AdBlock en Adblock Plus brengen update uit om bug YouTube

De ontwikkelaars van respectievelijk AdBlock en Adblock Plus hebben deze week updates uitgebracht om een bug te verhelpen waardoor onder meer YouTube niet goed werkte. De updates voor de browserextensies zijn nu te installeren.

De bedrijven achter Adblock Plus en AdBlock melden in bijna exact dezelfde blogposts dat de vertraging bij het gebruik van YouTube verholpen moet zijn. De versies 3.22.1 en 5.17.1 voor respectievelijk Adblock Plus en AdBlock moeten het probleem verhelpen. De twee advertentieblockers zijn onafhankelijk van elkaar ontwikkeld maar zijn sinds 2021 van hetzelfde moederbedrijf, Eyeo. De adblockers werken op een vergelijkbare manier, namelijk door elementen te verbergen en verbindingen met advertentieservers te blokkeren.

Maandag werd in eerste instantie aangenomen dat Google de vertraging in YouTube toepaste om gebruikers vermoedelijk over te halen om een YouTube-abonnement af te sluiten. Dit deed het videoplatform naar verluidt al eerder. Het bedrijf sprak dit daarentegen tegen en stelde dat de vertragingen niets met de toegepaste adblockdetectie te maken had. Een ontwikkelaar van AdBlock erkende dit en intussen moet het probleem verholpen zijn.

Door Yannick Spinner

Redacteur

17-01-2024 • 11:51

79

Submitter: Anonymoussaurus

Reacties (79)

79
77
34
1
0
23
Wijzig sortering
Toch frappant te zien hoeveel misinformatie er wordt rondgeslingerd. Reddit, youtube e.d. staan vol met video's dat Google dit express heeft gedaan, en een actie van Google is, terwijl al lang duidelijk was dat het om een bug in de adblock applicatie zelf ging en niks met Google / Youtube te maken heeft. Ook van mensen die ik redelijk betrouwbaar achte (Lewis Rossman bijvoorbeeld). Ik weet dat Google dit eerder wel zelf en express heeft gedaan, en praat dat zeker niet goed. Maar man man, bij de feiten blijven lijkt mij toch wel het minimum hoor....
Ook van mensen die ik redelijk betrouwbaar achte (Lewis Rossman bijvoorbeeld). Ik weet dat Google dit eerder wel zelf en express heeft gedaan, en praat dat zeker niet goed. Maar man man, bij de feiten blijven lijkt mij toch wel het minimum hoor....
Louis ( ;) ) komt na dergelijke fouten meestal wel met een rectificatie. Althans dat was in het verleden wel zo. Het is inderdaad raar hoe snel er bij dit issue met de vinger naar Google werd gewezen zonder hard bewijs (code in de site o.i.d.).
Louis ( ;) ) komt na dergelijke fouten meestal wel met een rectificatie.
Dus inkomsten uit het publiceren van foute informatie, en inkomsten uit het publiceren van een rectificatie.

Ik zie een perverse prikkel in dit.
Toen hij nog live repair video's deed, vond ik het een leuke man om video's van te zien. Ondertussen zit hij erg diep in dit soort onderwerpen, langdradige video's waarin steeds min of meer hetzelfde onderwerp aan bod komt: dat bedrijven shady zaken doen. Ondertussen weet ik het wel. En inderdaad, hij is gemonetiseerd, dus verdient aan de clicks.

Vandaar dat ik al lange tijd geen video's meer van hem kijk.
Maar dat is nu ook precies het grote probleem. Bedrijven die shady zaken doen en mensen die maar terug blijven keren naar die bedrijven.

Jij weet het ondertussen wel, maar het gros van de wereld weet het nog niet of blijft de kop in het zand steken. Daar ligt het grote probleem. Bedrijven als Amazon bijvoorbeeld, blijven producten leveren die een serieus risico opleveren voor de consument. En zo komt er wel meer bij hem voorbij.

Maar goed, een aantal mensen weten dit, mensen die zelf normaal na kunnen denken en niet enkel maar het goedkoopste zoeken omdat ze denken dat het wel goed zit met de kwaliteit maar bij een betrouwbare afnemen wat meer betalen. Het gros weet dit nog steeds niet.
Geeft wel aan hoeveel 'onderzoek' deze mensen uitvoeren voor ze iets de wereld in slingeren, want het was vanaf het begin al duidelijk dat het om een bug in deze applicaties ging. Alles voor de clicks.
Ook van mensen die ik redelijk betrouwbaar achte (Lewis Rossman bijvoorbeeld).
Alle respect, maar Lewis Rossman kan toch niets zinnigs zeggen over het doen en laten van Googleproducten? Net zo min als ik (en neem aan jij) dat kan? Zijn expertise ligt bij het repareren van (Apple)producten. (niet belerend of neerbuigend bedoelt uiteraard!)

Voor heel veel zaken geldt wel een beetje 'blijf bij je leest'. Je zag het heel duidelijk in Corona-tijd. Toen was iedereen ineens (micro)bioloog en/of epidemioloog. Daar hebben ook zat mensen die in hun eigen vakgebied erg betrouwbaar zijn, allerlei uitspraken gedaan waar ze absoluut geen benul van hadden, van wat het nou echt was. Dat was toch echt veel napraten van anderen. (dit gedrag zag je aan alle kanten gebeuren).
Uiteraard kunnen gebruikers op Reddit natuurlijk prima hun bevindingen benoemen en hun eigen conclusies trekken, maar bepaalde (pulieke) mensen moeten toch echt wat zorgvuldiger zijn met hun conclusies.

Dit geheel is precies de reden dat bronvermeldingen en expertisecontroles essentieel zijn voor nieuwsvergaring en publicatie. Tweakers hield al een slag om de arm met de kop "YouTube lijkt site voor adblockgebruikers weer te vertragen". Aan de andere kant maakten ze wel al de conclusie dat het wel zo was "De bedoeling van YouTube-moederbedrijf Google is om meer gebruikers ertoe te bewegen betalende klant te worden met een Premium-abonnement."
Alle respect, maar Lewis Rossman kan toch niets zinnigs zeggen over het doen en laten van Googleproducten? Net zo min als ik (en neem aan jij) dat kan? Zijn expertise ligt bij het repareren van (Apple)producten. (niet belerend of neerbuigend bedoelt uiteraard!)
Rossman heeft een eigen (alternatieve) video platform aggregrator app uitgebracht dat ook youtube filmpjes kan benaderen. (deze app heet Grayjay)

verder wel jammer van de misinfo idd
Ik weet dat Google dit eerder wel zelf en express heeft gedaan, en praat dat zeker niet goed.
Dit is het bekende voorbeeld waarbij iemand wie 10x achter elkaar leugens verkondigt de 11e keer ook niet geloofd wordt ook al spreekt ie de waarheid.

Wat je er ook van mag vinden heeft Google de historie add-blockers actief tegen te werken dus als er weer een keer iets 'mis' is dan is de aanname direct dat Google weer bezig is. Hiermee praat ik het doen van verkeerde aannames en het niet doen van voldoende eigen onderzoek ook niet goed, maar snap wel waar het vandaan komt.
Ik kwam er zelf eerder achter dan dat internet er vol mee werd gegooid, maar het was initieel wel mijn gedachte dat Google iets had gedaan, ik heb namelijk youtube premium en ik zie per definitie daar dus geen reclames. Maar niet stil gestaan welke plugins ik actief had op de 3 browsers dat ik pas merkte dat bij uitschakelen van adblock het probleem was opgelost.

Per saldo heeft Google niet echt de trackrecord 'onschuldig' te zijn, 3x fout zal de 4de fout ook wel bij hun liggen is geen onlogische aanname, echter had bij een aanname moeten blijven.
het internet en een aanname? :)
Mja, je kunt er van denken wat je wilt maar zonder aanpassingen aan de kant van de client begon ineens de ellende dus er was wat veranderd aan de kant van de server. Ik vind wel dat een overheid hier wel eens in mag duiken want overspoelen met reclames om je eigenlijk te dwingen naar een abbo klinkt nu niet echt een vriendelijke verkoopmethode als ook eerst mensen met een goedkope abbo lekker maken om vervolgens deze af te schaffen waarmee mensen eigenlijk gedwongen worden de duurdere abbo te nemen lijkt eerder crimineel.
Mja, je kunt er van denken wat je wilt maar zonder aanpassingen aan de kant van de client begon ineens de ellende dus er was wat veranderd aan de kant van de server.
Zoals ik het begrijp was een update van ABP die de ellende veroorzaakte, niet een update aan de serverkant van Google die zonder tussenkomst ABP ineens fout ging.
Het heeft ook op de voorpagina van Tweakers gestaan, en dat vind ik nog wel het kwalijkste. Gelukkig hebben we hier de reacties die dat soort dingen snel rechtzetten, maar het lijkt er wel op dat iedere claim over Youtube die iets slechts doet meteen wordt geaccepteerd als waarheid tegenwoordig.

Het probleem is natuurlijk dat er een merkbaar probleem is ("Youtube is heel traag") bij een specifieke site (Youtube) bij een grote groep gebruikers (mensen die nog steeds hun RAM laten opeten door Adblock (Plus)) waardoor de illusie ontstaat dat het probleem bij Youtube vandaan komt.

Iedereen die checkt met de performancetools die in je browser zitten ingebouwd (zoals in deze tweet) komt uit bij Adblock Plus, maar weinig nieuwsmedia, laat staan social media, hebben de kennis in huis om een website te profilen, ook al zit die technologie gratis en voor niets in je browser ingebouwd.
Op Tweakers werd de vertraging op YouTube wel gemeld, maar zonder daar de conclusie aan te koppelen dat dit een bewuste actie van Google zou zijn.

Ik heb in de comments al gemeld dat het mij meer op een bug leek. Of die bij Google of de Addblockers lag kon ik niet bepalen. Als het een bewuste actie zou zijn, dan zou Google er wel voor gezorgd hebben dat premium gebruikers geen last van de vertraging zouden hebben en ook een melding zouden plaatsen om vooral de addblocker uit te schakelen.

Helaas kwamen er een hoop reactie achteraan die totaal niet in die mogelijk geloofden en Google gewoon de schuld gaven. Ik reken er niet op dat deze mensen nu hun verkeerde oordeel gaan erkennen en hun excuses gaan aanbieden voor de soms harde bewoordingen.
Tja met google weet je het immers nooit, die blijven ook continue aan het klooien. Ik heb adblockplus nog op de meeste devices hier staan maar mijn workstation heb ik een tijdje terug omgezet naar ublock origin omdat die sneller reageert op wanneer YT weer is een melding geeft, dan is het alleen een kwestie van filters vernieuwen en dan werkt het weer, terwijl je bij adblockplus soms een week moest wachten.

Met YT plugin op de kodi box, ook om de zoveel tijd hebben ze weer iets veranderd bij Google/YT en dan moet er weer iets gefixt worden dus reken er maar dat google aan het klieren blijft.

[Reactie gewijzigd door Terrestrial op 22 juli 2024 14:34]

Lewis kennende, komt hij met een 'I was wrong' video; was idd te kort door de bocht.
Je mag vinden wat je wil van 'm, maar hij snijd sommige onderwerpen toch 'net iets scherper' aan dan de gemiddelde influencer. Ik ben daarvan wel gecharmeerd.

En om eerlijk te zijn: ik acht de grote meerderheid die op het probleem stuitten, en ontdekten dat het uitschakelen van de ad-blocker het probleem oploste, het aan Google verweten heeft.
Daar vind ik niks mis mee: we weten dat Google actief probeert het gebruik van ad-blockers te ontmoedigen, ook o.a. door het vertragen van YT.

[Reactie gewijzigd door ByteDelight op 22 juli 2024 14:34]

Ik vind het helemaal niet vreemd. YT heeft deze reputatie zelf verdient. YT heeft namelijk al eens eerder iets vergelijkbaars uitgehaald in 2018: het gebruiken van een verouderde, non-standaard implementatie van de shadow DOM API. Deze versie was enkel een voorstel, is nooit een standaard geweest, was enkel door chromium geïmplementeerd, en was al verouderd toen de verandering in YT doorgevoerd werd. Maar toevallig was YT hierdoor 5 keer zo snel op Chromium dan op andere browsers.
idem hier op tweakers. om 7:50 word gepost dat youtube dit gedaan zou hebben, waarna om 8:10 al in de comments staat dat de oorzaak ligt bij de adblockers. echter word het artikel pas eind van de middag geupdate met nog steeds dezelfde misleidende titel voor de clicks

nieuws: YouTube lijkt site voor adblockergebruikers weer te vertragen - Update
Lewis Rossman, leeft van sensatie en engagement via zijn YT kanaal, er komt alleen maar negatief gezever vanuit hem omdat het goed verkoopt en mensen graag rants kijken, zodat ze zich beter geinformeerd voelen dan een ander.

Ik kijk heel weinig youtube vandaag de dag omdat de meeste youtubers allemaal technieken toepassen die engagement maximaliseren, en als ze merken dat het met ranten het best werkt dan gaan ze die kant op.

Vroeger vond ik het wel interessant nu, zie ik het als een constant negatief bombardement dat meegeholpen heeft aan mijn negatieve kijk/depressie.

Slecht dit, slecht dat, als je het vaak genoeg hoort dan ga je altijd van het negatieve/slechte uit in alles.

Kijk maar naar al die film/game reviewers, angry game nerd, critical drinker etc etc etc, allemaal geld verdienen door alles af te zeiken omzich zelf te verhogen, wat uiteindelijk niet zo blijkt te zijn.

Ze komen over alsof ze compleet gelijk hebben en dat het geen waarop gezeurd word inderdaad echt 10x niets is (Disney etc)

Objectief waar maar 100x herhalen in 1000en filmpjes dan word je gewoon geconditioneerd, en het zwakke is je klikte zelf op de filmpjes want er zat een entertainment waarde aan de rants waar je het mee eens bent. Dan kun je op een gegeven ogenblik niet meer van mening veranderen en dan is het bijvoorbaat al dat Google dit soort dingen "Doet" en word je een wappie.

Al die zogenaamde geletterde mensen die lijken alsof ze boven op de materie zitten vallen ook in hun eigen val van negativiteit en het vervormen van de waarheid naar hun gewin.
Ik ken zo iemand, helemaal anti social media en overheid maar dan wel heel de dag tiktok filmpjes doorsturen met de text kijk dit dan, dit is de waarheid... in mijn geval anti zionistische troep (inmiddels geblokkeerd uiteraard)

[Reactie gewijzigd door Wowhead op 22 juli 2024 14:34]

Inderdaad dit viel mij ook op. Verder weinig tot geen comments die aangaven dat die aan AB lag.
ze hebben zelf ook al zitten verklaren dat ze adblockers het leven zuur willen maken, dat er toevallig ook nog een andere weg is tussen die 2 puntjes dan het kortste lijntje is eerder uitzondering dan regel
Misinformatie kan de beste overkomen, immers het nieuws wordt van een (betrouwbare) bron overgenomen en gepubliceerd. Tweakers heeft (tech)journalisten, maar is zelf geen nieuwszender en daarom ook niet verplicht om vooraf zelf de zaak te onderzoeken, de tech-journalisten doen slechts verslag met subjectieve inslag. Wel kan je op z'n minst verwachten dat ze hun eigen misinformatie aankaarten en rectificeren en dat is ook gebeurd.

Dat er mensen zijn die volgens eigen zeggen op de hoogte waren van de valse aantijgingen die later naar buiten kwamen als feiten is mooi, maar Tweakers kan moeilijk hun als bron vermelden. Een eigen kanttekening plaatsen bij hun nieuwsbericht over het twijfelen van google's eigen sabotage zou kunnen, maar ik snap dat ze dit niet doen omdat ze neutraliteit willen uitstralen en liever een bronvermelding geven van de main source.

Misinformatie is overigens niet hetzelfde als desinformatie waar met opzet fake news wordt verspreid.

[Reactie gewijzigd door Enigmus op 22 juli 2024 14:34]

Het gaat dan overigens om deze video van Louis Rossmann, die zelf ook altijd aangeeft dat je hem niet op zijn woord moet geloven en zelf bronnen moet bekijken / zoeken.

Zowel de titel als de korte inleiding noemen inderdaad kort het YouTube debacle. Hetgeen ook een logische aanname is, gezien de shit die YouTube de laatste tijd heeft geflikt op dat gebied.

Verder is het meer een uitleg over wat de waarneming is. Aangezien het (vooral) met YouTube problemen gaf, is het logisch om, zeker met de geschiedenis in het achterhoofd, deze conclussie te trekken.

Hij noemt ook specifiek Adblock en Adblock Plus en dat chrome er blijkbaar geen last van heeft.

Verder is het meer een rant over hoe bedrijven te werk gaan, ook wanneer je wel betaald voor iets waarbij je verbetering mag verwachten die je niet krijgt.
Wie gebruiken deze zogenaamde adblockers?
Adblock Plus is gewoon een adnetwork.

Het is inmiddels toch algemeen bekend dat uBlock Origin de enige genuine adblocker is?
Samen met Sponsorblock/Castblock ben je klaar.
Je kent het principe 'als het maar werkt'? De reden dat wij op elke cookie-popup gewoon accepteren klikken, elke app uit de appstore overal toegang voor geven, onder het simpele motto 'als het maar werkt?'.
Met je eens, voorheen gebruikte ik Addblock Plus die in het begin voor een paar jaar terug altijd prima werkte. Echter naderhand merkte ik dat er ondanks Addblock Plus toch advertenties getoond werden en dit meer en meer werden. Uiteindelijk ging dit zo ver dat op Youtube gewoon advertenties doorgelaten werden waarna ik geswitched ben naar uBlock Origin.
Ik gebruik zelf nog Adblock Plus in Chrome. Nooit problemen mee gehad dus zou niet weten waarom ik zou moeten switchen. Wat maakt UBlock zoveel beter? uit nieuwsgierigheid.
Het een is een advertentie netwerk, het andere een adblocker. Zo simpel is het.

Websites sluiten zich aan bij adnetworks om hun content te monetizen. Dat is exact wat Adblock Plus doet voor ze. Het blokkeert de ads van concurrerende adnetworks op sites die zich bij oa Adbock Plus (onderdeel van Eyeo ad network) hebben aangesloten om zo een voordeel te verkrijgen. Niet geheel volgens de regels maar klein genoeg volume waardoor het wordt gedoogd.

Dit kan je allemaal vrij eenvoudig zelf nagaan. Het is dus geen mening. Adblock Plus is geen adblocker. uBlock Origin wel. Dat is echt al heel erg lang zo. 10 jaar?
Toch moet ik nog de eerste beste ad tegenkomen die ABP om deze reden doorlaat. Het doet wat het moet doen, het blokkeert ads. De toon van je reactie klink nogal gepikeerd ;) .
Ik denk dat je hiernaar verwijst: https://www.ad-shield.io/...t-publishers-need-to-know.

Als het nou zo eenvoudig is en je accepteert een tegengeluid niet, kun je beter proactief het linkje zelf posten. Het is aan jezelf om je eigen claim te onderbouwen.
Adblock Plus is gewoon een adnetwork.
Dat was de laatste maanden goed te merken, bij iedere update werd je lastig gevallen, met meldingen dat die was ge-update, zeer irritant!

Voor mij werkt de combi Privacy-badger & uBlock Origin prima. En wat YouTube ads betreft; ik heb gewoon een Premium abo, dus heb er verder geen last van.

[Reactie gewijzigd door MazDaMan1970 op 22 juli 2024 14:34]

Microsoft bijvoorbeeld heeft Adblock Plus standaard ingebouwd in hun Android Edge browser.
Bizar wel hoe snel iedereen riep dat het YouTube was die dit expres deed, en hoe weinig je dit nu hoort.
Omdat Google dit in het verleden zelf ook deed.

Zo valt het mij wel vaker op dat YouTube in FireFox vaak trager is dan in Chrome, zelfs als ik alle add-ons uitschakel (ik gebruik Ublock Origin en geen ABP)

Ook in FF op Android, al heb ik dat daarmee minder vaak meegemaakt dan op PC.

Deze keer was naar Google wijzen onterecht, maar gezien wat Google in het verleden deed was dit een logisch gevolg daarvan.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 14:34]

Google zette een wachttimer in om te kijken of adblock aanwezig was, maar dat kostte geen extra CPU.

Dat Firefox trager is ervaar ik ook, maar dat is zo'n beetje het hele internet, helaas. Firefox op Linux en Android loopt achter op Chrome, waar dat met Firefox op Windows niet meer het geval is. Dat is gewoon in benchmarks terug te zien.

Het helpt ook niet dat Firefox het een en ander aan privacyfeatures heeft die fingerprinting tegen gaan, en een onderdeel daarvan is het verstoren van de timing van bepaalde functies (lees: expres verlangzamen). Chrome doet dit ook in zekere mate (tegen Meltdown-stijl aanvallen) maar Firefox gaat daar volgens mij nog weer iets verder in.

Google heeft in het verleden wel hele slechtgeoptimaliseerde Javascript aan Firefox-gebruikers geserveerd, met workarounds voor missende API's die jaren daarvoor ontbraken. In hoeverre je Google daarop kan aankijken is natuurlijk de vraag, Firefox heeft tenslotte een marktaandeel van nog geen 3%; dat lijkt me niet de moeite waard om elke maand een API-changelog voor op te stellen.
Dat Firefox trager is ervaar ik ook, maar dat is zo'n beetje het hele internet, helaas.
Firefox is mijn primaire browser en de enige problemen die ik op Firefox ervaar zijn Google diensten of van die gare chrome-only websites of (vaak interne) webapps. Enige vervelende is dat alleen Chrome je nog de keuze geeft om bepaalde invalide certificaten wel toe te laten (Edge en Firefox blokkeren dit keihard, waarom ze de 10/192/172 ranges hier niet van excluden begrijp ik dan weer helemaal niets van)

Buiten Google merk ik op 99% van het internet echt 0 verschil in het renderen en de daarbij behorende snelheid tussen Firefox of Chrome. Dit is al heel wat jaartjes allemaal redelijk gelijk.

Leuk dat het in benchmarks terug te zien is, milliseconde langzamer her en der.

Weet je wat je browser meer vertraagt dan al die verschillen in benchmarks? Tracking en advertisement. Je pagina laad in het echte leven een significant stuk sneller met goede tracking protection en privacy bescherming :)
Vrijwel alle Google diensten zijn mij mij zeer merkbaar trager in Firefox dan in Chrome. Ook krijg ik regelmatig een timeout als in Gmail open in Firefox en letterlijk nooit in Chrome.

Alle andere sites werken bij dan weer wel even vlot als in Chrome.
Dat FF slomer is valt me bij elke site op, tenminste de laatste keren dat ik het gebruikte (nog heel sporadisch voor webdevelopment om te checken).
Misschien anders.

FF is merkbaar en fors trager met Youtube, want met Search en Gmail valt dat weer reuze mee.

Dat FF soms trager is met websites viel mij ook op de laatste paar jaar, maar als ik mijn partner mag geloven (die zit in de web development) ligt dat ook vaak aan de code van veel websites, die houden vooral rekening met populaire engines (en daar valt FF niet onder).

Al geldt dat niet altijd voor Safari (die door iOS ook vrij populair is)
De code die web developers schrijven zitten vaak op een laag waar het praktisch niet relevant is voor welke browser ze schrijven. Het grootste verschil in snelheid zit hoogstwaarschijnlijk in de JavaScript engine die de code uitvoert. Elke browser heeft hier een eigen implementatie voor, en die van Chrome is over het algemeen sneller dan die van FireFox.
Oh zeker wel. Met bepaalde javascript of css is de performance in browser X of Y gewoon beduidend beter. Als je hier veelvuldig gebruik van maakt, of niet de aanpassingen doet zodat het op andere browsers wel even goed werkt. Krijg je al heel snel duidelijke verschillen in performance (soms ook weergave).

Want Chrome kan op een high end systeem dan wel in absolute getallen de snelste zijn, ik betwijfel of dat ook het geval zal zijn als je de ram wat gaat bottlenecken en Firefox dan ineens toch sneller is.

Benchmarks en real world performance staan al zeker sinds de IE9-11 periode heel ver van elkaar af. Goede adblocker installeren heeft veel meer effect op de snelheid dan welke browser je gebruikt.

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 14:34]

liever iets slomer dan een chromium browser. Ik vind het maar kwalijk dat google het internet min of meer dicteert, beetje zoals ms destijds deed met ie
Opera browser hier met ingebouwde adblocker, werkt perfect
Opera browser is gebasseerd op Chromium. Er zijn maar weinig niet-chromium browsers die nog redelijk populair zijn, zoals Firefox en Safari van Apple.
Houdt er rekening mee dat Opera tegenwoordig Chineze roots heeft; de spirituele opvolger van Opera is Vivaldi (door de oorspronkelijke makers van Opera voordat het werd overgenomen).
Omdat dit kortgeleden wel gebeurde.
Klopt.
Het voelt een beetje gek, maar Google heeft natuurlijk wel een beetje de schijn tegen, hè? :) Plus dat hoge bomen veel wind vangen natuurlijk.
Het is niet alsof die aanname onterecht was ofzo aangezien ze dat eerder wel geflikt hebben. Laat toch duidelijk zien wat een imagoschade ze zichzelf hebben aangericht. Als er iets mis is, gaat men er al gelijk vanuit dat Google de gebruikers weer eens loopt te pesten. Dat hebben ze toch echt aan zichzelf te danken.
Ik denk inderdaad dat dit fenomeen vooral bepaald wordt door emotie van de gebruikers/posters...
Het gegeven dat een hoop mensen al geïrriteerd zat zijn door al die advertenties.
Dan zit je sneller op/over de irritatie grens en is je reactie of conclusie een stuk sneller online geventileerd.
Menselijk. Vervelend, maar menselijk. :)
Op bijv. Reddit wordt nog steeds volle kracht ge(re)post dat Youtube dit gedaan heeft en het handjevol comments met de correcte uitleg is pas na heel veel scrollen te vinden.
Ik denk dat Youtube maar al te goed weet wat voor wijzigingen zorgen dat die blockers problemen geven. Wellicht was het niet hun eigen werk, maar het zorgt er wel voor dat ze nu konden kijken hoe men reageert en of men dan die adblockers uitzet of niet. Dat andere adblockers geen problemen gaven, wil niet zeggen dat het ze niet goed uitkomt. Het zijn nog steeds 2 hele populaire adblockers die vooral onder de wat meer casual gebruikers worden gebruikt, de rest is al over naar andere tools die beter werken. De ideale doelgroep voor een a/b test. En daarbij ziet Youtube ook gewoon waar die plugins mee bezig zijn, dus kunnen ze hun platform ook aanpassen om dit soort dingen te manipuleren.

Ik vind verder het bewijs dat Youtube helemaal niks ermee te maken had, vrij matig. Sure er lag ook schuld bij die plugins, maar het is niet alsof Youtube niet ondertussen wat dingen kan aanpassen om dit soort dingen uit te testen.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 14:34]

Ik verwacht dat adblock en adblockplus zichzelf hierdoor in de voet hebben geschoten, waardoor mensen voor een beter alternatief gaan, zoals Ublock origin.

niet te vergeten dat beide tegen betaling alsnog ADS doorlaten, wat het gehele principe van een adblocker tegengaat
Hmm nee denk dat de gemiddelde mens zich daar niet mee bezig houd. Moet zelf nog de eerste ongewenste ad tegenkomen die toch door ABP door is gelaten.
uBlock Origin lead developer @gorhill had het probleem al vrij snel geïdentificeerd: https://nitter.net/gorhill/status/1746263759495077919

Hij waarschuwt nog even (een herhaling van zijn comment uit augustus 2018)
I keep repeating it: do not use more than one content blocker:
...
Seriously: Do NOT use similar-purposed blocker(s) along with uBlock Origin: this will cripple uBO's ability to defuse anti-blocker mechanisms and its ability to minimize likelihood of site breakage. ("similar-purposed" = any other blocker making use of EasyList).
...
Volg de uBO subreddit: https://www.reddit.com/r/uBlockOrigin/ voor de laatste ontwikkelingen

Voor degenen die (nog altijd) denken dat Adblock/Adblock Plus een goed optie is, lees dit ruim 7 jaar oude artikel: https://tweakers.net/nieu...rtenties-verhandelen.html

[Reactie gewijzigd door Peter_Utrecht op 22 juli 2024 14:34]

Ik blijf het wel frappant vinden dat die vertraging ontstaan is nadat Google aangekondigd heeft dat gebruikers met addblockers geweerd gaan worden van Youtube. Mede ook daarom heb ik dan uiteindelijk een Youtube Premium abonnement genomen om van dat gedoe af te zijn.

Dat ik een abonnement genomen heb is een beetje 2zijdig namelijk enerzijds vooral wel omdat ik een fervent Youtube gebruiker ben. Dagelijks kijk ik wel een aantal uren op Youtube en dan zo'n abonnement wel enigzins voor mij lonent is. Anderzijds krijgen creators ook een deel daarvan betaald dus steun ik hun dan ook een beetje.

Alhoewel er wel een keerzijde aan zit qua steunen van creators die dan geen inkomsten ontvangen als je addblockers gebruikt. Daar zijn denk ik vele creators zich ook bewust van dus zie je nu meer en meer creators die zelf reclame zijn gaan maken in hun video's. Ik begrijp dat wel maar vind het toch ietwat irritant als je dan al betaald voor een reclamevrij abonnement.
Tja wie gebruikt er dan ook nog Adblock (plus) stap aub over naar Ublock origen
Niet voor iedereen is Ublock Origin een goed idee om te gebruiken.

Ik heb voorkeur voor UO, maar zo staat ABP (met goedgekeurde ads op uitgevinkt) op de laptop van mijn moeder in plaats van UO.

Want UO wil weleens een website breken (en dan werkt een knop soms niet, of inloggen, enz), of krijg je een melding of je zeker weten naar een website wil doorgaan.

Ik heb van dat eerste zelden last van, en zo ja dan schakel ik UO even uit als het echt moet.

Dat tweede zie ik niet als een issue.

Maar dat krijg ik allemaal niet uitgelegd aan mijn moeder, dus als er iets mis gaat moet ik dat in persoon oplossen.

En even 200+ km 1 kant op afreizen (met het OV, want ik heb geen rijbewijs) is een no-go voor zoiets.

In ieder geval, soms werkt ABP gewoon makkelijker.
Dat ligt dan toch meer aan de filters die je (default?) hebt ingesteld. Ik heb dat probleem eigenlijk nog nooit gehad met Ublock en filters. Wel met de combi van Adguard DNS vanuit de router.
Andere filters gebruiken is slechts een tijdelijke oplossing, op een bepaald moment gaat het alsnog ergens mis.

En niet altijd is UO de schuldige valt mij op.

Ze had eerst bijna 1,5 jaar Ublock Origin op dat ding, het is dus niet zo dat ik het niet had geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 22 juli 2024 14:34]

Probeer ook eens een remote desktop applicatie zou ik zeggen. In het verleden nog wel eens TeamViewer gebruikt met familieleden die te ver weg wonen. Heel handig
Ik heb geen problemen met adblock plus, dus ik zie geen reden om over te stappen.
Mede dankzij reacties hier overgestapt op uBlock origin. Stuk beter!
Wat vind je er beter aan ?
Ik spreek niet voor @ppotter10, maar voor mij is het dat er geen commerciële partij achter zit met huidige of toekomstige plannen die kunnen conflicteren met mijn belangen.

Daarnaast had uBO geen last van dit probleem en worden zaken door de community snel opgepakt. Ik denk dat problematische zaken in uBO sneller opgelost worden dan het aantal dagen dat dit Adblock Plus probleem speelde voordat het werd opgelost.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:34]

Ik sluit me hierbij aan ;)
Dit was niet alleen bij ADP maar ook te merken bij AdGuard op mijn iPad en Mac. Is daar iets bekend over?
Ik heb op windows en android geen problemen gemerkt. Weet je zeker dat het daardoor kwam?
Wordt dit automaties gedaan? Of moet jij dit herinstalleren?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.