IFixit en Samsung stoppen samenwerking voor reserveonderdelen

IFixit en Samsung werken binnenkort niet meer samen met de verkoop van officiële reserveonderdelen en de ontwikkeling van reparatiehandleidingen voor Samsung-smartphones. Volgens iFixit lijkt Samsung 'niet geïnteresseerd' te zijn in een verdere samenwerking.

Het contract tussen de twee bedrijven verloopt op 17 juni. In een interview met The Verge licht iFixit-ceo Kyle Wiens toe dat de samenwerking tussen de twee bedrijven toch al niet goed verliep. Zo zou de techgigant een limiet van zeven onderdelen per klant per drie maanden hebben vereist, wat het 'benodigde volume voor noemenswaardige reparatiemogelijkheden' belemmerde. Ook zegt Wiens dat de reserveonderdelen die Samsung aanleverde veel te duur waren. Het medium verwijst naar accukits, waar standaard een scherm aan vastgelijmd zit. Samsung heeft niet voor de publicatie van dit artikel op vragen van Tweakers gereageerd.

Het reparatieplatform blijft naar eigen zeggen reserveonderdelen van derden verkopen. Ook benadrukt het bedrijf dat Samsung aan reparatiewetgevingen lijkt te gaan voldoen door zelf handleidingen te publiceren. Tot dusver werkte het Zuid-Koreaanse bedrijf samen met iFixit om deze handleidingen te ontwikkelen.

Galaxy S23
Samsung Galaxy S23. Bron: iFixit

Door Yannick Spinner

Redacteur

23-05-2024 • 18:04

42

Reacties (42)

42
41
21
2
0
12
Wijzig sortering
Misschien kan IFixIt nu met andere telefoon merken gaan werken?
Dat konden ze daarvoor toch ook? Het contract was zover ik kan vinden niet exclusief voor alleen verkoop van Samsung onderdelen bij ifixit en geen andere merken.
Klopt, het was niet Samsung-exclusief, ook Google had kennelijk een soortgelijke samenwerking met iFixit, zie o.a. nieuws: Smartphonemakers zetten met iFixit zelfreparatieservices op, maar waa...

Apple bijvoorbeeld weer niet, maar het waarom staat ook in dat artikel vermeld:
Het punt van reparaties is dit: consumenten moeten je onderdelen kunnen vinden. Een optie had kunnen zijn om de onderdelen gelijk aan te bieden via de bestaande distributiekanalen, zoals retailers en providers. De contacten liggen er al, dus dat had gekund, maar die zijn daar niet op ingericht. Ze zijn goed in het verkopen van nieuwe toestellen, maar dit gaat vaak over telefoons die al jaren oud zijn en dat is een andere tak van sport.

Apple kan dat zelf doen, omdat veel gebruikers een band hebben met de fabrikant. Ze kopen er vaak verschillende producten, komen in de winkels van het bedrijf en hebben al een betaalrelatie met Apple, bijvoorbeeld via iTunes of de App Store. Dat maakt het aanschaffen van onderdelen en kits via Apple relatief makkelijk; het is simpelweg een extra product dat je er kunt kopen.

Andere fabrikanten hebben dat voordeel niet. Samsung heeft wel wat winkels, maar lang niet zoveel als Apple. Een betaalrelatie tussen Samsung en een Galaxy-gebruiker zal er vaak ook niet zijn. Weinig mensen zullen hun creditcardgegevens hebben ingevuld bij de Galaxy Store op een Samsung-smartphone. Hetzelfde geldt min of meer voor Google, hoewel die fabrikant meer lijkt te leunen op de eigen webwinkel voor het verkopen van zijn Pixel-telefoons. Een samenwerking met iFixit ligt dan voor de hand, omdat het op de markt van smartphonereparatie al een grote naam is, een betrouwbaar imago heeft en de middelen heeft om de kits aan geïnteresseerde consumenten te verkopen.
Ik weet even niet of er nog meer (en welke) merken zijn die een soortgelijke samenwerking met iFixit hadden als Samsung en Google, maar het klinkt wel plausibel in ieder geval.
Valve hun Steamdeck dacht ik? Geen phone, maar ok.
Ik geloof dat zelfs valve zo’n samenwerking had voor de Steam Deck
Bijvoorbeeld Apple, dan hebben ze terug een grote vis.
daar hebben ze al een samenwerking mee dacht ik, maar Apple kennende zullen die ook wel de hoofdprijs willen en dan nog wat extra :/
Wat een superslim idee!
Misschien kan IFixIt nu met andere telefoon merken gaan werken?
Fairphone…
Dat is toch niet nodig?
Want? Ik kan me voorstellen dat als je iets nodig hebt, en niet in NL woont gewoon een distributiepunt in de VS wilt hebben?
Hoe kan een beperking van 7 onderdelen per klant per 3 maanden nu voor toeleveringsproblemen zorgen? Gaan die zo makkelijk stuk dat je meer dan 7 onderdelen per 3 maanden moet vervangen? Of interpreteer ik het verkeerd?
Nooit gaat 1 ding alleen kapot. Je telefoon laten stuiteren wordt scherm, touch, kabeltje, misschien ergens een chip, wat losse onderdelen, dat je al vrij snel niet enkel 'dat ene ding' moet vervangen maar diverse onderdelen. Ergste geval telt Samsung zelfs de schroefjes apart :P

edit
Mensen lees nu eens het bericht zelf... :/ Het gaat om repair shops die klant zijn _van_ ifixit, ik praat niet over 'jouw ene telefoon', maar over een repairshop die hun onderdelen als klant koopt bij ifixit.
iFixit says the Samsung deal wouldn’t let it help local repair shops, either, because the contract artificially limited iFixit to sell no more than seven parts per customer within a three-month period.

[Reactie gewijzigd door SinergyX op 22 juli 2024 21:20]

Maar 7 onderdelen? Zolang ze je de compenten van de printplaat niet los verkopen kan je daar toch bijna een nieuwe phone van bouwen.
Dat zou je nog tegenvallen; bekijk deze teardown van de s22 bijvoorbeeld eens.
Vrijwel elk onderdeel is een apart pcb tegenwoordig, met een hoop ribbon kabels, heat spreaders, enzovoorts. Met een goede tik kan ik het mij goed voorstellen dat je een aantal componenten in een keer weet te beschadigen. Zeven in een keer zou een uitdaging zijn, eens, maar zeker niet onmogelijk.

Nog los van het feit dat dat repareershops dus gewoon hard naait vind ik het dus niet echt een repareervriendelijke limiet. Het heeft geen enkel voordeel wbt repareerbaarheid maar wel voor samsung's bottom line.
Natuurlijk gaat er vaak wel 1 ding kapot. Een afgeboken USB poort, een batterij die slecht is, een gebarsten scherm, ...
Een afgebroken usb poort beschadigd vaak ook de printplaat. Die kan je bij reparatie wel oplappen maar daar wordt het niet beter van.
Jij reageert eerst door aan te geven dat er vaak meer dan 1 ding kapot gaat, waarmee je dus per gebruiker bedient en vervolgens ga je anderen er op wijzen dat ze het artikel niet goed hebben gelezen. Beetje vreemd vind je ook niet? Heb je het zelf werk goed gelezen of begrip het het zelf eerst ook niet?
iFixit wordt niet alleen door individuele particulieren gebruikt, maar ook door reparatieshops. Ik kan me voorstellen dat voor hen die maatregel niet werkt.
Dat heeft de gemiddelde telefoonreparateur in een dag al verbruikt.
Dit was vanaf dag één een onmogelijk huwelijk. Samsung heeft baat bij kapotte telefoons, dan zijn mensen eerder geneigd een nieuwe te kopen. Samsung heeft denk ik van Ifixit geleerd hoe ze de repareerbaarheid van hun producten in kaart moesten brengen. Hiermee bereidden ze zich voor op de right to repair EU wetgeving. Trouwens, bij de Mediamarkt zijn de Ifixit tech pro en de IFIXIT Manta 112 Bits Precision Set in de aanbieding. Als ze in de webshop op zijn, check dan de filialen.
Ik heb zelf die pro versie van jou post, ideaal setje ook die plastic dingetjes erbij enzo(eens laptop als een thinkpad moet openen).
Zowel op werk als thuis 1 ideaal.
Wat een goede aanbieding! Dit gaat mij waarschijnlijk geen mod-punten opleveren maar ik wilde toch even laten weten dat ik dankzij jouw post de Manta set in Groningen (Sontplein) heb kunnen scoren. Tot mijn verbazing en vreugde lag er welgeteld nog 1 exemplaar (was niet voorradig aldus de website) van deze set. Ik ging eigenlijk heen voor de Mako set omdat die voldoende voorradig is (liggen meerdere verpakkingen), maar voor die €7,50 extra is dit een nog mooiere aanbieding.

Voor de mensen die in de buurt zijn én intresse hebben; er lag net dus nog 1 Tech Pro setje. ;)

Ik ben in ieder geval blij met mijn Manta set, mooi vervroegd vaderdag geschenk. Bedankt @5pë©ïàál_Tèkén! _/-\o_
Samsung heeft z'n management die gedeeltelijk Koreaans en Europees was verandert naar volledig Koreaans de afgelopen jaren. Dan is niet per se problematisch, behalve het feit dat communicatie hierdoor in z'n algemeen echt stroef verloopt. Benieuwd of het gevolgen gaat hebben voor de handel. Dit lijkt ook besluiteloosheid te zijn vanuit hogerhand.
Natuurlijk zijn bedrijven niet geintereseerd in dat de consument hun apparaat FIXT.
hier zit namelijk geen winst in.
ze willen liever dat jij als er ook maar een scrammetje op het apparaat zit 3X de hoofprijs betaald, dan dat jij je apparaat FIXT/onder garantie laat maken.
hoe zit het dan met Framework? Die doen er alles aan dat je het zelf kan fixen. Je krijgt er zelfs een schoevendraaier bij als je een laptop koopt
Framework is momenteel nog de uitzondering, maar het kan vaneigens omslaan, zodra er "Big investors" bij komen die alleen om winst geven, en niet om de consument
Anoniem: 1883242 @darknessblade24 mei 2024 07:41
Sommigen hebben die mentaliteit, niet allemaal.
Zo hebben sommige mensen en reparateurs ook de mentaliteit om garantie en coulance te misbruiken en te frauderen met invoices en serienummers.

Dan kan ik mij voorstellen dat sommige bedrijven scherper gaan kijken naar claims per device per tijdspanne.

Is allemaal geven en nemen.

Het is niet tof als anderen hun ondernemensrisico verlagen en hun winsten verhogen door creatief om te gaan met dergelijke regelingen terwijl je zelf met een 'krimpende markt', meer concurrentie en lage marges werkt.

Wat er wel en niet van toepassing is mag iedereen zichzelf afvragen maar generaliseren of over één kam scheren kan niet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1883242 op 22 juli 2024 21:20]

Ook benadrukt het bedrijf dat Samsung aan reparatiewetgevingen lijkt te gaan voldoen door zelf handleidingen te publiceren.
Waardoor het niet vreemd is dat ze de afhankelijkheid stopzetten. Het bedrijf probeert immers op heel veel manieren zelfstandig en direct producten en diensten te leveren. Een samenwerking met een tussenbedrijf levert dan niet zomaar nog genoeg winst op om aan de wet te voldoen. Al zou het een bedrijf sieren als klanten voor originele onderdelen niet afhankelijk zijn van één bedrijf. Je koopt immers een producy, niet een deelname aan een nogal eenzijdig ecosysteem om een specifiek bedrijf te plezieren.
De reden om geen Samsung te willen kopen. Samsung werkt, net als Apple, reparatie door derden of de eigenaar zelf enorm tegen door te dure onderdelen en het te veel vastplakken van de rotzooi.
Wat ik nog steeds niet helemaal begrijp is dat overheden niet simple weg bedrijven verplichten een handleiding en reserver onderdelen beschikbaar te maken. Dat zij die de regeltjes maken veel te veel geld verdienen en een door de belasting betaler betaalde telefoon gebruiken die ze voor elk krasje door de officiële dealer laten repareren dan wel gewoon een nieuwe telefoon kopen op kosten van de belasting betaler dat begrijp ik ook niet helemaal maar goed. Het verklaard wel waarom zij totaal geen reden zien om de lobby groepen die hier natuurlijk erg op tegen zouden zijn boos te maken.

Maar als deze regeltjes makers er zouden zijn voor de mensen die ze claimen te vertegenwoordigen dan zouden ze toch eigenlijk gewoon wetten en regeltjes moeten maken om bedrijven die producten leveren te verplichten een handleiding voor reparatie en reserver onderdelen beschikbaar te maken voor consumenten tegen een redelijke prijs en zonder belachelijke condities zo als niet meer dan X onderdelen per tijds spanne etc. En natuurlijk met de verplichting om de reserver onderdelen en de handleiding minimaal tot 3 jaar na de laatste verkoop datum van het product beschikbaar te houden natuurlijk.

Maar goed zo lang bedrijven zo als Samsung en al helemaal Apple miljoenen uit kunnen geven om dit soort regeltjes tegen te houden dan is de kans heel erg klein dat we ooit weer het recht terug krijgen om onze devices te onderhouden en te repareren.
Het aller raarste van dit verhaal is dat alle boom knuffelaars die toch echt aan alle kante totaal belachelijke regeltjes er door gedrukt krijgen totaal geen interesse hebben in recycling, minder e-waste en zo voort ze lijken zich veel meer te focussen op het beperken van vrijheden van anderen dan dat ze zich met echt nuttige dingen voor het milieu bezig houden.
Als Samsung nu ook nog stopt met Dynafix is het circeltje mooi rond.
Dynafix is echt een bagger organisatie
Toch is er niemand die met betere kwaliteit in het gat springt. Kennelijk is het goed genoeg wat ze doen.
Nee, de autorisatie voor reparaties krijgen van Samsung is vrijwel onmogelijk omdat ze zo'n "goede" partner hebben.
ze zullen wel heel erg goedkoop zijn. de reviews spreken voor zich. sterker nog. ze hebben ook hun eigen BOOS uitzending gekregen
iPhone gebruiker sinds 2009, nu de 15Pro en nog nooit van reparatiedienst of garantie gebruik moeten maken, hoogstens nieuwe batterij in de Apple Store laten zetten met korting omdat ie doorgegeven wordt aan schoonmoeders, kotsmisselijk van dat right to repair gezeik...💰 💰 💰
Wat heeft jouw persoonlijke ervaring met right to repair te maken? Right to repair gaat er oa over dat niet officiele reperateurs onderdelen en handleidingen kunnen verkrijgen, waardoor er geen monopoly ontstaat op repareren. Daarnaast geef je zelf al een belangrijk punt aan, die nieuwe batterij verlengt de levensduur van de betreffende telefoon, dat is winst voor het mileu, dat jij kiest voor een reparatie bij Apple voor je niet iPhone 15 Pro, betekend niet dat iedereen zich dat kan veroorloven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.