IFixit gaat eigen soldeerbout met USB-C verkopen, naast basisstation

Reparatieplatform iFixit gaat eigen soldeerbouten en -stations verkopen. De soldeerbout heeft een USB-C-aansluiting en een output van 100W. Het bijbehorende soldeerstation heeft een 55Wh-accu en kan daarmee worden meegenomen.

Het apparaat heet de Smart Soldering Iron en het Portal Soldering Station, dat samen de FixHub Power Series wordt genoemd. Dat bestaat uit een soldeerbout met een iFixit-logo erop, die volgens de makers vooral bedoeld is om makkelijk onderweg gebruikt te kunnen worden. De soldeerbout kan met 100W worden opgewarmd en haalt de benodigde temperatuur volgens iFixit binnen vijf seconden. Volgens het bedrijf is het apparaat ook zo ontworpen dat het ook voor beginners makkelijk te gebruiken is, onder andere doordat de punt van het model een stuk kleiner is.

De soldeerbout wordt aangedreven met een USB-C Power Delivery-aansluiting. Verder zitten er meerdere modussen op het model, bijvoorbeeld een waarmee het apparaat automatisch in de slaapstand gaat. De bout gaat ook automatisch uit als het op de grond valt en bevat een gekleurde ledring die aangeeft wanneer de juiste temperatuur is bereikt. Het model wordt standaard geleverd met een Bevel 1.5-punt, maar gebruikers kunnen er ook andere punten bij kopen, zoals een Bevel 2.6, Knife 2.5 of Wedge 1.5.

iFixit Soldeerbout

De soldeerbout kan los worden gekocht, maar ook samen met een powerstation. Dat is een accupack met een 55Wh-batterij waarmee gebruikers volgens de maker acht uur non-stop kunnen solderen. Er zitten twee poorten op het model, zodat het mogelijk is twee soldeerbouten in één keer te gebruiken. Verder is het mogelijk het soldeerstation via de USB-C-aansluiting als een powerbank te gebruiken om bijvoorbeeld smartphones op te laden.

Het station heeft aan de voorkant twee USB-C-poorten met een gezamenlijke output van 100W. Ook zit er een USB-C-inputpoort aan de achterkant om het station op te laden, maar ook om bijvoorbeeld nieuwe firmware te downloaden of de webinterface te gebruiken. Daarmee kunnen gebruikers via de pc instellingen wijzigen, wat overigens alleen op Chromium-browsers werkt.

iFixit Soldeerbout stationiFixit Soldeerbout station

IFixit zegt dat het zowel de bout als het station heeft gebouwd met het idee dat die makkelijk kunnen worden gerepareerd. Het bedrijf heeft onder andere een eigen gids geschreven waarbij het de onderdelen uiteen zet en uitlegt hoe ze kunnen worden geopend.

Voor gebruikers die meer willen dan alleen solderen, komt iFixit ook met een volledige kit met randgereerdschap. Daar vallen onder andere draadstrippers en pincetten in, maar ook een werkmat en een veiligheidsbril.

iFixit Soldeerbout kit

De solderbout kost los 84,95 euro. Als gebruikers het pakket samen met het soldeerstation kopen, kost dat 269,95 euro. Het complete pakket met de toolkit kost 329,95 euro. IFixit verwacht de producten halverwege oktober te kunnen leveren.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

12-09-2024 • 16:50

112

Reacties (112)

112
112
48
3
0
59
Wijzig sortering
flink aan de prijs zeg!
AuteurTijsZonderH Nieuwscoördinator @luke2212 september 2024 17:02
Ik weet hier dus niet heel veel van, wat zou een goede prijs voor een soortgelijk model zijn? En heb je goede alternatieven waar ik eens naar kan kijken?

EDIT: Dank voor alle tips! De Pinecil blijkt bij de meeste toch wel het populairst te zijn, ik denk dat ik die maar eens ga bestellen (ook al heb ik er geen directe bestemming voor, maar wanneer houdt zoiets je nou tegen?)

[Reactie gewijzigd door TijsZonderH op 13 september 2024 09:46]

Het is inderdaad erg aan de prijs van IFixit en dan is het nog maar de vraag hoe lang de punten meegaan, hoeveel deze gaan kosten, hoe breed het aanbod in soort zal zijn en of deze ook leverbaar blijven.

Een voorbeeld van een leuk beginners soldeerstation voor klein werk is: https://www.ersa-shop.com...ion-80w-mit-zeit-standby/
De soldeerpunten daarvan gaan lang mee en zijn redelijk goedkoop (ten minste wanneer het via de ERSA shop wordt besteld). En met €150 een stuk voordeliger. Dat is (of was) de gangbare prijs voor een goede 80W soldeerstation.

De IFixit soldeerbout zal, gezien de bouwvorm, hoogstwaarschijnlijk aktieve punten gebruiken. Het hitte element en punt vormen dan samen één geheel. Dat is in principe beter, maar niet noodzakelijk om toch goed te kunnen solderen. Het nadeel van aktieve punten is dat deze (veel) meer kosten, dus de totale aanschafprijs kan aardig oplopen bij gebruik van diverse soorten punten.

Overigens zijn de Nederlandse benamingen van de punten:
  • bevel tip = schuine punt of afgeschuinde punt
  • knife tip = mes punt
  • wedge tip = beitel punt
Om microchips e.d. te solderen is een 2-3mm dikke conische schuine punt erg fijn. Het kan ook met een gewone schuine punt, maar dat is een stuk lastiger omdat dan snel soldeerbruggen worden gevormd tussen de fijne pootjes van de chip. Maar goed dan is dan eigenlijk ook niet meer beginners soldeerwerk te noemen ;).

Persoonlijk raad ik i.i.g. af om voor een chinese Hakko kloon soldeerstation te gaan. O.a. bekend onder de naam van Aoyue en Atten e.d. Het is een wereld van verschil om met zo'n goedkope pruts station te (moeten) solderen of een goed merk station van bijv. ERSA, Weller, JBC, Hakko.
Lang geleden ben ik begonnen met een Aoyue Int-937, maar achteraf gezien had ik dat deze stap beter over kunnen slaan en direct de investering in de ERSA I-CON1 moeten doen (mijn huidige en inmiddels 8 jaar oude soldeerstation).

De Aoyue is echt een ramp ding gebleken voor goed soldeerwerk:
  • soldeerbout 2x moeten vervangen
  • stationsvermogen is 50W, maar boutvermogen is slechts 25-35W :+
  • hitte element dat vrij los zit in de soldeerpunt (maakt weinig contact), waardoor op een bepaalde temperatuur solderen vrijwel niet te doen was
  • daardoor ook last van een zeer slechte temperatuur regulatie => moeten compenseren met een veel te hoge insteltemperatuur => snel verbranden van het soldeerhars/flux
  • punt op temperatuur laten komen duurt minuten en is niet precies in te stellen vanwege het slechte contact & slechte temperatuur regulatie
  • loodvrij solderen was dan ook niet mogelijk en loodhoudend solderen van PCB componenten op een massa- / grondvlak alleen met bijzonder veel moeite & ervaring van het continue bijstellen van de benodigde insteltemperatuur.
  • gemaakt van weerzinwekkende stink plastic (weekmakers?), de walm is nooit weggetrokken en lijkt mij echt schadelijk voor de gezondheid. Het zou mij niet verbazen als het niet door een KEMA of TÜV keuring komt.
Dat gezegd te hebben krijgt dit no-name station met aktieve punten wel positieve reviews: https://www.eleshop.nl/ele-ats1.html. Het blijft een gok voor €95, maar wie weet is de kwaliteit daarvan wel ok?

Sorry voor de wat langdradige reactie verder, ik hoop dat de informatie & ervaring hierin van pas komt en dat het in ieder geval behulpzaam is.

[Reactie gewijzigd door CMT op 14 september 2024 09:26]

Ben al een tijdje aan het kijken voor een goede soldeerbout/goed soldeerstation voor reparaties van mij elektronica.
Beetje amateuristisch aanklooien natuurlijk, als een goede tweaker betaamt.
Heb je misschien een aanrader voor een beginner?
Zoek eens op "T12 soldering station" op Ali express.. Kost een paar tientjes en werkt fenominaal.
Is binnen enkele seconden al op temperatuur en gebruikt goedkoop en makkelijk te verkrijgen soldeertips
Dank voor de tip!
Ik ga er naar kijken 😉
Hmm het hangt er vanaf wat je ermee wilt doen.
Ik ben zelf ooit met een simpele 35W Velleman bout begonnen voor wat zelfbouw projectjes met through-hole componenten en het maken van eigen audiokabels/interlinks. Maar toen was loodvrij en SMD nog niet aan de orde. Vrij amateuristisch allemaal, maar wel heel leuk om te doen en het voldeed :) .

Om wat voor reparaties gaat het precies? Wat draadjes solderen kan met een simpele bout, voor oude electronica met through-hole componenten en loodhoudend soldeer volstaat een simpele conventionele station (>50W). Voor fijn SMD precisiewerk op een PCB is het aan te raden om een >80W station met aktieve punten te nemen of een goede conventionele station van een 'A-merk'. Het is daarbij ook aan te raden om dan meteen een ESD veilige station te kiezen, waarbij de punt geaard is. Dioden (dus ook led), FET's, IC's en microchips zijn namelijk erg gevoelig van statische ontlading.

De keuze wordt een stuk beperkter, wanneer het solderen van bijv. SMD FET's of spanningsregelaars op een massa-/grondvlak een wens is. Helemaal wanneer ook loodvrij daarbij een vereiste is.
Dan ontkom je er niet aan om een >80W station te kiezen met aktieve punten of een goede conventionele station met redelijk wat vermogen >125W.

Een juiste punt/tip keuze is overigens belangrijker dan het vermogen. Dus het aanbod in soorten & maten van de punten/tips word dan een serieuze koopoverweging / factor. Je komt dan al snel uit bij een van de A-merken die ik al eerder heb genoemd.

Omdat ik zelf SMD projecten soldeer (maar bijv. ook 6.3mm faston schuifconnectors op een massavlak) en een overstap op loodvrij ook een wens was, heb ik destijds voor een ERSA I-Con 1 gekozen.
Dat is een conventionele 150W soldeerstation met een zéér groot aanbod in punten (bijv. een 8mm beitel wat je bij de Chinese soldeer stations of bouten niet zult vinden).
Andere koopoverwegingen waren: de vorm/grootte van de soldeerbout, hoe soepel het snoer daarvan is, de beschikbaarheid & prijs van de soldeerpunten en het aanbod in vervangings onderdelen (een los hitte element bijvoorbeeld).

De soldeerbout van de ERSA I-CON / Nano / Pico is verder heel licht & klein (bijna potlood formaat) en het snoer soepel. Wat het samen erg fijn maakt voor precisie SMD solderen.
Ik weet niet hoe het nu gesteld is met de huidige Chinese soldeerstation varianten, maar de soldeerbout van de Aoyue INT-937 is vergeleken met de I-CON potloodbout echt lomp en stug.

De T12 soldeer station was een tijdje geleden bij Eleshop te koop. Op het oog geeft het mij kwalitatief de indruk van een veredelde Aoyue station. De warmte overdracht zal door de aktieve punten een stuk beter zijn, maar ik heb zo mijn twijfels over het station zelf. Zo ver ik kan opmaken zijn er ook diverse varianten daarvan in omloop en is het de vraag of het ESD veilig is.
Ik zou dan als instap eerder voor iets als dit gaan: https://www.eleshop.nl/ele-ats1.html.
De T100/T101 usb boutjes hebben een beperkt vermogen en vallen dus eigenlijk af voor serieus SMD soldeerwerk. Persoonlijk lijkt het mij ook niet al te best om de regelelectronica zo dicht bij het hitte-element te hebben. Misschien dat anderen ervaring kunnen delen over de duurzaamheid van deze USB boutjes?

In de regel geldt, dat als iets meer dan 5 seconden duurt om te solderen het niet goed is.
Dat reden kan zijn: te weinig flux, vieze of geoxideerde punt, te weinig warmte capaciteit en/of overdracht (= verkeerde keuze punt en/of te weinig vermogen) of gewoon onvoldoende kwaliteit van het soldeer station.

Ter referentie, de ERSA I-Con 150W warmt een 1.6mm beitelpunt op van kamertemperatuur naar 320°C in ca. 12 seconden. Dat is natuurlijk niet zo snel als een station met aktieve punt, maar heel behoorlijk.
Loodvrij solderen gaat daarmee dan ook prima.
Fantastisch! Ik hoopte al dat ik zo'n uitgebreid antwoord zou krijgen.
Het idee is dat ik niet perse SMD werk wil gaan doen, maar de mogelijkheid is altijd mooi.
Dus het instapmodel dat je voorstelt lijkt mooi te zijn.
Ik was vooral benieuwd naar waar ik naar moest kijken en dit is een heel mooi overzicht.
Bedankt!
Dat gezegd te hebben krijgt dit no-name station met aktieve punten wel positieve reviews: https://www.eleshop.nl/ele-ats1.html. Het blijft een gok voor €95, maar wie weet is de kwaliteit daarvan wel ok?
Ik heb de voorganger daarvan al jaren in gebruik. Zelfde specs, ook actieve punten, voor mij als amateur prima. Als je eenmaal actieve punten gewend bent, met hun opwarmtijd van enkele seconden en directe temperatuurmetingin de punt, wil je niets anders meer. Speerpunten verkoopt Eleshop zelf, maar als je geduld hebt, kun je ze ook op AliExpress kopen.
Bedankt voor het delen van de ervaring :).
Misschien dat ik het erop waag en het als een 2e station erbij neem voor minder belangrijk werk.
Het desolderen van SMD componenten gaat ook een stuk makkelijker met twee soldeerbouten.
En ik ben ook wel benieuwd hoe het zich verhoud tot de ERSA I-CON 1 (150W).
Voor een station met passive punten is het best rap. Een 1.6mm beitel is in ca. 12 seconden opgewarmd, van kamertemperatuur tot 320°C (wel met overshoot). Het doorverwarmen van de hele tip duurt wel iets langer, ik vind het meestal pas prettig werken na een minuut.
Geen idee wat het voordeel van USB-C zou zijn op een soldeerbout, maar een 'traditioneel' soldeer-station heb je al compleet voor rond de 200 euro, zoals deze:

https://www.eleshop.nl/ao...in-een-station-p-521.html

En dan heb je ook nog eens SMD reworking tools en afzuiging van soldeergassen.
Feit dat ze op bv een powerbank werken.

Op die manier kun je ze heel handig onderweg en "in het veld gebruiken", als er bv geen netstroom beschikbaar is, of wanneer je bv een klus elders moet doen.

Voor een stationaire situatie heb je er niet heel veel aan.
Behalve dan dat je dezelfde bout ook mee kunt nemen.

Iets wat ik nooit zou kiezen.
Persoonlijk investeer ik liever in twee soldeerbouten.
Waarbij dan de usb-c/powerbank variant gelijk als backup dient.

Dat gezegd hebbende, is mijn station in 20 jaar nog nooit kapot gegaan lol
Op USB-c is het makkelijk in je tas. Je kunt dan solderen met je laptop oplader of een powerbank, dus handig voor field service engineers.
Het grote nadeel is wel dat de temperatuur van de losse IFixit bout op deze manier niet instelbaar is.
Standaard staat de soldeertemperatuur op 350°C ingesteld, wat vrij hoog is. Ook voor loodvrij.
De kans op IBreakit (pcb verbranding, delaminatie, loskomende soldeer baantjes/ eilandjes) is daarmee best hoog naar mijn mening.

Met een laptop wordt het dan weer heel onpraktisch omdat de temperatuur dan via een web interface / browser ingesteld moet worden en mogelijk niet lokaal is, maar via een cloud toepassing geregeld wordt? Dus mogelijk ook nog wifi nodig.

Eigenlijk is dus alleen de draagbare bout+soldeerstation oplossing van IFixit interessant.
Voor noodgevallen (categorie: draadje & through-hole componenten solderen) bestaan er al 'domme' 12V soldeerbouten met passieve punten en een fractie van de IFixit prijs.
Ik gebruik de mijne eigenlijk vrij vaak op 350 graden. Is denk ik ook kwestie van voorkeur.

En eens, voordeel van de Pinecil is dat je de temperatuur gewoon kunt instellen op de bout zelf. Daarentegen wissel ik deze maar weinig van 350 graden af. Ze geven aan de de ifixit bout met een app in te stellen is, dus ik verwacht offline. Voordeel van de Ifixit bout is de dop, dat maakt hem een stuk veiliger.
Het zal ook wel afhangen van de warmtecapaciteit dat de punt heeft, wat er gesoldeerd wordt en hoeveel vermogen het station kan geven. De ERSA I-CON 1 kan 150W leveren en regelt meteen het vermogen bij wanneer de temperatuur dipt. Dat ding heeft dus genoeg reserve voor flinke warmte doorvoer.
Voor loodvrij heb ik niet meer nodig dan 320°C en voor loodhoudend vind ik het prettig om 270° - 280°C te gebruiken.

De rubberen (siliconen?) dop van IFixit vind ik wel fraai en handig. Jammer dat de keuze voor de temperatuur regeling zo onlogisch gedaan is. Dat hadden ze mijn inzien veel beter met een schaalverdeling op een draairing in de bout zelf kunnen doen (aansturing via DC spanning). Soort analoge temperatuurinstelling. Dat is ook prettiger dan constant met + / - tiptoetsen afstellen.
Lijkt een veel betere deal, maar er zitten toch wel wat nuances aan.

Die oudere Aoyur stations hebben een andere manier van verwarmen, namelijk een element in de bout wat tegen de punt aan zit (of waar de punt overheen geschoven zit), de tijd om op te warmen en de warme overdracht hiervan is veel minder goed dan een moderne soldeerbout met actieve tip, waar het verwarmingselement deel uitmaakt van de punt.

Ik heb zelf diverse Aoyue's gehad, evenals veel met oudere Weller stations gewerkt.
Als je dan eens met actieve tip gaat werken weet je niet wat je meemaakt, in mijn geval was het meteen wel een hele grote stap naar een JBC station van vele honderden euros waarmee ik dagelijks werkte, maar ook de TS100 die ik heb is erg goed bruikbaar.

De prijs van de losse bout is best netjes vind ik, de hele set misschien wel wat prijzig, maar als de kwaliteit goed is zie ik er best een markt voor!
Bijvoorbeeld de TS101. Deze heeft support voor USB-C en heeft een display op de bout voor onder andere het instellen van de temperatuur. (79,99 euro bij bijvoorbeeld Eleshop).

De al genoemde TS100 ondersteund geen USB-C maar heeft een DC 5.5 mm connector. Er bestaan overigens wel kabeltjes voor USB-C naar DC 5.5. Je kunt voor beiden heel veel tips voor krijgen. (69,99 bij bijvoorbeeld Eleshop).

Wat ik vooral mis is hoe je de temperatuur kunt instellen. Je kunt alleen een losse bout aanschaffen maar heb je dan een mogelijkheid om de temperatuur in te stellen? Of is de bout los alleen bedoeld als 2e bout op het soldeerstation. Alleen op het station lijk je namelijk de temperatuur aan te kunnen passen. Dan is het aardig aan de prijs.

Aanvulling: prijzen toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door Sepio op 12 september 2024 17:17]

Die TS101 heb ik iets meer dan een jaar geleden bij ali gekocht voor 40 euro meen ik. Alleen zonder stroom onthoud het de instellingen niet. Dat vind ik wel jammer. Zeker als linkshandige was dit wel een bummer. Alles netjes ingesteld incl screenflip maar wordt dat niet onthouden.
Het is echt wel een fijne soldeerbout daarentegen.

300 350 en 400 graden zijn direct beschikbaar met een temp-boost knopje.
Alle instellingen die je mogelijk kan bedenken zijn er, echter totaal nutteloos omdat het niets onthoud als de stoom eraf gaat of je moet het elke keer opnieuw willen gaan instellen.
Digitaal zonder geheugen is echt wel ruk.

Het is wel snel warm en als je het even niet aanraakt stopt het met verwarmen.
De soldeertips zijn ook makkelijk te verwisselen als het nog heet is.

Ik dacht ooit dat deze soldeerpen defect was omdat het niet meer goed op temperatuur kwam.
Bleek aan de soldeertip te liggen. Per heden een paar extra op voorraad.

Ik ben er blij mee!

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 12 september 2024 22:06]

IronOS al eens geprobeerd? Wellicht dat je daar meer mee kan laten onthouden? (https://github.com/Ralim/IronOS/releases/tag/v2.22)
Dus met die firmware (IronOS) onthoud het settings wel :D
Thanks man, dit waardeer ik!

How to install:

1: Download archive.
2: Extract.
3: Sluit de ts101 aan op je PC met de a knop ingedrukt.
4: Kopieer de juiste TS101_LANG.hex file naar de storage en wacht ff.
5: Als de ext is veranderd van .hex naar .rdy is de update succesvol verlopen.
6: Reconnect waarna inzetbaar met nieuwe firmware.
  • Na 30 min zonder stroom blijkt dat de ingestelde 340C en de leftyflip wel goed word opgeslagen.
  • Met die ene tip die kapot is krijg ik nu wel een temeratuursensor error.
  • Het oled schermpje is niet volledig in gebruik helaas omdat de code nog niet klaar is begrijp ik, de ui is top-left geplaatst en goed leesbaar.
  • Er is ook een NL firmware beschikbaar trouwens.
  • Heeft 2MB memory.
  • Instellingen (soort van round-robin menu) zijn goed aanpasbaar zonder tussenkomst van PC.

[Reactie gewijzigd door TweakerCarlo op 12 september 2024 23:54]

je kunt de bout aan een pc hangen en de temperatuur via een programmaatje instellen. Echt heerlijk omslachtig dus...
Je hebt de TS100 bijvoorbeeld, inmiddels opgevolgd door de Pinecil V2.
TS100 is van Miniware, opvolger is technisch gezien dan de TS101. Maar de Pinecil van Pine64 is er wel op gebaseerd.
De pinecil is echt een topding. Gebruik mijn oude soldeerstation eigenlijk niet meer. Ding zit standaard in mijn tas en gebruik hem ook met een accu.
Een Weller is zo een beetje de referentie als het op soldeerbouten aankomt.
https://www.weller-tools.com
Da's wat te weinig specifiek naar mijn mening, wijs dan naar een model of twee.
Vroeger wil de ik ook graag een Weller.... tot dat je een JBC geprobeerd hebt.

De reclame lijkt te goed om echt te zijn, maar ze maken alles waar:
Bijvoorbeeld JBC BT-2BQA
Aanzetten, gelijk uit houder halen en direct solderen. Zowel voor de kleine klusjes als grote aarde vlakken. En instant soldeer punten wisselen.
Ik kan dit alleen maar beamen, Hoewel een TS100 ook erg goed werkt is JBC wel echt top van de top, helaas ook erg prijzig maar als je veel soldeert is het wat mij betreft het neusje van de zalm
JBC is zeker leuk spul maar de punten zijn nogal prijzig en gezien ze makkelijk slijten en zo een gat in de punt zal ontstaan heb je op de langere duur toch meer punten nodig. Voordeel van Weller is dat de punten betaalbaar zijn en niet stuk gaan. Paar jaar terug begon mijn 35 jaar oude WECP20 met een net zo'n oude punt moeilijk te doen. Ik zat in twijfel voor een JBC (mogelijk kloon) of de Weller WE1010. Uiteindelijk de Weller gekozen gezien de ervaringen met de JBC punten.
Jup, jbc heeft mooie spullen, zou ik voor werk met kleine smd componenten zo aanraden, maar de weller die ik hier thuis heb staan kan dat ook prima, maar is af en toe wat meer gepiel. Mijn ervaring is nogal gesplitst tussen de twee, JBC heb ik vooral met de fijne dunne "potloodidee" bouten gewerkt, waar mijn ervaring met de moderne wellers meer model "whiteboardstift" zijn.
Weller is niet echt meer de grote speler. Heb jaren lang Weller gehad, maar de kwaliteit is echt enorm minder geworden.
Ik heb zelf een pinecil, die doet qua vorm hieraan denken. Ik geloof dat die qua vermogen ook vergelijkbaar is.
Ik heb zelf een PINECIL (https://pine64.com/produc...-portable-soldering-iron/) . Je moet alleen dan wel zelf een goede USB-C lader hebben. Maar voor de prijs echt een prima ding.
De Hakko FX-888D is het klassieke beginners-hobbyist soldeerstation, voor €160. Voor een losse soldeerbout is de Pinecil een geweldige keuze, voor €50 in Nederland of $26 direct van de fabrikant.
Niet precies USB-C, maar voor sporadisch of hobbymatig gebruik heb je een mobiel soldeerstation exclusief batterij voor weinig geld: https://www.lidl.nl/p/par...jmpistool-20-v/p100365284 (een compatible 80Wh accu kost minder dan 50 euro).
De opwarmtijd is wel iets langer door het lagere vermogen.
+1 voor de pinecil, van pine64, ook bekend van de telefoons.

https://pine64.com/produc...-portable-soldering-iron/

Hele goeie value en zeer geschikt voor het kleine werk.

[Reactie gewijzigd door Monochrome op 13 september 2024 09:07]

Hmm, ik heb zelf de PINECIL v2, in Nederland/ Duitsland rondom de 55,- te halen.

Ik weet niet of deze makkelijk repareerbaar is, maar de firmware is makkelijk te upgraden via dezelfde USB-C connectie en het ondersteund de RISC-V instructie set; it's somehting ;)

[Reactie gewijzigd door chihirin op 13 september 2024 09:40]

Ik wacht iig de reviews even af. Beetje veel voor een 'handige" soldeertool.
Adam Savage's Tested heeft er toevallig vandaag een video over geplaatst. Niet echt een review, meer een show & tell maar nog steeds nuttige info.
Inderdaad. Ik loop weg met mijn iFixit reparatieset: duidelijk een uitstekende aankoop voor een uitstekende prijs. Daar vullen ze een gat door iets aan te bieden wat er nog niet (voor een vergelijkbare prijs) was.

Hier zie ook ik dat niet meteen zo; soldeeroplossingen zat op de markt in deze prijsrange. Wat maakt deze zo bijzonder?
Das zeker serieus aan de prijs. iFixit maakt leuke spullen maar proberen steeds meer hun bekendheid uit te buiten, heb ik het idee.
Precies. Bij het bericht dacht ik: yes, ifixit , instabuy. Zag ik de prijs en was weer snel genezen. Kan ik net zo goed een normaal station kopen.
Ik vind het eigenlijk wel meevallen :) iFixit levert doorgaans degelijk spul, dus dat ze iets meer er voor vragen is voor mij niet zo'n issue.
Zeker als je het vergelijkt met een Portasol op gas, die zijn net iets over de 40 euro.
Beetje rare vergelijking, die worden ook op een andere manier ingezet. Prima als je even snel iets nodig hebt en er echt geen stroom is, maar je hebt weinig controle over de temperatuur.
Het hangt er vanaf wat je nodig hebt. Voor mij is een boutje als dit een oplossing om te kunnen solderen als je geen stroom bij de hand hebt. Een Portasol is in deze context een vergelijkbare oplossing (en doet inderdaad nog meer: hot knife, hot air, of vlam). Je kunt het vermogen rudimentair regelen, en dat is in de toepassingen waar ik hem gebruik meestal genoeg. Als ik precisie wil of productie draai pak ik mijn 'echte' soldeerstation wel.
Hoe krijg je bij de portasol hot air? Verbrand hij gas wat een luchtstroom geeft of?
Met de PPT-9 hot air tip krijg je inderdaad heet gas. De Portasol werkt met een katalysator voor de soldeertips en hot air. Je hebt geen vlam maar wel de hitte.
De hot air op zo'n boutje werkt prima voor krimpkous en de wat kleinere SMD componenten, als je het met een hot air station met kleine nozzle en zonder preheater kunt doen dan werkt dit ook.
Je kunt toch heel veel zonder preheater?

Nadeel aan de portasol is dat je de temperatuur niet in kan stellen.
Vind het een prima vergelijking anders.
Gaat om een kleine soldeerbout die ik zonder stopcontact (aka ad hoc) kan gebruiken, of dat nu een USB-C bout (al dan niet met powerbank) of een bout op gas is, beiden zijn dus zeer bruikbaar als mobiele soldeerbout.

Verder eens met alle eerdere opmerkingen, te duur om serieus te concurreren met de alternatieven op de markt. Voor een dergelijke prijs duik ik wel richting een Weller station. Maar liever geef ik minder geld uit (zoals gedaan) en ik ben fervent fan van de TS100 die ik voor minder dan 2 tientjes oppikte en al jaren lang met volle tevredenheid gebruik.
Ad-hoc gebruik geef ik je, maar in die situatie zijn USB-C bouten al snel beter dan eentje op gas. Je werkt niet met vuur en je hebt meer controle over de temperatuur. Daarom vind ik het niet echt een goede vergelijking.

Een betere vergelijking zijn dan ook bestaande USB-C bouten en daar is prijs idd een factor waar deze slecht op scoort.
Ik vraag me oprecht af hoeveel mensen een USB-C soldeerbout nodig hebben omdat het makkelijk is.

Wanneer heeft dit zoveel meerwaarde ten opzichte van een normale stekker dat het de meerprijs waard is?
Is het wel een kwestie van nodig hebben? En betaal je daar specifiek voor dan (of gewoon voor het totaalproduct)?

Maar ik denk dat het best wel voordelen heeft op de manier hoe je hem kan gebruiken met het (oplaadbare) basisstation waardoor je kan solderen op plekken waar je geen netstroom voorhanden hebt (tot de accu van het basisstation leeg is). Als je er een normale stekker aan hangt kan dat praktisch niet of je moet met een UPS rond gaan lopen oid of moet de accu in de bout zelf zitten.
Voordeel kan zijn dat als je al een potente usb c voeding in huis hebt, je alleen de soldeerbout hoeft te kopen.
Ik raad de UGreen 100W Nexode adapters aan. Regelmatig rond de 40 euro bij Amazon Duitsland (Amazon Nederland is een stuk duurder).
USB-C soldeerbouten zoals deze en andere die al op de markt zijn hebben wel degelijk wat voordelen.

O.a. de ruimte die wordt ingenomen in vergelijking met een traditioneel soldeerstation met temperatuur instellingen. Dit maakt het makkelijker om te ze op te bergen of mee te nemen. Zeker dat laatste is prettig als je op locatie ergens iets moet solderen.
Het heeft een meerwaarde als je iets doet waar je een ongeaarde soldeerbout nodig hebt. Komt niet super vaak voor maar is een leuke.
De doelgroep is idd erg klein, lijkt me. Sowieso, je moet redelijk veeleisend soldeerwerk doen om hier wat uit te halen. Al die mensen zoals ik met een pook van 20 euro met een afgezaagde spijker als punt en aardappelmesje om schoon te maken vallen af. Die gaan een SSD kopen voor dat geld.
Zoals @sebastius al in zijn Youtube tutorial schreef over solderen kun je idd met een roestige spijker solderen. Dankzij hem heb ik de Stannol soldeer met lood gekocht, wat erg mooi afwerkt (en steeds moeilijker te krijgen is door de ban op loodhoudend soldeer van een A merk).
Ik dacht dat het alleen nog professioneel verkocht mag worden omdat niemand thuis onder een afzuiger gaat zitten. Geen idee meer waar ik dat van heb, Beetje bureaucratisch geneuzel. Zinkwerk soldeer is nog steeds 60/40 omdat het anders losbreekt door een beetje wind.
Je hebt de RoHS richtlijnen sinds een aantal jaren. Overigens is het niet eens de soldeer maar de flux die niet al te best is voor je lijf. Tenminste, dat zegt Gathering of Tweakers en dan zal het wel waar zijn :)
Overigens zijn de vele duizenden Youtube tutorials over electronica allemaal Amerika of India gebaseerd en daar adviseren ze allemaal loodhoudend soldeer gezien het smeltpunt. Het industriële loodvrije tin is toch behoorlijk lastig soms weg te halen. Je moet het dan eerst mengen met loodhoudend soldeer (of met bismuth erin de laag temperatuur versie) en dan weghalen en nieuwe soldeer erop. Aan de andere kant heb ik een rol tin geerfd van mijn familielid die het ook weer van zijn vader had en ik ga van mijn leven denk ik die rol niet meer op maken. Je moet je handen wassen na het gebruik en inderdaad een afzuiging is beter. Daar ben ik nu naar aan het kijken.

[Reactie gewijzigd door W00fer op 12 september 2024 21:55]

Probeer eens Stannol SAC305 Kristal 511 loodvrije soldeer. Ik ben helemaal over hierop!
Nog even wachten Sebastius dankzij jouw tip de loodhoudende gekocht. De komende tig jaar gaat die rol nog mee. Tegen de tijd dat hij op is hoor je weer van me. Zomaar een goede rol weggooien ivm lood kan natuurlijk maar de vraag is waar het dan blijft. Dan komt het weer in de natuur terecht? Of in je lijf als je soldeert? Wat is wijsheid?
Wat mij betreft worden alle kabels usb-c, normale stekker heeft trouwens sowieso nog een adapter nodig als je controle wilt over hoe warm hij wordt (en andere features zoals temp readout), dus dan heb je alsnog een kabel nodig van adapter naar het soldeerbout!
Ik zie bijna geen redenen om geen usb-c te gebruiken voor DC op relatief ongevaarlijke volts/watts/whatevers.
Ik heb een soldeerbout op usb van de action en die gaat vaker aan dan mijn andere 2 op 220v. Het ding is niet in te stellen maar gewoon overal en altijd aan te zetten, heeft een led en is zonder draad gewoon veel handzamer. Veel grote soldeerklussen doe ik niet meer en is dit dus ideaal! Ook een stuk handzamer die van iFixit (1 unit) maar ongetwijfeld van mindere kwaliteit, maar ik betaalde er ook maar 20,- voor
Ik heb een draadloze soldeerbout mede voor het solderen aan de motor of andere zaken waarbij ik geen zin (meer) heb om een snoer voor uit te rollen. Op sommige plekken kom je er ook net wat makkelijker bij.
De soldeerbout op netsnoer heb ik al een hele tijd niet meer gebruikt.
Ik zie geen enkele indicatie van tip kwaliteit en ook niet van wat voor een tip assortiment ze willen aanbieden. Het lijkt me dan ook een beter idee om voor een JBC/Hakko te gaan of iets vergelijkbaar zo dat je veel meer keuze opties hebt. Als het gaat om de USB soldeer formfactor zijn daar ook geschikte (Chinees) opties voor.
op hackernews reageerde iemand van Ifixit op iemand die hetzelfde vroeg als jij.
We'll have a range of tips. Hitting the high performance we wanted, with 100 Watt output in a small iron, required really optimizing the entire system. The heating element and temperature sensor are in the tip itself.
We really see JBC as our competition here. Performance and responsiveness should be comparable or better, at a fraction of the price.
Diezelfde post linkt ook naar een review op hackaday met veel meer details: https://hackaday.com/2024...dering-iron-you-ever-buy/
Gezegd mag worden dat iFixit goed spul maakt maar ik vind eerlijk gezegd de prijs van zo'n compleet set best wel pittig. Als ik bekijk wat je er dan bij krijgt, tja, nee dan vind ik die prijs wel behoorlijk hoog en kan je die dingen los vaak veel goedkoper krijgen.

Qua soldeerstations blijf ik ook liever bij mijn Weller soldeerstation, een merk wat zich in de loop der jaren wel bewezen heeft. Enigste voordeel van deze iFIxit bout kan wel zijn dat die via usb-C werkt en gemakkelijker is om mee te nemen en op locatie te solderen. Enigste voorwaarde is dan wel dat het accupack 100 watt kan leveren anders heb je er nog weinig aan.
Ik heb nog soldeer bouten liggen van de tijd dat je die in kolen moest leggen. Die zijn erg betrouwbaar, alleen onbruikbaar voor elektrische apparaten.
Haha ja...

Nee ik heb zelf een digitaal Weller soldeerstation waarbij je de temperatuur dan digitaal in kan stellen maar ook de temperatuur van de punt zelf kan aflezen.
Ik doe eigenlijk weinig meer met solderen, de laatste keer was de afzuigkap, die na twintig jaar niet meer goed functioneerde. Eigenlijk gewoon een ontwerp fout , meestal zorg je er voor dat druk knoppen waar veel kracht op komt niet alleen gesoldeerd worden, maar dat ook de behuizing via een gat in de printplaat wordt vastgezet.
Daarvoor had ik nog wel eens gasbrander gebruikt voor het zink van mijn balkon.
Ik heb vast nog wel wat kleinere Wellers liggen maar niet zo geavanceerd.

Even een spellingscorrectie over een zorgboerderij aangepast.

[Reactie gewijzigd door m_snel op 13 september 2024 00:03]

Nou veel solderen doe ik ook niet meer maar die Weller heb ik inmiddels ook alweer heel wat jaren, en ach ja als dan blijft het gemakkelijk.
Geen actieve tip?
Hier wat bewegende beelden.
Dit ding is flink duurder dan een Pinecil. Ik zie eigenlijk niet in voor wie dit product bedoeld is. Enige voordeel is het hogere maximale vermogen.

USB-C vind ik wel echt top. Heb geen station wat ik ergens op moet zien te ruimen, gewoon een klein boutje met een kabeltje wat zo in mijn oplader plugt die standaard op mijn bureau ligt.
Mijn Pinecil V2 doet zelfs 126W over USB-C dankzij PD3.1. Al houd de officiële specificaties het op 88W.

Wellicht dat ik nog een keer een powerbank met 140W output koop, dan is hij nog een stuk mobieler in gebruik.

Ook apart dat bij Ifixit het "station" blijkbaar gebruikt word voor firmware updates en verbinding. De Pinecil kan gewoon via de usb aansluiting geupdate worden en is via bluetooth uit te lezen, bijvoorbeeld via: https://joric.github.io/pinecil/
Koop gewoon een TS101 en je bent eigenlijk wel klaar. Heerlijke soldeerbout waar je zelfs aan de filrmware kan klooien.
Geef mij maar een gas soldeerbout
Gaat dit überhaupt betrouwbaar zijn? USB-C lijkt fantastisch maar is vaak minder betrouwbaar dan de voorlopers. Nou snap ik dat je wel USB-C nodig hebt om 100W te halen maar zeker met een soldeerbout waar je de bout zult bewegen lijkt mij dit behoorlijk stress op te leveren bij de aansluiting. Deze aansluiting is naar mijn ervaring al matig bij een stationair object zoals een telefoon of laptop en gevoelig voor alle beweging laat staan bij een dynamisch object (in gebruik).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.