SNS Bank, ASN Bank en RegioBank hebben storing - update

De Nederlandse SNS Bank, ASN Bank en RegioBank hebben momenteel een storing waardoor internetbankieren niet of niet goed mogelijk is. SNS Bank erkent de storing en zegt dat er aan een oplossing gewerkt wordt.

Via Allestoringen melden klanten van SNS Bank, ASN Bank en RegioBank dat ze problemen ondervinden met online bankieren. In sommige gevallen lijken verouderde saldo's getoond te worden in de respectievelijke bankapps, terwijl klanten in andere gevallen helemaal niet kunnen inloggen. In een post op X meldt SNS Bank, een van de dochtermerken van De Volksbank, dat er aan een oplossing gewerkt wordt. Het is niet duidelijk hoelang de banken verwachten dat de storing nog gaat duren. Ook is geen oorzaak bekend.

Update, 10.50 uur: Intussen zijn de meldingen van een storing bij de respectievelijke banken via Allestoringen gestopt en meldt ASN Bank dat een probleem met de app en internetbankieren verholpen is.

Door Yannick Spinner

Redacteur

01-11-2023 • 09:26

59

Submitter: jctjepkema

Reacties (59)

59
56
11
3
0
38
Wijzig sortering
Anoniem: 767041 1 november 2023 09:31
Gelukkig sinds kort een 2de bank bij revolut gemaakt, werkt perfect.. in de tijd dat deze banken al 3 storingen gehad hebben is revolut nog 0x een storing gehad
Op het moment van schrijven geeft de Revolute status page een outage aan op de sign-in functie....

https://www.revolut.com/system-status/
Anoniem: 767041 @meowmofo1 november 2023 10:25
Dat is dan wel heel toevallig, en kleinschalig.. ikzelf heb nergens last van
Dat kan prima natuurlijk, net zoals dat de mensen die op dit moment niets te doen hebben met hun bank nergens last van hebben.
en kleinschalig
Hier kun je niets over zeggen. Misschien ben je wel een van de weinigen bij wie het wel werkt? :) (het zal in de praktijk wel loslopen hoor, maar je kunt het niet met zekerheid zeggen ;) )
Ja ik begrijp je, toch is mijn ervaring met SNS vrij positief tot er recent die nieuwe app is gekomen en er al meerdere storingen geweest zijn.
Die nieuwe app... Man der werd iemand wakker en die dacht, hoe kan ik de sns bankapp gebruikers het zo moeilijk mogelijk maken.

Hoop echt dat iemand daarvoor ontslagen is, wat een draak van een app
Zelfde app bij ASN bank gekregen, zoveel slechter dat de oude... die oude app was echt super fijn en overzichtelijk. Zat laatst mij een ongeluk te zoeken waar de toekomstige incasso's stonden 8)7
Ja erg vervelend dat de UI zo onhandig is ingedeeld. De oude was goed, maar kon wel een iets "moderner" sausje gebruiken.
if it aint broken, dont fix it.
Eens, maar een bank moet ook concurrerend zijn. Ik kan me prima voorstellen dat mensen kiezen voor een Rabobank of ING omdat de App er moderner uit ziet. Wellicht dat mensen dan ook denken dat de app dan meer functionaliteiten heeft.

Ik ben het met je eens, en vanuit technisch oogpunt zeker, maar hier en daar zijn updates nodig. Het is alleen altijd jammer dat bij dit soort projecten de compleet werkende architectuur op de schop gaat, en er dan meteen een landelijke storing bij te pas komt.
Ik zit bij Rabobank zakelijk en privé, maar ervaar weinig hinder, storingen zijn vaak van korte duur, maar begrijp je punt
Ik gebruik Revolut ondertussen zon 4 jaar, hoofdzakelijk om mijn salaris tegen een gunstige wisselkoers van Euro naar Tsjechische Kronen om te zetten. Maar voor een platform waarbij mijn telefoonnummer de hoofd referentie is blijft het daar zeker niet staan.

Geld erheen, omzetten en meteen weer weg naar een normale bank (Geld versturen via IBAN duurt overigens ook lang vergeleken met de normale banken, ergens tussen de 2 en 5 dagen duurt).

Gelukkig hebben we hier in Tsjechie niet echt storingen, (altans nog geen enkele gehad de afgelopen jaren) als je het vergelijkt met mijn oude bank, de ING. Je betaalt hier ook niets voor je bank. Dat is echt een Nederlands ding volgens mij om alles maximaal uit te knijpen.
Gelukkig sinds kort een 2de bank bij revolut gemaakt, werkt perfect.. in de tijd dat deze banken al 3 storingen gehad hebben is revolut nog 0x een storing gehad
Bedoel je daarmee dat je in die tijd zelf wel problemen met SNS hebt gehad maar nog niet met Revolut?
Of bedoel je dat je in die tijd wel over problemen met SNS hebt gehoord, maar niet over problemen met Revolut?
https://www.revolut.com/nl-NL/system-status/
Bij deze :)
Revolut heeft op het moment van schrijven een storing bij het aanmelden.

Of jij er nu last van hebt, is een ander verhaal. Ik zit zet bij de (stor)ING, maar ik kan me niet heugen, wanneer ik voor het laatst last heb gehad van een van hun vele storingen. Het is maar net of je op dat moment iets moet doen.
Goed verhaal, lekker kort ook.
:*)
Maar hij heeft wel gelijk over dat statiegeld, hoor. Dat hadden we veel eerder moeten doen.
De rest van zijn verhaal kan ik niet zo veel mee ;)
Ik moet eerlijk toegeven dat ik het niet gelezen heb maar inderdaad, statiegeld hadden we eerder moeten doen :P
Al een geluk dat ik Tweakers lees en dat zij hierover nieuws posten of ik had het niet geweten..

Op de site van asn kwam ik niet direct een melding tegen en de app openen lukt ook.
Het wordt dringend tijd dat bedrijven en andere instanties terug op hun eigen site nieuws melden.
Niet iedereen heeft sociale media.

Ze bereiken er wel een groot publiek mee maar waarom plaatsen ze dan geen link naar hun eigen site waar de melding op staat? Bereik je nog een groter publiek..
https://www.asnbank.nl/ve...derhoud-en-storingen.html ASN heeft een storingspagina.

https://www.snsbank.nl/particulier/over-sns/storingen.html
https://www.regiobank.nl/...-bankieren/storingen.html
Regiobank en SNS zeggen het op de inlogpagina's te zetten

Misschien is het inderdaad een idee dat ze een linkje op de homepage zetten (zodat je het niet in een zoekmachine hoeft te doen). Op zich is het plaatsen van een opmerking op de inlogpagina natuurlijk gewoon goed. Het hoeft niet per se pontificaal op de thuispagina van de site.


Maar even voor mijn beleving. Als je het niet had geweten had je er toch ook niet per se last van gehad?
Als je het niet had geweten had je er toch ook niet per se last van gehad?
Qua resultaat heb je gelijk. Echter geldt voor veel mensen: als je van te voren weet geeft dat minder onrust dan er tegen aanlopen op het moment dat je het nodig hebt. Terwijl in beide situaties het resultaat hetzelfde is (maar het effect op de mens dus niet).
Daar heb je zeker een punt.

Daarnaast geeft het ook de beleving van transparantie richting je klanten.

Echter: Dit kan alleen twee kanten op gaan natuurlijk. Nu weet slechts een deel van je klanten dat er een storing was. (het geluk is met de onwetenden :) ). En stel nu dat je klant bij de (stor)ING bent, dan kun je daar een slecht gevoel bij krijgen, en dat terwijl je effectief nooit 'last' van de storingen hebt. (zoals ik.)

Maar je hebt zeker een punt hoor!! :)
terwijl je effectief nooit 'last' van de storingen hebt. (zoals ik.)
ja, dat zal dan ook de reden misschien zijn dat ze niet zo actief melden - omdat het niet in alle gevallen voor iedereen geldt (en zeker niet voor iedereen ook meteen een probleem is) maar dat de beeldvorming negatief wordt beinvloed. Maar ja - het beeld is welliswaar wat vertekent [als je vaak een partiele storingmelding geeft], het is geen incorrect beeld. (En daarom noemde jij het ook (stor)ING... :Y)
Grote kans dat een groot gedeelte van de gebruikers niks merken.
Maar het feit dat er geen duidelijk snel kort berichtje ergens zichtbaar is is eigenlijk schandalig.
Daar geef ik je wel gelijk in, hoor. De pagina's zijn er wel, maar zijn niet 1-2-3 te vinden. Althans. Je vindt ze pas met een zoekmachine, want niemand gaat vrijwillige rondklikken op een banksite.
Die pagina’s had ik even gemist. Had dan ook maar even vlug gekeken.

Bij ASN is het dan ook maar gewoon een embedded van allestoringen zoals ik kan zien.
Dan betrouw je op de meldingen van de gebruikers? Niet zo betrouwbaar lijkt me.

Als ik er geen last van had dan had ik het idd niet geweten.
Als ik niet kon betalen dan is het wel zo fijn dat ik kan uitzoeken of het aan mijn verbinding ligt of dat het een algemene storing is.
Dan is het wel handig dat zoiets op hun website komt te staan en niet alleen op “X”.
Als ik niet kon betalen dan is het wel zo fijn dat ik kan uitzoeken of het aan mijn verbinding ligt of dat het een algemene storing is.
Klopt helemaal. En SNS en Regiobank claimen dus dat ze bekende verstoringen op de inlogschermen zetten. (zowel de site als de app.) Goede kans dat ASN dat ook doet. (die info kon ik 1-2-3 even niet vinden)
Bij ASN is het dan ook maar gewoon een embedded van allestoringen zoals ik kan zien.
Dan betrouw je op de meldingen van de gebruikers? Niet zo betrouwbaar lijkt me.
Er staat gewoon een overzichtslijst van alle huidige en afgelopen storingen, met start- en eindtijd. Er staat ook een embedded thumbnail van allestoringen.nl
Wel vreemd dan dat ik geen last van de storing heb gehad. Dit nieuwsbericht verbaasde mij dan ook ten zeerste.
Natuurlijk hoort het op een homepage. Dat is de landingspagina waar men informatie vindt die relevant is.

Ik vind het tegenwoordig echt van de zotte dat er pas echt info na in ieder geval 1 keer doorklikken nodig is en waar mogelijk na inloggen (om nog maar te zwijgen over mailtjes dat er een bericht klaarstaat in mijn.udoetdeadministratievooronsbedrijf.nl |:( ).

Echt typische geval van doorgeschoten ontwerpdrift vind ik.

Is het dringend: homepage. Waarom doorklikken?
Dit is echt zo’n rare ontwikkeling de afgelopen 20 jaar. Komt uit dezelfde koker als meer whitespace denk ik.

Scrollen en klikken is alleen om meer data te verzamelen, wal-ge-lijk en zinloos.
Ik snap je sentiment, hoor.
Maar ik denk dat hier ook een stukje marketing bij komt kijken. Het staat niet zo leuk als iemand die oriënterend is, dat er op dat moment een storing is. Maar los daarvan. Want dat hoeft niet per se een reden te zijn.

Als ik informatie over een bank zoek, over de producten of wat dan ook, dan heb ik niets te maken met het inloggen op de 'mijn-omgeving'. Goede kans dat die informatie van die storing dan alleen maar ruis creëert op de site. (Te veel info op één beeld zorgt ervoor dat informatie onzichtbaar wordt)
Dus stel dat ik klant ben bij SNS, en ik wil kijken of ze ook verzekeringen aanbieden en daar naar wil zoeken, dan hoef ik niet in te loggen op de 'mijn-omgeving' en dan ga ik de site door. Ik hoef dan niet per se geconfronteerd te worden met hun actualiteiten.

De uitzonderingen zijn allicht echte heel noodzakelijke/gevaarlijke dingen. Dus echt iets wat superbelangrijk is voor alle gebruikers/klanten. Of je nu inlogt of niet. (dus dat er bijvoorbeeld heel erg veel criminelen actief zijn die mensen bellen namen de bank). Een verstoring van een deel van de mijn-omgeving hoeft dat niet per se te zijn.

Ik zou het persoonlijk voldoende vinden als het altijd zichtbaar is, op de inlogportalen. Dus dat ik in elk geval weet dat de problemen bij hen liggen en niet bij mij.
Als je het niet had geweten had je er toch ook niet per se last van gehad?
Misschien niet per se. Maar als je handelt naar een foutief saldo dat getoond wordt, wat volgens het artikel bij een deel van de klanten gebeurde, dan kan dat wel degelijk tot enorm veel last leiden omdat je niet wist dat het een storing betrof. Opeens een dure verbintenis aangaan omdat je meer geld dacht te hebben dan je daadwerkelijk hebt bijv. Probeer dat dan maar (tijdig) op de bank te verhalen.
Daar heb je zeker een punt.
Het zou dan ook op de (inlogschermen) van de mijn-omgeving moeten staan, of op de mijn-omgeving zelf.

Ik reageerde op het feit dat het er niet op zou staan, maar ze zetten het er naar eigen zeggen dus wel op.
Zo! Helemaal mee eens! Men dumpt iets op X en streept weer af dat de klanten zijn geïnformeerd. Ik heb even rondgekeken op de site van SNS en er wordt met geen woord gerept over een storing. Ik sla ze geregeld met de slogan (EERST DE MENS. DAN HET GELD.) om de oren, maar ja... dan moet je wel oren hebben natuurlijk
Er is ook een storing bij kpn internet, kan dit niet de oorzaak zijn van al deze problemen?
Als ik het artikel lees, zou ik zeggen dat dat er niet direct mee te maken heeft:
In sommige gevallen lijken verouderde saldo's getoond te worden in de respectievelijke bankapps, terwijl klanten in andere gevallen helemaal niet kunnen inloggen.
Het is niet volledig uit te sluiten natuurlijk, maar het is niet erg waarschijnlijk. Houd er ook rekening mee dat een bank over het algemeen een ander type aansluiting/contract heeft dan wij als consumenten. Voordat de verbindingen van een bank eruit liggen door de ISP (en het dan niet gaat om kabels die zijn aangegraven op meerdere plaatsen tegelijk), dan zou echt de hele ISP eruit moeten liggen, of dan moet er minimaal wel veel meer mensen last hebben dan wat AlleStoringen nu aangeeft.
Klinkt alsof de cache het nog wel doet, maar het live systeem niet. En mensen die nog een session token hadden nog wel bij de cache kunnen
De webdiensten zelf zullen geen financiële data cachen. Het zou bijzonder onpraktisch/onwenselijk zijn om de financiële data van klanten op webservers/webdatabases te zetten.

Wat je in de praktijk ziet met dit soort 'live' systemen is:
Je hebt een 'dagstatus' (of een drieuurlijkse status, verzin een list) en een mutatiestatus. De huidige status is de dagstatus plus de mutatiestatus.

Dus iedere keer wanneer jij inlogt op je bank-site. Dan vraagt de webapplicatie van de bank aan de centrale applicaties van de bank de dagstatus op (saldo, transactiehistorie, enz) en de mutatiestatus. (effectief nieuwe transacties die nog niet in de dagstatus zijn verwerkt, maar wel al mee gewerkt moet worden.) De webapplicatie verwerkt dat en geeft dat voor de gebruiker weer als één gegeven.

Bovenstaande constructie is natuurlijk iets complexer dan alles live in één systeem te verwerken, maar het is zo wel makkelijker 'vreemd gedrag' te detecteren, omdat je dan met kleinere datasets werkt voor afwijkingen. (wat je bijvoorbeeld zal zien als iemand z'n bankgegevens/PINpas zijn gestolen, is dat er in een hele korte tijd veel transacties plaatsvinden zodat de gedupeerde er niet op tijd achter komt).
Ook is het praktischer om al die verschillende communicatiestromen in kleinere datasets te verwerken. Zaken als iDeal, internetbankieren, incasso's, bulktransacties (voor salarisbetalingen bijvoorbeeld, want je denkt toch niet dat Ahold 380.000 transacties tegelijk gaat versturen. Dan worden de banken (en Ahold) gek! :) ) Zeker rekening houdend met al die andere grote bedrijven), PIN-transacties, enz, enz, enz. worden allemaal op andere manieren verwerkt. Alleen is dat voor ons als eindgebruiker natuurlijk volledig transparant.
KPN is op het moment volgends mij een heel andere storing. Iets met de DNS wat aangepast lijkt te zijn vannacht/onderhoud.
DNS storing volgens de IT manager van het bedrijf waar ik werk.
Via VPN verbinden naar de zaak gaat momenteel ook erg moeizaam.
klopt er is vannacht gewerkt aan de DNS server lijkt alleen is dit denk ik voor een groot deel in Nederland niet goed gegaan.
De DNS servers van RouteIT hebben problemen.

https://cspreporter.nl/
Er lijken de laatste tijd bijzonder veel storingen bij de banken te zijn. Ik zou het als lezer interessant vinden als er een achtergrondartikel komt waarin de banken aan het woord komen; wat is er aan de hand? Waar lopen jullie technisch tegenaan?

Ik weet dat banken er in het verleden prat op gingen dat de ci/cd-straten zo goed op orde waren. Hoe zit dat nou? Zit iedereen maar te cowboyen of falen de tests gewoon niet voordat een bug naar productie wordt gepusht?
Heel veel banken hebben te maken met grote legacy codebases uit de 1980's waar CI/CD nog altijd niet volledig op is ingericht terwijl de omgeving wel het schakeltempo van de 2020's eist maar een vervangingsinvestering ook niet rond te krijgen is. Dat was "vroeger" ook niet zo'n probleem omdat je je betaalkaartje in de bus mikte en sowieso dagen moest wachten. Anno nu zie je het direct als er een keer iets hikt.
Hier met ASN vooralsnog geen problemen. Net probleemloos een iDeal betaling via de app gedaan en het saldo was ook direct aangepast. Het lijkt er dus op dat het zeker niet alle gebruikers betreft.
Het ligt er net aan waar de storing zit. Er zijn allerlei verschillende datastromen. iDeal is weer anders dan een incasso over een overboeking in de app. (al lijkt dat voor de eindgebruiker veelal hetzelfde)

Zie mijn andere post.

Er is in principe weinig te zeggen over hoe en waar en waarom als je alleen de symptomen aan de buitenkant ziet. Wij zien alleen de zaken op de webdiensten. Maar dat is niet waar de transacties plaatsvinden. (net zoals dat dit geschreven stukje niet op een webserver wordt opgeslagen, maar een database)
Ik kan alweer inloggen zonder problemen. Dus mooi snel opgelost lijkt het!
nou dat leek opgelost, verbinding gaat op en af deze ochtend
Nou heb zelf geen probleem op het moment, twee betalingen gedaan met de SNS app.
Zelf geen last van deze storing gehad. (ASN Bank)
De ABN app wilt ook niet inloggen :(
en nu weer wel, net 10 minuten lang geprobeerd... najah tijdelijke storing dan ?

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 23 juli 2024 00:08]

Zal misschien te maken hebben met de nieuwe App die SNS onlangs geintroduceerd heeft. Heb eigenlijk nog nooit last van een storing bij hun gehad (itt ING), maar de laatste weken zijn er dus blijkbaar wat hickups. Je kan alles nog zo goed testen, maar dit soort omgevingen zijn dermate complex, dat als er 1 schakel uitvalt, de gevolgen groot kunnen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.