Telegram gaat tools integreren om kindermisbruikmateriaal te blokkeren

Telegram gaat tools van Internet Watch Foundation integreren om materiaal van kindermisbruik op te sporen in de app. Tot nu toe was Telegram daarop tegen, ondanks duizenden meldingen van kindermisbruikmateriaal.

Het gaat om tools die alleen werken op het publieke deel van Telegram en niet in privéchats, meldt IWF. De organisatie noemt het een belangrijk moment. "Dit is een transformerende eerste stap op een veel langere reis", aldus de interim-directeur van IWF in een statement.

Telegram weigerde medewerking aan dit soort initiatieven tot nu toe altijd, maar nadat oprichter Pavel Durov in Frankrijk vast kwam te zitten draaide het beleid van Telegram en ging het bedrijf ineens data delen met overheden. Telegram heeft rond de 950 miljoen maandelijkse gebruikers voor zijn app, waarin onder meer communicatie in publieke groepen en privéchats mogelijk is.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

04-12-2024 • 07:20

33

Reacties (32)

32
31
15
1
0
7
Wijzig sortering
Nooit van die club gehoord. Dus een commercieel wereldwijd chat platform gaat tools van een Engelse stichting implementeren in open kanalen wereldwijd?

Je zou denken dat in een open kanaal er meteen een legertje aan verschillende politiediensten zou ingrijpen?

Ik vermoed dat er wel meer stichtingen en overheden aankloppen bij Telegram voor in hun land onwelgevallige content.
NRC heeft er vandaag een artikel over, politie heeft de capaciteit niet om in te grijpen, er is een Nederlandse stichting die materiaal beoordeelt en doorzet.
https://www.nrc.nl/nieuws...nternet-rondgaat-a4874676
Het nadeel van de Nederlandse stichting Offlimits (voorheen EOKM), is dat zij geen (juridische) mandaat heeft. En, ze maken ook wel eens een foutje (nieuws: Bureau Online Kindermisbruik: false positive hashdatabase was menseli...) waardoor hostingbedrijven misschien wat minder happig zijn op hun implementatie.
Het is ook maar de vraag of dit voor de bühne is vanuit Telegram of ook daadwerkelijk een grote rol gaat spelen. Telegram wil natuurlijk niets liever als marktaandeel houden. De kans dat ze dit “toestaan” om door te mogen gaan is maar zo mogelijk.
Tjah, dit is een van de grote twee. Hoe kan je tegen terrorisme / kindermishandeling zijn. Klopt helemaal.
Echter, vraag ik mij af of dit niet een gleidend vlak is. Begint met kindermishandeling en straks terrorisme, helemaal okay. Dan met politieke symbolen en uitingen die nu niet populair zijn, want die zijn gek. Dan volgt natuurlijk de meer gematigde politieke opmerkingen die ook niet passen in het plaatje. Daarna gaan we ook achter mensen aan die bepaalde voorkeuren hebben, zij het seksueel, zij het principieel.
Uiteindelijk krijgen we dus gewoon een boekje newspeak en een telescherm ala 1984.

Dit is glad ijs en we moeten zorgen dat het inderdaad bij kindermishandeling / terrorisme blijft. Al is terrorisme echter een vaag begrip, het verzet tijdens de Duitse bezetting kan je ook aanmerken als terrorisme (volgens de definitie van het woord); Dat maakt dit soort dingen ook zo lastig.
En het is soms dichterbij dan je denkt:
De Kamer,
...
overwegende dat data over normen en waarden inzicht kan bieden in de culturele integratie van Nederlanders met een migratie

verzoekt de regering om gegevens over culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond bij te houden, bijvoorbeeld door het SCP te vragen dit (periodiek) te onderzoeken,

en gaat over tot de orde van de dag.
Aldus de motie van Bente Becker (VVD)
Wauw, die motie is zelfs aangenomen. (Zoek op "36600-XV-18").

Niet geheel verrassend met de huidige samenstelling van het parlement. Grappig dat het uit de koker van een VVD'er komt en niet van een PVV'er of FVD'er, wat aannemelijker zou zijn.
Precies, veel zaken zijn afhankelijk van de tijdgeest en het perspectief. Nu hebben overheden al niet bepaald een goed track record op dit gebied. Kijk recentelijk maar wat er in de UK gaande is, als courant voorbeeld.

De initiële doelen zien er altijd nobel uit. De praktijk is een stuk weerbarstiger en de scope creep naar eenvoudiger zaken ligt op de loer.
Overheden kunnen zo veranderen in dictaturen. Dingen die je nu deelt, kunnen in een omslag je einde betekenen.
Kindermisbruik is inderdaad het laaghangend fruit. Weinig mensen zijn er tegen om dat aan te pakken. Echter als je (zoals jij) iets verder denkt is dit wel glad ijs, waar we eens goed over moeten denken of we dat in een vrije democreatie als het onze (en de meeste Europese landen) wel willen.
Ook zonder medewerking van Telegram zijn kindermisbruikers op te sporen. Het vraagt aanzienlijk meer recherche werk, maar kindermisbruikers lopen nog altijd een kans om tegen de lamp te lopen.

Er zullen op zijn minst hele goede beschermingen moeten komen over wie de medewerking van Telegram mag vragen en waarvoor. Wellicht is het tijd om het recht op privacy in de grondwet vast te leggen. Niet alleen in Nederland, maar in heel Europa.
Normaliter ben ik niet zo'n liefhebber van het lucus lubricus argument (de glijdende schaal of het hellend vlak). Het zwakke punt in zo'n redenatie is dat het extreme gevolg van de eerste stap als te logisch wordt gepresenteerd, terwijl dat meestal niet met zoveel zekerheid vaststaat.

Dat gezegd hebbend, zie ik in meerdere landen om me heen autoritaire leiders en regeringen in opkomst. En daarmee wordt een politiek klimaat geschapen waarin onderdrukking van meningen die volgens het regime onwenselijk zijn snel realiteit wordt. En waarin meningen die het regime juist welgevallig zijn extreem veel aandacht krijgen.

Waakzaamheid is geboden. Sie sind wieder da.
Het gaat hier om openbare groepen niet om privat chats, dus zo glijdende schaal is het niet, het is zelfde als een facebook pagina die gescanned wordt of instagram. Het is zelfs minder ingrijpend dat Onedrive of Google drive wordt gescanned.
Ik zie het anders. Het ongereguleerde internet is juist wat ons nu naar die autocratische regimes toebrengt.

Je ziet hetzelfde in Roemenië. Er waren ruim tien miljoen nepvolgers en 66.000 propaganda-accounts op TikTok voor een zelfbenoemde neonazi, die nu hoogstwaarschijnlijk de presidentsverkiezingen gaat winnen. Als TikTok gewoon fatsoenlijk gereguleerd was, dan was dit nooit op een zelfde manier gebeurd.

Natuurlijk is privacy belangrijk. Je moet in de privésfeer kunnen doen en zeggen wat je wil. Maar openbare Telegramkanalen zijn niet de privésfeer en enige regulatie en controle daarvan is alleen maar wenselijk.
Inderdaad. Straks gaan ze bepaalde kanalen verbieden voor Europese gebruikers die wat over de oorlogen willen weten vanuit beide zijden. Nu hebben ze wel al een tijdje terug Russische nieuws kanalen geblokkeerd voor EU gebruikers. Straks bepalen ze ook welke zijde van een oorlog terroristen zijn of niet per land en word het allemaal een eenzijdig verhaal per land.
we zijn al in een rotvaart aan het glijden, hoor, maak je geen illusies
Dit is toch 100% window dressing?
De publieke chat wordt gecontroleerd, maar de privé, waar ik vermoed dat het plaats vindt, blijft ongemoeid.

Het kan bijna niet anders dan dat dit de start van de helling is. :X
Waarom lijkt de tweede alinea afgekapt?
Er staat een advertentie. Tweakers plaatst nu ook ads tussen de content door. De verhouding ads vs content is echt veel aan het worden.

[Reactie gewijzigd door siteoptimo op 4 december 2024 08:22]

Welnee, het was een foutje in de opmaak die ook al gecorrigeerd is.
Eens, ik snap dat er geld verdiend worden maar op een gegeven moment wordt het teveel.
Eens, ik snap dat er geld verdiend worden...
Ik wil graag dat Tweakers reclame-vrij wordt. Als je reclame toont, kan je niet 100% onafhankelijk zijn.
Dat kan heel makkelijk met een abbo :) Jij kost geld per bezoek (server kosten, ontwikkeling, etc) en dat moet ergens vandaan komen. Met een klein abbo. Voor 35eu/jaar ben je er 100% van af.
En met jouw karma ga je nog korting krijgen ook!
Als ik 35 euro per jaar ga betalen, haalt dat de reclame voor mij weg (tenminste als ik elke keer inlog), maar het haalt de reclame niet van de website (voor het gros van de bezoekers).
Ik wil graag dat Tweakers blijft bestaan. Als je geen inkomsten hebt, kunnen mensen niet meer voltijd aan Tweakers werken.
@Martijn.C.V zei het al: een abbo.

@kimborntobewild jij hebt een hoog karma, dus krijg je best veel korting. Probeer het eens om het Hero abonnement aan te klikken en te kijken wat je per maand zou moeten betalen. Dat valt best mee!!!

disclaimer: ik werk niet bij DPG Media/Tweakers
De korting is 50%. Maar als ik op 'Abonnement' klik, is er alleen een optie 'Sluit een abonnement af'. Dat is erg onduidelijk taalgebruik. Het klinkt alsof je dan stopt met een abonnement.
Ze kunnen er beter van maken: 'Meld je aan voor een abonnement.'
Er komt een punt van "Meer is minder".
Mensen gedogen 4 advertenties. Bij 5 gaat de adblocker aan en lopen de inkomsten van Tweakers terug met 4 advertenties.
Zo, ben ik even blij dat ik voor Tweakers betaal. Tot aan de reacties vier advertenties.
Dan is €35 voor een jaar, echt geen geld.
Is er al een verschuiving te zien van gebruikers naar andere chat apps?
Eerst data doorgeven aan overheden/politie, en nu een derde toegang tot de chats.

Denk dat de mensen die voor privacy/minder legale bedoelingen overgestapt zijn zich nu wel bedenken Telegram te gebruiken
Oftewel 99% van de chats scannen.

Telegram was fijn, maar naast mijn bots ga ik er nu weg. Threema blijft mijn voorkeurs chat app. Tot nu toe althans.
Wat kan het meer dan telegram?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.