Deze rekensom klopt toch niet? @
GertMenkel schreef dat ze grofweg de helft van het uitstaande bedrag simpelweg niet hebben.
Dat was ten tijde van het faillissement. Ik weet niet waar deze bitcoins toen waren, maar die waren toen een factor 60 (tot 80 ?) minder waard. Zo'n 100 miljoen. Nu zijn ze 8.7 mijard waard. Dus is er ineens 8.6 miljard extra geld !
Dan kun je creatief gaan boekhouden, maar als je fiat houders gaat betalen door het inwisselen van Bitcoin die toebehoren aan andere schuldeisers,
Die bitcoin zit in de boedel. Je weet niet van wie ze zijn. Er zit geen stickertje op elke bitcoin met een naam. Je weet alleen dat er voor bijv. 200 miljoen uitbetaald moet worden (aan alle schuldeisers samen), en dat er bijv. 100 miljoen waarde in het bedrijf is. Dat is net als dat er 100 miljoen in euro's op de bank staat. Je weet niet van wie die euro's zijn, maar iedereen wil zijn euro's terug, en elke leverancier wil (met euro's) betaald worden.
dan ben je paulianeus aan het handelen.
Nee.
Voor paulianeus handelen gelden specifieke regels, en die zijn hier niet van toepassing. Volgens mij is dat ook enkel voor handelingen die plaatsvonden vóór het fallissement. Na het faillissement is de curator verantwoordelijk, en die houdt zich echt wel aan de regels. Die wil niet persoonlijk aansprakelijk gehouden worden. En die wordt ook streng gecontroleerd.
Faillissement werkt als volgt: als de totale waarde bijv. 100 miljoen is (waaronder bitcoins, euro's, yens, dollars, gebouwen, apparauur, etc), en er zijn 200 miljoen aan vorderingen (waaronder leveranciers, bitcoin eigenaars, etc.), dan krijgt iedereen 50% van zijn vordering. Bitcoin eigenaren krijgen geen voorrang omdat zij toevallig een vordering in bitcoins hadden. Net zoals japanse crediteuren geen voorrang krijgen als er bijzonder veel yens in de boedel zitten, en zij een vordering hebben in yen.
De hoogte van elke vordering wordt berekend op het moment van faillissement. Dus als jij 1 bitcoin had, en die was op het moment van faillissement 1000 dollar waard, dan heb jij een vordering van 1000 dollar. Niet 1 bitcoin. Wat er daarna gebeurt is niet belangrijk. Als de waarde van de bitcoin daarna omlaag was gegaan, was jouw vordering nog steeds 1000 euro. Vermoedelijk wordt voor de waardebepaling de valuta gehanteerd van het land waarin het bedrijf gevestigd was. In Japan dus de yen. Dan heb je dus een vordering van bijv. 1500000 yen ipv 1000 dollar. Als de yen omhoog gaat, krijg jij dan uiteindelijk meer euro's, als de yen daalt, krijg je minder euro's, maar je vordering blijft in yens.
Dat is wat er gebeurd is. Als er echter 1 miljard is kas is, dan liggen de zaken anders. Dan kunnen alle crediteuren uitbetaald worden, en is er geld over. In mijn voorbeeld dus 800 miljoen. Bij Mt Gox was er 8.7 miljard extra over. Normaal gaat een overschot naar de aandeelhouders. Ik weet niet op welke juridische manier ze dat in dit geval anders geregeld hebben.
Je geeft dan immers de fiat houders voorrang.
Niet dus. Als iedereen 50% krijgt, dan krijgt niemand voorrang. Het maakt daarbij niet uit of jouw vordering was in biltcoins, dollars, yens, of in ferrari's. De enige uitzondering, is als jouw eigendom uniek identificeerbaar is. Als jij kunt bewijzen dat een ferrari met een bepaald chassisnummer van jou is, dan krijg je die terug. Anders krijg je 50% van de waarde van die ferrari. Bitcoins zijn niet uniek identificeerbaar, net zoals dollars, dus kreeg iedereen 50%
Bovendien roep je nu gemakshalve even dat iedereen dus maar zijn waarde in USD terug moet krijgen, want dat is makkelijk omdat BTC in waarde is gestegen. Dan krijgt iedereen een hogere USD/EUR waarde terug dan dat diegene destijds daar had staan. Dus dan is het zoiets als 'geen gezeik, iedereen rijk'.
Die vlieger gaat natuurlijk niet op. Iemand die daar BTC had staan wil natuurlijk BTC terug zien.
En iemand die een ferrari had wil een ferrari terug zien. En iemand die yens had, wil yens zien. Nogmaals: als er toevallig veel yens zijn, krijgt een yen-crediteur geen voorrang op die yens, en als er toevallig veel ferrari's zijn, krijgt een ferrari-crediteur geen voorrang op die ferrari's. Zo ook met bitcoins. Iedereen krijgt gewoon 50% (of welk percentage dan ook van toepassing is).
En de hoogte van de vordering wordt bepaald op basis van de waarde (in yen vermoedelijk, omdat ze daar gevestigd waren) op het moment van faillissement. Wat er daarna gebeurt heeft geen invloed op jouw wettelijke vordering, alleen op het percentage wat je terug krijgt.
En die gaat niet akkoord dat een curator zijn BTC verkoopt tegen een hoge prijs, zodat hij een andere schuldeiser kan aflossen waarna hij zelf minder BTC krijgt waardoor zijn verlies groter is.
Die moet wel akkoord gaan, want zo werkt de wet. Net zoals de ferrari-eigenaar akkoord moet gaan dat de ferrari's in de boedel verkocht worden, en dat hij 50% van de waarde krijgt. Als hij 2 ferrari's te vorderen had, kan hij misschien wel een deal sluiten, dat hij 50% = 1 ferrari krijgt.
Als mijn bakker failliet gaat en ik krijg nog 500k van 'm kan de curator mij ook niet terugbetalen in pallets krentenbrood, iets mompelen of de gestegen waarde van krentenbrood en dan roepen dat 't wel oke is zo.
Dat is natuurlijk een onzinnige redenering. Krentenbrood is geen wettelijk betaalmiddel. net zoals overigens bitcoin...
Wat zou jij zeggen als jij 10000 kisten sla geleverd had voor 100k, en nog niet betaald had gekregen, en drie maanden later krijg jij die 10000 kisten met wat er over is van de sla terug, terwijl een andere crediteur harde euro's terugkrijgt. Dat is ook niet eerlijk. Dus is de wet simpel: alles wordt omgerekend naar euro's (of de van toepassing zijnde valuta) op het moment van faillissement, en dat is wat je terug krijgt, of een gedeelte daarvan. Dan kun je ontevreden zijn, en dat is iedereen die schade heeft geleden, maar dit is de eerlijkste manier, en dus dat is hoe het werkt.