Gerucht: Intel Panther Lake-processors krijgen tot 16 cpu- en 12 gpu-cores

Er is informatie over de vermoedelijke configuratie van Intels Panther Lake-laptopprocessors online gekomen. De maximumconfiguratie van deze cpu zou bestaan uit twee keer zoveel E-cores als zijn voorganger Lunar Lake en vier gpu-cores meer dan Lunar Lake, dat in september uitkomt.

Intel Panther CoreX-gebruiker Jaykihn deelt drie vermeende configuraties van Panther Lake-processors. De U-reeks zou bestaan uit vier Performance-cores en evenveel Low Power-cores. De processors in de H- en P-reeksen zouden vier P- en acht E-cores krijgen, naast vier LP-cores. Verder zouden de U- en H-cpu's allebei worden uitgerust met vier Xe3-gpu-cores, terwijl de Panther Lake-P-processors daar twaalf van zouden hebben. Ter vergelijking: het topmodel van voorganger Lunar Lake heeft een igpu met acht Xe2-gpu-cores en vier E- en P-cpu-cores.

Jaykihn deelt ook de eerste schematics van de processorpackage. Daaruit blijkt dat de Intel Core Ultra 300-serie naar verluidt wordt opgebouwd uit zes tiles, waarvan er drie actief zijn. Dat is er één meer dan Lunar Lake. De Die 4-tile wordt gebruikt voor de cpu- en npu-rekentaken. Die 1 en 5 richten zich respectievelijk op de interface en de graphics. Volgens eerder uitgelekte roadmaps moeten de Panther Lake-processors begin 2026 verschijnen.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

16-07-2024 • 14:17

17

Reacties (17)

17
17
9
1
0
8
Wijzig sortering
Deze specs zien er niet onaardig uit vind ik.
Maar aan het eind van de dag gaat het, zoals altijd, om prestaties, en in toenemende mate om perf/W oftewel efficiëntie.
En om op basis daarvan te kunnen oordelen is het helaas nog wel ff wachten...

[Reactie gewijzigd door Jeanpaul145 op 22 juli 2024 13:19]

Nou, ik had ook gelijk zoiets van; wat heb ik aan deze nutteloze informatie. Het wordt ook nog eens heel irritant gebracht, geef mij liever een grafiekje met een duidelijk overzicht inplaats van een omschrijving van abstracte informatie.
Opzich wel interessant om over te lezen, maar het is (voor mij) niet te lezen, letters voor core's en voor series maakt het echt onleesbaar...

Zonder tabel kan ik hier gewoon helemaal niks mee :)
Panther Lake U-reeks:
4 Performance-cores (P-cores)
4 Low Power-cores (LP-cores)
4 Xe3-gpu-cores

Panther Lake H-reeks:
4 Performance-cores (P-cores)
8 Efficiency-cores (E-cores)
4 Low Power-cores (LP-cores)
4 Xe3-gpu-cores

Panther Lake P-reeks:
4 Performance-cores (P-cores)
8 Efficiency-cores (E-cores)
4 Low Power-cores (LP-cores)
12 Xe3-gpu-cores

Dank u GPT. Met andere woorden heeft Intel terug een manier gevonden om quadcores te verkopen aan consumenten :+

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 13:19]

Ja dat is een stuk beter te lezen als het artikel. Dank u wel.

12 Xe3 cores is aardig.
Even als vergelijking een Arc A770 heeft 32 Xe cores.

Even kort door de bocht een halve A770? Met de aanname dat de Xe3 core sneller is dan een Xe core op de A770.
Even wachten? Lunar Lake is nog niet eens uit, dit wordt daar weer de opvolger van.
Met het uitfaseren van hyperthreading op de performance cores moeten die CPU kernen natuurlijk wel samen ongeveer 30% per performance core toevoegen vergeleken met AMD.

De meeste claims mbt moderne hyperthreading laten nog steeds 30% zien volgens mij, maar nieuwere data zou best handig zijn.

Aan de andere kant heb je er wel een snellere core en hopelijk wat meer veiligheid voor terug.
Ik ben anders wel benieuwd wat men met moderne technieken kan zonder hyperthreading, want dat maakt een cpu een heel stuk complexer.

We zijn overgestapt van seriële naar parallelle datadoorvoer om de bandbreedte te vergroten. Later, toen hogere kloksnelheden mogelijk werden, zijn we weer teruggegaan naar seriële communicatie vanwege de hogere mogelijke bandbreedte. (toch hoe ik het zie, verbeter me indien nodig)

Met dat in het achterhoofd, ja, best benieuwd. Nu er veel cores aanwezig zijn is hyperthreading in principe niet meer nodig. Toen het uitkwam op singlecore pentium 4 was dat echt een wereld van verschil. Kon je muziek luisteren en een game starten en je muziek haperde niet meer. Big win :+

Ik hoop in elk geval dat ze blijven proberen ook al faalt deze generatie t.o.v. de concurrentie.

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 22 juli 2024 13:19]

Beide partijen die proberen een beter product te maken is altijd beter dan stagnatie en tribalisme.
Natuurlijk. Maar dat was nu niet mijn punt.

Ik hoop vanuit mijn liefde voor techniek, dat een eenvoudigere chip in combinatie met moderne technieken op het gebied van chipontwerp en -productie een kleine doorbraak kan zijn.

Het kan zijn dat we momenteel vastzitten in een tunnelvisie. Hyperthreading wordt toegepast omdat dit nu eenmaal de manier is waarop je een CPU-kern bouwt.

Hoewel ik niet veel weet van chipontwerp, heb ik ergens gelezen dat hyperthreading een CPU-kern aanzienlijk complexer maakt. Logisch ook, als je begrijpt wat hyperthreading precies doet. Wanneer je hyperthreading uitschakelt op een chip die hiermee is uitgerust, krijg je gemengde resultaten. De single-core prestaties stijgen een beetje, terwijl de multi-core prestaties iets dalen. Maar wat als je hyperthreading volledig zou afschaffen en de vrijgekomen ruimte en energie voor andere doeleinden zou gebruiken? Alleen al de verminderde latency binnen de CPU tussen verschillende componenten zou wellicht al iets opleveren.

Ik hoop dat ze niet na 1 probeersel het opgeven.
nou nou zulke dingen gingen toch al wel op single core PC's?
Vroeger haperde muziek als ik netwerk activiteit had over mijn ISA netwerk kaart met COAX. Was dat nu op mijn 486 of mijn pentium 1?
Ik had destijds 2 computers in huis. Eentje met amd, eentje met Intel. Geen idee meer exact de welke, maar de singlecore perf kwam nagenoeg gelijk uit. Als ik bepaalde dingen deed op die amd pc, dan kon de muziek haperen. Dat gebeurde nooit op die hyper threaded p4.
Nou ken ik de LP cores niet. Maar de E-cores zijn heel klein en ontzettend efficiënt/effectief.

Je mist alleen rauwe single thread performance. Niet alles werkt lekker multithreaded. Met veel berekeningen moet je wachten totdat je een eerdere uitkomst hebt. Dan kan het niet parallel.

Intel heeft qua efficiency echt een grote achterstand met hun P-cores op AMD.
Daar kan je er niet veel meer van toevoegen in een laptop. Tenzij je een losse waterkoeler meeneemt en deze aansluit.

Laptop chips worden ook gebruikt voor productiviteit. Video editing on the go bijvoorbeeld.

Dan heb je gewoon maximaal aantal cores nodig. En als je niet binnen 20 minuten je accu leeg wil trekken. Efficiënte cores. Zoals Intel E-cores of nog beter de ARM cores die Apple heeft ontwikkeld.
Laat Intel eerst maar eens laten zien dat ze hun ding voor elkaar hebben anno nu.
Het vertrouwen is enorm geschaad. Iets nieuws aankondigen kan iedereen, nu nog even anno nu goede dingen leveren.
Gezien de huidige problemen word dat moeilijk.
Laat zen 5 maar komen, nog 2 week.
Is 16 cores niet wat overdreven? Dan zou ik eerder wat meer gpu cores willen.
Ik vraag me ook af of dit de juiste weging is. De meeste snelheid heb je toch nodig bij games, en dan is een extra iGPU waarschijnlijk van meer waarde dan een extra CPU core.
Tja dat vind ik dus ook zeker bij de Ryzen 8700G en andere op 780M gebaseerde chips . Maar wie weet verbruiken de gpu cores teveel?. En het zou concurrentie voor de consoles kunnen zijn als ze de iGPU krachtiger maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.