Totdat je met GU-10 spotjes en ledstrips e.d. gaat werken, die bij besturing per individuele lamp heel snel optellen. Dan zit je echt zó over die 50 heen. Veel meer wil je sowieso niet aan één bridge knopen als je je netwerk nog een beetje snel en stabiel wil houden, dus meerdere bridges zal voor veel mensen zeer welkom zijn.
Hier is de zigbee boel dan ook opgedeeld in 3 aparte netwerken, 1 hue bridge, 1 ikea bridge en een conbee-II voor de rest. Deels vanwege het beperkte bereik van zigbee (vs bijv. z-wave), maar ook wel om niet teveel hops tussen bridge en device te krijgen. Ik was van plan de ikea bridge uit te faseren, maar dan kreeg ik echt teveel devices op één v/d bridges (de conbee) met merkbare vertraging tot gevolg. Die blijft dus toch maar in gebruik. Uiteindelijk boeit het me ook niet echt welke bridge er precies tussen welke lamp en Home Assistant zit, het werkt uiteindelijk toch hetzelfde.
Even als tegenvoorbeeld (ex motion sensors, bedieningsknoppen, etc.), ik ga er met 3 van de ruimtes/zones al ruim overheen:
- Inloopkast: 6 spots, 8 ledstrip controllers = 14 lamp devices.
- Thuisbioscoop: 18 spots (2 per up-down wandlamp, 2x 3 op een rij in het plafond) + 3 ledstrips = 21 lamp devices
- Achtertuin: 14 spots, 6 ledstrips, 4 groepen tuinspots = 24 lamp/switch devices.
[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 13:25]