X past privacybeleid aan om te kunnen vragen naar biometrische gegevens

X, het voormalige Twitter, kan gebruikers in de toekomst vragen hun biometrische gegevens af te staan. Het bedrijf heeft daarvoor het privacybeleid aangepast. De regels lijken ook voor Europese gebruikers te gelden, maar X zegt niet wat het met de gegevens wil doen.

X heeft het privacybeleid recent aangepast, maar de nieuwe regels worden pas op 29 september actief. In het beleid heeft het bedrijf een nieuwe passage opgenomen rondom biometrische gegevens. "Op basis van je toestemming kunnen we biometrische gegevens verzamelen en gebruiken voor veiligheid, beveiliging en identificatiedoeleinden", schrijft het bedrijf.

Er staan geen concrete voorbeelden over wat X met de biometrische gegevens wil doen in het privacybeleid. Het bedrijf schrijft niet eens wat het exact onder biometrische gegevens verstaat; dat kunnen vingerafdrukken zijn, maar ook foto's van de gebruiker waarop bijvoorbeeld gezichtsherkenning wordt toegepast. Wel zegt X in een reactie aan Bloomberg dat het bedrijf die gegevens wil verzamelen als verificatiemethode voor betalende gebruikers. Daarvan kan de identiteit worden vastgesteld door een officieel identiteitsbewijs in te sturen, maar dat gebeurt niet in alle gevallen.

Het nieuwe privacybeleid lijkt ook voor Europese gebruikers te gelden. Biometrie is onder de Europese privacywet een bijzonder persoonsgegeven, dat alleen mag worden verzameld als een gebruiker daar expliciete toestemming voor verleent. Het is niet duidelijk op welke manier X die toestemming wil vragen.

In het nieuwe privacybeleid staat ook dat X meer informatie gaat verzamelen over de werk- en studiegeschiedenis van gebruikers. Dat zou het bedrijf doen om 'potentiële vacatures aan te raden', maar ook 'te delen met potentiële werkgevers wanneer gebruikers solliciteren' en om het mogelijk te maken voor 'werkgevers om potentiële kandidaten te vinden', naast het feit dat die informatie wordt gebruikt voor gepersonaliseerde advertenties. Daarvan zijn al wel meer voorbeelden bekend. X maakt het sinds vorige maand mogelijk voor bedrijven om geverifieerde vacatures op hun profiel te plaatsen.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

01-09-2023 • 15:22

87

Reacties (87)

87
85
36
0
0
26
Wijzig sortering
Zo zonde hoe Twitter echt helemaal gesloopt wordt. Tijd om voorgoed afscheid te nemen denk ik. Het gaat van kwaad tot erger.
Nou ja slopen weet ik niet. Musk heeft eerder aangeven er een soort WeChat, de Chinese applicatie, van te willen maken. Een applicatie dus waar bijna alles mee kan.

Maar om nou mijn biometrische gegevens te delen met Musk, met zijn slechte reputatie... nee, dat zie ik helemaal niet zitten.

Laat staan het delen van onder andere mijn privégegevens met (potentiële) werkgevers...

Ik hoop dat de EU hier bovenop blijft zitten om te zien of hij de AVG en overige regelgeving niet overtreed.
Een westerse WeChat gaat sowieso nooit een succes worden. In het westen hechten we veel meer waarde aan privacy en zetten overheden zich in om monopolies te voorkomen. En dat is eigenlijk precies wat Musk met X wilt doen, een monopolie en heel veel privacygevoelige informatie combineren. Als dat lukt is het een goudmijn voor adverteerders.

In China lukt het omdat je daar onder andere door de overheid en de grote firewall toch al geen online privacy hebt. Dan maakt een app als WeChat ook niks uit. Ook zal de overheid daar niks doen aan de monopoliepositie omdat het daar zelf voor gezorgd heeft.
Maar wil Musk juist niet minder afhankelijk te worden van adverteerders?
Daarbij betekent advertenties niet gelijk met door verkoop van jou data kijk maar naar DuckDuckgo.
En hoe vaak heeft Musk inmiddels al gelogen? Ik neem ieder woord dat uit zijn mond komt met een kilo zout. Zodra al deze privacygevoelige informatie gecombineerd kan worden om tot een compleet profiel te kopen dan zal hij deze data zeker gaan gebruiken om geld te verdienen. Is het niet door adverteerders toe te laten tot het platform, dan is het wel door deze data aan adverteerders te verkopen.

Linksom of rechtsom zal er geld binnen moeten komen. En niet genoeg mensen zullen bereid zijn te betalen voor diensten die elders gratis te gebruiken zijn (al dan niet via verschillende losse apps). Het combineren heeft voor mij geen meerwaarde, aangezien het al gecombineerd genoeg is in de vorm van alle apps op 1 telefoon.
Los van musk. Misschien houdt hij zijn woord.

Maar als de boel verder verkocht wordt.... wat gaan die eigenaren doen?
Gebruiken voor gerichte advertenties en wellicht nog veel meer. Kijk maar naar wat Cambridge Analytica kon doen, en dat was data van maar 1 platform. Het is nu erg lastig, al dan niet onmogelijk, om profielen van verschillende databronnen en aanbieders aan elkaar te koppelen. Dit omdat die data veelal geanonimiseerd is.

Wanneer al die data gegenereerd wordt op 1 platform, dan heb je een heel compleet profiel van 1 persoon. En wat je met die data kan doen is angstaanjagend en de impact zal ongekend zijn. Dit moeten we niet willen.
Precies.

Mijn punt... het gaat er niet om dat die info naar musk gaat. Maar naar x. En dat je geen idee hebt wat er met x, onder musk of een ander gaat gebeuren
Ik had je reactie verkeerd gelezen, ik las "als de data verder verkocht wordt" en zag niet dat je bedoelde "als X verder verkocht wordt".

X zal niet verder verkocht worden, het is van Musk en zal van Musk blijven. En mocht het wel verder verkocht worden, is dat niet relevant voor de discussie. Het gaat er hier om dat Musk iets van X wilt maken dat binnen de huidige wet en regelgeving niet past, en iets dat we met z'n allen niet moeten willen.

Ik snap daarom niet zo goed wat de relevantie is van de vraag:
Maar als de boel verder verkocht wordt.... wat gaan die eigenaren doen?
Mensen bashen Musk.

Mijn punt is, het is niet Musk waarom je dat niet moet willen.

Zelfs als Musk het goed bedoeld, als X verder gaat, en dat gaat op een moment gebeuren, wat dan?
Het gaat ook niet om Musk, maar om het concept. Maar Musk is wel diegene die Twitter/X nu die richting in duwt. Zonder Musk was Twitter never nooit die richting ingeslagen.

Dus indirect gaat het wel over Musk, maar of het nou Musk, Bezos, Gates, Page of Brin is, dat maakt niet uit.

Al mijn comments gaan niet over Musk als persoon, echter is Musk nu wel de kapitein aan het stuur, dus natuurlijk heb je het dan ook automatisch over hem.
kijk maar naar DuckDuckgo.
Wat een vergelijking, een bedrijf dat zich richt op privacy versus een bedrijf dat zojuist via de voorwaarden heeft aan gegeven daar juist minder waarde aan gaan hechten.
Ook in China concurreren bedrijven met elkaar.
Op kleine schaal, natuurlijk. Maar welk bedrijf is concurrent van Tencent binnen China?

Vergeet niet dat je in China geen vrije markt hebt, en je enkel mag bestaan met gratie van de CCP. Daardoor is Tencent ook de uitgever van heel veel games binnen de Chinese markt, omdat er simpelweg geen alternatief is.
Tencent is een factor 10 groter dan NetEase. Daarnaast is de portefeuille van Tencent veel breder dan dat van NetEase. Dat kun je niet echt een concurrent noemen.
Desalniettemin een concurrent, toch? Tencent is groter, sure. PlayStation is ook groter dan Xbox. Google is vele malen groter dan Bing, toch is Bing een concurrent voor Google.
Volgens Wikipedia houdt NetEase zich bezig met "Online services".

Tencent houd zich volgens Wikipedia bezig met: Artificial intelligence, cloud computing, automation, search engine, social networking, instant messaging, mass media, web portals, e-commerce, web browser, antivirus software, music, payment system, film production, video games, online services

NetEase is dus net zoveel concurrent voor Tencent als EA games dat is. Nagenoeg niet dus.
Als we dan toch Wikipedia erbij pakken, dan vallen ze allebei onder de categorie internet bedrijven.

https://en.m.wikipedia.or...argest_Internet_companies
Spotify en Uber ook, en wat is je punt? Dat Spotify en Uber ook concurrenten zijn?
Die gratie van de CCP is niet zo zwaar dat het impliciet op illegale vriendjespolitiek uitdraait. Wat de CCP wel stuurt is dat er kennis gedeeld wordt en het beleid is om achterblijvers over te laten nemen. De CCP stuurt aan op economische en technologische vooruitgang en maakt de markteconomie daaraan ondergeschikt.
Nou in china heb je een firewall, heb je de situatie in belgie al eens fatsoenlijk nagegaan?

Hoe komt het bijvoorbeeld dat ik voor een .be domeinnaam bij elke regristrar meer moet betalen dan voor eender welke andere tld?

Daar zit namelijk nog een partij bij tussen dns belgium. Wat is het doel of get nut hiervan? Nou je hebt een partij welke van alles op de hoogte is wat er onder het tld netjes alles kan in het oog houden. Dit kan gaan van of je als webshop wel netjes je belastingen betaald tot hee makker een mooie internetgeschiedenis heb je daar. Ik heb deze net met de 9/14 eyes gedeeld. Aan de zuck en de musk verkocht en wel braaf blijven he!

Ook valt zo het verkeer mogenlijks gestuurd worden want als je de gewone dns van bijvoorbeeld telenet gebruikt is het ip dat je krijgt om te zetten naar userid.telenet.be en zo het verkeer netjes in de gaten gehouden worden door dnsbelgium.

Combineer daarbij de monopolie gazet en burgers die in de meeste gevallen te lui of de kennis niet meer hebben om stil te staan bij de informatie die hij te zien krijgt. Je een heel land half kan afsluiten. Natuurlijk valt het niet zo hard op als je het niet door hebt maar. Mij is de laatste maanden vooral de propaganda voor de war on drugs zo heel hard opgevallen welke ik bijna zeker van ben het gevolg is om bepaalde dingen slechter in beeld te brengen dan het is en de burger bang te maken want de marrokanen en de albanezen en eender welke andere groep mensen die de schuld gegeven wordt, de gebruiker doen dit allemaal in je land, is het niet handig dat we in de haven wat meer investeren? Zo mag pablo met zen blokken coke niet meer binnen want dat zou wel eens problemen kunnen geven bij het kraken van gas bij ineos je weet wel chemische dampen enzo.

Het is allemaal zeer in twijfel te trekken of hier geen sprake is van beinvloeding van informatie en hier misschien wel een zelfde soort mechanisme aan de gang is alleen met mindee censuur.
Hoe heeft dit ook maar enigszins te maken met waar dit nieuwsbericht en mijn reacties over gaan? TLDs worden beheerd door de eigenaar of door een gedelegeerd beheerder. Voor .nl is dat bijvoorbeeld SIDN.

De eigenaar bepaalt vervolgens wie de TLD mag gebruiken en onder welke voorwaarden.

Wanneer jij een .be TLD hebt, heeft dat verder niks te maken met je internet historie of wat dan ook. Dat staat compleet los van het bezit van een domein, en ze kunnen ook niet je historie door het bezit van een domein achterhalen.

Je reactie raakt kant noch wal en ik snap er geen reet van.
Zijn de mensen in China niet ook min of meer verplicht om wechat te gebruiken als ze dergelijke diensten willen?
Tja we zouden ook allemaal stoppen met Whatsapp toen het onder de paraplu van Facebook kwam en tiktokken en instagrammen er ook nog steeds op los.
Misschien zijn er naar verhouding meer privacybewuste mensen. Maar er is dan nog steeds een enorme bak gebruikers die het niet zoveel uitmaakt
Dat gaat toch even over een hele andere orde. Ook wat betreft functionaliteiten totaal niet te vergelijken.

En wanneer ik naar mij persoonlijk kijk, neem ik 2 producten van Meta af: WhatsApp en Instagram. Dat heeft waarde voor adverteerders, maar WhatsApp moet je daar al buiten houden aangezien daar voor adverteerders weinig bruikbare informatie uitkomt.
Ik kan aanraden op youtube eens te zoeken naar mini-docus over Wechat. De hele reden dat die app kan is juist omdat de overheid het volledig kan monitoren.
Dat is geen geheim. Net zoals dit kan met ieder ander Chinees platform/app/website. Wanneer je in China een bedrijf hebt heeft de overheid het recht/de macht om alles ten alle tijden in te zien zonder bevel van de rechter en zonder dat je daar iets aan kan doen. Voldoe je niet? Dan "verdwijn" je gewoon.

Precies waarom we zo snel mogelijk van TikTok af moeten.

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 22 juli 2024 19:00]

In het westen hechten we veel meer waarde aan privacy
Was dit maar zo, maar ook hier is het enkel de kleine groep die er om geeft en de belangen van de menigte behartigt. De meeste mensen geven er helaas weinig om, of hebben naar hun zeggen "toch niks te verbergen".
En toch zie je steeds veel weerstand wanneer er voor de zoveelste keer discussies zijn binnen onze regering over bijvoorbeeld encryptie en soortgelijke zaken. En het is ook niet voor niks dat onze privacywetten zowel op nationaal als op Europees niveau steeds strenger/beter worden, in plaats van slechter.

Dus ook al geeft wellicht een merendeel van de bevolking aan privacy niet belangrijk te vinden, het word binnen de maatschappij wel als belangrijk genoeg beschouwd om er ook daadwerkelijk iets mee te doen.

Uiteindelijk boeit het niks wat de mensen vinden. Geen woorden, maar daden. En de daden binnen onze westerse samenleving zijn wel degelijk pro-privacy.
En de daden binnen onze westerse samenleving zijn wel degelijk pro-privacy.
In de USA zou ik het meeste echt scheinveiligheid noemen, daar zijn de meeste wetten gelobbied door Big Tech en roepen de mensen wel eens boos wat online en zeggen bedrijven dat ze er om geven, maar doen verder vaak weinig kwa actie. Meeste problematische diensten in het westen komen daar juist weg.

Maar ook in Europa ligt dit een beetje aan het onderwerp. Onze wetten zijn idd de strengste, maar onze toezichthouders vaak te ondergebudgetteerd om het te controleren. En ook onze wetten zijn soms om vraagtekens bij te zetten. Kijk alleen al naar alle pogingen om encryptie de nek om te draaien in verschillende Europese landen.

Ik ben het ermee eens dat het iets beter is dan voorheen, en dat de wetten ook beter zijn dan menig andere plek. Toch zijn we nog erg ver van ern ideaal, en valt het in de praktijk toch nog aardig tegen.

En zoals je zegt, niet woorden maar daden tellen. En een groot deel dat er om geeft roept wel steeds boos, plaatst eens een bericht op social media dat ze het er niet mee eens zijn, dat ze toch echt hun accounts gaan verwijderen. Maar hoeveel doen dat ook? Steeds meer, dat wel. Maar de meeste niet. Dus in daden, tussen de loze dreigingen weg te gaan en ontoereikende toezichthouders (niet per se door fout van die toezichthouders, maar ook dat verschilt per plek), valt het eigenlijk nog best tegen. Zelfs al is het beter dan op menig andere plek.

En dan hebben we het nog niet over hoe er hier ook gewoon gelobbied wordt door Big Tech, zei het in minder extrene mate dan in de USA. En dat de boetes vaak minder zijn dan de verdiensten en dus geen reden voor bedrijven om ermee te stoppen gezien verdere straffen vaak tegen vallen of opnieuw omheen gewerkt worden waarna alles van begin af aan begint.
In het westen hechten we veel meer waarde aan privacy.

De aantallen gebruikers van Facebook/Instagram/WhatsApp spreekt dat tegen…
Gelukkig spreken de wetten en regels het niet tegen, en worden wij aardig goed beschermd. Kan het beter? Absoluut. Maar juist door onze strengere regels en wetten zijn deze Europese gebruikers beter beschermd op gebied van privacy dan de gebruikers binnen Amerika.
Met de manier waarop overheden reageren op techbedrijven lijkt een westerse WeChat mij sowieso onmogelijk.
Bij zowat iedere multinational wordt gekeken of er onderdelen moeten worden afgesplitst en dan denkt Elon even alles te kunnen combineren? Die krijgt de ene na de andere waakhond achter zich aan en die laten in zo’n geval echt niet meer los.
Maar om nou mijn biometrische gegevens te delen met Musk, met zijn slechte reputatie... nee, dat zie ik helemaal niet zitten.
Het ergste is nog dat hij helemaal niet zo'n slechte reputatie heeft, de meeste mensen denken oprecht dat hij de uitvinder van de Tesla (of zelfs van de EV) is, dat hij bij SpaceX zelf raketten naar Mars aan het sturen is, en dat hij vast wel een goede CEO moet zijn om twee succesvolle bedrijven te kunnen hebben.
Ze vergeten daarbij dat hij alleen maar het gezicht is en zelf nog niet de helft van de technologie bij Tesla óf SpaceX snapt, op het goede moment z'n erfenis heeft ingelegd in de juiste bedrijven, en als CEO al heel veel meer schade heeft aangericht dan hij goed heeft gedaan.

Dat alles niet om off-topic te reageren op Musk (knap als je zonder enige eigen kennis/vaardigheden zoiets kunt doen, ik kan alleen maar respect hebben voor het succes van zo'n keiharde conman) maar vooral om aan te geven dat er dus wel gewoon miljoenen mensen zijn die zonder er twee keer over na te denken hun biometrische gegevens gaan afstaan :)
Ik hoop dat de EU hier bovenop blijft zitten om te zien of hij de AVG en overige regelgeving niet overtreed.
Dan kan Musk beslissen om, als die regeltjes 'm niet bevallen, X niet meer toegankelijk te maken voor de EU. Ten minste, daar zie ik 'm wel voor aan.
Tuurlijk kan dat. Vraag is alleen of hij zomaar een blok van 450 miljoen potentiële gebruikers buiten wil sluiten.

Dat lijkt me financiële zelfmoord voor X, dan haalt hij zijn investering van 44 miljard dollar er nooit meer uit.

Geen enkel bedrijf, dus ook X niet, staat boven de wet. Of dat nu van een individueel land is of van een machtsblok als de EU.

En ik denk dat we, als consument, daar heel blij mee kunnen zijn. En dat moeten we dus ook vooral zo houden.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 22 juli 2024 19:00]

Uiteindelijk heeft de EU niet zoveel te bepalen als er wordt gedacht. Wat willen ze? Gecertificeerde OS-installaties op smartphones die van alles mogen tegenhouden?
Een verbod, wat alleen maar half en kunstmatig gehandhaafd kan worden werkt keihard averrechts. Als de EU zegt dat X niet kan om wat voor reden dan ook gaat het dubbele aantal mensen het via een omweg proberen.

Overigens ben ik van mening dat de EU al lang in de zaak zit. X moet meedoen.Wat bijvoordbeeld een goed idee zou zijn is om X met de voorwaarden in detail te laten komen. Wat verstaan we onder biometrische gegevens, en wat gaan we daarmee doen? Als dat uitleggen een probloeem is weet iedereen genoeg. Maar zoiets doet de EU niet. Dat is veel te simpel. Die gaan er een jaartje omheen dansen en dan kan het allemaal gewoonm want economisch belang en we willen erbij horen.

[Reactie gewijzigd door blorf op 22 juli 2024 19:00]

Musk heeft eerder aangeven er een soort WeChat, de Chinese applicatie, van te willen maken. Een applicatie dus waar bijna alles mee kan.
Dat gaat hier imo niet werken. De markt is hier (in vergelijking met China / WeChat) vrijer, opener en al te versnippert. Men is al zo'n beetje gesettled met bepaalde apps. Waar ook je hele vriendenkring en familie op zit. Daar kom je niet zomaar meer van af.

imo is ie hiermee te laat en is het gewoonweg veel te complex voor iets wat cross-border moet gaan werken. Waar je in China met WeChat dus 1 land met 1 wetboek hebt. Heb je voor Musk z'n oplossing te maken met zo'n beetje de hele wereld.

Maar we gaan het zien :9

Ter referentie wat WeChat eigenlijk allemaal kan en waarmee je het dus vergelijkt: https://www.hicom-asia.co...tions-on-wechat-2021.jpeg

[Reactie gewijzigd door JorzoR op 22 juli 2024 19:00]

Ik zie iOS of Android als een wechat. Het OS runt allerlei apps en bij elkaar en dat is een grote Wechat.
EU is zo'n beetje het enige waar we enigzins wat bescherming van krijgen tegen deze data hongerige bedrijven. Het mag wat fanatieker vanuit de EU bestreden worden wat mij betreft.
Voorlopig zie ik niemand weglopen, zeker geen bedrijven.
Toch lopen er zat weg. Denk aan de adverteerders bijvoorbeeld: nieuws: Elon Musk: Twitter verliest helft van advertentie-inkomsten

Ook de Nederlandse overheid bouwt hun aanwezigheid/gebruik van X af: nieuws: Nederlandse overheid begint Mastodon-instance voor overheidsaccounts

En recent nog dit: nieuws: Nederlandse minister: in landelijke NL-Alerts geen verwijzing naar X

En nu weer deze zaken. Op een gegeven moment is het voor mensen genoeg, en zullen er steeds meer weg gaan.

Ook bedrijven willen hier vanuit PR oogpunt misschien ook niet mee geassocieerd worden.
Dan heb je niet goed opgelet. De omzet is drastisch afgenomen en X heeft zo'n beetje de helft van de adverteerders verloren. Al meer bedrijven en organisaties distantiëren zichzelf van X en Musk.
Vandaar dat Twitter's advertentie inkomsten gehalveerd zijn.
Best een brilletje aanschaffen dan.
Ik ben er nu een maand compleet vanaf en ook vanuit het oogpunt van mentaal welzijn kan ik het van harte aanbevelen. Het doomscrollen en elke keer toch weer bij tweets van volslagen idiote zolderkamerfiguren uitkomen mis ik totaal niet, integendeel.
Zoals op elk forum? Net als tweakers?
Nou, ik vind de hoeveelheid naargeestige meuk waar ik op Tweakers mee geconfronteerd wordt toch aanzienlijk minder dan wat er op Twitter voorbij kwam. Zeker sinds je daar standaard een timeline kreeg met ‘aanbevolen tweets’ ipv de accounts die je volgt.
Nee, Twitter heeft altijd al de neiging gehad om controverse te genereren. Meer dan andere platforms. De meest idiote zooi word gedeeld want dan kan je lekker makkelijk je eigen argument maken.
Hoogstwaarschijnlijk gaat het gebruikt worden voor passkeys en betere beveiliging zoals op meerdere platformen.. Maar oh oh zodra elon zijn bedrijven toch iets doen wat is het toch slecht..
Elon of niet, bedrijven horen geen biometrische gegevens op te slaan, dat is privé en kan zelfs zeer gevaarlijk zijn als dit, gewild of ongewild, in verkeerde handen terecht komt.
De berichten van vandaag waren voor mij een trigger / reminder om dat te doen. Mochten anderen ook hun account willen verwijderen: https://help.twitter.com/...eactivate-twitter-account
Dit hoor je honderden zo duizenden mensen roepen, en dan posten ze hierover op X. En blijven dan om naar de reacties te kijken.

Idem mensen die Mastadon gingen. Zijn tig van terug. Tuurlijk een piepkleine harde kern niet. Boeiend.

Vind de richting waar X op gaat prima met Musk. En die mening mag ik hebben.

Velen hieronder hebben het over Privacy, China etc. Maar in de westerse wereld heb je ook ‘nagenoeg’ 0 privacy. Je kan dit opnoemen, dan ben je direct een ‘complotdenker’ ‘wappie’ ‘facist’ en ga zo maar door.

In China is het de overheid die mensen monitort. Hier kunnen de overheden het net zo makkelijk. Kentekenherkenning, zendmasten natrekken op je imsi, ip tracken, ov-gegevens en ga zo maar door. Grote verschil is, hier doet de 99,9% een vrijwillige onbewuste opt-in ervoor.

Doe je iets wat men niet aanstaat? Bevriezen we je bankrekening onder verdenkingen van witwassen. (Wwft) kan best zijn dat het onterecht is, vecht dat maar eens aan. En dan kan je he-le-maal niks meer.

Maar het is giga-duidelijk dat op dit platform, waar ik al mega lang lid van ben mega anti-Musk is. Dit is duidelijk te zien onder alle berichten hierover en tevens het (mening) moderatie gedrag wat niet eens kneiterhard aangepakt dient te worden. Dit zal ook met 99% zekerheid als ongewenst gemarkeerd worden. Wellicht plausibel door de vele extra context buiten het ontopic, maar goed het zij zo.

Terug op het thema, het is prima dat de kleine groep X verlaat, dat mag, maar mijn hoop is dat er dan eindelijk wat minder over gezeurd gaat worden. Niet ‘iedereen’ (godzijdank) denkt zo negatief over X.
Ik ben al weg sinds het geflipper met wel/niet/weer terug/anders van die blauwe vinkjes.
Is dit niet gewoon een voorbode om bv Apple Faceid te kunnen gebruiken? Zoals heel veel apps al doen.
De data van faceid wordt enkel lokaal opgeslagen, dus: nee.

Bron: https://www.apple.com/legal/privacy/data/en/face-id/

Wat wel zou kunnen is dat ze daar bij twitter, in het kader van de grootheidswaanzin van de "applicatie die alles doet", een eigen versie willen implementeren die de data niet lokaal opslaat.

[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 19:00]

Wat hier heel eng aan is, dat bij diefstal / X gehacked er nooit een weg terug is.
Je kan je identeits kenmerken niet even wijzigen en opnieuw begint.
Paspoorten en paswoorden kan je met veel moeite wat aan doen.
krijg hier gewoon kippevel van.
ik heb helemaal nooit iets met twitter gedaan. misschien een paar tweets gelezen in een ander nieuwsbericht. Het doet me helemaal niks, Musk doet maar wat ie wil.
Ik heb er voorgoed afscheid van genomen. Account een tijdje geleden geblocked en nu nog een paar weekjes wachten tot ze m’n account deleten. Helemaal top! Ik merk gewoon dat ik me beter en rustiger voel zonder alle negativiteit, stompzinnige discussies vol scheldparades en continue blootstelling aan het nieuws (tegenwoordig is alles toch alleen maar kommer en kwel). Doei Twitter, tot nooit!
Ondertussen loopt Twitter in Nederland hard leeg en is de massale overtocht naar voornamelijk Bluesky al weken gaande. Helaas nog steeds op invite basis, maar de groep groeit snel.
Ja dat zei men ook bij Mastadon, maar uiteindelijk blijft men toch op X. Zelfs degenen die nu meningen moeten aanhoren waarvan ze zeggen die niet te willen lezen, mogen daar maar wat graag op reageren. En dat zal gewoon blijven.
Het zal inderdaad het afvoerputje van de maatschappij worden. Wie daarin wil vertoeven is natuurlijk vrij dat te doen, maar ook wel een fijne rode vlag voor anderen. Win-win als het ware.
Ja dit valt in de categorie:
"Als u mij (TwitterX) nu even alles over uwzelf vertelt dan vertel ik mogelijk iets wat relevant voor u is en natuurlijk krijgt u betere reclame.
Als we per ongeluk teveel met uw gegevens doen of de gegevens kwijt raken of delen met een andere partij, dan zeggen we nu alvast sorry maar doen we het nog steeds..."
Een applicatie dus waar bijna alles mee kan.
Dus geen scope? Dus feature creep?

En uiteraard krijgen de potentiele werkgevers ook te horen welke mening u over iets heeft. Met een beetje AI kun je zelfs vragen laten beantwoorden door deze AI alsof die persoon in dialoog met die werkgever zou zijn (mits genoeg data en meningen geventileerd...).
Scheelt weer in het aanlooptraject... }>
waarom zou je uberhaupt iets met twitter doen? onbegrijpelijk...
Twitter, misschien straks bekend als 'X', wil voldoen aan de webversie van Zawinkski's Law: Every program attempts to expand until it can read mail. Those programs which cannot so expand are replaced by ones which can.
Twitter gebruiken om eten te bestellen, voor een taxi, voor het uitwisselen van je medische gegevens, je commit niet meer op github naar via Twitter. Alles uiteraard onder het toezicht van Big Brother Elon Musk.

[Reactie gewijzigd door scholtnp op 22 juli 2024 19:00]

En niet te vergeten met de de nieuwe TOS (datum 29-09) mag Twitter / X praktisch ongelimiteerd aan de haal met content die je tweet, zonder mogelijkheden om te limiteren en/of vergoeding te krijgen voor het gebruik van jouw content.
By submitting, posting or displaying Content on or through the Services, you grant us a worldwide, non-exclusive, royalty-free license (with the right to sublicense) to use, copy, reproduce, process, adapt, modify, publish, transmit, display and distribute such Content in any and all media or distribution methods now known or later developed (for clarity, these rights include, for example, curating, transforming, and translating). This license authorizes us to make your Content available to the rest of the world and to let others do the same. You agree that this license includes the right for us to provide, promote, and improve the Services and to make Content submitted to or through the Services available to other companies, organizations or individuals for the syndication, broadcast, distribution, repost, promotion or publication of such Content on other media and services, subject to our terms and conditions for such Content use. Such additional uses by us, or other companies, organizations or individuals, is made with no compensation paid to you with respect to the Content that you submit, post, transmit or otherwise make available through the Services as the use of the Services by you is hereby agreed as being sufficient compensation for the Content and grant of rights herein.

[Reactie gewijzigd door squaddie op 22 juli 2024 19:00]

Hij kan het zo langzaam aan beter een privacyinvasiebeleid gaan noemen. Het wordt steeds gekker. En bewust lekker vaag over de details zijn geeft mij ook geen goed gevoel. Nu had ik al geen account toen het nog Twitter heette, maar de manier waarop X recentelijk te werk gaat brengt mij zeker niet in de verleiding me alsnog aan te melden.. zelfs als dat een vereiste zou zijn om tweets (X's?) te lezen. Dan lees ik wel niet.
N.a.v. alle rare dingen die Elon doet & onderneemt en in ogenschouw nemend de uitzending van Zembla dd 31/8/‘23 besloten Twitter te deactiveren op ge zeggen. Klaar mee!!
Biometrische gegevens zijn de laatste gegevens die u als individu in handen van een privaat bedrijf wil geven. Daarmee kan men veel, veel te veel!
Bewaak dat en wees daar hyperstreng om. Niet gebruiken als wachtwoordvervanger - want alles wat waarneembaar is - kan gewoon geen wachtwoord vervangen.
Nogthans is er een ander Amerikaans bedrijf dat nu mogelijks over honderden miljoenen gezicht-id’s beschikt. Ik weet het, er wordt aangenomen dat deze niet worden opgeslagen maar welk bewijs garandeert dat dit ook effectief zo is.
Biometrische gegevens zijn toch niet perse een overtreffende trap? Het punt is juist dat de hoeveelheid prive gegevens een probleem is en als een deel van deze gegevens makkelijk 'opkomt', waardoor koppeling/herkenning simpel wordt.
En waarneembaar is een password (helaas) ook.... (als je dit niet intypt in een totaal afgedekte ruimte of dankzij 'sniffers').
Niet verliesbaar of niet kopieerbaar (het origineel dan - de hash is simpelweg te kopieeren) is ook wel een pluspunt.
Dit bevestigd m'n idee dat Twitter niet echt snel sterven zal, daarvoor is een te grote entiteit, maar elke rel, zoals deze ook weer, veroorzaakt wel dat er wéér een groep definitief afscheid neemt van het platform. Een deel hiervan stapt over op mastodon, dat met bijna 14 miljoen geregistreerde gebruikers en 2 miljoen actieve gebruikers weliswaar stevig groeit, maar (nog) niet in staat is om een nieuw thuis te bieden aan de honderden miljoenen gebruikers van Twitter. Musk's relletjes geven een ideaal groeitempo voor mastodon, dat er elke keer tienduizenden tot honderdduizenden gebruikers bij krijgt. Dankjewel ome Musk ;)
Er staan geen concrete voorbeelden over wat X met de biometrische gegevens wil doen in het privacybeleid. Het bedrijf schrijft niet eens wat het exact onder biometrische gegevens verstaat; dat kunnen vingerafdrukken zijn, maar ook foto's van de gebruiker waarop bijvoorbeeld gezichtsherkenning wordt toegepast.
Zonder duidelijke omschrijving welke biometrische gegevens er verzameld gaan worden kan er gewoon geen rechtsgeldige toestemming gegeven worden.
Typische Musk-actie, je wilt wat maar vertikt het de Europese privacy regels te volgen.

[Reactie gewijzigd door Azara op 22 juli 2024 19:00]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.