Amerikaanse directeur TikTok waarschuwt gebruikers voor mogelijk verbod

De directeur van de Amerikaanse divisie van TikTok heeft gebruikers in een video op het platform gewaarschuwd voor een mogelijk verbod van de app in het land. Directeur Shou Zi getuigt donderdag in het Amerikaanse Congres over de privacy en beveiliging van de app.

TikTok-directeur verbod
Zi roept gebruikers in de video op om politici te laten weten wat ze leuk vinden aan het platform en informeert de gebruikers die het nog niet wisten dat veel Amerikaanse politici denken aan een verbod op de app. De regering van president Joe Biden heeft moederbedrijf ByteDance laten weten dat zo'n verbod eraan komt, tenzij het de Amerikaanse divisie van TikTok verkoopt.

India verbood de app al enkele jaren geleden en ook in Europa gaan stemmen op om dat te doen. De Europese Commissie en veel landen, waaronder Nederland, hebben TikTok verboden op werktelefoons van ambtenaren. TikTok is van het Chinese ByteDance en onder Chinese wetten kan de overheid toegang krijgen tot alle gebruikersdata wereldwijd.

Om die zorgen weg te nemen, heeft TikTok in de VS en Europa plannen onthuld om alle gebruikersdata op lokale servers op te slaan en de code te laten inspecteren door een derde bedrijf. In de VS is dat Oracle. Hoe die opzet in Europa eruit zal zien, is onbekend. Zi zegt verder in de video dat de Amerikaanse divisie 7000 medewerkers heeft. Hoeveel medewerkers TikTok in Europa heeft, is niet bekend.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

22-03-2023 • 08:28

114 Linkedin

Reacties (114)

114
110
48
2
0
38
Wijzig sortering
Om die zorgen weg te nemen, heeft TikTok in de VS en Europa plannen onthuld om alle gebruikersdata op lokale servers op te slaan en de code te laten inspecteren door een derde bedrijf.
Dit zegt niets zolang het beheer deels in Chinese handen is. De enige 'totale oplossing' is ontkoppeling van organisatie en mensen. Daar stuurt de VS dan ook op:
De regering van president Joe Biden heeft moederbedrijf ByteDance laten weten dat zo'n verbod eraan komt, tenzij het de Amerikaanse divisie van TikTok verkoopt.
Er zullen veel reacties onder dit bericht zijn met kritiek op Amerikanen, waarbij men vergeet dat alle landen anders kijken naar de zaken van andere landen t.o.v. de zaken van zichzelf. Er wordt hier en daar al geschermd met dat Amerika bezig is met monopolies beschermen, dat Amerika ook alle gegevens mag wegzuigen bij alle eigen bedrijven d.m.v. de Patriot Act, etc. Dat klopt en is logisch, en je ziet hetzelfde gebeuren in China voor de eigen markt. Westerse landen hebben simpelweg meer tijd nodig om te beseffen dat een partij tolereren die zelf niets tolereert contraproductief is voor tolerantie in het algemeen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 maart 2023 07:13]

En dat moet dus snel veranderen, alleen gebeurt er nog steeds niks. Vind het ook kwalijk dat we best veel know how hebben, maar er Europees of zelfs landelijk niet genoeg mee doen. Alternatief voor Windows of Mac osx? (Europese Linux distro misschien?), minder afhankelijk worden van diensten uit de usa, Europees smartphone OS ala Jolla OS of sailfish?

Er is in mijn optiek teveel usa based tech Software, niet dat ik het erg vind dat het er is. Maar er je zou toch als Europa zijnde toch zelf alternatieve kunnen verzinnen? Of hetzelfde gaan doen als de USA, prima dat jullie hier komen maar stoot je divisie maar af en maak het Europees. Of echt met dus alternatieve komen, China kan dat met bijvoorbeeld wechat, Baidu, Rusland heeft dat met Yandex wat een erg groot platform is met verschillende diensten. Frankrijk heeft bijvoorbeeld qwant als Europese search engine, bouw dit uit of investeer er in.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 22 maart 2023 09:09]

Is ook een cultuurverschil. In de VS zijn ze wat vooruitstrevender dan hier, daar kan gewoon een stuk meer. Het investeringsklimaat is ook beter, minder regeltjes, minder belasting. Daarom heb je daar veel meer startups waar miljarden in gepompt wordt en als het niks wordt pech, op naar de volgende. Ze zijn daar een stuk ruimdenkender, Europa is een stuk conservatiever en meer nanny state. Bijv zoiets als Las Vegas zal je hier nooit zien.
Ik zie dat eigenlijk als een positieve zaak. Dat gecowboy met weinig belastingen en veel winsten, dat levert voor de algemene bevolking weinig op.
Ligt eraan, alles heeft zo z'n voor en z'n nadelen. Je ziet dat er dan bijv weer een bank omvalt daar, dat is dan weer het gevolg van het gecowboy daar.
SVB? Wat ik daarvan heb meegekregen is dat ze alles in staatsobligaties hadden zitten...
Ja en nee, het probleem was dat ze geld hadden zitten in staatsobligaties die waren aangekocht toen de rente lager was.

Nu is het probleem met hogere rentes dat start-ups, het overgrote deel van de klanten van SVB, dan ook minder makkelijk geld kunnen lenen. Hierdoor moesten ze hun reserves aanspreken die bij SVB zaten, maar door fractional banking hebben ze niet zoveel cash voorhande. Waardoor ze de obligaties die door de nu hogere rentes minder waard waren geworden moest verkopen tegen een verlies.

Waardoor er een bank run onstond door dat mensen panisch werden wat een vicieuze cirkel is doordat ze meer moesten gaan lenen.

Het gecowboy in dit verhaal is dat de regionale banken in de VS gelobbyd hadden om minder reguleringen te hebben (onder meer door de directeur van SVB zelf). Waardoor ze in een noodgeval zoals dit om konden vallen. Als je geinteresseerd bent in een diepere analyse kijk dan op YouTube naar iemand zoals Coffeezilla.
Banken vallen hier ook om. Ik denk dat @Mavamaarten vooral bedoelt dat die lossere regels en lagere belasting alleen de rijke laag van de bevolking bevoordelen en nooit maar dan ook nooit een voordeel zijn voor Jan met de pet. De ongelijkheid in inkomen is in de VS veel groter en de lobby richting politiek ook.

Ik hoef er niet te wonen in ieder geval, ondanks dat ik met mijn opleiding en werkervaring waarschijnlijk financieel beter af ben. De manier waarop werkgevers daar met hun personeel om mogen gaan is ronduit schandalig. Mensen ontslaan omdat ze lid worden van een vakbond? Een quotum op hoe lang je op het toilet mag zitten, ongeacht of je zwanger bent o.i.d.... Hier zal je dat niet snel zien en als het toch gebeurt, heeft zo'n werkgever best een probleem.

Dus ja, dat sociale heeft een kostenplaatje, maar door het in de VS te framen als communisme of socialisme, heeft het een negatieve bijsmaak gekregen en stemmen zelfs mensen die er geen enkel voordeel bij hebben, toch republikeins en rechts.
En de DSB bank in Nederland dan?

Geen enkele bank kan tegen een al dan niet terechte bankrun.
Ja de DSB bank dan noem je er ook eentje. Die had gewoon tal van slechte investeringen. Die gaven tophypotheken aan mensen waarvan ze al wisten dat die het nooit konden betalen. Verder allemaal geld naar prestigeprojectjes van Dirk Scheringa zelf zoals z'n museum en AZ.

Dat die ooit een bankvergunning hebben gekregen is echt ongelooflijk.

Maar je hebt wel een punt hoor, als je met een cameraploeg voor TV gaat pinnen bij ING en zegt dat ze niet solvabel zijn heb je 5 minuten later een hele rij en twee uur later een bankencrisis.
En de DSB bank in Nederland dan?

..
Eén zwaluw maakt nog geen zomer
Onderwijl bouwen alle landen aan ML achtige oplossingen onder de noemer AI, oplossingen waar wij in de EU ook veel aan hebben maar nu voor hoge kosten moeten importeren vanuit landen die veel meer data verzamelen dan dat ze terug geven.
Bijv zoiets als Las Vegas zal je hier nooit zien.
Zoals Monaco bijvoorbeeld? :) Net zo goed een vluchthaven voor zwart geld waar alles mogelijk is als je betaalt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 maart 2023 16:29]

Manjaro is Europees.

1 van de oudste Distro's, SUSE, is Duits.

Er zijn nog wel een paar distro's in Europa gebaseerd. Endeavour, Mint, Alpine, Kali.
Manjaro is Europees.

1 van de oudste Distro's, SUSE, is Duits.

Er zijn nog wel een paar distro's in Europa gebaseerd. Endeavour, Mint, Alpine, Kali.
Ja oke, maar ik bedoel een stabiele os zoals een debian bijvoorbeeld, manjaro is leuk maar te cutting edge om stabiel te laten draaien. En toch wordt daar Europees (https://www.zdnet.com/art...oft-to-open-source-again/) gezien te weinig mee gedaan, waarmee het systeem breed geen alternatief is voor windows.

Opensuse is mooi, maar geen eigen alternatief. Iets wat Duitsland volgens mij wel deed in 2005 met liMix.
Opensuse is mooi, maar geen eigen alternatief. Iets wat Duitsland volgens mij wel deed in 2005 met liMix.
Het openSUSE Project wordt voornamelijk gesponsord vanuit SUSE (Duitsland), B-1 Systems (Duitsland), Tuxedo Computers (Duitsland) en Arm (Verenigd Koninkrijk). Buiten dat het volledig open source is en daarom niet boeit waar het ontwikkeld wordt zolang je het zelf maar voor jezelf onderhoudt, lijkt dit mij allemaal redelijk dicht bij huis liggen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 maart 2023 14:03]

Idd.
Patriot act
Een van de belangrijkste bepalingen van de Patriot Act is sectie 702. Die geeft de Amerikaanse inlichtingendiensten toestemming geeft om informatie te verzamelen over buitenlanders buiten de Verenigde Staten, zonder dat er een gerechtelijk bevel nodig is. Dit betekent dat de Amerikaanse overheid gegevens kan verzamelen zoals e-mails, telefoongesprekken en andere communicatie, zonder dat ze daarvoor toestemming hoeven te vragen aan een rechtbank.

De wet is in Principe alleen van toepassing binnen het grondgebied van de Verenigde Staten. Echter, omdat veel internet- en telecommunicatiebedrijven wereldwijd actief zijn, kunnen de bepalingen van de Patriot Act wel degelijk van invloed zijn op buitenlandse burgers en bedrijven.

Dit komt omdat de Patriot Act Amerikaanse inlichtingendiensten (NSA), toestemming geeft om toegang te krijgen tot de communicatie van buitenlanders als die communicatie via Amerikaanse servers of netwerken loopt.

In 2018 is sectie 702 wel wat aangescherpt. Nu kunnen Amerikaanse inlichtingendiensten alleen gerichte zoekopdrachten uitvoeren naar de communicatie van buitenlanders, en niet naar de communicatie van Amerikaanse personen, zonder een specifieke gerechtelijke bevelschrift.

Europa heeft ondertussen al welk gereageerd met een uitgebreide GDPR wetgeving. Dat wil concreet zeggen dat Amerikaanse services op Europese servers moeten draaien.

In principe kan Tik-Tok wel op een Europese Server draaien. De vraag is wel je ook kan voorkomen dat data (IP, locatie, uw contactpersonen, mobiel Nr, Wifi, naam, voornaam) bij de Chinese overheid belanden.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 22 maart 2023 14:29]

was het niet zo dat de USA zelfs bondgenoot Merkel bespioneerde. Want ze kwam uit de DDR en kon dus best een commie zijn }> .
Hopelijk is dit de start van het terugdringen van de invloed van sociale media in de maatschappij. Dus niet alleen TikTok, maar ook Facebook, Twitter, etc.
Lijkt me sterk. Dit is een veiligheidskwestie. Voor Facebook, Twitter, ect heerst die kwestie niet.
Niet? De Amerikanen hebben vergelijkbare wetgeving. En echt met de privacy hebben ze ook weinig.
Dat lijkt me minder intrusief dan de directe toegang van een dictatuur die absolute macht heeft. Ik ken de details van de Amerikaans wetgeving niet maar het lijkt me wel aannemelijk dat als Amerikaanse publieke diensten beslag leggen op persoonlijke data dat daar een juridisch mandaat voor is afgegeven voor een strafrechtelijk/civiel onderzoek oid. Dan kan je nog in je recht staan. Bij een dictatuur heb je zo'n verantwoordelijkheid überhaupt niet.
Zoek maar even op Patriot Act. ;)
The Patriot act is herzien en hervormd in 2015 nadat publiekelijk bekend werd dat die wet misbruikt werd. Ik snap best dat je achtzaam bent bent tegenover de Amerikaanse overheid maar dat ligt niet parallel tov hoe in een dictatuur publieke zaken verlopen. Daar loop je gevaar als je dit alleen al aan de kaak zou stellen.

"And yet even as these data are gathered, America’s politicians are fretfully discussing how much of the pile government snoops can look at, and under what circumstances. Two years after Edward Snowden, a contractor for the NSA, revealed the extent of it, the technical capacity of America’s surveillance state has never been more dramatic. Its legal capacity, however, is becoming markedly more restricted. In Congress and in the courts, the right of the government to collect the data of Americans is being challenged. Politically, the consensus that this level of surveillance (at least of American citizens) is necessary appears to be breaking down."
https://www.economist.com...even,be%20breaking%20down.

[Reactie gewijzigd door Skynet420 op 22 maart 2023 09:08]

Zoek op sociale kreditsystem. ;)
Ik denk niet dat jij in zo'n systeem wilt wonen.
Facebook is geen buitenlandse veiligheidskwestie (voor de VS, voor de rest van de wereld zeker wel), maar ik zou wel zeggen dat het een binnenlandse veiligheidskwestie is met al hun privacy schendingen. Misschien niet zo erg als TikTok, maar dat neemt dat van Facebook niet weg
TikTok is het zorgenkindje in de VS doordat het eigendom ligt in en beheerd wordt vanuit China, niet dat het social media betreft. Waarom zou de VS de eigen ruiten ingooien?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 maart 2023 08:37]

Ik vind het altijd wel bijzonder om zo'n opmerking te lezen, op een social media website zoals Tweakers...
Want het reageren, de interactie, het forum.. is toch echt social media.
Dezelfde issue zoals Huawei, dus verbod voor Facebook, IG ect .... zal nooit gebeuren. Ze willen alleen maar molopolie voor eigen producten.
Anders vergeet je gemakshalve even te vermelden dat China juist westerse techbedrijven al sinds jaar en dag probeert te weren. Maar het verhaal in dít artikel is natuurlijk fout.

[Reactie gewijzigd door NullZer0 op 22 maart 2023 09:00]

Volgens mij vergeet jij zeker de isssue van Edward Snowden!!! Zelfs de Duits bondskanseliers wordt afgeluisterd ....
En jij vergeet weer de sociale kreditsystem...
Niemand heeft het hier over het social credit system in China hier. Waarom haal je dat hier aan?
Dus heel overheid systeem wordt afgeluisterd is wel minder erg dan sociale kreditsystem? OK, dan heb ik hier geen woord over meer
Wie zegt dat het nog gebeurt.
Daarbij ja het is minder erg ja?
Kijk maar het raportage van Snowden even goed na
Dit heeft niks met monopolie te maken.
Maar Facebook en Instagram geven simpelweg geen veiligheidsprobleem voor Amerika omdat het Amerikaanse bedrijven zijn.
China is het nieuwe Rusland voor de VS. Dus alles uit China moet als slecht gebrand worden. Nu de dollar steeds meer in gevaar is als wereld handeldsmunt is dit de strategie om hun hegemonie in stand te houden. De geschieden laat dit keer op keer zien dat als een handelsmunt onder vuur ligt er meestal een tijd met veel conflicten aan vooraf gaat. Dat is geen conspiricy, maar repeterend patroon. Beter bekend als Triffin's Dilemma

[Reactie gewijzigd door gepebril op 22 maart 2023 09:05]

De dollar in gevaar? Dat roepen ze al 100 jaar....
De belangrijke punten zijn dat China stap voor stap de rol van USA overneemt, daarom willen ze het voorkomen. Wat de santie tegenwordig is zelfde incident als jaren 80 wat USA deed tegen Japan.

Ook wat ze toen hadden gedaan tegen Euro, tegen Europa.

[Reactie gewijzigd door KenneK op 22 maart 2023 10:13]

Dit is onderdeel van het terugdringen van de invloed van China denk ik. Huawei was dan denk ik de start.
Klopt, bekend als Triffin's Dilemma
Hopelijk is dit de start van het terugdringen van de invloed van sociale media in de maatschappij. Dus niet alleen TikTok, maar ook Facebook, Twitter, etc.
Ja dat hoop ik ook... domino-effect :)
maar dat gaat wel nog langer duren :')

[Reactie gewijzigd door Dark Angel 58 op 22 maart 2023 09:36]

dream on... die aap gaat nooit weer in de mouw, maar verandert langzaam in de metaverse.

En sowieso, media is als een waterbed, als je ergens drukt, komt het direct ergens anders weer omhoog. Zolang er geld mee te verdienen is zal het alleen maar erger worden.

Heeft iemand ooit al uitgezocht hoeveel geld sociale media aan (gedrags) psychologen etc uitgeven om ons gedrag nog meer te sturen?

(Ps bovendien gaat het artikel over het veiligheidsrisico niet over de algemene invloed op mensen)
Helemaal eens, iedereen zit maar constant op dat ......ding. Een normaal gesprek kunnen ze al niet meer volgen want me telefoon.....
De populariteit van sociale media geeft aan dat deze invloed eerder zal groeien.
TikTok is van het Chinese ByteDance en onder Chinese wetten kan de overheid toegang krijgen tot alle gebruikersdata wereldwijd.
Dankzij de Patriot Act geldt dit ook voor ALLE Amerikaanse bedrijven. Dus zo heel “vreemd” is dit niet.
De Patriot Act is niet meer. In 2015 is de Sunset Act van kracht geworden (een afscheidskado van Obama) waarmee de Patriot Act een einddatum kreeg. Er had vóór 2019 gestemd moeten worden voor verlenging van de Patriot Act (een voorwaarde uit de Sunset Act), maar daar werd men het niet over eens (onder Trump). Sinds 2020 is het mandaat dat die wetgeving gaf, daarom verlopen.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 22 maart 2023 09:58]

Er is geen Sunset Act. Er was een sunset provision in de Patriot Act. Simpel gesteld is de opvolger van de Patriot Act de USA Freedom Act. De Patriot Act zelf is niet meer in effect, maar een groot deel van de provisions zijn nog wel actief als deel van onder andere de USA Freedom Act.
Jij geef je huissleutel toch ook liever aan je buurman ipv iemand die niet bevriend van je is?
Ik geef liever de sleutel aan de inbreker die eerlijk is en 2 potjes steelt, dan aan die vriend die als ik niet oplet mijn hele huis leeg haalt.
Ligt nogal aan de buurman!
Deze zag ik natuurlijk al aankomen, jammer dat ik dan hier alsnog op in moet gaan. ik had natuurlijk moeten benoemen dat je die sleutel liever geeft aan die buurman waar je een goede relatie mee hebt.
Zal ik mijn bovenstaande comment nog aanpassen?
Stel je hebt links en rechts buren die je beide totaal niet vertrouwt zal ik jou dan vertellen aan welke buur je je sleutel moet geven?

[Reactie gewijzigd door Deltos op 22 maart 2023 16:27]

Heb hem nog eens nagelezen, maar vind hem nog steeds wel passen.
Wat stoort je eraan?
sleutel= data
buurman= VS
niet bevriend= China
Wat ik vooral eng vind is dat nu alleen het privacy aspect ter sprake komt over het verbod of niet. Maar ondertussen mag TikTok in eigen land ook niet, want ze weten in China heel goed hoe dom het mensen maakt en hoe schadelijk het is voor de maatschappij en jeugd.
Jongeren zijn meer bezig met de dag om likes en volgers en comments te scoren dan nog te dromen over wat zij later willen gaan worden en doen om hun fame te behalen met een écht iets. Ondertussen gaan in China alle kinderen keihard naar school en wordt daar de volgende generatie opgeleid om echt voorop te lopen op de rest van de wereld. En wij worden hier met de dag dommer en zien we alleen nog maar dansende E-girls in onze fantasie rondvliegen.

Deze digitale dopamine moet gewoon helemaal aan banden gelegd worden, of het nou uit China of Amerika komt. Privacy is helemaal niet het grootste probleem van deze Apps!
TikTok is niet in eigen land omdat ze een eigen versie daarvan hebben, enuh, uit eigen kennissenkring kan ik je vertellen dat TikTok gewoon beschikbaar is in China.

Als iemand zijn/haar/het voldoening krijgt uit kijken van filmpjes dan moet die dat zelf weten, andere krijgen voldoening uit naar de sportschool gaan, zich lamzuipen of de hele avond boeken lezen. Het is ook niet mijn ding, maar tijden veranderen nu eenmaal. Een verbod gaat mij echt te ver, we leven in een vrije samenleving en dan moet die onzin als TikTok gewoon kunnen, ga je dat verbieden dan is er gewoonweg al geen sprake meer van een vrije samenleving en dan ben je dus net zo'n grote hypocriet als waar velen China van beschuldigen.
Dat is dus juist het probleem. De vergelijkingen die jij trekt zijn niet de vergelijkingen die ik maak.

Een ander haalt zijn voldoening uit 6 keer per dag crack roken, oh nee wacht daar waren we het wel over eens dat crack misschien toch maar verboden moet zijn?
Deze Apps zijn een kei en keiharde verslaving en ze zijn daar ook helemaal opgebouwd. Ik kan je garanderen dat de chinese versie van TikTok heel anders in elkaar zit dan de versie die wij hier krijgen. Deze Apps doen maar 1 ding en dat is zoveel mogelijk de Dopamine aanmaak stimuleren, zodat je er op blijft zitten om er meer van te krijgen.

Een App met leuke filmpjes voor entertainment moet kunnen ja. Maar deze Apps zijn niet gebouwd om jou gewoon leuke filmpjes te laten zien. DIt hele mechaniek erachter moet verboden worden! Net zo als wij vinden dat het mechaniek erachter van al onze data doorsturen naar China verboden moet worden. Het mechaniek van verslaving vind ik nog veel erger dan de mechaniek van onze data doorsturen.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 22 maart 2023 15:30]

Tja, dan kun je echt alles wel verbieden als je bang bent dat iemand er aan verslaafd raakt, ongeacht dus eventuele algoritmes om je gehookt te houden. Maargoed, ieder zo zijn mening, in principe ben il ook niet eens echt voor verbod op crack..
Ik ben wel voor een verbod op dingen die enkel als doel hebben schade toe te brengen. Heel verslavende drugs, wapens, algoritmes die enkel als doel hebben om verslaving in de hand te werken, Ponzi scams etc. Waarom moet dat in onze maatschappij aanwezig zijn? Er zijn een hoop dingen die ook schade toebrengen, maar in beginsel dat doel niet hebben. Neem bijvoorbeeld alcohol. Daar ben ik principieel niet op tegen omdat het doel is gewoon een lekker drankje waar men van kan genieten. Dat je er ook verslaafd aan "kan" raken maakt het niet perse slecht. Zelfde geld bijvoorbeeld voor lichtere drugs zoals wiet. Ik ben zeker voor vrijheid van keuze. Maar bepaalde zaken hebben geen enkel ander doel dan het geen dat slecht is. Algoritmes achter deze social media apps dienen niet om jouw leukere gepaste content voor te schotelen of wat dan ook. Dat is de leugen waarachter deze grote bedrijven zich telkens schuil houden. Als dat echt het doel van een algoritme is prima! Maar wanneer jij iets in onze maatschappij brengt, wat enkel dient om doelbewust schade toe te brengen aan mensen ten goede van jouw portemonnee dan mogen wij daar samen als maatschappij best tegen optreden en zeggen nee dat willen wij niet hier hebben! Dat is geen ontneming van vrijheid, dat is samen als volk besluiten dat wij zoiets waar wij samen in leven gewoon niet hier willen hebben. Daarom leven wij ook samen, om elkaar te beschermen en voor elkaar op te komen en om samen er beter van te worden.
Ik vind soms ook dat mensen gewoon de functie van maatschappij en democratie gewoon niet meer echt lijken te begrijpen tegenwoordig. Alles wat je gezamelijk en democratisch kiest om verboden te maken zijn er altjd weer mensen die roepen ja maar vrijheid. Wat wil je dan? Leven in een land waar iedereen maar mag doen waar hij zin in heeft en er geen regels en wetten meer bestaan? Ben jij ook voor dat bijvoorbeeld banken gewoon aan de haal mogen gaan met jouw geld en zoveel leed mogen veroorzaken ten behoeve van de portemonnee van een paar top mensen? En zo nee, vertel mij dan hoe dit anders is dan dat een groot tech bedrijf aan de hand van een algoritme wat veel leed en verslaving veroorzaakt in een maatschappij wel gewoon hun gang mag gaan? Ik denk dat jij de ernst van zo een algoritme en wat voor leed en rotzooi het veroorzaakt in de maatschappij gewoon nog niet ziet. Waarom moet ik mijn leef omgeving laten beheren door een bedrijf als Meta en hun laten bepalen wat de algemene gedachten gang in mijn omgeving is? Waarom moet ik dat bedrijf ontzettend rijk laten worden ten kosten van onze jeugd die onze toekomst zijn? Weet je wat pas echt vrijheid is, kunnen zeggen dat je zulke slechten dingen niet in je leven wil hebben en dat nog voor elkaar krijgen ook omdat je dat samen als maatschappij met zijn allen weet tegen te houden.
In een dictatuur krijg je van alles op je bord goed of slecht en heb je niks te kiezen ook niet gezamenlijk. Maar gewoon ergens tegen zijn omdat je ziet om je heen dat het gewoon geen goed doet is helemaal niet tegen vrijheid zijn, dat is ervoor kiezen om gewoon iets slechts uit je leven te willen verwijderen. En dat is wat ik kies.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 23 maart 2023 18:58]

Best grappig die Amerikanen. Als je daar op de nationale zenders/locale zenders kijkt maken ze daar gewoon reclame voor TikTok. Gisteren de presentatoren zelfs die verwijzen naar TikTok om daar filmpjes te kijken....kennelijk moeten we vijanden hebben, en als we die niet hebben dan creëren we die wel.
Opzich logisch toch? Zo lang men het kan en mag gebruiken, doet men dat. Zodra het verboden wordt, vindt iedereen een ander platform.
De Europese Commissie en veel landen, waaronder Nederland, hebben TikTok verboden op werktelefoons van ambtenaren
Dit is wat te kort door de bocht. Het gaat hier over rijksambtenaren. Bovendien wordt het "ontraden" waarbij er wordt toegewerkt naar een situatie waarbij installatie niet meer mogelijk is op managed devices.

Vriend van mij werkt voor een gemeente en dit recent mee besproken. Daar mag je de werktelefoons privé gebruiken en is geen restrictie op apps die je kunt downloaden. Zal ongetwijfeld gaan veranderen in de toekomst maar het is zeker niet zo zwart wit als in het artikel gesteld.
Aan de ene kant: ja het is China en hun regeringsbeleid/politiek is nou eenmaal niet zo open als dat we 'hier' in het westen gewend zijn. En aangezien praktisch alle bedrijven in China staatseigendom zijn is dat op z'n zachtst gezegd discutabel.

Aan de andere kant: alles in handen van Amerikaanse bedrijven is óók niet alles. Ja, de politiek is iets minder een issue, maar je hele hebben en houden vermarkten puur om winst te kunnen maken ten koste van alles is ook niet alles.

En wees eerlijk; er gebeurd een hoop goeds op TikTok. Het is een platform waar iedereen z'n zegje kan doen, het is een venster op de wereld, ik zie m'n kinderen er allerhande inspiratie vandaan halen (ze kóken zelfs vrijwlilig...) en die data - ja, als China wil kopen ze die tóch wel, of dat nou data van Facebook, Twitter of Google is of dat het 'rechtstreeks' vanuit ByteDance komt maakt dan óók geen verschil.
Facebook&co verkopen geen persoonsgebonden locatie data.

Dat is het punt, een app met locatiedata is inherent een spionage tool. Als de FBI bij Zuck op de stoep staat met een NSL spioneert Facebook voor de VS, als een mannetje van Pooh bij Bytedance op de stoep staat idem dito voor China.
Nee, maar FB heeft zó idioot veel metadata van iedereen dat je toch heul erg nauwkeurig één iemand kan pinpointen zonder daadwerkelijk die persóón te noemen.

Persoon X is een man
Persoon X heeft rood haar
Persoon X heeft werk
Persoon X woont 10 km reizen van het werk
Persoon X heeft een auto
Persoon X woont in Utrecht
Persoon X loopt vaak naar café Y op vrijdagavond
Persoon X loopt na 4 uur weer terug
Persoon X opent de volgende dag regelmatig vanaf 09.00 uur de app

Afijn, allemaal metadata die realistisch gezien verzameld wordt, en waarmee je persoon X alsnog gewoon kan achterhalen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 maart 2023 08:29]

Ik heb facebook gehad, dus Amerika heeft al mijn gegeven, heb nog instagram en Twitter dus Amerika krijgt nog steeds al mijn gegevens. Maar moet zeggen dat ik dit steeds minder gebruikt, daar en tegen is TikTok de beste WC-bezigheid die er is. Alleen nu krijgt China mijn gegevens.

Enige verschil is dat China nu kan zien dat ik graag dan vrouwen in Bikini kijk die dansjes doen voor een Camera en Amerika ongeveer mijn hele bestaan weet...

Dit is gewoon zorgen dat de Amerikaanse bedrijven minder last heeft van de Concurentie vanTikTok.
Je vergeet even dat dit bericht niet over ons gaat maar de VS, oftewel data in eigen land of in een ander land (wat ook overduidelijk anti-westen is)...

Ik geloof ook niet dat de VS die bedrijven beschermt maar wel de data, concurrentie dus maar niet op bedrijfsniveau maar uit landsbelang.
TikTok is van het Chinese ByteDance en onder Chinese wetten kan de overheid toegang krijgen tot alle gebruikersdata wereldwijd.
Dit is bij Microsoft Apple Meta Google etc exact hetzelfde, maar dan onder de Amerikaanse FISA wetgeving. Foreign intelligence Surveillance Act.

Samenvatting van de FISA:
overheid mag alle data opvragen zolang er geen aanwijzing is dat de data van een Amerikaanse burger betreft.

[Reactie gewijzigd door Mushroomician op 22 maart 2023 10:24]

Al dit soort discussies zou voorkomen kunnen worden als er serieuze Europese alternatieven zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee