Je hebt wat gelezen op Internet en bauwt dat na. Het overtuigt bepaald niet, zeker niet omdat je bij Bitcoin net zo goed corrupte geesten hebt zitten die stelen, bedriegen, tumblers bouwen, en meer.
Ik zal even een paar feiten opnoemen over ons huidige stelsel en de invloed daarvan:
- In het monetaire stelsel wordt geld gecreeerd uit het niets (o.a. door fractual reserve banking). Bij bitcoin kan dat niet.
- In ons huidige stelsel is geld = schuld. Elke euro die jij op je rekening hebt staan is de schuld van iemand anders. Het is dus letterlijk onmogelijk dat iedereen een financieel gezond leven kan leiden. Schulden maken is dus goed (right).
- Geld is een belangrijke factor in ons leven. Echter leer je daar bewust niks over op school. Je leert niks over effectief geld verdienen of investeren. Sterker nog, werken voor je geld is de minst effectieve manier om geld te verdienen. Daarnaast dwingt het monetaire stelsel om geld uit te geven.
- Niet voor niets is 90% van al het geld wat in omloop is in handen van de top 1-3% van de mensheid. Ook al zou je al het geld over iedereen ter wereld verdelen dat zal uiteindelijk het geld weer in handen komen van dezelfde personen. Het gevolg van het bovengenoemde punt.
- Geld moet rollen (schulden maken) om het monetaire stelsel levend te houden. Een maatregel vanuit de overheid is bijvoorbeeld vermogensbelasting. Terwijl juist het omgekeerde (investeren) zorgt voor een financieel gezond leven met vele mogelijkheden die de meeste mensen niet eens kennen of voor mogelijk achten. Zoals met pensioen gaan voor je 40ste. En nee daar heb je geen hoog inkomen, een erfenis of loterij voor nodig. En nee, investeren heeft ook niks met gokken te maken.
- Je bent volledig afhankelijk van de overheid en banken. Of denk je dat je gekochte huis met hypotheek van jou is? En dat alle spaarcentjes veilig op je bankrekening staan? Vraag dat even aan de mensen in Griekenland die niet meer bij hun geld konden komen ten tijden van de financiele crisis. Of aan de mensen van de DSB bank die niet meer bij hun geld konden komen tijdens de bankrun. Het hele systeem is enkel gebaseerd op vertrouwen. Er zit geen fundamentele constructie achter. Als iedereen morgen zijn geld wil ophalen bij de bank stort de volledige economie in. Meer is er niet nodig.
- Mensen werken hun hele leven lang om uiteindelijk te eindigen met vrijwel geen geld op hun rekening en volledig afhankelijk zijn van de overheid (AOW) en een pensioen om rond te komen. AOW en pensioen zijn regelingen die bestaan omdat mensen niet met hun geld kunnen omgaan. En dan hebben we nog niet eens gehad over het pensioenstelsel zelf maar dat is een andere discussie.
- De overheid zorgt er eerst voor dat ze zelf betaald worden (inkomstenbelasting) en daarna krijg jij pas je geld. Dat heeft een reden. Denk daar maar eens over na.
- Een pensioen opbouwen is verplicht. Omdat mensen anders al hun geld uitgeven en aan het eind van de rit geen geld meer over hebben. Mensen worden bewust beschermd tegen zichzelf en de werking van het monetaire systeem. En door dezelfde soort systemen opgevangen op latere leeftijd (pensioen en AOW).
Mensen zijn vrij binnen de grenzen van het monetaire stelsel. Daarbinnen zit je gewoon muurvast in schulden, afhankelijk van 1 inkomen (namelijk werk) en afhankelijk van allerlei instanties van de overheid om financieel rond te komen op latere leeftijd. En dat is simpelweg een feit waar je niet omheen kunt. Allemaal het gevolg om ons zo geweldige monetaire stelsel in de lucht te houden.
En dat is niet omdat je daar zelf voor kiest. Maar omdat je niet beter weet. Omdat iedereen het doet. Omdat het je wordt aangeleerd op school.
Het is niet de vraag of er een financiele crisis gaat komen maar wanneer. En ook deze keer zijn er miljoenen mensen die daar verregaande gevolgen van ondervinden.
Dat wil overigens niet zeggen dat bitcoin al deze problemen oplost. Maar de werking van bitcoin als currency werkt op een fundamenteel andere manier waardoor onze economie er volledig anders uit zou kunnen zien. Schulden zullen nooit op een dergelijke grote schaal gemaakt kunnen worden. Financiele inflatie bestaat niet meer of in volledig andere vorm. etc. etc. Denk in de mogelijkheden. Het enige waar jij naar kijkt is naar de bitcoin in zijn huidige vorm.
Dit is whataboutisme.
Ik zeg toch ook niet dat het stroomverbruik van het bitcoinnetwerk een positief punt is? Dat is zeker een punt waar aan gewerkt moet worden. Je gaat er nu vanuit dat het stroomverbruik altijd zo groot blijft. Maar we moeten nu niet gaan doen alsof alles wat energie vreet slecht is. Je moet ergens beginnen.
En nee, er zijn geen alternatieven die hetzelfde doen. Dan begrijp je nog steeds niet wat de fundamentele werking van bitcoin is. Bitcoin is decentraal, is niet in handen van een aantal personen of instanties en wordt door niemand beheerd. Bitcoin is van niemand en van iedereen. Er is geen enkele andere crypto munt of wat dan ook die hetzelfde beter en sneller doet waarvan
niemand de eigenaar is. Dat is juist waarom bitcoin zo groot is geworden. En anders hoor ik graag welke munt dat op deze schaal wel beter doet.
Je hebt geen kaas gegeten van zogenaamde emergente structuren.
Moet ik daar kaas van eten dan? Wat heeft dat precies te maken met de fundamentele werking van bitcoin? Het gaat er om dat ik als individu geld over kan maken zonder gebruik te maken van een tussenpartij. Dus dat ik naar mijn familie in Australie een bitcoin kan overmaken zonder extra kosten te maken of om moet zetten naar een andere valuta. De huidige structuren zijn oud, traag en je moet onnodig veel kosten maken voor een simpele transactie.
En ja, er zijn centrale punten waar je zaken kunt regelen. Maar ook dit kan decentraal opgezet worden. Decentrale exchanges waar je veilig kan handelen met andere mensen zonder dat er iemand tussen zit. En de exchange zelf enkel als platform wordt gebruikt om mensen samen te brengen.
Dat is compleet wat anders dan tussenpartijen gebruiken waar bepaalde instanties of personen de volledige macht over hebben. Bij bitcoin heb je een keuze, in ons huidige stelsel niet.
Fout. Iemand met 51% (feitelijk 50% plus 1, maar laat ik even afronden) van de nodes onder zijn beheer heeft de macht over het netwerk.
Neehoor, die 51% is zwaar overdreven. Ten eerste heb je niet de macht over het volledige netwerk maar enkel de volgende block(s) voor een hele korte periode. Daarnaast kunnen er bepaalde stukken code worden geimplementeerd om dit aan te pakken zodra het gebeurt. En daarnaast is de kans klein dat het uberhaupt gebeurt want het is voor een miningpool dusdanig nadelig dat ze hun eigen business direct onderuit halen. Daar kan geen double spending tegenop.
De effort die het kost om een 51% attack uit te voeren wegen niet op tegen de benefits.
In de huidige hashrate distributie heeft 1 miningpool slechts 15% miningpower. En daarnaast vergeet je ook dat een miningpool bestaat uit vele personen over de hele wereld. Het is niet 1 instantie die alle miningpower in handen heeft. Met andere woorden, als een miningpool de 50% benadert gaan er heel veel mensen op scherp staan. Exact wat er gebeurde met Ghash.io een aantal jaren terug toen ze de 50% aantikten.
In tien jaar tijd is er nog nooit een aanval geweest terwijl er honderden miljoenen te verdienen zijn. Vreemd dat niemand die poging heeft gewaagd... Misschien in de praktijk toch iets lastiger dan gedacht.
Dus ja leuk en aardig die 51% maar tot op heden is dat gewoon theorie. Ik zou meer eerder druk gaan maken over de volgende financiele crisis...
Feitelijk onjuist;
Feitelijk onjuist? Waar is je onderbouwing? Dus de federale reserve, centrale banken en bijdrukken van geld staan onder toezicht van wie precies? De FED is een onafhankelijk instituut. En doet alles naar eigen inzicht zonder invloed van buitenaf. Met als doel de economie te regelen. Dus ja, alles wordt beheerd door een centrale partij. Waar wij burgers, de politiek, overheden en landen geen invloed op hebben. Dus ook geen invloed op alle schimmige praktijken en geldstromen die daar plaatsen. En als je denkt dat het er allemaal eerlijk aan toe gaat ben je wel heel erg naief.
Zoals genoemd is een 51% attack helemaal geen onafwendbare dreiging. Ik snap heel goed dat je tegen bitcoin bent maar je moet geen onzin lopen verkondigen. Denk je werkelijk dat iedereen maar toe gaat kijken als dit dreigt te gebeuren? Wellicht moet je eens kijken naar Ghash.io. Ze waren akelig dichtbij een 51% maar er gebeurde helemaal niks...
Ten eerste moet je 51% hashrate in handen krijgen wat op dit moment vrijwel onmogelijk is zonder honderden miljoenen te investeren. Vervolgens moet die partij ook daadwerkelijk de intentie te hebben om daar iets mee te gaan doen. En wat levert het op?
Als morgen iedereen naar de bank gaat valt om hun geld op te eisen dan valt de hele economie volledig plat. Dat gebeurt toch ook niet? Terwijl die kans veel groter is dan een 51% attack op de bitcoin blockchain.
Beetje bangmakerij....
Ethereum heeft helemaal niks met bitcoin te maken en dient een volledig andere functie. Dus waarom je hier mee komt aanzetten begrijp ik niet.
Hoppa, daar gaan we al. Bitcoin was toch je van het in termen van betrouwbaarheid en eerlijkheid? Merkwaardig genoeg lijkt dit in concept als twee druppels water op ons huidige systeem van fractioneel bankieren waar we elkaar vertrouwen
Weet je uberhaupt wel wat fractioneel bankieren is? Bij fractioneel bankieren ontstaat er geld uit het niks wat niet gedragen kan worden door de originele inleg. Dat kan bij bitcoin helemaal niet want het aantal munten in omloop staat letterlijk vast. En ook het lightning netwerk heeft daar niks mee te maken. De feitelijke hoeveelheid bitcoins blijft altijd intact zodra de netto transactie is voltooid.
Bij fractioneel bankieren wordt er letterlijk geld gecreerd uit het niets zodra er een lening wordt verstrekt. Dit zijn simpelweg nummers die worden ingetoetst en zo wordt in het account van de lener gevuld. Hier staat helemaal geen enkele vorm van waarde tegenover.
Deze lening verschijnt op de balance sheet van de bank als zowel een asset (de lening) als liability (het geld wat de lener op zijn rekening heeft staan). Banken kunnen zoveel geld creeren als ze willen. Hier zit geen limiet aan.
Zelfs als banken niet aan hun reserves kunnen voldoen (maw, ze hebben niet genoeg geld achter de hand) kunnen ze alsnog geld uitlenen.
Dat is mogelijk door de Inter-bank lending market. Zodra een bank te weinig reserve heeft om aan de betalingen te voldoen zal deze bij een andere bank (die genoeg reserve over heeft) een lening afsluiten. Banken zijn dus niet afhankelijk van hun reserves om een lening te verstrekken. Tenzij banken niet bereid zijn om te lenen. Dan kan een bank in moeilijkheden komen.
Excact wat er gebeurde tijdens de laaste financiele crisis. Het uitgeleende geld had een ratio van wel 80:1 ten opzichte van cash en centrale bank reserves beheerd door de centrale bank.
De centrale bank drukt vervolgens geld bij zodat de reserves van de banken weer op peil komen en weer onderling kunnen uitlenen. Of waarbij het niet meer nodig is om onderling geld uit te lenen.
Kun jij mij even in detail uitleggen wat dit ook maar enigzins te maken heeft met bitcoin? Waarbij het letterlijk onmogelijk is om bitcoins te creeren uit het niets?
Die reele reserves waar je het over hebt (wat dat ook mag zijn) wordt gecontroleerd door de centrale bank. Die tijdens een crisis als een malle geld gaat bijdrukken om banken die om dreigen te vallen boven water te houden. Of deze banken worden gered met belastingcenten die wij (de burgers) mogen ophoesten.
En nogmaals, want heeft dit met emergente structuren te maken? De betrouwbaarheid ligt niet bij derden maar bij de fundamentele werking van het systeem. Het systeem functioneert ook zonder deze derden. Wat in ons huidige stelsel ondenkbaar is. En dan noem je banken ook nog betrouwbaar? Heb je de laatste crisis wellicht gemist?
Het huidige systeem werkt alleen maar door continue er geld in blijven te pompen en schulden blijven maken. Klikt als een goed werkend systeem....
Een ander monetair systeem verandert daar hoegenaamd geen bal aan.
Je wereld is dan wel erg kortzichtig.
En het feit dat ik een discussie moet winnen zegt al genoeg. Het gaat hier helemaal niet over wel of niet winnen. Het gaat hier over het discussieren van de mogelijkheden. Wat er goed en niet goed is aan bitcoin. En daar kun je alleen inhoudelijk over praten als je weet hoe ons monetaire stelsel werkt en wat daar de gevolgen van zijn.
En aan je kortzichte en soms feitlijk onjuiste antwoorden merk ik dat je vrij weinig weet over hoe het monetaire stelsel werkt en ons beinvloed.
En ik ben echt geen bitcoin advocaat die pretendeert dat bitcoin heilig en de ultieme oplossing is. Maar het moge duidelijk zijn dat de fundamentele werking beter is dan ons huidige monetaire stelsel. Waar schulden zich opstapelen. Waar het onmogelijk is dat iedereen een financieel gezond leven kan hebben. Waar mensen geforceerd worden geld uit te geven.
En natuurlijk heb je overal corruptie, afpersing etc. Dat gaan geen enkel systeem volledig oplossen. Denk aan de mogelijkheden in plaats van de limitaties.