Signify stopt met experimenteel platform Hue Labs

Signify stopt met het platform Hue Labs. Gebruikers konden daarmee nieuwe features voor Hue-verlichting uittesten. Vanaf juni is het niet meer mogelijk nieuwe tools te testen, al blijven werkende integraties nog na die periode werken. Bètafuncties blijven wel in de app staan.

Signify schrijft op een ondersteuningspagina dat het de stekker per juni 2024 uit het platform trekt. Het bedrijf zegt dat het platform zo succesvol was dat het kan stoppen en nieuwe features voortaan in de Hue-app kunnen worden getest.

Hue Labs stopt in juni. Na die tijd kunnen gebruikers geen bestaande 'formules', zoals de bètatools heten, meer wijzigen. Ook worden er dan geen nieuwe meer toegevoegd. Wel blijven bestaande geautomatiseerde formules werken als gebruikers die hebben ingesteld. Handmatig geactiveerde formules worden vervangen door Scènes in de Hue-app.

Hue Labs

Via Hue Labs was het mogelijk om bepaalde functionaliteiten te koppelen aan producten die via Hue waren gekoppeld, vooral verlichting. Zo konden gebruikers hun lampen laten knipperen tijdens een sportsessie of lichten afstemmen op een meditatiesessie. Signify zegt door de jaren heen veel feedback van gebruikers te hebben ontvangen over de tool. Het bedrijf zegt dat het platform altijd bedoeld was als een experiment om zelf nieuwe functies voor Hue te bedenken. "Veel van deze ideeën waren zo populair dat we ze direct in de app hebben verwerkt", schrijft het bedrijf. Daarom blijven er bètatests van nieuwe features in de Hue-app zitten, zegt Signify.

Bestaande formules blijven in de app bestaan, zegt het bedrijf. In de praktijk betekent dit dat gebruikers soms zelf een nieuwe functionaliteit moeten instellen. Het bedrijf heeft daarvoor een schema gemaakt. Voor sommige formules is er echter geen bijbehorende scène. Andere functies 'volgen later', zegt Signify.

Hue Labs schema

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

22-03-2024 • 16:26

56

Reacties (56)

56
56
30
0
0
6
Wijzig sortering
Het zou echt balen zijn, ik gebruik 'Sunlight as a switch' die de lampen vanzelf aandoet als het buiten begint te schemeren. De hoeveelheid licht wordt gecheckt door een Hue bewegingssensor op m'n vensterbank, die ook als lichtsensor werkt. Het handige is dat je zelf kan bepalen hoe donker het moet zijn voordat je lampen aan gaan, zonder dat je vastzit aan de zonsondergang tijdstip.
Tot nu toe heb ik geen andere manier gevonden om dit zonder Hue labs zo te regelen.
Home assistant kan dit feilloos. Ik ben na het verplicht stellen van een account overgestapt op home assistant en zou echt niet meer terug willen. Ja het is even wat werk, maar de mogelijkheden die je krijgt om te automatiseren zijn eindeloos.
Hier hetzelfde. Met als bijkomend voordeel dat je moeiteloos hardware van andere leveranciers kunt toevoegen.
Hier ook net alles overgezet. Alleen de friends of hue schakelaars nog niet, die werken nog niet met zha maar daar wordt aan gewerkt. Die lopen nu nog via de bridge. Zodra die ondersteuning er is kan de bridge weg.
Zigbee2mqtt is daarin net wat verder, dus daar ben ik voor gegaan. Alle Enocean schakelaars werken hier dus. Enige issue wat ik had was dat de eerste generatie Hue lampen niet lekker werken met de sonoff E dongle. Mijn allereerste set van 3 lampen wilde wel verbinden, maar gingen na ongeveer 30 minuten offline. Die dus nu maar vervangen voor nieuwe lampen, deze keer geen Hue. En nu dus 2 hue hubs en een dirigera hub kwijt, alles via Z2M en 1 dongle, nu met 96 verbonden zigbee devices. Nog steeds bizar dat Signify nooit een hub heeft uitgebracht die meer aan kon en ook bizar dat 2 hubs niet echt lekker samen werken.

[Reactie gewijzigd door cmegens op 22 juli 2024 18:20]

Dit begint inderdaad zo langzaamaan een groot nadeel te worden van de bridge. Ik zit zelf op 36 lampen, maar mijn huis is niet zo groot. Ik kan me voorstellen dat als je een grote villa hebt, dat 50 lampen te weinig is. Nu komt er wel net iets uit zodat je 2 bridges onder 1 account kan gebruiken, maar dat voelt een beetje als lapmiddel. Maak gewoon een Bridge++ die 250 lampen kan aansturen, zo moeilijk kan dat toch niet zijn? Wat meer RAM, een wat snellere CPU en een zwaardere Zigbee controller. Prima te doen.
2 onder een kap en dus 96 devices. Met wat spots en luxe hanglampen met meerdere lampen kom je al snel een heel eind. Ook heb ik alle schakelaars op zigbee hangen en veel kamers voorzien van een Motion sensor. Plaats daar nog wat deur en raam sensoren bij en wat slimme rolgordijnen en je komt al snel op een heel aantal.
Home Assistant OS is echt goed met Hue. Kan je alles mee aansturen. Maak het zo gek als je wilt.
Hue labs is/was niet meer dan een cloud waar je templates kon vinden die je kon installeren op je hue hub. Het idee was namelijk dat elke consument zonder enige kennis de lampen kon beginnen automatiseren zonder zelf kennis te hebben.

Echter om eerlijk te zijn, Hue labs was goed voor wat show te verkopen maar van het moment je iets serieus wou vielen die templates heel snel door de mand.

Dan kom je bij het volgende probleem en namelijk jou vraag, hoe kun je iets serieus gaan doen met Hue. Met de standaard apps van Phillips, niet, die geven geen omgeving om echt zelf iets te gaan automatiseren omdat dat niet user friendly genoeg was, je moet naar third party apps.

All 4 hue is momenteel mijn default waarmee je jouw integratie perfect zelf kunt doen met enkel een Hue Hub.
Echter je komt er al snel achter dat als je diepere logica in je automatiseringen wilt steken het allemaal wel kan maar echt handig om de logica op te bouwen en met name rekening te houden met meerdere condities is het allemaal niet. Dat probleem was er al reeds met Hue labs maar het was verborgen, daar viel het pas op dat het soms allemaal wat trager ging als je echt iets geavanceerd wou.

Dus wat veel mensen doen is de hub zuiver gebruiken om de lampen aan te sturen, up te daten en ze in groepen te steken maar de echte automatisering te laten afhandelen door een hoger systeem zoals een home assistant. Hoewel je de hub dan kan laten vallen mocht je dat wensen en de lampen rechtstreeks aansturen hoewel ik daar persoonlijk niet meteen de meerwaarde van in zie.
Dus wat veel mensen doen is de hub zuiver gebruiken om de lampen aan te sturen, up te daten en ze in groepen te steken maar de echte automatisering te laten afhandelen door een hoger systeem zoals een home assistant. Hoewel je de hub dan kan laten vallen mocht je dat wensen en de lampen rechtstreeks aansturen hoewel ik daar persoonlijk niet meteen de meerwaarde van in zie.
De Hue bridge heeft een beperking van ca. 50 devices en zodra je die limiet nadert dan zul je merken dat het systeem trager gaat reageren. Dat is deels debet aan de manier waarop het Zigbee netwerk in elkaar steekt, maar ook deels omdat de Hue bridge zelf niet een van de snelste jochies in de klas is.

Alles onder Home Assistent hangen biedt dan veel voordelen, zoals het gebruik van andere switches en sensoren, bijvoorbeeld die van Ikea Tradfri. Het nadeel is alleen wel dat nieuw uitgebrachte hardware niet altijd out-of-the-box werkt en je het soms werkend kunt krijgen door op zoek te gaan naar de juiste quirk. Ook willen devices onder ZHA wel eens spontaan 'uit het netwerk' vallen, waarna je ze opnieuw moet pairen.

Dus heb je veel devices dan heb je de volgende mogelijkheden:
- Alles onder de Hue bridge: Dan kan het wat trager worden, zit je vast aan (friends of) Hue switches en sensoren maar werkt alles wel out-of-the-box en stabiel.
- Alles onder HA hangen: Dan wordt het iets minder snel traag, kun je de meeste 3rd-party switches en sensoren aan de gang krijgen, maar kan er wel eens een device de weg kwijt raken.
- Of... je mixt en plukt vruchten van beide werelden.

In mijn geval hangen de lampen in de belangrijkste ruimten onder de Hue bridge, dat zijn ca. 20 devices verdeeld over de woonkamer, slaapkamer, overloop en badkamer. De ca. 30 devices in de overige ruimtes zitten op ZHA en dat zijn de minder belangrijke ruimtes die in veel gevallen ook niet-hue lampen hebben. Zoals de kinderkamers (hebben elk een nachtlampje), de zolder (beeldscherm van de PC kan een bak licht geven), kamerkast en keuken (voor beide geldt dat ze verlicht kunnen worden vanuit de woonkamer) enzovoort.

De devices onder de Hue bridge zijn zo ingesteld dat ze in feite autonoom zonder HA kunnen werken. Dus de Hue dimmer op de muur regelt (via de Hue bridge) dat de lamp aan en uit kan en kan dimmen. De vierde (HUE) knop is niet gedefinieerd op de Hue bridge, maar die triggert acties in HA. Ook worden de lampen op de Hue bridge vanuit HA aangestuurd op basis van andere triggers. Dus mocht HA onbereikbaar zijn dan kunnen de lampen nog wel bediend worden. Ik weet dat je (in theorie) dit in HA ook via Zigbee-bindings zou kunnen oplossen, maar dat is mij nog nooit gelukt.
Met een hue motion sensor kom je een heel eind. Je kan natuurlijk zelf een automation instellen in de Hue app. Maar de motions sensoren van Hue hebben een sensor die lux meet en aan de hand daarvan de lampen op een bepaalde helderheid zet. Die optie gebruik ik ook waar ik een hue sensor heb hangen, via de integratie naar Home Assistant. Kan ook zonder HA.
Kan prima met een willekeurig domotica systeem.
Ja maar dan moet je weer een domoticasysteem gaan draaien. Nu werkte het gewoon op de Hue Hub die @jos707 toch al had staan.

Ik heb home Assistant draaien, dat is niet in een kwartiertje opgezet.
Ja maar dadelijk kan je het niet meer op het Hue bridge/platform draaien en moet je dat dus extern gaan doen als je die functionaliteit wilt behouden. Sygnify is gewoon geen stabiel platform waar je op kan bouwen, als je je tot Sygnify wilt beperken is het dus stikken of slikken.
In een kwartier opgezet. Maar nooit 'af'.
Althans hier niet. Het is verslavend om mee te spelen. Je kan het zo gek niet bedenken of het is wel in te regelen. Soms weer iets bijkopen voor het volgende 'idee'.
Ik gebruik iConnectHue, daar gebruik ik deze functie ook. De sensor ingesteld bij welke hoeveelheid lumen er welke functie moet worden getriggerd. Bedoelen wij hetzelfde?
Maar dit kan de bewegingssensor toch van zichzelf al? Of meet de jouwe continu het zonlicht en heeft geen beweging nodig?
Heeft inderdaad geen beweging nodig. Functioneert louter als licht sensor.
Hoe lang doe je dan met de batterij? Dat vreet stroom lijkt mij?
Ligt ondertussen al een tweetal jaar op de vensterbank zonder batterijwissel.
Hmmmm dat was dan ook wel iets voor hier geweest

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 22 juli 2024 18:20]

Ik heb dezelfde setup maar had al besloten om deze zomer over te gaan stappen naar Home Assistant, zodat ook alle binnengedruppelde non-Hue en non-Homekit apparatuur ook aangestuurd kan worden vanuit dezelfde omgeving.
Ik vrees dat ik geen andere keus heb om ook alles over te zetten naar Home Assistent. Heb dit tot nu toe altijd afgehouden om dat ik Hue app erg eenvoudig vind werken, daar waar HA volgens mij die eenvoudige opzet niet heeft.
Ik vind Hue juist niet handig want onoverzichtelijk en net niet het idee dat ik echt de controle over alle devices krijg. Aanvankelijk overwogen om zelf wat te gaan bakken met de API maar toen naar Home Assistant gekeken. Het lijkt er op dat je daar wel meer controle krijgt over de devices. En het lijkt een stuk overzichtelijker, ook door de nieuwe, recent gelanceerde, interface.

Het moet wel supersimpel gaan werken want naast de ikzelf de huis-nerd, moeten ook mijn vrouw en kinderen ermee overweg kunnen.
Ik heb All4Hue (Android) gebruikt om regels hiervoor te maken. En die regels zitten gewoon in de hub.
Je kan het ook nog combineren met tijdsintervallen en zo.
Ik vond die labs altijd dusdanig verwarrend en onoverzichtelijk dat ik het niet heb gebruikt. Ze mogen dat echt wel een stuk eenvoudiger en duidelijker maken...
Ja dat heb ik überhaupt wel met de Hue app dat het niet gewoon niet logisch geplaatst is allemaal.
Het oogt allemaal niet moeilijk als je lampen aan-en-uit wilt zetten, maar zodra je automatisch dingen wilt doen dan is het (voor mij) altijd zoeken hoe het ook alweer in elkaar steekt.
Er staan functies in Labs die niet in de app zitten en in al die jaren ook nooit zijn toegevoegd. Zoals de basale optie om beweging sensoren te koppelen. Dit kon je tot nu toe alleen doen via hue labs en ik zie die optie nu ook nog niet in de app. Als ze die functies weg halen en niet in de app toevoegen dan is het voor mij einde hue.

[Reactie gewijzigd door nestview op 22 juli 2024 18:20]

Ik heb net alles overgezet naar home assistant en dat werkt prima.
Dat is voor mij ook een cruciale functie. Die bewegingsensoren bleken waardeloos toen ik nog niet wist dat je ze kon koppelen in Labs.

Nooit begrepen dat die functie niet in de app zelf zit.
Ik heb eigenlijk nooit goed begrepen waarom men het op die Labs manier deed. Dit lijkt me veel praktischer.
Om toepassingen te ontdekken waar ze zelf niet op zouden komen. Vond het juist geniaal en wat populair is hebben ze meegenomen in de app ontwikkeling. Zouden anderen lering uit kunnen trekken hoe dat een win-win kan opleveren zonder dat het grote nadelen heeft. Draagt ook bij aan je USP
Het werkte gewoon niet goed, alles was ook web based waar op zich niks mis mee is. Maar het werkte niet lekker zoals het via de app werkte.
Sinds ze de “Advanced Presence Mimicking” kreupel hebben gemaakt gebruik ik het amper tot niet meer. De kracht van Presence Mimicking was juist dat ie op basis van GPS van je telefoon wel of niet geactiveerd werd. Dat GPS stukje hebben ze vervangen door een soft-tijdschakelaar. Dat maakte de Presence Mimicking gelijk overbodig.

Ik heb de functionaliteit nagemaakt in mn Domoticasysteem, maar toch is dat wat minder soepel dan de Hue-Labs versie.
Signify heeft een hoop mensen op straat moeten zetten, op zich te verwachten dat ze dan in dit soort zaken gaan snijden.
Heb een van de "nieuwe" scènes met effecten bekeken en geprobeerd, heb het gevoel dat ze net niet hetzelfde "afspelen" maar weet nog niet of ze op de oude manier te tweaken zijn.

Flauw dat de namen veranderd zijn, Festival Of Light (voorheen gebruikte ik die als kaarslamp bij de voordeur 's winters) is nu Ruby Romance en niet te vinden in de standaard scènes lijst (met Nederlandse namen).
Moet echt "zoeken" op scènes met effecten, en daarna de kleur nog aanpassen.

Na toevoegen, zijn de nieuwe scenes wel meteen toegankelijk in HA, dat was met Labs niet altijd het geval.

Ik ga er nog wel eens mee puzzelen.

Als een sidenote, ik vind het wel fijn dat de Hue app sinds een maand of 6 een 2e hub kan aansturen, al is het nog wat onnodig complex, want ik kan nu dus de lampen op 2 locaties in een app bedienen.
Enorm enorm enorm klote! Ik gebruik diverse integraties waaronder 2 lampen die continu langzaam van kleur veranderen zonder dat het een disco effect heeft. Deze zou dan stoppen. Echt enorm jammer want je mist een stuk sfeer.
Nee, bestaande configuraties zouden blijven werken, letterlijk tweede zin in de tekst.
al blijven werkende integraties nog na die periode werken.
Nee, bestaande configuraties zouden blijven werken, letterlijk tweede zin in de tekst.


[...]
Ja dat kennen we wel vaker. En uiteindelijk paar maanden later trekken ze toch de stekker eruit.
Dat zou kunnen.
Misschien heb je geluk en staat wat je nodig hebt straks bij de bèta
Dat is misschien niet meer nodig sinds we dynamische scenes hebben. Die functie is waarschijnlijk gemaakt als vervolg op deze Labs-functie.ie Als je de snelheid gewoon heel laag zet, kom je misschien wel op hetzelfde effect
Ik heb al een jaar of 2 mijn Hue lampen van de Hue hub af en via Zigbee2MQTT op HA aangesloten en vind het prima zo.
Via Node-Red kan ik álles doen wat ik wil, inclusief zoiets als dat jij voordraagt. :)

De Hue app/hub zelf mist gewoon die flexibiliteit van écht zelf dingen te kunnen programmeren.
Hier heb ik ook aan zitten denken maar vind het maken van scenes (die ik veelvuldig toepas) toch wel echt veel fijner via de hue app.
In HA is dat echt heel omslachtig.
Wel heb ik mijn hub aan HA gekoppeld en kan prima aansturen wat nodig is.
Ik gebruik geen HA scenes. Ik heb Scenes functionaliteit nagebouwd in Node-Red en dat werkt an sich prima. Het instellen van de scenes is niet zo vloeiend als bijv. de Hue App.. maar ja ik heb gewoon 15 scenes gedefinieerd en dat is meer dan genoeg voor mij. :)
Heb nodered Al een tijd op mijn to do list staan, toch maar eens aan beginnen :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.