Brits recreatiebedrijf moet stoppen met verzamelen biometrische data personeel

De Britse privacytoezichthouder heeft een recreatiebedrijf opgedragen om te stoppen met het gebruik van gezichtsherkenning en vingerafdrukscans om de werktijden van werknemers te monitoren. Volgens de waakhond was het gebruik van de technologie disproportioneel en illegaal.

Uit een persbericht van de Britse privacywaakhond, de Information Commissioner's Office, blijkt dat recreatiebedrijf Serco Leisure de biometrische gegevens van meer dan 2000 werknemers uit meer dan 38 filialen heeft verzameld en verwerkt. Het bedrijf deed dat naar verluidt om werktijden te controleren, maar volgens de waakhond konden daar ook andere middelen voor gebruikt worden die minder intrusief zijn. De waakhond verwijst naar badges of ID-kaarten.

Serco Leisures zou deze alternatieven niet proactief hebben aangeboden en volgens de waakhond was er ook sprake van machtsverhouding die scheef zat. Hierdoor zouden werknemers waarschijnlijk niet het gevoel hebben gehad dat ze deze vorm van dataverzameling konden weigeren. Serco Leisure moet nu stoppen met het verzamelen van biometrische data om werktijden van werknemers te monitoren. Het bedrijf wordt ook verplicht om alle verzamelde biometrische gegevens te vernietigen.

John Edwards, een commissaris bij de Britse privacywaakhond, stelt dat biometrische data altijd tot een unieke persoon toebehoort en dat het risico op schade in het geval van een datalek of onachtzaamheden vele malen groter kunnen zijn. "Je kan iemands gezicht of vingerafdruk niet resetten, zoals je dat wel bij een wachtwoord kan", stelt de man.

Door Jay Stout

Redacteur

23-02-2024 • 14:54

54

Submitter: wildhagen

Reacties (54)

54
54
20
0
0
29
Wijzig sortering
Wat is er mis met een prikklok als je dit dan toch zo nodig vindt?
Een "prikklok" met badges dient ook een veiligheidsaspect. Als er een calamiteit is dat iedereen het pand moet verlaten kun je het gebruiken om te checken of iedereen wel buiten is obv aantallen.
Wat deze toko deed is alleen maar disproportioneel te vinden. Voor mij zegt dit dat het een bedrijf is dat achterdochtig is naar zijn werknemers en te allen tijde wil kunnen controleren waar iedereen is en of ze wel aan het werk zijn.
In Amerika is zoiets trouwens wel redelijk gebruikelijk. Daar heb je video surveillance op werkvloeren om te controleren of iedereen wel werkt.
Als er een calamiteit is dat iedereen het pand moet verlaten kun je het gebruiken om te checken of iedereen wel buiten is obv aantallen.
Helaas, bij een calamiteit moeten de poortjes opengaan zonder pas, en terecht. Je kan dat dus niet gebruiken om te achterhalen of er nog iemand in het pand rondloopt.
Jawel. Je weet wie zijn badge heeft gebruikt om binnen te komen. Dan kun je dus op de verzamelplaats koppen tellen en moeten de aantallen overeenkomen.

Wel is het dan handig om een systeem te gebruiken dat de lijsten ook buiten het gebouw opslaat, zodat ook bij die gegevens kunt als het gebouw in de hens staat.
En als er dan een bezoeker is die naar binnen loopt zonder pas? Waarbij iemand 'het poortje opent'? Voor de BHV is het volgens mij nog steeds noodzakelijk om sweeps te doen en ruimtes te controleren zolang mogelijk.

Zelfs in datacenters doen we 'tail gating' terwijl het niet mag, als je met 3 of 4 personen ergens moet zijn ga je niet met z'n allen de pas en vinger langs de scanner halen bij de 8 deuren die je tegenkomt. Alleen de sluis aan het begin van de hal, de rest... zal wel.

Als je het mij vraagt heeft dit bedrijf gewoon vertrouwensissues. Dat is niet goed, want het werkt 2 kanten op. Er zijn zat mensen waarbij zoiets niet gebruikt hoeft te worden, als ze het hier op kantoor zouden invoeren ben ik ook vlot weg óf ik houd me strikt aan de tijden. Dan klik ik stipt 9 uur in en stipt 5 uur uit. Dan begin ik 10 voor 5 alvast iedereen een fijn weekend te wensen. En jullie ook ;)

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 21:00]

Die sluit aan het begin is ook het enige punt waar geregistreerd zal worden of je effectief binnen of buiten bent, zal de enige locatie zijn waar je moet passeren voor de evac lijst. Maar die locatie is er dus wel degelijk.

En nee, ik geloof niet dat dit bedrijf een vertrouwensissue heeft, maar wel beleidsmakers die gewoon onwetend zijn. Zij zien een ideale oplossing in iets, een systeem waarbij de werknemer nooit zijn toegangstoken kan vergeten, minder administratieve overlast dus. En men ziet niet in waarom dit een probleem zou zijn, want zij vinden het geweldig.

Meet moet je daar echt niet achter zoeken.
Bij mij op kantoor (heel, heel vroeger) wilden ze dit invoeren en waren oprecht verbaasd over het enthousiasme omdat er werd uitgesproken dat het dan wel twee kanten op moet werken. Overuren werden niet betaald en gezien de (oprecht) prima sfeer hoefde dat ook niet, dat deed je gewoon. En er werden veel overuren gedraaid ... Toen men doorhad dat ze een handvol mensen konden betrappen op 40 uur werken en tientallen mensen op (veel) meer viel het kwartje en heeft men er maar vanaf gezien.

Sowieso vind ik prikklokken een schijnvertoning, als je door een pand heen loopt met een map onder de arm en via wat trappenhuizen terugloopt over een andere verdieping kan je flink bezig zijn met niks doen. Van mij mag het, maar dan inderdaad de daadwerkelijk aanwezige uren uitbetalen. Prima.
Koppen tellen is nooit goed genoeg; altijd namen erbij, want zo voorkom je bijvoorbeeld dubbel tellen en weet je ook meteen wie er mist.
Precies. En het kan nog beter.
Toen ik DERTIG jaar geleden stage liep bij de research afdeling van een bedrijf dat plastic films ontwikkelde en maakte, had ik een pas die te volgen was door te registreren welke deur je naar welke ruimte je opende. Zo kon altijd worden gezien waar de pas (en waarschijnlijk ikzelf) zich bevond. Ook werd hiermee toegang geautoriseerd. Zo mocht ik in fabrieksruimtes komen waar mijn begeleider alleen onder mijn begeleiding in mocht, omdat die daar verder niets te zoeken had. Ook diende die pas als 'prikklok'.
Ik heb nooit het gevoel gehad dat dit volgsysteem een probleem was. Sterker nog, ik voelde me daarmee veiliger. Zo kon men zien dat ik in een ruimte alleen aan het werk was. Als je een bepaalde tijd weg bleef, kwam er iemand even kijken of alles oké was. Toch fijn als je met grote machines en chemicaliën aan het werk bent.
on-topic. Biometrische gegevens gebruiken is wat mij betreft overkill en ik ben het helemaal eens met de uitspraak. Zeker met de laatste opmerking dat deze gegevens niet te resetten zijn als ze onverhoopt worden misbruikt.
Ja en dat je ook toegang tot een netwerk hebt. Bij ons is bijv geen fatsoenlijk mobiel netwerk.

Maar nog veel belangrijker is dat het systeem pas werkt als iedereen het goed doet. 1 persoon die het niet goed heeft gedaan en je moet dus alsnog het hele pand door. En dat is wat er bij ons dus ook altijd gebeurd.
Niet of ze buiten zijn, nee. Maar wel of ze binnen zijn gekomen. Je ziet ze 's ochtends immers binnenkomen, en aan het eind van de dienst weer naar buiten lopen. Daarmee weet je dus op elk moment wie er binnen zou moeten zijn (vooropgesteld dat je ook iets dergelijks met niet-medewerkers doet).

Als je dat weet is het een kwestie van afvinken welke poppetjes er allemaal op je verzamellocatie aanwezig zijn.

Ons bedrijf doet dat ook - en een aantal medewerkers van een andere locatie, die toevallig op onze locatie aan het werk waren toen het alarm afging, besloten om dan maar gewoon hun hele boeltje in te pakken, in de auto te stappen en op huis aan te gaan - de oefening was tegen het einde van de werkdag. Hebben ze nog een behoorlijke uitbrander voor gekregen, want de BHV-ers hebben dus het hele pand op zijn kop gezet om die medewerkers te vinden. Wel ingeklokt, niet uitgeklokt, maar ook niet aanwezig op de verzamelplaats. Go figure.
er zijn legio bedrijven waar de boel op slot gaat als er een calamiteit.
daar is de inhoud van die ruimte belangrijker dan een mensenleven.
Daar zit doorgaans geen echte verificatie op en kunnen collega's makkelijk voor je registreren.

(en dat gebeurt op elk bedrijf ;))
Daar zit doorgaans geen echte verificatie op en kunnen collega's makkelijk voor je registreren.

(en dat gebeurt op elk bedrijf ;))
Ik ben nog nooit bij een bedrijf binnengestapt dat prikklokken hanteerde.

Dat zegt mogelijk meer over mij en over de bedrijven waar ik binnenstap. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 21:00]

Beetje goedkope reactie, op productiesites is een prikklok gewoon standaard. Dat werkt ook in twee richtingen als er gevraagd wordt om overuren te presteren worden die ook netjes verrekend. Daarnaast geeft het vaak nuttige inzichten in rendementen van machines & personeel (waaraan je soms kan herkennen of bepaalde operatoren training missen of net een betere manier van werken hebben).
Met de juiste baas is het zeker een voordeel.
Bij 1 van mijn opdrachten kreeg ik in de laatste week te horen dat ik dusdanig veel te lang binnen was geweest dat ik 2 dagen eerder kon stoppen maar wel mocht declareren.
Voelt toch beetje als slaaf. Ik zou het nog geen dag volhouden. Toch verschrikkelijk dat iemand jou tijd bepaald. Blij dat ik in een andere business zit waar ik bepaal wat ik met mijn tijd doe.
My god, hoe hautain kan je zijn. Gelukkig zijn er mensen die operator willen zijn en zich aan vaste uren kunnen houden zodat machines kunnen blijven draaien en producten geproduceerd worden. 8)7

Productieband valt volledig stil: @holoduke51 sorry jongens, ik wou nu even zelf beslissen wat ik met mijn tijd doe
Dat is het hele punt van werken - je verkoopt jouw tijd en jouw skills in ruil voor een monetaire vergoeding. Dat heeft niets met slavernij te maken, en als jij het daarmee wil vergelijken dan denk ik toch dat er iets ernstig mis is met je algemene wereldbeeld, want de overgrote meerderheid van de werkende mensen hebben zich gewoon aan werktijden te houden. It's kind of how the world works.
Gelukkig bestuur jij geen trein, bus of vliegtuig. Of werk je in een winkel, ziekenhuis of als leerkracht op school. Er zijn juist veel beroepen die tijdsgebonden zijn. Niks mis mee, zitten ook voordelen aan. Goede scheiding tussen werk en privé.
Je noemt ook precies de beroepen die je niet vanuit huis kunt doen. Overigens wil de leerkracht ook nog weleens thuis proefwerken nakijken. Wat minder scheiding tussen werk en privé.
Beetje goedkope reactie,
Het punt is:
(en dat gebeurt op elk bedrijf ;))
Dat is onwaar gebaseerd op wat ik schrijf. Verder nuanceer ik mijn reactie ook met de tweede zin.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 21:00]

Het punt was volgens mij vooral: Overal waar een prikklok hangt, wordt wel gesjoemeld met de uren. Het punt was niet dat elk bedrijf een prikklok heeft. ;)
Ik wel, 30 jaar geleden in de fabriek waar mijn vader werkte.

Dat is ook echt de enige plaats waar ik het van ken en volgens mij is dat inmiddels ook al lang niet meer zo.
Tja, ken redelijk wat bedrijven die een prikklok gebruiken, al dan niet een fysiek apparaat of via de pc.
Waar ikzelf werk, kunnen bedienden en bepaalde arbeiders inprikken op de pc, andere arbeiders (die geen toegang hebben tot een pc) kunnen op een fysieke klok inprikken met hun vingerafdruk.

Mijn vrouw werkt in een bedrijf met een drieduizend personen en die hanteren hetzelfde systeem.

Een dag moet niet persé 8 uren tellen. De ene dag werk je beetje meer, de andere beetje minder. Op deze manier kan dat correct gebeuren
Ik ken er maar een die prikklokken hanteert, maar die doet dat wel met vingerafdrukken. Of het daadwerkelijk gebruikt wordt weet ik niet, ik heb nog nooit iemand gezien die daar gebruik van maakte.
Badge met NFC gebruiken voor de klok. Dat fraudeert een stuk lastiger.
Omdat collega Piet die om 8:00 begint niet de badges van 10 collega's kan gebruiken bij het inklokken, terwijl deze collega's pas om 8:20 binnenlopen?

Toegangspoortjes waar maar één persoon tegelijk doorheen kan met zo'n pas daarentegen werken wel ;), of het nou nfc, qr of barcode is, dat maakt niet uit.
Nou ja, ook maar tot zekere hoogte, want anders zouden we geen zwartrijders meer hebben in het OV. Maar het wordt wel moeilijker, ja.

Maar goed, als je óf zoveel mensen hebt die structureel frauderen met hun uren, óf moet terugvallen op dit soort maatregelen om die fraude af te vangen, dan denk ik toch dat je je als werkgever eens achter je oren moet gaan krabben en bedenken waar het mis gaat - dat is immers niet normaal. Iedereen heeft wel eens geen zin om naar zijn werk te gaan, maar als je dit soort praktijken nodig hebt om mensen nog op tijd aan het werk te houden...
Je hebt blijkbaar nooit in een productie-omgeving gewerkt. Ik heb in een bedrijf gewerkt waar veel mensen productiewerk deden (letterlijk lopende bandwerk) en dat zijn vaak niet werknemers die met hart en ziel voor het type werk kozen of er hun roeping in vinden. Voor velen is zo'n soort baan een noodzakelijk kwaad om brood op de plank te krijgen. Niet dat die mensen meteen onbetrouwbaar zijn - en vaak werken ze keihard en gaan met plezier naar hun werk - maar zonder correcte urenregistratie is gewoon de verleiding te groot om misbruik van het vertrouwen te maken (want Pietje zie ik het ook elke dag doen). En dus geldt die walgelijk cynische reclameslogan: 'vertrouwen is goed, maar een prikklok is beter'..
Helemaal mee eens met je stelling over de controle van je werkgever. Als je een dergelijke relatie met je werknemers opbouwt die gebaseerd is op 0 vertrouwen dan ben je niet goed bezig lijkt mij.
Piet kan dat wel doen, maar het gaat zo opvallen dat Henk, Klaas, Abdel, Marietje, Frits, Joris, Ingrid, Hassan en Egbert zich dan bij de portier melden omdat ze "hun pasje vergeten zijn" en de deur dus niet opengaat, terwijl er wel voor ze is ingeklokt.
Geeft een beetje een dubbel gevoel dat je je medewerkers niet kunt vertrouwen zonder dit soort systemen.

Is er geen resultaatgerichte aanpak te verzinnen?
Het is goed mogelijk dat het bedrijf dat te veel risico voor zichzelf zal vinden. Bijvoorbeeld omdat medewerkers andermans kaart laten verwerken zodat lijkt als een persoon werkt. Terwijl het bedrijf bijvoorbeeld ook liever meer vertrouwen heeft in technologie dan personen die andere medewerkers controleren via aanwezigheid of terug kijken van videobeelden.

Al is te verwachten dat dit niet zomaar redelijke argumenten zijn. Het bedrijf lijkt zelfs geen duidelijke moeite gedaan te hebben om het te overwegen.
Alle bedrijven die actief zijn in de Europese Unie moeten een vorm van urenregistratie voor werknemers optuigen. Niet alleen kan zo het precieze aantal gewerkte uren worden bijgehouden, ook kan worden gecontroleerd of de bedrijven zich houden aan de wettelijk verplichte rusttijden.

Aldus het Europees Hof van Justitie.

https://curia.europa.eu/j...df/2019-05/cp190061nl.pdf

In Nederland wordt er niet actief op gehandhaaft maar en België iets meer en in Duitsland vrij strikt.

Tevens moet de werkgever de mogelijkheid bieden te klokken maar daar hoef jij als werknemer geen gebruik van te maken en de werkgever is niet verplicht om je te verplichten het te doen.
Bij Pathé Nederland doen (hopelijk deden) ze dat ook toen ik werkte tijdens mijn studie. Voor zover ik weet stopte ze tijdens COVID maar daarna werkte ik er niet meer.
De abbo's die je daar kon afsluiten zoals Pathé Unlimited, bevatte ook volledige ID foto's of BSN-nummers van (oude) abonnees die zich via papier hadden aangemeld.

Blij dat dit bedrijf op de vingers wordt getikt.
Dit bedrijf doet het zijn personeel aan - en dat mag niet. Je klanten helaas wel
Waarom zou dat bij klanten wel mogen? Ook dan moeten verzamelde persoonsgegevens proportioneel zijn. En BSN-nummers zijn dat zeker niet bij een simpel abbonement als voor een bioscoop.
Ik bepaal het niet hè. Het is de wet, zover ik weet.
Daarnaast is het ook logisch: als klant kun je kiezen, als werknemer niet echt
Je bepaalt het niet maar je stelt het wel. Volgens de wet bescherming persoonsgegevens mag het genoemde voorbeeld helemaal niet. Dat je als klant kan kiezen is daarvoor geen argument. Dat was het 15 jaar geleden misschien, maar nu kom je met BSN-nummers opslaan niet zo makkelijk meer weg.
Het onderwerp was bio data, waarschijnlijk vingerafdruk.

BSN is inderdaad anders
Nee hoor, vingerafdruk mag ook niet. Je mag erom vragen, en als je klant ermee akkoord gaat zal dat wetstechnisch prima zijn, maar het moet ook zonder kunnen, juist omdat het in principe ook gewoon zonder kán. Dat dat voor het bedrijf niet handig is, is dan jammer.

Vakantieparken schijnen het ook steeds vaker te doen om bijvoorbeeld het zwembad in te komen. Centerparks gebruikt daar NFC polsbandjes voor maar er schijnen er steeds meer te zijn die vingerafdrukken of gezichtsherkenning inzetten, omdat dat klantvriendelijker zou zijn - hoef je dat bandje niet meer om. Maar voor zover ik weet moeten ze het alternatief (bandje, pasje, tag, sleutel, whatever) wel aan blijven bieden.
Je mag erom vragen, en als je klant ermee akkoord gaat zal dat wetstechnisch prima zijn
Ook dat mag niet zomaar.

"Hoi, wil je een irisscan doen voor 10% korting in de supermarkt" is ook harstikke illegaal. Partijen die dit soort dingen vragen hangen er dikwijls voordelen aan zoals kortingen, of zullen een klant gewoon gek aankijken als ze het niet doen. En dat is überhaupt onwenselijk.

Ook als het slechts bij "vragen" blijft moet je dus nog steeds zorgen dat je niet verder gaat dan nodig. Dus geen vingerafdrukken als een klantenpasje ook volstaat, bijvoorbeeld. En geen BSN-nummer als naam + adres ook volstaat.

[Reactie gewijzigd door bwerg op 23 juli 2024 21:00]

In Nederland al in 2019 uitgemaakt door de Autoriteit Persoonsgegevens:
nieuws: Werkgever mag vingerafdruk niet zomaar verplichten
Ik hoorde van soortgelijke zaken al tijdens mijn studie (rond 1997 denk ik zo) dat je niet zomaar ieder technologisch middel in kunt zetten om uren te controleren. Dus wellicht al eerder soortgelijke intrusies geweest.
Helaas schort het aan de handhaving. Bij mijn weten gebruiken veel supermarkten (in ieder geval die waar ik werkte) nog steeds dit soort systemen.
En toch verplicht het datacenter mij ze gewoon af te staan als ik naar binnen wil.
Ik moet hem wel steeds opnieuw afgeven dus ze slaan hem niet op.

En (datacenter) security is toch een ander belang dan checken of je wel een noeste werker bent.
Ik heb een PAC dus bij mij is hij opgeslagen. Overigens ander belang, maar als ik vraag of men 2fa op de portal kan zetten: oh nee dat is niet mogelijk.

[Reactie gewijzigd door Nox op 23 juli 2024 21:00]

Als ik me niet vergis heb ik mij vroeger bij mijn bijbaantje in de supermarkt ook ingeklokt met mijn vingerafdruk., vraag me af of ze die nog hebben
Nooit van gehoord hier in Londen, maar vrijwel alleen maar negatieve recensies over dit bedrijf. Niet verbaasd dus over dit nieuws.
Kan mij ook nog wel de prikklok herinneren wat ik op zich helemaal niet zo verkeerd vond, vooral als je dan flexibele werktijden had. Geen probleem als je dan eens wat later op je werk kwam en je dan gewoon wat langer bleef door werken. Of waar ik werkte kon je ook tijd opsparen als je dan een aantal dagen wat eerder kwam en later weg ging. Maar oke, er werd wel nogal wat mee gesjoemeld en collega's wel vaker voor een ander alvast inklokten.
Ik kwam er ooit achter dat mijn collega van de administratie, de ingescande (belastingdienst verplichte) kopieën van ID bewijzen, op USB stickje mee naar huis nam. Dit was helemaal niet noodzakelijk om te doen, wat er mee moest gebeuren.
Maar zo zie je: iemand met onvoldoende verstand van systemen, kan onbedoeld zomaar een enorme fout maken doordat hij een eigen werkwijze verzint.

Inmiddels is de acceptatie van het USB stickje geblokt, maar kopiëren naar Onedrive, thuis weer inloggen en hup... Het is erg moeilijk om gegevens echt veilig te bewaren, alles is gericht op 'Delen met'.

Daarom groot voorstander dat werkgevers deze informatie niet (mogen) hebben.
Ik mis de boete als deze manier zo disproportioneel is. En de eventuele dwangsom als ze niet meewerken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.