HP introduceert zijn eerste laptop met AMD Ryzen AI 300-processor

HP heeft zijn eerste laptop met een AMD Ryzen AI 300-processor aangekondigd. Het gaat om de OmniBook Ultra 14. Verder bevat de laptop een geïntegreerde Radeon 800-gpu en Thunderbolt 4-aansluitingen. Het is de eerste HP-laptop met AMD-cpu die ondersteuning biedt voor Thunderbolt.

HP OmniBook Ultra 14HP zegt niet welke AMD Ryzen AI 300-processor precies aanwezig is in de OmniBook Ultra 14. Wel beweert de fabrikant dat de cpu beschikt over een npu die tot 55Tops aan AI-rekenkracht haalt. De npu is daarmee krachtiger dan die in de Qualcomm Snapdragon X-socs en Intels Lunar Lake-processors, die beide tot 45Tops leveren. Met deze processor is de laptop geschikt voor het Copilot+ PC-programma van Microsoft, zodat hij gebruik kan maken van Windows-functies als Recall en Cocreator. Wel komen deze functies volgens HP pas ergens na de release beschikbaar als onderdeel van een gratis update.

De fabrikant brengt zelf ook enkele AI-functies uit als onderdeel van zijn AI Companion-app. Daarmee kunnen gebruikers vragen stellen aan een chatbot, documenten laten samenvatten en automatisch de systeemprestaties laten optimaliseren. Volgens de fabrikant draait de laatstgenoemde tool, indien ingeschakeld, continu op de achtergrond om de laptop 'automatisch bij te werken met pc-firmware, drivers en bios om de beste beschikbare configuratie te bieden'.

De OmniBook Ultra 14 bevat verder tot 32GB werkgeheugen, twee Thunderbolt 4-aansluitingen, een USB-A-poort en een 3,5mm-audiojack. De 14"-ips-lcd heeft een resolutie van 2240x1400 pixels en kan volgens de fabrikant een maximale helderheid van 300cd/m² bereiken. De laptop weegt 1,59kg en heeft een 68Wh-accu, waarmee het apparaat volgens HP bij normaal gebruik zo'n 13 uur meekan. Het apparaat komt in de VS vanaf augustus beschikbaar voor een prijs van minstens 1450 dollar. Een Europese releasedatum en prijs zijn nog niet bekendgemaakt.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

16-07-2024 • 09:24

67

Reacties (67)

67
67
45
2
0
20
Wijzig sortering
Anoniem: 454358 16 juli 2024 09:29
Zolang er niet meer arm toepassingen zijn, heb ik dit voorlopig toch liever dan de arm, al zal die wat beter met energie omgaan.
Hoeveel % van de tijd draait de gemiddelde laptop eigenlijk op zijn batterij? En is dat dan ook echt nodig?

Wat ik bedoel te zeggen, die paar procent lager op de accu kunnen draaien, is dat niet hetzelfde als range anxiety in electrische auto's? En reëel gevoel maar niet op de realiteit gebaseerd, want je hebt maar een paar keer per jaar echt zoveel stroom nodig.
Als je kijkt naar bijvoorbeeld middelbare school en vergelijkbare omgevingen, mag je daar niet even 30 stroomkabels door een lokaal over de vloer hebben lopen. Dus dan is 8 uur echt halen ook na 3 jaar wel lekker. Hier staat nu 14 uur maximaal, maar altijd met accu's geeft de fabrikant welhaast zeker 30% meer uur of km op dan je in praktijkomstandigheden gaat halen. Ofwel 10-11 uur haal je hiermee in praktijk. 3-4 jaar accuslijtage later (600-1.000 laadcycli) en dat kost je nog eens 10-20% capaciteit in een vaker hete laptop. Dus opgave fabrikant van 14 uur is ongeveer het minimum wat je nodig hebt om betrouwbaar jarenlang een hele schooldag laptopdag door te komen met zo'n ding, dan haal je nog 8-10 uur na 4 jaar.
En zo zullen er vast meer scenario's zijn?
Dus dan is 8 uur echt halen ook na 3 jaar wel lekker.
Middelbare school is niet van 9 tot 5.. en je bent ook niet continu met je laptop bezig toch?
In mijn tijd anders wel van 8.15 tot 16.30 op een dag of twee per week. Dat is dus gewoon 7,5 uur les.
Laptopklassen zijn de normaalste zaak van de wereld en die zitten dus 8-9 lesuren van 50 minuten (bijvoorbeeld) op de laptop te werken.
Op de hogeschool schoot mijn ZBook met 60Wh accu ook nog wel eens te kort tussen oplaad kansen.

Dat jij geen use cases voor een laptop hebt waarbij je de accu daadwerkelijk hard nodig hebt, betekent niet dat het voor anderen zo vreemd is ;)

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 13:37]

Ik had een Zbook met 96 Wh op de uni en op het hbo. Het was heerlijk om op het hbo een van de weinige mensen te zijn die gewoon 0 stress had tijdens Exceltoetsen en tijdens lessen, alhoewel het vanaf het 4e jaar soms krap was als er Teams moest worden gedraaid nog.

Op de middelbare school hadden ze ons na 2 jaar grotere accu's gegeven, omdat het geen doen was om halverwege de dag te moeten laden voor 30 mensen.
Ik ben voor mijn werk wel continu op een laptop bezig als developer. Dan is elk beetje extra accuduur altijd wenselijk. :)
wat voor een developer werkt er met een laptop, zonder docking en meerdere schermen...
Nou ja wat is dat nou weer voor opmerking? Wat voor een developer....

Natuurlijk werk ik ook met extern scherm, maar ik zit niet altijd achter dat scherm uiteraard. Ik moet ook wel eens een aantal meetings achter elkaar bijwonen en dan is de extra accuduur altijd prettig.
Maar werk je dan niet achter je werkplek met docking en scherm etc of ben je zo een hippe "kijk mij een macbook hebben"-starbucks type die hele dag in een koffietent werkt (geen persoonlijke aanval hoor) om een beetje interessant te doen? Het is fijn als je een laptop hebt die minimaal 3-4 uur meegaat zodat je ook de wat langere meetings doorkomt maar op de werkvloer heb je toch geen laptop nodig die 8 uur meegaat op een accu? Kijk mijn oude laptop van de zaak deed 1-2 uur op een accu, dat is te weinig maar mijn nieuwe haalt bij normaal gebruik tussen de 4-6 uur. Dat moet genoeg zijn voor de meeste usecases.
Ik heb op de thuis- en kantoorwerkplek uiteraard gewoon een scherm en de laptop aan de adapter hangen, maar zeker bij meerdere meetings na elkaar is de accu aardig leeg.

Heb zelf overigens deze laptop nu: uitvoering: Lenovo Legion 5 Pro 16ACH6H (82JQ007KMH)
Ik prefereer meer multimon setup. Of grote monitor.
Je mist mijn punt compleet, ik vraag hoe vaak laptops (in het algemeen, dus niet specifiek dit model) op netstroom draaien en niet op de accu.

En je schoolvoorbeeld, denk je dat de gemiddelde scholier een laptop met een goede/de beste batterij heeft? Het lijkt mij dat je daar goedkope budget laptops vind van rond de € 600, geen 1600 zoals deze. In dat soort laptops mag je blij zijn met 3 of 4 uurtjes.

Bovendien, ik mag toch hopen dat scholen wel degelijk zijn aangepast aan het digitale onderwijs? Verwachten dat een stel pubers netjes met een volle batterij op school komt en alleen maar hun werk doet en zeker geen spelletjes spelen of filmpjes kijken, lijkt me niet reëel.
Sorry, maar jij hebt duidelijk geen voeling met de praktijk van middelbare scholen waar laptop lessen steeds gebruikelijker zijn. Scholen hebben trouwens vaak wel leen laptops voor als er een probleem is, of dat nu een lege accu is of een defect, maar zulke voorraden zijn uiteraard beperkt. Vroeger kwam je niet op school zonder je boeken, en nu kom je niet op school zonder opgeladen laptop. Tijden veranderen, en dat die pubers lekker ook wat gamen en videos kijken, des te meer accuduur mag er zijn :Y)

Danwel in het volwassen leven mensen die steeds van vergadering naar vergadering moeten wisselen, of in de buitendienst veel onderweg zijn. Accuduur is ook zeker comfort en gebruiksgemak.
Er zijn ook powerbanks voor laptops. Kun je onderweg je laptop opladen.
Het probleem is alleen dat een laptop batterij veel harder slijt, mede doordat hij veel aan de stekker hangt en dus eigenlijk continu 100% is opgeladen. Die paar keer dat je dan wel op de batterij aan het werk bent, wil je dus ook zoveel mogelijk capaciteit hebben en een zo laag mogelijk verbruik, om er zoveel mogelijk uren uit te persen.

Het batterij management van laptops is helaas nog steeds onvergelijkbaar met dat van elektrische auto's. Ik merk het bij m'n Macbook Pro ook. Die heeft dan wel Optimised Battery Charging ingeschakeld, maar als je een weekje gewoon continu thuis aan je bureau werkt, zit hij de eerste halve dag op 80% en daarna de rest van de week continu op 100%. Ik zou liever, zoals bij mijn EV, ervoor kiezen dat hij altijd maar tot 80% laadt. En als ik weet dat ik dan een keer m'n laptop niet aan de lader ga hebben, ik 'm voor die ene keer zelf op 100% zet.
en dus eigenlijk continu 100% is opgeladen.
Je kunt laptops zo instellen dat ze stoppen bij 70% of 80%, als ie bijna altijd aan de stekker hangt.
M'n zakelijke Macbook Pro, m'n prive HP laptop en de Asus laptop van m'n vrouw kunnen dat alle drie niet. Ze zijn allemaal van vorig jaar, dus misschien dat het heel recent is toegevoegd.
Mijn Lenovo van twee jaar geleden heeft daar een vinkje voor, zowel in Windows als in Linux (recente builds iig), dus het is op zich geen extreme nieuwigheid.
Waar zit dat dan?
In Windows zit het in Lenovo Vantage, zo uit mijn hoofd. In Linux is het volgens mij een toggle in Gnome tegenwoordig, als je dat gebruikt. Ik draai Arch met hyprland, dus ik heb er in mijn waybar conf zelf een scriptje voor gekoppeld. Mogelijk is het ook een bios/efi-instelling, hangt van je laptop af denk ik?
ah. Zal Vantage eens opstarten dan. Kom daar eigenlijk zo min mogelijk :P
MacBook Pro ondersteunt het wel. Settings > Battery > Battery Health > Optimized Battery Charging.

Zakelijke laptops van Dell/HP/Lenovo ondersteunen het ook.
Volgens mij heb je het over dezelfde instelling die ik zelf ook al noem in mijn bericht?
Ik merk het bij m'n Macbook Pro ook. Die heeft dan wel Optimised Battery Charging ingeschakeld
Als je m'n reactie verder leest, weet je ook waarom dat maar weinig effect heeft.
M'n zakelijke Macbook Pro, m'n prive HP laptop en de Asus laptop van m'n vrouw kunnen dat alle drie niet
MacBook Pro’s kunnen dit ook, alleen heeft Apple er helaas (nog?) geen GUI setting voor toegevoegd. Er zijn verschillende tooltjes waarmee je een firmware instelling kan aanpassen zodat de MBP bij 80% stopt met laden en als hij is ingeplugd alleen maar stroom van de adapter trekt. Ik gebruik zelf een command-line tooltje bclm [1], dat werkt perfect, maar je hebt ook GUI tooltjes als AlDente etc

[1] https://github.com/zackelia/bclm
Die kende ik niet. Direct geïnstalleerd, dankjewel! O+
Ik gebruik het gratis tooltje AlDente om max tot 80% op te laden en verder gewoon alleen gebruik te maken van vaste prik. De betaalde versie kan meer (bepaalde onladingscycli instellen b.v.) maar ik heb voldoende aan de gratis versie. Ik vind het ideaal.
In ieder geval mijn lenovo staat in de bios op max 85% laden ingesteld en houdt zich daar ook netjes aan (ik draai Fedora Linux). Maar wellicht is Lenovo een uitzondering?
Ja, het is nodig, om meerdere redenen:
• Een betrouwbare laptop doet het ook in uitzonderlijke gevallen, dus ook voor die "paar keer per jaar" dat je het echt nodig hebt.
• Een langere accuduur betekent ook dat een laptop niet beperkt hoeft te worden in rekenkracht als deze niet aan de lader hangt, dus betere performance.
• Betere accuduur betekent vaak ook: minder warmte-ontwikkeling, minder overlast van lawaaierige ventilatoren, dat merk je elk moment van de dag (ook als deze aan de lader hangt).
• Langere accuduur betekent minder slijtage van de accu omdat de accu minder vaak opgeladen hoeft te worden.
Ik zie niet in wat de betrouwbaarheid van een laptop met de accu te maken heeft. Alsof je een auto met een lege benzine tank onbetrouwbaar noemt, alleen omdat de tank leeg is.

Maar je doet precies wat ik bedoel: je beschrijft een persoonlijke voorkeur. Jij bent bereid om meer te betalen, of om van andere zaken af te zien, omdat je altijd de mogelijkheid wil hebben om een hele dag niet op te hoeven laden.

Ik vraag dus ook precies hoeveel mensen denken dat ze dat nodig hebben terwijl dat in de praktijk niet zo is. Ik zou voor die 'paar keer per jaar' een powerbank kopen zodat ik bij de aankoop andere zaken kan prioriteren.

Wat betreft performance en warmte en geluid, dat staat los van de capaciteit van de accu. Bovendien, het is kiezen of delen of prestaties, of langer gebruik.

En qua slijtage, is het niet ook slecht om altijd maar ingeplugd te zijn? Je wil een lithium accu toch altijd tussen de 20 en 80% houden?
Betrouwbaarheid betekent dat een laptop niet leeg is op het moment dat je hem nodig hebt. Je kan ook de laptop vergeten op te laden en de volgende dag hem nodig hebben in de trein. Hoe kleiner de kans is dat de laptop je in de steek hoe laat, hoe betrouwbaarder hij is.

Performance, warmte en geluid staan inderdaad los van accucapaciteit maar niet los van accuduur en dat is precies waar het hier over gaat: energiezuinige chips (Snapdragon, hopelijk ook Ryzen AI) belasten de accu minder waardoor de accuduur langer is bij gelijkblijvende capaciteit.

Qua slijtage: hoe minder de accu hoeft op te laden en hoe minder deze ontladen wordt, hoe minder deze slijt. Dat is een gegeven waar we niet over te hoeven discussiëren denk ik?

Al mijn argumenten zijn juist feitelijk en objectief. Dat jij geen waarde hecht aan deze constateringen, dat kan natuurlijk, maar dat staat los van het feit dat een langere accuduur een duidelijke objectieve meerwaarde heeft.

[Reactie gewijzigd door MarcoC op 22 juli 2024 13:37]

Ik heb het idee dat je mijn oorspronkelijke reactief niet begrijpt, wil begrijpen, gewoon tegen bent om het tegen zijn of uit het oog bent verloren.

Wat je omschrijft leest namelijk precies als range-anxiety met de bijbehorende excuses waarom jij toch echt wel het maximale nodig hebt. Tot je laptop (of auto) onbetrouwbaar noemen terwijl je zelf onbetrouwbaar bent gebleken door niet op tijd op te laden.

Wat ik bedoel met performance, als jij de hele dag met je accu wil doen, ga je 'm niet vol op z'n staart trappen. Als je dat niet doet wordt ie ook niet warm en maakt ie ook geen lawaai. Als jij de rekenkracht niet beperkt gaat je accu minder lang mee.

Het komt op me over alsof je èn èn wil, performance maar ook maximale duur, dat dat niet kan hoeven we niet over te discussiëren toch? Net zoals batterij slijtage. Ik stelde een vervolgvraag: hoe slecht het voor een accu is om altijd 100% opgeladen te zijn/worden, ten opzichte van normaal gebruik.

Daar ga je niet op in, maar in plaats daarvan denk je me te moeten vertellen over 'constateringen' en 'duidelijke objectiviteit'.

Maar goed, als we zo langs elkaar heen praten kunnen we het hier beter bij laten. O+
Ik begrijp inderdaad niet wat je zegt. Een langere accuduur is objectief beter op meerdere vlakken. Dat heeft niks met "range anxiety" te maken.
Een langere accuduur haal je altijd nog meer als je minder zware dingen van je apparaat vraagt. Volgens mij is dat waar het langs elkaar loopt.
Naast wat andere mensen aangeven heb ik begrepen dat wat arm betreft het grootste verschil is hoe zuinig ze in slaapstand zijn. Slag om de arm van degene die dat meldde was wel dat het wellicht ook van de fabrikant af kan hangen, maar het model dat zij getest hadden verloor nauwelijks accu spanning in slaapstand terwijl x86 laptops dat wel nog flink doen.
Daarmee zou het verschil dus wel groter kunnen zijn in de praktijk als je de laptop gewoon in je tas gooit en tussendoor even snel iets op moet doen (dan kan uit hibernate moeten komen soms best vervelend zijn).
In mijn geval best wel vaak. Ik zit vaak genoeg in workshops en andere meetings waar niet altijd even makkelijk een stopcontact beschikbaar is. Dan kan je natuurlijk wel om de zoveel tijd even de voeding van iemand anders gebruiken maar dan is het handiger als de laptop gewoon zo lang mogelijk op een acculading kan draaien.
Om de batterij langer te laten meegaan is het best om de laptop regelmatig van de stroom te halen en op batterij te laten werken tot 20 procent en dan terug op te laden al dan niet tot 80 procent.
Op deze manier verleng je de levensduur van de batterij aanzienlijk.
Naar mijn weten geldt dit voor NiMH-batterijen maar niet voor Li-ion batterijen. Hoe met je trouwens deze "aanzienlijke verlenging van de batterijduur" in de praktijk?
Mijn vorige laptop (een Sony VAIO) was de batterij na drie jaar versleten (altijd aan de lader tot 100 procent).
Mijn huidige Asus (Vivobook) staat ingesteld op max 80 procent laden (wat ze zelf aanraden) en gaat nu na tweënhalf jaar nog steeds 4 uur lang mee (zonder batterijbesparing te activeren) bij de Sony was dit reeds teruggevallen naar anderhalf uur na drie jaar.

Nimh batterijen mocht je volledig leeg trekken en terug opladen, Li Ion cellen zijn hier normaal tegen beveiligd en zullen zichzelf uitschakelen om schade te voorkomen, immers als je deze leeg trekt zijn ze onherroepelijk stuk (de minimum spanning is dacht ik 3 volt)
Ja, bij lithium cellen is het inderdaad beter om ze niet altijd helemaal vol te hebben, maar dat zegt dus niks over regelmatig ook leeg laten lopen. Lithium cellen hebben geen geheugen effect zoals nimh dat hebben dus volgens mij heeft dat weinig zin bovenop beperken van hoe vol hij geladen wordt.
Ik heb net een paar maanden een Lenovo laptop met een Ryzen 7 8845HS. Echt een fantastisch ding, ik leg de laptop thuis aan een dock en gebruik de oplader eigenlijk alleen als ik meerdere dagen van huis ben. Daarnaast bied de 780M ook best degelijke grafische performance, waardoor ik zelfs nog best deftig kan gamen tijdens een 2.5 uur durende treinreis. Met wat tools heb ik de maximale powerusage van de processor ook nog wat teruggeschroefd wanneer hij niet aangesloten is op netstroom.

Kortom, de Ryzen chips zijn echt top. Bieden goede performance maar zijn ook nog heel zuinig. En je hebt geen gezeik met de ARM-compatibiliteit, wat nu nog in de kinderschoenen staat.

Moet zeggen dat als ik ooit nog een losse Linux laptop wil aanschaffen voor development dat ik dan wel serieus naar ARM zal kijken.
Ik ben benieuwd hoe lang ARM dat echt kan volhouden. Een groot gedeelte van de voorsprong van Apple komt omdat ze de hoofdprijs betalen voor de productiecapaciteit op de nieuwste nodes van TSMC. Maar Lunar Lake wordt nu ook op 3nm geproduceerd, en bij deze Ryzen AI 300 processors zijn 8 van de 12 cores efficiente Zen 5c-cores die ook op 3nm geproduceerd worden.
Zolang er niet meer arm toepassingen zijn, heb ik dit voorlopig toch liever dan de arm, al zal die wat beter met energie omgaan.
Wat is je meestgebruikte toepassing die niet voor Arm beschikbaar is?
Niet alle applicaties werken op ARM, de emulatielaag is niet altijd afdoende.
automatisch bij te werken met pc-firmware, drivers en bios om de beste beschikbare configuratie te bieden'.
Mijn onderbuikgevoel is dat ik dit niet wil, een techniek die nog in de kinderschoenen staat toegang geven tot het hart van je hardware klinkt als een 21e eeuws baksteen recept.

En dat van HP die de meest smerige trucjes uithalen met de BIOS van hun printers.

Eén keer optimaliseren en je moet verplicht een abo afsluiten om je laptop überhaupt te kunnen blijven gebruiken?

Of ben ik nu te sceptisch?
Waarschijnlijk gewoon marketing... HP heeft al jaren de HP Support Assistant, die regelmatig voor updates checked, en aanbied deze te installeren.
Inderdaad, zulke tools bestaan al jarenlang. Vroeger noemden we het simpelweg anders, maar van zodra een tooltje vandaag zelf iets kan aanpassen wil men er direct een stempel AI op kunnen drukken gewoon om met de hype mee te zijn. Ik wacht nog op de eerste AI fan controller die de meeste optimale RPM gaat uitzoeken voor je systeem op elk moment.
Ik wacht nog op de eerste AI fan controller die de meeste optimale RPM gaat uitzoeken voor je systeem op elk moment.
Daar hoef je niet op te wachten: https://www.asus.com/Micr...therboard/AI-Cooling.html
Dat noemen ze een temperatuur sensor... de AI hype trein dendert nog vrolijk door....

[Reactie gewijzigd door Sicos op 22 juli 2024 13:37]

Automatische updates bestaan natuurlijk al lang, maar bij 'optimaliseren' denk ik aan met instellingen spelen, niet gewoon een update installeren.

Ik heb het idee dat er daarbij ook iets als de hallucinaties van LLMs zou kunnen plaatsvinden, waardoor het je computer kan bricken?

Wat ik bedoel te zeggen, AI staat nog in de kinderschoenen en je laat een kind ook niet onder de motorkap van je auto.

Maar nogmaals, misschien ben ik te pessimistisch over AI en te allergisch voor HP.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 22 juli 2024 13:37]

maar bij 'optimaliseren' denk ik aan met instellingen spelen, niet gewoon een update installeren.
Ook dat bestaat al langer, of HP dat doet weet ik even niet zeker, maar Dell doet dat in ieder geval wel met Support Assist.
Wat ik bedoel te zeggen, AI staat nog in de kinderschoenen en je laat een kind ook niet onder de motorkap van je auto.
AI zal waarschijnlijk helemaal niets doen met de updates, maar vooral bestaan uit een veredelde chatbot.
Nogmaals, marketing, men plakt overal het labeltje AI op, want dat is hip. Dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk AI gebruikt wordt.
Automatische updates bestaan natuurlijk al lang, maar bij 'optimaliseren' denk ik aan met instellingen spelen, niet gewoon een update installeren.
als ik iets niet wil als developer is dat er onverwacht instellingen wijzigen. Ben je bezig met iets > werkt het totaal anders dan eerst, doordat er een instelling op de achtergrond gewijzigd is zonder medeweten.
aanbied
is het sleutelwoord. Jij hebt dan de keuze om te installeren of niet. Met de nieuwe tool gaat dat automatisch gebeuren.

En, voordat je het weet verplicht HP je tot een betaald abonnement. Ooit heb ik een HP-printer gehad die mij op alle mogelijke manieren dwong om dure cartridges bij HP te kopen. Bij mij komt HP er in ieder geval nooit meer in.
Voor laptops zijn deze best aan te raden, printers dien je inderdaad met een grote boog om te lopen...
Dat is geen AI, dat is gewoon een standaard tool die ze al jaren hebben.

--edit-- Zer0 was mij ruim voor: Zer0 in 'HP introduceert zijn eerste laptop met AMD Ryzen AI 300-processor'

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 22 juli 2024 13:37]

Clean install Windows en geen onnodige bloatware. Maar ben je er dan?
MSFT experimenteert onder het mom van Co-pilot (AI) ook met apps die gebruik maken van de NPU om op de achtergrond optimalisaties door te voeren of inzichten te krijgen.
specs? wat voor een laptop is het zit er een pentium in of een arm?
Ben ik nu de enige die zich afvraagt wat je nu met deze AI chips moet. De features die Microsoft met copilot+ heeft geintroduceerd zijn denk ik voor 95% van de mensen niet interessant, net als dat de HP features niet baanbrekend zijn.
Ik zou geen dubbeltje meer uit geven voor een laptop met deze NPUs ten opzichte van een laptop zonder, maar misschien zie ik iets over het hoofd?
Ja, wat je over het hoofd ziet is dat het om de nieuwste generatie krachtigste en meest efficiente chips van AMD gaat. Al deze nieuwe generatie chips hebben een NPU voor AI-berekeningen, dus zelf al zou je een dubbeltje willen besparen dan kan dat niet.
Vraag is alleen of deze chips feitelijk niet overbodig zijn, ze maken de laptops wel duurder (feit) en je kan niet kiezen voor niet. Als ik deze features niet gebruikt en dat doe ik niet en waarschijnlijk 95% van de mensen niet na keertje er mee spelen (want meer dan een gimmick is het in mijn ogen niet), betaal je dus veel meer geld voor niets. In mijn ogen is de NPU verplichten niets meer dan een dedicated GPU verplichten in een laptop maar dan in het extreme, want een GPU gebruiken meer mensen dan die NPU.

Overigens waar ik ook mee zit, de eerste generatie CPUs van Intel met deze NPUs was gewoon langzamer dan haar voorgangers, omdat er perse een NPU in moest. Dus dat betekent dat er keuzes worden gemaakt die gaan ten koste van normale taken van een CPU. Daar val ik een beetje over.
Je kunt wel kiezen voor niet. Er zullen cpu’s op de markt blijven zonder NPU’s, met NPU’s 10-20 TOPS en dan Copilot+PC met NPU met 40+ TOPS. Naast Microsoft nu al doet met speciale copilot+pc features in windwos 11, zullen veel app developers gebruik gaan maken van de beschikbaarheid van NPU’s en zullen taken ge-ofload kunnen worden naar de NPU en zullen CPU en GPU minder belast worden. Dus op termijn zullen er veel meer voordelen komen, en betere optimalisatie van de workloads. Zelfs als je geen copilot/chatgpt gebruikt.
Vraag is alleen of deze chips feitelijk niet overbodig zijn, ze maken de laptops wel duurder (feit)
Nee, geen feit maar buikgevoel, en dat blijkt wel uit de afwezige onderbouwing.

Het is waar dat de productiekosten hoger zijn. Daarentegen zou een extra non-AI variant leiden tot een proliferatie van SKU's. De F-varianten (zonder iGPU) laten zien hoe dat zou kunnen werken. Zelfs daar hebben niet alle Ryzen's een F-variant. Inventaris en Product Management kosten houden dat tegen.

Het is ook een exponentieel probleem. Als je geen AI wil, maar wel AVX-512, maar geen iGPU, en 10 cores, moet AMD dan precies voor jou een CPU op maat gaan maken? Dan heb je zo duizenden varianten.
EN niet alleen heb je dan de SKU kosten, het is ook nog eens verwarrend voor klanten.
Het is geen feit dat het laptops duurder maakt en daarna zeg je dat de productiekosten wel hoger zijn. Wat is het nu? Dus je zegt dat ik gelijk heb. Dank voor de bevesting. ;)

Ik snap overigens wat je bedoelt met dat je heel veel SKU's zou kunnen krijgen, maar ik vind dit nou net iets waar ik het nut niet echt van in zie, net zoals bijvoorbeeld een dedicated gpu voor velen overbodig is.

Overigens merk je het ook aan de reviews hier van Tweakers zelf over de NPUs, ze kunnen niet uitleggen wat je er nou eigenlijk mee kan anders dan een gimmick.

Combineer dat met het feit dat Intel processors voor laptops trager zijn geworden dan vorige generatie voor normale zaken omdat ze er een NPU in wilde stoppen betekent voor mij gewoon dat je beter een vorige generatie intel kan kopen. En voor wat? Achtergrond vervaging bij je videobellen?

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 13:37]

Nee, ik zeg dat je een te kortzichtige kijk heb, en dat bevestig jij weer. Je kijkt weer alleen naar productiekosten en negeert andere kosten.

En dat jij dit feature toevallig overbodig vindt is niet zo relevant. Je moet genoeg afnemers hebben om een bepaalde extra SKU rendabel te krijgen. Met/zonder iGPU is al niet eens voldoende om aparte SKU's over de hele productline te verantwoorden.
Selectief reageren is ook een kunst.
Check de reviews eens wat deze laptops nu eigenlijk goed kunnen. Geen enkele review komt met een zinnig gebruiksdoel waar deze NPUs voor nodig zijn. Ook hier op tweakers weten ze niet zo goed wat ze er mee aan moeten.

En ontwikkelingskosten zijn ook onderdeel van hoeveel een laptop (of in dit geval de CPU met NPU) kost, de ontwikkelingskosten van een NPU zijn gigantisch. Resources die niet besteed worden aan de gewone CPU. En jij denkt dat de processor producenten die voor hun eigen rekening nemen? Dat is pas kortzichtig. Nee hoor hogere ontwikkelings en productiekosten worden gewoon doorbelast want de marge moet intact blijven.
En dat allemaal voor de AI hype.

Nogmaals ik vroeg wat ik niet zie in mijn eerste post. Wat is nu het echte nut van deze NPU, de killerfeature?

[Reactie gewijzigd door Arjant2 op 22 juli 2024 13:37]

Alle moderne CPUs hebben het, ook de M-series van Apple. Wat betreft kosten betreft is het uitsplitsen in verschillende SKUs waarschijnlijk veel duurder. Laptops zijn nou eenmaal all-in-one packages, als je dat niet wilt moet je je eigen computer maken. Maar dan praten we over een hele andere categorie apparaten.
ojee, de HP bloatware gaat nu met AI de pan uitrijzen. Snel eraf flikkeren. Ik hoop dat dat kan met die tool die continue op xe achtergrond draait om de hardware fe checken...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.