Philips Hue krijgt in 2024 ondersteuning voor meerdere Bridges per account

Philips Hue krijgt later dit jaar ondersteuning voor meerdere Bridges op accounts. Details daarover ontbreken nog, maar fabrikant Signify vermeldt de functie op de Hue-productpagina.

Gebruikers kunnen met die functionaliteit meerdere Hue Bridges aansluiten op een enkel account. Dat is bijvoorbeeld relevant voor gebruikers die meer dan het maximum van vijftig Hue-lampen per Bridge in hun huis willen hebben en aansturen. Het kan ook handig zijn voor gebruikers die hun oude Bridge willen upgraden, maar tegelijkertijd hun oude hub niet willen verwijderen. Maker Signify zegt alleen dat de ondersteuning in 2024 komt. Verdere details ontbreken op dit moment.

Philips Hue bridge
Philips Hue bridge

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

23-02-2024 • 14:23

130

Submitter: SgtElPotato

Reacties (130)

130
130
44
1
0
74
Wijzig sortering
Hoe doe je het nu dan als je huis te groot is voor 1 bridge?
Home Assistant aanslingeren met ZHA of z2m :)
Paar weken geleden kwam deze reactie ook voorbij op een andere Hue bericht (verplicht inloggen). Toen heb ik ook gekeken naar z2m. Ik kom na veel irritatie toch tot de conclusie dat de hue bridge in combinatie met de software van hue toch superieur is.

Het maken van een scène in de app werkt 100x beter dan via HA of via z2m. Ook zit er best wat nerd gehalte bij en dat is niet het geval bij de Hue app.

Na flink wat avonden knutselen toch weer alles terug gezet naar de Hue app. En vermoedelijk ga ik inloggen in de app maar accepteren.

[Reactie gewijzigd door grote_oever op 22 juli 2024 13:25]

Ik heb zelf hele goede ervaringen met ZHA en hue. 2 jaar geleden overgegaan, de hue bridge ligt nu te verstoffen in de kast. Geen moment spijt van gehad.
Ik vermoed dat we toch verschillende usecase voor Hue hebben. Hier in mijn huis heb ik 50+ hue lampen met allemaal verschillende scenes. Soms heb ik wel 4 a 5 scenes achter een schakelaar zitten. Zelf heb ik geen fysiek schakelaars meer in het huis en alles werkt op de Hue schakelaars of op motionsensor. Dit is gewoon zeer slecht te vervangen met HA en z2m.
Denk het niet, zit hier ook wel rond de 50 devices. Heb ook alles op motion schakelaars en dimmer switches. Het maken van scenes stelt toch geen bal voor in HA? Kan me niet voorstellen dat een tweaker daar stuk op loopt. Dus ben wel benieuwd waar het dan precies mis ging?

[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 juli 2024 13:25]

Precies wat je aangeeft waar het niet stuk zou moeten lopen :) Ik krijg het niet voor elkaar om de scenes goed in te richten zoals ze waren. Moet wel eerlijk zeggen dat HA helemaal nieuw is voor mij en dat het geen onderdeel is van mijn homeautomation in dit huis. Scenes die ik maak kan ik nog niet lekker aanroepen vanuit homebridge. Dat laatste kan ik alleen als ik hem aanmaak in Z2M, maar het maken van scenes is daar nog vele malen slechter dan HA.
Ik krijg het niet voor elkaar om de scenes goed in te richten zoals ze waren.
Maar wat lukt er dan precies niet?
Het lukt me zeer slecht om dezelfde kleur op verschillende lampen te krijgen. Ik heb continue dat er wel één lamp een iets ander tint heeft. Of dan klik ik weer verkeerd en dan heeft opeens één lamp uit de scene een andere kleur.

Ook het toewijzen van een scene aan een schakelaar vind ik vrij omslachtig gaan.

Nog een nadeel is dat het allemaal niet lekker en stabiel werkt wanneer mijn NAS druk is. Maar dat is meer een probleem wat prima op te lossen is en puur aan mijzelf ligt.

Nu vergelijk een compleet homeautomation pakket, waar ik geen ervaring mee heb, met een app die specaal gebouwd is voor lampen. Maar daardoor komt wel elke keer de vraag "Waarom doe ik dit?".

Ik gebruikte dit topic overigens: forumtopic: [Tutorial] Migratie van Hue Bridge naar Z2M + HA (docker)
Tsja het is niet zo fancy als de hue app, maar wel gewoon functioneel. Voor het managen van verschillende lampen vind ik het makkelijk om light groups aan te maken, via helpers -> groups.
Bedankt voor je reactie. Ik zal er nogmaals naar kijken.
Ik moet zeggen dat ik het ook deels met je eens ben. Het is ook erg afhankelijk van je situatie. Als je heel veel verschillende lampen in een scene hebt die ook nog eens allemaal iets anders moeten doen dan is dat in zowel Home Assistant als in Z2M beide niet goed geregeld. Wat ik hier echt mis is dat je tijdens het maken van een scene lampen kunt koppelen, deze de juiste instellingen kunt geven en de scene kunt opslaan. Wat ik daarnaast ook mis in Home Assistant is de mogelijk om een scene te dimmen, zodat alle lampen relatief gezien mee dimmen. Nu nemen alle lampen standaard de intensiteit van de groep aan.

In de praktijk merk ik echter wel dat je in vrijwel alle gevallen wel een groep kunt maken van de lampen die je gezamenlijk wilt bedienen. Die groepen maak je in Z2M en die komen vanzelf in HA. Ik maak zelf de scene ook nog eens in Z2M, zodat de aansturing via Zigbee nog strakker gaat. Scenes maak je over het algemeen eenmalig. Dat is op zich in Z2M prima te doen. Zeker met groepen. De scenes kun je dan vanuit HA aanroepen, of als je wilt zelfs direct van de schakelaars.
Ik snap wel wat je bedoeld. Zelf ben ik ook overgeschakeld en de interface in de Hue app is echt wel heel erg goed om snel en gemakkelijk meerdere lampen in kleur en felheid aan te passen. Zo ver is Home Assistant niet. Nouja, scenes zijn ook een beetje anders in Home Assistant. Het gaat namelijk niet alleen om lampen, maar alle devices kunnen in een bepaalde state worden gezet via een scene. Dat maakt het een stuk breder, maar dus ook minder specifiek en lastiger qua interface.
Ja het is bizar dat een duur product zoals Hue dit niet kan.

Het zal ongetwijfeld een reden hebben, maar je betaald een vermogen voor hun producten, maar bent best wel beperkt.
Ik gebruikt zelf Z2MQTT om alles aan te slingeren (80+ apparaten)

Ik moet wel zeggen dat bijna alles wat ik van Hue heb altijd goed werkt en de batterijen van losse sensoren echt heel lang mee gaan (4+ jaar voor alle motion sensors hier)

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 22 juli 2024 13:25]

Precies. Hoezo, twee bridges? Alles voor één huishouden in één netwerk, en in eigen beheer. :)
Ikzelf heb ook 2 bridges doordat er een limiet zit aan het aantal devices wat 1 bridge aan kan ( 50 devices per bridge). Het loopt al snel op als je het hele huis hebt ge-hue'ed inclusief voor- en achtertuin + schakelaars en sensoren.

Ik heb alles via Home Asssistant lopen dus op zich heb ik er geen last van. Met de Hue app zelf is het wel wat vervelend omdat je daar steeds moet switchen tussen de bridges maar de Hue App gebruik ik gelukkig nagenoeg nooit.
Ikzelf heb ook 2 bridges doordat er een limiet zit aan het aantal devices wat 1 bridge aan kan ( 50 devices per bridge). Het loopt al snel op als je het hele huis hebt ge-hue'ed inclusief voor- en achtertuin + schakelaars en sensoren.
Dat is een kunstmatige beperking. Vervang de Hue bridges met ZHA of Z2M, en je hebt die beperking niet. Dan heb je uiteraard geen ondersteuning voor Hue-applicaties meer, maar ik zie dat niet als een verlies.
Dat is idd waar maar ik heb nu een acceptabele WAF (Wife Acceptance Factor). Ik ben bang dat die dropt als ik weer ga sleutelen aan de setup :o

Ik ben ondanks de 2 bridges helemaal content!
Ik ben met je eens dat de Hue app een goede WAF heeft, maar je kan met home assistent zo diep gaan in je automations dat je eigenlijk geen app meer nodig hebt.

Ook qua kosten scheelt het enorm. Je kan elke zigbee lamp in je systeem hangen, en hoeft dus niet altijd die peper dure hue lampen of sensors aan te schaffen.

Sinds ik over ben op HA heeft mijn smarthome echt een vlucht genomen. (Verslavend!)
Ik heb zelf ook met de Hue bridge en een losse zigbee hub. Beiden accepteren zigbee lampen en lights strips hoor. De enige reden voor de Hue bridge was voor koppeling met mijn ambilight tv om zo de 'media' surround lampen groep mee laten kleuren met de tv (ambilight+hue) .

De goedkopere zigbee lampen hebben soms net wel iets afwijkende kleuren (lichtelijk paars) ipv blauw-wit. Lightstrips kleuren vrijwel identiek aan tv ambilight.
Ik heb ook HA, maar gebruik primair Hue voor het aansturen. En HA stuurt de Hue bridge aan.
Op die manier als HA ooit vervelend doet, kan ik nog steeds alles bedienen. En uit ervaring weet ik dat HA vaker vervelend doet dan de Hue Bridge/Software.
En uit ervaring weet ik dat HA vaker vervelend doet dan de Hue Bridge/Software.
Mijn HA is bijzonder stabiel. Al zou die onstabiel zijn, dan kan ik alsnog terugvallen op Z2M, die ik apart draai vanwege een gunstigere plaatsing van de Zigbee stick.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:25]

Maar dat is toch eigenlijk niet nodig met Zigbee? Hard-wired apparaten werken als repeater in je netwerk.
Ik heb het ook zo draaien, HA ziet ook direct mijn Hue Scene's. Ik vind de Hue app om scene's te maken veel fijner dan dat je dat in HA moet doen.
Mee eens en ik heb nog een derde backup.
Twee gira zigbee schakelaars die direct verbonden zijn met de lampen. Mocht de bridge er de brui aan geven dan kan ik ze zo nog bedienen.
Ik heb een aantal Ecodim Zigbee draaiknop-dimmers die ook te bedienen zijn zonder bridge. Echter, in de praktijk worden ze nooit met de hand bediend. De Zigbee-dimmer zonder knop is ook met pulsdrukkers te bedienen en werkt 100% stabiel.
Die heb ik ook, maar vind het erg ongemakkelijk om ze 1 op 1 te linken en aan te passen. Als je een knop wil linken aan 7 lampen, moet je de knop naast alle 7 lampen houden en ze een voor 1 in pairing mode zetten en hopen dat je geen andere scènes per knop wil. In de Hue app is dat een paar klikken werk.
Als je een knop wil linken aan 7 lampen, moet je de knop naast alle 7 lampen houden en ze een voor 1 in pairing mode zetten en hopen dat je geen andere scènes per knop wil.
Het configureren dat apparaten onderling samen kunnen werken heet binding. Met Z2M kan je dat op afstand configureren tussen apparaten die binding ondersteunen.
Ik heb Home Assistant geinstalleerd op m'n Synology NAS, omdat ik er veel over hoor, maar hoe werkt het? Wat vervangt het? Wat is het nut om het lokaal te draaien?
Over die vragen kun je inmiddels een heel boek schrijven. Ik zou hier beginnen: https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/2165986
Met Home Assistant knoop je oneindig veel platforms aan elkaar. Je kunt bij wijze van spreken een IKEA drukschakelaar gebruiken om de claxon van je auto te laten klinken. Veel mensen slimme apparaten als apparaten die je met een app kan bedienen. Feitelijk zijn slimme apparaten die kan opnemen in een regelsysteem. Je kan er dus voor zorgen dat hygrometer van honeywell gebruikt kan worden om een LG airco te sturen. Vervolgens kun je er ook nog allerlei voorwaarden aan stellen. Als de vochtigheid sneller dan 2% per minuut stijgt dan moet de airco gaan ontvochtigen of gaan ventileren. De mogelijkheden zijn oneindig.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan25 februari 2024 10:53
Home Assistant aanslingeren met ZHA of z2m
Dat is voor heel veel mensen (non Tweakers) geen reeele optie. Niet in de laatste plaats omdat dat nogal wat onderhoud vergt los van het initiele inrichten; patchen; configureren, versie upgrades etc. Dat wordt bij Hue allemaal (op de configuratie na maar dat is bij Hue ook veel makkelijker dan bij HA) voor je gedaan.
Niet mee eens. Die mening was 4 jaar geleden wellicht valide, inmiddels kun je plug n play aan de slag. Heb zelf een green gekocht met connect stick en het werkt gewoon OOB.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan25 februari 2024 12:29
Totdat een update weer eens wat breekt, totdat je moet updaten etc. Dat is voor de doorsnede consument echt nog niet geschikt.
Dat gebeurt eigenlijk niet meer. De situatie is anders nu.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @langestefan25 februari 2024 13:22
Dat gebeurt nog met regelmaat. Bij veel updates worden de breaking updates vermeld. Daarbij ben je soms afhankelijk van 3rd party support waardoor je nooit weet hoe lang iets wordt ondersteund. Voor de Tweaker is HA prachtig. Voor de doorsnede consument totaal ongeschikt helaas.
Dat is een beetje een raar argument. We hebben het toch over zigbee? Als je het over heel HA breed gaat trekken dan is het zo dat er af en toe een breaking change is ja. Al heb ik de afgelopen 2 jaar niks meegemaakt, maar dat zal wel persoonlijk zijn...
Twee bridges gebruiken. Je moet echter switchen tussen de bridges en kan niet alle lampen in 1 overzicht zien.
De Hue app is toch al een draak van een app geworden. Zelfs op een snelle iPhone/iPad is het hakkelig. Ik heb alles overgeheveld naar Home Assistant waar 2 bridges wel transparant te gebruiken zijn.
Heb je veel apparaten er in hangen? Hier geen last van hakkelen
Ze zijn volgens mij op een webbased platformonafhankelijk framework overgestapt, zoals Ziggo en NPO met hun geweldige apps. Liep het native allemaal soepel op iOS, sinds een update ergens vorig jaar is het om te janken.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Exirion25 februari 2024 16:27
Ik herken dit absoluut niet. De app performed prima bij mij op meerdere toestellen. Dat nadeel lijkt dus niet voor iedereen te gelden.
Klopt, dat is wat onhandig, maar ik gebruik de Hue app ook alleen maar bij wijzigen van basis instellingen of toevoegen van lampen. Verder geen lastvan, Apple Homekit pakt alle scene's e.d. gewoon op, en met opdrachten en automatiseringen heb je de Hue app al bijna nooit meer nodig.

Home assistent nooit wat mee gedaan, zal die app eens downloaden en rondkijken.
HomeAssistant is niet "gewoon een app" maar eigenlijk een soort "extra bridge" die met heel veel verschillende systemen kan praten zodat je alles vanuit één centraal systeem kan beheren in plaats van losse apps voor elk ding wat je gebruikt (maar dat kan nog wel). Deze kan dus ook met de Hue bridge praten om zaken aan te sturen. Met de juiste hardware kan je (mocht je dat willen) zelfs de Hue bridge in z'n geheel vervangen maar dan kan je de Hue app niet meer gebruiken en moet alles via HA.
Ik vind Apple Homekit dan weer een draak om mee te werken.
Ben zelf nu alles aan het overhevelen naar Homey Pro. Persoonlijk vind ik Homekit alles behalve overzichtelijk.

Gebruiken hier ook bijna niet de app. Heb in alle kamers een Hue Tap Dial hangen. Met name voor de lampen op Bridge2 handig, daar kom ik zelden voor in de Philips Hue app.
Hue Essentials biedt deze functionaliteit wel. Hiermee kun je al je lampen op één pagina zien. Ik heb namelijk twee bridges omdat ik een dual monitor setup heb, elk met een Hue ledstrip die ik synchroniseer met games. Helaas kan ik dit niet doen met slechts één bridge voor twee verschillende schermen. Dat is best jammer, maar daarom moest ik binnen mijn systeem een virtuele kopie van de Hue app maken via een sandbox om dit voor elkaar te krijgen met twee verschillende schermen. Leuk creatief wel maar wel onnodig als hue dit soort ondersteuning zou bieden..
We hebben hier 2 bridges met aparte accounts, om de buitenhuis bediening mogelijk te maken.
Een bridge is voor de begane grond binnen.
Een tweede voor de bovenverdieping en de buitenverlichting.
Werkt prima met de automatisering van lampen en losse schakelaars. Dus de app heb ik zelden nodig.
Via de app is het wat bewerkelijker om de lampen te bedienen, omdat je moet switchen tussen de bridges als je de andere groep wilt benaderen. Ik heb wel een aantal widgets aangemaakt voor specifieke scenes.
Ik heb daarom nu alles in Homekit zitten en raak de Hue app niet aan, alleen bij het toevoegen van nieuwe schakelaars of lampen. Homekit maakt er gelukkig geen onderscheid in.

Ik vind de Hue app soms wel fijner met scene's dus ben blij als ik deze weer kan gebruiken.
Twee accounts, werkt best prima in 1 app, je schakelt tussen bridges. Wij hebben er 1 voor boven en 1 voor beneden.
Een kennis van mij heeft dat probleem.
Overal HUE lampen plaatsen, zowel binnen als buiten.
Plus dat er veel armaturen worden gebruikt, waarin meerdere hue lampen zitten.
Plus alle schakelaars die ook als node meetellen. Gaat heel hard.
Ik heb een Bridge voor Binnen, en een voor Buiten. Aan de Buiten Bridge hangen ook de lampen welke aangestuurd worden door een bewegingsmelder en alle buitenverlichting welke op gezette tijden aan en uit gaan. Zo heb ik daar ook geen buitenshuistoegang voor nodig. Ook hoef ik dan zelden te wisselen tussen de Bridges en heb ik op de Binnen Bridge nog wat ruimte.

[Reactie gewijzigd door uray op 22 juli 2024 13:25]

dit is wel een fijne tip. Ik was me al aan het verdiepen erin om te kijken naar de mogelijkheden voordat het allemaal mogelijk is om met 2 bridges op 1 account te werken.

Maar idd voor buiten staan mijn lampen ook op gezette tijden en kom ik er eigenlijk bijna niet aan.

Thanks
Io gebruik iConnectHue, die ondersteund meerdere bridges en daar kan je veel meer mee configureren, het maakt bijvoorbeeld meer opties beschikbaar voor de schakelaars.
Je kan gewoon 2 bridges alleen moet je dan in de app schakkelen tussen de bridges, als ik het goed lees kun je straks alles zien van meerdere bridges!
HomePod of Apple TV4K kopen, Hue eruit of update voor Thread en dan gewoon genoeg lampen hebben zodat het mesh netwerk voldoende dekking heeft.

Ik heb zelf de goedkoopste Wiz lampen gekregen van iemand en die zijn allemaal Thread compatible dus ik heb alle (trage) Philips spullen bij een familielid gedumpt.
Of meerdere huizen, dus meerdere bridges.
Ik heb lang die theoretische limiet van 1 bridge overschreden, maar soms begon het wat 'raar' te doen.
Ik heb nu een bridge voor de verlichting binnenshuis, en een 2de voor alle buitenverlichting.
Ik kan beide in de app zien, maar niet tegelijk. Linksboven moet ik switchen van de ene naar de andere.
Op zich voor mij geen dealbraker dat ik niet ALLES ineens meer kan zien. Het meeste doen we met remotes en 2 buitensensors. De app in mindere mate, en dan vooral maar voor binnen.
Het zou mooier zijn als ze een keer een nieuwe bridge uit brengen die hogere limieten lampen en accessoires mogelijk maakt

[Reactie gewijzigd door Loen op 22 juli 2024 13:25]

50 lampen is best veel in een woning of niet :D?

Ik heb nu zelf 8 lampen in woonkamer, 3 in keuken, 3 in de gang boven, 3 op zolder, en rond 2 per slaapkamer x4 kamers. In totaal 25 lampen.
Tikt vrij vlot aan met spotjes en sfeerverlichting, buitenverlichting etc. In mijn vorige woning rond ~80 zigbee lampen. Vanzelfsprekend in homekit gegroepeerd waar nuttig maar nog altijd individueel aanstuurbaar mocht het nodig zijn.
Dat valt wel mee, we hebben een nieuwbouw woning met de nodige spots maar bijvoorbeeld ook een lamp boven de eettafel met 8 losse lampen. Daarnaast nog wat bewegings- en licht schakelaars en losse schakelaars voor de scenes zonder smartphone te kunnen bedienen. zo gaat het toch hard.
Uhm....Ja en maarliefst 10 accessoires zoals dimmers en sensors...Ik kom ook nog niet aan de 50 lampen maar merk al wel na zo een 20 lampen en 10 accessoires dat er vertragingen/verminderde connectiviteit optreedt. Wat mij betreft mag er echt wel een nieuwe bridge komen.
Nou, dat dacht ik dus ook. Maar het is echt niet moeilijk. Zo nemen gradient lampen meer dan 1 'slot' in, en zie ook lampen zoals de Hue Ensis welke boven en onder apart aan te sturen is, dat zijn er ook al direct 2 dus.

Daarnaast heb ik hier ook allemaal Hue Scenic schakelaars op de muren gemonteerd. De lampen hebben altijd energie, zodat ik ze altijd digitaal kan schakelen. En met de schakelaars kan het dus ook. Alleen die schakelaars zijn óók weer Zigbee devices en nemen ook weer een slot in. En misschien zelfs meer.

Als ik aan Google vraag of 'ie mn lampen uit wil doen, zegt hij dat hij 32 lampen uit doet (daarin is de Ensis dus ook geteld als 2 lampen) maar desalniettemin zit mijn Hue bridge op 2 slots na, helemaal vol.

Ik ga ook écht geen 2e bridge van Hue kopen, het is allemaal duur genoeg en in feite is het natuurlijk bullshit dat het niet zou kunnen. Dit moet gewoon in 1 apparaat werken.

Sterker nog: ik ben al langzamerhand een aantal lampen (die mijn wederhelft toch niet met de Hue app bedient) naar mijn Home Assistant setup met Zigbee stick aan het migreren. Dit soort acties werken daar niet aan mee. Eigenlijk wil ik die hele Hue bridge, en Signify's policy om verplicht een account aan te maken, er helemaal uit trekken....
Totdat je met GU-10 spotjes en ledstrips e.d. gaat werken, die bij besturing per individuele lamp heel snel optellen. Dan zit je echt zó over die 50 heen. Veel meer wil je sowieso niet aan één bridge knopen als je je netwerk nog een beetje snel en stabiel wil houden, dus meerdere bridges zal voor veel mensen zeer welkom zijn.

Hier is de zigbee boel dan ook opgedeeld in 3 aparte netwerken, 1 hue bridge, 1 ikea bridge en een conbee-II voor de rest. Deels vanwege het beperkte bereik van zigbee (vs bijv. z-wave), maar ook wel om niet teveel hops tussen bridge en device te krijgen. Ik was van plan de ikea bridge uit te faseren, maar dan kreeg ik echt teveel devices op één v/d bridges (de conbee) met merkbare vertraging tot gevolg. Die blijft dus toch maar in gebruik. Uiteindelijk boeit het me ook niet echt welke bridge er precies tussen welke lamp en Home Assistant zit, het werkt uiteindelijk toch hetzelfde.

Even als tegenvoorbeeld (ex motion sensors, bedieningsknoppen, etc.), ik ga er met 3 van de ruimtes/zones al ruim overheen:
- Inloopkast: 6 spots, 8 ledstrip controllers = 14 lamp devices.
- Thuisbioscoop: 18 spots (2 per up-down wandlamp, 2x 3 op een rij in het plafond) + 3 ledstrips = 21 lamp devices
- Achtertuin: 14 spots, 6 ledstrips, 4 groepen tuinspots = 24 lamp/switch devices.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 22 juli 2024 13:25]

Volgens mij tellen dimmers en switches ook mee.
50 lampen voor in een woning is zeker niet veel. Wij hebben op de begane grond nu al 21 hue spots en een ledstrip en een lamp bij de voordeur. En dan zijn er nog een aantal hue stekkers en dan hebben we nog een handvol schakelaarmodules. Volgende week komen er nog 2 hanglampen bij met in totaal 11 lampen. En dat is alleen de begane grond! Uiteindelijk zullen zeker niet alle lampen in huis Hue lampen zijn. Maar we komen straks wel over de 50 lampen die op een bridge aangesloten moeten worden. Ik heb voorheen Tuya lampen geprobeerd, daar was ik niet helemaal tevreden over. Die bleven te fel wanneer zelfs tot 1% gedimd. Tevens verloren ze nogal regelmatig verbinding met de server waar ze aan gekoppeld waren. Sinds Hue heb ik van geen van bovenstaande meer last. Het enige is dat de lampen wel een stuk duurder zijn.
Geen licht schakelaars, dimmers, knoppen, smart powerplugs? Enzovoort.. best wel veel, nietwaar??

Ik hoop dat ze Hue rack versie voor serverkast gaan uitbrengen lol

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 juli 2024 13:25]

ben ooit met 3 begonnen, heb nu 39 hue items die via de bridge bedient worden (knoppen, lampen, sensors, stopcontacten etc). Het loopt vrij snel op. Deze zomer komen daar nog 8 bij denk ik voor buiten gebruik.
Ligt aan je woning. Wij hebben vorige maand een 4e hub geplaatst omdat ik tegen de limiten van 63 lampen per hub aanliep.
Op dit moment 180+ lampen en andere geschakelde devices.

Fijn dat binnenkort alles vanuit 1 account is te regelen, maar wat me niet duidelijk is, is hoe je huisgenoten toegang gaat geven zonder je accountgegevens te delen. Ik doe dit nu met Hue essentials, maar helaas is die app nogal buggy en lijkt de ontwikkelaar niet heel actief meer.

Hopelijk gaat Signify ook wat aan de stabiliteit doen. Ik heb alle hallen en trappen op een eigen hub gegooid en moest dus ook alle motion sensors migreren. Waar dit jaren stabiel heeft gedraaid heb ik na de migratie niets dan ellende. Meer dan twee sensoren koppelen deed ik voorheen in Hue Essentials, maar die functie is kapot. Opgelost door sensoren toe te voegen om langere hallen in delen te splitsen die door max 2 sensoren worden bediend en via Hue Labs de sensoren gekoppeld. Dit werkt redelijk, maar regelmatig weigeren er sensoren. Heel storend voor een premium product.
Je geeft het zelf al aan. Het gaat verbazingwekkend snel.
Mijn persoonlijke situatie is dat ik bijvoorbeeld in de gang/overloop/zolder lampen heb met bewegingsensoren (voornamelijk voor de kinderen, maar het is eigenlijk superhandig). 2 lampen per armatuur. 3 sensoren zijn al 9 apparaten zonder één 'echte' kamer. Als je met spotjes gaat werken gaat het ook al snel. M'n keuken 6 lampen een lichtstrip onder de kastjes voor praktisch werklicht op de aanrecht. 7 in totaal. Enz. enz. enz.
(Denk ook aan andere bewegingsensoren en schakelaars en zo).

Ik gebruik zelf Home Assistant en geen Hue hub, maar het aantal Zigbee apparaten gaat verbazingwekkend hard als je er eenmaal voor gaat.
Ik heb alleen al 10 lampen voor mijn Philips Hue sync box. Dan moet de rest van het huis nog komen. Veel lampen bestaan ook nog eens uit 3 "peertjes". Dan gaat het hard.

Edit: En inderdaad heb ik op veel plaatsen een motion sensor, want zelf lampen aanmaken is zo 2010.

[Reactie gewijzigd door WiXX op 22 juli 2024 13:25]

Je zit er zo aan met binnen- en buitenverlichting plus bedieningsspul.
Hou er rekening mee dat sommige hue armaturen voor meer dan 1 lamp tellen.
Onze lamp in de zithoek heeft een ledbalk + 3 spotjes = 4 lampen. Dus zo tikt het wel snel op hoor.
Ik zit aan 82 zigbee devices en ben nog niet 100% klaar
Ik heb al 30 spotjes door mn huis heen, daar komt de rest nog bij, incl afstandsbedieningen. Twee bridges is niet heel ruim hier...
Precies, tot zover binnenshuis en dan gaat het bij mij verder met 10 spotjes onder de overkapping, per kamer 1of 2 Hue dimmers binnen, licht/bewegingssensoren, buitenlamp voordeur, ledstrip onder kast, zoon met Hue led om zijn gaming monitor…. Dan zit je zo op 50+ 🧐.
Een tweede bridge op eenzelfde account is geen overbodige luxe en beter nog een nieuwe versie die veel meer devices aankan.
De limiet is niet fixed, als je erover gaat kan je problemen krijgen, ik ben er niet over maar ik heb al problemen gehad.

De bottleneck zit hem niet lauter in de bridge zelf maar in het netwerk, elke bridge is namelijk master van een zigbee netwerk waarbij de lampen als nodes een mesh netwerk aanmaken. Dat netwerk heeft uiteraard een limiet en die limiet word niet enkel door de bridge maar tevens door alle deelnemers bepaald. Immers al het verkeer naar de lampen/accesoires buiten het bereik van de bridge word via de andere lampen door gecommuniceerd.

Ik krijg problemen als ik een feestje hou waarbij de tuinverlichting in een hue labs effect draaien en 10 lampen in entertainment modus draaien met een speciale app die ze extreem snel aanstuurt op muziek (feitelijk een discotheek). Merk daarbij op dat op het benedenverdiep zowel buiten als binnen de lampen perfect werken, de bridge heeft dus geen enkel probleem om dat verkeer uit te zenden.

Maar dan kom je op de slaapkamer, motion sensor moet via de overige lampen naar de bridge communiceren en terug om de lampen van de slaapkamer aan te sturen, normaal is dat instant, nu plots 30 tot 60 seconden wachten voor die communicatie heen en weer geraakt.

Verder liggen testen, een lamp van kleur laten wisselen via de app beneden (in rechtstreeks bereik van Bridge) terwijl "party mode" aanstaat, geen probleem. Lamp boven (buiten rechtstreeks bereik van bridge) hetzelfde laten doen, gigantische vertraging.

Lang verhaal kort, als men de limiet hoger wilt leggen dan zal ook de troughput van de lampen omhoog moeten waarbij ik niet weet maar wel vrees dat dit niet lauter software is.
De limiet is niet fixed, als je erover gaat kan je problemen krijgen, ik ben er niet over maar ik heb al problemen gehad.

De bottleneck zit hem niet lauter in de bridge zelf maar in het netwerk, elke bridge is namelijk master van een zigbee netwerk waarbij de lampen als nodes een mesh netwerk aanmaken. Dat netwerk heeft uiteraard een limiet en die limiet word niet enkel door de bridge maar tevens door alle deelnemers bepaald. Immers al het verkeer naar de lampen/accesoires buiten het bereik van de bridge word via de andere lampen door gecommuniceerd.

Ik krijg problemen als ik een feestje hou waarbij de tuinverlichting in een hue labs effect draaien en 10 lampen in entertainment modus draaien met een speciale app die ze extreem snel aanstuurt op muziek (feitelijk een discotheek). Merk daarbij op dat op het benedenverdiep zowel buiten als binnen de lampen perfect werken, de bridge heeft dus geen enkel probleem om dat verkeer uit te zenden.

Maar dan kom je op de slaapkamer, motion sensor moet via de overige lampen naar de bridge communiceren en terug om de lampen van de slaapkamer aan te sturen, normaal is dat instant, nu plots 30 tot 60 seconden wachten voor die communicatie heen en weer geraakt.

Verder liggen testen, een lamp van kleur laten wisselen via de app beneden (in rechtstreeks bereik van Bridge) terwijl "party mode" aanstaat, geen probleem. Lamp boven (buiten rechtstreeks bereik van bridge) hetzelfde laten doen, gigantische vertraging.

Lang verhaal kort, als men de limiet hoger wilt leggen dan zal ook de troughput van de lampen omhoog moeten waarbij ik niet weet maar wel vrees dat dit niet lauter software is.
De limiet zit in de bridge en niet in de lampen….
Signify heeft professionele bridges die honderden lampen aan kunnen over het standaard zigbee protocol. Helaas zijn deze bridges niet voor consumenten beschikbaar.
En zijn die honderden lampen dan plug en play, beste lampen zoek het zelf maar uit op 1 zigbee netwerk?
Of stuurt die bridge meerdere zigbee netwerken aan (wat bij de consumenten versie neerkomt op meerdere bridges) waarbij een specialist correcties aanmaakt in de config van de hubs (lampen) zodat er geen bottlenecks onstaan omdat al het verkeer via 1 hub (lamp) begint te lopen omdat er toevallig 1 lamp in de overloop hangt langs waar al het verkeer begint te lopen.

Oprechte vraag overigens.

Edit: zijn dat ook dezelfde Hue lampen die gebruikt worden aan dezelfde prijs? Als het andere lampen zijn kunnen ze namelijk ook andere hardware aan boord hebben.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 22 juli 2024 13:25]

En zijn die honderden lampen dan plug en play, beste lampen zoek het zelf maar uit op 1 zigbee netwerk?
Of stuurt die bridge meerdere zigbee netwerken aan (wat bij de consumenten versie neerkomt op meerdere bridges) waarbij een specialist correcties aanmaakt in de config van de hubs (lampen) zodat er geen bottlenecks onstaan omdat al het verkeer via 1 hub (lamp) begint te lopen omdat er toevallig 1 lamp in de overloop hangt langs waar al het verkeer begint te lopen.

Oprechte vraag overigens.

Edit: zijn dat ook dezelfde Hue lampen die gebruikt worden aan dezelfde prijs? Als het andere lampen zijn kunnen ze namelijk ook andere hardware aan boord hebben.
In de tijd dat ik er werkte was alles plug en play en zat alles in 1 Zigbee netwerk. Ik neem an dat het voor de professionele markt alleen maar eenvoudiger is geworden.
Zijn niet dezelfde lampen, maar de Zigbee protocollen zijn hetzelfde.
Uit de specs van LCN1850/05 welke rated is tot 150 lampen gebruikt die ZigBee PRO standard (IEEE 802.15.4, WPAN)

Een hedendaagse Hue bridge gebruikt Zigbee 3.0

Als ik dan even naar wat is het verschil want ik wist het ook niet 1-2-3

https://www.cdebyte.com/news/542

Dan komt het erop neer dat we hier echt over 2 verschillende protocollen spreken, de Pro variant ben je verplicht bij 1 en dezelfde fabrikant te blijven omdat er totaal geen focus is op een open systeem maar dat laat die ene fabrikant wel toe ver af te wijken van de algemene standaard om specifieke usecases te ondersteunen. De Pro focust zich op stabiliteit, op routing, op complexe mesh netwerken.

Zigbee 3.0 ligt dan weer heel hard te focussen op power consumption, die lampen krijgen een energy rating maar ook veel accesoires zijn battery powered. Hier kan je alles van alle fabrikanten samen gooien zonder probleem maar heel belangerijk, complexe mesh netwerken (van bijvoorbeeld 200 lampen) die stabiel lopen is helemaal niet de use case van 3.0.
Inderdaad!! En de mogelijkheid om een backup van je setup te maken zodat als er eens wat geks gebeurd met de Bridge je snel je oude setup weer op orde hebt ipv alles opnieuw te moeten doen vanaf scratch.
Ik zou het mooier vinden als je ook de bridges in de app dan kan mergen. Nu moet je iedere keer van bridge naar bridge gaan.
Dat is volgens mij de hele insteek (van dit bericht). Als je het onder 1 account kan doen, zoals dit bericht voorspiegelt, hoop ik inderdaad dat alles in 1 lijst komt.
Helaas, te laat. Ik ben net over gestapt op Home assistant van 2 Hue bridges en 1 Ikea Dirigera. Het is veel werk, er is veel in te stellen, maar dan ben je wel in 1 keer helemaal klaar.

Ik had dan ook liever een Pro bridge gehad voor Hue, gewoon meer apparaten op 1 bridge.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 13:25]

Ik heb veel liever bridges zonder verplicht een account aan te moeten maken. De Zigbee-dongle voor aan Home Assistant ligt al een tijdje klaar!
Ben ik nou gek of moest matter de hue bridge onnodig maken?
Matter zit niet in de lampen, maar in de bridge.
Mooi nieuws, al zou een hoger maximum inderdaad beter zijn in een nieuwe Bridge-versie. Zou te doen moeten zijn, lijkt me.

Overigens is een maximum van 50 lampen de fabrieksopgave die Philips zelf geeft. In werkelijkheid passen er 63 lampen op één Bridge. Lijkt een hoop voor één huis, maar als je bijvoorbeeld dit soort lampen hebt hangen telt dat als als 5 Hue-lampen (5x GU10), dus het tikt best snel aan.
Als je hier traditionele lampen in plaatst en de dimmer/schakelaar voorziet van een Zigbee/Matter uitvoering , dan ziet de Bridge dit als 1 lamp waarmee je de schakelaar ook nog gewoon kan gebruiken. Tenzij je deze lampen individueel wil aansturen dan zit je inderdaad vast aan Hue lampen.
Ik groepeer lampen altijd in kamers/zones via de Hue app, dus in principe stuur ik deze ook nooit individueel aan.
Is Philips nog steeds van plan om een account te verplichten? Ik heb dit al jaren lokaal draaien zonder cloud access o.i.d., en wil dat graag zo houden.
Ja, Signify is dat nog steeds van plan.
Het "gebruikers die hun oude Bridge willen upgraden, maar tegelijkertijd hun oude hub niet willen verwijderen" argument begrijp ik niet helemaal. Er is momenteel de Hue Bridge 1.0 en de Hue Bridge 2.0? De Hue Bridge 1.0 wordt al een paar jaar niet meer ondersteund. Dus begrijp niet helemaal wat er te upgraden valt als je Bridge nu nog ondersteund word. Mogelijk komt er een Hue Bridge 3.0?

Een Bridge die meer dan 50 lampen ondersteund lijkt mij ook logischer.
Helaas is de tekst op de Hue website heel anders en spreekt het bijvoorbeeld niet over gebruikers die upgraden.

Een nieuwe 3.0 bridge, met PoE en ondersteuning voor meer lampen/complexere automatisering/knoppen/etc., zou welkom zijn. Maar ik heb er een hard hoofd in dat we dit jaar een nieuwe bridge zullen zien.
Yes, dat werd tijd ook zeg!
Ik heb hier drie Hue bridges in huis, eentje voor elke verdieping. Je hebt drie aparte e-mail adressen nodig en als je wil switchen tussen je lampen op zolder en lampen in je woonkamer (begane grond) dan moet je dus eerst je naar je andere bridge toe voordat je de juiste lampen ziet in de Hue app.
Nu heb ik geen vijftig Hue lampen in huis maar diverse lichtrecepten, Friends of Hue lichtschakelaars en de binnen- en buitensensoren tellen ook zwaar mee. Al met al gingen bij mij op de vreemdste momenten spontaan lichten aan en uit en ik heb het vermoeden dat dit kwam omdat er teveel units in een bridge zaten.
Toen ik dat namelijk had aangepast en de lampen, lichtschakelaars en sensoren verdeeld over meerdere bridges, heb ik er geen last meer van gehad.

Wat trouwens ook een nadeel is van meerdere bridges in je huis is dat je met een lichtschakelaar die op de begane grond aan de wand hangt, niet een lamp boven (op de overloop) aan kan doen.
Omdat de lamp boven op de overloop op een andere bridge zit dan de schakelaar die beneden op de bridge zit. Ze zien elkaar dus niet en kunnen dus ook niet met elkaar communiceren. Echte “First World Problems” zeg maar.

Nu weet ik dat je met bv. Apple HomeKit alles wel in één keer kan aansturen, zonder te hoeven schakelen tussen de bridges. Dat heb ik inmiddels gedaan en heb daardoor al een bridge er tussen uit kunnen halen.

Toch is het fijn dat Philips Hue nu met een oplossing komt waardoor mijn eenvoudige leventje hopelijk weer ietsje gemakkelijker zal worden.
Ik gebruik de iConnectHue App en daarin kun je gewoon meerdere bridge's gebruiken zonder ingewikkelde handelingen of switchen van accounts of bridge. Ik denk dat deze app dat al zeker twee jaar heeft.
Dat is inderdaad een hele fijne app met gebruik van 2 bridges maar ook veel prettiger gebruikersinterface waarin je snel tussen 'kamers/ruimtes' aanpassingen kan doen.

Goede tip!
Yep. Geweldige app. Kost wel wat maar het wordt heel actief voorzien van updates.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.