Zo werken patenten gelukkig niet. Een patent kan zelfs jaren na indienen. Of vlak voor verlopen nog ongeldig worden verklaard
(...)
Vandaar dat patent zaken zo ongelofelijk lang kunnen duren en vaak ook uiteindelijk geschikt worden.
Het kan maar het is wel behoorlijk zeldzaam en kost een hoop moeite, zeker in de sofwaremarkt.
Als jij er nu een nieuw soort deur scharnier voor thuis ontwikkel. Kan je daar een patent op aanvragen. Jij hebt geen concurrenten. Maar als een deurenboer hier later ook achterkomt. En daar geld aan gaat verdienen. Is het natuurlijk wel fijn gezien jij de eerste uitvinder bent en een patent er op hebt je daarin gecompenseerd wordt en dus leuk kan bijverdienen.
Dat is de theorie waar we steeds verder vanaf komen te staan.
Dan de praktijk... je ontdekt dat je nieuwe cyber-scharnier gestolen is en huurt een dure advocaat in die veel kosten maakt. Je concurrent doet dat echter ook en die advocaat weet het proces maanden te rekken.
Na maanden procederen win je eindelijk. Je krijgt de kosten van je advocaat wel vergoed maar niet de uren die je niet hebt kunnen werken en de klanten die je hebt gemist. Vervolgens gaat je tegenstander onmiddelijk in hoger beroep waardoor jij nog meer moet investeren om je recht te krijgen.
Tegelijkertijd dient die concurrent een tegenzaak in waarin jij beschuldigd wordt van het schenden van een of ander patent. Dat is niet waar maar je moet weer geld en tijd investeren. Als klein bedrijf kun je niet blijven investeren terwijl je grote concurrent het jaren vol kan houden. Na een tijd kun je de advocaat niet meer betalen en wegen de kosten van doorprocederen niet meer op tegen de schadevergoeding die je misschien krijgt.
Bij grote bedrijven als Netflix en Broadcom onderling werkt het anders. Na een lange dans bij de rechter en in de media eindigt dat vaak in een deal waarbij ze elkaars patenten mogen gebruiken tegen een kleine of geen vergoeding. Liefst bestoken ze elkaar met klachten tot ze aan het einde besluiten om alles tegen elkaar weg te strepen met uitsluiting van alle andere (kleinere en jongere) concurrenten.
In beide gevallen komt het er op neer dat grote bedrijven zich niks hoeven aan te trekken van patenten. In het slechtste geval moeten ze achteraf een vergoeding betalen die in het niet valt bij de winst die ze hebben gemaakt. Kleine bedrijven steken hun nek in de strop als ze opkomen voor hun rechten.
Het patentsysteem is steeds meer het gereedschap van grote bedrijven om concurrenten dwars te zitten en te voorkomen dat anderen kunnen innoveren. Dat is precies het omgekeerde van hoe het zou moeten werken. Dat is geen fundamentele fout van het patentsysteem maar een groter probleem van onze maatschappij, namelijk dat grote bedrijven teveel macht hebben om het systeem naar hun hand te zetten. Ik ben dus niet tegen het bescherming voor innovatie maar tegen de bedrijven die het systeem gebruiken om innovatie tegen te houden.
Deze zaak is een prima voorbeeld. Deze reuzen zijn al meer dan 10 jaar aan het vechten en zijn er nog steeds niet uit. Welk klein bedrijf kan dat nu volhouden? Is het patent waar het om gaat echt zo veel waard of spelen er andere belangen?
Innovatie rond die techniek zit dus al ook 10 jaar vast, tenzij ze zich niks aantrekken van die patenten en gewoon hun gang gaan (waar ik van uit ga).
Dat Netflix en Broadcom een conflict hebben over virtualisatie is een voorbeeld van de tegenrechtszaak die ik noemde. Eigenlijk hebben ze een conflict over video-encoding techniek die Netflix van Broadcom gestolen zou hebben. Dus tovert Netflix een patent voor de dag dat Broadcom aanvalt in de core-bussiness. Het zou me niks verbazen als ze het ingekocht hebben om het strategisch te gebruiken.
Ook als ze het wel zelf bedacht hebben dan is het niet meer dan zijdelings gerelateerd aan de verkoop van videostreams, een virtualisatiepatent draagt niets bij aan hun concurrentiepositie op die markt of de behoefte om te innoveren op dat vlak. Het draagt dus niks bij aan het doel van patenten: innovatie stimuleren.
Dit heeft niks te makken met innovatie of rechtvaardigheid, het is schoppen waar het pijn doet.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 25 december 2024 15:10]