C|Net News.com heeft een artikel geplaatst over een doorbraak die IBM rapporteert op het gebied van koolstof nano-tubes. Een aantal wetenschappers in dienst van het bedrijf beschrijft hoe een transistor gebouwd kan worden van op moleculair niveau getweaked koolstof, die meer dan twee keer zo snel werkt als een constructie van silicium en metaal. Het hele idee achter de nanotubes is om koolstofatomen zo te behandelen dat er een kristal in de vorm van een moleculaire tunnel wordt gevormd, die veel kleiner en dunner is dan welke etsmachine dan ook durft te dromen.
Electronen die door zo'n buis heen bewegen komen veel minder obstakels tegen dan bijvoorbeeld binnen het op dit moment populaire koper het geval is. Door de lagere weerstand gaat er veel minder stroom verloren en komt er dus ook veel minder hitte vrij. Het bouwen van zo'n buis is natuurlijk één ding, maar manieren verzinnen om de buizen te gebruiken voor logische circuits en uiteindelijk de massaproductie van processors is natuurlijk een tweede. Men verwacht dat het uiteindelijk goedkoop moet kunnen, maar er moeten nog veel problemen worden overwonnen. Er is naar verwachting nog zo'n tien jaar de tijd om de techniek te perfectioneren, want rond die tijd wordt het maximum haalbare met CMOS voorspeld:
In the field of high tech, IBM, Hewlett-Packard and other companies are experimenting with these techniques to build microscopic circuits. Eventually, these circuits could be used to create inexpensive sensors for detecting gas leaks or other environmental hazards, or, some two decades down the line, small data storage devices or computer chips.
[...] Of course, the benefits are still hypothetical. Reseachers, for instance, recently determined that there is an energy barrier of sorts at the thin, contact end of the tubes that doesn't occur with standard silicon transistors. The ability of molecules to arrange themselves has also not fully been plumbed.