Bram Moolenaar, ontwikkelaar van teksteditor Vim, is overleden

De Nederlandse ontwikkelaar van de teksteditor Vim, Bram Moolenaar, is op 62-jarige leeftijd overleden. Dat maakte zijn familie zaterdag bekend. Deze editor is zeer populair onder programmeurs en wordt standaard geleverd bij veel Linux-distro's.

Bram Moolenaar, Vim
Bram Moolenaar

Bram Moolenaar begon in 1988 met Vim, toen nog voor de Commodore Amiga, en bracht in 1991 de eerste openbare versie uit. Deze universele, opensourceteksteditor is een uitgebreide kloon van het oudere vi en voegt onder meer multi-level undo en macro's toe. Ook kunnen bestanden in verschillende tabbladen gegroepeerd worden en is het bijvoorbeeld mogelijk om de commandlinegeschiedenis terug te halen, zodat gebruikers sneller bepaalde opdrachten kunnen herhalen of aanpassen. Inmiddels is Moolenaars versie populairder dan het origineel.

Moolenaar noemde zijn editor charityware; hoewel gebruikers Vim gratis mogen gebruiken en kopiëren, worden ze aangemoedigd om te doneren aan het International Child Care Fund Holland om kinderen in Uganda te helpen. Iedere gebruiker die minstens 10 euro doneerde, mocht stemmen op nieuwe functies. Naast Linux, waarbij Vim in veel distro's de standaardeditor is, is de editor ook beschikbaar voor Unix, macOS, OS/2, DOS en Windows.

De laatste volledige versie is 9.0 en verscheen meer dan een jaar geleden, maar tot voor een maand terug maakte Moolenaar nog commits aan de tool. Volgens zijn familie stierf hij donderdag aan een medische aandoening die de afgelopen weken in rap tempo verergerde.

Vim

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

06-08-2023 • 09:57

160

Submitter: Pjotr

Reacties (160)

160
157
95
2
1
37
Wijzig sortering
Het is haast niet uit te leggen hoe belangrijk de editor vim is. Het is de liefdesbaby van een Zwitsers zakmes en een F1-auto (en Bram Moolenaar). Het al 25 jaar een van de belangrijkste stukken gereedschap die ik heb in mijn werk en ik gebruik het dagelijks.

VI(M) is levende geschiedenis. Een applicatie uit een ander tijdperk die vandaag de dag onmogelijk succesvol zou kunnen worden omdat de interface zo totaal anders is dan wat tegenwoordig gewend zijn. De interface komt uit de tijd dat het nieuw was dat je een beeldscherm had waarop je de tekst die je aan het schrijven was kon zien. De naam 'vi' staat ook voor "visual editor" en is gebaseerd op een nog oudere editor ('ed'). Andere afstammelingen van ed zijn 'sed' (de 'stream editor') en de oude editor van MS-DOS ('edlin'). Tegenwoordig zouden we het een 'grafische wrapper om ed' noemen, of zo iets.

Die nog oudere editor is min of meer gelijk aan de 'edit'-mode van vi. De innovatie van vi was dat je ook een 'visual' mode had waarin je hele tekst zichtbaar was op je scherm en je met de cursor heen en weer kon bewegen en editen op de plek van de cursor. Daarvoor deed je dat met commando's ("vervang in de eerste regel het woord 'groen' door 'rood'"). Het klinkt tegenwoordig belachelijk triviaal maar ooit was het nieuw.

In vi zijn de oude en "nieuwe" manier van werken altijd naast elkaar blijven werken en je moet bewust wisselen van de een naar de andere mode. Een typische beginnersfout is dan ook in de verkeerde mode zitten. Een bekende 'grap' is een leek vragen om vi af te sluiten. Als je niet weet hoe kom je daar niet uit zonder drastische maatregelen als je computer afsluiten. (Het antwoord is: 'Escape : q' ). Als het afsluiten van de applicatie al zo moeilijk is kun je je vast voorstellen dat de rest ook "bijzonder" is. Ik kan haast niet uitleggen hoe antiek vi is, het is echt een levend fossiel. Maar net als de haai staat het echter nog steeds aan de top van de voedselketen. Geen enkel andere wezen heeft de dodelijke efficientie van de haai weten te overtreffen, veranderingen kosten al snel meer dan ze opleveren. A lean and mean killing machine.

De grote verdienste van Bram Moolenaar is dat hij deze levende dinosaurus steeds verder geoptimaliseerd en gemoderniseerd heeft zonder iets van de oorspronkelijke kracht op te geven. Computers zijn enorm veranderd sinds het onstaan van vi (toen een monitor nog speciaal was) maar vim heeft zich steeds weten aan te passen (van unicode tot 4k schermen) zonder een museum te worden. Het is nog steeds echt gereedschap dat helemaal gericht is op functionaliteit.

Gek genoeg heeft vi een nieuw leven gekregen op mijn mobiele telefoon. Die heeft veel van de beperkingen van de computers van toen: een klein scherm, een onhandig toetsenbord dat maar 1 toetsaanslag tegelijk kan registereren, geen muis en een haperende netwerkverbinding. Na alles wat ik al geschreven heb zal het niemand verbazen dat er ook een versie van VIM voor Android is.

vi zou nu niet meer geschreven kunnen worden en zeker niet als commerciele software. Moderne software richt zich heel erg op beginnende gebruikers en probeert complexiteit zo veel mogelijk te vermijden en de software zo toegankelijk mogelijk te maken. Het idee is dat iedereen zonder training met ieder stuk software moet kunnen werken. Dat is heel anders dan vi dat compromisloos kiest voor de gevorderde gebruiker. vi is niet te gebruiken zonder de handleiding te bestuderen. Maar als je die investering eenmaal gedaan hebt is het enorm krachtig en verdien je je investering snel terug.

vim is niet de enige versie van vi maar ik denk niet dat die anderen nu nog zouden bestaan als vim er niet was geweest om te laten zien dat je vi kan blijven moderniseren en dat de concepten achter vi nog steeds nuttig en krachtig zijn voor moderne IT'ers. Ik denk dat meer dan 95% van de hedendaagse gebruikers met vi in aanraking is gekomen via vim.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 23 juli 2024 04:45]

Hear Hear.
Er is ook nog grep dat geevolueerd is uit vi's :g/re/p
commando. Ik gebruik het ook vaak als pager (| vim -) ipv less (| less -iX).
Nadeel is wel dat het feitelijk geen pager is, en je dus moet wachten tot het commando
voorafgaande de pipe klaar is en dus al zijn output heeft gespuwt. Maar hiermee
zit ik direct in mijn favoriete editor met de output die het commando|pipeline heeft gegenereert.

En vergeet vimdiff niet !!!

[Reactie gewijzigd door goarilla op 23 juli 2024 04:45]

Vimscript is nou niet echt een fantastische programmeertaal.

Gelukkig kun je met Neovim LUA scripten.

Vim is dan ook dood; lang leve Vim.

Tip voor nieuwkomers: probeer eens Lazyvim.
In vi zijn de oude en "nieuwe" manier van werken altijd naast elkaar blijven werken en je moet bewust wisselen van de een naar de andere mode. Een typische beginnersfout is dan ook in de verkeerde mode zitten. Een bekende 'grap' is een leek vragen om vi af te sluiten. Als je niet weet hoe kom je daar niet uit zonder drastische maatregelen als je computer afsluiten. (Het antwoord is: 'Escape : q' ).
(Of ZZ in command mode.)

Dat is voor iedereen die een modal editor niet gewend is schakelen. Slechte discoverability is probleem dat veel CLI en TUI programma's hebben, Vi en Vim idem. Met Lazyvim heb je daar iets minder last van. Bijvoorbeeld Tmux en Screen hebben het ook tov Zellij.
vi zou nu niet meer geschreven kunnen worden en zeker niet als commerciele software.
Sublime Text doet het prima en heeft een Vi mode. Wel meer software heeft dat. Als je de keybinds en modal editor gewend bent wil je die misschien ook in andere software (zoals bijvoorbeeld de browser extensie Vimium). Emacs doet het omgekeerd: daarmee zet je de functionaliteit in Emacs (waardoor Emacs meer meer een OS wordt).
Ik denk dat meer dan 95% van de hedendaagse gebruikers met vi in aanraking is gekomen via vim.
Uiteraard, bijna iedereen draait Linux en RAM en disk size zijn geen probleem meer. Als je op Debian zit maak je al snel gebruik van vim-tiny.
(waardoor Emacs meer meer een OS wordt)
Ook die grap is al zeker meer dan 25 jaar oud. Toen ik met bsd/linux begon in '94 was de grap al dat Emacs een aardig OS was, alleen jammer dat de editor zo slecht is. En ook "Eight Megabytes And Constantly Swapping" - want 8MB was natuurlijk een belachelijke hoeveelheid geheugen!

RIP Bram Molenaar, ik gebruik vim al bijna 30(!) jaar zowel persoonlijk als professioneel, en ben er nog steeds blij mee.
Ik ken eerder emacs als ""Eats Megabytes And Constantly Swapping". In de jaren 80/90 was 1MB vaak al erg veel...
ipv lazyvim. lunarvim. vind ik net wat fijner
Mooie samenvatting, ik zou het echter geen dinosaurus noemen maar gewoon een evolutie van de command-line interface.

Ik zat in het andere kamp (Emacs) en gebruik de laatste jaren alleen pico/nano en voor projecten een UI als VSCode. Maar dan nog een enkele keer naar Emacs als je iets complex moet vervangen of aanpassen, of vi.

En vi (vim) is vrijwel overal beschikbaar als je ergens inlogt met SSH.

Jong gestorven, sterkte aan familie, hij zal gemist worden.
En vi (vim) is vrijwel overal beschikbaar als je ergens inlogt met SSH.
En dat is precies de reden om in ieder geval de basiscommando's van VI te kennen. Vroegâh kende ik ook edlin onder DOS. Gewoon omdat als je ergens bij een klant zit, je niet direct de beschikking hebt over jouw favoriete editor. Dan kun je in ieder geval iets doen met edlin en/of vi. Ik ben geen programmeur, dus mijn werk met die editors beperkt zich tot scriptjes enzo.
Het is gewoon goed om dergelijke tools te kennen, en niet blind te varen op de beschikbaarheid van klikkerdeklak tooltjes. Know your basics... :+
Edlin? Wat is er mis met copy con?
Haha...tuurlijk, dat heeft altijd de voorkeur! :+
Als je niet weet hoe kom je daar niet uit zonder drastische maatregelen als je computer afsluiten. (Het antwoord is: 'Escape : q' ).
E37: No write since last change (add ! to override)
:wq

Wel netjes je werk opslaan als je naar huis gaat natuurlijk. :+
:x scheelt weer 1 letter
Lang voor VIM moest ik tijdens de eerste stage eerst ed in de vingers krijgen voordat ik vi mocht gebruiken. Als de Vax/VMS in single user mode opkwam (en niet verder) had je namelijk niet de beschikking over vi.
Lang voor VIM moest ik tijdens de eerste stage eerst ed in de vingers krijgen voordat ik vi mocht gebruiken. Als de Vax/VMS in single user mode opkwam (en niet verder) had je namelijk niet de beschikking over vi.
Stoer, goede leerschool :)

Mijn route was omgekeerd. Na jaren vi te hebben gebruikt kwam ik in een bibliotheek een oud boek tegen over ed, dat heb ik toen van kaft tot kaft doorgelezen om mijn basis goed te funderen.
Voor nieuweling van VIM is `vimtutor` echt wel een aanrader.
Het is nog steeds de go to editor die ik dagelijks gebruik. Standaard na installatie van een server:
`apt install vim-nox screen htop --no-install-recommends`
Wat een schok zeg, om the yanken. Erg vroeg, zo’n vader of opa hebben kan geweldig zijn. Iemand die anders dacht uit noodzaak en Visual creëert en iemand die het hart heeft om het nog te verbeteren en gratis weg te geven en nog voor een goed doel kiezen.

Ik gebruik Vim modus in de terminal van MacOS. Helaas kan je niet yank gebruiken om tussen tabblad te kopiëren en plakken. Maar voor de rest is het erg handig om herhaling te voorkomen en snel naar argumenten te springen (of met option-click) en natuurlijk heeft zelfs menig moderne IDE een Vim modus ingebouwd of als plug-in.
Hear hear! Vim is nog altijd een van de eerste dingen die ik installeer als ik een nieuwe machine in mijn handen heb. Gisteren nog...

Als decennialange gebruiker van vi en vim kan ik niet anders dan Bram heel erg bedanken voor zijn prachtige contributie hier. Ik zal nog maar eens wat doneren aan het ICCFH, dat lijkt me zeker op zijn plaats.
Dat is heel anders dan vi dat compromisloos kiest voor de gevorderde gebruiker. vi is niet te gebruiken zonder de handleiding te bestuderen. Maar als je die investering eenmaal gedaan hebt is het enorm krachtig en verdien je je investering snel terug.
Daarmee sla je de spijker op de kop.
Wat een mooi eerbetoon aan Bram Molenaar!
Ik hoop dat je het over de schrijfstijl hebt en niet over de inhoud. In dat geval bedankt voor het compliment maar ik het dit zonder GPT geschreven. Ik gebruik GPT graag als ik zelf moeite heb met de juiste toon of stijl te vinden, zeker als ik in een vreemde taal moet schrijven. Overigens zie ik het dan nog steeds als copyright CAPSLOCK2000 want ik zorg voor de inhoud en de richting.
Bij onderwerpen op Tweakers waarover ik gepassioneerd uit mijn hart kan schrijven heb ik niks aan GPT, dat doe ik nog altijd beter zelf, zeker in mijn moedertaal. GPT corrigeren kost me dan al snel meer tijd dan het zelf doen. Als ik alle nuances die ik kwijt wil aan GPT moet uitleggen heb ik het hele stuk al geschreven.
Niet alle goed geschreven stukken op forums zijn opeens van ChatGPT??
ChatGPT is veel getrained op zulke goed scorende social media posts, misschien gebruikt ChatGPT wel de reacties van @CAPSLOCK2000 hier op Tweakers bij de training ;)
Kan onmogelijk van ChatGPT zijn, want ik heb er geen enkele fout in gevonden.
Er zijn mensen die dit soort dingen weten van Linux of open source producten. Mogelijk omdat ze en van de programmeurs hebben gekend, of mee hebben samengewerkt of zich gewoon hebben verdiept in het verhaal achter een bepaald (FL)OSS project.

Ik heb wel eens mensen gehoord over bash waarbij ze de voor- en nadelen waren aan het bespreken van (al dan niet beschikbare) functies in bepaalde punt-releases (en waarom ksh dus beter was, die consensus hadden ze vrij snel bereikt :) ).
Vim wat een pro dev onderscheid van een amateur. Tenzij je emacs gebruikt natuurlijk. Maar zonder gekkigheid. Als je Vim echt onder de knie hebt is het zoveel sneller dan welke Ide dan ook. Zo fijn om zonder muis te kunnen werken op race snelheid.
Helemaal mee eens. Ik kan niet meer wennen aan nano en schakel dan ook meestal over naar vim. Nano gebruik ik sporadisch om studenten snel te laten zien hoe een tekst editor werkt. Als je iemand vim moet leren leg je daar best een cheat sheet naast 🙂.

[Reactie gewijzigd door ddkiller0900 op 23 juli 2024 04:45]

Same! Gestart met nano, rap over naar vim!
Gestart met nano en daar blijven hangen. Ik gebruik het vooral privé (om configfiles etc. op mijn RPI4 te bewerken die headless in de meterkast hangt). Op mijn werk heb ik vaak via fliezilla een verbinding met de linuxbak en kan ik gewoon notepad++ gebruiken.

Misschien als ik ooit een professional wordt dat ik ook de overstap maak naar vi(m).
Als je iemand vim moet leren leg je daar best een cheat sheet naast 🙂.
Zit gewoon ingebouwd:

:help quickref

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 04:45]

Weer wat bijgeleerd. Heel erg bedankt. Dit komt zeker nog wel eens van pas.
Oei ik kan mij lange en niet eindigende discussies herinneren door de vi, emacs en joe adepten, eenmaal gekozen wilde men vooral anderen bekeren ...
Jazeker dat weet ik, heeft mijn baan nog gekost. Werd verplicht om emacs te gebruiken. In plaats van het door mij gebruikte vi.
Ha, dat doet me denken aan de cheat sheet die je vroeger bij AT Computing kreeg, met shell en awk tips & tricks.

Als iemand die nog ergens digitaal heeft liggen hou ik me aanbevolen (ik kan 'm zo gauw ff niet vinden op internet).

[Reactie gewijzigd door moredruid op 23 juli 2024 04:45]

Ik heb soms ook het gevoel dat iedereen zijn eigen vi(m) subset dialect gebruikt.
Zo wist ik tot op een 6 tal jaren terug niet dat (shift-j) de onderstaande lijn naast je cursor plakt of
wist ik het ooit wel maar zag ik toen het nut er niet van in. Nu wat ik wel uiteindelijk regelmatig deed en doe, was
j,0d<backspace>i<spatie><escape> wat exact hetzelfde resultaat heeft.

En nog zijn er regelmatig dingen die ik terug moet opzoeken omdat ik ze weinig gebruik en vergeten ben.
En raak ik weleens verward met buffers en jumplists. Wat een moeilijk fantastisch programma toch.
Hoe is Vim sneller dan een IDE?

Een IDE heeft auto completion, geeft spelfouten weer, vult automatisch aan, en doet nog veel meer. Daar is Vim niet voor bedoelt en is ook niet sneller.
(Neo)vim heeft allerhande plugins. Daarmee kun je heel wat functionaliteit toevoegen zoals een directory tree, fuzzy find, syntax highlighting, autocompletion en noem maar op. En ten opzichte van vscode neemt het ook heel wat minder cpu cycles tot zich.

Check de netflix developer pride eens op youtube die heeft een soepele workflow met neovim die niet onder doet voor een ide

[Reactie gewijzigd door syl765 op 23 juli 2024 04:45]

Vim heeft zoveel plugins. Je kan het zo gek niet bedenken. Maar het is wel beetje voor de hardcore gebruiker. Vergt veel investering. Maar probeer het voor paar maanden en raakt eraan verslaafd. Ik zelf gebruik nog wel intellij voor echt hele grote projecten. Maar voor de wat kleinere altijd vim.
Ik werk al 15+ jaar met Linux en dus ook met vi(m). Ik weet dat er heel veel plug-ins beschikbaar zijn die o.a. aan syntax checking doen. Daar gaat het mij niet om, gaat mij erom dat je beweert dat het zoveel sneller is dan welke IDE dan ook.
Als je hardcore bent zeker weten.
Paar uitzonderingen wellicht. Maar bij de Faang bedrijven zie je toch echt overwegend vim gebruikers. En daar zitten toch wel de besten onder ons.
Wat je een pro maakt is het oplossen van problemen op een manier dat men je er voor wilt betalen. Het gatekeepen van pro dev zijn op basis van je text editor is echt nergens voor nodig en een beetje kinderachtig.
Ikzelf kan absoluut niet alle toetscombinaties onthouden, dat zit er bij mij niet In en gebruik derhalve ook vs-code en idea (allemaal Java) zelf ben ik ook langer bezig met design dan programmeren en met dergelijke text editors haal ik ook geen snelheids winst.

Met vim zal het allemaal wel kunnen, maar zaken als debugging, refactoring Spring tooling is toch wel makkelijk in idea. En als het met vim kan, prima ieder zijn ding.

Ik zeg dit zeker niet voor mijzelf. Ik krijg prima betaald nu zonder vim :) maar zeker als je beginner bent en eventueel onzeker, gebruik de tooling die voor jouw werkt en laat je niet misleiden door onzin als amateur vs pro op basis van een textverwerker…
De tool maakt niet uit. Een pro dev levert snel en goed werk, en gebruikt tools en ervaring die de dev daarin ondersteunen.

Geskilld zijn in vim is geen maatstaaf van professionaliteit. Wellicht is het een tool die voor jou goed werkt. Maar tegenwoordig in een moderne omgeving heeft vim geen enkele voordeel boven moderne geïntegreerde ontwikkelomgevingen.
Maar tegenwoordig in een moderne omgeving heeft vim geen enkele voordeel boven moderne geïntegreerde ontwikkelomgevingen.
Dat waag ik toch te betwijfelen. Vim/neovim is echt heel erg goed uit te breiden dat het de moderne ide's best wel het vuur aan de schenen kan leggen en op sommige vlakken misschien zelfs beter werkt. Check de netflix developer pride maar eens op youtube.
Hier zou ik het wel weten te waarderen als outlook een vi edit mode zou krijgen. Te vaak tiep ik daar :wq ....
Slaat toch nergens op...

Het gaat om wat je levert, hoe je tot resultaat komt maakt je geen professional. Beetje hetzelfde als dat je pas echt een grafisch vormgever bent zodra je op een Mac werkt.
Hallo, ik ben een amateur met 15 jaar ervaring, ik hoop dat mijn werkgever niet ontdekt dat ik eigenlijk niet zo goed ben in vim en veel gebruik maak van die "moderne" tooling zoals een IDE en een muis!

Even serieus, gatekeepen omtrent het gebruik van een keyboard / CLI based editor gebruikt is onprofessioneel.
<ESC>:wq

Escape niet vergeten ;-)
Tegen de tijd dat een gebruiker die niet bekend is met vim hier is wil men waarschijnlijk die w weglaten :+
No telling wat er allemaal gewijzigd is met de random commando's die uitgevoerd zijn.

[Reactie gewijzigd door 4tro op 23 juli 2024 04:45]

Escape is het einde van het vorige commando. Die hoef je dus niet nog een keer te tikken.

Vi{,m} heeft maar 1 mode: commando mode. Sommige commando's accepteren tekst als argument. Deze tekst sluit je af met Escape. Sommigen noemen het toevoegen van tekst "edit mode", maar eigenlijk is dat slechts een feature van bepaalde commando's, waarvan i ("insert") de bekenste is.
Dit is echt het eerste wat ik installeer op elke nieuwe Linux install, maar eigenlijk nooit geweten dat hier gewoon een Nederlander achter zat. Ik dank deze meneer voor mij redden uit vele lastige situaties! Ik kan echt niet zonder vim!
Even uit nieuwsgierigheid, maar welke distro komt er nog zonder vi/vim standaard aan boord tegenwoordig? Zover ik weet is zelfs Ubuntu over
Zijn er heel veel hoor, maar het ligt er maar aan wat je onder distro's verstaat. Ja full blown Ubuntu zal het tegenwoordig wel bij zitten. Maar distro's toegespitst op small minimale installs zoals bijv Alpine zit het zeker nog niet default erbij. Maar volgens mij heeft ook bijv Debian het nog niet bij default. Er zijn er veel meer dan Alleen Ubuntu en Red Hat voor vele verschillende toepassingen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 juli 2024 04:45]

Ik noemde Ubuntu hier specifiek omdat die erom bekend staan vreemde keuzes te maken. Ik werk zelf met RHEL, Fedora, CentOS e.d en daar is vim uniform geïnstalleerd.

Mijn Debian 12 VM heeft ook standaard vi(m) én nano.
Vi en Vim zijn niet hetzelfde. Vi is bijna altijd wel aanwezig, maar voor vim is dat nog wel verschillend per distro.
Klopt, al heeft Vi de laatste jaren 90% van de features van Vim ook gekregen. Op de meeste distros is vi een symlink naar vim trouwens (en dan vaak iets als 'vim-minimal' oid)
Ik werk nog niet heel lang met Ubuntu in de dagelijkse praktijk, maar heeft volgens mij toch al wel sinds de 2016 LTS release standaard vi of vim.
Even uit nieuwsgierigheid, maar welke distro komt er nog zonder vi/vim standaard aan boord tegenwoordig? Zover ik weet is zelfs Ubuntu over
In Arch Linux is er geen tekstverwerker meer in base, wat inhoudt dat een gebruiker alleen vi(m) handmatig kan installeren.
Hmm. Is dat gedaan omdat iedere Arch gebruiker zo zijn/haar eigen voorkeur heeft? Dan is het niet handig als je iets voorinstalleert wat X percentage van je gebruikers toch verwijderd of vervangt.

Of is het om ruimte te sparen in de (installatie) ISO? Al lijk vi(m) me niet zó groot, én erg handig tijdens een (Arch) installatie.
Hmm. Is dat gedaan omdat iedere Arch gebruiker zo zijn/haar eigen voorkeur heeft? Dan is het niet handig als je iets voorinstalleert wat X percentage van je gebruikers toch verwijderd of vervangt.
De Archfilosofie is dat een gebruiker installeert wat die wilt. Arch Linux wordt dan ook niet "voorgeïnstalleerd". User-centric, niet per se user-friendly.
Ik werk sinds kort pas met vim, maar het viel me op dat bepaalde commando's zoals :colorscheme niet werkten op mijn AlmaLinux installatie. Toen heb ik toch maar vim uit de repo gedownload en die heeft wat meer functionaliteit.
eigenlijk nooit geweten dat hier gewoon een Nederlander achter zat.
python al ontdekt ?
Veel te jong. :/

Dit stukje software is altijd overal te vinden. Persoonlijk gebruik ik altijd nano (omdat ik daarmee ben opgegroeid), maar als die er niet op stond, dan wist ik een ding zeker: vi is er ook nog. :)

Er zijn developers die complexe software ontwikkelen in vi. Ben even kwijt wie allemaal, maar vi zo krachtig, dat vrijwel alles kan ermee. Er zijn ook forks gemaakt, met ondersteuning voor plugins, color schemes, etc. Heb tijdje terug YT filmpjes gezien, en hoe snel sommige werkte met VIM was echt bizar, t.o.v. een editor als VSCode bijvoorbeeld deed het niet onder.

Voor mij was het zogezegd te ingewikkeld, maar dat komt ook doordat ik ben opgegroeid met UI's, en niet met de terminal (al kan ik er nu niet meer zonder). De commando's :q, : w, etc. ken ik, maar je kunt er dus zoveel meer mee.

Het gebeurt helaas de laatste tijd vaker. We verliezen steeds meer mensen die erg belangrijk zijn geweest, zeker voor de opensource wereld en beginselen van Unix/Linux.

R.I.P

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 23 juli 2024 04:45]

Reken maar terug hoe oud die generatie was toen de eerste betaalbare computers op de markt verschenen. Het was rondom de tijd dat ik eindexamen VWO deed.

De eerste computerles destijds was lachen. Al binnen een kwartier namen wij studenten de les over van de docent, bedankten hem voor de apparatuur en hingen al tikkend de kwajongen uit met DOS-commando's die pas in les nr. 6 aan de orde zouden komen.
De eerste computerles destijds was lachen. Al binnen een kwartier namen wij studenten de les over van de docent, bedankten hem voor de apparatuur en hingen al tikkend de kwajongen uit met DOS-commando's die pas in les nr. 6 aan de orde zouden komen.
Informaticadocenten had je toen ook nog niet op de middelbare school, de leraar die toevallig net iets vaker WordPerfect 5.1 had opgestart (en daarmee nog geen reet wist vergeleken met de leerlingen) nam dat op zich, in ons geval de leraar Nederlands.
Als er echt een probleem was werden wij opgetrommeld :D
Ik had mijn eerste les in 1983. Geen idee eigenlijk wat die HBO aan die docent geschikt vond om computerles te geven.

In een later jaar op een MBO-opleiding gaf dan weer een nerd een volkomen onbegrijpelijke reeks lessen. Toen ging het al over Windows 95 overigens. Die dan weer verbaasd was dat ik al een internetaccount had bij De Digitale Stad, meedeed op Bulletin Boards, èn VIM gebruikte.
Leraren die lesgeven in IT zijn doorgaans niet de beste, laat staan dat ze het goed kunnen uitleggen. In mijn ogen leer je programmeren en werken met iets als Linux/DOS zelf, of door te kijken naar andere projecten zoals op GitHub. :)

Wij hadden wel goed les over netwerkbeheer, al was dat meer dankzij de Cisco CCNA stof dan de leraar. Al doe ik er (gelukkig) niets meer mee, ben meer van de software.

Op HBO hadden de docenten ook allemaal een wiskundig brein. Moest allemaal dingen uit het hoofd leren, terwijl je met programmeren hier helemaal niet mee bezig bent (tenzij je naar C/low-level gaat).

Nee, op HBO heb ik niets geleerd en voelde mij doodongelukkig. Iets als VIM inderdaad (of andere Linux stuff) hebben ze ons nooit laten zien, iets dat ik nu ook zie bij andere developers - die missen toch wel kennis.
We zitten te vaak in onze bubbel en netwerken te weinig, denk ik al snel. Maar dan kom je of ouderen tegen die nog relatief digibeet blijken, of whizkids die snel maar eenzijdig en effectbelust bezig zijn.

Bram Molenaar was wel een beetje een rolmodel tussen de coulissen, niet uit op statusverwerving. Kortom een kerel naar mijn hart.
Wij hadden de scheikunde leraar die computers van binnen en buiten wist maar niet bevoegd was om een of andere reden om informatica les te geven. Wilde je een pc leren bouwen, kast vol allerlei onderdelen, ga je gang, wel buiten lesuren.

De informatica les werd gedaan door de docent Nederlands, die wist amper hoe Word Perfect gestart werd.
Ik mocht niet meer meedoen aan de informatica les nadat ik mijzelf via het netwerk (banyan vines) toegang had verschaft tot de pcs die sommige leraren gebruikten om in een tekst bestandje cijfers bij te houden.

Ik was verder braaf en heb niets gesjoemeld, maar dat ik alle cijferlijsten op de eveneens 'beveiligde' printer afdrukte werd niet in dank afgenomen.

Ik ben officeel nooit ervoor gepakt, maar iedereen op school wist dat ik de enige was die het kon zijn. Ik was de enige met de kennis en een banyan vines (en netware) netwerk thuis om op te experimenteren (mijn vader zijn werk was netwerkbeheer, vandaar drie clients en een licht gewicht netware server thuis voor test omgevingen).

Onze informatica leraar wist nergens wat vanaf, had met wat collega's uit een boekje met stappenplan dat netwerk op getuigd en de enige 'beveiliging' die hij kon bedenken was mij een toegangsverbod tot de ruimte met computers te geven 🤣

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 23 juli 2024 04:45]

Cijfers stonden er niet, maar onze school had wel o.a. het bestand met adresgegevens en telefoonnummers van alle leerlingen op een hidden network drive staan waar je bij kon komen door gewoon handmatig X: in te typen |:(

Ik vond die schijf vooral leuker omdat ik daar wel schrijfrechten had en er zat vrije ruimte was voor wat spelletjes die dan van elke computer te starten waren met een portable install.
Zelfs in 2007 was onze informaticadocent gewoon een gymleraar die wat extra uren moest maken. Hij plukte een willekeurige Word tutorial van het internet, kwakte die voor onze neus, en leunde een uurtje achterover :D
Op het werk noemden we het vi voor mietjes omdat je niet hoefde te navigeren met h,j,k,l maar met de pijltjestoetsen. Zeer populair als vervanger van emacs.
Tja, vreselijk gebruiksonvriendelijke tool, te passen in het rijtje Total Commander en dergelijke. Maar goed, het is standaard te vinden op bijna elke Linux installatie die ik tegen kom, dus toch gebruik je het.

Rip aan de maker.
Total Commander isn't user-unfriendly, it's just picky about who its friends are :) Grappig, TC is het eerste wat ik op een nieuwe Windows machine installeer...
Ja dat is denk ik ook een generatie dingetje hoor haha ;)
Waarom zou je Emacs willen vervangen? Niet dat je per se Emacs zou moeten gebruiken (al doe ik dat zelf al een 35 jaar), maar ik zie de meerwaarde van vi(m) niet als je al Emacs hebt. Andersom overigens ook niet, het is maar waar je aan gewend bent.
Anoniem: 85014 6 augustus 2023 10:45
Bedankt voor je bijdrage aan open source Bram. Vaak meegemaakt dat op een embedded systeem er wel vi maar niet jou vim stond. Vaak was dat het eerste wat ik uitzocht: hoe kan ik hier snel vim op zetten?
In veel (moderne) embedded systemen is vi een fallback naar vim
en bij tty issues, kun je ook hard ex het werk laten doen :)
Sterkte aan zijn familie.
Vim heb ik 12 jaar geleden gebruikt toen ik nog veel tijd had voor een website. RIP!
Anoniem: 584966 6 augustus 2023 10:06
R.I.P. ;(
Ik gebruikte veel verschillende text editor en IDE maar toch kwam ik altijd terug naar vim.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.