SpaceX begint met voorverkoop Starlink Mini in bepaalde regio's in VS

SpaceX is begonnen met de voorverkoop van de Starlink Mini in een aantal regio's. In de VS kost deze 599 dollar en de bijbehorende Mini Roam-dienst 30 dollar per maand voor maximaal 50GB. Het is nog niet bekend wanneer de Starlink Mini in de Benelux beschikbaar komt.

Verschillende gebruikers in de VS zijn via e-mail op de hoogte gebracht van de voorverkoop van het schotelpakket. De Starlink Mini is een kleine schotel met een ingebouwde wifirouter en kan onder meer vervoerd worden in een rugtas. Het complete pakket, inclusief schotel, powerbank en andere onderdelen, weegt bijna 7kg. De router, die Wi-Fi 5 ondersteunt, heeft een bereik tot 112m² en kan tot 128 apparaten verbinden. Verder kan het in theorie een downloadsnelheid van 100Mbit/s bereiken.

Uiteindelijk wil SpaceX de prijs van het pakket verlagen, zegt het bedrijf tegen TechCrunch. “Maar in regio’s met een hoog gebruik, waar Starlink Mini extra eisen stelt aan het satellietnetwerk, bieden we om te beginnen een beperkt aantal Starlink Mini-pakketten aan voor 599 dollar.”

Starlink Mini
Starlink Mini. Bron: SpaceX

Door Loïs Franx

Redacteur

21-06-2024 • 09:23

61

Reacties (61)

61
61
22
2
0
30
Wijzig sortering
Zou dit gewoon een evolutionaire tussenstap zijn naar een versie die gewoon in je smartphone ingebouwd zit? Abonnementje op Starlink en klaar.
Ze maken het nog mooier, het kan binnenkort via LTE :)

https://www.starlink.com/business/direct-to-cell
De fase waar zij nu in zitten is dat ze succesvol een test met tekstberichten hebben uitgevoerd. Starlink schrijft dat zij in 2024 een teksbericht gebaseerde dienst kunnen bieden en in 2025 zowel voor voice, tekst als data verbindingen kunnen leveren.

Het zal dan werken met mobiele providers in de vorm van een roaming overeenkomst.

De stand van vandaag 2024 is echter dat alleen test tekst berichten zijn verstuurd, er nog niet veel satelieten gelanceerd en in werking zijn en dat zeker in de wat drukkere gebieden voice en een goede data verbinding via sateliet naar een gewone ongemodificeerde smartphone toch wel een probleem kan worden.

Bij bestaande mobiel naar sateliet diensten zoals die in de nieuwere Iphones is geintegreerd via het sateliet netwerk van Globalstar is niet voor niets gekozen voor een tekst only dienst. Daarbij is de sateliet ook nog niet eens direct beschikbaar. Je vult een vragenlijst in, die in je toestel wordt gecomprimeerd tot een tekstbericht. Dit bericht wordt klaargezet voor verzending, waarna je toestel sateliet toegang gaat zoeken. Dat kan zo 10 tot 15 minuten duren met de huidige toestel/antenne/netwerk combinatie. Is er contact, dan wordt de SMS verstuurd naar de sateliet.

Bij compacte sateliet handsets zoals Thuraya bijvoorbeeld gebruikt, zoek je via de GPS de verwachtte plaats van een sateliet op. Verzend je een burstmet een verzoek tot connectie. De sateliet ontvangt deze aanvraag, bekijkt de GPS data en ziet waar je moet zijn. Vervolgens wordt er vanuit de satelliet een "spotbeam" op jouw locatie gezet waarbinnen je kan zenden en ontvangen.

Starlink gaat dit zo te lezen op ongeveer dezelfde manier doen, door de "phased array" antennes op de satellieten. Dat geeft de indruk dat ook Starlink gaat werken met een beam naar jouw toestel. Iedere sateliet kan maar een beperkt aantal beams tegelijk vormen. Dus ook als het zomaar werkt en je provider heeft een roaming voereenkomst, dan moeten we niet verwachten dat dit een zelfde ervaring kan gaan bieden als bellen en surfen via 4g. Het zal iets meer gecompliceerd zijn. Ook door obstakels die zicht van de beam etc. beperken. Al die zaken zullen een moeizamere, storingsgevoeligere en tragere verbinding tot gevolg hebben. Dus als er in 2025/2026 een goede tekst service werkend is, dan mogen we onze handen al dichtknijpen. (en reken maar dat door de investeringen de prijs fors zal zijn)
Het zal dan werken met mobiele providers in de vorm van een roaming overeenkomst.
Dat kan dus niet. Wat je nu zegt is dat Starlink in elk land een stukje spectrum in moet kopen (die veilingen zijn allang geweest) en in elk land dat stukje van het spectrum moet gebruiken. Dat kan in Amerika misschien wel, maar in Europa loop je al snel tegen landsgrenzen.

Hoe jij het beschrijft werkt het dus niet.

Hoe het werkt is dat de provider een deel van zijn spectrum reserveert voor Starlink en Starlink zendt uit op dat deel met de MCN van de provider. Je gaat helemaal niks roamen, het is alsof je op het netwerk van je provider zit.
[...]


Dat kan dus niet. Wat je nu zegt is dat Starlink in elk land een stukje spectrum in moet kopen (die veilingen zijn allang geweest) en in elk land dat stukje van het spectrum moet gebruiken. Dat kan in Amerika misschien wel, maar in Europa loop je al snel tegen landsgrenzen.

Hoe jij het beschrijft werkt het dus niet.

Hoe het werkt is dat de provider een deel van zijn spectrum reserveert voor Starlink en Starlink zendt uit op dat deel met de MCN van de provider. Je gaat helemaal niks roamen, het is alsof je op het netwerk van je provider zit.
Klopt, ik geef het wat te simpel weer. De provider sluit een roaming overeenkomst met Starlink en stelt wat van zijn spectrum beschikbaar. De provider gaat voor die verbindingen dus ook meer betalen dan via de eigen cell towers. Daarom lijkt het niet logisch dat klanten hiervoor niet extra belast zullen gaan worden door hun provider. Maar dat moeten we zien als Zwitserland etc. het hier in Europa uitrolt en het meer dan een showcase wordt.

Zie ook de quote van Starlink zelf die het iets preciezer verwoord:
"In August 2022, we announced our first partnership with T-Mobile, and have since announced
deals with Rogers in Canada, Optus in Australia, One New Zealand, KDDI in Japan, Salt in
Switzerland, and Entel in Chile & Peru. The operators provide critical LTE spectrum in the 1.6-
2.7 GHz range that we use to transmit our satellite signals. This allows Starlink to integrate
like a standard roaming partner with operators, and together we provide services directly and
seamlessly to their customers. Operators in our network have access to reciprocal global
access that allows their users to access the service when they travel to one of our partner
countries."

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 13:53]

Daarom lijkt het niet logisch dat klanten hiervoor niet extra belast zullen gaan worden door hun provider
Ik denk dat voor een provider, de extra kosten in het grotere geheel niet zo veel zullen zijn. Tenzij de klanten massaal via Starlink gaan bellen. Maar meestal komen er niet veel mensen op plaatsen waar geen normaal bereik is (anders plaatst de provider er wel een mast), en ze blijven er ook niet lang. Dus de kosten zullen beperkt blijven. Misschien dat alle abonnementen daarvoor een paar cent, of hooguit een paar dubbeltjes omhoog zouden gaan. Dat is gerommel in de marge.

Waarschijnlijker is, dat ze dit als extra service aanbieden, en nu kunnen adverteren met een veel betere dekking, veel betere service in afgelegen gebieden.

Edit: en in echt afgelegen (en dus dunbevolkte) gebieden is het misschien nog wel goedkoper om mobiele dekking aan te bieden via starlink, dan om zelf zendmasten te plaatsen met een straalverbinding te installeren naar het vaste netwerk, en misschien ook nog de bijbehorende stroomvoorziening.

[Reactie gewijzigd door RJG-223 op 22 juli 2024 13:53]

Ik zelf woon op texel en hier weet men dat je geen Vodafone moet nemen omdat je dan op 50% van het eiland geen bereik hebt en 't deel van de 1 miljoen toeristen op texel, tja die hebben pech. Dit is al jaren zo.

En voor werk (binnenvaart) maken wij ook gebruik van starlink aangezien op veel plaatsen in Duitsland er geen of zeer slecht bereik is via mobiel netwerk. Ik geloof niet dat starlink mobiel internet gaat aanbieden aangezien het netwerk dit simpelweg niet aankan, kijk naar Amerika daar is het gebruik zo snel gegroeid dat ze op piekmomenten nog maar 10mb/s hebben via starlink
Niet per se: het kan ook zo zijn dat Starlink roaming aanbiedt middels het spectrum van de provider, en dus wél een eigen MNC gebruikt (wat al dan niet dezelfde MCC heeft per provider).
T-Mobile en Starlink hebben beide gezegd dat het zo werkt.
De fase waar zij nu in zitten is dat ze succesvol een test met tekstberichten hebben uitgevoerd.
Er is een demo geweest van een videogesprek, maar ik verwacht dat (met de huidige techniek) dit niet heel haalbaar is om iedereen via hun normale telefoon gebruik te laten maken van een verbinding via Starlink (al is het maar omdat je binnen geen bereik hebt).

Wellicht dat SpaceX op een gegeven moment met aanbevelingen voor een betere antenne komt voor telefoonbouwers, waardoor deze óf beter met de huidige generatie satellieten kan praten óf met een nieuwe (die misschien andere frequenties gebruikt dan Direct to Cell nu doet waardoor er minder storing is met landgebaseerde netwerken) om zo de verbinding te verbeteren en meer klanten naar hun dienst te lokken.
Vanaf iOS18 wordt het ook mogelijk om (gratis) SMS en iMessage berichten via het Globalstar netwerk te versturen als er geen mobiel bereik is.

Bron: https://www.macrumors.com...via-satellite-first-look/
Interessant! Let wel op dat 'free' en 'freely' niet hetzelfde zijn. Ik heb het niet verder onderzocht maar zou mij verbazen als de dienst echt gratis is.
Ze maken het nog mooier, het kan binnenkort via LTE :)
Dan zou CIA al jaren vanuit de ruimte jouw telefoon kunnen afluisteren.
De Communistische Volksrepubliek China doet dat gewoon met een luchtballon.
Wikipedia: 2023 Chinese balloon incident
Dat is misschien handig als je in parts unknown woont waar er geen andere manier beschikbaar is, maar in Nederland is het vrijwel overbodig. Het bied alleen maar nadelen ten opzichte van wat hier beschikbaar is.
Zoals de latency die veel hoger is en het weer dat een veel grotere impact heeft.
Er zijn genoeg mensen in Nederland die dol blij zijn met Starlink .. en die nu voor 50/maand eindelijk een goede en stabiele snelle verbinding hebben thuis.

Niet iedereen woont in een stad waar ze coax en glasvezels naar de voordeur getrokken hebben.

4G/5G alternatieve van de providers zijn ook niet altijd werkbaar nml.
Tuurlijk maar... als ik KPN/Odido mag geloven is Nederland toch wel aardig gedekt. Dat is niet toevallig want dat is blijkbaar wettelijk vastgelegd dat in alle gemeentes de 3 grote een 98% dekkingsgraad dienen te bereiken muv natuurgebieden.

Dit betekend niet dat je overal gigantische snelheden mag verwachten maar wat betreft dekking staan we in Nederland niet slecht voor. Nederland is dan ook niet echt van belang voor Starlink maar grotere landen zoals Duitsland, Frankrijk, Oost-Europe vermoedelijk hebben veel meer baat bij een sateliet verbinding.

En hoewel dit nog in de kinderschoentjes lijkt te staan is zakelijk zoals de scheepsvaart en vliegtuigen een veel grotere markt en zijn die ook nog eens bereid er goed voor te betalen.
Dit betekend niet dat je overal gigantische snelheden mag verwachten
Dat is nu precies het punt van @duvekot:
voor 50/maand eindelijk een goede en stabiele snelle verbinding hebben thuis
Daarnaast gaat die wet niet over koper/coax/glasvezel internet, maar over mobiele dekkingsgraad. Starlink is een alternatief voor een bedrade internetverbinding naar huis.
Yep een alternatief, maar hoe stabiel dat is weten we niet.
Het initiatief is prima, maar de zaken worden (uiteraard) voorgespiegeld als een uitstekende degelijke oplossing... Echter de 50 of 100Mbits zeggen/betekenen niet zoveel, veel belangrijker is dat zo'n verbinding afhankelijk is van de weersomstandigheden... en daar boven... Na een weekje sneeuw ben je het wel zat denk ik, en is een glasvezel aanleggen ongetwijfeld weer een overweging waard :z
Dat weten we niet? :? Genoeg ervaringen online te vinden.

forumtopic: [SpaceX Starlink] Ervaringen & Discussie
en is een glasvezel aanleggen ongetwijfeld weer een overweging waard
Hoe veel denk je dat het aanleggen van een glasvezelkabel kost als de dichtstbijzijnde bestaande kabel bijv. 10km verderop ligt ? Vanaf hoe veel huizen/aansluitingen zou dat rendabel worden ?

Zover ik zo snel kan nagaan, kan de aanleg makkelijk richting 100.000 euro, of een veelvoud daarvan, zijn. Met een redelijk aantal huizen is bijv. 50.000 waarschijnlijk nog wel te doen, maar dan zullen de aanbieders er nog steeds geen haast mee maken. Als jij daar woont, dan dank je elke avond God op je blote knietjes als je Starlink hebt.
Hoe veel denk je dat het aanleggen van een glasvezelkabel kost als de dichtstbijzijnde bestaande kabel bijv. 10km verderop ligt ?
Uiteraard is 1 kabeltje aanleggen van A naar B niet rendabel. Dat aanleggen gebeurd dus uiteraard vaak grootschalig. Dan zijn eventuele extra graafkosten op het totaalbedrag echt ver achter de komma.
Het opzetten van een glasvezelproject, aanvragen van vergunningen, aanstellen van personeel, campagnes, overleggen vergaderingen, POP's, Backbones, administratie etc. etc. bepalen vooral de prijs
Inmiddels ligt in Nederland bijna nergens meer een glasvezelkabel 10km verderop.
Overal komt steeds meer glasvezel al was het maar voor de 5g masten die nodig zijn vanwege de hoge frequenties die minder ver komen.
Kortom, ik zou zeker ook Starlink gebruiken en tegelijkertijd met de buurt zorgen voor een glasvezel. ;)
In Nederland zijn honderden projecten die, van 0 tot een paar duizend euro, huizen hebben voorzien van een uitstekende verbinding. Ik heb het liever ook gratis, maar afgezien van de meerwaarde van je huis, is een eventuele investering uitgesmeerd over 20 jaar, peanuts... Blijkt dan 5 hooguit 10 euro per maand...
Nouja je hebt al toestellen die satelliet 'telefoons' zijn. Zijn alleen nog een beetje logge toestellen en puur voor voice communicatie via de daar voor bestemde satellieten, maar je kán er al data overheen laten gaan en doorlussen voor bijv email. (Zeg maar, niveautje Oude Nokia, Iridium 9555 bijvoorbeeld).

Dus ik denk dat we inderdaad op de rand staan (nog een paar jaar gok ik) van een "chip in smartphone die startlink toelaat" doorbraak zitten. Erg gaaf.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 22 juli 2024 13:53]

Voor wat Starlink betreft is de telefoon die je nu in je zak hebt al een satelliettelefoon, zie Starlink "Direct to cell": https://www.starlink.com/business/direct-to-cell

Ze zijn nu bezig met het testen er van. Nu alleen nog SMS, in 2025 zal het ook voice en data ondersteunen, op bestaande LTE telefoons dus.

edit: @jmhjesse129 is mij voor. :)

[Reactie gewijzigd door dehardstyler op 22 juli 2024 13:53]

Oh wow, dit wist niet. Dank voor de fyi! :)
Zo ver is die techniek nog lang niet. Op dit moment zijn alleen mms-achtige communicatie mogelijk.

Antennes hebben een enorm volume en om die extreem te verkleinen, is een enorme sprong in de technologie nodig. Smartphones een zeer gering zendvermogen door een kleine batterij icm een klein formaat.
Het mogelijk volgende klimaat probleem staat weer voor de deur.
https://www.independent.c...nk-internet-b2566125.html
Mogelijk is dat weer op te lossen door middel van houten satellieten. Een test daarmee wordt volgens mij dit jaar nog uitgevoerd.
Ja, laten we het laatste restje Amazone kappen om satellieten van te maken zodat we die kunnen laten verbranden zodat er extreem veel extra broeikasgassen in de hogere atmosfeer terecht komen.

Net zo iets als die zogenaamde bio centrales die bio massa verbranden.
Niet echt handig om die te voeden met zaken die extra veel CO/CO2 in de atmosfeer doen geraken.
Het is nu juist zo handig om het hout het hout te laten zodat die materialen zijn opgeslagen in een vorm die geen problemen geeft voor de atmosfeer, het milieu en in het verlengde daarvan het klimaat.
China en Rusland schieten al decennia lang satellieten de lucht in die een relatief hoge 'failure rate' hebben met alle vervuiling en problematiek wanneer deze opbranden in de atmosfeer (of niet en nog in stukken naar beneden komen)
Maar nu Musk het doet, met zeer kleine satellietjes die zeer snel opbranden, is het een probleem volgens d activisten. Ok dan.
Het gaat juist om het verbranden van het aluminium in de atmosfeer. Hier gaat het om de aantallen, duizenden sattalieten ontworpen om op te branden in de atmosfeer.

Dat kan je niet vergelijken met failures uit China of Rusland. Hele andere aantallen.

[Reactie gewijzigd door wiseger op 22 juli 2024 13:53]

Hier gaat het om de aantallen, duizenden sattalieten ontworpen om op te branden in de atmosfeer.
Juist, de aantallen.

Hoeveel ton aan materiaal verbrand er eigenlijk in de atmosfeer per dag van (metaal dragende)meteorieten?
Hoe verhoudt zich dat tot het tonnage van SpaceX satellieten die wanneer ze EOL zijn zichzelf neer laten storten/verbranden? Bedoel eigenlijk, hebben we het hier over cijfers of veronderstellingen?
Aluminium in de atmosfeer komt ook binnen door meteorieten die dit meedragen en opbranden. Wat zal qua verhouding meer zijn? Ik ben benieuwd naar de cijfers in deze.
Daar mee lijkt het mij nogal een rare veronderstelling om aantal (spacex satellietjes) in prioriteit te stellen tot groote (russische/chinese/indische satellieten)
Wat is zwaarder, 1 KG veren of 1 KG staal? (aka: het maakt geen donder uit tenzij we de precieze cijfers hebben)

Daarbij schiet/schoot Rusland (en ook Amerika) vele satellieten de ruimte in met Plutonium en Uranium generatoren. Die ook doodleuk opbranden, neerstorten of zelfs exploderen bij lancering.

Tenzij de activisten preciezere cijfers kunnen geven en dat kunnen vergelijken met historische opbrandingen (ook van meteorieten), lijkt mij dit verhaal vooralsnog vergezocht. (Maar mag het wel in de gaten worden gehouden uiteraard)
SpaceX lanceert onderhand volgens mij meer naar LEO (in massa, niet aantal) dan al deze landen bij elkaar, en een aardig deel daarvan is Starlink. Ik kan zo snel geen precieze data vinden maar de trend is duidelijk, zeker met de nieuwste grotere Starlinks en later Starship, en concurrenten die hetzelfde willen doen. Dus het is wel iets wat ze goed in de gaten moeten houden.

Nucleaire satellieten zijn niet zo heel erg veelvoorkomend, gaan vaak buiten LEO dus ik denk dat dit wel meevalt. RTGs met plutonium zijn ook zo ingepakt dat ze niet zomaar opbranden als er iets misgaat volgens mij, zelfs tijdens reentry of explosie.
"heeft een bereik tot 112m²"
Dat is wel heel erg beperkt, oftewel tot maximaal 5 meter afstand van het apparaat heb je nog ontvangst.
6 meter
A (opp.) = π·r2
112 = π·r2
r2 = 35,651
r = 5,971
Welk bereik is voor jou wel acceptabel?
Als die 5,971 meter (met dank aan Gulpen in 'SpaceX begint met voorverkoop Starlink Mini in bepaalde regio's in VS') theoretisch maximum is. Dan zal het praktisch op nog veel minder uitkomen.

Ik zou toch meer dan 25 meter verwachten als theoretisch maximum.
Die 6 meter is waarschijnlijk het bereik waarbinnen Starlink de 50 Mbs kan garanderen. Geen idee wat het "bereik" van, zeg, een Ziggo modem is waarbinnen ze de maximale datasnelheid garanderen, maar dat zal ook geen tientallen meters zijn.
Ik neem aan dat ze (112)^2 bedoelen.
Ik neem aan dat ze (112)^2 bedoelen.
Er staat: '112 m²' in de specificaties. Het kan een fout zijn, maar dat is echt 112 vierkante meter, dus een cirkel van bijna 7m.

Er staat ook '1200 ft²' naast. En dat is ongeveer hetzelfde.
Bijna 6 meter: 5971mm ;)
Het is overigens bijna 6 meter met dat oppervlak maar inderdaad, dat is niet veel. Het lijkt me zelfs incorrect. Zwakke wifi zonder obstakels komt veel verder. Zeker als je de 2,4 GHz band gebruikt.

Wifi 5 is overigens wel een beetje jammer. Wifi 6 heeft betere modulatie bijv waardoor je bij een zwak signaal een merkbaar betere bandbreedte kunt halen.
Bedenk dat als je deze satelliet ontvanger wilt gebruiken en daar dan via wifi of bluetooth of een andere draadloze verbinding dan weer contact mee wilt maken. Dat dan dus de satelliet ontvanger aan 2 kanten een zender en ontvanger heeft die ongetwijfeld aardig op elkaar kunnen storen.

Het is best reëel om voor de beste satelliet ontvangst geen wifi of bluetooth aan de andere kant te gebruike maar gewoon een kabel van een zekere lengte.

Aan de andere kant, de satelliet ontvanger zou graag onbeperkt zicht op de hemel willen hebben en daarmee dus buiten. Het kan goed mogelijk zijn dat je daar dan van binnen weer gebruik van wilt maken.
Het verbruik is met name voor mobiel gebruik ook wel interessant om te weten. Volgens The Verge ligt dat tussen 20 en 40 W en, nog toffer, het apparaat werkt met een USB adapter. Hoewel ik persoonlijk liever 12 volt had gezien maar daar zijn natuurlijk gewoon adapters voor. Alles is beter dan AC voor onderweg.
Er zit "gewoon" een 12v tot 48v barrel plug in de mini. En je kan de USB-c adapter er los bij kopen:

https://x.com/olegkutkov/status/1802867851792932993

(Oleg verherbouwt Starlink antennes in Oekraïne en is waarschijnlijk de persoon buiten SpaceX die het meest van Starlink hardware afweet)
En nog steeds met alleen WPA2 uitgebracht. Waarom nou? Kosten zal het niet aan liggen voor 599 per setje...
Het zou mijn idee zijn om die usb kabel dan te gebruiken zowel voor het voeden van de ontvanger als ook voor de communicatie naar de machine die de voeding levert.
Bedoel je dan als een bedrade hotspot? Dat kan misschien wel. Persoonlijk zou ik dit gewoon via wifi gebruiken, of eventueel een lan kabel indien gewenst.
Musk heeft goed over dit product nagedacht. Zeker qua kosten. Hij maakt producten vaak goed koop om te produceren door onnodigdingen weg te laten. Ik denk dat we later er veel van gebruik kunnen maken.
Als straks starship ook een lading starlinks kan vrij laten komen er in een kort tijd veel satelliet bij.
Nou dat duurt nog wel een jaarje voordat wij die hier kunnen kopen. De Gen3 ( non Actuated )
is gisteren leverbaar geworden. In de US kun je is al bijna een jaar kopen.
Als het goed is komt de Gen3 vandaag hier binnen. Paar beugels printen en dan op het dak van mijn camper.
Nog een nieuwtje, in Frankrijk zijn ze begonnen met de verkoop van hun nieuwe schotel (V4), het vlakke model zonder motor en waarbij de router ethernet poorten heeft. Mogelijks komt die weldra dus ook in andere Europese landen beschikbaar
Een bestelling bij Starlink Frankrijk. Het oude model kost daar nu slecht 249 €

[Reactie gewijzigd door koekoe op 22 juli 2024 13:53]

Heeft iemand de specs-pagina geopend en goed gekeken? Ik denk het niet, want dan was dit wel opgevallen:
Snow Melt Capability Up to 25mm / hour (1 in / hour)
Wat is daar precies bijzonder aan?
Zoveel vragen.
- Er wordt geen temperatuur gespecificeerd, dus de aangegeven waarde is volstrekt waardeloos
- Gecombineerd met het in dezelfde specs opgegeven bereik van 122 m2, zou je kunnen denken dat je met de Starlink mini in een uur je oprijpad sneeuwvrij hebt gemaakt

Maar goed, mea culpa, ik heb zelf maar even gezocht op de term "snow melt capability" en ik heb weer wat interessants geleerd. Toch leuk als je daar in discussies als deze behulpzaam op gewezen wordt!
Dat er geen temperatuur wordt gespecificeerd is aan de lezer. Zelf weet ik dat sneeuw smelt bij iets meer dan 0 graden Celsius. En ik weet dat sneeuw best goed isoleert. Dus de antenne hoeft alleen maar de sneeuw te smelten, ze hoeft het praktisch niet op te warmen van min-heel-veel tot 0.
Enneh, het is de sneeuw smelten van de antenne zelf, niet van de omgeving.
Sneeuw kan veel kouder zijn dan 0 graden celsius, plus dat bij erg lage temperaturen ook de antenne heel erg koud wordt en opgewarmd moet worden. Het is miereneuken, maar een getal noemen zonder referentie is zinloos. Veel beter was geweest: de antenne bevat een verwarmingselement waarmee in veel gevallen sneeuw verwijderd kan worden.

En dat laatste was een grapje op mijn grapje. Hoop ik....
Waarom wordt tegenwoordig de dekking van een wifi AP in vierkante meters uitgedrukt? Gezien dat vroeger gewoon in meters gebeurde vind ik deze notatie wel heel verwarrend. Dit lijkt me gewoon een marketingmethode om te kunnen verbergen dat het bereik eigenlijk erbarmelijk is. Een techredacteur moet daar door kunnen kijken, en gewoon zeggen waar het op slaat.
Zag laatst op X een render van een telefoon gepost door Elon, als hij een telefoon gaat uitbrengen zal er natuurlijk wel Starlink integratie komen (misschien wel alleen Starlink op die toestellen)

Het lijkt me wel een logische stap voor Musk

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.