Microsoft stopt volgend jaar ondersteuning voor Visual Studio op macOS

Microsoft stopt volgend jaar met de ondersteuning voor Visual Studio voor macOS. Het bedrijf geeft versie 17.6 nog twaalf maanden beveiligingsondersteuning, maar er komen geen feature-updates meer. Microsoft geeft geen reden voor het stoppen.

Microsoft schrijft dat Visual Studio for Mac IDE, zoals de tool officieel heet, niet langer zal worden bijgewerkt. Versie 17.6, de recentste versie, krijgt nog tot 31 augustus 2024 beveiligingsupdates en bugfixes. Ook brengt Microsoft nog updates uit voor toekomstige besturingssysteemversies, net als runtime-updates voor .NET 6, .NET 7 en Mono. Ook is er sinds kort ondersteuning voor .NET 8 in de macOS-versie. Tot het stopzetten krijgen abonnees nog technische ondersteuning.

Visual Studio wordt vanaf volgend jaar nog beschikbaar gesteld als download voor abonnees, maar Microsoft waarschuwt dat de tool dan mogelijk niet meer veilig is.

Microsoft noemt geen reden voor het stoppen met de ide. Het bedrijf zegt dat de beslissing is genomen 'op basis van gebruikersfeedback en gebruikspatronen'. Het bedrijf verwijst daarom naar Dev Box en C# Dev Kit voor Visual Studio Code als alternatieven. Die zijn wel op alle besturingssystemen, waaronder macOS, beschikbaar. Ook zouden programmeurs Visual Studio in een virtual machine met Windows kunnen draaien, bijvoorbeeld via Dev Box.

Microsoft Visual Studio

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

01-09-2023 • 11:16

95

Submitter: PieterjanDC

Reacties (95)

95
95
55
0
0
21
Wijzig sortering
Tegenwoordig trekt Microsoft overal de stekker uit. Binnenkort geen 365 Office meer omwille het totaal afwijkt van de pc versie. Ik vind dit gewoon een puur broodje aap argument. Apple silicon computers zijn perfecte werkpaarden voor het ontwikkelen van software en apps. Is een pc die 70% meer verbruikt voor dezelfde prestaties een betere oplossing. Echt mensen naar een pc pushen terwijl dit multi platform hoort te zijn. Als software/app ontwikkelaar ben je hier maar vet mee. Ik weet niet wat de strategie is hier achter maar je zal echte Mac gebruikers niet vlug naar een belabberde pc zien downgraden. Zij hebben die dure hardware voor een reden in huis gehaald. Erg jammer dit. ;(
ik denk dat het komt omdat ze MonoDevelop als basis hebben gepakt en flink hebben miskeken op hoe veel werk het is om dat überhaupt in de buurt van de Windows-versie te krijgen. Intussen hebben we net die nieuwe extensies voor C#/.NET development gekregen voor VSCode. Daar maken misschien nu al meer mensen gebruik van en dat is ècht multi platform. Als ze dan toch opnieuw moeten beginnen, kunnen ze misschien beter richten op VSCode. En daar valt wel wat van te zeggen.
Ik heb de extensies in VSCode nog niet bekeken, maar ik gebruik zelf JetBrain Rider op de Mac. En dat werkt eigenlijk prima. Al is het wel elke keer wennen als ik tussen mijn Windows desktop en Mac laptop switch met keybindings. Visual Studio for Mac heb ik echt heel snel aan de kant gezet, wat een drama product was dat. Maar mijn voorkeur gaat toch wel uit naar Visual Studio op Windows.
Rider kan je toch overal met dezelfde keybinds instellen?

Je kan zelfs kiezen voor VS + resharper keybinds als ik mij niet vergis (ik gebruik in Rider, PyCharm en CLion gewoon de intelliJ IDEA keybinds op elk platform).

Waarom zou je op Windows nog VS gebruiken als je toch cross platform moet werken en een Rider licentie hebt?
Mischien omdat visual studio echt wel iets meer is dan een IDE.
We hebben het over crossplatform projecten, anders heb je geen rider op macOS nodig. Ik heb jaren met VS Enterprise gewerkt, en korte tijd met Rider, maar ik kan me niets voor de geest halen wat VS biedt over Rider wat ook nuttig is in cross platform projecten.

k ben dan ook benieuwd wat ik over het hoofd zie?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 23 juli 2024 09:53]

zoals? In mijn ervaring is Visual Studio echt in veel dingen ondermaats ten opzichte van Rider.
Het gaat met name om de keybinding verschillen tussen een Windows en MacOS. Het simpelste voorbeeld is CTRL+C/V op Windows vs CMD+C/V op MacOS. Dat blijft verwarrend. Rider kan je inderdaad goed instellen als het om keybindings gaat.

Maar ik denk dat ik gewoon veel meer met Visual Studio werk dan met Rider. Enige rede dat ik Rider probeerde (en op de Mac dus gebruik) is omdat ik een Resharper Ultimate licentie heb. En in ieder geval op de Mac werkt Rider veel beter dan VS for Mac. Misschien op Windows ook proberen.

Ik een 1 1/2 jaar geleden de MacBook Pro met M1 processor aangeschaft omdat ik moest weten of een applicatie ook op MacOS M1 processoren draaide. En hoewel ik nog steeds moeite heb met MacOS moet ik zeggen dat die laptop wel lekker snel aanvoelt en erg lang mee gaat op een full charge. Maar ik gebruik hem alleen als ik niet thuis zit (1-2x per week) of als ik in de woonkamer nog wat werk moet doen.
Bijzonder, ik ken weinig mensen die VS prefereren boven Rider.
Ik ben een enthousiaste Rider gebruiker. Op Mac (tbv builden en debuggen/tweaken van XamarinForms/Maui apps) gebruik ik meestal VS4Mac vanwege de net wat betere (maar nog steeds slechte) koppeling met Xcode. Toch maar eens schakelen denk ik.
Bij ons in het team is het 50/50: de een kiest liever voor VS, de ander voor Rider. En dat is prima, ieder mag daarin zijn keuze maken. Ik gebruik op dit moment met alle plezier Rider, maar ik zou het niet heel erg vinden om weer terug naar VS te moeten.
Ik wilde absoluut geen oordeel vellen.
Ik ben (helaas) voor VB werk gebonden aan VS, maar vind het zelf een verademing als ik weer naar Rider kan switchen, aangezien sneltoetsen instant zijn, etc. Maar ligt uiteraard ook aan hoe groot je solutions zijn etc.
dat zullen zij ook niet doen, als zij echt visual studio moeten gebruiken kunnen ze dat gewoon via een vm. en eerlijk dat doen de meeste al die ik ken. visual studio for mac is (imho) ook gewoon niet hetzelfde als die voor Windows. Prima zo dus, want resources in iets steken in iets dat mss niet veel gebruikt gaat worden hoef je ook niet perse te doen.
Je hebt een nogal achterhaalde kijk op Windows-PC's :> . Overigens biedt Apple al jaren bepaalde software of functies niet aan op Windows (of Android), of ze bieden een zwaar achterhaalde versie aan. Wil je voor iOS ontwikkelen en heb je geen Mac? Dan moet je ook door wat hoepels springen omdat XCode alleen beschikbaar is op OSX. Ik zie ook liever dat partijen als Microsoft, Apple of Google gewoon netjes samenspelen, maar software niet (meer) ondersteunen of bewust functies achterhouden gebeurt echt al jaar en dag door iedereen.
wow, FUD much,

dus omdat MS de stekker uit bepaalde software trekt die ondanks de naam, volgens de meesten helemaal niets te maken heeft met het orrigineel, gaan ze ook maar gelijk heel MS office om zeep helpen.

voor programmeurs is er ook vscode waar kennelijk net nieuwe support is ingebouwd voor de talen die men in deze software ontwikkelde dus het is niet alsof er geen vervanger is. door deze software niet langer te onderhouden komen er bij ms mensen vrij die ervaring hebben met de talen zoals C# en dus kunnen ze die mensen na een korte inwerktijd inzetten om de implementatie in vscode nog verder te verbeteren en an par te brengen met vs for mac (of zelfs beter), en dan niet alleen voor op de mac maar ook voor windows EN linux in one go...

tot dusver heb ik nog van niemand gehoord waarom dat een probleem zou moeten zijn ondanks dat er (ook voor mij) al velen direct naar hebben gevraagd, 't lijkt er dus op dat VS for mac geen voordelen heeft boven VScode of iig niet op een manier die iemand in eenvoudige woorden kan uitleggen dan lijken de voordelen van vscode (multi platform) me evident en is het pure logica dat ms DAAR zijn pijlen op richt.

dat heeft dus helemaal niets met FUD en onderbuik reacties over Office365 te maken.
Alle Apple meuk draait alleen op Apple. Xcode, Pages, Numbers, iMovie, etc etc etc. en dan ga je jammeren dat MS overal de stekker uittrekt? Hah.

En PCs gebruiken niet 70% meer voor dezelfde prestaties. Onder load gebruikt een laptop Ryzen CPU ongeveer even veel als een Apple M-series chip voor ongeveer dezelfde prestaties. Voor iedere fanboy kan je wel benchmarks vinden voor je eigen standpunt, maar er is echt geen duidelijke winnaar. Apple's M-chips zijn cool, maar ze zijn echt niet bovennatuurlijk goed en de concurrentie zit niet stil. Zet je fanboy bril af :) Niet dat stroomverbruik mij interesseert, ik wil maximaal performance. Mijn uurtarief is iets hoger dan een paar kWh.

Ik ben overigens overgestapt van Apple naar Windows + Android. Ik heb laatst 8TB aan high-speed SSDs gekocht (4x Samsung 980 Pro 2TB) voor 516 euro. Handig voor videobewerking. Hoeveel zou dat kosten bij Apple, denk je?

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 23 juli 2024 09:53]

Enkel beschikbaar in de MacBook Pro 14" voor de luttele meerprijs van € 2.760... 8)7

Bespottelijk en schandalig duur, jij zou voor dat bedrag meer dan 40TB aan SSD-opslag kunnen aanschaffen en je kan het ook zonder braak installeren. En het basismodel hier heeft, maar 512GB aan opslag, toch wel wat weinig al zijn de MacBooks Air met 256GB nog bekaaider.

https://i.imgur.com/YkHUTYi.png
Jij mag anders best je haatbril afzetten. Ik ben zelf een windowsgebruiker, maar als je zonder herrie van een ventilator op de batterij van je laptop iets krachtigs wil runnen, is er geen alternatief op de Windows markt tov van de Apple silicon laptops. Dus als het komt om op een zuinige manier iets te doen, heeft Meiklokje gewoon gelijk. Ik ben het wel met je eens dat Apple idd al hun eigen software niet support op Windows, en Windows dat dan ook niet hoeft te doen.
Typisch Microsoft, tijdje geleden stuurden ze dit bericht de wereld in
Microsoft is committed to improving your Microsoft 365 subscription.
As a result, we occasionally make changes to your features and benefits. This email provides details on two apps we have recently added to your subscription, one feature we plan to remove next year, and an update to your doud storage.
Personalized email addresses in Outlook.com
Starting November 30, 2023, you will no longer be able to associate a new personalized emailaddress.e.g.
yourname@example.com) with your Outlook.com mailbox.
Zo gauw ze beginnen over improving weet je al dat er een feature gaat sneuvelen.
> Echt mensen naar een pc pushen terwijl dit multi platform hoort te zijn. Als software/app ontwikkelaar ben je hier maar vet mee.

Tja, probeer maar eens een iPhone app te bouwen en compilen buiten XCode om. Zelfde verhaal speelt al sinds jaar en dag aan de Mac kant. :)
Duur is niet altijd beter :O
ik draai VS code en nog veel meer best wel zware apps (lees: Adobe spul) op een Macbook pro uit 2014, destijds ruim 2200 euro (Core i7, dual core + 16 GB geheugen). Niet sporadisch, maar bijna dagelijks, zonder ergernis. Via OLCP draai ik MacOS Ventura (dat beter loopt dan big sur).

De oude Dell XPS 15 met i7-4712HQ (quad core) en 16 GB (destijds 1800 euro) kan geen Win11 draaien met aanpassingen in het register, VS Code is geen pretje en Adobe spul is niet vooruit te branden. Kan ook aan drivers oid wazigs liggen.
Een betere investering dan de MBP kan ik mij niet voorstellen, dus wat is duur, een MBP die gebruikt wordt of een Dell die ligt te verstoffen omdat hij minder fijn werkt dan de MBP.

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 09:53]

Ventura op een Macbook uit 2014 ? Heb je Opencore geïnstalleerd ?
jup, nog geen 10 minuten werk + update tijd. Het geheel werkt soepeler dan BigSur en al mijn data is bewaard gebleven. Voor de zekerheid een timemachine backup gemaakt, maar dat bleek niet nodig.

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 09:53]

Die Dell draait nog altijd een up-to-date Windows 10 die nog altijd in ondersteuning is. Die Mac zit vast op een oudere versie van macOS, Big Sur, die ondertussen geen ondersteuning meer lijkt te krijgen.

Ja, je kan via een hack Ventura werkende krijgen, maar hetzelfde kan je doen met je Dell, die kan ook Windows 11 draaien met een paar registeraanpassingen. Moet je zelfs geen externe tools voor gebruiken, MS geeft je die mogelijkheid. En dan kan je mogelijks tot ergens rond 2030 verder met ondersteunde OSen op die Dell, dat gaat je Mac niet halen want binnen enkele jaren is het gedaan met x86 ondersteuning van macOS.

Dus als je excuus het OS is, verzin dan aub wat anders.
nope, geen excuus, mij boeit het OS niet zo, ik draai alles door elkaar. W10/W11 op de werk laptop, MacOS op de prive dingen en zowel prive als werk draaien er een zooi Linux machines. Overigens draait er ook nog ergens Ubuntu op een oude iMac uit 2008, dus met due x86 ondersteuning komt het wel goed tzt.

Mijn opmerking slaat meer op 'Duur is niet altijd beter'. Wat mij betreft ook niet altijd slechter. Op dit moment vind ik de MBP van mijn twee oude machines de lekkerste en vlotste om op te werken.

[Reactie gewijzigd door divvid op 23 juli 2024 09:53]

Dat is wat je mijn inziens niet schrijft.

Je schrijft namelijk: "dus wat is duur, een MBP die gebruikt wordt of een Dell die ligt te verstoffen" waarbij de enige aanwijzingen die we hebben van waarom je de MBP gebruikt en niet de Dell is dat je op die MBP, met behulp van een third party tool, een up-to-date macOS kunt draaien terwijl die Dell, ondanks dat er een up-to-date OS beschikbaar voor is, geen Win11 kan draaien.

Als dat het enige is waar wij op moeten afgaan stel ik mij daar vragen bij, niet alleen omdat de Dell een krachtigere CPU heeft (2 vs 4 kernen), maar ook die Dell zelfs zonder third party tools de meest recente Windows versie kan draaien. En als je dan nu nog eens gaat zeggen dat het OS je niet boeit dan is de Dell zelfs de enige die een volledig ondersteund OS kan draaien out-of-the-box.

En daar die Dell goedkoper is, volledig ondersteund wordt op dit moment en krachtigere hardware heeft, moet ik mij toch echt vragen stellen bij waarom je de macbook dan een betere laptop vindt. Want naar hedendaagse normen gaat geen van beide vlot draaien.
als ik aangeef dat de dell ligt te verstoffen, vind IK die dus minder fijn om mee te werken blijkbaar. Ook met W11 op de dell gaat Adobe zooi niet soepeler werken dan onder W10. Ondersteuning boeit totaal niet bij zulke oudere hardware, dat is IT beheerders praat (oh, niet ondersteund-->paniek). tel daarbij op dat het toetsenbord ruk is, de accu het kort vol houdt, het scherm minder fijn is en het geheel een pak zwaarder, dan vind IK de MBP de investering destijds meer waard dan de dell, die dus nu in de kast blijft liggen. Let wel, dit is allemaal voor privé zaken
Die Dell kan gewoon W11 draaien ;)
Mijn Surface pro 3 met I7 heb ik recent voorzien van Windows 11 en VSCode draait daar prima op.

Ik kan mij ook niet voorstellen dat het op die Dell niet ook draait. Ik zou eerder kijken naar wat je er nog meer op hebt staan wat misschien issues veroorzaakt.

Er is misschien geen officiële support voor Windows 11 maar het werkt zonder problemen met updates.

Edit: OLP? Je bedoelt OLCP? Daar komt Google in elk geval mee, je doet dus het zelfde voor MacOS?

Waarom dan zeggen dat die Dell geen Win11 kan draaien?

[Reactie gewijzigd door LOTG op 23 juli 2024 09:53]

jup OLCP inderdaad, De Dell draait vast W11, maar de i7-4712HQ is niet 'approved'. Zelfs met een schone W10 install is het adobe spul niet vooruit te branden. VS code is 'wel ok'. Het hele ding kan echter maar een uurtje zonder stroom inmiddels. De MBP is ook een pondje lichter.
Inderdaad.

VSC
Alles wat ik op Windows VSC doe, kan ik ook op Mac M1 VSC. Code, k8s, Docker, Git, etc. Ik wissel halverwege dag i.v.m. de temperatuur in de kamer waar de Mac staat. De Windows laptop staat in een andere kamer.

Office365
De Mac versie van Office365 is helaas ietsje minder en soms buggy met bestanden waar meerdere mensen aan werken.

Het zou jammer als ik geen werk meer kan doen op de Mac.

Wijziging: iets meer detail

[Reactie gewijzigd door pe0mot op 23 juli 2024 09:53]

Nee, dit is geen Mac versie van Visual Studio maar een voortzetting van het oude MonoDevelop. Microsoft heeft de makers van Mono overgenomen om het veelal betere .NET Core te ontwikkelen. Mono word nu langzaam afgebouwd.

Wat betreft VS for Mac - Visual Studio Code word hier het cross-platform alternatief voor. Microsoft heeft allerlei nieuwe plugins ontwikkeld waardoor de overstap voor VS for Mac gebruikers makkelijker gemaakt word.

Daarnaast bestaat er ook nog Rider van Jetbrains als alternatief. Genoeg keuze dus.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 23 juli 2024 09:53]

Dit was MonoDevelop toch?
MonoDevelop, daarna Xamarin Studio, daarna Visual Studio for Mac. De naam volgde de eigenaren van Mono, maar het is in wezen altijd dezelfde IDE geweest. Jammer om te zien dat er een einde aan komt, het was best een prima IDE voor C# programming op Mac.
Vermoed dat ze Visual Studio Code ondertussen uitgebreid vinden om als vervanger te kunnen dien op MacOS.

Of het een prima IDE weet ik niet want nooit gebruikt op MacOS maar ik lees toch veel gemengde commentaar over de Mac versie.

Ook op windows zou ik eigenlijk misschien wel kunnen overschakelen op Visual Studio Code maar ik geef toe dat ik beetje vastgeroest ben in gewoontes en Code werkt toch niet niet hetzelfde als de full blown Visual Studio. Er is met extensies veel op te lossen maar toch blijft het gevoel anders
Ze hebben zelf Visual Studio Code, maar ook concurrentie van Jetbrains Rider. Ik snap best dat ze uit de markt stappen daar. Weinig gebruikers en veel concurrentie en dan kan je door blijven duwen of gewoon die resources ergens anders aan besteden.
Inmiddels zijn Visual Studio Code en Jetbrains Rider inderdaad prima vervangers, dus ik snap wel waarom Microsoft het niet meer de moeite waard vindt om Visual Studio for Mac nog langer te onderhouden. Maar toch jammer, want door de jaren heen heb ik vaak genoeg gewerkt met MonoDevelop en Xamarin Studio, dus het voelt als het einde van een tijdperk.
Vind zelf jetbrains Rider veel fijner werken dan Visual Studio. Denk dat microsoft zelf ook in ziet dat vs code en Rider vaker wordt gebruikt
Ik gebruik Visual Studio Code op Windows, Linux en Mac en zelfs in een browser. Werkt perfect. Ben een grote fan van Visual Studio Code en ik zeg dat als iemand die over het algemeen Microsoft Software ellendig vind (dit komt van een IT'er die is begonnen te werkin in 1997). Je moet er even in duiken, maar het plugin systeem, de terminal integratie, de shortcuts, etc, maakt mijn leven zoveel makkelijker.
Het komt inderdaad uit die hoek. Ze waren bezig met het upgraden van de interface en dat was veel werk, dus er is een kans dat ze daarom de knoop hebben doorgehakt.

Visual Studio Code kan er steeds meer van overnemen dankzij C# Dev Kit.
Het screenshot van Visual Studio voor Windows bij dit artikel illustreert wel het probleem: Visual Studio for Mac leek daar totaal niet op en bood ook niet dezelfde functionaliteit. Ik heb het in mijn omgeving ook nooit gebruikt zien worden.

Aan alle teleurgestelde gebruikers kan ik van harte Jetbrains Rider aanbevelen als alternatief.
Dat is inderdaad het voornaamste probleem. De naam suggereerde dat het om een Mac-port van Visual Studio ging, echter ontbreken er veel functies en 'voelt' het echt totaal anders dan de Windows-versie. Ik gebruik al jaren Rider, tegenwoordig voor zowel Linux, macOS als Windows, en op al deze besturingssystemen werkt het perfect.

Mochten gebruikers nu echt graag willen blijven werken met VS op macOS, dan is het aan te raden om Parallels aan te schaffen en VS via een VM te emuleren, om vervolgens via de coherence-modus de applicatie binnen macOS te kunnen gebruiken. Windows voor Arm binnen een VM in Parallels werkt ontzettend goed en is vaak nog sneller dan een complete native Windows-installatie.

Desalniettemin zou ik iedereen Rider aanbevelen!
Zelf gebruik ik VSCodium op macOS, staat op Github, is gewoon open source. Werkt prima.
VSCode of in dit geval VSCodium is heel wat anders dan Visual Studio, natuurlijk. In principe is VSCode geen IDE, maar je kunt er natuurlijk wel een "IDE" van maken. Ik moet wel zeggen dat ik dagelijks met .NET werk en dat ik VSCode handig vind voor bepaalde scenario's, maar dat ik toch echt 10 keer liever in een IDE als Rider werk dan een tool als VSCode volgepropt met extensies.
Als VSCode geen IDE is, wat is het dan wel? Het is ook geen text editor. :?
IDE staat voor integrated development environment. VSC is gewoon een text/code editor waarmee je na het installeren van de juiste plugins ook in redelijke mate software kan ontwikkelen. Als je de website van VSC opent staat ook overal beschreven dat het een code editor betreft een niet een volledige IDE 8)7

Lees anders deze Reddit post. Een aantal reacties leggen duidelijk uit wat het verschil is tussen een code editor als VSC en een IDE.

[Reactie gewijzigd door Bram1903 op 23 juli 2024 09:53]

Ooohhh, dus het is toch gewoon een omhoog gevallen text editor. Toegegeven, ik gebruik zelf nooit een IDE maar ik ben dan ook geen software boer. Voor wat ik doe, voldoet meestal vim prima.
Rider is inderdaad erg goed! Een wereld van verschil in stabiliteit en functionaliteit. Ook op Windows trouwens ;)
Dat is inderdaad het voornaamste probleem. De naam suggereerde dat het om een Mac-port van Visual Studio ging, echter ontbreken er veel functies en 'voelt' het echt totaal anders dan de Windows-versie.
Ja het was ook een rebrand van het oude Xamarin Studio. Niet de 'echte' Visual Studio van Windows die je gezien de naam gewoon zou verwachten.

Dit doen ze regelmatig bij Microsoft: een ander dingetje was ook bijv. Skype en Skype for Business die twee hele aparte produkten waren en helemaal niet compatible (Skype for Business was weer een rebranding van het oude Lync). Dit leidde ook tot veel verwarring.

Ik denk dat ze gewoon stoppen met het hele Xamarin gebeuren. Het was vooral bedoeld om met 1 C# codebase zowel iOS als Android apps te bouwen. Maar het is nu niet zo populair meer.
Xamarin is vervangen door dotnet MAUI (en MS zet hier ook flink op in)
Ah ok ik doe niks meer met telefoon app ontwikkeling, xamarin trouwens ook nooit gebruikt, ik deed toen gewoon native.

Maar dat verklaart het wel dan. Je moet wel nog steeds compileren op een Mac voor de iOS versie neem ik aan?
Helaas wel voorzover ik weet.
In feite is MAUI gewoon een nieuwe versie van Xamarin, de codebase schijnt ook hierop gebaseerd te zijn.
Nadeel is dat je wel weer resources aan een VM 'kwijt' bent - voor 1 programma een beetje veel gedoe denk ik - dan is een mac based programma beter alternatief.

Wel kan ik bevestigen dat windows in parallels perfect functioneert - lijkt middels Coherence net een mac native app - alleen heb ik liever de VM alleen aan staan wanneer het nodig is, voor 1 programma doe ik dat dus liever niet. Ik ga eens Rider bekijken - kende ik nog niet dus thnx voor de tip.
Volgens mij werkte het ook beter om op een Mac gewoon VM te draaien met daarop de Win versie.
Een licentie op een licentie op een licentie voor 1 programma op te starten. Dit hoort native op de hardware te draaien zonder gepruts van een emulatiebox. Anders heeft die silicon chip in je Mac voor niks gediend als men alles maar hoeft te faken omdat programma x niet op platform y draait. VS is geen dolphin of retroarch. Als ik een Apple silicon computer koop verwacht ik ook software en apps zonder omwegen of ik blijf bij x86. Zoals ik al jaren computers gebruik. Op het laatste is zo’n silicon Mac niks meer dan een surface pro x. Als men zo door blijft doen bleven ze ook maar best bij intel dan. Ik ga geen 20 jaar wachten voordat alles op arm draait. Mensen die zooi doen kopen en niks draait er op buiten een vm. Dan gaat het doel van zo’n arm chip mij totaal voorbij. Ik vind dit gewoon een dikke f**** you tegenover iedereen die nu zo’n dure computer in huis heeft gehaald om die silicon chip op zijn staart te trappen en te genieten van je aanwinst. Smerige zet van Microsoft als je het mij vraagt.
nee hoor, visual studio code is al tijden native onder macos apple silicon, ik gebruik het zelf ook
Tjsa. Moet je toch bij Microsoft zijn die het “vertikt” om mee te gaan met de tijd en zo ook echt wel klanten verliest en bij leveranciers issues veroorzaakt.

Genoeg OEMs die graag over willen naar ARM laptops. High end machines kunnen gewoon niet concurreren met de batterijduur van een mac. Dat was vroeger al zo en nu helemaal.

Zolang MS geen windows voor ARM uitbrengt en een dito applicatiesuite blijft dat echter zo.

MS heeft gewoon veel meer te dealen met legacy spul, maar dat doen ze wel zelf.
Je kan gewoon Windows op ARM installeren en er is ook een ARM Visual Studio versie.
De lancering van windows 11 arm is net een paar maanden terug geweest. Er is naar mijn weten nog geen enkele fabrikant die hier iets mee heeft kunnen doen.

Daarnaast is er nog vrijwel niks beschikbaar qua ARM software voor windows.

Windows heeft niet de emulatiepower zoals apple silicon dat heeft aangezien men niet de extensies mee gaat geven die Apple custom heeft toegevoegd in de chip. Apple silicon kan bepaalde zaken die lastig te emuleren zijn namelijk native doen. Vandaar dat de performance in veel gevallen ongeveer 95-98% van native is.

Onder windows met een default ARM chip is dat eerder 60%.

Windows 11 arm is dan ook eigenlijk bedoelt voor virtualisatie op een mac en daar zijn legio handleidingen voor te vinden, maar echt ARM hardware gebruiken van een Asus, Dell of HP laptop gaat vrijwel niet omdat iedere vorm van third party support nog ontbreekt.
Inderdaad, de emulatie van MS is zo slecht dat ik op mijn Macbook M1 een 'gewone' Intel Windows 11 VM heb om daar Windows apps te draaien. Het is veel langzamer (ja, emulatie), maar het wèrkt tenminste. Het is vooral voor toegangs VPNs voor klanten die alleen onder Windows beschikbaar zijn. Die werken niet op Windows ARM.
Nee precies. Zonder third party ARM builds van veel zakelijke apps is het per direct gedoemd te mislukken.

Je kan vinden wat je wil, maar Apple kan dit soort migraties gewoon heel goed vrijwel pijnloos doorvoeren. Binnen 2 jaar pats boem alles over.
Bedoel je de Apple arm extension om te switchen tussen big endian en little endian? Ter info binaire notatie (1101 kan zijn 8+4+1=13 of 1+2+8=11)
Eigenlijk wat complexer, want er zijn verschillende standaarden voor negatieve getallen, voor kommagetallen. Te vergelijken met ASCII en alle varianten, utf8 utf16 etc.

Alle arm basis instructies hebben ook een vaste lengte zodat ze mooi passen in het register. X86 instructies hebben een variabele lengte, die vaak ook moeten worden omgezet naar meerdere kleinere instructie.

Bv maak som van 8 en 7 word zet 8 in register a zet 7 in register b zet in register c de som van register a en b

Ik weet niet of Apple hier ook een extensie voor heeft, dat zou een groot verschil maken, maar dan emuleren ze in hardware x86, ik weet niet of ze daar een licentie voor hebben. Transmeta deed dat vroeger wel met de crusoe een 128bit cpu die x86 emuleerde, zelfs een 256bit versie bestond.

Tablets op arm zullen laptops op x86 vervangen op termijn, als MS niet snel schakelt zullen Apple en Google met Android de pc markt volledig overnemen. MS heeft nog wat werk voor de boeg. Ondertussen is een Android tablet met toetsenbord en docking al een prima vervanger voor een gewone laptop (in dezelfde prijsklasse) fijner leuker sneller, productiever

[Reactie gewijzigd door g4wx3 op 23 juli 2024 09:53]

De ARM extensie om te switchen is van ARM zelf, en gedropt in AArch64. Apple heeft die extensie ook niet nodig; AArch64 is net zoals x64 litte-endian.

En nee, floating-point is ook geen verschil (IEEE754 standaard), UTF-8 is geen CPU issue, ARM instructies en x64 instructies gaan geen van beiden in een register, variabele-lengte x86 instructies worden al sinds de Pentium Pro gedecodeerd naar micro-ops.

Als ik een écht verschil mag noemen: x86 heeft een sterker cache-coherency protocol. Op een standaard ARM kan de ene core een redelijk random selectie van cache-lines van een andere core zien. Voor de gemiddelde high-level taal maakt dat niet uit; met een mutex lock is het hele probleem in één keer weg. Maar sommige lockless algoritmes voor de x86 werken alleen daar maar. Een ARM emulator moet dan mutexen gaan invoegen, tenzij je een ARM design maakt met zo'n sterker cache-coherency protocol.
En een office versie.. dus aand Microsoft lag het niet.
Windows 8 had een ARM versie
Windows 10 had een ARM versie
Windows 11 heeft een ARM versie

Hoe bedoel je Microsoft werkt niet met ARM? Ze probeerden dit (net als bij zoveel dingen) ver voordat Apple of Google het proberen. Wel is het zo dat het dan altijd flopt waarna Apple/Google het in een net jasje stopt.
Het is vrijwel onmogelijk om een niet OEM licentie voor windows ARM te kopen. MS was hiervoor dus volledig afhankelijk van third party vendoren die het dan op een apparaat leverden. Veel verder dan wat thin&lights en een tablet hier en daar is dat dan ook niet gekomen.

Vooral ook doordat er vrijwel geen enkele app is die er op draait. MS heeft een gigantisch kip ei probleem en bergen met legacy code die ARM windows tegenhouden.

De enige reden waarom je nu een losse windows 11 ARM licentie kan krijgen (wat nog eens lastig is ook) is Apple silicon en virtualisatie daarop. En dan heb je dat werkend en dan kun je er eigenlijk niks mee, want geen enkele zakelijke app heeft überhaupt een windows ARM build.
Ik citeer:
Moet je toch bij Microsoft zijn die het “vertikt” om mee te gaan met de tijd en zo ook echt wel klanten verliest en bij leveranciers issues veroorzaakt.

Genoeg OEMs die graag over willen naar ARM laptops. High end machines kunnen gewoon niet concurreren met de batterijduur van een mac. Dat was vroeger al zo en nu helemaal.
1. Microsoft vertikt niets, ze doen het al jaren
2. Als OEMs het zo graag willen en het is beschikbaar voor ze waarom doen ze het niet?
3. Microsoft heeft sinds Windows 8 een systeem om apps te bouwen voor zowel ARM als x64/x86 met eenzelfde codebase. Ook hier vertikt Microsoft niets

Gebrek aan zakelijke apps zijn inderdaad een groot probleem, maar is dat een probleem van iets dat Microsoft vertikt?
Sinds m'n overstap van Atom op Visual Studio Code nooit iets te klagen gehad, heerlijk programma.

Zou ook niet weten waarom ik de proprietary Microsoft versie zou verkiezen. Iemand een idee hoe dit zich verhoudt in termen van gebruiksgemak en overall werkplezier tov Dev Box of Jetbrains Rider zoals @Bigs aangeeft?
Visual Studio Code is geen “versie van” Visual Studio. Het is leuk dat ze dezelfde naam hebben voor de marketing, maar de twee programma’s hebben betrekkelijk weinig overlap behalve de look en naam in de praktijk

VSC is ook gedeeltelijk proprietary. Om volledig open source te blijven zul je zelf moeten compilen of vscodium moeten gebruiken ofzo. Persoonlijk gebruik ik gewoon VSC omdat ik microsoft extensies gebruik en ik geen zin heb om user agent te moeten spoofen om die op vscodium te installeren

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 09:53]

user agent spoofen om een plugin te kunnen gebruiken is de enige beperking tussen VSC en vscodium? wow wat een mooite?

maar goed daar ging dit hele artiekel niet over en ook de vraag waarop gereageerd zou moeten worden in deze draad is eigenlijk nog steeds niet beantwoord.

de vraag was: waarom zou je vs willen over vsc
(of als je hem wat duidelijker parafraseert) :

wat is nou het probleem van het verdwijnen van VS als er VSC is. we hebben hier een heel artikel over het verdwijnen van een stuk software voor een bepaald platform. en we hebben opmerkingen als: dan stap je toch over op vscode, daar wordt op gereageerd als VScode is anders dan VS.
Als ik naar de screenshots kijk zie ik echter weinig verschil, en ik ben geen programmeur en heb letterlijk null ervaring met deze stukjes software ...

dus dan zou zo'n wat duidelijker antwoord wel helpen om mijn begrip daarin te vergroten, misschien leer ik er nog iets van ;) bovendien helpt het ook de discussie verder voor mensen die er wel een bal van snappen ?
VSC biedt niet alle functionaliteit die VS biedt. Het kan geen visual studio projecten openen en heeft een compleet andere use case. Winforms editten in vscode kan ook niet. In niet programmeur termen betekent dit dat je de GUI van je applicatie niet kunt editten in VSCode zoals dit in VS kan. Je zult moeten overstappen op een GUI framework dat wel met VSCode bewerkt kan worden, of bijvoorbeeld een volledig XML/text based GUI framework moeten kiezen en dus helemaal geen grafische editor gebruiken. Als je een native windows applicatie in elkaar wil zetten bijvoorbeeld, is VSCode een verschrikkelijk slecht idee als enige IDE/editor. Als je primair python scriptjes maakt of web projectjes doet ofzo, dan is VSCode prima. Ook kan het handig zijn als losse editor naast je IDE omdat die IDE niet alle handigheidjes van VSCode heeft die helpen bij productiviteit.

Van de functionaliteit waar de overgrote meerderheid VS voor gebruikt bij grotere applicaties, support VSC betrekkelijk weinig.
en ik ben geen programmeur en heb letterlijk null ervaring met deze stukjes software ...
En dat is precies waarom je het verschil niet ziet. Ja de naam, layout van de knopjes en het kleurenschema lijken allemaal op elkaar en je kunt er code in typen, maar daar houden de functionele overeenkomsten toch snel op. Het is echt een compleet ander programma, ondanks dat de screenshotjes op elkaar lijken

Als jij nu aan een VS project werkt op je mac, dan kun je met VSC niet of nauwelijks verder. Je zult eerst je hele build environment en project opzet om moeten zetten naar iets waar VSC mee kan werken.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 09:53]

VSC biedt niet alle functionaliteit die VS biedt. Het kan geen visual studio projecten openen[...]
Jawel. Kwestie van de C# extensie installeren.
[...]
Van de functionaliteit waar de overgrote meerderheid VS voor gebruikt bij grotere applicaties, support VSC betrekkelijk weinig.
[...]
Ik kan alleen nog sommige (legacy) desktop applicaties bedenken (die niet al naar WPF zijn geswitched) en zooi als die legacy meuk rondom database projecten.
Voor de goede orde: Ik gebruik al sinds 2017 Rider, maar ik kan echt het aantal projecten dat ik in die tijd niet ook met VSC, zoals die nu is, voor kan ontwikkelen op 1 hand tellen. Desondanks zou ik iedereen die nu VS4Mac draait, Rider aanraden en niet VSC.
[...]Als jij nu aan een VS project werkt op je mac, dan kun je met VSC niet of nauwelijks verder. Je zult eerst je hele build environment en project opzet om moeten zetten naar iets waar VSC mee kan werken.
En dat valt dus echt reuze mee tenzij je winforms of andere legacy meuk gebruikt. Waar zelfs een behoorlijk deel van die legacy zooi nog best voor valt te ontwikkelen.
Ik denk dat je over het hoofd ziet dat Visual Studio Projecten ook gebaseerd kunnen zijn op MSBuild (native C++).. Het gaat volgens mij wel weer goed met CMake als build engine, dat snappen VS en VSC beiden.
MSBuild wordt overigens ook in .net gebruikt. Ik vermoed dat het overgrote deel dat VS gebruikt in dat ecosysteem sit en niet native c++ applicaties zitten te maken. Want bij native c++ is veel meer concurrentie op tooling vlak.
Visual Studio is een complete IDE met allemaal toeters en bellen ingebouwd (in de Enterprise versie heb je zelfs zaken als live unit testing, echter zijn de reguliere hulpmiddelen zoals "refactor => extract interface" ook erg handig).
VSCode is een code editor. Dmv plugins kun je qua functionaliteit in de buurt komen van de "echte" VS, echter is er een enorm verschil tussen beide.
Dit gaat over visual studio en niet visual studio code.
lezen? hij bedoelt juist: waarom zou je voor VS gaan als VSc meer dan voldoet.
Is VS Code op Mac te gebruiken om Xamarin/MAUI projecten te maken?
Jammer, ik maakte hier volop gebruik van. Nu definitief over naar Rider, want dat wordt net als VS for Mac native M1 ondersteund.
Ik gebruik het dagelijks icm Unity op MacOS. Vooral omdat het erbij gebundeld was. Wat me altijd mateloos irriteert is dat het helemaal anders is dan VS op Windows. Misschien maar goed om het de nek om te draaien.
VS Code vind ik persoonlijk niet fijn voor meer dan simpele throw away console appjes in c#, dus ik raad voor mensen altijd JetBrains Rider aan. Zeer fijne cross platform IDE. VS for Mac heb ik ook altijd afgeraden, wellicht is het met de tijd beter geworden, maar dat haalde het echt voor geen meter bij VS for Windows aan het begin.
Als .NET dev maak ik uitsluitend nog gebruik van Visual Studio Code.
Mac, Linux of Windows het maakt niet uit.
Mja, maar redeneren dat dat de beste oplossing is is voor mij hetzelfde als redeneren of IDE's wel bestaansrecht hebben naast VIM. Die discussie heb ik ook moeten voeren helaas en het lijkt me dat dat nu ondertussen wel beslist is.

Nou nog aan mensen uitleggen waarom build systems & versie beheer systemen ook in IDE's moeten werken (zucht).
Een screenshot van de Mac-versie was toepasselijker geweest dan de Windows-versie die natuurlijk blijft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.