iFixit: gebruik draadloze laders voor iPhone leidt tot snellere slijtage accu

Het gebruik van draadloze laders voor iPhones leidt tot snellere slijtage van de accu, zo concludeert reparatiesite iFixit aan de hand van eigen testen. De temperatuur van de accu ligt veel hoger dan bij bedraad laden.

iFixit: stroomverbruik draadloze laders
iFixit: stroomverbruik draadloze laders

De accu werd maximaal 30 graden Celsius bij bedraad laden, terwijl bij draadloze laders de temperatuur maximaal uitkwam op 35-45 graden Celsius, schrijft iFixit. De draadloze laders zijn bovendien minder efficiënt, omdat ze voor dezelfde hoeveelheid laden meer energie gebruiken. Als gebruikers de laders bovendien in de wandcontactdoos laten zitten, gebruiken draadloze laders zonder gebruik ook meer dan een bedrade lader.

Er zit wel verschil tussen de geteste draadloze lader. De Apple MagSafe-lader is het efficiëntst en het koelst, omdat die het beste uitgelijnd is door de magneten. Een slecht neergelegde Amazon-lader deed het minder goed, een Tesla-lader met veel spoelen bleek het minst efficiënt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

18-04-2024 • 20:52

183

Reacties (175)

175
174
72
9
0
86
Wijzig sortering
Dat inductief laden veel minder efficiënt is, was toch al geweten sinds de begindagen en is inherent aan de technologie. Ik snap niet dat ze het zelfs nog maar op de markt hebben laten komen in deze tijden van efficiëntievereisten (althans in Europa).
Omdat het energieverbruik van telefoons echt totaal verwaarloosbaar is.

Zoals je kan zien is een volledige laadsessie (van 0 tot 100%) van een iPhone 23 Wh met een MagSafe kader, 5 Wh meer dan met een kabeltje. Procentueel is dat veel meer, maar als je een heel jaar lang elke dag van 0 naar 100 laadt (en dat is niet realistisch, je telefoon is niet elke dag helemaal leeg), dan hebben we het over 1,8 kWh meerverbruik omdat je MagSafe gebruikt ipv een kabeltje. Met huidige prijzen is dat nog geen halve euro op een jaar tijd, dus voor de kosten hoef je het niet te laden.

Ik hoor dan vaak "ja maar vele kleintjes maken 1 groot!", maar dat is echt onzin: als je nu, zoals jij voorstelt, in de eu draadloos laden verbiedt, dan bespaart heel Nederland misschien 10.000 MWh per jaar (want niet iedereen laadt elke dag 100% (want niet iedereen gebruikt qi). dat klinkt veel, maar daarvoor heb je wel iedereen draadloos laden afgepakt.

Als je echter sluipverbruik aanpakt, valt er zoveel meer te winnen: een Ziggo decoder in standby gebruikt 9W, op jaarbasis staat elke decoder dus 80kWh te verspillen. Als je die dingen dmv wetgeving naar 5W weet te krijgen, dan heb je mensen niets afgepakt, en bespaart Nederland zomaar 140 MWh op jaarbasis. Enkel bij Ziggo: ik heb het verbruik van andere decoders nog niet bekeken.

Er zijn veel effectievere manieren om veel meer stroom te besparen zonder meteen iets te verbieden.

[Reactie gewijzigd door kiang op 24 juli 2024 13:54]

persoonlijk trek ik het mij niet aan. Ik ben geen groene jongen, maar de zeitgeist in de politiek is op zowat elk hoger niveau dat er niet verspild mag worden als het niet nodig is. In diezelfde optiek is het verbruik van CPU's en GPU's momenteel ook nog amper gereguleerd, terwijl we in het verleden al voorbeelden genoeg hebben gehad dat pas als het technisch de spuigaten uitloopt er een grote redesign komt. Het verplichten van de usb-c aansluiting heeft denk ik een kleinere impact gehad qua verspilling dan dat het invoeren van een bepaalde efficiency zou hebben.
...Ik snap niet goed wat je punt is?
Jij vroeg waarom de overheid er neits aan doet, ik geef je een inhoudelijk antwoord... en nu antwoord jij "Ja ik ben geen groene jongen maar die politici!" om dan maar wat populsitisch te gaan klagen dat politici te groen zijn en onzin uithalen.
...maar dat terwijl ze dat dus net niet doen: er is geen wetgeving die magsafe verbiedt vanwege inefficiëntie, en de reden is duidelijk: het is irrelevant want het gaat om bijna niets. Je zwetst ook wat over CPUs en GPUs, maar ook daar laat de overheid het gewoon aan de vrije markt.

Daarnaast stemt Nederland alleen maar rechtser en rechtser en totaal niet groen, kijk naar de erbarmelijke staat van onze natuur (waterkwaliteit, biodiversiteit) en de enige mogelijk conclusie is dat er net te weinig groen beleid gevoerd wordt.
Dus welke 'zeitgeist' heb je het over? USB-C?

Het doel van USB-C heeft niets met energieverbruik te maken, dus waarom je die twee probeert weg te strepen is me een raadsel: door te zorgen dat alles dezelfde lader heeft hebben we gewoon minder zooi en minder verspilling van grondstoffen, dat staat los van het energieverbruik van de toestellen die we laden.

Maar ok, als jij het toch echt over energieverbruik wilt hebben: een iPhone die je gedurende 3 jaar elke dag van 0 naar 100% oplaadt met magsafe verspilt dus ongeveer 5.4 kWh in vergelijking met laden over een kabel.
Dankzij de EU common charger wet besparen we echter in de productie van USB-adapters. De productie van 1 zo'n adapter vereist delving van grondstoffen, assembalge, verpakking, en vervoer. Als schat de kansen op zo goed als 0 dat dat allemaal onder de 5.4 kWh kan.

[Reactie gewijzigd door kiang op 24 juli 2024 13:54]

Er zijn veel effectievere manieren om veel meer stroom te besparen zonder meteen iets te verbieden.
Daarnaast heeft verbieden het nadeel dat je de bedrijven daarachter inkomsten ontneemt die ze kunnen gebruiken om hun draadloze technologie verder te ontwikkelen.

Wat dacht je van een elektrische wagen die tijdens gebruik wordt geladen? De batterij kan dan veel kleiner waardoor je minder grondstoffen nodig hebt en het gewicht van de auto kan afnemen.

Zo´n verbod zou er dus voor kunnen zorgen dat onrechtstreeks de introductie van veiligere, goedkopere en milieuvriendelijkere elektrische wagens vertraging oploopt.
Ja, ik snap ook niet helemaal de nieuwswaarde hiervan. Dit was al bekend sinds dag 1 van de uitvinding van draadloos laden.
Ik heb hierom trouwens ook gewoon een lader met draad voor mijn auto. Die inductieplaat op de oprit gaat de hele auto van gloeien. :+
Mwoah, ik was er eigenlijk wel blij mee want ik dacht totaal niet over het stroomverbruik.
Wat de iFixit video ook duidelijk is welk effect draadloos laden of de kwaliteit van de batterij heeft. Omdat het zo inefficient is wordt de hele telefoon warmer en degradeert de batterij een stuk sneller. Dat stukje vindt ik eigenlijk relevanter dan het energie verbruik.

Ook een slechte uitlijning heeft effect op temperatuur en efficientie. Magsafe is dus een verbetering, maar de Tesla lader die zij als voorbeeld nemen is echt een heel slecht idee omdat het je hele telefoon warmer maar door de verschillende spoelen met tot gevolg dat de lader veel meer energie verbruik en je telefoon beschadigt.

De iFixit video gaat dus wel wat verder dan het hier lijkt.
Precies dit, reken ff mee. 5Wh efficiëntie verlies per cyclus, 150mln gebruikers worldwide—>750 MWh per cyclus is een centrale per cyclus ofwel 300 ton CO2 omdat men te besodemieterd is om een draadje ergens in te steken

Ik vrees dat het nog veel erger is


Maar ja ivm een tata steel uitstoot is het peanuts natuurlijk

[Reactie gewijzigd door fenrirs op 24 juli 2024 13:54]

Ik ben het met je eens, eigenlijk heel gek dat we voor weinig toegevoegde waarde zoveel kunstgrepen aan het uithalen zijn. Je telefoon zou ook gewoon twee connectortjes met een magneetje kunnen vastpakken. Bezaai zo’n magsafe met honderd pennetjes en zet pas stroom op 1 als ie goed vast zit en je hebt hetzelfde effect, maar dan bedraad.

Aan de andere kant ben ik geen visionair op dit gebied. Wat zou de ster zijn waar ze op mikken met deze tech?
Nou, ik snap het wel, want het is gewoon heel erg practisch. Ik baal er van dat mijn OPPO Reno Z dat niet heeft, terwijl mijn vorige telefoon de Nexus 5 dat wel had.
Nou, misschien omdat een telefoon dan langer mee kan? Mijn iPhone 12 weigert om opgeladen te worden via de lightning poort, dus doe het draadloos. Zullen vast meer mensen zijn met dezelfde situatie. Scheelt heel wat nieuwe telefoons en dat kost waarschijnlijk veel meer materialen, energie e.d.

En ja, ik weet dat je dat kan repareren, maar dat is me de moeite eigenlijk nu niet waard.
Alleen iPhones of gewoon alle phones?
Lijkt me een algemeen probleem voor alle phones, maar in dit geval is alleen specifiek de iPhone onderzocht, zo lijkt het althans.
Inderdaad, draadloos laden is nu eenmaal minder efficient dan bedraad. En die inefficiënte moet in de vorm van warmte nu eenmaal ergens heen waardoor de batterij tijdens het laden meer opwarmt. Dat in combinatie met de algemene bekendheid dat meer warmte vooral tijdens het opladen tot snellere slijtage leidt en 1+1=2 logischerwijs.

Maar fijn dat het het vermoeden nu ook getest/beter onderbouwd is, ook al is het alleen voor iPhone.
Dit artikel trekt het iFixit verhaal anders behoorlijk uit zijn verband aangezien het vooral gaat over het verschil in efficiency.
Er is totaal geen data, bewijs of stelling in het artikel dat als je draadloos oplaad met MagSafe dit een effect heeft op de levensduur van de batterij.
Zo is de temperatuur in de test dan ook slechts 5 graden hoger (35 VS. 30 graden) bij het laden met 15W.

Dit temperatuur verschil zal overigens wegvallen als je een 7.5W lader gebruikt i.p.v. 15W

Admin-edit:Bedankt voor je feedback. Commentaar voor de redactie hoort echter thuis in Geachte Redactie. Hier staat het de inhoudelijke discussie niet in de weg en kan de redactie het eenvoudig terugvinden.

[Reactie gewijzigd door Bor op 24 juli 2024 13:54]

Er is totaal geen data, bewijs of stelling in het artikel dat als je draadloos oplaad met MagSafe dit een effect heeft op de levensduur van de batterij.
Je mag de enigszins clickbait titel best bekritiseren, maar dat een hogere temperatuur bij lithium cellen leidt tot meer slijtage is algemeen bekend. 35 graden is inderdaad niet schokkend, maar dat 30 graden voor de levensduur van de accu te prefereren valt staat vast. Komt bij dat deze test waarschijnlijk bij kamertemperatuur is uitgevoerd. Doe het in een hete auto terwijl draadloos Apple CarPlay of Android Auto is verbonden, en dan wordt een stijging van 35 naar 40, of 40 naar 45 graden opeens een stuk serieuzer.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 24 juli 2024 13:54]

Maar hij heeft gewoon gelijk. Het artikel van iFixit gaat vrijwel volledig over efficiency, niet over hoe goed of slecht het is voor de accu. Vrijwel het enige wat ze zeggen over de accu levensduur is dit:
"You can expect to see reduced battery longevity in the case of the Tesla charger or any situation where the charging coils are improperly aligned."
Ze zeggen dat nadrukkelijk dus níet over de magsafe charger!
Dit artikel van Arnoud wekt een compleet andere indruk dan het artikel van iFixit zelf en komt inderdaad erg sensationeel over als je de bron zelf bekijkt.

edit: Dit overigens los van dat in een scenario waar de accu sowieso al snel heter wordt je inderdaad dan waarschijnlijk beter bedraad kunt werken dan draadloos want dat scheelt wat in temperatuur. Wat draadloos carplay in een auto betreft echter lijkt me dat het vrij zeldzaam is dat je dat in een auto vindt zonder airco.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 juli 2024 13:54]

Lees mijn reactie nog een keer en kijk dan naar de quote waar ik op reageer. Ik ben het met hem/haar eens dat het artikel van Tweakers enigszins clickbaity overkomt. Waar ik op reageer is de opmerking dat er in het artikel geen enkele indicatie is voor verhoogde slijtage door draadloos laden via MagSafe. Het artikel toont echter een 5 graden hogere accutemperatuur tijdens laden. Daar heb je je indicatie dus al te pakken. Dat heeft verder niks te maken met de discussie over de draai die Tweakers eraan lijkt te willen geven.
Ik heb die link van je nu eens geopend... Waar staat daar dat 35 graden slechter is dan 30 graden? Volgens mij nergens. Ze hebben het daar volgens mij alleen over veel hogere en veel lagere temperaturen.
Je kunt het niet zomaar extrapoleren naar hoger is slechter. Als hoger is slechter zo'n absolute waarheid zou zijn dan zou je je batterijen misschien dus in de vriezer op moeten laden maar dat zeggen ze specifiek wel dat je niet moet doen.

En natuurlijk is dat enigszins overdreven, maar mijn punt is dat wat jij zegt, dat het vast staat dat 30 graden te prefereren is boven 35 graden voor de levensduur, dat dat helemaal niet vast staat. Dat zou je moeten testen, zeker ook omdat het type accu nogal verschil kan maken. Hier wordt het nu, ook door jou weer, als absolute waarheid neergezet terwijl we het gewoon niet zeker weten.

Wel zoals ik al eerder zei lijkt het me inderdaad verstandig om, in situaties waarin de telefoon sowieso al warmer wordt (bv navigeren in de auto met scherm op max brightness en tegelijk laden) het zekere voor het onzekere te nemen en liever bedraad te werken dan met inductie. Maar in een koele slaapkamer op je nachtkastje? Daar is gewoon niks over te zeggen met de data in jouw link of die van ifixit.
Ik lees in het artikel: "Laad voor de beste resultaten op tussen 10°C en 30°C"
daaruit zou je kunnen opmaken dat 35 graden dus slechter is, maar het artikel is wel erg algemeen. er zal ongetwijfeld ergens een optimale temperatuur zijn.

[Reactie gewijzigd door hans235 op 24 juli 2024 13:54]

Dat, plus zoals ik eerder al scheef (er wordt slecht gelezen), is die 35 graden ook afhankelijk van de omgevingstemperatuur en gebruik van de telefoon. Een hoop mensen gebruiken draadloos laden in de auto terwijl de telefoon draadloos Apple CarPlay of Android Auto verzorgt. Dan is de bedrade laadtemperatuur vaak al boven de 30 graden. Wat relevant is, is de delta. Laad je in een vriezer, dan kan die slecht gepositioneerde Amazon lader ook geen kwaad. Maar is de basis temperatuur al hoger, dan kan die 5 of 10 graden verschil opeens heel relevant worden. Het is allemaal afhankelijk van de omstandigheden, maar zeggen dat draadloos laden via MagSafe geheel geen effect heeft op de levensduur van een batterij is net zo onwaar als zeggen dat het de accu per definitie schaadt.
Wat er staat over de slijtage is het volgende:
Our tests also suggest that your battery may be better off kicking the wireless habit.

While the back glass of the iPhone was warm to the touch during our charging tests, the battery didn’t exceed 30°C on a wired charge or 45°C (which is a warm day in Texas!) in the worst wireless scenario. Most of the waste heat is likely dissipated through the phone frame. This is a good thing, because according to Battery University, temperatures above 30°C are considered “elevated temperatures”, causing the battery to degrade if the temperature is maintained over a long period of time. Go over 60°C, and lithium-ion batteries begin to break down rapidly and irreversibly.


Thankfully, none of the charging temperatures get anywhere near 60°C. The charger and phone have temperature sensors and we did see indications that some throttling was occurring to avoid excessively high temperatures.
Ze verwachten dus dat het slecht voor de accu is, maar het is niet getest en er staan wat mitsen en maren bij.
Maar het komt wel voor. Mijn moeder heeft zo'n elektrisch 45 km/u karretje van Ligier met 2 accu's van 4kWh en een theoretische actieradius van zo'n 120 km. Dat ding is te krijgen met een airco maar dan boet je echt in op actieradius, zelfs al staat die airco uit. Dus doorgaans kun je de airco alleen als optie kiezen als je 3 accu's neemt en anders heb je het maar met arko te doen.

Desondanks heeft dat ding een mooi fancy touch-screen mediasysteem MET ondersteuning voor Android Auto en Apple Carplay.
Als ik mijn telefoon draadloos oplaad met 20W, dan wordt hij echt behoorlijk warm +35c, aan de buitenkant, en dat betekent dat hij intern nog veel warmer wordt.

Doe nog steeds draadloos laden, maar gebruik tegenwoordig de IKEA 5W laders, met de veel lagere wattage (4W, draadloos laden heeft +/- 25% verlies) wordt hij helemaal niet meer warm.

En met 4W laadstroom, is mijn telefoon, nog steeds binnen max 4 uur vol.
p.s. de IKEA laders zijn goedkoop en zitten in de absolute top qua degelijk en veilig ontwerp, en zijn een stuk veiliger dan die Chinese meuk!
Je kan ook gewoon de oude oplaadblokjes van Apple zelf gebruiken.

Heb er een stuk of 6 in huis liggen die al een eeuw mee gaan
Ik doe hetzelfde voor snachts opladen.
En als het een keer sneller moet bij mijn bed dan trek ik de stekker eruit en doe ik hem rechtstreeks in de telefoon.
Tweakers clickbait;
Telefoon gaat langer mee met draadloze opladen.
Dat is inderdaad een mooie oplossing voor thuis laden als je geen haast hebt. Een hoop mensen zullen echter in de auto laden en dan vraag ik me af of dat voldoende vermogen is om te voorkomen dat de telefoon in gebruik (draadloos Apple CarPlay of Android Auto) alsnog leegloopt.
Heb zelf Android Auto, met een goede 20W + 5W lader, en ik gebruik bijna altijd de 5W poort, en daar mee laad ik langzaam mijn telefoon mee op, en wanneer hij al bijna leeg is, plug ik de kabel in de 20W poort.

Ik ben een groot voorstander van langzaam laden, en dat gaat voor de levensduur van mijn batterijen tot nu me goed af, 4j oude Mi 9T marginaal slechter, in de praktijk iig niet merkbaar.
apple lader van 7.5w met magsafe die perfect uitgelijnd is vergelijke met het opladen met een 15w lader die expres niet uitgelijnd is... alles behalve netjes... belachelijk artikel in mijn optiek. Ze doen hier blijken dat je voor apple producten het best originele apple accessoires koopt met een BS verhaal en idem test er rond...
200% dat er hier een sponsor achter zit!

[Reactie gewijzigd door killerbie op 24 juli 2024 13:54]

Of dat dit bericht het gewoon goed doet als clickbait.
inderdaad. Als je wilt laten zien hoe belangrijk uitlijnen is dan doe je een test met dezelfde lader uitgelijnd en niet uitgelijnd.
Ben het met je eens, een van Tweakers (veel) mindere artikelen, maar een sponsor artikel, daar heb ik iig Tweakers nog nooit op betrapt, en nagenoeg zeker dat dat ook in dit geval niet zo is.

Disclaimer: Ik ben een absolute Apple als bedrijf hater, haat de cultuur van het bedrijf, niet hun producten, want die zijn best mooi en werken goed.
En mijn eerste was een Apple II, en laatste Apple was een Macintosh 128K, maar het totale schijt hebben aan klanten met problemen, en het liegen dat er geen probleem was, heeft mij totaal genezen van welk warm gevoel voor Apple dan ook.
Daarnaast krijg ik de kriebels van de soms evangelische verheerlijking van Apple, en daar wil ik ook niet bij horen.
ik bedoelde net dat Tweakers werd gesponsord, maar diegenen die deze test hebben uitgevoerd/gepubliceerd
iFixit?, die hebben een als water en vuur relatie, vooral van de kant van Apple, omdat ze haten dat ze helpen het makkelijker maken van de reparaties van Apple producten, ipv dat ze worden weg gegooit, en klanten dan nieuwe kopen.
Precies dit. In m'n ID4 viel m'n iPhone in de zomer regelmatig uit omdat hij te heet was tijdens draadloze Carplay. Echt leuk als je midden in Amsterdam rijdt :+
Ik heb een "klem" lader van ESR, hier zit een ingenieus klein ventilatortje in welke de telefoon koelt tijdens het laden, werkt fantastisch. Zoiets zou bij ingebouwde draadloze laders eigenlijk ook zo moeten zijn.
https://www.bol.com/nl/nl...den-15w/9300000160759319/

Je hebt zelfs magsafe laders met actieve koeling door een peltier element, werkt best goed in een hete auto.
Dit voelt primair als zonde van de energie. Het peltier-element gebruikt stroom. Stroom die niet ingezet kan worden voor laden.

Vervolgens is het probleem niet de lader, maar de accu. De accu wordt warm. Ik weiger te geloven dat zo’n klein elementje door de beschermhoes van de telefoon een relevante hoeveelheid koeling kan verzorgen.

Sterker. Gezien het formaat wordt hooguit een deel van de accu ‘gekoeld’.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 24 juli 2024 13:54]

Ja het kost wat meer energie, maar voor het doel: de telefoon in de auto plaatsen zonder een kabeltje er in te doen (gemak) en zonder het nadeel dat de telefoon te heet wordt in de zomer, voor mij prima dat hij 10 watt meer gebruikt. Qua extra brandstofverbruik te verwaarlozen lijkt mij.

Ik laad ook met een hoesje, en had vaak oververhitting bij een gewone magsafe autolader met alleen een ventilator. De meeste warmte komt bij de spoel vandaan, de accu zelf wordt niet echt warm bij laden met 7,5watt.

[Reactie gewijzigd door rinux1 op 24 juli 2024 13:54]

Dat voordeel van het draadloos laden ga ik zo in mee. Ophangen en klaar. Het nut van het koelen van de qi-adapter durf ik te betwijfelen.

Ik laad zelf ook draadloos in m’n auto, maar ik heb echt nooit last van oververhitting gehad.
Maar goed. Allicht spelen er meer factoren mee. (Zoals het materiaal en de dikte van het hoesje en zo.)

((En even voor de taalnazi-stand: De ‘lader’ zit in de telefoon hè? - de term lader en adapter wordt vaak door elkaar gebruikt ;) ))
Klinkt wel heel erg als een verkoop praatje. Dat warmte via de achterkant verlaat is altijd wel, zie geen actieve fan of iets dergelijks
Op het plaatje niet te zien maar er zit een ventilator in, ik heb hem zelf en het werkt best goed de peltier koelt de oplaadspoel en de achterkant van de telefoon. Het is zo'n ding wat ook in elektrische koelboxen wordt gebruikt.

[Reactie gewijzigd door rinux1 op 24 juli 2024 13:54]

Hoe kan jouw telefoon in de auto dan zo heet worden? Het is hier regelmatig aanmerkelijk warmer dan 35 graden Celsius, de telefoon valt pas uit wanneer ik deze een tijdje buiten in de zon laat liggen. In de auto wordt het nooit zo heet.
Use iOS and iPadOS devices where the ambient temperature is between 0º and 35º C (32º to 95º F). Low- or high-temperature conditions might cause your device to change its behavior to regulate its temperature. Using an iOS or iPadOS device in very hot conditions can permanently shorten battery life.
Store your device where the temperature is between -20º and 45º C (-4º to 113º F). Don’t leave your device in your car, because temperatures in parked cars can exceed this range.
Mijn S20 wordt ook erg (te!) warm als de routenavigatie (en dus scherm) aan staat.
En dan wordt ie nog niet eens draadloos geladen.
Oplossing: carkit houder zit aan het ventilatierooster van de bijrijder vast. En die kant kan ik lager zetten😀
Mijn iphone word tijdens draadloos laden ook regelmatig te heet en dan stopt ie met laden.
Het lijkt o.a. door het hoesje te komen. Zonder hoesje kan de behuizing de warmte makkelijker kwijt lijkt me.
Maar ja, dat hoesje is verplicht door de werkgever omdat anders de kosten van reparaties de pan uit reizen.
AirPlane Mode doet wonderen tijdens het opladen. Zowel draadloos als bedraad.

Mijn 13 mini werd altijd gloeiend heet tijdens het draadloos en snel(Bedraad)Laden. In airplaneMode nooit meer last van gehad.
Montage van m’n lader zit voor m’n luchtrooster. Alleen in de winter wordt die warmer, maar ik heb al sinds de iPhone XS niet meer het gele driehoekje gezien.
Geen airco? Ik heb nergens last van. GSM/Data/Bluetooth aan. Maar blijkbaar van huis vertrokken met een lege accu. Tja
Draadloze carplay icm draadloos opladen en zeker wel de airco aan :+

Maar toen viel hij dagelijks gewoon uit. Daarna gewoon een kabeltje gepakt, dan had ik er geen last meer van.
Mijn s22 wordt samen met Android auto en opladen in de auto ook zo warm dat het niet fijn is om hem vast te pakken.

Dit zou hoogstwaarschijnlijk ook de accu doen verminderen...
Ik heb mijn telefoon bij de ventilatieroosters (airco) hangen. Dat werkt heel goed. Hij krijgt zijn stroom via een kabel.
Ja, dat kan prima werken zolang de lucht koelt tot kamertemperatuur, maar ook averechts werken. Zodra de airco echt aan gaat, hangt je telefoon in de steenkoude lucht en wordt hij zelf ook heel koud. Dat is niet handig bij laden en ook niet bij gebruik want dan laadt hij slechter en geeft ook minder vermogen af bij niet-laden.
Oei! Ik heb mijn telefoon vaak in mijn broekzak, dus tegen mijn lichaam van 37 graden aan! Ben ik nu met mijn lichaamswarmte de batterij van mijn telefoon aan het beschadigen?
Ik weet wel dat wanneer ik mijn telefoon bedraad (25w) oplaadt deze nagenoeg niet warmer aanvoelt maar wanneer ik dit draadloos doe je er goed je handen aan kan warmen. Los daarvan, gebruiken veel mensen een case waardoor de warmte ook minder snel kan worden afgevoerd EN het ook nog eens langer duurt om de telefoon op te laden.

Mijn telefoon (S23) met een Spigen case stopt met warm weer ook met draadloos laden omdat ie gewoon te warm wordt dan.
Slechts 5 graden? Hoezo is dat niet genoeg om noemenswaardig te zijn, waar haal je dat vandaan? Daarnaast spreken ze van 35+, en raakt een accu soms ook bijna de 40 graden Celsius. Afhankelijk van de gebruikte cellen zijn specs verschillend, maar een bovengrens van 40-45 graden voordat het echt problematisch wordt op korte termijn is niet irreëel. En dan zijn verschillen van een paar graden, zeker over langere duur, zeker wel relevant.

[Reactie gewijzigd door graey op 24 juli 2024 13:54]

Problemen met levensduur van batterijen treden (meetbaar) op bij 45C en zelfs dan is het meestal niet permanent, gewoon dat je minder snel kan trekken/laden (net zoals te koud) of als je blijft "teveel" trekken dan begint de verwarming boven dat punt sterk te versnellen (positieve feedback loops) en kun je inderdaad schade aanbrengen, maar daarom hebben de meeste batterijen nu chips ingebouwd om dat te reguleren, zelfs al zet je er een 'domme' lader op.

Daarnaast hangt het ook af van de chemie van de batterij, de meeste info die je kan vinden zijn artikels van 10-20 jaar geleden over goedkope Lithium-Ion batterijen, ik denk dat de iPhone momenteel een andere chemie gebruikt die waarschijnlijk een paar graden hoger ligt. Maar je zit er nog steeds 10C van weg, ik zou het me niet voorstellen dat je na 1 of 2x laden het verschil kan meten.

Daarnaast blijkt dat de conclusie een aanname van Tweakers is, niet een feit dat van iFixIt uit komt. We weten allemaal al meer dan honderd jaar (Nikolai Tesla had dit idee om alles draadloos te laten lopen) dat draadloos laden mogelijk maar niet efficient is. Als je wakker ligt van een extra 5W, dan doe je maar bedraad. De vraag is, als een bepaald percentage van gebruikers de draadjes moeten vervangen of verlengen (ik denk dat mijn vrouw en kinderen ze eten), dat niet meer kost in kWh/koolstof etc.

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 juli 2024 13:54]

Het artikel leest een beetje als de ifixit video van vandaag. Sensationeel, en slecht (niet) onderbouwd. Iets wat we helaas de laatste tijd VEEL bij ifixit zien. De kwaliteit van ifixit is in de laatste jaren gewoon keihard achteruit gegaan, en dat zie je gewoon.
Inderdaad wat een zwak verhaal draadloze overdracht van enegie van spoel naar spoel geeft wat warmte in de spoelen zelf maar de accu opwarming is marginaal sowieso veel minder dan buiten in de zon lopen bij 25 graden. Laden via een snoer is weer slecht voor de kontacten die slijten met elke keer erin stoppen. Zo ken ik er nog wel een paar.
Er is totaal geen data, bewijs of stelling in het artikel dat als je draadloos oplaad met MagSafe dit een effect heeft op de levensduur van de batterij.
De conclusie matcht ook totaal niet met mijn eigen ervaring (jaja anekdotisch, maar toch). Mijn inmiddels ruim 5 jaar oude iPhone 11 Pro is de eerste iPhone die ik (vrijwel alleen maar) met een draadloze lader heb opgladen (Belkin), en ik heb in mijn hele leven nog nooit een telefoon gehad waarvan de batterij zo lang zo goed gebleven is. De battery health is nog 98% en bij gemiddeld gebruik leg ik de telefoon maar 1x in de twee dagen ‘s nachts op de lader. En het is echt niet alsof ik hem nooit gebruik, screen time op een gemiddelde dag ligt tegen de 2 uur. Ondertussen is de batterij van de 12 Pro Max van mijn vriendin al behoorlijk gaar, dat toestel is 1 jaar jonger maar altijd bekabeld opgeladen (met de originele Apple lader). Ik heb ook nog nooit gemerkt dat de telefoon speciaal extra warm wordt tijdens het laden, zeker niet warmer dan bij bedraad laden. Ik heb zelf het vermoeden dat de combinatie van ‘optimized charging’ + mijn voorspelbare oplaadpatroon er voor zorgt dat de telefoon minder snel kan laden ‘s nachts en dat dat het verschil maakt in batterij slijtage, niet of het bedraad of draadloos is.

Dus hoe het ook precies zit met draadloos laden, ik geloof er niks van dat bedraad of niet bedraad de beslissende factor is voor batterij levensduur, er moeten andere factoren meespelen…
Bizarre Admin-edit. Deze post gaat in op de inhoud van het artikel en wordt gewaardeerd met een +2, natuurlijk is dit relevant op een plek waar we het ook daadwerkelijk lezen.
Ik heb een nieuwe batterij laten zetten in mijn Iphone. Officieel bij een appel reparatiepunt.

Ze zeiden letterlijk: ‘heb jij veel draadloos laden gebruikt? Want we merken dat dit nefast is voor de batterij”

Dat was niet het geval maar het bekrachtigd wel de resultaten van Ifixit.

Ik vermoed dat de extra warmte van draadloos laden nefast is voor de batterij. Op erg warme dagen laadt mijn Iphone slecht en traag.

EV’s waarvan batterijen te warm worden op circuit gaan ook trager rijden om te koelen. Batterijen kunnen alvast niet tegen koud én warmte. 20 max 40graden zou ideaal zijn maar mogelijk gaat de interne batterijtemperatuur over die drempelwaarde bij het draadloos laden.

Ifixit zegt: “when it was placed off center and the battery temperatures remained above 40C for most of the charge cycle, which is bad news for battery longevity.”

Deze paper laat ook zien dat te hoge temperature echt nefast zijn voor li-ion. Ze verwijzen er ook naar in hun analyse.
Nefast, prachtig nieuw woord geleerd vandaag _/-\o_ laat me raden, u bent Belg?

Zo'n officieel Apple reparatiepunt heeft bepaalde belangen, maar ook veel data. Dat zij het (ook) weten mag dan ook niet verrassen.

Hoe dan ook: het ligt voor de hand dat draadloos laden slecht is voor de batterij. Het zorgt immers voor meer (onnodige) warmte dan bedraad, langzaam laden. Bedraad snelladen is overigens ook niet zo goed voor de batterij. Ook weer omdat de batterij dan erg warm wordt. Lithium-Ion batterijen houden daar niet van. Ze houden trouwens ook niet van vochtig of koud weer.
bij bedraad snelladen is het de interne structuur op moleculair niveau die zich wat chaotisch gedraagd. Het BMS zorgt ervoor dat je niet té snel laadt en optimaliseert de laadcyclus adhv verschillende factoren, inclusief temperatuur. Het inductieveld dat niet juist ligt zorgt ervoor dat andere dan de bedoelde materialen invloed ervan ondervinden en dat kan je enkel managen door het volledige veld te disablen, iets wat dan ook weer niet echt handig is als je wil opladen.
Ik heb een nieuwe batterij laten zetten in mijn Iphone. Officieel bij een appel reparatiepunt.

Ze zeiden letterlijk: ‘heb jij veel draadloos laden gebruikt? Want we merken dat dit nefast is voor de batterij”

Dat was niet het geval maar het bekrachtigd wel de resultaten van Ifixit.
Hier een iPhone 12 Pro van 3,5 jaar oud.
Elke nacht draadloos geladen.
Elke werkdag rond 12:00 uur draadloos geladen omdat Teams de accu leeg heeft getrokken.
De battery health staat sinds kort op 79%, dat vind ik niet heel slecht.
Hier een 11 pro max met ook 79% capaciteit. Maar die is dus ook een jaar ouder. Elke nacht laden maar niet draadloos.

Vind het throttlen vooral vervelend dat Apple doet. Verder nog geen issues.
Mijn dik 2 jaar oude iPhone 13 Pro Max zit op 94% van de maximum capaciteit. Ik blijf draadloos laden, zowel thuis als in de auto.
Ik gok dat snelladen, zo'n Android dingetje, nog veel slechter is 🕙🕥🕠
Draadloos laden is minstens 30% minder efficiënt dan bekabeld laden. Dus je gebruikt sowieso veel meer energie om op te laden met draadloos laden.

Ik zie het nut ervan zoals dat nu beschikbaar is niet. Als je te lui bent om een simpel kabeltje in te pluggen is dat echt overdreven.
Het scheelt wel weer fysieke slijtage op een poort die anders misschien stopt met werken, maar inderdaad.
Klopt, ik ben dan ook pas op draadloos laden overgestapt nadat de connector van mijn iphone x niet meer betrouwbaar was. hij is ondertussen 6 1/2 jaar oud en heeft nog altijd de originele batterij en komt nog ruim de dag door.
Heb je de poort wel eens schoongemaakt? Grote kans dat die dan wel weer wilt laden met de kabel (tenzij er natuurlijk iets fysiek versleten of afgebroken is).
Ja het werkt meestal nog wel maar behalve die keren dat ik hem eens aan een computer moet hangen wil ik de poort gewoon niet meer verder bruuskeren.
Hangt helemaal per (android) telefoon af en welke techniek daarvoor gebruikt wordt. Je kan niet alle Androids op 1 berg gooien.

Mijn s24+ wordt warmer van draadloos laden dan bekabeld snel te laden en is 2x zo snel klaar (en dus minder lang warm). Dus afgaande op de temp is bekabeld snelladen beter in mijn geval.
De draadloos laden techniek in Android telefoons (bijv Samsung) is hetzelfde als bij Apple, Qi.. Dus het zal niet zoveel uitmaken tussen Apple of Android.

Een goede lader met een fan erin helpt wel heel veel. Of niet snelladen als het niet per se nodig is (bijvoorbeeld 's nachts) omdat dat veel meer hitte veroorzaakt.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 24 juli 2024 13:54]

Qi is niet hetzelfde als snelladen, dat kan ook bedraad (en daar zijn ook tig standaarden voor). Dat is een gevalletje: meer stroom erin jagen in kortere tijd, hogere temps, maar wel snel vol.
Ehh nee Qi is niet hetzelfde als snelladen maar je hebt ook Qi snelladen. En dat bedoel ik dus, niet Qi snelladen als je ook langzaam kan Qi laden.

Wat ik bedoelde met dat hetzelfde is, is dat de Qi techniek dezelfde is die Apple gebruikt. Daarom heeft opmerking dat Android het slechter doet met draadloos laden dan Apple niet zo veel zin, want beiden werken op dezelfde manier.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 24 juli 2024 13:54]

Maar dat wordt niet gezegd toch? Er wordt gezegd: als de temperaturen een ding zijn bij draadloos, zal snelladen in het algemeen (waar sommige Android-fabrikanten inderdaad een stuk harder los op gaan dan Apple) nog veel slechter zijn. Benieuwd of iFixit dat ook nog gaat checken.

Daarnaast: Qi vs bedraad, snel of langzaam, levert temperatuurverhogen op, gewoon omdat inductief laden minder rendabel is en verliezen in overdracht grotendeels worden omgezet in warmte. Wanneer dat problematisch wordt is dan nog een tweede, maar in beide gevallen is hetzelfde effectieve laadvermogen via een draadje minder warm, en dus theoretisch in ieder geval minder problematisch.
Roept men al vele jaren ....
Ondertussen zijn we dus al jaren verder en merken we er NIETS van.
Kortom, hoop geklets maar nergens zien we daar daadwerkelijk bewijs voor.

Mind you, als het desastreus was voor die toestellen dan hadden we allang een Quickcharge-Gate gehad en zagen we dat vollop in de media. Dit laatste zien we dus niet en dat zegt genoeg.

De techniek is meer dan alleen een dikke lader met veel wattage.
Je praat vaak ook over 2 accu's ipv 1 en een zeer complex laadmanagement teneinde het in goede banen te geleiden.
Waarschijnlijk is het nog slechter bij telefoons zonder magsafe omdat die niet netjes alignen met de spoel in de lader.

En helaas is er soms geen alternatief, zoals bij een Apple Watch.

En hoe groot is het verschil in slijtage? Ik laad mijn iPhone 13 mini draadloos op sinds de release en de capaciteit is 90%. Had ik bekabeld geladen al die tijd, was het dan 91% geweest of 97%?
Mijn vrouw heeft ook een iPhone 13 mini sinds half december 2021 en het is altijd bekabeld geladen met een 20W lader en de accu is op dit moment 93%. Ik moet wel zeggen dat de iPhone niet de hele gebruikt wordt, dus het wordt niet elke dag geladen, ik denk om de 2 of 3 dagen.
Het accu percentage is afhankelijk van het aantal volledige laad cycli (van 0 tot 100%), dus het maakt niet uit of je de accu in één keer laadt van zeg maar 10% tot 100% of dat je die 90% laadt verspreid over twee dagen, bijv. de ene dag van 50% tot 100% en de volgende dag van 40% tot 80%.
Toen ik nog een iPhone X had, heb ik ook geprobeerd om draadloos te laden, maar dat heb ik snel weer vervangen door een kabel omdat het toestel erg warm werd in vergelijking met bekabeld laden (toen nog met de 5W Apple lader).
Kleine kanttekening: ik meen me te herinneren dat de laatste procenten richting de 100% laden meer "slijtage" van de accu tot gevolg heeft dan bijvoorbeeld van 40% naar 50% laden.
Ja, dat klopt als je met dezelfde snelheid zou laden, maar i.i.g. bij de iPhone wordt de laatste 20% (dus van 80% tot 100%) beduidend langzamer geladen dan tot 80%, zodat de accu minder warm wordt en dus minder slijt.
Daarom bieden ze bij de laatste modellen de mogelijkheid om tot 80% te laden.
Op je laatste zin, ik heb inderdaad gezien dat in de iPhone 15 je een knopje hebt tot 80% laden maar snap nog steeds niet wat het doet. Meermaals geprobeerd en laadt gewoon door naar 100%. Of is het zo dat ze de effectieve capaciteit naar 80% zetten en dat 80% dan als 100% wordt getoond? Wat me heel gek lijkt?
Is er iemand die daar verstand van heeft of ervaring want naar mijn mening heeft het dus geen nut.
Of is het zo dat ze de effectieve capaciteit naar 80% zetten en dat 80% dan als 100% wordt getoond? Wat me heel gek lijkt?
Dit is volgens mij wat er gebeurt, en eerlijk gezegd vind ik dat helemaal niet gek? Volgens mij is het vrij normaal om de batterij indicator het huidige charge level te tonen ten opzichte van de ‘last maximum charge capacity’, en dat hoeft niet per se de maximale capaciteit van de batterij te zijn toen die nieuw was. Bij nieuwe laptops zie je dan ook nog vaak dat ze na volledige opladen een lading hebben die hoger is dan de ‘design capacity’ (de batterij firmware is dan dus iets later gestopt met laden), dus af fabriek wordt de batterij al niet eens maximaal benut want blijkbaar kan er fysiek nog meer in. Hoeveel je de batterij theoretisch nog verder zou kunnen laden staat nergens, en zal ook wel per batterij verschillen (zelfs tussen dezelfde modellen).

Het is ook veel logischer om het batterij percentage op deze manier te laten zien, want uiteindelijk wil je gewoon weten hoeveel je nog te gaan hebt als percentage van de huidige staat van de batterij, niet hoeveel procent dat is van wat het vroeger was toen de batterij nieuw was. En vanuit hardware oogpunt is het ook logisch om niet veel meer dan 80% van de maximale batterij capaciteit te gebruiken, omdat de laatste 10 tot 20 procent laden veel meer energie (warmte, slijtage) kost, de grafiekjes hiervan zijn exponentieel voor de laatste paar procent. Als je een jaar lang tot de absolute 100% zou laden is je accu daarna waarschijnlijk zo ver gedegradeerd dat 100% op dat moment evenveel als 80% nieuw…

Edit: design capacity is natuurlijk wat de fabrikant kiest als 100% lading voor de batterij in nieuwstaat, dat verandert niet over de levensduur, maar de batterij indicator kan dus ook een percentage ten opzichte van de ‘last maximum charge capacity’ weergeven wat dus volgens mij bij veel devices ook het geval is,

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 24 juli 2024 13:54]

Ik gebruik die optie om tot 80% te laden, en bij mij laadt ie in 99% van de gevallen ook tot slechts 80%. Een enkele keer heeft ie wel tot 100% geladen, maar dat gebeurt normaliter niet. Waarom, weet ik niet precies, maar ik vermoed dat hij probeert te voorspellen of je die extra capaciteit nodig zal hebben, doordat je bijv. vaak de accu bijna leeg trekt (dus dat je ‘s avonds gaat laden met slechts 10% of minder).
Niet dat alleen maar ook de tijd dat je telefoon boven de 80% lading zit, doet de accu veel sneller verouderen.

Maar de snelheid ook inderdaad boven de 80% daarom laden de meeste telefoons aan het eind veel langzamer. En aan het begin ook trouwens.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 24 juli 2024 13:54]

En weegt dat verschil op tegen het gebruiksgemak van een magsafe lader die klaarligt en je er zo op en af klikt?

Ik moet bekennen dat ik thuis zo goed als nooit meer bedraad oplaad, alleen in de auto nog vanwege bedrade Carplay.
Dat is geen issue het rondje is magnetisch en pakt de spoel precies in het midden. Ik heb zowel opladers als hoesjes met Magsafe getest. In alle gevallen werd de accu goed bijgeladen.
Zoveel factoren:
Gemonteerd: is er lekstroom?
Warmte dus en waar je de toestellen oplaad.

Je wilt cijfers:
Getest met 500 toestellen, 20 scenario’s en controle 5 tests in de scenario’s.

Maar dit is fixit met een highfive dat het artikel gedeeld wordt.

Maar zo spelen Apple en Iphone net als autofabrikanten het spelletje.
Zo min mogelijk testen, dan zijn er ook geen eisen te maken.

Daar boxt Fixit tegenop. No contest.
Hier is het onderzocht voor de iPhones, maar elke telefoon zal daar in meer of mindere mate last van hebben.
Draadloos laden is gewoon minder efficiënt. De niet gebruikte energie wordt omgezet in warmte en dat is niet goed voor de batterij. Hetzelfde geldt voor snelladen. Bij de huidige batterijen is het snelladen zelf niet/nauwelijks schadelijk voor de batterij, maar de extra warmteontwikkeling wel.

Zelf laadt ik mijn telefoons 's nachts gewoon langzaam via een kabeltje op.
Is het verschil significant en ernstig?

Misschien zijn deze mini onderzoekje een springplank naar meer.
Tegen de tijd dat we een conclusie hebben, zitten we alweer in een nieuwe situatie met een ander generatie opladers, accus en onderzoekmethoden.
Het verschil zal echt significant zijn, anders moet men concluderen dat er nauwelijks tot geen verschil is.
Of het verschil ernstig is, is een persoonlijke mening en afhankelijk hoe lang je met de telefoon wilt doen.

Je kan ook zelf vrij gemakkelijk bepalen of het laden van jouw telefoon schadelijk is voor de batterij. Wordt de telefoon tijdens het laden warmer, dan is er een grote kans dat het laden de levensduur van de batterij wordt verkort. Hoe warmer, hoe groter de beschadiging.
Met draadloos of snel laden kunnen sommige telefoons zo warm worden dat het niet aangenaam is om ze vast te pakken.
Ik zou mijn Oneplus telefoon niet kunnen opladen zonder mijn draadloze lader. Dus voor mij is het een voordeel dat draadloze laden. Met 15 watt draad loos laden voel ik niet dat ie warm wordt. Met 45 Watt lader wordt duidelijk wel wat warmer.
Niet alleen phones. Al het inductieladen.
Inductief laden is minder efficiënt punt. Er is geen scenario waar ik me kan indenken dat dit efficiënter is als er een alternatief zoals bekabeld laden mogelijk is.
Ik merk de warmte wel enorm bij de Apple Watch 6. Als je hem aan de officiële lader gebruikt dan blijft hij keurig koel tijdens het laden. Maar gebruik je een willekeurige andere die niet van Apple zelf is dan wordt hij gloeiend heet bij het laden.

Bijzonder dat daar zoveel verschil in kan zitten.
Ik heb zelf een Series 7 en als ik die net nadat die flink heeft zitten laden van de puck afhaal, is die soms toch behoorlijk warm. De accuconditie staat ook niet echt in verhouding tot het aantal laadcycli, namelijk 85% bij nog geen 500 cycli.
iPhone 14 Pro hier van vorig jaar januari, batterij nu op 88%, laad bijna alleen draadloos. Kreeg al de indruk dat batterij erg snel achteruit is gegaan, dit verklaard een hoop
Hier vanaf Juli een Pro Max 14 en reeds op 95%. Ding wordt ook een paar keer per week kokendheet door Carplay en laadt zich amper op met het brakke laadbakje in mijn Skoda. Sluit toch niet helemaal aan bij wat ik verwacht van een Pro Max en dat het niet goed is voor de accu zit er natuurlijk dik in.
Nouja, het is een aanname dat het door het draadloos laden komt, maar het is niet met zekerheid te stellen want er zijn meer oorzaken waardoor die accu kan slijten.
Draadloos laden verbruikt meer energie, meer energie is toch meer warmte?
Of zie ik iets over het hoofd.
Draadloos laden gebruikt meer energie omdat de energie wordt overgedragen dmv elektromagnetische golven waarvan een deel niet wordt opgevangen door de phone. Dat heeft op zich geen effect op de temperatuur vd lader of de phone.
Daarnaast moet in de phone omzetting plaatsvinden van em-golven naar elektriciteit en daarbij gaat wel wat energie verloren als warmte.
Beetje zinloos artikel zo. Dat draadloos laden minder efficiënt is dat weet iedereen. Ze stellen dat door de hogere temperaturen de batterij sneller achteruit gaat maar presenteren daar verder geen data voor. Als dat zo is, waar hebben we het dan over? 20 procent, of 2 procent? Dat scheelt nogal.

“ Our tests also suggest that your battery may be better off kicking the wireless habit.”

Is dat zo? Blijkt namelijk nergens uit deze test.

[Reactie gewijzigd door FrankoNL op 24 juli 2024 13:54]

Ja precies. Het hele artikel weet alleen maar aan te geven dat er meer energie wordt gebruikt, maar dat zegt helemaal niks over slijtage van de accu. Het toestel is warmer, maar dat hoeft niet meteen te leiden tot hogere degradatie en dat suggereert het Tweakers artikel weer wel. En dat zet mensen weer op het verkeerde been.

En je hebt het over een verlies van een paar watt. Dat is peanuts in vergelijking met een extra keer de wasmachine aanzetten, lampen uren onnodig aan laten en de verwarming meer laten verwarmen dan nodig.

Uiteindelijk doen we bepaalde zaken omdat we dat prettig vinden. Je hebt ook niet echt een 4k scherm nodig, maar de scherpte is toch wel een voordeel. Je hebt ook geen 100mp camera nodig, maar als het er wel in zit, schiet je wel mooiere plaatjes. 60fps is fijner, maar verbruikt ook meer. En je telefoon de hele tijd aan de lader hangen is ook slechter dan alleen wanneer ie daadwerkelijk oplaad. Dus waar hebben we het hier nou echt over met dit artikel?

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 24 juli 2024 13:54]

Ik was net hetzelfde aan het denken, slijtage lijkt in het artikel helemaal niet getest te zijn.
Zelfs de titel van het oorspronkelijke artikel spreekt enkel over efficientie en niet over slijtage...
Suggest en may …. Speculatief. Tesla accu wordt opgewarmd voor het snelladen om beschadiging te voorkomen. Dus zou t ook andersom kunnen zijn?
according to Battery University, temperatures above 30°C are considered “elevated temperatures”, causing the battery to degrade if the temperature is maintained over a long period of time. Go over 60°C, and lithium-ion batteries begin to break down rapidly and irreversibly.
Vroeg mij inderdaad al af of draadloos laden de batterij sneller verslijt (bij Samsung).
Ik leg mijn telefoon elke nacht op een laag vermogen draadloze lader, dan kost het bijna de hele nacht om de telefoon op te laden. Vraag mij af of laag vermogen lang laden beter of slechter is dan elke dag 1x vol met de snellader. Het is iedergeval wel lekker makkelijk. Al mochten Samsung telefoons ook wel magsafe hebben want uitlijnen is weer extra werk.

Zouden we niet ook gewoon over kunnen op magnetische laadpoorten ipv usb, dan heb je beste van beide werelden .
De vraag is: (en wordt in het stuk niet beantwoord) hoeveel slijt die accu dan sneller?
Het grafiekje gaat dan over rendement van de laders, gezien je totale energieverbruik is dat redelijk verwaarloosbaar.
Anyway, het is wel goed om je ervan bewust te zijn dat er bij draadloos laden meer warmte vrijkomt, het is immers verspilling van energie (tenzij je het opladen in een ruimte doet die je wilt opwarmen)

[Reactie gewijzigd door sircampalot op 24 juli 2024 13:54]

Als je naar de resultaten bij iFixit kijkt, dan klopt de conclusie zoals deze in de titel staat niet echt. Dan zou je eerder kunnen zeggen: Draadloze laders van derden funest voor batterij iPhone. Bij MagSafe valt het allemaal best mee hoeveel warmer de iPhone wordt en hoeveel stroom er verloren gaat. Als je naar de alternatieven kijkt is dat echter schrikbarend. Als ik de conclusie bij iFixit lees, dan zou dat ook eigenlijk de titel moeten zijn:
We can also show that though wireless charging is inefficient, there are grades of inefficiency among wireless chargers too. Qi2 and MagSafe chargers clearly offer the best efficiency while the first generation Qi chargers and poorly designed products can consume more than twice as much power as a wired charging setup.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.