Microsoft kondigt het einde van WordPad aan

Microsoft heeft het einde van WordPad aangekondigd. Het gratis tekstverwerkingsprogramma zal via een toekomstige release van Windows uit het besturingssysteem verwijderd worden. Wanneer het zover is, is nog niet duidelijk.

Microsoft raadt gebruikers die met .doc-bestanden werken aan om naar Microsoft Word over te stappen. Gebruikers van .txt-bestanden kunnen volgens het bedrijf naar Notepad overschakelen. Microsoft heeft nog niet meegedeeld op welke datum de nieuwe release van Windows verspreid zal worden en de wijziging van kracht zal gaan.

Microsoft WordPad is een gratis tekstverwerkingsprogramma dat sinds 1995 met het Windows-besturingssysteem wordt geleverd. In 2019 raakte bekend dat WordPad een optioneel onderdeel ging worden van Windows, samen met het gratis tekenprogramma Paint. Beide programma’s waren toen wel nog apart te downloaden en te installeren via een optie in het Instellingenmenu: 'Een onderdeel toevoegen'. Het is niet duidelijk of dit voor WordPad in de toekomst ook mogelijk zal zijn.

Wordpad Word
Microsoft WordPad

Door Jay Stout

Redacteur

02-09-2023 • 09:14

231

Reacties (231)

231
226
130
0
0
12
Wijzig sortering
Ik gebruik Wordpad nooit, wel heb ik constant Notepad open staan, voor (tijdelijk) aantekeningen, etc.
Kan je beter Notepad++ gebruiken, deed dat vroeger ook wel eens, notities in notepad. En dan reboot je je computer, ben je de notitie vergeten op te slaan en weg is ie. Of als je Office hebt kan je beter OneNote gebruiken, zoveel meer mogelijkheden.
Ik gebruik ook OneNote, maar voordeel van Notepad is juist dat het simpel is en geen opmaak bevat. Ik gebruikte het ook als prikbord geheugen, inmiddels hebben we dat standaard in Windows en gebruik ik Win+V steeds meer.
Ik gebruik notepad ook regelmatig ook om als ik een password van een cloud omgeving moet kopieren om die te ontdoen van opmaak , soms staat er een enter achter of een serie spaties e.d. en ook om snel even readme.txt te maken , voor de rest gebruik ik uitsluitend Word en Onenote erg vaak.
Maar ik denk wel dat MS dit doet om mensen over te halen office 365 te gebruiken, die heb ik zelf al en eigenlijk ook vanwege de 1TB opslag voor mijn Android camera photo app gebruik ik die weer.
Dat wat jij zegd, klopt inderdaad. Ik betrap mezelf en sites steeds vaker erop dat er opmaak wordt toegepast in het doorsturen van het passwoord of gebruikersnaam (lees: formulier gegevens), zelfs bij bestellingen online en in postcode vermeldingen, hooguit irritant! Onzichtbare spaties etc.
CTRL + Shift + V is de sneltoets om te plakken zonder opmaak.
Dat werkt niet in alle applicaties
Maar ik geloof wel in de meeste webbrowsers, waar het het meest relevant is.

Overigens kan je middels Microsoft Powertoys ook gebruik maken van Win + Shift + V om wel universeel zonder opmaak te plakken.
Ik gebruik hiervoor gewoon win+R om het ww snel in te plakken en te kopiëren, zo blijft het nooit openstaan in een Notepad.
Ik gebruik gewoon de url balk van de browser zelf (voor te ontdoen van makeup), natuurlijk werkt dat niet voor heel lange teksten, dan is notepad of beter (notepad++) de oplossing.

Ik heb er al aan gedacht om de notepad.exe te vervangen door een notepad++ omdat ik vaak windows+R doe en dan notepad in tik, waardoor ik alle nadelen van notepad heb (zoals notes die verdwijnen na een reboot omdat ze niet auto saven)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 23 juli 2024 12:47]

Voor mij is dat eigenlijk het minst relevant, ik kopieer wel eens vanuit een browser, maar zelden naar. Het is voor mij veel relevanter in dingen als powerpoint en daar werkt het helaas niet.
Doe ctrl+v en daarna ctrl (indrukken en loslaten) T (indrukken en loslaten).
Dat is alleen in Office applicaties.
Hij vroeg specifiek naar PowerPoint :-)
Dan nog is kladblok handig om te checken of er niet stiekem een spatie achter staat
Zoiets simpel serieus nog nooit gedacht.. Gedachten ook nooit bij sneltoetsen gehad. Vroeger gebruikte ik zoiets nooit. Tegenwoordig schijnt het allemaal een ding te zijn met sneltoetsen.
Waarom... wie wil nou eigenlijk plakken met opmaak? waarom is andersom niet de standard?
Ik gebruik Notepad ook heel veel, ik heb het onder andere veel gebruikt om cisco configs te tikken, en als die klaar was pas in de switch of router te laden.
Edit: Nvm, tip was al gegeven.

[Reactie gewijzigd door elmariachi op 23 juli 2024 12:47]

wat was mijn reactie nou ook alweer?, waarom edit je dit dan?
dan wijzig je toch de context van de draad ?
ben jij een moderator ofzo?
Ik gebruik ook OneNote, maar voordeel van Notepad is juist dat het simpel is en geen opmaak bevat. Ik gebruikte het ook als prikbord geheugen
Metapad gebruikt nog veel minder geheugen dan Notepad en kan wel automatisch opslaan. Ideaal als prikbord geheugen:

https://liquidninja.com/metapad/
OneNote kan wel degelijk opmaak bevatten
Daar gaat het niet om Franckey geeft aan dat Notepad fijn is omdat het GEEN opmaak bevat :+
wtf is win+v??????
Windows toets + V ipv ctrl+v

Met deze snelkoppeling open je de klembordgeschiedenis
Oh grappig, ik gebruik zelf een programmatie dat heet: Ditto en dan heb ik in het configuratiescherm de internet acces geblokkeerd. Ook heel fijn!
win+V, nooit te oud om te leren! Dankjewel!
Notepad kan voor veel mensen best prima werken. Een computer reboot je niet zo vaak (bij mij kan er gerust een paar weken tussen twee reboots zitten) en als gewoon kladblaadje heb je niet zoveel functies nodig. Zelf geef ik overigens nog steeds de voorkeur aan pen en papier (schrijfblok).
Notepad gebruik ik voor stukken tekst die ik even moet parkeren, Notepad++ is meestal al in gebruik voor stukken code of JSON variabelen.
Computer gaat bij mij gewoon vanmiddag uit, en de stekker van verlengsnoer om.
Als ik niet nodig heb dan gaat die uit en blijft die uit, kan zo zijn dat die volgend weekend pas weer aan gaat :).

Maar goed verschilt per persoon en hoeveel je het gebruikt uiteraard.
Zelfs dat hoeft geen reboot te zijn. Met een (hybride) slaapstand wordt het geheugen gewoon opgeslagen en weer geladen als je de computer weer aan zet. Snelste manier van opstarten.

Bij mij blijft het de systeem gewoon aan (randapparatuur niet). Dat gaat in slaapstand en wordt zo nu en dan gewekt om de nodige (backup)taken te doen. Nu werk ik thuis en gebruik ik de computer voor werk en privé en daarnaast nog wel eens opdrachten als ZZP'er waarbij computermodellen gedraaid moeten worden. Heel vaak staat mijn computer dus niet uit.
Tegenwoordig start alles zo snel op, zelfs met een gewone ssd niet eens een m2. Het gaat gewoon uit bij mij.
Verlengsnoer ook knopje om helemaal geen stroom verbruik, maar goed ik gebruik mijn pc 1 of 2 keer in de week nog maar.

Werken doe ik op het kantoor en heb ik een werk laptop voor, en backups hoeven er niet gemaakt te worden van de pc thuis.

Maar goed ik gebruik mijn pc ook nog amper in vergelijking met jou, dus voor mij is uit zetten meer dan prima.
Wat willy bedoelt is dat als je bij win10 of 11 afsluit. Je ram geheugen naar je ssd geschreven wordt. Als je opstart dan worden na het laden van he stuurprogrammas e.d. alles van de ssd terug in het ram geladen en ga je verder waar je gestopt bent. Je pc heeft geen stroom verbruikt maar is eigenlijk niet helemaal heropgestart. Dat noemt men hybrid boot.

Standaard staat dit aan, als je je pc toch fris wil laten starten met deze functie aan moet je heropstarten. Enkel dan wordt alles mooi afgesloten en terug opgestart.

Omdat ssds inderdaad heel snel zijn heb ik hybrid boot uitgeschakeld. Die paar seconden kan ik missen en zo start ik steeds met een frisse pc.
Alles gaat bij mij gewoon uit er wordt niks weg geschreven na de SSD, heb wat dingen niet afgesloten en toen de pc afgesloten.
Hij gaat gewoon helemaal uit en bij opstarten moest ik alles weer openen, niet dat het voor mij een ramp is.

Maar lijkt toch wat jij bedoeld standaard niet aan te staan.
Toch wel hoor. Windows schrijft kernel zaken naar storage bij het afsluiten zodat een cold boot sneller verloopt. Dit is de standaard instelling. Het klopt inderdaad wel dat de sessie van de gebruiker niet behouden blijft. Daar bestaat hibernation voor maar ook dat kost geen stroom na afsluiten.
Hybrid boot staat aan by default in windows 10 en 11.
Volgens mij betekent hybrid boot alleen dat er kernel zaken in RAM naar storage worden weggeschreven. Na een cold boot de sessie kunnen hervatten is hybernation. Dan moet het volledige RAM weggeschreven worden naar storage en dan duurt met name afsluiten wat langer.
Het is een soort combinatie eigenlijk als ik het zo lees

https://www.windowscentra...ast-startup-on-windows-11

Maar goed dan nog ik sluit gewoon alles af, er hoeft niks open te staan als ik mijn pc start.
Ik gebruik notepad ook vaak genoeg voor even een vlugge note, maar mijn PC gaat toch elke dag gewoon uit als ik hem niet meer gebruik. Tegenwoordig booten pc's zo snel, zie het voordeel niet van hem altijd aan te hebben staan.
Het maakt me meestal niet veel uit en kijk meer naar de functionaliteit, maar ik vind Notepad++ zó lelijk dat het een afleiding is. Wordpad was op latere Windows versie opzich best een alternatief voor Word, en Notepad is zó light dat het voor bepaalde kleine dingen best wel lekker werkte. Maar de hype rond Notepad++ heb ik nooit begrepen.

Maar doorgaans gebruik ik gewoon whatever code editor ik op dat moment gebruik. En de snelle dingen dus in Notepad of een gelijk alternatief op het OS waarmee ik dan werk (zijn er genoeg).

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 23 juli 2024 12:47]

Voor mij is np++ geen "hype". Andere editors doen het ook prima, en ik denk dat ik met bijna ieder notepad-alternatief tevreden zou zijn.

Vroeger was ik grote fan van ultraedit, omdat ik een paar keer in gigantische textfiles (paar Gigabyte) search/replace moest doen, gedeeltelijk met RegEx. Dat was op np++ gigantisch langzaam, terwijl ultraedit na een paar seconden klaar was.
Ook indrukwekkend is dat UE gewoon Textfiles van een paar GB opent, bewerkt, en er in scrollt, zonder écht langzaam te zijn. Een beetje stroperig is het wel maar het gaat nog prima.
Het verdwijnen van notities word binnenkort ook in notepad opgelost: https://blogs.windows.com...pad-for-windows-insiders/
Dat is wel een toffe feature van Notepad++ ja, zonder iets op te slaan raak je toch geen data kwijt.

Naast de column edit mode natuurlijk. Elke tekst editor implementeert die weer anders en Notepad++ heeft een van de betere implementaties.
Notepad blijft hier openstaan tegenwoordig na een reboot :D
Ik vind kladblok dus juist zo fijn dat deze altijd helemaal schoon opent, en niets onthoudt of opslaat. Heerlijk als hulpmiddel.

Notepad++ vind ik helemaal niet praktisch voor dit doeleinden, Dan nog eerder Onenote
Daar is tegenwoordig Sticky Notes voor beschikbaar, erg handig. Digitale geeltjes op je desktop.

[Reactie gewijzigd door Microkid op 23 juli 2024 12:47]

Ik ben ook een erg groot fan van Stickynotes. Belangrijk hierbij, wat ik mijn leerlingen op het VO ook continu meegeef: zodra je iets moet noteren, moet je snel ergens iets kunnen noteren (Stickynotes staat altijd open) en je moet eraan herinnerd worden (bureaublad ziet men veel). Ideaal.
Bureaublad zie ik alleen als ik nog geen programma open heb staan. Daarna niet meer.

Voor tussendoor aantekeningen gebruik ik papier. Voor aantekeningen tijdens overleg meestal Notion.
Structureer je notities in One Note of ergens anders waarin je zaken goed kan ordenen en gesynchroniseerd op meerdere machines openen en opslaan. Velemale beter dan een sticky notes voor mij. Heb je acties die uitgevoerd moet worden? Dan kun je beter iets hebben als een todo list met push notificaties of een Kanban bord.

Maar dat werkt natuurlijk voor mij en mijn werk het beste. Ik moet echt ontzettend veel noteren en documenteren.
Je bedoelt vast de met windows megeleverde "Sticky Notes" (engelstalige versie windows)
"Windows key + R" -> Sticky

[Reactie gewijzigd door Pep7777 op 23 juli 2024 12:47]

Sticky Notes is mijn levensreddende engeltje als ik mijn notitieboekje ben vergeten tijdens vergaderingen.
Sticky Notes is voor mijn niet zo handig.
Gebruik notepad om tekst plat te maken en dan verder te verwerken.

Wordpad heb ik wel gebruikt om af en toe een rtf aan te maken.
Een document type dat iedereen kan lezen, straks niet meer.
Office heb ik er uit gegooid, gebruik voor documenten nu LibreOffice.

Notepad moeten ze vooral plat laten, anders gaat het ook in de ban hier.
Dat het nu gewoon in UTF-8 werkt, heeft ook al te lang geduurd.
Het zal wel verdwijnen om meer Office te kunnen verkopen.
Nu nog een opvolger van docx er doordrukken om nog meer te verkopen.
Deze kende ik nog niet, bedankt!
Dat zit er al in sinds windows 7(14 jaar geleden), en heel misschien zelfs windows vista al :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 12:47]

ik ook, wel balen dat 1 op de 10 keer wanneer ik mijn PC opstart de locatie op het bureaublad en de grootte van de notities ineens "vergeten" lijken te zijn, en sommige notities opeens "verdwenen" zijn (ze staan nog wel in de lijst met notities dus je kan ze nog wel handmatig terugzetten)
Mateloos irritant :(
Dat klinkt bekend. Ik gebruik dan welliswaar linux, maar ik heb bijna altijd een notepad-alternatief openstaan.

Vaak voor tijdelijke aantekeningen, of om gekopieerde tekst snel te kunnen aanpassen voordat ik het verder kopieer, of om opmaak te nuken in mijn gekopieerde tekst (niet alles accepteert cltr-shift-v voor een opmaakloze paste). Of om te zoeken in gekopieerde tekst.
Als je Linux gebruikt, heb je ook nog GPaste. Daarmee kan je o.a. zoeken in alles wat je gekopieerd hebt. Ik gebruik dat als <Win><v> alternatief.
Herkenbaar, al gebruik ik sinds WSL (een jaar of 6/7) vooral vim onder Linux ;)
Ik wil edlin terug .... :+
Inderdaad, kladblok/ notepad heerlijk simpel, gewoon typen wat je wilt, gebruik het dagelijks overal wel voor :)
Ik gebruik Kladblok (Notepad) voor aantekeningen en kleine dingen op te slaan om achteraf te gebruiken.
Notepad++ gebruik ik voor bijna al de rest. MS Word gebruik ik eigenlijk niet meer.

Er zijn altijd andere, soms betere programma's die meer functies hebben of die meer globaler zijn, bv die meerdere extensions kunnen openen en kunnen bewerken.
Thuis heb ik geen Office nodig en wil er ook geen licentie voor kopen. Nou zijn er voldoende internet-alternatieven zoals Gdocs, maar als je offline wil werken dan is het wel jammer dat dit verdwijnt. Voor een brief typen heb je niet zoveel nodig. En ik zie ook niet wat de besparing is hier. Windows neemt tegenwoordig 30 Gb in gebruik op je hdd dus wat maakt die 300 Kb uit?
Ik gebruik(te) het regelmatig. Gelukkig zijn er gratis OpenSource alternatieven.
Ik wil nl. geen Word. Continue telemetry. En je moet er natuurlijk voor betalen.
De online versie van Word heeft zeer veel functionaliteit en is volledig gratis.
Het nadeel is dat je (uiteraard) een outlook account nodig hebt en dat je de bestanden alleen online vanuit je OneDrive kunt bewerken.
Die nadelen zijn de prijs die je betaalt. Data overhandigen, (deels) anonimiteit opgeven, werk laten controleren, verplicht andere diensten afnemen etc. Het is dus niet 'volledig gratis', het kost alleen geen geld.

[Reactie gewijzigd door epoman op 23 juli 2024 12:47]

wat let je om een usb sleutelhanger met live <vul willekeurige linux distro in> te gebruiken? LibreOffice is vele malen krachtiger dan dat je gemiddeld nodig hebt.
Waarom zo'n omslachtige methode om LibreOffice te gebruiken? Je kan LO toch gewoon in Windows installeren?
Uiteraard, ik ging er vanuit dat @epoman uberhaupt geen telemetrie wilde ;)
Klopt, maar de kans is erg groot dat je met een Microsoft account in Windows bent ingelogd en je betsanden alsnog in Microsoft's cloud-omgeving terechtkomen.

Uit de post waarop jij reageerde, begreep ik dat de bedoeling van @divvid was om bestanden lokaal te hebben en te houden. En dan is een USB stick met opstartbare Linux omgeving en LibreOffice niet eens zo'n heel gek idee. En is op modernere hardware niet eens zo sloom meer.

Dat jij er geen problemen mee hebt om alles in/over/door de cloud te doen, betekent niet dat er geen nadelen aan zijn verbonden. Nadelen die door een ander persoon wel zwaarder worden overwogen. Beide standpunten zijn valide.
Klopt, maar de kans is erg groot dat je met een Microsoft account in Windows bent ingelogd en je betsanden alsnog in Microsoft's cloud-omgeving terechtkomen.
Zeg je nou dat lokale bestanden, gemaakt/geopend/bewerkt in LibreOffice, toch in de MS cloud terechtkomen?
Dat jij er geen problemen mee hebt om alles in/over/door de cloud te doen, betekent niet dat er geen nadelen aan zijn verbonden. Nadelen die door een ander persoon wel zwaarder worden overwogen. Beide standpunten zijn valide.
Ik zit al ongeveer 20 jaar op Linux, dus aannames over waar ik wel of geen problemen mee heb mag je lekker voor je houden. Wat ik lokaal doe blijft in ieder geval lokaal.
Ik dacht dat Word Online ook beschikbaar was via andere cloud-diensten, zoals Dropbox.
Ik gebruik het en heb geen Outlook account. Wel een Windows login op basis van mijn eigen e-mailadres.
Een Outlook account is sowieso helemaal niets, dat is gewoon onderdeel van je Microsoft account als je niet je eigen mailadres gebruikt. Iedereen heeft alleen een Microsoft account dat direct voor alle services van ze ingezet kan worden en die heb je wel na het inloggen bij Windows. Same thing, die werkt dus ook voor OneDrive.
Dan pak je toch vs code.
Ik zei dat wel er Open Source alternatieven zijn.
VS Code zal dat niet zijn, want die doet per default ook aan telemetry:
"VS Code collects usage data and sends it to Microsoft to help improve our products and services."
(https://code.visualstudio.com/docs/supporting/FAQ)
Een optie die je gewoon uit kunt zetten.
Ongeveer rond het moment dat Google intrede deed, hadden we een populaire/actuele term 'netiquette'.
Onderdeel daarvan was: Opt-out is niet toegestaan; alleen opt-in.
Als je een optie uit moet zetten om je privacy te beschermen, voldoet het niet aan de netiquette. Als bedrijven opt-out gebruiken, is dat voor 'de gebruiker' onmogelijk altijd en overal zelf bij te houden.

En wat gebeurt er als je een update hebt? Blijft je vinkje je dan altijd overeind?
Helaas verdween snel na intrede van de term netiquette, de term weer uit beeld. Blijkbaar waren de aantallen overtredingen van de netiquette zo groot, dat het hanteren van de term an-sich al gezien werd als 'vechten tegen de bierkaai', en is het gebruik van de term compleet weggeëbt.

[Reactie gewijzigd door kimborntobewild op 23 juli 2024 12:47]

Ja hoor en die lezen ook .doc documenten. Dus voor de mensen die alle info van Microsoft gemist hebben, is er beslist geen man overboord dat je je .doc documenten niet meer (gratis) kan lezen.
Betalen voor iets dat je gebruikt is heel normaal lijkt me? Dat je daarnaast óók nog betaald met je privacy is een heel ander verhaal, dat ben ik met je eens.
Zoals in de screenshot ook zichtbaar is, is duidelijk te zien hoe Word online wordt geadverteerd. WordPad is wat dat betreft natuurlijk gewoon rechtstreekse concurrentie met Word. Persoonlijk vind ik het niet zo erg, maar ik kan me wel voorstellen dat sommige mensen zonder een office pakket het nog wel eens handig zouden vinden. Desalniettemin is Word online ook prima, maar je kunt dit natuurlijk niet offline gebruiken, wat meteen het probleem is voor velen.
Daar heeft MS toch gewoon andere gratis alternative voor zoals vscode.

Heel veel comunity plugins die alles kunnen doet als spelling checken etc
Tenzij je een coder bent, ga je niet je cv opmaken in vscode :p
wel in wordpad dan ?,

Zit niet zo heel veel verschil in kwa functionaliteit , zeker niet al je de RTF extension enabled dan heb je gewoon wordpad ? of wat mis jij dan
Uitlijning, onderlijnen, verschillende fonts, verschillende grootes van lettertype, oplijstingen.
Dingen die misschien met een aantal extensies mogelijk zijn in vscode, maar niet voor de leek.
maar die leek weet meestal ook niet dat wordpad er is die gebruikt vaak gewoon word uit office.
Ook mijn gedachte. Toen bedacht ik me: "Oh ja Microsoft biedt natuurlijk de online versie van Word gratis aan, net zoals Google dat doet om hun Onedrive/Office 365 te promoten". En dat is ook zo 😁: www.microsoft365.com/launch/word, inloggen met met Microsoft account en je kan typen. Deze biedt bijna net zoveel opties als de offline versie van Word.

Wordpad is in die zin enkel een legacy app voor mensen die het gewend waren te gebruiken. Alleen ik kan het mis hebben. Wanneer je geen Word/Wordpad hebt op je PC, dan kun je vanuit de verkenner geen .DOCX bestanden openen. Microsoft lijkt momenteel nog geen integratie ingebouwd te hebben: Can I associate a *.docx file with the online version of Word? - Microsoft Community.
Ik hoop wel dat ze dit gaan aanpassen, niet zo zeer voor mij. Wel voor de leeks. Al lijken steeds meer mensen in de cloud te gaan werken. Want een laptop is je 2nd device, je telefoon je 1st device.
Is het associeren van doc/docx bestanden met online niet een beveiligings-risico waar Microsoft helemaal niet op zit te wachten?

Een Office installatie dringt namelijk diep door in het Windows besturingssysteem. Ik zou zelfs willen suggereren: te diep. Maar dat is een andere discussie.

Knoop je lokale doc/docx bestanden aan een online service, dan betekent dat er vrijwel altijd een link gelegd moet worden. En zulk een link werkt 2 richtingen op. Van 1 richting word Microsoft blij, want dat levert hen maandelijks een leuke som op. De andere richting op, daar word Microsoft niet vrolijk van. Er horen namelijk bepaalde verwachtingen bij de gebruiker over hoe snel een bestand geopend kan worden. En in welke mate. Heeft dat document belangrijke/gevoelige data als inhoud? Wie bepaalt wat eigenlijk wat gevoelige/belangrijke data is? Dat lijkt op zich een rare vraag, maar zaken veranderen wanneer deze op een schaal plaatsvinden waar alle grote cloud-boeren opereren. Dan komen zaken al heel snel grijs gebied terecht.

Het aan elkaar knopen van bestandtypes met een onliine service mag dan misschien triviaal lijken, er hangen veel meer (legale) consequenties aan. Zelf heb ik genoeg voorstellingsvermogen om te zien dat Microsoft niet op dat (legale) wespennest zit te wachten. Technisch zal het relatief simpel voor elkaar te krijgen zijn.
.doc bestanden in Wordpad? Ik dacht dat hun eigen format .rtf of iets dergelijks was. Het product van mijn bedrijf biedt nog wel rapport exports aan in .rtf, dat moeten we dan ook maar herevalueren.
rtf is een standaard die breder gedragen word dan in alleen Wordpad hoor. Het is ook ouder dan MS Office, en heeft OS onafhankelijke ondersteuning, want het is heel simpel. De mogelijkheden die je hebt zijn ook niet zo uitgebreid, maar voor 99 van de 100 simpele bedrijfsdocumenten (zeker in de vroege jaren '80, toen dit relevant was) was het meer dan voldoende.

Een voordeel van RTF is dat een document gemaakt in 1981 onder MS DOS het onder macOS Sonoma of Fedra 39 precies hetzelfde uitziet.
RTF bestanden kunnen ook in Word worden geopend. Of zo'n beetje elk ander office pakket op praktisch elk besturingssysteem.

Her-evalueren op zijn tijd is een goed ding. Maar RTF exports zijn nog altijd bruikbaar. Zo'n vaart gaat het niet lopen.

En als het wel een probleem gaat vormen, werp eens een blik op MarkDown, beter nog AsciiDoc en sinds ik recent een xWiki VM (Linux) in elkaar heb geklungeld, heb ik nog geen nood gehad voor iets anders. De leesbaarheid van documenten in xWiki formaat vind ik persoonlijk prettiger dan MarkDown. AsciiDoc en xWiki verschillen elkaar niet zoveel qua leesbaarheid.

De WYSIWYG editor in standaard in xWWiki is ingebakken, heeft bijna alle functionalteit van Wordpad. Ook een paar gebreken, maar die drukken de pret niet echt voor mijn doen en laten. Oh, xWiki kan ook direct Word, Excel en PowerPoint bestanden importeren. Even controleren of de inhoud en vormgeving nog klopt en je hebt zo een grote hoeveelheid aan data in je xWiki gepropt.

Exporteren naar RTF, PDF, ODF, HTML is ook erg makkelijk. xWiki is opensource en uit te breiden met gratis en betaalde plugins.
Ik kan .odt aanbevelen. Open Document Text. Dat is HET open source format voor text documenten. Zeer breed ondersteund ook door Microsoft en consorten.
Het voordeel van .odt is dat het door alle programma's even goed ondersteund wordt. Het nadeel is dat alle programma's de standaard anders interpreteren.

Jammer genoeg is docx nog steeds de norm. Ik gebruik zelf .odt, maar ik kan me voorstellen dat bedrijven daar niet aan willen beginnen.
Wat is daar jammer aan?
docx is een formaat met matige documentatie waarvan de makers zich niet eens aan de standaard houden. Microsoft heeft wel een strikte interpretatie, maar vanwege compatibiliteitsredenen staat die standaard uit en houdt het programma zich dus niet aan de norm die is opgesteld. Wil je deze formaten lezen, heb je dus niet alleen de ISO 29500-specificatie nodig, maar ook nog een lijst van afwijkingen die Microsoft Office introduceert.

Enige innovatie op het formaat is ook niet toegestaan; Microsoft heeft beloofd niemand aan te klagen voor het gebruik van het formaat op voorwaarde dat je je aan de ISO- of ECMA-norm houdt.

docx en de andere Office-formaten zijn gemaakt door Microsoft voor Microsoft met als doel om iedereen afhankelijk te houden van Microsoft. Zowel ODF als OOXML hebben de nodige beperkingen, maar de wereld afhankelijk maken van de grillen van Microsoft is voor niemand goed.
Bestaat dat nog? Ik moet wel zeggen dat ik alleen Windows gebruik voor mijn werk en dat is Windows Server 2012. Hahaha. Mijn werkgever dwingt mij te ontwikkelen op Azure, C#, Vue, Java, Groovy, etc op een Windows 2012 server. Maar anyways. Kan me niet herinneren dat het daar inzit. Is het alleen voor de desktop OS'en uitgebracht?
Server 2012? Misschien toch eens vanuit securityoogpunt babbelen, want in oktober is dat OS End of Life, met management.
Dan heb je nog een drukke maand tegemoet voor een migratie in gang te zetten. Je OS is binnen 6 weken EOL met alle gevolgen van dien.
They don't care, so I don't care. Men heeft een hele security afdeling opgetuigd, maar die maken zich nergens druk om muv hun CV.
Ik heb Windows nergens voor nodig, maar ik moet op die "beveiligde" omgeving van ze werken.
Een totaal gepatchte Linux notebook is uit den boze, maar een antieke gevaarlijke Windows server om op te ontwikkelen is blijkbaar wel prima.
Over een tijdje "mogen" we over naar Server 2019 gaan de geruchten.Mij nog steeds een raadsel waarom dat Windows Server moet zijn. Niets van wat we maken draait daarop ;)

[Reactie gewijzigd door pk128934 op 23 juli 2024 12:47]

Genoeg alternatieven vandaag de dag in de vorm van LibreOffice Write en Notepad++. Waarbij die laatste simpel vervangen kan worden door een VSCode(ium), Atom, Sublime of noem alle plain text editors maar op die je vandaag de dag hebt.

Ik heb zelf Wordpad nog nooit gebruikt, en ik heb zo ongeveer alle Windows versies sinds 3.11 wel gebruikt :) (Windows 2000 niet, maar NT 4.0 en natuurlijk XP wel).

[Reactie gewijzigd door Cybertinus994 op 23 juli 2024 12:47]

Als je al sinds 3.11 werkt met Windows kan ik me niet voorstellen dat je nooit Wordpad of Write (de voorloper van Wordpad) gebruikt hebt. Dit was vaak je standaard editor voor o.a. rtf en doc bestanden, zeker als je geen Office op je machine had.
Dat *. rtf bestand is vaak ook best groot. Verplaats je een tekst naar Word (de meest waarschijnlijke use case, waarvoor anders dat Rich Text Format) dat werd de bestandsgrootte in Word flink kleiner. Soms toch ook wel WordPad gebruikt, als om wat voor reden even geen Word beschikbaar is.

For logfiles, of batchbestanden inderdaad Notepad++, soms toch ook wel even snel Notepad om eerlijk te zijn. Dat is in ieder geval op ieder systeem te vinden. Notepad++ maakt gelukkig deel uit van een basisinstallatie op mijn werk. Daarvoor moest er ook wat water voor naar de zee, maar het resultaat is heel comfortabel.
Ja, Notepad++ is fijn. Gebruik het zelf nog steeds regelmatig, ook al programmeer ik in VSCode(ium) (of in vi op Linux direct, alles kan in deze omgeving)
Verder ben ik local admin op m’n desktop. En dat is heel fijn. Ik kan gewoon installeren waar ik zelf behoefte aan heb.
Wij gebruikte toen Word perfect. Dat hadden we al onder Dos, later onder Windows 3.11 een grafische versie.
Ow, ik heb hem zeker wel vaak gestart gehad, maar dan was daarna altijd de gedachte “hè, deze bedoel ik niet”, sloot ik hem meteen weer af en paste ik het default programma voor de extentie aan :).
Ik heb altijd wel een computer gehad waar MS Office of LibreOffice op staat. Of ik geen behoefte gehad heb aan een dergelijk programma (als kind heb je weinig behoefte aan een Word ;) )
Het zou leuk zijn mochten ze de code opensource maken. :)
Het zou leuk zijn mochten ze de code opensource maken. :)
Wat wil je daar dan mee doen? Je eigen tekstverwerker maken? :?
Niet echt, maar daarmee blijft een stukje geschiedenis bewaard. In het verleden hebben ze dat nog gedaan.
Als ze dat al doen, gaat dat nog jaren duren. Het doel is om mensen naar MS Office te sturen en er geld aan te verdienen. Als Wordpad nu open source wordt en dat programma wordt lekker bijgehouden en uitgebreid, dan blijft er een goed gratis alternatief rondhangen waar MS juist vanaf wil.
Zeg maar dat ze naar de clown cloud gestuurd moeten worden. Lekker hoor, alles achter je account wat in principe gewoon verwijderd kan worden en waar de mogelijkheden voor recovery en klantenservice (of zelfs maar het vinden van een kantoorlocatie) zeer beperkt zijn.
En dan nog los van data mining...
Ik hoop dat ze ooit eens een simpele kladblok achtig iets gaan bouwen.
Ik hoop dat ze ooit eens een simpele kladblok achtig iets gaan bouwen.
Notepad, OneNote of Sticky Notes?
Misschien leuk om de editor interface te houden zoals deze is, maar dat in plaats van RTF bestanden, MarkDown of AsciiDoc bestanden genereert (zodra je dit roept in Markdown/AsciiDoc forums, gelijk een hoop stennis., alsof je een knuppel in een hok vol hennen werpt). :+
Beetje jammer voor de mensen die hier gebruik van maakte, snap dat ze Word en Office willen verkopen / bij verkopen, maar hoop dat ze het voor een andere reden eruit halen dan extra geld willen verdienen. Misschien dat het van de EU moet en dat het via de Microsoft Store alsnog te downloaden zal zijn, of misschien Word in een soort van Lite versie.
Je hoeft niet per se over te stappen naar Word hé. Er zijn immers ruim voldoende gratis alternatieven verkrijgbaar, waar Notepad++ een van de bekendste van is. Of LibreOffice bijvoorbeeld.

Volgens mij werd Wordpad ook niet echt heel intensief gebruikt tov de gratis alternatieven, vanwege de vrij beperkte feature set die het had.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 23 juli 2024 12:47]

Notepad++ is een alternatief op Notepad. Niet op Wordpad. Wordpad kan een hoop dingen die Notepad++ niet kan doen. Eigenlijk voor de gemiddelde gebruiker die weleens een brief moet tikken voldoet Wordpad prima. Notepad++ is natuurlijk ook handig, maar die kan alles wat Notepad kan en meer, niet alles wat Wordpad kan.
Zou wel fijn zijn als ze dan als alternatief iets meer opties gaan toevoegen aan Notepad.
Doen ze ook. Ze zijn bijvoorbeeld bezig om de session state van notepad automatisch op te slaan: https://blogs.windows.com...pad-for-windows-insiders/

Nu nog in de Insider builda maar dat komt straks dus publiek beschikbaar.
ergens vond ik juist de scheiding tussen notepad en wordpad fijn; notepad expliciet zonder opmaak en fratsen, dat is wordpad.
Ik zie het nut van de verandering ook niet; het is niet alsof er nou zo veel verandert aan wordpad dat het bergen resources aan effort/maintenance zou hoeven kosten...
Zit in het systeembeheer/serverbeheer/developing/scripting en gebruik wordpad af en toe wel eens op een systeem als ik iets met text of code moet kopieren/plakken of bekijken waar in notepad niet altijd de linebreaks goed doorkomen of rtf opmaak bevat. Toch wel handig dat het standaard op elk systeem voorhanden is.
Scripting en wordpad in 1 zin. Damn!
Linebreaks niet goed dan plz notepad++ o.i.d
Ik gebruik notepad++ ook op mijn eigen systeem idd. Maar soms moet je output of copy pasten op systemen van anderen warande je geen notepad++ op kunt/mag installeren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.