FTC hervat zaak bij eigen rechter over Microsofts Activision-overname

De Amerikaanse Federal Trade Commission heeft de zaak om Microsofts overname van Activision Blizzard via zijn eigen bestuursrechter te stoppen, hervat. Dit betekent dat de FTC de deal kan blijven aanvechten, zelfs nadat deze is gesloten.

De hervatting van de zaak staat genoteerd in een rechtbankdocument en is door de FTC bevestigd aan Bloomberg. "De FTC blijft van mening dat deze deal een bedreiging vormt voor de concurrentie", zei FTC-woordvoerster Victoria Graham tegen het persbureau. Tegelijk loopt ook het hoger beroep bij de federale rechtbank om de overname te stoppen.

In juli werd de zaak van de FTC bij de Administrative Law Judge, een onafhankelijke bestuursrechter van de instantie, tijdelijk stopgezet. Microsoft en Activision Blizzard vroegen de FTC deze zaak terug te trekken nadat Microsoft een andere rechtszaak won: een preliminary injunction of voorlopige voorziening, waarmee de FTC de overname wilde blokkeren. Daarop pauzeerde de FTC de zaak. Zowel Microsoft als Activision Blizzard verwacht dat de deal doorgaat zoals gepland, schrijft Bloomberg.

Er lijkt wereldwijd steeds minder weerstand te zijn tegen de overname, die 69 miljard dollar omvat. Vorige week liet het Britse CMA weten voorlopig akkoord te gaan met de aangepaste voorwaarden van Microsoft.

Update: aangepast dat de overname om 69 miljard dollar gaat en niet 69 miljoen.

Door Loïs Franx

Redacteur

28-09-2023 • 15:16

41

Reacties (41)

41
41
22
0
0
14
Wijzig sortering
Ik vraag mij werkelijk af hoe mensen hier tegenwoordig nog in staan, als je kijkt dat de enige waardevolle IP van Activitsion Blizzard nog Call of Duty is.

Voor mijn gevoel is de enige reden dat de FTC hier nog in doorgaat gezichtsverlies bij het niet tegenhouden van de overname.

Kleine correctie op het artikel :
Er lijkt wereldwijd steeds minder weerstand te zijn tegen de overname, die 69 miljoen Miljard dollar omvat. Vorige week liet het Britse CMA weten voorlopig akkoord te gaan met de aangepaste voorwaarden van Microsoft.
Call of Duty is wel een HEEL waardevolle IP en een zogenaamde system seller... maar er zit nog wel meer in dan dat; World of Warcraft, Candy Crush, Diablo en diverse mobile games waarvan je doorgaans de omzet ook niet moet onderschatten.
tbh, xbox heeft ook wel wat meer exclusives nodig. Als je ziet wat playstation allemaal binnenharkt blijft er al snel niks meer over.

En dat komt van een playstation gebruiker.

En ik zie WOW al niet snel op een xbox, het spel gebruikt, vooral late game, te veel toetsen van je keyboard. Ze kopen eigenlijk alleen nog Diablo, call of duty en overwatch.
En ik zie WOW al niet snel op een xbox, het spel gebruikt, vooral late game, te veel toetsen van je keyboard
Squeenix heeft met FFXIV laten zien dat dat prima kan. Gewoon een kwestie van een slimme layout in elkaar zetten.
FFXIV heeft veel minder abilities, zal vast nog mogelijk zijn met controller voor WoW maar denk dat je al snel richting x2 inputs gaat zo niet meer.
Je kunt met triggers redelijk wat keybind-opties maken denk ik. Ik speel WoW nog zo nu en dan, en wat ik voornamelijk zou missen, zijn de spells die ik aan mijn muis koppel wanneer ik een healer speel of bepaalde abilities wanneer ik als tank speel.

Ik heb geen idee hoe FF dit doet btw maar goed, bovenstaande zijn er ook vast wel snelle oplossingen voor.
Klopt ja, de hybrids in WoW zijn vooral de uitdaging voor controllers is mijn gok. Binnen die hybrids heb je ook nog behoorlijk uiteenlopende gradaties, Druid en Monk spannen de kroon.

Prop daar nog wat belangrijke items bij en je moet ook nog keybinds gaan maken met beide triggers ingedrukt lijkt me (en Druid/Monk zelfs zonder die items).

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 22 juli 2024 13:27]

Ze kopen eigenlijk alleen nog Diablo, call of duty en overwatch.
Als je de PC compleet negeert misschien wel.

Dat het voordelen voor MS op kan leveren mbt exclusives maakt niet dat het enkel daar om draait en de rest geen waarde/voordelen heeft...
Ze kopen ook Warcraft en Starcraft waarvan hoogstwaarschijnlijk nieuwe delen uit gaan komen voor PC en XBox.
Probleem is alleen dat de needs van Xbox niet belangrijker zijn dan de gezondheid van de markt.

Microsoft heeft al een giga percentage van de game development sphere onder de duim, actibliz behoort daarom onafhankelijk te blijven.

We willen niet dat Microsoft straks een halve monopoly heeft op games, dan werken ze dat ook de grond in met als met Windows
Het gaat Microsoft enkel en alleen om King, dat is nu juist de grap van het hele verhaal. Sony en hun papegaai de FTC focusten enkel maar op Call of Duty en het sprookjesverhaal van cloud gaming monopoly, maar wat Microsoft binnenhaalt met King is VELE malen belangrijker en winstgevender dan dat van de console gaming markt.

Microsoft heeft op dit moment nog zo goed als geen noemenswaardige vertegenwoordiging in het mobile gaming segment, en King is één van de grootste partijen op dat vlak dus door simpelweg hun portemonnee open te trekken krijgen ze op een relatief simpele manier een flink stuk van die markt in hun bezit. En de verdiensten die daar uit komen zijn een veelvoud van de console gaming markt.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 22 juli 2024 13:27]

Call of Duty is wel een HEEL waardevolle IP en een zogenaamde system seller
Waardevol zeker, maar lang niet voldoende om Sony het vuur aan de schenen te leggen (zie de IP die Sony zelf exclusief heeft).
Exclusief maken van CoD blijkt ook helemaal geen argument te zijn tegen de overname. Dat is al vaak genoeg weerlegd, en de CMA had dat argument ook maar overboord gegooid, en maar cloudgaming aangevoerd als concurrentiebelemmerend.
Ja sony heeft een heleboel exclusive game series... maar als je de totalen van de grootste titels daarvan bij elkaar optelt kom je misschien op de helft van wat CoD alleen doet.

90 miljoen voor GT, 40 miljoen voor Uncharted, 33 miljoen voor Spider-Man, Last Of Us 30 miljoen, GoW 28 miljoen... dan zit je dus net over de helft met 221 miljoen stuks. CoD staat op de 4e plaats van meest verkochte gamefranchise ooit, de top3 bestaat uit Nintendo games.

Oftewel, de CoD franchise is een van de meest waardevolle IP's om te bezitten wat betreft gaming.
Ik denk dat je je blik ietwat moet verruimen.. Ooit van King gehoord en een spelletje van hun genaamd Candy Crush met een omzet vorig jaar van een ruim miljard?

[Reactie gewijzigd door pvdheu op 22 juli 2024 13:27]

Ik vraag mij werkelijk af hoe mensen hier tegenwoordig nog in staan, als je kijkt dat de enige waardevolle IP van Activitsion Blizzard nog Call of Duty is.
Het leuke is vooral dat Microsoft het helemaal niet met je eens was, niet alleen zijn er andere waardevolle IPs in ABK die ze willen, maar al deze rechtszaken hebben ondertussen ook aangetoond dat het hen juist niet voor CoD (of Activision en Blizzard in zijn geheel) voornamelijk te doen was; maar om King.
Kleine correctie, het gaat om 69 miljard dollar.

Niet normaal dit bedrag overigens, ter vergelijking, een snelle Google schat Ubisoft op een waarde van 4 miljard.
Ubisoft is een goed bedrijf maar heeft geen Candy Crush ,Call of Duty, Diablo of World of Warcraft... al denk ik wel dat die laaste zijn beste tijd heeft gehad.

[Reactie gewijzigd door Ackbar op 22 juli 2024 13:27]

Als ik het nieuws een beetje volg dan hebben de laatste drie in je lijstje de beste tijd eigenlijk wel gehad :p
Nou de laaste cijfers van Call of Duty en Diablo 4 en Diablo immortals liegen er niet om. Diablo 4 is Blizzards snelst verkopende game tot dusver

[Reactie gewijzigd door Ackbar op 22 juli 2024 13:27]

https://www.youtube.com/watch?v=2uEKI_u4eMQ

Maar ondertussen...

En ja, ze hebben al veel verdiend maar hadden duidelijk op nog veel meer gerekend via cosmetics en dergelijke...

[Reactie gewijzigd door Starr0w op 22 juli 2024 13:27]

Warcraft is natuurlijk wel groter dan alleen world of warcraft. En de franchise in zn geheel is wel veel meer waard. Ook om eventueel meer games in de franchise te maken.
Ja klopt, helaas zullen we in de komende jaren geen nieuwe Warcraft game zien na de ramp van Reforged
Activision & Blizzard zijn eigenlijk 3 bedrijven in 1. Vandaar die grote waarde
World of Warcraft... al denk ik wel dat die laaste zijn beste tijd heeft gehad.
Microsoft koopt ook een heleboel studio's en knowhow waarmee men de concurrentie aan kan gaan met het meta van Meta. De studio´s en mensen achter WoW zijn wel degelijk waardevol voor Microsoft...
De waarde van een bedrijf dat je via google en zo vind staat meestal gelijk aan de waarde die de aandelen op dat moment zijn. De aandelen zelf kunnen enorm schommelen en de prijs is meestal een vooruitblik op wat de bedrijf te verachten staat. Dus als we in een recessie komen kan de waarde van een bedrijf dalen zonder dat er enig nieuws uit de bedrijf zelf naar voren komt. Ook als een bedrijf veel groei doormaakt kan deze meer waard zijn dan een andere die dat niet doet, zelfs bij gelijke omzet.
Nu heeft Ubisoft het heel zwaar gehad en draaien ze verlies en is de groei gestagneerd. Dat heeft enorm effect op de aandelenprijs. In contrast draait Activision Blizzard winst.
"De FTC blijft van mening dat deze deal een bedreiging vormt voor de concurrentie", zei FTC-woordvoerster
Was er maar een instantie waar men die bedreiging kan voorleggen met bewijzen en berekeningen. Iets wat altijd wel transparant is en zowel onafhankelijk is van de staat, de bedrijven, en gevoelens van burgers. Hoe zouden we zo’n rechtvaardig plek noemen? Naja, het probleem van zo’n orgaan is natuurlijk wel dat ze niet per se altijd doen wat er gevraagd wordt van deze commissie.

Ik vraag me af waarom ze gewoon niet een “ik-zei-het-toch”-zaak aanspannen als het zover is? Zeker in de gaming industrie schieten de studio’s als paddenstoelen uit de grond.
De FTC is net dat orgaan. Het is aan hen om aan te tonen dat er belemmering van de concurentie is en om de nodige stappen te nemen die overname te blokkeren. Maar het probleem is dat er gewoon geen bewijs is. De FTC heeft het mandaat, maar moet wel tijdig een onderzoek afronden. Als je onvoldoende vindt, dan moet je de conclusie durven trekken dat er geen argumenten zijn om het te blokkeren, ondanks dat je gevoel (of je bankrekening?) iets anders zegt.
Oh FTC... wat heb je je toch van je meest activistische kant laten zien. Laat deze zaak stilletjes verdwijnen en bewaar nog dat miniscule gezak en respect dat je hebt. Ongelooflijk hoe erg ze op hun vingers getikt zijn in het kort geding. En nu hun eigen interne fopzaakje toch doorzetten.
Had langzaam gehoopt dat de FTC de boel zou los laten, zeker na nog bepaalde aanpassingen die Microsoft gedaan heeft in Engeland en nu het daar inmiddels ook goedgekeurd is. Maar bij de FTC zit een echte volhouder waarbij ik het idee krijg dat het een sport is om de zin door te drijven, afwachten.
Anoniem: 1846546 28 september 2023 16:22
De deal is al rond voor dat dit van start gaat, maar na de vorige slechte pogingen, zie ik weinig succes hier in.
Er word verwacht dat de deal volgende week afgerond wordt. Dus uhm...

Doorgaans stopt de FTC met onderzoeken als een deal sluit en/of ze door de rechter worden terechtgewezen (wat hier dus al gebeurd is). Absurd dat ze hier maar op blijven doordrammen. Alsof ze dit nog gaan kunnen ontbinden... Microsoft's gerechtelijke onderneming gaat alleen maar zwaarder worden post-overnamen.
Ik zie ze eerlijk gezegd niet met voldoende sluitend bewijs komen waarmee ze kunnen dwingen dat Microsoft en Activision weer moeten opsplitsen, zeker niet nadat ze al zo in de rechtbank zijn terecht gewezen. Dit lijkt echt op vechten tegen de bierkaai.
Tjonge jonge. Dat dit achterlijke, republikeinse bolwerk niet moe wordt van zichzelf...

De redenen die ze opgeven zijn onderhand al in tienvoud weerlegd, iedereen en zijn moeder is het inmiddels eens met deze overname, INCLUSIEF het extreemste jongetje van de klas, de CMA, en nòg zien die idioten van de FTC beren op de weg, of liever gezegd spoken, en gaan ze vrolijk door met hun gevecht tegen de windmolens. Wat een compleet nutteloze verspilling van tijd, energie en geld, want ze gaan dit toch nooit winnen.

Maar goed, zo lang het merendeel van hun cash flow uit republikeinse hoek komt, en die dus hun zuurverdiende geld aan dit soort nutteloze exercities verspillen, vind ik het ergens ook wel weer prima. ;)
Drie van de vijf zetels van de FTC worden op het moment bezet door democraten. De andere twee zijn onbezet.
Ik had het gezien, ja ook mede dankzij de correctie van een andere Tweaker hieronder. Toen ik lang geleden zelf nog zijdelings met ze te maken had, werden ze nog wel volledig ondersteund door de republikeinen, vandaar mijn eerdere opmerking. De rest van de uitleg staat twee reacties hieronder, mocht het je interesseren... ;)
Het zijn de democraten die voor de rechtszaak zijn en republikeinen juist fel tegen. Lina Khan is ook aangesteld door Biden en niet door Trump.

https://amp.theguardian.c...n-regulations-meta-google
Ah, krijg nou wat. Zat ik er even goed naast. Het was ooit wel een republikeins bolwerk, maar gezien mijn desinteresse in de organisatie op zich, heb ik ze de laatste jaren nu niet echt gevolgd met betrekking tot wisselingen van de wacht. In een grijs verleden heb ik wel eens indirect met ze te maken gehad in mijn rol als sales manager, maar slechts minimaal, en zelfs dat was al meer dan genoeg om een uiterst negatieve indruk van deze mensen te krijgen.

Daar is blijkbaar zelfs onder democratische leiding weinig aan veranderd, dan. Maakt het des te triester, eigenlijk, want zoals gezegd is het een gevecht tegen windmolens. Puur omdat een bedrijf big tech is, wordt het per definitie tegen gehouden, of tenminste: dat proberen ze, terwijl er niet eens nauwkeurig en uitvoerig naar de daadwerkelijke feiten wordt gekeken.Iets dat zowel verschillende rechters als ook andere, soortgelijke instanties als de FTC in andere landen, duidelijk wel gedaan hebben.

Bij de FTC is het motto simpelweg: "Ben je Big Tech?" en dan is het simpelweg oogkleppen op, oordoppen in en aanvallen. Laat de feiten maar aan anderen over... ;)
69 miljoen is wel een koopje :) Factor 1000 te laag ben ik bang.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.