SIDN: .nl-domeinen mogen vanaf oktober niet meer via proxy worden geregistreerd

Nederlandse domeinen mogen vanaf oktober van dit jaar niet meer via een proxy worden geregistreerd. Domeinbeheerder SIDN verandert daarvoor de voorwaarden voor .nl. Volgens SIDN werden gegevens van particulieren al niet meer aan WhoIS gegeven.

De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland past de algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders per 1 oktober van dit jaar aan. Vanaf dan is het niet meer mogelijk een privacy- of proxydienst te gebruiken bij het registreren van een .nl-domein. Ook registrars en resellers mogen niet meer optreden als de officiële domeinnaamhouder.

Proxydiensten werden meestal afgesloten door particuliere domeineigenaren die daarmee hun gegevens wilden verbergen in de Whois-registratie. Een proxydienst of reseller kan in dat geval een domeinnaam voor een klein bedrag registreren namens een klant, met de naam en adresgegevens van de dienst in plaats van de klant zelf. Ook zijn er veel registrars die die taak op zich nemen.

Volgens SIDN is er 'geen noodzaak meer' voor beheerders om zo'n proxydienst te gebruiken. "Bij een particuliere domeinnaamregistratie laten wij de genoemde registratiegegevens al sinds 2010 niet meer publiek zien", schrijft de stichting. Die wijst daarnaast op de opt-outregeling. Die is er voor klanten die een zwaarwegende reden hebben om hun gegevens alsnog te verbergen. Voor andere redenen die niet onder de opt-outregeling vallen, zijn er andere opties om een domein te registreren, zegt SIDN. Zo kunnen beheerders tijdelijk de gegevens van een registrar aanvragen, maar geen nameservers aan een domein koppelen zodat dat nog niet actief is.

SIDN zegt dat de beleidswijziging nodig is vanwege het toenemende misbruik van .nl-domeinen. "In de praktijk zien we dat domeinnamen die geregistreerd worden met malafide intenties, relatief vaak op naam van een privacy- of proxydienstverlener worden geregistreerd", zegt de stichting. "Dit hindert het effectief optreden tegen misbruik van domeinnamen."

De regels gelden vanaf oktober voor iedereen, maar SIDN zegt 'niet per die datum direct de nieuwe regel ten opzichte van bestaande registraties te gaan handhaven'. Bij vermoedens van misbruik worden proxydiensten of registrars daarop aangesproken.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-07-2023 • 13:53

148

Reacties (148)

148
146
42
0
0
62
Wijzig sortering
Ik twijfel ernstig aan dit idee. Eenzelfde 'niet publiek' register bij het KvK, zelfs bij optout, leidt tot bakken met post en ongewenste telefoontjes van malafide bedrijfjes. Gaat dit niet dezelfde kant op?
Ik vind het toch wel heel fijn, om te kunnen achter halen van wie een domein is.
Maar er gaan nu vast stichtingen ontstaan, die een domein naam voor je beheren. Daarmee als nog lastig te achter halen is van wie een website is en met welke doel.
Maar er gaan nu vast stichtingen ontstaan, die een domein naam voor je beheren. Daarmee als nog lastig te achter halen is van wie een website is en met welke doel.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan, "een stichting gebruiken om de Whois-details te verbergen"???

Je hebt legio aan databases die vrij (en gratis) toegankelijk zijn waar je allerhande aan informatie kunt raadplegen en dus misbruiken, van Kamer van Koophandel tot aan Telefoongids.nl.

Een aantal jaar geleden gaf ik dit in een telefoongesprek ook al eens aan toen SIDN de whois-gegevens ging verbergen, men verwacht er dat bedrijven en individuen zelf controleren of er misbruik gemaakt wordt van hun gegevens en dit laten weten aan de registrar of SIDN zodat deze kunnen optreden tegen foutieve informatie. Maar hoe controleer je als bedrijf of individu überhaupt of en zo ja, welke domeinnamen op jouw naam staan? Juist! Helemaal niet want de whois-gegevens zijn afgeschermd |:( 8)7

Of te wel, bij SIDN liggen ze te slapen denken ze maatregelen tegen misbruik te hebben ingevoerd die helemaal geen maatregelen zijn aangezien domeinnamen nog altijd geregistreerd kunnen worden met valse informatie en daarop niet kan worden gecontroleerd.
Voor zover ik weet laat de SIDN standaard het mail-adres van de registrant zien. Dat is het mailadres dat bij de registratie opgegeven is. Daar heb je als klant toch enige controle over (bijvoorbeeld je Gmail-adres opgeven in plaats van je meest gebruikte adres op eigen domein).
Daarnaast tonen ze de gegevens van de reseller.

Met andere woorden: als je een domeinnaam op eigen naam registreert heb je al controle op welk mailadres de SIDN toont (en dat is alles). Staan er bij de SIDN dan alsnog jouw adresgegevens, dan moet je even bij je registrar aan de bel trekken dat je een particulier bent, en geen bedrijf.
En dat is alleen bij een whois-check via de SIDN. De meeste commerciele whois-checkers laten het mail-adres niet eens zien.
Eigenlijk veranderd er dus niet heel veel, anders dan dat je nu geen commerciele partij meer mag gebruiken om iets te verstoppen dat nauwelijks gezien wordt en waar je dus zelf dus al invloed hebt, omdat je een mailadres kunt gebruiken dat niet (onmiddelijk) naar jouw persoon terug te leiden is.
Daarnaast kun je natuurlijk gewoon een nieuw contact aanmaken bij je registrar, waar je dat minder persoonlijke mailadres aan koppelt...
Voor zover ik weet laat de SIDN standaard het mail-adres van de registrant zien.
Niet in de publieke whois. Volgens het artikel al sinds 2010:
"Bij een particuliere domeinnaamregistratie laten wij de genoemde registratiegegevens al sinds 2010 niet meer publiek zien", schrijft de stichting.
Die proxies hadden wel degelijk zin om een extra irritatie op te werpen naar bijvoorbeeld justitie. Door het verbieden van proxies kan SIDN sneller (en eenvoudiger) de registrant details verstrekken bij bepaalde zaken. Tot die tijd moest justitie na SIDN (en bij 0 op rekest) vervolgens informatie halen bij de registrar.

"In de praktijk zien we dat domeinnamen die geregistreerd worden met malafide intenties, relatief vaak op naam van een privacy- of proxydienstverlener worden geregistreerd"

Met het verbod op proxies "denken" ze nu dat het probleem kleiner wordt, het tegendeel is waar... de telefoongids staat vol met informatie die zomaar gebruikt kan worden. Of te wel, vervang "anonieme proxy" met "willekeurige data uit telefoongids" en voila.
Met de privacy zit het wel snor. Maar het beoogde doel van SIDN met deze nieuwe maatregel is het bestrijden van misbruik. En daar gaat het, mede door die goede privacy, nu mis.

Als ik straks een NL domein registreer geeft mijn registrar mij niet meer de optie "anoniem". Maar ik kan wel gewoon de naam en adresgegevens van @TijsZonderH invullen. Tijs kan dit niet op een normale manier achterhalen of voorkomen.

SIDN weet dan nog steeds niet met wie ze precies zaken doen. De registrar weet iets meer (bankgegevens), maar dat wisten die in de oude situatie ook al. De enige 'winst' is nu dat Tijs potentieel lastig gevallen wordt voor iets waar hij niets mee te maken heeft.
Precies! Je kunt je altijd voordoen als iemand anders. Het werkelijk probleem is dan ook dat de SIDN geen goede identiteitscontrole doet. Waarom geen DigiD vereisen bij registratie door een particulier en e-Herkenning bij registratie door een bedrijf? Dat is ook niet waterdicht, maar beter als nu.
SIDN is recent begonnen met het verifieren van eigenaren, dit doen ze ook al jaren bij domeinen waar ze misbruik vermoeden. Die kunnen worden opgeheven.

Ze doen er wel degelijk iets aan, deze nieuwe wijziging is één van de dingen om dat verder te kunnen helpen.
Ik vraag me af wanneer iets een proxy is. Een stichting is natuurlijk een proxy als deze het domein niet zelf bezit en/of de content van de server beheert, maar een domeinnaam op papier in beheer bij een derde leggen omzeilt misschien op slinkse wijze de regels.

Misschien krijg je dan ultimate beneficiaries zoals waarmee ze nu ook anonieme holdings proberen in kaart te brengen.
Vroeger, toen je als consument nog geen domein mocht registeren bij SIDN.
Maakte we gebruik van een stichting, De stichting was eigenaar van het domein en wij betaalde de stichting.

Waarom stichting? Omdat we op deze manier, onze domeinen veilig konden stellen, voor het geval de stichting failliet ging. Maar zoals je kan lezen, is dat lang geleden.
Het gaat hier om een specifieke juridische constructie om bepaalde verantwoordelijkheden in feite af te schuiven.

Als een bedrijf nu als houder in de WHOIS staat zijn ze niet altijd verantwoordelijk voor het domein vanwege die constructie, maar dat zullen ze vanaf nu wel zijn, daar komt het op neer. Het dicht een gaatje eigenlijk.
Van wie een domein is is niet zo relevent. Het is relevanter om te weten wie er achter een organisatie zit. En dat kan je op andere manieren achterhalen.
Het is wel degelijk relevant wie de eigenaar is van een domein. Eigendom geeft juridisch namelijk ook verantwoordelijkheden over het gebruik. Natuurlijk is het dan relevant te weten wie er achter een organisatie zit, maar de organisatie zelf kan dan net zo goed aangepakt worden.
Assuming dat er een organisatie achter het domein zit. Als ik nu www.rab0bank.nl registreer met een kopietje van de echte bank, dan hoop ik niet dat je de cooperatie aansprakelijk gaat houden voor mijn stoute acties. Dan wil je juist opvragen wie er het domein in beheer heeft, en die aanpakken.

Idem voor als ik nu Frame164.nl weet te registreren, dan wil je ook niet weten wie er achter jezelf zit, maar wie er achter het domein zit.
Hoe is een stichting anders dan een registrar in deze? Het mag gewoon niet meer op naam van een "bedrijf" als je geen bedrijf (of stichting of registrar) of wat dan ook bent..
Waarom. Als het niet in de whois staat, geen contact formulier op een website is, en info@ of postmaster@ niet reageert, dan wil de beheerder vast niet benaderd of achterhaald worden. En dat kan je ook gewoon respecteren.
SIDN stelt waarschijnlijk voor niets dat het te maken heeft met criminaliteit. Dan kan een eigenaar er misschien geen zin in hebben iets tegen criminaliteit vanaf het eigen domein te doen (of er van te weten), maar daar schieten in de tussentijd de slachtoffers van phising, spam, inbraken enz weinig mee op. Die zijn daarmee veel te afhankelijk van de wil van providers om klachten te willen behandelen of op tijd te verwerken.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 13:21]

Volgens mij schuift het zo meer naar de underground. Lijkt me geen goed idee. Zonder whois kom je legaal nog steeds een eind, het vereist alleen maar meer kennis. Traceroute, reverse DNS, een massa snel updatende geolocatie-servers, allerlei niet-intrusieve netwerktools die dingen achterhalen...
Het verbergen vereist helaas ook meer tijd. En meestal vergroot dat ondertussen de problemen zoals het aantal slachtoffers van randomware, phising, inbraakpogingen enz. Ik ben het met je eens dat er aan publiek publiceren grote nadelen kleven, maar dan verwacht ik wel eisen dat bepaalde berichten, zoals over criminele activiteiten, niet genereerd mogen worden als ze via een 'anoniem' adres verzonden worden.

[Reactie gewijzigd door kodak op 22 juli 2024 13:21]

SIDN was vroeger zelf een stichting, de naam staat voor Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Ooit opgericht zodat Piet Beertema niet in zijn eentje al de .nl registraties hoefde te doen.

Maar SIDN is nu al enige tijd een BV. Met winstbejag. En heeft dus belang om zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en tegelijkertijd aanklachten van derden te vermijden. Daarom geen anonieme registraties meer.
Onzin, en de BV is gewoon een werkmaatschappij van dezelfde stichting.
Verschil is dat de WHOIS data ook daadwerkelijk vrijwel niet toegankelijk is. Probeer zelf maar wat je kunt vinden: alleen een e-mailadres en bij bedrijven de bedrijfsnaam. Deze informatie is alleen via sidn.nl met een vrij strikte rate limit te vinden, via whois commando zie je nog minder. Telefoon, adres etc. is al helemaal niet meer openbaar.
Nee hoor, voor mijn persoonlijke domein is gewoon mijn volledige naam, emailadres, en woonadres in de WHOIS data zichtbaar.
Waarschijnlijk je contactgegevens ingevuld als reseller, of het is geen .nl-domein?
Anders ben ik erg benieuwd waar je die informatie ziet. SIDN vermeldt namelijk alleen e-mailadres en bij bedrijven de bedrijfsnaam.
Het is een NL domein. Email staat onder "Administrative contact", naam en adres inderdaad onder "Reseller".
Ff je registrar vragen om dat aan te passen. Reseller is bedoeld voor bijvoorbeeld hostingpartijen die voor hun klanten een .nl registreren, maar die zelf geen registrar zijn. Dat veld is standaard niet ingevuld (en zeker niet met je persoonlijke gegevens).
Dat klopt, het is inderdaad een fout van mijn registrar. Maar zulke fouten zijn blijkbaar dus gewoon mogelijk, dus de bewering van SIDN dat er nooit privacygevoelige informatie in staat is onjuist.
SIDN en de normale registrars verkopen die gegevens niet, waar dit voor de KvK zo'n beetje de enige manier is om geld te verdienen. Ik ben letterlijk nooit benaderd via mijn domeinregistratie en ik heb mijn domeinen zelfs bij een vage budgetregistrar gekocht (Versio danwel Vimexx).

Eigenlijk is het ook heel gek dat de KvK, die de rol van een staatsvoorziening heeft, zelf voor inkomsten zou moeten zorgen. Iedereen wordt er beter van als de staat dit gewoon zelf financiert. Wat verwacht je anders voor winstmodel als je hele bedrijf bestaat om een database te vullen?
Nou dan heb ik blijkbaar iets goed gedaan want het enige dat ik krijg qua "bakken met post en ongewenste telefoontjes" zijn eens in de zoveel weken een telefoontje of ik Ziggo Zakelijk wil afnemen van 1 of andere derde partij
Dat iedereen altijd zegt dat het leidt tot bakken met post en telefoontjes maar dat helemaal niet het geval hoeft te zijn
Alright, ik heb een andere ervaring. Misschien leuk om deze Arjen Lubach nog even terug te kijken https://www.youtube.com/watch?v=05hvsCiN6Dw
Vraag mij af of dit zo maar mag?

Ik heb zelf een .nl domein, maar zou niet graag willen dat iedereen kan zien waar ik woon. Dat vind ik niet erg netjes. Dat je kan zien bij wie ik het domein geregistreerd heb, vind ik echter wel prima.

[EDIT]
Nou als particulier gebruiker worden je gegevens dus wel verborgen gehouden, maar dan is het wel aan jou als gebruiker om dit aan te geven bij de opt-out. Anders is de kans aanwezig dat je adresgegevens in oktober gewoon op straat komen te staan.

Ben eerlijk gezegd stom verbaasd over de gang van zaken.

[Reactie gewijzigd door Yuran op 22 juli 2024 13:21]

Als particulier worden je gegevens automatisch verborgen gehouden. Hier hoef je dus geen opt-out voor aan te vragen.
Waarschijnlijk niet als je dit als zzp'er op je 'zakelijk adres' registreert, wat gewoon je woonhuis is toch?
Ook bij bedrijven toont SIDN al jaren geen adres en telefoonnummer meer, alleen een mailadres.
Ook bij bedrijven toont SIDN al jaren geen adres en telefoonnummer meer, alleen een mailadres.
Maar voor de bedrijven die expliciet wel het adres getoond willen hebben is er op de houder handle (in de DRS van de SIDN) een mogelijkheid om 'Tonen adres in Whois' aan te vinken.
Dit is niet altijd het geval. Voor mijn persoonlijke, als consument geregistreerde, domein is mijn volledige naam, emailadres, en woonadres in de WHOIS data zichtbaar. Dat "automatisch verbergen" gaat dus niet zo lekker.
Anoniem: 58485 20 juli 2023 13:57
Leuk. Ik werk in de erotische sector voor ~ 15 jaar. Ik registreer by default namen van dames van lichte zeden, bekende adult stars en noem maar op op die van mezelf. Juist om mezelf te beschermen is mijn adres er (bewust) uitgevist. Ik kreeg in het verleden namelijk postorder bestellingen op mijn adres omdat 1 of andere idioot dacht dat dat het adres van dame Y was. En dan echt dozen met jurkjes, slipjes, kleding, alles. Leg dat maar eens uit aan het postorder bedrijf, want die willen natuurlijk ook betaald worden.

Ook het feit dat ik voor (erotische clubs) hier en daar sites heb - men denkt dat op mijn prive adres allemaal vrouwen van lichte zeden zaten. Dat soort onzin dus. Niemand is erbij gebaat dat privacy in het geding raakt. Ik ga voor de opt-out een verzoek indienen, en dan voor een flink aantal namen van in de honderden. Het is niet anoniem. Een advocaat, een registar etc kan bij SIDN inzien op wie z'n naam dat vastgelegd is. Ook dat gaat misbruikt worden.
Stop dan met je prive gegevens voor een bedrijf te gebruiken. Ik denk niet dat wat jij noemt een probleem is van sidn, maar een probleem van jou omdat je prive en bedrijf gegevens aan het mixen bent.
Maar goed, je kan vast wel de opt-out doen.
Dat kan (helaas) niet altijd. Als je een domein registreert, dan wordt er gevraagd om bedrijfsgegevens (optioneel), maar er moet wel altijd een (geldig) contactpersoon zijn.

Ik zie hetzelfde bij veel internet bedrijven, die registreren op naam van developer/beheerder (die dan niet meer werkt) of op naam van 'de baas'.

Beide zijn niet ideaal, voor mij zouden ze dan ook die hele WHOIS mogen verwijderen.
Als je nu de WHOIS tool gebruikt, bijvoorbeeld die van .nl (https://www.sidn.nl/en/whois), dan laat hij alsnog de contactpersoon zien. Als er iets mis is, dan zal daar altijd een mailtje naartoe worden gestuurd, i.p.v. ticket of via DCMA-adres bijvoorbeeld. De domeinbeheerder (SIDN) zou direct kunnen praten met de ISP/hoster (of beide, bij een opt-in). Vroeger kon je dummy data invoeren, helaas wordt dat tegenwoordig gecheckt, of worden die door een 3rdparty opgeslagen (ja, heel erg eng en overbodig).

Verder vraag ik mij de meerwaarde af. Ik zou het voldoende vinden als ze enkel de reseller/beheerder laten zien, en de rest allemaal weg laten. Want zoals @Anoniem: 58485 aangeeft, is het voor sommige domeinen niet zo fijn dat daar jouw naam staat (of ooit heeft gestaan).

[Reactie gewijzigd door HollowGamer op 22 juli 2024 13:21]

Ik denk dat juist voor klachten er altijd een adres zichtbaar zou moeten zijn. Je kan gewoon een "virtueel" adres abbo nemen. binnen 5 seconden had ik iets als https://damoffice.nl/. Ken ze verder niet, maar er zijn anderen. Lijkt mij gewoon bij de zakelijke kosten horen.
Zelfs dan moet er een naam bekend zijn bij sommige registrars. Houd je je niet aan die regels, dan kan iemand daar melding van maken en kan je domein direct worden afgepakt.

Sinds de nieuwe AVG hebben de meeste hosters natuurlijk "gratis whois-bescherming" die dit maskeert, dat helpt een hoop. Maar geen naam of een nepnaam opgeven is een risico, helemaal als je aparte figuren hebt die tegen het concept van je bedrijf zijn zoals bij sekswerkers nog wel eens wil gebeuren.
Dus iedereen met een eigen bedrijf moet ook maar een ander postadres regelen? Effe een pand erbij kopen of zo? Lekker handig voor het meerendeel van de ZZPers....
Ooit gehoord van virtuele postadressen? Er zijn zat diensten waar je een postadres kan aanvragen precies voor die omstandigheden zoals zzp.
Dat mag je weer niet gebruiken voor de kvk. En kost ook nog een hoop geld.
Wat vreemd dan dat op die sites staat dat je het mag gebruiken voor de KVK en de goedkoopste komen met een paar tientjes per maand. Valt wel mee op zakelijke bedragen.
Ik ken ze verder niet, maar 5 seconden in google. kvk geschikt. 3 tientjes per maand.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 13:21]

Een virtueel kantooradres mag je niet zomaar gebruiken als vestigingsadres voor je onderneming, net zoals je een onderneming niet kunt inschrijven op een postbus (feitelijk is zo'n virtueel kantooradres ook een soort postbus).

Je zou zo'n virtueel kantooradres wel als postadres kunnen gebruiken natuurlijk, maar het adres waarop de bedrijfsactiviteiten plaatsvinden moet altijd als vestigingsadres worden gebruikt. En als dat je thuisadres is, staat dat dus ook in het handelsregister.

Een bedrijfsverzamelgebouw (waar ook je 'virtuele kantooradres' zit) gebruiken als vestigingsadres mag dan alleen als je daar ook een significant deel van je werkzaamheden uitvoert. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je inschrijving bij de KvK wordt geschrapt.

Zie ook https://www.kvk.nl/inschr...-bedrijfsverzamelgebouw/:
Als je een bureau of kantoor voor bijvoorbeeld twee uur per week huurt, dan voldoe je niet aan de eis en registreren wij het niet als bezoekadres. Dit geldt ook voor de huur van zogenaamde virtuele kantoorruimte. In deze gevallen wordt je privéadres of een andere in het Handelsregister ingeschreven vestiging als bezoekadres ingeschreven. Als correspondentieadres mag je het adres van het bedrijfsverzamelgebouw wel gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 22 juli 2024 13:21]

Laten we even in het midden houden of het voor KVK mag. De definitie van significant is natuurlijk vaag. Een loodgieter is nooit een significant deel van zijn tijd op kantoor. Tenzij de zzp-er in kwestie bankroet wil.

De vraag voor hier is, accepteert sidn het. Ik zie in dit artikel en wat ik verder lees geen enkele reden om te denken van niet. Dus kan Jism zin erotische sites van zijn prive adres afkrijgen.
Waarom wil je het in het midden houden of het voor KvK mag, als de KvK letterlijk op zijn site zegt dat het níet mag?

Het gaat er ook niet om hoe vaak je op kantoor bent, maar om voor hoeveel uur je het kantoor huurt. Daar zal vast een heldere richtlijn voor zijn.

Ik vind het ook een beetje gek dat je hier op blijft gaan onder zoveel comments. Natuurlijk hebben zzp-ers wel eens over postbussen of virtuele kantooradressen nagedacht voor KvK, SIDN en andere instanties, maar er zijn ook goede redenen waarom dit niet zomaar kan of mag, en dat heb je met een google search van 5 seconden niet zomaar opgelost.

En bij die beloftes die de virtuele kantooradres bedrijfjes op hun website zetten, moet je ook even in je achterhoofd houden dat het hun verdienmodel natuurlijk schaadt als ze alle voorwaarden er prominent bij zetten waar je aan moet voldoen om hun adres als vestigingsadres te gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 22 juli 2024 13:21]

Ik houd het in het midden omdat zelf in jou antwoord staat "significante tijd" Significant heeft geen sterke definitie. Zelfs in jou laatste comment
maar om voor hoeveel uur je het kantoor huurt.
dus je kan het voor 40 uur huren officieel en er nooit zijn? tada.
En ik denk dat het niet het meest relevante punt is. Uiteindelijk gaat het artikel over de sidn en welk adres je daar op kan geven.

Ik ga er over door, omdat veel mensen denken dat er geen andere opties zijn voor ZZP-ers. Dus ik zet het neer voor iedereen die reageert. Er zijn andere opties.
En uit sommige comments maak ik op dat het niet is dat het niet anders kan, maar dat ze niet anders willen. Ze vinden in die reacties blijkbaar dat de wereld zich maar aan hen moet aanpassen. En zo werkt het meestal niet.

Niet alles is met 5 seconden google opgelost maar een hoop dingen wel. Verbazend hoe veel mensen niet een klein beetje moeite willen nemen.
https://www.mkbservicedes...een-virtueel-kantooradres

Het is erg twijfel achting laat ik het zo zeggen.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 22 juli 2024 13:21]

Tja dat artikel voor jou noemt ook een voorwaarde waaronder het nog steeds wel mag....
Dus vecht het uit met die diensten. En anders is er vast wel weer een andere optie. En dat het voor de KVK niet mag wil niet zeggen dat het voor de sidn niet mag. En uiteindelijk hebben we het hier over de SIDN.
Dus alleen voor de Sidn zo post adress nemen dat is natuurlijk bezopen. Niet iedereen moet gewoon in die data kunnen graaien.
En sidn vind dat ze om andere reden de eigenaar weer makkelijk moeten kunnen vinden. De discussie is niet over of de whois het moet afbeelden. Het is over of het mogelijk is een andere adres dan je prive adres te gebruiken.

Persoonlijk vind ik dat sites voor klachten e.d. altijd een publiek bereikbaar email adres minstens moeten hebben. Post vind ik minder nodig.
mail is geen probleem, Maar ook die moet niet te makkelijk zijn want voor je het weet zit het vol spam.
spam kan je filteren. Ik denk dat het onvermijdelijk is. Hoort bij de exploitatie van de site(s). Een trieste realiteit.
Ja naar gekeken, kost ook wat per maand. En dat betekent dus nog steeds dat je een ander postadres moet regelen. Een postbus adres zou ook nog kunnen. Maar ook dat moet je dus regelen.
Dus omdat je wat moet regelen is het niets? Je moet ook je belastingaangifte ieder jaar regelen. Even een ander adresje leveren is niet veel moeilijker dan op tweakers registreren.

Het kost een paar tientjes per maand. Cost of doing business. Hoort er gewoon bij. Je mag ook je prive adres gebruiken.
Sommige ZZP-ers lijken nog steeds te denken dat het een manier is om belasting te vermijden op je salaris of zo, maar er komen gewoon kosten bij voor dit soort dingen.
Jeee, verkeerde been uit bed?

Ja mijn stelling is je moet iets regelen tegen ook wat extra kosten voor iets wat helemaal niet nodig zou zijn. Bekijk het eens van die kant.

Waar komt de belasting nou vandaan? Die noem ik toch helemaal niet?
De belasting is gewoon een voorbeeld van iets dat je als zzp-er ook moet regelen en niet onderuit kan. Dat er gewoon bij hoort.
Ja mijn stelling is je moet iets regelen tegen ook wat extra kosten voor iets wat helemaal niet nodig zou zijn. Bekijk het eens van die kant.
Het is ook niet perse nodig. Maar als je in de erotische business of zo zit, zoals @Anoniem: 58485 waar ik op reageerde is het een optie en hoort het er waarschijnlijk gewoon bij. Tenzij je het niet erg vind je thuis adres te gebruiken. Gelukkig kan je een extra adres krijgen zonder een extra pand te kopen.

En verkeerde been? Tja, ik geef een duidelijke comment en je krijgt een -1 van personen die blijkbaar niet hebben nagedacht of er niet werkelijk andere opties zijn dan een pand bijkopen. Daar word iedereen kriegel van. Ik weet niet of jij er een van was. Maar -1 is niet voor iets waar je het niet mee eens ben. Dat is niet het doel.
Het is altijd al de bedoeling van de wetgever geweest om werk en prive gescheiden te houden. Of je mengt prive en zakelijk opzettelijk, dan kan je niet vreemd opkijken dat je in je privé-leven last van die vermening hebt. Of je doet moeite om het te scheiden, dan verminder je de kans op overlast en heb je waarschijnlijk een grotere kans dat je bii SIDN uitgezonderd kan worden dat je bedrijfsgegevens publiek zijn. Voor bedrijven gelden nu eenmaal wettelijk andere voor- en nadelen dan voor een privé-persoon.
Wat moet een zzp'er dan doen?
Een "virtueel" postadres aanvragen, daar zijn diensten voor. Speciaal o.a. ZZP
Ik denk niet dat wat jij noemt een probleem is van sidn, maar een probleem van jou omdat je prive en bedrijf gegevens aan het mixen bent.
Wat ouderwets. We hebben al 50 jaar een toenemend woninggebrek. Steeds meer adressen krijgen een bestemmingsvergunning voor gedeeld woon/werk. Daar zit je dan, als digital nomad zonder huis, ingeschreven op het adres van je ouders, je webbedrijfje te runnen.
edit:
link toegevoegd

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 13:21]

Wat ouderwets dat je nog niet gehoord hebt van "virtuele" postadressen. Kan je gewoon een abbo op nemen. Heb je er een adres bij. Een pand is niet eens vereist. Dat heeft de abbo boer voor je.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 13:21]

Tenzij je kan aantonen dat van de 3 miljoen mkb-/zzp-ondernemingen een groot deel noodgedwongen een werkverblijf als woning is gaan gebruiken lijkt je argument niet heel sterk. Het lijkt er eerder op dat veel personen, ondanks een groot aanbod aan bedrijfsadressen en mogelijkheden om brievenbussen/virtuele adressen, er voor heeft gekozen om hun prive-adres te gaan gebruiken zonder eerst formeel samen te voegen. Daarbij gaat je voorbeeld scheef: kiezen om op een privé-adres een bedrijf te hebben wil niet zeggen dat er een onredelijk tekort aan bedrijfsadressen of post/virtuele adressen is om je bedrijf te registreren.
Het zijn gewoon onzinnige verouderde onnodige hoepels waar je door moet springen, daar heb ik geen argument voor nodig. Voor sommige activiteiten/SBI-codes heb je uiteraard een vestigingsadres nodig. Een slager moet gekeurd kunnen worden. Maar er is ontzettend veel werk dat je kunt doen zonder een ""vestigingsadres"" nodig te hebben, letterlijk en figuurlijk, laat staan dat je een tweede adres moet regelen omdat fans van je werk anders troep naar je eerste verplicht onnodig opgegeven adres gaan sturen. Dat is iets uit de tijd van de paardentram, zodat je kon klagen over poep op de weg.

Daarnaast heb jij ook geen sterk tegenargument. Naast het ontbreken van de noodzaak dat OP, die webdiensten regelt voor talent, verplicht voor dit werk een adres zou moeten opgeven opgeven, zou het kunnen opgeven van een nep- of virtueel adres deze noodzaak teniet doen, en daarom mag het ook niet.

Op een virtueel adres mag je bij de KvK geen onderneming inschrijven. Ook geen NL-domeinnaam registreren. Je komt er misschien wel mee door geautomatiseerde formulieren heen, net zoals je valse adresgegevens op kunt geven, maar je loopt dan uitdrukkelijk het risico je bedrijfsnaam/inschrijving/domeinnaam verliezen.
Een virtueel adres is geen vestigingsadres

Een virtueel adres kan niet (meer) worden gebruikt als vestigingsadres voor het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Ook wanneer je staat ingeschreven bij een bedrijfsverzamelgebouw, maar in je huurcontract staat dat je minder dan 40 uur per week op kantoor verblijft, moet je het vestigingsadres wijzigen. Doe je dit niet, dan loop je het risico dat je onderneming word verwijderd uit het Handelsregister.
bron

[Reactie gewijzigd door Sando op 22 juli 2024 13:21]

Dan neem ik voor het gemak aan, dat je bedrijf ingeschreven staat op je prive adres?
Alleen de registrar die het domein heeft geregistreed (geen andere registrars) en SIDN mogen bij die gegevens komen. Een advocaat of politie komen er alleen bij als er zwaarwegende juridische redenen voor zijn, en die zijn er niet tenzij je iets echt fout doet.

Verder kun je altijd het eigenaarschap als bedrijf overnemen en via een prive contract een SLA definieren als je die privegegevens niet aan de registrar en SIDN toevertrouwt. Dit gaat een stapje voorbij aan de proxy regels en valt hier dus niet onder.
Kijk eens op njal.la. Zonder gedoe ben je dan nog steeds anoniem. Anders zijn er nog wel andere wegen (brievenbusfirma's) maar die worden vaak als dubieus bestempeld terwijl er wel legitieme redenen voor kunnen zijn; zoals anoniem willen blijven om jezelf te beschermen.
zoals ik het zo lees, mogen zijn de .nl vanaf oktober 2023 dus niet meer aanbieden..

//edit: ze bieden 'm nu al niet meer aan.. bron: https://njal.la/pricing/

[Reactie gewijzigd door Ynst2003 op 22 juli 2024 13:21]

Had vroeger ook m'n eigen naam in WHOIS staan, maar dat is wel echt lang geleden.

Er zijn niet heel veel mensen die het bij SIDN in kunnen zien.

WHOIS retourneert alleen nog de registrar en evt. de reseller. En dat is al wel even zo.
Je adres wordt niet getoond bij een whois, alleen je mailadres. Het is wel op te vragen, maar dat lijkt me in dit geval bedrijfsrisico.
Nope. Bij mij is mijn volledige naam, emailadres, en woonadres in de WHOIS data voor iedereen zichtbaar.
Dat is dan dus geen .nl domeinnaam.
Het is weldegelijk een .nl domeinnaam - want het eindigt op ".nl".
Dan heb je daar kennelijk ooit bewust voor gekozen. SIDN toont bij zakelijk geregistreerde domeinnamen standaard alleen een mailadres en bij particuliere registraties niets.
Ik denk dat TS erop doelt dat hij ~15 jaar in die sector werkt.

Anders inderdaad jong, maar ook niet legaal dus ik ga van dat eerste uit.
Anoniem: 58485 @Patriot20 juli 2023 14:35
xD

Ben intussen 40 jaar van leeftijd.
Blijft overigens bizar dan de .nl (of .com) toch wel het meest gebruikt en betrouwbaarst blijven bij mensen om me heen. Heb destijds geprobeerd om achternaam.email te gaan gebruiken voor privemail, maar stuite toch vaak op systemen die de extensie niet wilde accepteren (bijv DUO) en ook medewerkers aan de telefoon die niet snapte dat er geen .nl of .com achter komt (en daardoor typo's maakte waardoor mail niet binnenkwam).

Nu al een tijdje opzoek naar een goed alternatief, want mijn achternaam.nl/.com is al door iemand anders geregistreerd.. :'( en wil omwille van privacy niet mijn voornaam of voorletter onthullen in mijn extensie.

[Reactie gewijzigd door Vince_ op 22 juli 2024 13:21]

Nu al een tijdje opzoek naar een goed alternatief, want mijn achternaam.nl/.com is al door iemand anders geregistreerd.. :'( en wil omwille van privacy niet mijn voornaam of voorletter onthullen in mijn extensie.
Heb je ook gekeken naar .net en .org? Die worden vaak ook goed geaccepteerd.
Elke TLD (land code) wordt geaccepteerd. cTLD kan idd nog wel eens achter lopen.
Elke TLD (land code) wordt geaccepteerd. cTLD kan idd nog wel eens achter lopen.
Ook sociaal geaccepteerd. .com en .nl spreken mensen aan. .org en .net ook. .ca gaan mensen toch vraagtekens bij zetten, want je hebt niets met Canada.
Sociaal geaccepteerd heeft niets met de e-mail systemen van DUO te maken. Die kijken enkel of een (c)TLD echt bestaat.

En als mensen moeilijk doen om een TLD... dan bellen ze maar.
Zo wat zijn zeg, dat als je uit 013 belt naar 020, dat mensen het niet vertrouwen.
En als mensen moeilijk doen om een TLD... dan bellen ze maar.
Soms is dat 'moeilijk doen' terecht. Door dit soort zaken worden ook TLD's geblokkeerd (of andersom, op een allow list geplaatst).
Ik heb een .pw e-mail adres van Palau. Dit was de enige TLD waarvan mijn achternaam (een behoorlijk populaire) niet geregistreerd was. Nou las ik op Wikipedia dat deze in het verleden vaak voor spam werd gebruikt maar bij Spamhaus wordt hij inmiddels niet meer als problematisch gezien. Te vergelijken met het Poolse .pl ongeveer hetzelfde percentage aan spam en zelfs minder als bij .net. Ook heb ik nooit problemen gehad met mailservers en mensen kijken er niet raar van op (ik zeg altijd Pieter Willem als ik de extensie spel).
Jammer genoeg heb je daar wel gelijk in. "Slimme" (web)devs die denken emailvalidatie te kunnen doen maar niet verder komen dan v.naam@gmail.com zorgen constant voor dit soort stomme problemen.

Je zou maar een .广东 of een .شبكة hebben, dan zal je mailadres waarschijnlijk helemaal nergens in het Europa werken.
Een domain als لجهاز-القومى-لتنظيم-الإتصالات.مصر is sowieso een probleem voor ons westerlingen.
De TLD .مصر staat aan het begin.
Het grootste probleem zal SMTPUTF8 zijn om de local part te kunnen ondersteunen, want het TLD en de domeinnaam worden naar xn--* omgezet en dat blijft gewoon ASCII. Een alias in Latijns schrift voor de local part zou helpen voor servers die nog steeds geen SMTPUTF8 aan hebben staan.
Herken dit inderdaad ook. Ik bezit van mijn achternaam als domein zowel de .net als de .rocks extensies. Die eerste levert nooit problemen op, maar die tweede heeft constant problemen.

Mijn tante heeft trouwens nog steeds moeite met haar eigen e-mailadres onthouden (voornaam@achternaam.net), omdat ze maar niet snapt dat een achternaam een domeinnaam kan zijn.
Mijn opzet is elk bedrijf een uniek adres.
Als voorbeeld
tweakers@mijndomein.net
of coolblue@mijndomein.net

Dan kom je bij een ziekenhuis aan de balie. Werk je hier? Nee, maar je email adres is wel van ons (naamziekenhuis@mijndomein.net).
Nee het staat voor @ niet daarna. Huh hoe werkt dat dan? Waarom is dat dan?
Haha, ik herken dat enorm. Veel mensen lijken niet door te hebben dat je je eigen domein kan kopen.

Ik doe hetzelfde, alleen heeft Samsung om de één of andere achterlijke reden besloten dat je geen "Samsung" in je mailadres mag hebben als je een account aanmaakt. Mijn mailadres is bijna altijd bedrijf@domein.tld, behalve bij sasmung@domein.tld..
Die snap ik eigenlijk wel. Dikke kans dat er anders een of andere service miep denkt. Oh dat is een mailtje van de baas. Ff klikken en tada datalek.
Mijn tante heeft trouwens nog steeds moeite met haar eigen e-mailadres onthouden (voornaam@achternaam.net), omdat ze maar niet snapt dat een achternaam een domeinnaam kan zijn.
Misschien kan je dan voor haar dumbas.rocks registreren. :+
Ik zeg BSN nummer, die is in ieder geval uniek
Ik zeg BSN nummer, die is in ieder geval uniek
Mag je niet vanuit gaan (pagina 15), buiten dat je een BSN hiervoor niet mag gebruiken. ;)

Voor kleinschalige zaken (uiteraard enkel waarvoor expliciet in de wet staat dat je daarvoor BSN's mag verwerken), mag het als uniek gezien worden. Als je echt landelijk iets gaat doen, dan loop je tegen dit soort problemen aan. Je wilt niet 2000 uitzonderingen per jaar verwerken enkel omdat het de overheid niet lukt om op een moment in tijd aan iedereen een uniek nummer toe te kennen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:21]

En makkelijk te onthouden en telefonisch door te geven. |:(
En makkelijk te onthouden en telefonisch door te geven. |:(
Telefonisch doorgeven gaat prima met een controle, buiten dat je een BSN hiervoor niet mag gebruiken. ;)

Overigens is een eigen BSN onthouden net zo moeilijk als je ICQ-nummer onthouden. Stelt toch niets voor...?

Waarom onthoud ik al die nutteloze informatie?! 8)7

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:21]

Maar 9 cijfers, dus ja, dat is goed te doen. Voor de huidige generatie misschien een beetje oefenen, maar mensen kunnen dit makkelijk.

Ik kan me nog een tijd herinneren dat je telefoonnummers, icq nummers en je bsn uit je hoofd wist. Of je moest altijd een adresboek en pen meeslepen.
Het burgerservicenummernummer?
In mijn ervaring is het niet zo zeer acceptatie, maar dat men het gewoon niet snapt, zoals je ook zegt, dat ze dan denken er alsnog .nl of .com bij moet. En dat geldt denk ik wel voor elke bijzondere tld, zoals .city en zo. Kan ze vastleggen als synoniemen, maar ik zou het nooit gebruiken voor marketing doeleinden.

Net als van die reclames waar ze moeten uitleggen hoe het gespeld is, "kijk snel op eiphones4u.nl, met een korte ei en een 4", of iets dergelijks.

Wellicht dat je het over 10 jaar nog eens kan proberen (hou je domein dus voorlopig gewoon vast) als alternatieve tld's wellicht wat meer gemeengoed zijn.
steeds meer systemen kunnen met de alternatieve toplevel om gaan. zoiets heeft tijd nodig. Heel veel tijd. Zeker bij overheidssystemen. En soms worden ze expres geweigerd. Te veel spam en andere ellende in die hoek.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 13:21]

achternaam.eu al eens geprobeerd??
Ik liep pas geleden tegen een webshop aan die .eu niet wilde accepteren als email adres. Toen heb ik maar 'n <nickname>mail.nl geregistreerd voor al dat soort onzinnige restricties.
Zo'n webshop verdient het gewoon niet om aan je te verdienen. Gewoon links laten liggen en elders bestellen.
Wat een onzin is dat, zeg. Als ik zoiets tegenkom moet de aanbieding wel héél goed zijn eer ik niet een concurrende webshop opzoek, als je niet eens emailadressen kunt parsen, vertrouw ik je ook niet met mijn NAW-gegevens...
Ik had hetzelfde probleem met dat het domein bezet is. Als alternatief heb ik alle klinkers uit mijn achternaam weggehaald en dat geregistreerd met .eu. Tot nu toe geen issues mee gehad. Weinig mensen die de link maken met de naam en ik vermoed dat de rest denkt dat het een bedrijfsnaam afgekort is oid.
Interessante optie, maar stel mijn domeinnaam wordt dan tbov.nl en er komt op een dag een organisatie of misschien wel overheidsdienst aankloppen dat, dat hun afkorting is (zoals knvb.nl, rivm.nl of ns.nl). Kunnen ze je dan op basis daarvan onteigenen? of hebben ze dan gewoon pech?
Pech, want het is aannemelijk dat het een relatie heeft met jouw naam.
Ik mag hopen dat dit inderdaad geldt. Ik zou het in elk geval niet zomaar opgeven.
en @Vince_ zoals @ocwil ook zegt, ten eerste moet je dan een concurrent zijn. Je kan je bedrijf best vernoemen naar een stuk fruit (zoals een appel), maar niet als je computers verkoopt bijv. Zie ook de rechtszaken tussen Apple Music (Beatles uitgever) en Apple Computers. Apple Music klaagde Apple Computers aan, maar geen gelijk gekregen omdat op dat moment Apple Computers niet in de muziek zat. Die zaak werd heropend toen Apple met iTunes en iPods kwam.

Vroeger stond er ook een heel verhaal van een man met Nissan als achternaam en zijn gevecht tegen Nissan de automaker op nissan.com, maar daar staat nu andere meuk op ... Hoe dan ook, nog steeds niet in handen van Nissan auto's dus.

De man die ladydi.com registreerde toen dat relevant was heeft er een hoop geld voor kunnen vangen. Dat inspireerde anderen om bijv britneyspears.com te registreren, maar die kreeg wel een heel leger aan advocaten op zijn dak, je moet wel kunnen aantonen dat je recht hebt op zo'n naam als hij zo specifiek is.

In de meeste gevallen als een bedrijf echt geinteresseerd is in je naam kunnen ze met een flinke zak geld komen, maar zolang jij kan aantonen dat dit jouw merkrecht is, kunnen ze je niks verplichten.
Volgens mij kan dat alleen als je een directe concurrent zou zijn. (Zelfde soort product in de zelfde markt)
Hangt van merkenrecht af. Als je het domein alleen hebt geregistreerd en er niets mee doet dan wel, maar als het actief gebruikt wordt of je hebt merkenrecht erop dan niet. Dan wordt het een WIPO of EUIPO case.
Naast merkrecht is er ook zoiets als naamrecht.

Bijvoorbeeld: Cletus Hillbilly Ford heeft ford.com geregistreerd en gebruikt dat voor z'n email, dan heeft Ford Motor Company zwaar pech en houdt Cletus z'n domein.

Zou z'n neef Johny Clutch het geregistreerd hebben en er niks mee doen, dan heeft Ford Motor Company gerede kans om het domein over te mogen nemen in een rechtszaak.
Zelfs al heb je een trademark op je naam, is dat nog niet direct een reden om een domein over te kunnen nemen. Zolang je het actief gebruikt en binding hebt aan de naam (achternaam, voornaam, bedrijfsnaam, noem maar op) wordt het erg lastig voor iemand andere om je domeinnaam af te pakken.

Nissan heeft dat dertig jaar geleden ondervonden, maar de eigenaar van Nissan Computers is helaas aan corona overleden.
Als ik een euro zou krijgen voor elke website die niet netjes de RFC email standaarden hanteren dan zou ik zeker 100 euro rijker zijn.
Echt heel veel bedrijven zijn RFC-ignorant, erg vervelend. Net zoals het niet kunnen antwoorden op mails (no-reply), dat geeft mij juist de indruk dat je je (interne) klantprocessen niet op orde hebt.
no-reply is op zich niet per se een probleem, updates van een automatisch systeem met een link naar een webportal waar je je zaken kan regelen hoeven geen antwoordadres te hebben natuurlijk. Zolang er maar een manier is om iets met dat bericht te doen.

Het staat wel netjes als je wel kan antwoorden richting de klantenservice (al is het maar via een reply-to contact@bedrijf.eu) maar ik kan niet boos worden om no-replies op zich
Ook automatisch e-mails kun je voorzien van een Reply-To header. Die zou je kunnen laten verwijzen naar bijv. support@service.com.

Ook maak je het internet moeilijk te gebruiken voor "boomers" als je te pas en te onpas no-reply doet.
Eindigt je achternaam wellicht op een bestaande TLD? Heet je bijvoorbeeld "rijkgrijp", dan zou de domeinnaam rijkgri.jp iets kunnen zijn. Daar loop je in dit specifieke geval wel op leeg overigens, maar dat zou nog een way out kunnen zijn. Of een .eu achtervoegsel die ik gebruik om dezelfde reden, de NL en COM versie waren ook hier al vergeven en mijn achternaam eindigt niet op een bestaande TLD.
"ja dat is klaas at rijkgrijp met een punt tussen de i en j."
-zei u een punt tussen de i en de j en geen .nl ?
"ja en geen .nl erachter"
-wat een raar emailadres. weet u het zeker?
"ja"
-oh ik probeer op te slaan, maar het systeem zegt dat het emailadres niet klopt.
of
-wat vreemd, ik krijg de mail terug.

etc etc

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 juli 2024 13:21]

Als iemand "jaap apestaartje achternaam met puntje tussen de i en j" niet begrijpt, is er een volledig ander probleem. Daarnaast wil ik graag denken in mogelijkheden en oplossingen, niet in onmogelijkheden en problemen :)
Mooie levensspreuk. Je hebt alleen geen invloed over hoe anderen reageren aan de andere kant van de telefoonlijn of balie en ik constateer dat de niet it-er dit niet goed begrijpt en ontwikkelaars ook vaak achterlopen op dit front. In de praktijk werkt het helaas zo en niet zoals jij denkt "in mogelijkheden" :)

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 juli 2024 13:21]

En dat is dus exact het andere probleem. Als jij iemand aan een telefoon zet die mailadressen met grote regelmaat moet invoeren, is het buitengewoon handig als die het concept een beetje onder de knie heeft hoe een mailadres eruit ziet. En laten we wel wezen, dat is geen rocketscience. Hetzelfde als ik een timmerman inhuur dat ik de verwachting heb dat die weet hoe een hamer werkt. :)
haha ja exact, maar ik ben mij inmiddels wel bewust dat wat mijn standaard is van kennis opdoen niet voor velen geldt. ipv4, ipv6 (om maar even in technieken te blijven), wifi, bereik, bandbreedte, hoe je een pvc vloer legt of een tegelvloer, hoe je dakdelen goed afmonteert... genoeg bouwlui voorbij zien komen die op basis van ervaring wel denken te weten hoe het moet of kennissen en familie die het echt niet interesseert hoe of waarom iets werkt, als het maar werkt. Er daar zijn er velen meer van dan zoals jij en ik die de hoe vraag graag weten te beantwoorden voor onszelf :)

Dus nee... .nl blijft de nederlander het beste snappen en een website bezoeken doen we door niet het adresbalkje in te vullen maar in het invoerveld op de standaard pagina (9 vd 10 keer google) te typen.

En die timmerman van je, daarvan mag je zeker hopen dat ie weet hoe een hamer werkt, maar welke belasting op een houten balk kan dat weten ze 9 van de 10 keer ook niet uit te zoeken, doen ze op basis van ervaring.

En zo heb je dat tegenwoordig ook met de cloud techneuten. Zodra er een troubleshooting sessie moet worden gedaan omdat iets niet werkt, weten ze niet waar ze het moeten zoeken, maar schieten ze een Microsoft ticket is (om maar even bijv over Microsoft 365 te hebben).

Nee.... de hoe en waarom vraag is niet meer relevant tegenwoordig om te beantwoorden. Daar zijn de (uitstervende) experts voor ;)

En wat dan het grappige is hieraan... "vroeger was alles beter" zeggen we over 20/30 jaar (ik ben de 40 gepasseerd), gaan we geheel in de voetsporen van onze voorouders hetzelfde zeggen :D

Dus wat kunnen we nu maar beter doen??? Loslaten... :+

Dus zoals @FreezeXJ schrijft (FreezeXJ in 'SIDN: .nl-domeinen mogen vanaf oktober niet meer via proxy worden geregistreerd'
"stuur maar naar klaas.rijkgrijp@gmail.com mevrouw/meneer... komt het helemaal goed".

[Reactie gewijzigd door mgizmo op 22 juli 2024 13:21]

Voor dat soort gevallen moet je sowieso een klaas.rijkgrijp@gmail.com hebben, dat snapt inmiddels bijna iedereen. Stuur je het antwoord terug vanaf je eigen domein, en voila, met wat geluk denken ze dat het spam is gebruiken ze het goeie adres want ze klikken op 'reply'.
.eu kan je proberen. Of .me (Montenegro) maar wordt ook veel door bedrijven gebruikt.
Ik gebruik .eu omdat .nl, .info en .com al bezet waren.
Yup, same hier.. mensen snappen voornaam@achternaam.email niet.
Toch heb ik er technisch nooit problemen mee.
Heb onlangs voor mezelf achternaammail.nl geregistreerd. Misschien is dat wat?
"Bij een particuliere domeinnaamregistratie laten wij de genoemde registratiegegevens al sinds 2010 niet meer publiek zien"
Ik weet vrij zeker dat ik recenter dan 2010 mijn info heb kunnen optrommelen via sidn.nl zonder dat ik daar bewust een oké voor heb afgegeven.
Nu is dat niet meer zo maar ik heb dat domein de afgelopen jaren ook wel wat heen en weer gezet. Mijn huidige registrar zal wel default opt-out doen.

Mijn domein is letterlijk mijn naam want ik gebruik dat alleen maar voor mail dus zo heel interessant vind ik dat verder niet maar ik snap niet waarom SIDN überhaupt zo getrouwd is met het publiekelijk maken van die info.
Kan me wel wat use cases bedenken waarom je toch niet vindbaar wil zijn op deze manier.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 13:21]

Ik vind dit helemaal niets. Als je anoniem(er) een domein wilt registreren, dan moet dat gewoon mogelijk zijn. De WHOIS-gegevens zijn niet publiek, maar blijven wel degelijk semi-publiek; tig van (overheids)organisaties, instanties en advocatenkantoren hebben gewoon toegang tot de data. Het is dan toch wel fijner als ze daar meer moeite voor moeten doen. Bij proxies is het vaak zo dat je duidelijk moet kunnen aantonen waarom je die data wil of een bevel aanvragen bij de rechter. Dat is een heel stuk hogere drempel dan gewoon zomaar toegang krijgen en veel minder makkelijk te misbruiken.
Een organisatie krijgt niet zomaar bevoegdheden van SIDN om, onder voorwaarden, details over prive-personen in te kunnen zien. Dat lijkt gebaseerd op wettelijke bevoegdheid.

Jij kan misschien twijfelen aan die bevoegdheid, of hoe organisaties het inzetten, maar dat is voor SIDN waarschijnlijk geen redelijke grens. Tenzij je kan aantonen dat die inzet te vaak niet bij de bevoegdheid past, of de wetten aangepast krijgt, klinkt het dan niet redelijk om anders extra moeite te laten doen.
SIDN’s grens is arbitrair, die van een rechter meestal niet. Dus opvragen enkel via gerechtelijk bevel en/of desnoods als het echt niet anders kan via een officier van justitie (waar als er misbruik wordt gemaakt van de macht meteen een eventuele zaak compleet op losse schroeven staat) vind ik een veel fijner idee dan wat een willekeurige private organisatie vindt dat goed is. Daarom zijn die proxy bedrijven die een bevel eisen veel veiliger en eerlijker dan SIDN waar veel teveel mensen er met gemak toegang toe hebben; incl wat corrupte advocaatjes.
Het is geen willekeurige private organisatie die over de bevoegdheid beslist, dat komt vanuit de wetgeving. Waar je moeite mee lijkt te hebben is het onduidelijk zijn waar de grens ligt om bevoegdheid in te zetten. Ik ben het met je eens dat daar meer duidelijkheid in kan zijn wat per keer de onderbouwing is en redelijk is, maar ieder verzoek goedkeuren geeft meer criminelen gelegenheid langer door te gaan en meer slachtoffers te maken. In principe kan je bij sidn navraag doen wie wanneer je gegevens geraadpleegd hebben, wat een wettelijke grens is zodat je ze verantwoordelijk kunt houden.
Hoe zit dat eigenlijk met de `rwhois.domain-registry.nl` service? Daar kon je als registrar lange tijd nog wel gegevens van domeinnaamhouders inzien toen dat via de publieke WHOIS al niet meer mogelijk was.
Wel grappig dat ze op https://www.sidn.nl/nl-domeinnaam/opt-out-verzoeken zeggen dat een opt-out niet nodig is want:
"De adresgegevens in de Whois hoeven niet van jezelf te zijn. Dat kunnen ook de gegevens van je registrar zijn."
Vanuit de Enquête mail van de SIDN:

'In Brussel is onlangs een richtlijn aangenomen die strengere eisen stelt aan de controle op de bij een domeinnaam geregistreerde gegevens van domeinnaamhouder. Deze richtlijn wordt in Nederland waarschijnlijk eind 2024 vertaald in wetgeving.'

In de Enquête werd gevraagd welke manier van identificatie je als houder zou willen gebruiken. Denk hieraan bijvoorbeeld: DigiD, iDIN en of eHerkenning.

Dit zou dus betekenen dat je in de toekomst je moet identificeren tijdens of na de registratie van een domeinnaam. Iets wat bij .BE (en andere extenties) ook al gebeurt.

Na mijn idee zouden bij zakelijk registraties ook gewoon de KVK gegevens getoond moeten worden. Of nog beter een implementatie van de security.txt als deze beschikbaar is op het domein.
Dit wil dus zeggen dat dezelfde vlieger op gaat voor elke Europese ccTLD, iedere tld wiens waarvan het registry een kantoor in de EU heeft en iedere webhostingsbedrijf en domeinboer die een kantoor heeft in de EU.

Best ingrijpend eigenlijk. Controle is goed, maar ik vrees dat deze verplichting voor chilling effects zorgt.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 22 juli 2024 13:21]

Hoe zit het met domeinnamen die al wel geregistreerd zijn via een proxy?

Er zijn genoeg mensen met goede redenen om anoniem te blijven, denk bijvoorbeeld aan sekswerkers die een eigen website hebben. Zolang deze groep nog ernstig gemarginaliseerd, gestigmatiseerd en gecriminaliseerd worden zul je deze groep wel moeten beschermen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.