Tweaker-project Button+ brengt smarthomebediening terug naar de basis

Ronald Wijnsema, op Tweakers actief als wijnsema, wilde een overzichtelijk en eenvoudig bedieningspaneel voor zijn smarthomesysteem, maar ontdekte dat geen systeem aansloot op zijn wensen. Dus ging hij aan de slag met een project dat hij inmiddels de Button+ noemt.

De Button+ is een modulair bedieningspaneel dat in principe aangesloten kan worden op ieder smarthomesysteem. Het geheel bestaat uit een basisplaat, modulaire knoppen met ingebouwde schermen en een groter display. De knoppen maken een 'ouderwets' klikgeluid en zijn allemaal voorzien van een klein tft-lcd. Zoals met veel technische oplossingen is het eindresultaat wellicht simpel, maar de weg daarnaartoe is dat volgens Wijnsema niet.

Button+ foto'sHet idee ontstond zo'n tien jaar geleden; Wijnsema bouwde in 2011 een huis en rustte het volledig met smarthometoepassingen uit. Dat zou via het open KNX-protocol moeten gebeuren, wat volgens hem een stabiele, maar dure standaard voor smarthomeautomatisering is. "Ik vroeg een offerte aan voor de installatie van een KNX-netwerk; het zou me 25.000 euro kosten. Dat kan goedkoper, dacht ik toen."

Hij besloot het protocol te gebruiken, maar alles zelf in te richten. Wijnsema laat via een videobelverbinding zijn meterkast zien, met daarnaast een samenstelling van talloze smarthomemodules. De aansturing hiervan kan via bestaande services van bijvoorbeeld Homey of Home Assistant. Maar hoe zit dat met de fysieke interface? Daarvoor gebruikte hij oorspronkelijk verschillende bedieningspanelen.

Wijnsema laat een paneel zien, een wit schermloos kastje met tien knoppen. "Ik woon hier al tien jaar en nog steeds druk ik regelmatig op het verkeerde knopje. Voor mij mist er informatie op de knoppen. De bediening zou eventueel ook via een app kunnen. Maar wat nou als de schoonmaakster of de oppas de zonwering wil bijstellen, moet diegene dan ook de app installeren? Of moet ik dan een wachtwoord delen?"

Dus besloot hij een bedieningspaneel te ontwikkelen, een project dat hij later Button+ zou noemen. Daarvoor was de Berker B.IQ een inspiratiebron, een bedieningspaneel met één centraal en relatief klein scherm.

Button+ foto's

Protocol uitkiezen: MQTT

Maar voordat de hardware ingericht kon worden, moest eerst het juiste communicatieprotocol uitgezocht worden. "Ik heb lang moeten wikken en wegen voordat ik koos voor MQTT. Dat is een heel 'licht' en behoorlijk oud iot-communicatieprotocol dat gebaseerd is op het publish-subscribemodel." Dit model draait om het verzenden van berichten naar een centrale hub, niet exclusief naar specifieke ontvangers. De verzender labelt als het ware de informatie en individuele ontvangers krijgen alleen berichten die een vooraf bepaald label hebben.

MQTT voorbeeld
Bron: Ubuntu / Twitter

Hij gaat verder: "Via MQTT worden hele kleine 'telegrammen' van verschillende modules of sensors naar een zogenoemde MQTT-broker gestuurd. Deze pakketjes krijgen een categorie toegeschreven, in MQTT een topic genoemd, bijvoorbeeld 'temperatuur' of 'accupercentage', en de broker geeft de informatie dan weer door naar geïnteresseerde modules die geabonneerd zijn op de desbetreffende topics."

MQTT is een asynchroon connectieprotocol en dat is volgens Wijnsema belangrijk. Een sensor of systeem kan op ieder moment iets versturen en dus moeten ontvangende modules op ieder moment beschikbaar zijn om pakketjes met informatie te verwerken. Een van de nadelen van het protocol, zo benadrukt hij, is dat de gebruiker hiermee moet leren omgaan. En voor hem was het ook nog eens extra werk om MQTT te vertalen naar het KNX-protocol; de twee protocollen kunnen namelijk niet rechtstreeks met elkaar communiceren.

De microcontroller en programmeertaal

Voor de connectie met een lokaal netwerk kreeg de Button+ een ESP32-microcontroller. Het apparaatje kost enkele euro's. "Het nadeel van de ESP32 is dat hij niet betrouwbaar op accu werkt en dat er het beste netstroom voor gebruikt kan worden; er is een spanning van 3,3V nodig . De soc moet namelijk altijd online zijn omdat je nooit weet wanneer pakketjes binnenkomen."

Button+ foto's

Op de vraag of een Raspberry Pi ook een kandidaat was, reageert Wijnsema resoluut: "Het probleem met Pi's is dat ze een complete Linux-kernel draaien en het duurt even voordat ze geboot zijn. En met de inconsistente intervallen waarmee pakketjes binnenkomen is dat niet goed genoeg. Overigens werken bepaalde brokers en servers van mijn smarthomesysteem wel op Pi's."

Naast alle hardware vereist een dergelijke gadget natuurlijk ook software. Daarvoor gebruikte Wijnsema uiteenlopende programmeertalen. "De firmware van de Button+ is geprogrammeerd in C++. Een van de grotere uitdagingen was overigens het bijspijkeren van mijn C-kennis. Die programmeertaal is nodig om een zo licht mogelijke software te kunnen schrijven."

Grote kopzorgen

Al deze losse componenten en disciplines moeten uiteindelijk tot een uniform product leiden. Wijnsema deelt enkele van de grootste obstakels en meevallers in het proces van het samenbrengen van onderdelen.Button+ foto's "De firmware ontwikkelen zorgde verreweg voor de meeste kopzorgen. Dan schakelde een onderdeel niet en dan was ik letterlijk weken bezig met debuggen. En het paneel liep om de een of andere reden om de paar dagen vast. Dat probleem heeft me een half jaar achtervolgd. Steeds als ik dacht dat ik het had opgelost, kwam het weer terug. Ik heb er nog nare dromen van."

Wat volgens hem daarentegen enorm meeviel was de ontwikkeling van de daadwerkelijke hardware die voor de Button+ nodig is. "Je kunt gemakkelijk met gratis tools printplaatjes ontwerpen en deze in China laten fabriceren; dat kost enkele honderden euro's inclusief hardwarekosten. Ik heb grofweg tien iteraties van het huidige pcb doorgemaakt en heb zelden een printplaat met ingebakken fouten gekregen." Hij zegt veel soldeerwerk te hebben gedaan, in eerste instantie gewoon in een pannetje met zand, later in een geavanceerdere oven.

Knutselen is goedkoop, productontwikkeling niet

Button+ foto'sWijnsema heeft na al die stappen uiteindelijk een werkend prototype weten te ontwikkelen. Zijn plan is om het product binnenkort in een grotere oplage te produceren en dat commercieel te verkopen. "Het aan elkaar solderen van een paar modules kost een paar tientjes", zegt Wijnsema. "Spelen met tech is goedkoop en toegankelijk, maar daadwerkelijk een product ontwikkelen kost al snel tienduizenden euro's."

De grootste kostenpost was volgens hem de vormgeving, waarvoor hij een commercieel ontwerpbureau inschakelde. Ook moet hij veel betalen om matrijzen te maken om het apparaat op grote schaal te produceren. Hij wil de Button+ in het vierde kwartaal van dit jaar gaan uitbrengen.

Button+ foto's

Door Yannick Spinner

Redacteur

06-08-2023 • 06:00

239

Reacties (239)

239
238
165
11
0
50
Wijzig sortering
Beste tweakers, op deze manier wil ik jullie even bedanken voor alle mooie comments die jullie hebben geplaatst. Natuurlijk hoopte ik op een goede ontvangst, maar dit is overweldigend.

En het mooiste is dat er heel veel pre-orders zijn geplaatst zodat de matrijzen nu gemaakt kunnen worden.

Ik ga vragen en opmerkingen in de loop van vandaag verder beantwoord. Als er nog nieuwe vragen zijn, stel ze gerust.

Ook de mensen van tweakers bedankt dat jullie hier aandacht aan willen besteden!
Voor de Case, is het niet een idee om simplified Cad files van de PCB's te delen.
hierbij kunnen mensen zelf hun case printen indien zij meerdere modules langs elkaar willen hebben.
----------
Tevens een kleine tip voor de PCB's: het is het beste om de hoeken een klein beetje af te ronden, want met PCB's heb je alltijd dat de VLIJMSCHERP zijn afgesneden, en dan haalt iemand binnen de korste keren zijn hand er aan open.

Dit is indien je ook internationaal gaat verkopen, {USA}, moet je je zelf indekken dat je niet een "Kat in de magnetron" rechtzaak krijgt, omdat iemand zich als een "idioot" gedraagt en over de hoeken met zijn vingers veegt, en zichzelf dus snijd.
-------

Overall ziet het er uit als een leuk product, waar veel mogelijk meek kan zijn, vooral als je ook Proto-boards maakt, waarbij mensen hun eigen modules ervoor kunnen maken.
-zoals een CO2 sensor module,
-Of het toevoegen van Voice-control [denk M5Stack atom echo], waarbij je een module hebt met speakers en sensitive mics, zodat je het paneel ook als voice-control kan gebruiken.

Dan krijg je een beetje het idee van Phoneblocks, maar dan voor smarthome panels
Dank @darknessblade

Cad files is leuk idee, moet ik nog even over nadenken.

Tot nu toe zijn de PCB's wel Okay, bij andere leveranciers zal ik hier op letten.

Er komen sensors en andere modules, hiervoor zijn twee connectors al aanwezig.
Voor sensors: Is het bv ook mogelijk om een Button-array toe te voegen.

met 16 pins per connector [zonder IO expander], en het formaat van het paneel [breedte] zit je circa aan een max van 55 Mechanical switches. met 5 switches in de breedte, en dan 10 in de lengte. [55 is vrij overkill voor kleine gebruikers], denk dat 5x5=25 switches gebruikelijker zou zijn.

Het slimste zou zijn om 5 pin hotswap sockets te gebruiken. hierdoor zitten mensen niet vast aan standaard keuzes van {"goedkope" clicky, tactile, linear, switches die gesoldeerd zijn}
Ik las een regeltje op de website:
Button+ is not dependent on any public cloud service, or even internet in general. It will however, profit from services like public MQTT brokers or your Button+ account for backups and easier configuration.
Nou heb ik een verschrikkelijke hekel aan externe clouds.
Welke functionaliteit mis ik als ik mijn eigen node-red & mqtt broker gebruik?
In de factory default ontvangt de Button+ de tijd van een publieke MQTT broker. Dit kun je eenvoudig vervangen door je eigen flow, via b.v. Node Red.

Verder zijn er firmware updates op de Button+ site, maar deze zijn niet noodzakelijk. Het zijn geen security updates of zo.
Verder zijn er firmware updates op de Button+ site, maar deze zijn niet noodzakelijk. Het zijn geen security updates of zo.
Het lijkt me dat zeker in een beta fase firmware updates behoorlijk noodzakelijk zijn.

Kortom, kan ik Button+ in mijn router blokkeren voor uitgaand verkeer en van alle mogelijkheden gebruik maken?
Kan ik updates downloaden en Button+ via de lokale server van Button+ over air updaten?

[Reactie gewijzigd door NietGiftig op 22 juli 2024 15:42]

Kortom, kan ik Button+ in mijn router blokkeren voor uitgaand verkeer en van alle mogelijkheden gebruik maken?
Zou je hem helemaal blokkeren dat kan de UI voor de configuratie bepaalde resources (b.v. fonts) niet laden. Het is ook even de vraag dat een probleem is. Hebben jullie hier een mening over? Mag een apparaat als Button+ afhankelijk zijn van Javascript bibliotheken/CSS frameworks of fonts die sinds jaar en dag als CDN beschikbaar zijn?

Een geconfigureerde Button die niet met de publieke MQTT broker communiceert kan je helemaal blokkeren in de router.
Mag een apparaat als Button+ afhankelijk zijn van Javascript bibliotheken/CSS frameworks of fonts die sinds jaar en dag als CDN beschikbaar zijn?
Alles mag, dat is jouw keuze.
Maar als het internet eruit ligt kan dan het licht dan aan/uit ?
Persoonlijk zou ik niet van het internet afhankelijk willen zijn.
Voor de mensen wiens alu hoedje kleiner is dan die van mij zal het een worst zijn of je van internet bronnen gebruik maakt.
Maar ik behoor mogelijk niet tot jou doelgroep.
Ik heb ook geen Van Moof. :)
Vind Button+ overigens een fraai ontwerp.
Het licht kan altijd uit dankzij de groepenkast, en het licht kan ook altijd weer aan dankzij de LED van de smartphones en zaklampen, en anders zijn er ook de kaarsen nog. We kunnen het soms wel ook ingewikkeld maken, als het zelfs in situaties zonder stroom nog lukt in een woonhuis, laat staan zonder internet, inventief zijn gaat toch ook wel verder door, niet alleen online maar gerust ook nog offline :Y)

Internet blokkeren voor dit ding is dus niet zo een probleem lijkt het. Je kunt immers ook zo een CDN font URL op je interne DNS redirecten naar een eigen server die dat in diens plaats host. Ik vermoed @wijnsema dat zulke URL's wel bekend zijn vanuit jou, dat je zo als ultieme alu hatter de boel functioneel kan houden door wat vervanging aan te bieden van wat default van internet komt?
Ik wil voor mijn smarthome persoonlijk geen hardware die contact opneemt met iets buiten mijn huis.
Dus nul komma nul.
Er mag, manueel, door mij een update (van firmware) gedaan worden als ik daar voor kies. Maar that's it.
Apparaten die zich anders gedragen dan dat, komen er hier niet in.

Redenen:
- Security (spreekt voor zich. Hoe meer dingen contact opnemen met buiten, hoe meer ingangspunten er zijn om een succesvolle hack te zetten op mijn smarthome netwerk)
- Stability (als het eenmaal werkt, wil ik ervoor kunnen kiezen de "state" > 1jaar ongewijzigd te houden, en daarmee 100% garantie te hebben dat wat werkt altijd werkt. Tenzij ik een weekend zin heb om te hobby'en en risico accepteer)

@wijnsema Ook nog een paar vragen, omdat ik mogelijk wel zou willen bestellen:
- Kan de backlight/helderheid worden aangepast? Zoja, ook via software? En ook volledig uitgezet (unit=off)
- Zijn er foto's/plaatjes beschikbaar van de helderheid in een donkere kamer? Ik wil niet dat dit display teveel aandacht trekt als ik de verlichting in bioscoopmodus heb.

Ik wil graag weten wat ik me bij deze unit moet voorstellen als ik een paar kaarsjes aan heb in huis, en verder geen verlichting. Dan wil je geen bak licht van een apparaat aan de muur.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 22 juli 2024 15:42]

Wat er staat, backup en info van publieke brokers zoals nieuws headlines. Ik zou eens moeten kijken of er ook een manuele backup mogelijk is (heb een pre release versie).
Ah, bedankt.
Alles wat ik van het www zou willen gebruiken kan ik ook via mijn eigen opgezette netwerk pakken en zelf doorsturen.
Voor mij hoest er ook geen temp opnemer zitten, genoeg van die apparaatjes thuis.
Wat ik zou willen is een volledig zelf te configureren knoppendoos met infoschermpje, niet meer, niet minder.
Vaak is tegenwoordig zo dat je alles wel lokaal kan besturen, maar dat de software, of het nu een app of systeem software is, graag wil communiceren met een server die niet van mij is.
Hetzij om een token op te halen om iets te mogen, hetzij om gegevens door te sturen.
Als ik bijvoorbeeld alleen maar in de cloud een backup kan maken, geen interesse.
Lokale backup is met mijn versie nog niet mogelijk, ik zie wel dat een json import mogelijk is, json export lijkt me dan een kleine feature request waar ik gewoon van verwacht dat die er komt.
Die komt er ook, als workaround is de JSON beschikbaar via de browser Network tools
Top. Hier ook een pre-order gedaan. Enige wat ik me af vroeg, zou ik hier ook agenda items op kunnen tonen? Denk aan ophaaldagen van de containers. Ik zag RSS feeds, dus wellicht in die trant wat te fixen.
Als je naar de emulator op de website kijkt zie je dat je de labels en tekst via MQTT kan aanpassen. Je zou dus ‘s ochtends bijv de radio tekst kunnen vervangen met ‘Container buiten zetten’ dmv Home Assisstant automations. Het is een best ‘dom’ apparaat in de zin dat het geen logica lokaal doet maar je wel heel veel op afstand kan instellen. Het doet mij ook een beetje denken aan die kiosk app voor een tablet aan de muur waarbij je ook op afstand een andere url kan openen.
Het is inderdaad een op een bepaalde manie 'dom' apparaat, de intelligentie komt uit je smarthome systeem.

Ook een aardig mogelijkheid is om informatie via de publieke MQTT broker te laten lopen. Zo kan iemand in Groningen dienstmededelingen uit Groningen publiceren waar anderen in Groningen zich ook op kunnen abonneren.
"Eierballen in de aanbieding!"
Mooi project! Wordt de broncode openbaar gemaakt? En onder wat voor licentie?

Ik zou graag ESPHome willen gebruiken. Dus ook benieuwd naar de exacte componenten die gebruikt worden. Heb je dat al eens getest?
Mooie project, heb ook de wens dat het via esphome draait.
Gaaf project! ff zoeken hoe ik kan pre orderen. Crowdfunding of iets?

Edit: ah gevonden en pre ordered, stond bovenaan in de tekst een link naar de site.

Super tof! Ik ben erg benieuwd.

[Reactie gewijzigd door DMT op 22 juli 2024 15:42]

Let je op dat je de prijzen inc. BTW moet vermelden op je website?
Mooi project.
Mooi product/project en ziet er strak uit! alleen niet opensource/of firmware aanpasbaar lijkt het?

Zou het wel interessant vinden als er ipv. Kant een klaar een diy setje komt (zelf solderen, flashen) of eigen behuizing, voor een lagere prijs.
Tof!

Heb net een set besteld, ontzettend gaaf als mensen dit soort dingen uitbrengen en dat steun ik ontzettend graag!

Dit gaat heel goed werken bij ons thuis, daar is namelijk behoefte aan precies dit! Bedankt man, erg veel zin om het aan te gaan sluiten.
ondersteunen de knoppen ook short/long/double press? Ik ben geen ster in Home Assistant en zeker niet met MQTT dus misschien is het antwoord vrij obvious.... In de simulator zie ik wel click en long press (publish&subscribe).

Verder benieuwd of het ook werkt met enkel buttons, zonder grote display dus. slaapkamers hoeven van mijn geen display met informatie bijvoorbeeld. Enkel de "bar" modules is voldoende.

Verder prachtig device! Al tijden op zoek naar zoiets als vervanger van de Nest beneden. Ben van plan deze in elke kamer te hangen (Woonkamer, 3 slaapkamers en zolder) al is het maar om de airco te kunnen bedienen op 1 centrale plek ipv met losse remotes te prutsen die enkel IR hebben. Alleen overal electra krijgen is nog wel even een dingetje....

Verder voor de verticale screens en verlichting ook ideaal. Maar dimmen dmv long-press bijvoorbeeld zou wel ideaal zijn. Zelfs al zou dat een functie zijn die je dan zelf moet programmeren.

[Reactie gewijzigd door Waah op 22 juli 2024 15:42]

Volgens mij las ik in de omschrijving dat het grote display optioneel is, dus dat lijkt me inderdaad ook zonder te kunnen...
Hey meneer @wijnsema! vanwaar de keuze voor matrijzen / spuitguiten en geen 3D geprinte behuizing? Ik neem aan dat er geen tienduizenden of meer (op korte termijn) verkocht gaan worden?
Ik heb honderden onderdelen 3D geprint voor dit project. Je kunt echter niet alles goed printen (b.v. klikvingers breken snel af) en doorzichtig printen (voor de glaasjes) is helemaal een probleem. De oppervlakken zijn ook ruw en niet heel gelijkmatig.

Ik wil dat de Button+ een high-end uitstraling krijgt. En er is absoluut de ambitie om naar grote aantallen door te groeien.
Toevallig dat ik het er met mijn vriendin over had een maand of 2 geleden dat ik eigenlijk een bedieningspaneel in iedere kamer zou willen die de temperatuur regelt / weergeeft, CO2-niveau toont en zorgt dat de verlichting te bedienen is met enkele scènes. Dit lijkt me daarvoor het ideale apparaat. Aqara heeft geloof ik ook wel zoiets, maar minder mooi en customizable dan dit.
Preorder geplaatst. Idee om een Kickstarter/Indiegogo te starten?
Very nice product, love the fact a dev already started with the development for a homey app.
Does it also come in white? Many walls are painted white (ral 9010).
Ik lees meer mensen die dit een mooie aanvulling op Homey zouden vinden. Aangezien dat een Nederlands bedrijf is wellicht een idee om contact met ze op te nemen. Zou een leuke samenwerking zijn en wellicht een versnelling voor jou.
Er is contact met een Homey ontwikkelaar (geen werknemer) die een App wil gaan maken, hij krijgt hiervoor uiteraard alle medewerking. Met Homey zelf nog geen contact gehad, zou wel leuk en nuttig zijn.
Modules zijn uiteraard veel goedkoper dan kant en klaar systeem. Maar op de foto's moest ik even nadenken wat je er echt zo speciaal het het apparaatje was, radio aanzetten kan je immers ook met knoppen die op de radio zitten. Het weer bekijken op mijn smartphone is veel uitgebreider, je kan meteen de volgende uren/dagen bekijken. Wat heeft het nut dan nog precies met dit project en is dit wel voor mij van toepassing, uit nieuwsgierigheid toch maar het hele artikel gelezen. Het bleek toen dat het project werd gemaakt voor een schoonmaakster of de oppas om de zonwering te kunnen bijstellen... :| Leuk voor hem.

[Reactie gewijzigd door twix121 op 22 juli 2024 15:42]

Genoeg dingen te bedenken:

- Als je radio systeem ingebouwd zit in je huis, is het eenvoudiger om naar zo'n console te lopen en op een knop te drukken, dan ergens in de meterkast waar de versterker staat.
- Voor/achterdeur openen
- Starten van beregeningsinstallatie van de tuin
- Badkamer voorverwarmen

Eigenlijk zit het zo in een smarthome: Daar waarbij een computer niet kan bepalen wat er moet gebeuren, daarvoor moet een knop komen. Voor de rest: schakelen met sensoren.

Het argument smartphone: ja, die kan alles, maar veel klungeliger. Bijvoorbeeld:
- Waar is je smartphone? Heb je die thuis altijd op zak? Moet je opstaan om je smartphone te pakken? Deze console is altijd op dezelfde plek en hoef je nooit te zoeken.
- Is je smartphone leeg? Da's dan jammer.
- Zit de smartphone niet op je Wifi? Dan werkt de helft ook niet.
- Heb je je smartphone wèl voor je? Mooi: Ontgrendelen, programma lijst openen, bladeren totdat je het programma hebt gevonden, programma starten, hopen dat er geen updates zijn, en dan kun je uiteindelijk iets in/uitschakelen. Een hoop moeite als alternatief voor een knop aan de muur.
Ik denk meer dat je dan een all-in-1 panel gaat krijgen, afhankelijk of wijnsema ook prototype boards vrijgeeft, waarbij je je eigen modules kan maken. [denk phoneblocks]
Naar mijn bescheiden mening zal je het alleen gebruiken wanneer het automatisme een ‘hick-up’ heeft, dan komt er automatisch de handbediening aan te pas Toch? Aangezien dit zeer sporadisch bij ons voorkomt, (bv. sensor batterij leeg) is de kans dat er iets verkeerd wordt aangetikt, op je smartphone zeer groot. Dus hoe handig is het om een clean, no nonsense dashboard van gering formaat, voor handen te hebben bij calamiteit?
Immers dan kijk je niet naar het weer, of zoek je de juiste audiostream of wat voor randzaken, want je wilt het graag weer ‘gepatched’ werkend hebben, en daarna is er tijd om uit te zoeken.
En voor de rest moeten onze iCalendars, sensoren het “uitvechten” zodat routine matige handelingen, inclusief variabelen voor ons worden opgelost. En wij gewoon op welke tijd van de dag kunnen genieten van een drankje, hapje muziekje en eventuele verlichting op onze “mood” van dat moment.

Dus ja meteen een pre-order geplaatst ;-)
Geweldig project @wijnsema! Ik verbaas me over de bizar lage prijzen van de modules. Dat maakt het zo laagdrempelig, dat ik me niet kan voorstellen dat dit geen succes wordt.

Natuurlijk zijn er mensen die de voorkeur geven aan andere oplossingen, maar dit is modulair, ziet er mooi en strak uit en kost ook nog eens echt heel weinig.

Als industrieel ontwerper ben ik in elk geval onder de indruk van je prachtige project.
Ik heb de complete set gepreorderd en een donatie gedaan. Supertof man. Dankjewel!
Dank je @delphium

Sinds ik het besluit heb genomen het te gaan verkopen heb ik geprobeerd de prijs zo laag mogelijk te houden. De prijzen van bijvoorbeeld KNX bedieningspanelen zijn veel te hoog vind ik, en als je er een paar in huis wil lopen de kosten helemaal op.

Het was wel een omschakeling. Toen ik de button voor mijzelf maakte zocht ik de duurste componenten uit, maakte toch niets uit, 30 of 40 cent, of paar dollar of zo. Als je wilt verkopen let je ineens op veel meer op de prijs. Wel heb ik steeds alleen de beste componenten proberen te selecteren.
Dank je @delphium

Sinds ik het besluit heb genomen het te gaan verkopen heb ik geprobeerd de prijs zo laag mogelijk te houden. De prijzen van bijvoorbeeld KNX bedieningspanelen zijn veel te hoog vind ik, en als je er een paar in huis wil lopen de kosten helemaal op.

Het was wel een omschakeling. Toen ik de button voor mijzelf maakte zocht ik de duurste componenten uit, maakte toch niets uit, 30 of 40 cent, of paar dollar of zo. Als je wilt verkopen let je ineens op veel meer op de prijs. Wel heb ik steeds alleen de beste componenten proberen te selecteren.
Mij lijken je prijzen ook te laag. Vooral als je op langere termijn wilt bestaan. (En aan eendagsvliegen hebben we niks.)
Wat ik belangrijk vind is dat je over 5 of 10 jaar een (reparatie-)module kunt naleveren. Bouw een reputatie op, en daar passen geen knutselprijzen bij.
Ik heb schakelmateriaal van Gira 35 jaar oud. Wat ik bedoel: het model kon ik 10 jaar terug nog steeds kopen (nu niet meer).

BTW: Gira zit in jouw vaarwater...: https://partner.gira.de/a...1_20261_nl_1625231274.jpg

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 15:42]

Mij lijken je prijzen ook te laag.
Die had ik niet aan zien komen...

Natuurlijk is er in deze fase kwetsbaarheid. Je moet tenslotte ergens beginnen. Maar gaan hogere prijzen dat voorkomen? Je verkoopt er minder.

Met lage prijzen zijn er veel meer mensen die meedoen, en dat komt het project alleen maar te goede.

En Gira en Berker maken prachtige spulen, maar er zit gewoon 2 jaar garantie op. En mijn KNX modules uit 2012 krijgen geen firmware update meer zodat ik ze niet in de nieuwste ETS6 kan gebruiken.

De Gira Tastsensor is een lust voor het oog! Deze was steeds een inspiratie qua design. Maar de labels moet je apart bestellen... En KNX is niet echt portable richting andere smarthome systemen.
Wat (het image van) je product goed doet is de samenwerking met een heus designburo Fluctus

Probeer of je op de Dutch Desgn Week kan komen.
Dutch Design Week will take place from 21-29 October 2023 in Eindhoven, featuring a diverse range of design disciplines and presenting the latest advancements and innovations.

[Reactie gewijzigd door Bruin Poeper op 22 juli 2024 15:42]

Ik vind het wel aardig veel geld eigenlijk zeker als je 6 knoppen pakt en de btw mee rekent. Je komt al gauw in het vaarwater waar de prijs een belemmering vormt.

Dus een beetje strakke prijs vind ik wel prettig, als het zeg 200 wordt voor een set zou ik het toch allang niet meer overwegen.
Het na 5-10 jaar reparatie modules kunnen naleveren, zou vrij simpel kunnen zijn als wijnsema de Scematics vrijgeeft van alle EOL modules, waar hij geen support meer voor geeft, omdat er een vernieuwde/verbeterde versie is. [denk backplate V1 of V2] [V2 kan net zo goed een extra connector hebben, voor meer IO ports per module], waarbij V1 modules forward compatible zijn met de V2. maar de V2 niet backwards met V1.

Als hij dan de V1 modules scematics vrijgeeft, of alleen "BULK" aankopen doet, ivm JLC-PCB/PCBWAY kosten, waarbij je minimaal 10 pcbs moet kopen, dan zou het nog steeds mogelijk moeten zijn.

bij het vrijgeven van de scematics heb je dan alsnog de optie om zelf vervangende modules te laten maken, [Non-commercial license] voor eigen gebruik.

of je moet gelijk 10+ modules kopen, indien je vervangende wilt.

Maar deze keuze is aan wijnsema.
Even vooropgesteld dat ik dit een supermooi project vind, variëren de prijzen van KNX bedieningspanelen nogal. Ik heb net vanmiddag 2x een Busch Tenton besteld. Schermpje en 6 knoppen: €125. Nou heb ik de versie met extra sensoren, dus die is wat duurder.
Ja, ook mooi, maar:
1. Die heeft een heeel beperkt schermje, nauwelijks programmeerbaar.
2. De teksten bij de knoppen zijn niet programmeerbaar, daar dien je een papiertje onder te steken.

Dan geven displays per knop toch een hoop leuke vrijheid.
Geweldig project! En als mede ondernemer kan ik tenslotte niet anders dan beamen dat de mooiste dingen in Groningen worden gemaakt 😋.
Ik heb eentje gepreordered. Ik ben benieuwd.
Moi @ZatarraNL, er gaat niets boven Groningen!
Ik kan je adviseren om een gezonde marge aan te houden, ook voor de lange termijn en voor support en dergelijke. Misschien is 30% wel het beste of 50% (hoe goedkoper een product hoe hoger je marge kunt hebben).
Hij geeft ook aan dat het in elkaae knutselen niet zo duur is maar het maken ban een verkoopbaar product wel. Dat wordt hier bij veel onderwerpen vaak vergeten. Elektronica en het maken van software is meestal relatief goedkoop. Maar alles wat er bij komt kijken om het in de winkel te krijgen is duur.
Waar moet ik dan aan denken? Keuring e.d.?
Ik ben ook benieuwd, maar een paar dingen kan ik wel bedenken:
  • Voldoen aan de eisen voor CE keurmerk
  • Controleren of alle gekozen onderdelen in grotere aantallen en langere tijd te koop zijn (geen AliExpress !!!
  • Voorraad nemen van onderdelen met lange levertijd (6 - 12 maanden is momenteel gebruikelijk)
  • Mooie behuizing (laten) ontwerpen
  • Spuitgietmallen laten maken
  • Website laten maken waar klanten kunnen bestellen
  • Productie plannen / geschikte productiebedrijven zoeken
Dat weet ik als industrieel ontwerper als geen ander ;-)
Kan je zo een knop ook aan een flow hangen in homey?
Dan lijkt het me wel gandig om er bv 1 bij de deur te hebben met een flow van we gaan weg en alles gaat uit bv
Ik ken Homey alleen van de artikelen, maar ik weet wel dat er een MQTT client en broker app is. Hiermee zou je MQTT messages flows moeten kunnen later starten. En informatie uit je Homey setup weer richting MQTT, en dus ook naar het scherm van de Button+ bijvoorbeeld.
Er is een MQTT app om MQTT berichten te ontvangen en versturen. Maar de ontvangen berichten zal je zelf moeten opvangen, en "filteren" in een homey flow en daar vervolgens wat mee gaan doen.
Het werkt, maar is niet echt gebruiksvriendelijk. Beter zou een native app zijn waar je direct alles mee kan configureren. Doorgaans werkt het zo: Een schakelaar pair je met Homey, geef je een naam en dan zijn daar van direct de volgende flow kaarten voor beschikbaar: "woonkamer knop wordt kort ingedrukt", "woonkamer knop wordt lang ingedrukt", "woonkamer knop wordt dubbel ingedrukt" waar je allerlei acties op kunt starten. Ik denk dat je Homey gebruikers meer kunnen classificeren als Apple gebruikers (het moet gewoon simpel werken zonder te veel gedoe) en Home assistant als Android gebruikers (Beetje tweaken en programmeren is geen probleem). Als je het gaat adverteren als "Compatible met Homey", zou ik zeker zelf een Homey aanschaffen en in ieder geval een goede tutorial maken hoe het dan werkend te krijgen op Homey.

Voor inspiratie, ik heb zelf een paar jaar geleden een MQTT tutorial geschreven om met Homey te praten met Node-red. En je ziet het, het is best omslachtig omdat je een client, broker en hub moet opzetten hiervoor:
https://community.homey.a...g-with-homey-trough-mqtt/

Ik denk dat het best lucratief kan zijn om een native Homey app er voor te programmeren. Zeker om die displaytjes aan te sturen. Als ik zie hoe populair kleine dashboards en displays zijn in die community zou een native app best een boost kunnen geven aan de verkoop.
Indrukwekkende tutorial!

Eigenlijk is Node Red meer een centrale hub met flows, met een UI dashboard als extra. Maar als je al Homey hebt begrijp ik dat je het ook om kunt omdraaien. Wel zijn veel zaken dubbel maar dat hoeft geen probleem te zijn. Ik zelf gebruik alleen Node Red en dus zonder HA of ander platform maar moet daarvoor soms eigen nodes programmeren...

Ik snap je uitleg van Homey goed, en inderdaad zou een native app heel nuttig zijn. Als een Homey specialist dit wil/kan maken dan kan ik assisteren met de aansluiting op de Button+
Die app is er dus nog niet ?

Oef.. dan wacht ik nog even met pre-orderen.

Het leek me een mooie out of the box oplossing voor iets waar ik zelf niet de tijd in wil steken… maar zonder een directe integratie met homey (die gebruik ik) vervalt dat “out of the box” gevoel….
Dat is inderdaad een optie, al zou een Homey app die al dit uit handen zou nemen een mooie oplossing zijn. Indien technisch mogelijk uiteraard; ben geen developer.
Indien een developer zich hiervoor meldt, sta je hier dan voor open?

Heb je project kenbaar gemaakt binnen de Homey Community:
https://community.homey.a...splay-switch-device/86296

[Reactie gewijzigd door HenkRenting op 22 juli 2024 15:42]

Zie mijn antwoord op @satoer, ik sta daar zeker voor open.
Ik heb volgens mij 1 groot bezwaar.
Stel ik heb 5 lampen in mijn woonkamer en die wil aan een uit kunnen doen dan heb ik 5 bijtijds nodig volgens mij.
Wat ik zou willen is dat ik op lights klik en op het scherm dan mijn lampen komen die ik dan aan en uit kan doen.
Of dat de buttons anders functies krijgen als ik een keuze maak.

Ik heb lampen, rolluiken etc in de woonkamer. Dat worden dan wel heel veel buttons.

Volgens mij is een tablet ophangen dan toch wel handiger?
Als je 5 lampen in je kamer hebt dan wil je die graag makkelijk kunnen bedienen met een of twee lichtscenes. Ik denk dat niemand er op zit te wachten die lampen individueel te schakelen, zelf niet met een tablet.

Je kunt de Button+ of andere knop of app dan gebruiken om de lichtscenes te activeren.

Je hebt hiervoor dan wel een smarthome platform als HA of Homey of anderen nodig.
Je kunt dan gewoon 1 knop gebruiken om alles aan/uit te doen? Dit gaat meer om de snelle algemene bediening in mijn ogen.
Ik weet niet welke smarthome je gebruikt en denk dat dit met meerdere mogelijk is, maar bijvoorbeeld met HA kan ik doormiddel helpers lampen indelen. Zo heb ik een groep voor bij de tv (2x E27 + 1x LEDstrip) en een voor overig deel van de woonkamer (3x spots). Standaard gaan ze allemaal aan, maar zoals @wijnsema aanhaalt kan dit ook met scenes. Zo heb deze bijvoorbeeld vooral in gebruik bij inschakelen van de tv, waarbij de 3 spots uitgaan en de verlichting bij de tv aangaan (mochten ze uitstaan).
Beetje offtopic
Wat je beschrijft, daar ben ik ook naar op zoek.
Ik kom zelf uit op een magic mirror +touch screen. Met home assistant gui er achter.
Alleen is de prijs daar van, als je kwaliteit spul wilt, veel te hoog. Ook niet flush tegen de muur.
Ik ben nog zoekende.
Anyway..
Mooi project dit. Love the craftmanship ! Complimenten
Even commenten op dees: "Het nadeel van de ESP32 is dat hij niet op accu werkt: er is een stroomtoevoer van 3,3V nodig. "

Dat is toch perfect voor een LiPo of Li ion batterijtje, gezien die spanning tussen 4.2 en 3.3V hebben)? Gewoon een spanningsregulatortje (buck of eenvoudiger) ertussen en dan is dat perfect. Ik heb nog enkele tientallen wegwerp vape batterijtjes liggen (neen, niet van mezelf en ja, die kan je recupereren voor projectjes) die je mag hebben
Ik ben van in de buurt van Leuven, moest het je interesseren, pm dan even.
Wi-Fi gaat slecht samen met batterijen helaas. De designkeuze moet je al vrij vroeg maken met hoe je gaat communiceren, met Wi-Fi gaat de deur voor battery powered eigenlijk al heel vroeg dicht.
Als je dan toch kabels moet gaan trekken voor de voeding zou je net zo goed meteen voor een bedrade verbinding met POE kunnen gaan.
Waar zie je dat kabels getrokken moeten worden?

Ik zie vooral dat de beoogde use-case is om het te plaatsen waar nu een WCD zit, geen bedraade verbinding nodig dan.
WCD’s en schakelaars op een daarvoor geschikte hoogte zijn toch echt al ettelijke decennia niet meer gangbaar.

edit: ik zie de use-case meer als vervanger voor de kamerthermostaat. Daar zit over het algemeen al een signaal-/voedingskabeltje. Daar valt best wel een stukje catx doorheen te trekken.

[Reactie gewijzigd door dirk161 op 22 juli 2024 15:42]

Klopt... Maar als "ups" kan het wel dienen. In hoeverre dat nuttig is, laat ik in t midden.

Ook zijn er op esp32 wel super energie besparende modes en deep sleep opties.

Het hangt dus af van wat je exact wilt bereiken. Als het gaat om 24/7 schermen aan te zetten, is mains powered inderdaad de enige oplossing.
Je hebt de ESP32-C3, die gebruikt ZigBee. Dat is een stuk beter voor de batterij.
Ze werken wel op batterij, gewoon niet lang genoeg om interssant te zijn.
Hoeveel vermogen verbruiken de modules? Ik heb 24V achter de drukknoppen thuis liggen, die in een lus verbonden zijn, dus zou moeten zien of ik toekom met de voeding in de verdeelkast.
hoe ga je 3 volt krijgen in een lus voor alle buttons? Ik heb er vier besteld zojuist en gebruik Loxone, dus ook 24v systeem. Erg benieuwd hoe jij dat voor je ziet :)
Zie hier een makkelijk te gebruiken 24 VDC naar 3,3 VDC DC-DC converter

[Reactie gewijzigd door Femme op 22 juli 2024 15:42]

Dank je Femme. Dat is inderdaad een logische optie. Zou een mooie optie om mee te kunnen bestellen/oplossing te bieden voor de minder techneuten. :)
Femme, ik ben vereerd door jouw aanwezigheid hier als mister tweakers en mister Smarthome!

Dit voedingsblok werkt inderdaad prima. In een eerder design had ik zelfs een dergelijk blokje op de PCB. Met de omschakeling naar modules is dit er weer afgehaald, maar het zou handig zijn als dit makkelijk mee te bestellen is voor al die tweakers met 24V domotica systemen.
Hier ook Loxone. En mijn bedoeling was zoals Femme al aangaf een omvormer te gebruiken.
Heel gaaf project! Doet me ook een beetje denken aan de sonoff nspanel waarvoor recentelijk nog een custom firmware op kickstarter stond https://www.kickstarter.c...urce-wall-switch-software

Anyway als dit stabiel via homey werkt dan ben ik verkocht
Ik ben hier ook wel van gecharmeerd! Ben erg benieuwd in welke prijs range dit dat landen en hoe flexibel de knop indeling en scher indeling is.

Zit er ook een proximity sensor in om bijvoorbeeld alles behalve de tijd te dimmen?
Voor prijzen kan je op de website gaan kijken, eerste link in het artikel. Een module met 6 knoppen eronder zal je 111 euro kosten, al zijn er op dit moment kortingen te bekomen in voorverkoop.
Wel €111,- excl btw. Pas als je een account aanmaakt komt de btw er bij.

Maar is wel een leuk project, en ik ben altijd voor modulair.
Daar kwam ik ook achter. Vind 100+ toch wel wat centen eigenlijk. Ook de configuratie met 2 knop module. Er onder komt boven de 100 incl de btw.
Die had ik wel willen proberen, maar dan wel <100.
Ouch, das wel een misser. Tenzij je expliciet aangeeft dat je B2B verkoopt mag ik als conument er van uitgaan dat het B2C is, en dat betekend dat prijzen verplicht inclusief BTW getoond moeten worden.
Dat is uitermate schappelijk. Een simpele Jung of Gira Friends of Hue knop kost al 80+ euro en dat is alleen een schakelaar.

Ik zou hierbij alleen niet goed weten waar ik deze knoppen zou moeten plaatsen. Je moet een stroompunt hebben maar normale inbouwdozen zitten te laag… Het vergt een aardige verbouwing om dit netjes te verwerken in een interieur.

[Reactie gewijzigd door Kevinns op 22 juli 2024 15:42]

Valt eigenlijk wel mee. Een stukje boven de bestaande wandcontactdoos vrij hakken en je komt de pijp tegen. Die kun je dan onderbreken en een doos zetten. In de doos lassen en dit paneel aansluiten. Als je het voorzichtig doet hoef je niet de wand opnieuw te witten. Al met al een klus van een uurtje.
Inclusief BTW en verzending betaal je uiteindelijk op dit moment €134,43 voor deze module.
Weet niet hoe de oudere Homey's omgaan met de MQTT apps, maar H'23 draait de 3 benodige apps met gemak (hub, broker en client), dus als dit panel MQTT babbelt moet het geen enkel problem zijn.
Ook de 2016 Homey draait MQTT (alle 3) probleemloos met 18 andere apps erbij. Helaas moest je af en toe de logs legen. Nu met de 2023 pro is dit probleem voorbij
KNX heeft mij 3500 euro gekost voor een 400m2 huis (8 jaar geleden). Dus het argument van prijzig gaat niet op.

Uiteraard als tweaker zijnde alles zelf gedaan. Incl een HA sausje erover

KNX blijft nog steeds veruit de beste basislaag voor een home automation. Met zeer uitgebreide keuze aan elementen.

[Reactie gewijzigd door bramv101 op 22 juli 2024 15:42]

Ik meende dat KNX centrale schakelunits heeft (in je meterkast bijv.) en dus voor elke lamp etc. een eigen rechtstreekse (fase) draad naar de meterkast moet hebben. Klopt dat?

Of anders gezegd, (hoe) krijg je KNX werkend in de standaard Nederlandse middels centraaldozen?
Niet. Ik ben best een ervaren klusser en dat is gewoon niet op enige praktische wijze mogelijk (in NL bouw met massieve muren en betonnen vloeren). Op z'n minst al je schakelpunten en lichtpunten zullen nieuwe leidingen moeten krijgen. Da's honderden uren werk voor een (wat mij betreft) zeer kleine comfortverbetering. Niet aan beginnen is mijn 2 cent.
In een bestaande woning niet te doen inderdaad. Als je zelf gaat bouwen kun je het overwegen. In projectbouw wordt het ook een dure aangelegenheid, aangezien het bouwbedrijf voor ieder lichtpunt een extra leiding gaat rekenen.

Ik snap ook waarom KNX bestaat, maar in Nederland zou ik er zeker niet voor kiezen.
Ik vraag me ook af hoe future proof dat dan is. Het bestaat al lang, dat snap ik, maar je zit hardwarematig echt aan het systeem vast en je bent alle flexibiliteit kwijt. De volgende bewoners zijn dan ook getrouwd met KNX, of moeten alles weer laten uitbouwen. Ik zie dat eigenlijk alleen maar als nadeel.
Nu ja, je kunt dan in de meterkast met lasdozen wel alle lampen weer op gewone groepen aansluiten, maar ideaal is het niet.

Daarentegen, zolang je je meterkast deur dicht houdt heb je er ook weer geen last van.
In Belgie zie je dit idd iets meer, de renovaties en nieuwbouw is ook vaker iets ingrijpender en van een ander budget, dat is mogelijks een verklaring. In een ander huis heb ik dit ook zelf gedaan voor de kabels: alle muren inslijpen en weg werken in gyproc plafonds is best wel eenvoudig te doen.
Dat staat toch niet in het artikel? Er staat dat er een offerte is ontvangen van 25000 euro. En heeft toen besloten om het zelf te doen, zoals jij.
Het verschil is denkelijk dat @bramv101 alleen de hardware gekocht heeft en dat @wijnsema de installatie en mogelijk zelfs de software aangevraagd heeft, dat je dan op 25000 uitkomt verrast me niet...
Het is inderdaad wel stabiel.
Met al die zigbee, zwave, wifi/mqtt rommel loop je altijd te kloten. Batterij leeg, of een zigbee knop wordt opeens niet meer gezien en moet ik opnieuw pairen, esphome modules springen steeds naar 'unavailable' status. Gek word je ervan. Ik moet elke week wel een of twee dingen fixen.

Knx is bedraad dus veel betrouwbaarder. Alleen het aanleggen is meer werk en er zijn weinig goedkope merken.
Dat is exact wat ik opvang van collegas,vrienden. Net daarom blijf ik de keuze voor KNX zo aanstippen. Voor een volledig huis wil ik stabiliteit en betrouwbaarheid. Met KNX ben ik ook gerust dat binnen 25 jaar ik nog steeds een component kan vinden die zonder problemen kan integreren.
Ja, normaal hou ik wel van een beetje knutselen hoor.. Maar zoiets als home automation moet gewoon betrouwbaar zijn als het eenmaal ingesteld is. Want je komt er vaak net op het verkeerde moment achter dat iets niet werkt.

Nu heb ik bovendien het voordeel dat ik alleen woon, maar knoppen die soms wel en soms niet werken zijn niet bepaald partner-vriendelijk.

Ik zit nu in een huurwoning maar als ik iets ga kopen dan komt er ook KNX. Of iets anders bedraad.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 15:42]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.