Nederland stelt 800.000 euro subsidie beschikbaar voor cybersecurityprojecten

Het demissionair kabinet maakt tot het eind van het jaar 800.000 euro subsidie vrij voor cybersecurity. Met de subsidie kunnen nieuwe samenwerkingsverbanden worden opgezet die voor maximaal 200.000 euro projecten kunnen bouwen om digitaal veiliger te worden.

Bedrijven en brancheorganisaties kunnen tussen 1 september en 16 oktober een plan indienen voor een project. De zogenoemde Subsidieregeling Cyberweerbaarheid is bedoeld voor bedrijven in niet-vitale sectoren om in samenwerkingsverband projecten op te zetten waarmee de digitale veiligheid van een sector kan worden verbeterd. Ook kan de subsidie worden gebruikt om bestaande projecten actief te blijven houden. Een voorbeeld van zo'n project is Synthesis, een project waarbij onder andere bibliotheken samenwerken om een voorlichtingspakket voor kleine bedrijven te ontwikkelen.

De subsidieregeling bestaat al sinds 2018 en werd tot nu toe jaarlijks herzien. Er zijn sindsdien 31 samenwerkingsprojecten opgezet. Ook nu wordt de subsidie doorgezet, hoewel het Nederlandse kabinet inmiddels demissionair regeert. Er is in totaal 800.000 euro subsidie beschikbaar. Per project wordt maximaal 200.000 euro uitgekeerd. De regeling wordt beheerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

20-07-2023 • 14:27

37

Reacties (37)

37
33
10
0
0
14
Wijzig sortering
Lekker weer.. Vergelijk dat met bijv. nieuws: Nederlandse overheid opent subsidiepot voor elektrische personenauto'... waar 67 miljoen beschikbaar werd gesteld 8)7

Laat toch wel weer echt heel goed zien dat cybersecurity voor de Nederlandse overheid geen prioriteit is, en rijke mensen korting geven op hun splinternieuwe EV wel :+
Die SEPP-regeling is ook voor minder spiksplinternieuwe auto's ;-). Wij hebben er een gebruikte EV mee gekocht. Waarbij, als ik de prijshistorie van populaire EV's zo bekeek, het subsidiebedrag grotendeels in de zakken van handelaren dan wel de verkopende (lease-)partij is verdwenen (net als bij warmtepompen e.d. trouwens, waarbij elke verhoging van het subsidiebedrag meteen tot navenante prijsverhogingen vanuit de importeurs leidde).

Dit bedrag voor de particulier is wel een absoluut schijntje vergeleken met wat ik als zakelijke EV-rijder de afgelopen jaren heb opgestreken.

Ontopic: Ook deze regeling, weliswaar voor een vrij verwaarloosbaar bedrag tov de kosten van een gemiddeld IT-project, zal waarschijnlijk vrij snel bij de bekende clubjes in de reeds goed gevulde bevrinde zakken verdwijnen, als ik zo kijk welke eerdere projecten hieruit kwamen. De maatschappelijke ROI vind ik op zn minst nogal twijfelachtig te noemen. Wat levert dit nou op voor de burger?
Inmiddels zijn alle in 2022 ingediende voorstellen beoordeeld. Uit deze beoordeling kwamen 6 projecten als beste naar voren:

Cyber Chain Resilience Consortium (CCRC): zet zich in voor de cyberweerbaarheid van alle partijen binnen een leveranciersketen.
Synthesis: houdt zich bezig met een pakket voor bibliotheken.
CYRA: werkt aan een brede cyberweerbaarheidscoalitie om zo een landelijke beweging in gang te zetten.
Hoc-Hoornse Ondernemers: verbetert de cyberweerbaarheid van het midden- en kleinbedrijf in West-Friesland.
Techniek Nederland: wil de cyberweerbaarheid van installateurs in de operationele techniek helpen verbeteren.
CyberAnt: richt zich op kwetsbaarheden bij webwinkels.

[Reactie gewijzigd door RonJ op 24 juli 2024 01:25]

Je vergelijkt 2 totaal onvergelijkbare zaken.
Nee hoor, ik vergelijk twee doelen voor ons belastinggeld, dat is gewoon een prima vergelijking. Ook de overheid moet budgetteren en daarvoor prioriteiten stellen.
Dan kan je het net zo goed gaan vergelijken met de zorgkosten of alle andere kosten. Blijkbaar vinden we een extra snelweg dan dus belangrijker dan cyber security volgens jouw beredenering? Het zijn totaal verschillende doelen van geld, welke ook ieder andere bedragen kosten, en is daardoor totaal niet vergelijkbaar. Je gaat toch ook niet het salaris van een vakkenvuller vergelijken met dat van een hersenchirurg?

Los hiervan is 800K natuurlijk wel een schrijntje voor cyber security. Maar het is beter dan 0 euro, want als de geldkraan eenmaal op een klein kiertje staat is het makkelijker deze iets verder open te krijgen dan wanneer je vanaf niks moet beginnen.

[Reactie gewijzigd door Hatsjoe op 24 juli 2024 01:25]

De vraag is of het ook echt helpt. Anders zijn er een aantal bedrijven die de subsidie hebben opgestreken en kost het iedereen gewoon geld. Tenminste de mensen die belasting betalen...
Laten we het dan vergelijken met de lage pakkans van cybercriminelen, daar is meer een oorzakelijk verband mee.
Vanuit simplistisch perspectief heb je gelijk. Vanuit het grote plaatje praat je natuurlijk over de energie transitie vs. de (digitale) veiligheid van Nederlandse.

Ben zelf minder bekend met de overheid (zoals ministeries) maar wel bekend met de semi overheid (welke eigendom zijn vd ministeries). Daar is de afgelopen jaren steeds meer support voor security gerelateerde projecten.

En dan praat je over een veelvoud van dit bedrag (soms wel per project). Ergens krijgt het dus zeker veel prioriteit mja t zijn geen sexy initiatieven ala EV subsidies

[Reactie gewijzigd door Mellow Jack op 24 juli 2024 01:25]

volgens mij loopt het niet hard meer in die EV wereld, denk dat de mensen die EV willen rijden het al doen en de rest lekker bij benzine/diesel blijft.
Ik ken er zelfs maar genoeg die weer terug zijn gegaan of gaan naar benzine na 4 jaar EV..

Dat optrekken is heel leuk, maar dat laden is verschrikkelijk als je geen eigen oprit/laadpaal hebt.
EVs zijn onbetaalbaar voor de hoi-poloi, net als deze projectjes, ons belastingsgeld wordt aanbesteed bij de rijke mensen en bedrijven die in principe cybersecurity in hun producten moeten steken alvorens de regering de software zou mogen aankopen, en ze krijgen nu een extra bonus voor historisch slecht werk te doen. Hoeveel van die miljoenen (wie denkt warempel dat het bij 800k blijft steken, lol) gaat naar Deloitte, Ernst&Young, KPMG etc?

[Reactie gewijzigd door Guru Evi op 24 juli 2024 01:25]

Exactly! 800 duizend is erger dan een douceurtje, minder dan een druppel op een gloeiende plaat, een gore belediging voor iedereen in IT: alleen al de administratie eromheen kost meer dan 800 duizend. Bij een gemiddelde bank wordt al meer dan een miljoen besteed per onderwerp. Maar nee het immens belangrijke Nederland stelt 'maar liefst' 800 duizend beschikbaar ....
800K stelt niet zoveel voor geloof ik?

[Reactie gewijzigd door Weicool op 24 juli 2024 01:25]

Precies dat, paar opensource projecten prima mee geholpen - maar op grote schaal stelt het natuurlijk geen 💩 voor
Stelt ook niks voor, vaak gaat het ook nog naar projecten die falen.
daar kunnen ze 4 consultant een jaar van betalen.
Geef 4 consultants 8 weken werk en je bent 160k verder. In die tijd heb je met een beetje geluk 1 project afgerond, maar waarschijnlijker is dat er dan net een projectplan is geschreven...

800k stelt inderdaad niet zo veel voor zodra je het over bedrijven (en al helemaal samenwerkende bedrijven) hebt.

[Reactie gewijzigd door Paul op 24 juli 2024 01:25]

Wie zegt dat er extern moet worden ingehuurd tegen de consultancytarieven?
Een inhouse project is vele malen goedkoper, en ook daar zijn vaak experts te vinden.
Sterker nog: die zijn vaak veel dynamischer en efficienter (nabij 100%) inzetbaar.
Omdat de meeste bedrijven die expertise helemaal niet intern hebben. Daarom loopt men ook zo achter en komt/is er subsidie op.
4 consultants 8 weken = 40k?
Als ik even snel reken 4 (personen) x 8 (uren) x 5 (werkdagen) x 8 (weken) x 130 (uurtarief) = 166k. 800k is peanuts. Ik snap ook niet waarom Weicool een -1 krijgt
Je hebt gelijk, ik rekende met €1000 per consultant per dag maar vergat maal 4 te doen; 40k is per consultant. Ik heb het aangepast.
Denk dat het meer in de richting gaat van een hoog leraar wat met hulp van stagairs een plan gaat schrijven hoe we de security awareness binnen sector x kunnen verhogen.

In dat soort verbanden kan je redelijk ver komen met 200k
je hebt het over 160k - laten we er 200 van maken voor een project plan, dat bedrijven vervolgens zelf (op eigen kosten) kunnen uitwerken.

dat is toch niet zo'n gek idee. 4 van dit soort plannen (4 sectoren per jaar), is aanzienlijk beter dan 0 sectoren per jaar. als je vindt dat de overheid alles moet voorkauwen en betalen dan heb je 100% gelijk, en is dit simpelweg nog geen druppel op de welbekende hete plaat. maar als je ervan uitgaat dat je net genoeg moet doen om bepaalde problemen aan de kaak te stellen, aanbevelingen moet doen en een simpel (voor jan lul en zijn maten begrijpbaar), rekensommetje moet laten zien waaruit blijkt dat deze maatregelen doorgaans een positief effect zullen hebben dan is het aan bedrijven zelf om daar iets mee te gaan doen, gebeurt dat niet, dan kun je altijd nog meer geld erin pompen en er wetgeving op loslaten.
is dat niet wat weinig zeker gezien per project 200k kan worden uitgekeerd ben je dus na 4 projecten de pot aan het leeg maken,

en in de ICT is een project draaien van 50K geen uitzondering maar eerder regel.
Dit is geen ICT project, maar gaat om samenwerkingsverbanden. Die mailen wat rond en hebben webinars, meer qua ICT raakt het niet.
Welke van de paar grote ict leveranciers zullen de subsidie opslokken voor de projecten die al in de koker zaten.
Als werknemer die 40 % inkomstenbelasting MOET afdragen zou ik hier niet mee akkoord gaan. Terwijl ze wel heel veel subsidie beschikbaar stellen voor vermogenden die prima zelf een Tesla kunnen financieren. Heel fout beleid.

Ik vind cyber security heel belangrijk als het om patiënten gegevens gaat bijvoorbeeld.
Waarom zou ik, een werknemer die inkomstenbelasting betaal, hier niet mee akkoord gaan?
Mijn punt is dat heel veel belastinggeld van mensen verkeerd wordt uitgegeven aan private zaken en vermogenden. Letterlijk belastinggeld uitdelen aan de rijken. Terwijl belastinggeld bedoeld is voor publieke belangen voor de mensen.

[Reactie gewijzigd door BlueBird022 op 24 juli 2024 01:25]

800.000 euries?!?
Neem aan dat dit naast allerlei andere plannen, beleid, etc is.

Toch? 🥺
Lijkt me een prima bedrag als donatie voor unbound en pihole/adguard home
Acht ton met een maximum van twee ton per project, dat is geneuzel in de marge. Ik ben eindverantwoordelijk voor de IT in een grote groep dierenklinieken, het verbeteren van onze cybersecurity in onze vestigingen door uitrol van nieuwe infrastructuur en hardware (routing, switching, firewalls, desktops en laptops) kostte zo'n 2,7 miljoen. Met twee ton dek ik 2 fte af inclusief werkgeverslasten, of 15-20 nieuwe vestigingen. Druppel op een gloeiende plaat..
Nounou, wat een bedrag. Daar kun je 4 mensen een jaar lang van inhuren en dan is het op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.