukkig dat accu technologie ook op dat punt goed vooruit gaat zodat ze niet (snel) kunnen ontvlammen.
Ik zou altijd gaan voor een smart grid. Zal nog wel even duren maar dat is veel flexibeler (want gedistribueerd) en geen single point of failure. En meer onafhankelijkheid van energieleveranciers.
Serieuse vraag van iemand die electriciteit een beetje begrijpt.

Als je 4 autos hebt laden 250kW, of 4 die 1000kW achter elkaar laden maakt toch niet uit voor het netwerk van Enexis, Liander of TSO Tennet? De ene is ook vier keer sneller klaar en gebruikt daarna niets meer.
Enige dat ik me kan voorstellen is dat mensen de elec auto meer gaan gebruiken, dat is dan wel een uitdaging.

[Reactie gewijzigd door Tukk op 18 maart 2025 12:22]

Als je vier laadpunten hebt kan je er niet vanuit gaan dat die niet tegelijkertijd worden gebruikt. Voor de aansluiting op het net heb je dus rekening te houden met 4*1000kW (geen idee op welke spanning deze laadstations aangesloten zijn, dus ook geen idee van de gewenste stroomsterkte) Ik denk dat sneller laden niet opeens serieel laden wordt.

[Reactie gewijzigd door dabronsg op 18 maart 2025 12:36]

De aanbieder van de snellaadpalen zou een contract kunnen afsluiten met de netbeheerder dat er bijvoorbeeld 16x 1MW laders worden geplaatst, maar dat het afgenomen vermogen nooit boven de 5MW uitkomt. Sta je daar in je eentje dan krijg je gewoon de volle 1MW als de auto dat aankan, maar staat het laadplein vol met auto's dan wordt het vermogen gereduceerd. En dat moet toch zo slim kunnen dat als alle 15 andere auto's slechts met 100kW laden dat je dan alsnog 1MW kan laden. En als dat kan dan ben je in de praktijk ook zo weer weg. Even 5 min. opladen en weer door. En dan zul je heel vaak zien dat er zelden meer dan 2 auto's tegelijk zo'n vermogen vragen, want tegen de tijd dat er een derde auto aankomt staat de eerste al weer langer dan 5 min. te laden en kan alweer door. Dat is echt anders dan in de huidige situatie waarin auto's soms 30 min. of langer aan het snelladen zijn voor lange ritten en dan dus nog bezig zijn als de volgende auto komt. Daarom hebben we ook steeds meer palen nodig op belangrijke routes. Zo heb ik in Noorwegen al plekken gezien waar enkele aanbieders samen meer dan 100 snelladers binnen een korte afstand (<1 km) bevinden. Als je veel sneller kan laden dan ga je op dat soort plekken wel echt merken dat je minder snelladers nodig hebt.
Oudere Tesla superchargers zitten per twee op 250kW 150kW. Dus als op zowel lader 1A als 1B iemand staat te laden gaat het vermogen per auto omlaag. Ze kunnen prima balanceren dus als een auto zo ver vol is dat die nog maar met 50kW kan laden krijgt de auto ernaast de rest. Ook is meestal een superchargerlocatie in z'n geheel iets overboekt qua laadsnelheid, het komt bijna nooit voor dat alle laders tegelijk op 250kW laden dus daar merk je in de praktijk niks van.

[Reactie gewijzigd door Tassadar32 op 18 maart 2025 13:48]

Het is zelfs 150 kW per twee. Alleen tijdens vakanties last van gehad. En de supercharger bij Corendon Badhoevedorp, die is ook altijd druk.
En de supercharger bij Moers in Duitsland is vreselijk langzaam. 60kW op z'n best en net voor een lang stuk zonder snelladers. Zo zijn er wel meer die door een kleine netaansluiting beperkt zijn.
Je kunt er niet vanuit gaan dat ze niet tegelijkertijd worden gebruikt, maar je kunt ze wel beperken wanneer dit wel gebeurt.

Bovendien zou het mij zeer verbazen als deze accu's op 1MW kunnen laden van 0-100%, dus ze moeten wel heel toevallig precies allemaal op hetzelfde punt in de laadcurve zijn om echt tegelijk 1MW te trekken.
Er kan best een overboeking zijn. Dus 2MW voor 4 laders van 1MW, en als ze dan allevier tegelijk gebruikt worden, dan heb je "pech" en laadt je op 500kW. (om ff wat makkelijke hypothetische getallen te gebruiken)

Zo werkt het ook met telefonie en internet. Ik neem aan dat het electriciteitsnet ook zo werkt dat het niet gemaakt dat het overal tegelijk het maximale vermogen kan leveren. M.a.w., alle huishoudens in NL kunnen misschien wel 10x zoveel stroom trekken als de capaciteit die er is. (ook hier geldt, een voorbeeld/hypothetisch, geen idee wat de werkelijkheid is)

Het lijkt me dat dat principe ook toegepast wordt op autoladers.
Klopt helemaal. Die 4 achter elkaar van 1MW achter elkaar zorgen natuurlijk voor grotere fluctuaties op het net dan die 4 die tegelijk 250kW laden.
Deze fluctuaties zijn belangrijk omdat dit een rechtstreekse impact heeft op de frequentie van het net en als deze te ver van onze 50Hz gaan, kan het energienet afsluiten. (iets wat je niet wilt).
Die 1MW is niet per definitie catastrophisch, maar als je er zo een paar honderden hebt, dan wordt het wel zorgwekkender.
Wellicht zal de lader daarom ook stilletjes starten en stilletjes stoppen.

- edit - snel even met chatgpt wat info opgezocht

Ons net draait op 50Hz en moet binnen de +0.2Hz en -0.2Hz blijven.
Een wijziging van 1000MW kan een impact hebben van 0.1Hz.

Indien dus plots 2000 van dit soort wagens begint te laden, kan dit een enorme impact hebben. We hebben wel frequentiereserves zoals batterijen en gascentrales om dit snel op te pakken.
2000 auto's die beginnen laden is mijns inziens echter niet zo extreem veel...

[Reactie gewijzigd door Prince op 18 maart 2025 13:01]

Precies. Fluctuaties van meer an 10-20 MW per 5 minuten kan het stroomnet niet erg goed aan. (Ten minste niet toen ik daar voor 2005 nog aan werkte).
Electriciteitscentrales hebben een zekere traagheid, het duurt even voor zo'n 80 meter hoge ketel reageert (bij een gas- of kolencentrale). Alleen Gasturbines zijn heel snel, maar die zijn 3-4x duurder in KWh prijs.

Ik weet dat de energieleverncier waar ik voor 2005 werkte een aantal klanten had die systemen van 20-80 MW binnen 5 minuten aan en uit konden zetten. Dat was best een issue.
De spoorwegen is ook een issue, wat de treinen trekken vooral stroom op moment dat ze een station verlaten. Dat leverde ook moeilijk voorspelbare pieken op.

Ik vermoed dat de voorgestelde laadstations een vorm van buffering toepassen.
Het is zoals ik hier zei, ik zie een oplossing in een nieuw soort laadstations met grote buffers die
- het teveel aan zonneenergie kunnen opvangen om later effectief te gebruiken
- fluctuaties op het net kunnen opvangen door te laden en ontladen wanneer nodig.
- DC - DC laders kunnen zetten om direct van de batterij-buffers naar electrische wagens te laten vloeien.

Daarnaast leent een "oud" tankstation zich perfect voor dit soort doeleinden.
- De oude tanks ondergronds uitgraven en je hebt direct ruimte voor veel batterijen.
- Deze liggen meestal goed bereikbaar, wat belangrijk is voor laadstations.
- Er zijn er veel van, dus vele kleine (toch relatief gesproken) buffers voor het net.

Van mij mochten ze DC kabels onder de weg beginnen leggen en huizen zo aansluiten. Er zijn amper toestellen die nog echt AC nodig hebben. Ik zou ook niet liever hebben dan dat ik overal USB-C aansluitingen had of plugs direct op mijn zonnepanelen en thuisbatterij (DC). Ditto voor mijn auto-laden trouwens.
Dat is de afvoerlucht van de warmtepomp die de accu opwarmt tot ideale laadtemperatuur. Damp is niet van de accu zelf!
Wellicht denk ik te makkelijk, maar zou het niet veel praktischer zijn om een systeem te hebben waar je makkelijk een batterij kan vervangen? Al dan niet met een robot. Zo kan elke batterij langzaam opladen, heeft niemand de angst voor een oude batterij, en kunnen we het ook makkelijker refubishen etc.

Kan mij ook voorstellen dat oudere batterijen (met een lagere range) dan goedkoper zijn etc.
Wellicht denk ik te makkelijk, maar zou het niet veel praktischer zijn om een systeem te hebben waar je makkelijk een batterij kan vervangen?
Dat is o.a. het systeem dat NIO gebruikt met battery swap stations: rij naar binnen, een robot rost er een nieuwe batterij in en je kan weer door.

Was een tijd geleden ook een interview hier op Tweakers: review: NIO's Power Swap Stations: 'Even door je angst heen bij de eerste acc...

Er wordt dus aan meerdere mogelijkheden ontwikkeld op dit moment, wellicht kunnen die naast elkaar blijven bestaan, en wellicht wint er uiteindelijk één die het meest praktisch blijk te zijn.
Zoiets wat Nio doet met haar Power Swap Stations, bedoel je? Hetzelfde idee dat door een zekere man ooit werd gepresenteerd maar volgens mij nooit is uitgewerkt door het bijbehorende merk.
We hebben al de Mercedes AA waarbij dat kan.

Maar het kan denk ik alleen werken als:
-Veel fabrikanten 1 systeem afspreken en vastleggen dat ze het altijd compatible houden bij nieuwe ontwikkelingen
-Het automatisch gaat
-Betaalbaar blijft
-Altijd goed blijft werken, ook na 10 jaar
-Er meteen heel veel punten zijn waar dit systeem toegepast wordt
-"Stekkeren" nog wel mogelijk blijft
Goed idee. Maar hoeveel jaar heeft het ook alweer geduurd voordat we het voor elkaar hebben om 1 standaard lader te definieren voor mobiele apparaten?

Staat nog allemaal in de kinderschoenen. In deze fase is iedereen nog aan het zoeken en volgen de ontwikkelen elkaar op in razend tempo. Als dit uiteindelijk afvlakt en normaliseert zal er ook meer ruimte komen voor standaarden.
Lijkt me nu ook niet de juiste tijd om een batterijstandaard te gaan vastleggen waar we de komende 20 jaar mee rekening moeten houden.

Een standaard is leuk, en heeft een boel voordelen, maar het houd ook de vooruitgang op. Voor elektrische auto's is het product nog lang niet volwassen genoeg om al zo ver te gaan standaardiseren.
mwa, mijn auto kan slechts met 140Kw opladen, en ik loop al nooit tegen problemen aan. kan gewoon prima op vakantie naar zuid Frankrijk ofzo.

richting de 300 of 500Kw lijkt me al zo snel dat het laden een volledige non-issue is. met 1000Kw is het zelfs een voordeel ten opzichte van een brandstof auto durf ik te stellen.

Om dan nog accu's te gaan wisselen lijkt me onnodig gedoe, die dingen zijn enorm zwaar en moeten dan ook gehandeld worden. nee, gewoon stekker erin, automatisch afschijven van mn rekening, binnen paar minuten ben ik weer weg.
https://id.nl/mobiliteit/...selen-wij-zochten-het-uit

Simpel gezegd duurder en trager. Prijs kan verlagen als er meer gebruik van wordt gemaakt. Maar belangrijker je moet verplicht in je auto blijven.... ik ga bv naar de elzas 700 km of zo. 3 stops. Waarbij ik 1 lekker gebruik om te ontbijten. 1 om te lunchen. En 1 om te shoppen(vrouw lief ook weer blij). Dus tijd is niet verloren alleen anders ingedeeld.
Net als ze met de waterstof cilinders doen?
Hoeveel van die "modules" zou je nodig hebben voor een gemiddelde batterij?
En het moet ook "draagbaar" blijven natuurlijk.
Leuk dat het kan, minder leuk voor de beurs.

Hoe sneller je wilt laden, hoe meer je per kWh betaald.
Zolang daar niets in veranderd zullen de tragere laders nog steeds het meest bezet zijn.
Meer per kWh? Ik betaal bij de snellader van tesla regelmatig 27 cent per kWh tegenover 50 tot 70 cent bij de openbare lader.

Dus het kan dus wel sneller en goedkoper.
Word er als het om laden van een EV vaak geen denkfout gemaakt?, vergeten word dat veel mensen geen eigen oprit hebben (eventueel) met eigen panelen en derhalve zo goed als gratis of tegen zeer lage kosten kunnen laden.
Naar mijn overtuiging is de kWh prijs dan hooguit 5 cent per kWh, woon je net als ik in een appartement ben je altijd als je een EV zou willen (dus nooit) aangewezen op zo'n ongelooflijk trage laadpaal of trage snel lader Kia maakt reclame met 100km/vijfminuten dan is het nog zeker 30minuten rondhangen bij de lader om weer 500km te kunnen rijden (380 in de praktijk)
Dat half uur is alleen als je aankomt met een helemaal lege accu en weg wilt met een helemaal volle. In de praktijk doe je 20 tot 80%. Kwartiertje. Net voldoende voor een koffie en een plasje.
Tja ik hoef niet altijd te plassen en ik heb ook niet altijd zin in koffie. Meestal is het tanken en weer door.

Moet er niet aan denken om te gaan zitten rondhangen tijdens het laden, ik zou daar echt niet tegen kunnen.
Ik heb nu 3 jaar een EV en slechts 1 vakantie dat snelladen nodig gehad (en misschien 1 of 2 keer voor werk). En dan deed ik het relaxed met elke 2 a 3 uur even stoppen (~300km gereden van 550km bereik). Dus twee keer zo'n stop van 15 a 20 minuten op een dagtrip van 1000km.
Bovendien maakt het denk ik rijden ook veiliger. Even beentjes strekken, frisse lucht happen.

Ik reed regelmatig 5-6 uur naar Duitsland met de intentie om tussendoor te stoppen, maar mijn Skoda redde het prima in een keer. Super kapot en eigenlijk onveilig op de weg IMHO.

Nu wordt ik gedwongen te stoppen en vind het wel prima. Nu kan ik ook mooi zeggen dat mijn reistijd langer is. wordt toch betaald door de baas. :+
Die trage laadpaal op straat gaat net zo langzaam als die laadpaal thuis (max 11kw). Dus dat maakt verder geen bal uit. Tenzij je een mobiele granny charger hebt, maar daar zijn die dingen dan ook eigenlijk niet voor bedoeld.

Overigens laad ik de auto meestal op twee momenten op. Op kantoor of als ik ergens een locatie bezoek aan de openbare laadpaal. Het komt vaker voor dat de auto al opgeladen is en ik nog niet hoef te vertrekken dan dat ik nog een uur moet wachten tot ik genoeg bijgeladen heb. Het valt uiteindelijk allemaal wel mee.

Die ene keer per jaar dat je langere ritten gaat maken is even plannen, maar meestal neem ik dan zelf ook na 2,5 uur rijden een korte pauze en kan de auto voldoende bijladen om weer twee uur te rijden. Dan is 380km rijden ook al voldoende. (in de zomer zakt het verbruik ook dus kom je ook verder op 1 lading).

Daarnaast is 27 cent in het voorbeeld hierboven best wel goedkoop voor snelladen, dat betalen we thuis ook voor de elektriciteit. En dan hoef je maar en paar minuten te wachten om je dagelijkse ritjes te kunnen maken.
Met alle respect maar dat laden "op kantoor" is dat heel eerlijk gezegd niet een vorm van discriminatie t.o.v. de mensen op de werkvloer of anderszins welke geen EV hebben en der halve niet kunnen "tanken" op het werk.
Zelf heb ik dat hele gedoe van "auto van de zaak" altijd een vreemd gedoe gevonden, een kleine bevoorrechte groep rijdt goedkoop met alleen een heel kleine bijtelling indien van toepassing, terwijl de rest met eigen auto of anderszins een kleine kilometer vergoeding krijgt.
Bijna iedereen rijdt hier een leaseauto met tankpas. Zowel benzine als elektrisch. Niemand ligt hier wakker van. En ja, hier zijn ook mensen die niet willen leasen. En die zijn echt niet jaloers omdat wij toevallig een leaseauto rijden.

Wil je dat niet, dan krijg je een vast bedrag aan mobiliteitsvergoeding. En misschien doe ik dat in de toekomst dan ook wel.
Je hoeft ook geen thuis laad oplossing te hebben wilt een EV nog steeds interessant zijn. Ik laad ook thuis niet want geen eigen oprit, dus zou omslachtig zijn. Maar met 1 a 2 keer in de week laden op kantoor kom ik er ook, voor de zeldzame keren dat dat niet voldoende is zijn er snel laders of wijk paaltjes (die laatste zijn wel aan de dure kant). Afhankelijk van de laadprijs die je op kantoor hebt, kan dat nog steeds veel voordeliger zijn dan ICE. En is vrijwel evenveel gemak als wanneer je thuis kan laden, want het kost mij nu ook praktisch geen tijd. Een werk dag is lang zat zodat de auto altijd ruim voor ik vertrek vol is.
Dat is nu juist een belangrijk punt als men in de gelegenheid om op het werk te kunnen laden rijdt men altijd (heel) goedkoop, zelfs als de werkgever geen reiskosten meer vergoed, heb dat persoonlijk altijd raar gevonden en nog, een klein deel van de werknemers vaak betreft het dan degene welke extern werken vroeger heette dat vertegenwoordiger.
De betreffende werknemers rijden dan heel goedkoop een "auto van de zaak" zelfs als je bijtelling in acht neemt kost het een dergelijke werknemer zo god als niets, zelfs niet vergeleken met de werknemers welke op basis van reiskosten een vergoeding krijgen.
Keuze hebben is belangrijk. Als je snel door moet zijn deze betere technieken fantastisch.

Heb je hem morgen pas weer nodig? Hop aan de langzaam lader.
Ik weet niet of dit zozeer een probleem zal zijn.
Elke dag thuis of op de zaak laden met beperkt vermogen (en alle tijd)
En onderweg snel laden als het een keer noodzakelijk is zodat wachttijd beperkt is.

Zelfde als thuis in het dorp tanken (moet je mogelijk even voor omrijden mij kost minder)
En onderweg langs de snelweg tanken als het een keer zo uitkomt (kost meer maar is even snel)

Het verlaagd wel de drempel om elektrisch te rijden omdat het tanken/laden niet zo lang duurt.
Er zijn veel mensen die een EV niet willen overwegen omdat ze niet 20 minuten of langer stil willen staan bij een benzine pomp. Met dit soort technieken kun je dat bezwaar weghalen, zeker als de prijs voor energie per kilometer maar op of onder de prijs van bezine/diesel blijft zitten.
Slechts één van de argumenten. De vakantie, de laadkosten, het bereik, de techniek, Elon Musk, Kobalt, mijnen, geen geluid.

Welke er daadwerkelijk steekhoudend zijn: kosten van nieuwe aanschaf.
Zoveel mensen, zoveel wensen.

Voor veel mensen is de aanschaf inderdaad een erg grote factor. Maar voor een postbezorger kan een duurder voertuig sneller uit als je daardoor vol kan laden in 5 minuten ipv 30 minuten.

Als hij 2 keer per dag moet laden, en scheelt dat 50 minuten per dag. Bij een brutoloon van 14.19 euro per uur moet je daar 352 uur aan werk voor besparen. Met 50 minuten per dag is dat 440 werkdagen, wat ongeveer 20 maanden of anderhalfjaar aan werkdagen is. Daarna is ie goedkoper uit. Tuurlijk is dit compleet uit mijn duim gezogen, maar het illustreert wel dat aanschafprijs echt niet alles is.
Vertel mij niets over TCO... maar een barrel kopen en vervolgens 'gewoon' op benzine rijden, brengt veel meer onzichtbare kosten met zich mee, die 'men' graag vergeet.

De meeste tegenstanders/twijfelaars, kochten vaak uberhaupt niet nieuw, maar tweedehands. Nieuw kopers schrokken nog van de veel hogere aanschafprijzen,. die inmiddels hard dalen. Maar toch: De Peugeot 208 is ruim 10.000 goedkoper op benzine dan de full electric.

Die fictieve postbezorger hoeft overigens maar één keer per dag te laden; 's nachts voor de deur aan een AC paaltje, gewoon 1 fase is misschien wel genoeg: 50kWh in een avond/nacht. Nooit meer tanken, scheelt vuile handen (diesel, bah) ook nog eens tijd. ( 8 uur werken, pauzes erbij, kom je toch op ruim 14 uur stilstand per dag)
Mensen blijven het lastig vinden om realistisch te kijken tegenover rijbereik (niet jij maar anderen).
Mijn e-golf had een bereik van ~190km, ja dan loop je nog wel eens tegen zaken aan.
Maar met een bereik van 400km loop je nagenoeg niet tegen het probleem van te weinig rijbereik aan.
Snelladen doe je meestal op echt lange reisafstanden die je normaal gesproken niet vaak maakt en daarnaast heb je dan ook niet vaak wederom een volle accu nodig.
Waar baseer je dat op?

Op straat laden met 11kW is (afhankelijk van locatie) in Nederland 30 a 50 cent per kWh. Bij een Tesla supercharger zijn de prijzen van 150 en 250 kW 29 cent per kWh.

In China zijn prijzen van 150 kW t/m 460 kW identiek.
Leuk dat het kan, minder leuk voor de beurs.
Gebruik jij ook nog steeds een 486?
Nog los van het feit dat de levensduur van de batterij daar ook vanaf hangt. Vraag me af of en hoe ze dat oplossen
Hoe sneller je wilt laden, hoe meer je per kWh betaalt.
Dat is met je laptop en telefoon ook zo. Als je altijd maximaal snellaadt, dan betaal je ervoor in de zin van een sneller slijtende accu.

typo voor je gefixt ;)

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 18 maart 2025 15:24]

Volgens mij is 5 min laden met 1000kW goed voor 83kWh. Mijn auto kan daar 600 km op rijden. Geen idee wat voor baksteen je moet hebben om dan maar 400 km ver te komen.
Misschien verlies door warmte of zo? Mijn snellader voor gewone batterijen heeft al actieve koeling bijvoorbeeld.
Dat is bij 100% efficiëntie bedoel je? Ik denk niet dat er veel accusystemen zijn die zonder verlies alle inkomende energie opslaan
Je kan batterijen niet tot 100% opladen met dit dit vermogen, grofweg loopt het laadvermogen lineair terug, omgekeerd tov de lading in de batterijen. Dus laden begint op 100% vermogen en eindigt op bijna 0%
Het gaat me meer om de claim dat ze 400 km in 5 minuten kunnen laden. Dat ligt heel erg aan de auto en het verbruik van die auto.
Er staat niet dat ze 84 kWh per 5 minuten kunnen laden.

Maar dat ze 1000 kW kunnen halen. Mijn Tesla doet de 250 kW ook niet heel lang. Gemiddeld tussen 10 en 80% haal ik iets van 170 kW geloof ik.

Even wat speculatie. Mogelijk heeft de laadtechnologie een soort condensator die verantwoordelijk is voor de piek van 1000 kW die maximaal 40 kWh kan leveren voordat een 500 kW dc voeding het overneemt. Tijdens auto’s wisselen kan die condensator even bijladen.
Deze chinezen valt niet mee te concurreren. Die lopen letterlijk lichtjaar voor. Het is maar dat het westen zo bang is voor ze en dat wij deze technieken helaas niet snel hier zien.
Dat hoor ik wel meer. Persoonlijk begrijp ik dit echter niet zo. Het gaat over auto's met in China een vanafprijs van 34.000 euro. Dus met andere woorden dat wordt hier een vanafprijs van bijna 60.000 euro. Hierdoor steken ze een stuk boven de concurrentie (Tesla, Kia, Renault...) uit. Ok, je krijgt daar wel wat voor (dubbel zo snel laden), maar ik zie niet in waarom hiermee niet te concurreren valt. Ik ga geen 10.000 euro betalen omdat hij in 5 minuten ipv 15 minuten oplaadt. Maar ieder zijn keuze zeker?
Ik heb een Y en die laad in een minuutje of 20-25 een prima range erbij. En als ik in plaats van koffie met iets lekkers een lunch neem is hij weer op 90%. Wel zo relaxed allemaal.
Voor mij is die 5 minuten fixatie een beetje vreemd.
Tanken vond ik ook al zo'n gedoe.
Ik tank liever 2 minuten dan dat ik 25 min moet wachten om dezelfde aantal kilometers te kunnen rijden, en daarbij ook nog eens de kosten van een koffie met iets lekker heb om de tijd door te komen.
Maar daarin ligt denk ik ook een enorme uitdaging. Bij benzineauto's is de ervaring voor iedereen hetzelfde: Je rijdt een stukje, en moet dan bij een tankstation max 10 minuten tanken. Sommigen vinden dat tanken vervelender dan anderen, maar het blijft voor iedereen hetzelfde.

Bij EV's is de situatie (nog) compleet anders. Iemand met een auto met ruim bereik (400+km) en een oprit thuis heeft een heel andere ervaring dan iemand met een auto met klein bereik (200km) en geen eigen oprit. Laatstgenoemde zal tegen veel hogere kosten en veel meer ongemak aanlopen.

Omdat deze ervaringen sterk verschillen is het lastiger om een goede conversatie te hebben over hoe fijn of juist ongemakkelijk het is om een EV te rijden.

Ik denk dat nagenoeg alle mensen in de eerste groep het geweldig zullen vinden om nooit meer te hoeven omrijden en een stuk goedkoper uit te zijn. Zelfs als je een paar keer per jaar wel bij een snellader moet staan (en kort dan waarschijnlijk omdat je vaak alleen maar thuis hoeft te komen). Terwijl de mensen in de laatstgenoemde groep tanken een stuk prettiger (en soms ook goedkoper) zullen vinden.
Ik ben gelukkig in de omstandigheid dat ik zowel de range heb en ook een eigen oprit met laadpaal.
Plus ik rijd niet elke dag giga afstanden. En is dat wel zo dan is een Tesla laadstation ideaal.
Voor mij en de rest van ons gezin is EV rijden behalve fijn ook financieel aantrekkelijk.
als je altijd haast hebt dan heb je een punt...

maar niet iedereen heeft altijd haast... persoonlijk vind ik het ook fijn om even te onthaasten aan de lader. Soms met een cappucino erbij... soms niet..

Je kan een filmpje kijken.. spelletje spelen.. even geen PAPPAAAA!!!! aan mijn hoofd... heerlijk..

en daarna weer lekker genieten in de EV.
Hoe grappig, hoewel ik altijd haast heb en nooit tijd ben ik net dit aspect van de EV gaan waarderen. Vooral wanneer de zon schijnt vind ik het heerlijk om met een bakje koffie 10 minuten naast de auto te staan en dom te kijken naar alles wat voorbij raast. Heerlijk om zo even te onthaasten!
Nederlanders leggen zichzelf zo'n werkdruk op dat ze een excuus nodig hebben om tussendoor even te genieten. Dit kan je met een auto op fossiel net zo goed doen. Da's geen kritiek hoor en ik ben zelf ook Nederlander, maar enigszins gek is het wel. Nou ja we zijn nog geen Koreanen of Japanners, het kan altijd erger.
Hoe is eten om te laden normaal en tanken een gedoe?
Omdat je tanken het hele jaar moet doen en snelladen misschien twee a drie trips per jaar.
Dat is een goede, ik vergeet telkens dat je met een ev ‘s morgens meestal met een volle batterij van je oprit rijdt.
Mits je een oprit hebt natuurlijk.
Ja, continu rekening met je auto moeten halen om hem ook weer van de lader te halen en een andere parkeerplaats te zoeken... daar zou ik ook snel een hekel aan krijgen. Zal ook wel weer wennen en tijdens tanken ben je ook tijd kwijt. Maar je hoeft het in ieder geval niet steeds in de gaten te houden. Het aantal "pings" van mijn telefoon staat ook al in de max.

[Reactie gewijzigd door uiltje op 18 maart 2025 13:38]

Dat lijkt me voor een EV best belangrijk ja. Die luxe heb ik zelf niet. Ik rij dan ook niet met een EV. Dat had ik anders zeker overwogen bij de aankoop van men huidige wagen.
Yes, en dat is waarom sommige mensen blijven denken dat een ICE makkelijker is in dagelijks gebruik.
Mits je een oprit hebt en elke avond die stekker moet pakken en er in moet steken. Een auto op brandstof parkeer ik en ik loop naar binnen. Tanken doe je een keer per week/twee weken op 5 minuten in plaats van dagelijks met die kabel te gaan leuren wat zonder oprit al helemaal geen optie is. Voor beide kanten valt iets te zeggen.
Ik ken mezelf, elke dag auto inpluggen en met die kabel spelen ga ik snel beu geraken. Maar hey, als dat het is om de vervuiling gecentraliseerd te doen in plaats van elke auto apart. Dan heb ik dat er nog wel voor over.

Maar ik heb makkelijk spreken. Ik rij zelf met een moderne diesel break met een tank van 66l, mild hybrid. Ik kan als ik zuinig ben en lange ritten doe, een kleine 1400km rijden.

En een oprit lijkt me voor een EV vrij tot zeer essentieel.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 18 maart 2025 22:59]

Een eigen oprit is helemaal niet essentieel dat denken een hoop mensen maar dat valt reuze mee. En een EV is over zijn hele leven globaal nog steeds velemalen schoner. Maar dat fabeltje zal nog wel even in de lucht blijven hangen.
Dat een EV schoner is in het totaalplaatje neem ik sowieso aan. Maar voor mij persoonlijk is een EV zonder oprit niet te doen. Ik ben dan wel een uitzondering daar ik vaak op de baan ben, ik heb al dagen gehad van 850km op 1 dag, van project naar project.

Vandaar een comfy C200d met 66l diesel aan boord. Dan hoef ik op die momenten niet 2 keer op 1 dag te tanken.

En ik denk dat voor veel mensen een oprit essentieel is, in dat de last die het laden dan met zich mee brengt gewoon te groot is. Om mij te overtuigen ga je in elk geval met betere argumenten moeten komen dan dat dat “reuze meevalt”.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 18 maart 2025 21:24]

Voor jou is een lucid air dus een prima optie. Dan hoef je maar 1 keer te tanken. En je zal vast wel een keer pauze hebben. En snelladen gaat ook als een malle met dat ding. Mijn stiefvader was ook anti EV. Om de dezelfde reden als die jij noemt. Maar verplicht door de baas een nissan leaf. En nu een hybride maar hij wil eigenlijk terug naar een EV. En ook hij heeft geen eigen oprit. Maar goed uiteindelijk zullen we wel moeten met zijn alle.
Elke dag laden is ook schromelijk overdreven. Meeste mensen rijden helemaal niet zo ver naar hun werk. Zelf moet ik gemiddeld een keer per week laden.
Dat is voor iedereen anders. Ik vind net het argument dat je altijd van je oprit rijdt met een volle “tank” een grote plus.
Wat ik vooral lastig vond met tanken is dat ik in de rij stond met mensen die alleen maar peuken aan het kopen waren als ik een bemand tankstation bezocht.
Die situatie bestaat in België niet. Overal betaal je buiten aan de terminal met je bankkaart voor je tanked.
Bij tanken moet ie daarna nog eten.
Daar gaat het niet om. Ze zijn op bepaalde gebieden veel en veel innovatiever. Dat is ook een groot deel van de reden dat men overal allerlei barrières wil opwerpen tegen China. Tuurlijk, de staatsteun is ook een groot deel, maar niet het enige. Als ze rotzooi maken met die subsidie, komt er alsnog niets van terecht. Maar als je ziet wat ze kunnen, is dat heel wat. En ik zie de laatste jaren steeds meer Chinese bedrijven opkomen die écht moeite doen om een goed product in de markt te zetten, innovatief te zijn en een goede relatie met de klant proberen op te bouwen. Dat is mooi, want er zijn teveel Chinese bedrijven die pure rotzooi maken, en soms zelfs gevaarlijke producten. Daar zou 'China' zich iets van moeten aantrekken.
moest dat het enige verschil zijn en het verschil in prijs voor de klant ligt eerder aan de invoertaksen en de hogere levensstandaard + uiteraard bijkomende keuringen/aanpassingen voor de EU-markt.
Het is niet alleen sneller laden, het zijn ook wel zeer luxe auto's.
Hoezo niet mee te concurreren?
Zoals je in het artikel lezen laden ze dan 2x zo snel als een Tesla maximaal doet.
Maar ze gebruiken ook 2 laadkabels. Je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat het dus helemaal niet bijzonder is.
Je moet alleen bereid zijn om een auto te maken met twee connectors voor laadkabels.

Niks geen lichtjaar voor lopen. Gewoon een vanzelfsprekende ontwikkeling van de technologie die nu al in gebruik is.

En twee laadkabels klinkt gebruiksonvriendelijk, maar je kunt die kabels niet steeds maar stugger en zwaarder maken. (wat nodig is voor het grote vermogen wat er doorheen gaat)
Dus of je gaat die dingen ophangen in een steun zodat mensen die weinig kracht hebben ze ook kunnen aansluiten, of je gaat meerdere kabels gebruiken.
In Europa zouden we wellicht eerder voor de eerste oplossing kiezen. Maar de tweede is natuurlijk wel makkelijker en goedkoper te realiseren. En aangezien het toch alleen bedoeld is als PR moment...
Nogmaals hier.
Waar staat dat ze met 2 kabels tegelijk laden?
De auto is geschikt voor AC en DC laden. En heeft om die reden 2 connectoren. Maar zelfs in hun eigen promo filmpje wordt er met slechts 1 kabel geladen.
Dat heb ik uit de vele andere reacties die dat aangeven, maar dat heb ik inderdaad niet gechecked by BYD zelf.

Maar hoe dan ook is een kabel 2x zo dik maken zodat er 2x zoveel vermogen doorheen gaat niet moeilijk. En echt niet iets waardoor ze "lichtjaren voorop" lopen en waar je niet mee kan concureren. (ook al was dat niet jouw uitspraak)
Ligt eraan hoe hard de Amerikanen de relatie met de Europeesche gemeenschap verzieken.
Momenteel zijn we al de banden aan het aanhalen: https://www.reuters.com/w...it-ft-reports-2025-03-16/
*figuurlijk, en daarnaast, een lichtjaar is een afstand, geen tijd.
'Mijlenver voorlopen' is ook een afstand, dus dat is hier geen issue.
Wel als je er "letterlijk" voor zet :)
Dat wordt inderdaad een interessant parcours om aan te leggen op deze aardbol. Sowieso is 236 miljoen keer om de aarde best ver wandelen.
Nou ja figuurlijk bedoel je denk ik, niet letterlijk ;)
"Lopen een lichtjaar voor" zonder letterlijk of figuurlijk zou meer dan voldoende zijn geweest.
Ik denk dat je wat te kort door de bocht gaat. 1000Kw laden is spec race net zoals dat met megapixels, Mhz, dpi en ram het geval was. Het gaat over de grooste hebben zodat snelle oordelers denken dat dat merk mijlen voorop loopt.

De vraag is of 1000kW wenselijk is. Wenselijk voor uw batterij maar ook wenselijk voor het net. En de vraag is wat het gaat kosten.
Toch kan ik me niet onthouden van de gedachte dat ze hier en daar wat shortcuts nemen. Wat Tesla trouwens ook doet.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 18 maart 2025 15:13]

Allemaal wel heel gaaf en bijzonder. alleen het huidige elektrische model is niet de toekomst, er zijn nooit genoeg grondstoffen om al die accu's te maken. Synthetische brandstof zou een betere optie kunnen zijn, gezien de meeste brandstof motoren daar wel op kunnen rijden.
er zijn nooit genoeg grondstoffen om al die accu's te maken
bron?
er zijn nooit genoeg grondstoffen om al die accu's te maken.
Oh jawel. Tuurlijk wel. Alleen als er gebrek aan bepaalde grondstoffen is al de prijs omhoog gaan en zullen alternatieven aantrekkelijker worden. Ondanks al het doemdenken is de prijs van accu's al tien jaar in vrije val en zijn de grondstoffen in de tien jaar alleen goedkoper geworden.

Je kan een accu maken van alleen zeewater (en wat plastic). In zeewater zitten alle stoffen die je nodig hebt.
Prima manier lijkt me om het nu al overbelaste net nog verder te belasten.

Wat een compleet onzinnige hoeveelheid energie om 1 auto even wat sneller op te kunnen laden.

En ja, ik snap dat je het deels lokaal kunt bufferen, maar dat vereist best wel een serieus groot blok aan accu's bij de lader om het enigszins binnen de perken te houden.

Ook best wel link om zoveel vermogen in zo'n relatief compact iets als een auto-laadsysteem te moeten verwerken. Zelfs als het al extreem gekoeld is.
Voor snelladers langs de snelweg vind ik hier best wat voor te zeggen.
Laatst op wintersport geweest met een benzineauto en twee keer een tankstop gemaakt, 10-15 minuten gestopt. Als we mijn elektrische auto (Hyundai Kona uit 2019) hadden meegenomen denk ik dat we vier stops nodig gehad hadden van ruwweg 45 minuten per stuk.

Misschien dat 5 minuten wat overdreven is vanuit het oogpunt van de gebruiker (al zal de uitbater er misschien wel een belang bij hebben dat je zoveel mogelijk klanten kan helpen), maar ik zie echt wel een reden voor snelle snelladers.
Met de tesla Y LR is het verschil tussen nu (en de bmw X1 van vroeger) een 30 minuten extra om naar het zuiden van frankrijk te rijden vanuit belgie. gezien dat over een 10-11uur gaat is dat absoluut geen probleem.

Deze super duper snelladers maken dus niet zoveel uit gezien wat er nu al bestaat.
Uiteindelijk is wat je acceptabel vindt best subjectief. Ik vind 27 minuten wachten voor het laden (bron) toch best significant.

Even rekensommetje doen: stel dat je vanuit centrum Nederland, Utrecht, naar het grootste Franse skigebied, Trois Vallees wil - 1075km. En je om de 315km gaat laden. Zal je toch drie keer laden (en wellicht vier, want bij winterse temperaturen verbruik je wat meer). Dan praat je over 1,5 a 2 uur laden op een totaalrit van 11,5 uur. Vind ik best significant, zeker als je met meerdere bestuurders probleemloos had kunnen doorrijden.

Los daarvan: er kunnen ook andere redenen zijn voor deze super-snelladers: als je als uitbater genoeg vermogen tot je beschikking hebt en veel klanten wil kunnen bedienen. Dan kan je natuurlijk ook twee keer zoveel langzamere laders neerzetten, maar dat kost weer extra ruimte, wellicht wat meer bekabeling of andere infrastructuur. Uiteindelijk is dit een keuze die een uitbater erbij heeft en die wellicht interessanter is dan een langzamere lader.
Het gaat dan niet om 27 minuten wachten maar 27 minuten langer onderweg zijn.
De tesla opladers liggen iets van de autostrade weg dat pakt al een deel in en de rest is omdat we dan iets langer eten of iets drinken.

Eigenlijk merk je dat niet op die 10-11h
De Kona uit 2019 laad dan ook erg langzaam. Heb zelf een ix1, welke nog niet eens een topsnelheid heeft wat betreft laden. Maar de Oostenrijkse gens bereik ik met in totaal 1,5 uur laden. 3x een half uur. Ideaal zou ik die afstand willen rijden met 2 stops van een half uur, maar 3x 30 minuten vind ik niet dramatisch.
mwah, ten eerste, hoevaak ga jij per jaar met de auto op wintersport? Is dat een use-case waar we auto's en laad infrastructuur op moeten ontwerpen? Ten tweede, als je 1000+km rijdt, is het dikke prima om vaker dan 2x te stoppen, al is het alleen maar voor de veiligheid van andere weggebruikers ;)
Ik ga slechts eens per jaar op wintersport, maar die dingen worden niet voor mij alleen geplaatst. :)
Jaarlijks gaan duizenden mensen op wintersport en als die allemaal elektrisch zouden rijden, is er een passende infrastructuur nodig. Diezelfde mensen gaan ook 's-zomers weer op vakantie, dus het is niet alleen in de winter nodig.

Uiteindelijk heb je, lijkt mij, snellaadstations nodig, zeker op de doorgaande Europese wegen. En bij 1 keer stoppen is een uur wachten misschien acceptabel, als dat toevallig rond lunchtijd is, maar de andere keren wil je er hooguit een snelle WC-pauze van maken - dus veel langer dan tien minuten mag het dan niet duren.

En heb je dan een snelle 5-minuten paal nodig... wellicht niet, maar dat hangt ook af van de drukte en het aantal palen. Als gebruiker is het niet de laadtijd die van belang is, maar de totale wachttijd. Als je zonder wachten direct een 10-minuten laadpaal kan pakken is dat net zo goed als 5 minuten wachten door drukte voor je bij een 5-minuten laadpaal kan aansluiten.

En wat je tweede punt betreft: drie bestuurders, dus konden genoeg wisselen. Samen met een lunchpauze denk ik dat we veilig genoeg bezig waren.
Voor 1x per jaar kan je natuurlijk ook een andere auto huren.
Ik zou mijn auto keuze niet laten afhangen van iets dat ik 1x per jaar doe.
Ik huur een aantal keren per jaar een auto of bus als ik die specifiek nodig heb.

Maar ik rij regelmatig 1000-2000 km met veel bagage en ik heb (nog) een benzine auto. Ik kom in bijna alle landen in Europa.

Ik rij ook vaker met 2-3 bestuurders, maar dan houden we nog regelmatig een korte pauze en ook een paar keer een langere pauze, zeker als we meerdere dagen reizen. Ik denk dat dat toch veiliger is, je blijft toch een stuk oplettender, wat zeker handig is als je ergens rijd waar je niet bekend bent.

Ik ben nog steeds erg blij met mijn huidige auto, en daar kan ik overal brandstof voor krijgen. Laadpunten lijken nog een stuk minder aanwezig. Maar met de pauzes die bij electrisch rijden horen zou ik niet echt een probleem hebben. Daarnaast vind ik veel moderne autos slecht ontworpen, en veel electrische autos zijn daar bij uitstek een voorbeeld van.

[Reactie gewijzigd door RogerWilco2 op 18 maart 2025 13:20]

Voor 1x per jaar kan je natuurlijk ook een andere auto huren.
Voor de afgelopen wintersport hebben we de opties een beetje overwogen: een Tesla als reisauto, of een benzine-auto, of inderdaad een andere auto huren. Wat huren betreft heb je op zich wel een punt, maar wat we als nadeel zagen: je wil liefst een auto huren met winterbanden, sneeuwkettingen en wellicht nog een dakkoffer.

Ik heb eens wat rondgeklikt op sunnycars en hertz, maar: winterbanden is al wat moeizaam (bij Hertz zijn 'all seasons' een optie), maar sneeuwkettingen of dakkoffer kan je wel vergeten. Los daarvan is het gewoon relatief duur om voor die 10 dagen een auto te huren, die je effectief maar 2 dagen gebruikt.

Maar goed: dit is een hele specifieke situatie. In veel andere gevallen zal kortstondig een auto huren wel zinnig zijn.
Je laad 1,5-2 uur op de heenweg. En ook weer op de terugweg.
Daarvan neem ik aan dat je normaalgesproken ook wel een uur pauzeert per rit.
Dan kost de hele rit je 2 uur extra.

Wat voor nu heeft het huren van een auto.
- geschikte auto reserveren. Kost je een half uur. Moet je afwachten wat je echt krijgt.
- je moet de auto ophalen en brengen. Kost je 2x minimaal een half uur.
- je moet eventueel spullen overladen
- het kost je geld.

Ik vind dit soort gedachtes echt pure gekte.
Rationaliteit ver te zoeken.
Zeker met een Tesla die onder de betere elektrische autos valt
"rationaliteit ver te zoeken"... Je oordeelt zonder alle feiten te kennen. :)

ALS we de Tesla hadden genomen, dan hadden we voor de vrouw van de eigenaar van die Tesla een alternatief moeten bedenken, want die heeft een auto nodig. Dan had die wellicht de benzineauto van een vriend kunnen lenen, maar dat was qua organiseren een stuk onhandiger (plus dat ik niet kan inschatten of de eigenaar daarvan dat wel fijn had gevonden).

Plus, voor de Tesla hadden we dan sneeuwkettingen en dakkoffer/dakdragers moeten regelen. Had gekund, maar was nogal kort dag. Voor de benzineauto was dat alles gewoon al beschikbaar.

En de overweging voor een huurauto heeft niet heel lang geduurt, maar was vooral: als geen van de reizigers zin heeft z'n auto hiervoor beschikbaar te stellen, om wat voor reden dan ook, dan is een huurauto een oplossing die voor iedereen qua last gelijk is.

Ik durf wel te stellen dat we er rationeel over nagedacht hebben.
Waarom zou je sneeuwkettingen willen huren? Die zijn toch niet zo duur om gewoon eenmaal aan te schaffen en bij elke huurauto opnieuw weer mee te nemen?

En v.w.b. dakkoffers, die kun je ook los huren als de verhuurder hier geen aanbod in heeft.
Sneeuwkettingen - ik ben geen expert op dit gebied, maar die hebben dacht ik een bepaalde wielmaat waar ze voor passen. Niet dat je dus 1 set koopt die op alle mogelijke wielen past.

Dakkoffer: ja... maar.. dan heb je ook dakdragers nodig. Kan je vast ook wel los huren, maar zo wordt het voor een wintersport wel ingewikkeld.
Ik dacht dat sneeuwkettingen een min-max maat hadden, maar nu je het zegt, misschien moet ik mijn setje ook eens even controleren nu ik een nieuwe auto heb 🙄

Voor dakdragers dacht ik dat je die samen met de koffer kunt huren. Ik heb hier persoonlijk geen ervaring mee, maar een vriend waarmee ik een keer op wintersport ging huurde dacht ik gewoon een set van universele dragers met dakkoffer.

Maar goed, de discussie ging er volgens mij over dat voor eens-per-jaar activiteiten voldoende alternatieven zijn als men echt niet met de EV wil en daar zijn we het volgens mij wel over eens, hoewel ik persoonlijk gewoon met de EV ga.
Tja. Daar zijn dus gewoon bedrijven voor die dat aanbieden.

Eerste hit in een zoekmachine:
https://topspace.nl/

Dat is dus de dag voor vertrek naar zo'n toko en die zetten het voor je op je dak.

Niks ingewikkelds? (In elk geval niet ingewikkelder dan een aanhanger bij de opslag ophalen of zo)
Inderdaad is dat wel wat je wilt. Een snelle stop. Maar de vraag is, hoeveel invloed deze incidentele ritten heeft op de keus van mensen over de motorkeuze van de auto.

Heb soms wel eens de indruk dat mensen keuze maken voor benzine om 2x per jaar een stop van een uur te voorkomen. De incidentele use case lijkt een irrationeel grote invloed te hebben op onze keus.

Als je wel eens met een aanhanger rijd, dank neem je ook niet een dure grote pickup truck of bus zodat je maar geen 90km/u hoeft te rijden als je met een aanhanger rijd. Die keuze maak je pas als je dat regelmatig doet. Dus waarom hechten we zoveel belang aan incidenteel eens een uur langer onderweg te zijn. Als rationeel persoon vind ik dat wel lastig te bevatten.
Misschien omdat mensen die niet thuis op eigen oprit kunnen laden geen zekerheid hebben dat ze 's morgens altijd voldoende stroom hebben en daarom vaker op snelladers aangewezen zullen zijn.
Ja dat argument vind ik beter te begrijpen, dat is een dagelijks terugkerend iets. Maar ik had het specifiek over de incidentele scenario's. Ken genoeg mensen met dit argument die wel thuis oplaadmogelijkheden (kunnen) hebben.
Ja, dat zal dan toch wel een vorm van range-anxiety zijn. Als ik op vakantie ga, dan wil ik relaxen, dan ga ik mij niet druk maken als ik verplicht even een pauze moet nemen...

Als ik binnen Nederland een lange rit maak, bijvoorbeeld naar vrienden in Groningen, dan kan het voorkomen dat ik op de terugweg moet bijladen om thuis te kunnen komen. Dan is echter 5 minuten laden doorgaans genoeg en maakt het niet veel uit of ik 5 minuten laad of 5 minuten tank 🤷🏻‍♂️
Ik merk zelf dat met een Model 3 (welke een redelijk hoge laadsnelheid heeft) dat ik het persoonlijk prettiger vind om de reis naar Oostenrijk te maken met meer, kortere, stops.

Zo stoppen wij vaak het eerst na zo'n 2,5 uur, maar daarna elke 1,5 tot 2 uur ofwel elke ~200km voor een totaal van 5 tot 6 stops. Dit maakt dat de stops veelal maar 5 tot max 10 minuten zijn, net genoeg om even de benen te strekken en te plassen.

Persoonlijk vind ik dit wel lekker en omdat de auto het snelst laadt tussen de 10 en 50% zit je qua laadsnelheid altijd in de sweet-spot terwijl je toch lekker 150-200 km/u kunt doorrijden. Wat met voldoende rustpauzes ook iets verantwoordelijker is.
Bij laden met dit tempo heb je ook minder laadplaatsen per locatie nodig. De totale benodigde aansluiting zou je dan gelijk kunnen houden.
Daar heb je op zich wel een punt, qua grootte van een 'laad-tank-station'.
Die optie had ik eerlijk gezegd nog niet bedacht.
Het klopt dat het stroomnet in sommige stedelijke gebieden al zwaar belast is, maar buiten de grote steden is er vaak nog voldoende capaciteit beschikbaar. Juist langs snelwegen en in landelijke gebieden zou een nieuwe infrastructuur voor deze 1000kW-laders goed kunnen werken.

Met gerichte planning kunnen deze laders strategisch worden geplaatst waar het net dit aankan of waar netverzwaring relatief eenvoudig is. Zoals je al schreef kunnen deze laders prima gecombineerd worden met lokale energieopwekking (zoals zonnepanelen) en buffersystemen, die juist in landelijke gebieden meer ruimte hebben.

De technologische vooruitgang in snelladen is essentieel voor de acceptatie van elektrisch rijden, vooral voor mensen die lange afstanden afleggen. Het is niet zozeer "onzinnig" als wel een belangrijke ontwikkeling die past in een groter plaatje van energietransitie, waarbij we natuurlijk wel verstandig moeten omgaan met de uitrol ervan.
Wat een compleet onzinnige hoeveelheid energie om 1 auto even wat sneller op te kunnen laden.
Geloof me, dat maakt voor het net in zijn geheel niets uit. De hoeveelheid stroom die nodig is blijft grofweg hetzelfde. Als je 10 van dergelijke stations op een laadplein hebt en je hebt 250 gebruikers per dag is de gemiddelde gebruik behoorlijk stabiel en maakt het werkelijk niets uit of je 1000kw of 200kw per station hebt. Ik stond dit weekend te laden bij een supercharger met 112 palen (in de VS). die konden allemaal 450kw leveren (niet twee palen op een connectie). Zelfde als 50 van de hier besproken laders. Op een supercharger station. Tesla is nu stations met 200 palen aan het instaleren.
Zo onzinnig is dit niet, sterker nog het zal wel moeten!
Als we echt 100% elektrisch gaan laden is er simpelweg fysiek geen ruimte om overal laadpalen te hebben waar je een uurtje aan moet hangen. In woonwijken, maar vooral ook in publieke ruimtes. Stel je een tankstation langs de autoweg voor als daar vele tientallen auto's per uur moeten laden, en dit niet snel gaat.

Juist dat we op een punt komen dat auto's binnen 10m gewoon weer door kunnen maakt dat je de infrastructuur (afgezien van de stroomlevering zelf) beter kunt benutten. En dit zal ook een belangrijk onderdeel vormen voor de verdere elektrificatie van het wagenpark.

Nu is ergens rond de 5% elektrisch, dus er moet nog heel wat gebeuren qua infra om de overige 95% te kunnen voorzien. Snelladen is daar één onderdeel van.

[Reactie gewijzigd door MenN op 18 maart 2025 12:33]

Als we echt 100% elektrisch gaan laden is er simpelweg fysiek geen ruimte om overal laadpalen te hebben waar je een uurtje aan moet hangen.
Huh? Waarom niet? Al die auto's waar je het over hebt moeten toch ook gewoon parkeren als de bestuurder er niet in rijdt. Het lijkt me dus dat er prima fysiek ruimte is, de laadpaal zelf maakt de parkeerplaats immers niet groter of kleiner.

Ik snap dat ALLE parkeerplaatsen van een laadvoorziening voorzien enorme uitdagingen zou meebrengen (en ook volstrekt overkill zijn), maar "fysieke ruimte" is niet echt het probleem daar.
Dat is echt wensdenken dat elke parkeerplek van een oplaadpunt voorzien wordt. We hebben nu toch ook niet op elke parkeerplek een tankstation? Alleen al de aanleg ervan is onrealistisch, laat staan het uitbaten, operationeel houden, en vervangen.

Ik denk dat gecentraliseerde publieke laad infrastructuur echt enorm belangrijk is. Vooral om ook efficiënt te kunnen investeren. Als op elke plek een oplaadpunt komt, weet je ook dat die kapot gaan, onderhouden moeten worden, en over een aantal jaar vervangen worden. Dat is echt een gigantische operatie, en verre van efficiënt.

Juist door naar hogere wattages te gaan en ervoor te zorgen dat je net als met gewoon tanken, her en der een punt hebt dat een verzorgingsgebied heeft je veel efficiënter gebruik maakt van de publieke ruimte.
Het is geen wensdenken (ik wens het immers niet), ik zeg alleen dat "simpelweg fysiek geen ruimte" niet het probleem is. Er is fysiek prima ruimte, het is gewoon totaal overbodig.

Als 10% van alle parkeerplekken laadmogelijkheden hebben, dan kom je al een heel eind. Maar belangrijker is ook de verdeling denk ik. Bij een winkelcentrum en kantoorgebouwen wil je (in een tijdperk waarin alle auto's elektrisch zijn) misschien wel bij 75% van de parkeerplekken kunnen laden, terwijl dit in woonwijken misschien maar 5% hoeft te zijn.

Als het gros van de mensen tijdens hun werk of tijdens het winkelen kunnen laden, dan is er veel minder behoefte aan laden thuis in de straat en dan krijg je wat jij zegt, 50 laadpalen op de parkeerplaats in het centrum is makkelijker te onderhouden dan 50 laadpalen verspreid over de wijk.
Het lijkt mij veel efficiënter als je superchargers hebt die in 5 minuten een batterij vol pompen zodat mensen weer 500 kilometer kunnen rijden. Dat lijkt heel erg verdacht op een tankstation!

En de Chinezen zijn hiermee bezig omdat in een stad als Shanghai veel mensen geen oprit hebben.
Wie weet, ik denk dat de belasting door het hoge piekvermogen wel eens tegen zou kunnen vallen als bijna alle EV's snelladen t.o.v. langzamer laden terwijl de auto's toch stil staan.

Het kost inderdaad wellicht meer inspanning om op veel plekken kleine langzame laders te plaatsen dan op minder plekken grote snelle, maar dat is wel een grotendeels eenmalige inspanning. De besparing door minder verliezen en lagere batterijdegradatie zijn echter constante kosten.
Ik snap best wel dat met "een uur" laadtijd je mensen niet echt warm laat lopen voor elektrisch rijden. Zeker niet de km-vreters.
Maar mijn punt is meer dat we zeker wel een afweging zouden moeten maken tussen "enorme piekbelasting" van het net, veiligheid van het laad-proces en "gemak".
En IMHO gaan we een beetje voorbij hieraan als we 1 MWatt aan kortstondig verbruik nodig gaan hebben om 1 auto net even wat sneller op te laden.

Het net kan prima met constante belastingen overweg. Dat is geen probleem, daarop kun je anticiperen.
Maar hop 1 MWatt aan, hop weer uit, is echt een behoorlijke aanslag op het net.
Daarvoor moet je echt wel een hoop gaan bufferen lokaal vlakbij de auto om dat een beetje beheersbaar te kunnen houden.

En eerlijk gezegd vind ik het ook best wel een eng idee dat we veel accu-cellen in een compacte omgeving moeten gaan laden met > 10C.
Nog even daargelaten dat het laad-systeem dus met zoveel vermogen moet gaan werken in ook een vrij compacte ruimte.
Ik heb het idee dat hierbij meer de focus ligt op "5 minuten laden" dan wat verstandig is.
Het gaat niet over aantrekkelijk of niet, maar gewoon de praktische kant, je kunt niet het hele wagenpark in Nederland elektrisch krijgen als het laden zelf niet vergelijkbaar wordt met tanken qua tijd die je nodig hebt. Duurt het veel langer dan loopt het systeem gewoon vast, een korte doorlooptijd voor de laadservice is echt belangrijk om te kunnen gaan schalen. Want er zijn genoeg mensen die geen eigen laadplek kunnen creëren bij hun thuis, dus de druk op het collectieve laad systeem blijft.

[Reactie gewijzigd door MenN op 18 maart 2025 13:14]

Dit is waarschijnlijk juist bedoeld voor naast de snelweg. Je hoeft in de woonwijk niet in 5 minuten je auto op te kunnen laden.
Is het meer belasting? Volgens mij wordt de belasting pas groter als de accu's groter worden. Niet als je in 2x zoveel stroom trekt maar dan 2x zo kort. De *piekbelasting* wordt groter ja, maar niet de gevraagde capaciteit. Zolang die piekbelasting geleverd kan worden, blijft de gemiddelde belasting in theorie hetzelfde.
Het probleem zit 'm zeker wel in de grote plotselinge variatie in belasting.
Stel je hebt 10 auto's die min of meer tegelijk staan te laden met 100 kWatt of je hebt 10 auto's die elk na elkaar instekkeren op dezelfde laadpaal met 1 MWatt.
Aan het eind van het laadproces heb je dezelfde hoeveelheid energie verbruikt.
Echter bij de 10 auto's die tegelijk staan te laden starten en stoppen ze niet allemaal op hetzelfde moment.
Dus de belasting van je netwerk gaat in stapjes van 100 kWatt. (nou ja "stapjes"...)
Als je echter kijkt naar die ene laadpaal die met 1 MWatt staat te laden, dan zijn de 'stapjes' telkens 1 MWatt groot.

Dat is zeg maar het gemiddelde verbruik van meer dan 1000 huishoudens wat je steeds aan/uit schakelt.
De kerncentrale van Borssele kan 449 van deze auto's tegelijk laden en dan is hij volledig belast :)
met 5 minuten per auto kun je dan 129.312 auto's opladen per dag, wat neerkomt op 51.7 miljoen gereden kilometers.

Zijn dagen dat ik het niet rij.

om overigens in perspectief te zetten, in 2023 reden alle nederlandse personenauto's gezamelijk 119.6 miljard km.

Dan heb je dus 6.4 Borssele's nodig om alle personenauto's te laten rijden. Best oke lijkt me

*offtopic, het nut van deze cijfers? geen, ik was nieuwsgierig

[Reactie gewijzigd door Robbierut4 op 18 maart 2025 12:27]

De vraag die zich dan stelt : hoeveel electriciteit moet die kerncentrale leveren om alle benzine en dieselauto's aan de gang te houden? (raffinaderijen, pompen etc)
Dus ongeveer 4,5 GW.
Dat is precies de operationele capaciteit momenteel van de windmolens op zee.
...
Zijn dagen dat ik het niet rij.
...
Weekenddagen?
En dan is de kerncentrale van Borsele nog maar een kleintje.
Als je het toch over Borsele hebt, daar staan ook windparken van in totaal 1500MW. Dat is 3x de capaciteit van de kerncentrale.

Totaal windparken op zee operationeel is al 4,5 GW (9x kerncentrale Borsele), er is nog 6,5gw in aanbouw en op de planning nog eens 10gw.

De toekomst ziet er zonnig, eh winderig, uit.
-Met als nuance dat je minder op de windparken kan vertrouwen. In december was er weinig wind, en dat gaf toch best wat problemen dacht ik.
Daarom moet er ook overcapaciteit en energieopslag zijn.
En als je ziet hoeveel energie we alleen al vanaf zee krijgen, dan is een 100% groene energie land toch geen onhaalbare gedachte?
Ik zou het ook heel mooi vinden! Maar de winters + weinig wind is lastig op te vangen met batterijen denk ik. En dat je daardoor gascentrales moet blijven houden. Maar ik ben geen expert op dit gebied natuurlijk...
Voorlopig wel denk ik. Maar hoe erg is dat?
Als je 95% fossiel vrij kan zijn dan is dat al fantastisch mooi denk ik.

En als de wereld een beetje vredig blijft (wordt?) dan kan je ook balanceren door overschotten te verkopen als je even teveel hebt, en inkopen als je te weinig hebt van landen die op dat moment overschot hebben. Een scenario waar het overal ter wereld donker en windstil is, is toch wel heel uniek denk ik.

Reservecapaciteit hoeven we niet overal te hebben die kunnen we delen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.