'Samsung zal Galaxy Book 3 Ultra met mobiele Nvidia RTX 4070 introduceren'

Samsung zal tijdens zijn Unpacked-evenement op 1 februari vijf nieuwe Galaxy Book 3-laptops introduceren. Dat claimt techwebsite MySmartPrice. De fabrikant zou ook een Pro- en Ultra-variant van deze laptoplijn willen introduceren. Die laatste zou over een RTX 4070-gpu beschikken.

Volgens MySmartPrice zal Samsung op 1 februari een reguliere Book 3, een Book 3 360, een Book 3 Pro, een Book 3 Pro 360 en een Book 3 Ultra introduceren. De 360-aanduiding zou kunnen wijzen op een 360-gradenscharnier waardoor de laptop ook als tablet gebruikt kan worden.

Zowel de Book 3, als Book 3 360, zouden over een 15”-scherm beschikken. De resolutie van deze schermpanelen is nog niet bekend. De Pro-varianten zouden over een 14”-scherm, ofwel een 16”-scherm, beschikken en die panelen zouden een resolutie van 2880x1800 pixels meekrijgen. Deze Pro-versies zouden met een Intel i5-1240P-, ofwel een i7-1360-cpu, geconfigureerd kunnen worden met maximaal 16GB aan Lpddr5-werkgeheugen en 1TB aan opslagruimte via een NVMe PCIe Gen 4-ssd. De laptops zouden geïntegreerde Intel Xe-gpu’s meekrijgen.

De Book 3 Ultra zou volgens MySmartPrice met een 16”-scherm aangeboden worden. De resolutie van dit scherm zou, net als de Pro-varianten, 2880x1800 pixels bedragen. Deze laptop zou over een Intel Core i9-13900H beschikken met maximaal 32GB lpddr5-werkgeheugen en 1TB aan opslagruimte via een NVMe PCIe Gen 4-ssd. Samsung zou de laptop uitrusten met een mobiele Nvidia RTX 4070 die over 8GB aan GDDR6X-geheugen beschikt.

Volgens de techwebsite zullen zowel de Pro-, als de Ultra-varianten van de Galaxy 3 over een 76Wh-accu beschikken. De Pro-variant zou met een 65W-lader verscheept worden, terwijl de Ultra-variant een lader meekrijgt van 136W. Over de prijzen die Samsung zal aanrekenen is nog niets bekend.

Samsung houdt op 1 februari zijn jaarlijkse Unpacked-evenement. Het bedrijf heeft bevestigd dat het tijdens dat evenement zijn nieuwe Galaxy S-telefoons zal aankondigen, maar gaat verder nog niet concreet in op de toestellen. Naar verwachting betreffen het Samsungs komende Galaxy S23-telefoons.

Vermeende teaser van Samsung Galaxy Book 3-laptops Bron: MySmartPrice

Door Jay Stout

Redacteur

22-01-2023 • 12:32

35 Linkedin

Reacties (35)

35
35
25
0
0
4
Wijzig sortering
Nadeel van de huidige galaxy books is dat je de ram niet kan upgraden en volgens mij de ssd ook niet. Die upgradeopties zou ik toch wel willen hebben bij een nieuwe laptop.
Upgradebare componenten worden sowieso steeds zeldzamer, bij de meeste laptops is gesoldeerd RAM eigenlijk al de standaard. Zelfs op Thinkpads (zakelijke laptops die voorheen altijd volledig upgradebaar waren) zie je dat het steeds een stapje verder gaat.

Dat ze het op de extreem-budget laptops doen om de kosten zo veel mogelijk te drukken kan ik nog begrijpen, maar zelfs op premium devices gebeurt het steeds vaker.
Dell heeft vorige jaar CAMM geïntroduceerd. Dat is een nieuwe RAM connector die de voordelen van gesoldeerde RAM, platter en kortere elektrische sporen dan SO-DIMM, en een modulaire systeem combineren. Dus hopelijk zien we in de toekomst meer laptops met CAMM.
ik heb moeite met CAMM. Als je wil upgraden moet je ook het oude weggooien/verkopen. En je moet er soms de plaats voor hebben (groter module kan langer zijn).

Vrije slots, waar je extra geheugen in prikt, is nog het beste. De meeste CPUs/chipsets ondersteunen tot 4 modules. Bij de meeste laptops zijn er maar 1/2 gevuld.

Beter dan gesoldeerd ja, ideaal nee.
Kunnen er geen vrije sloten worden toegevoegd? Dat is ook nu nog wel eens het geval
Ik vind het een leuke module al is bij de modellen die ik zag de winst in dikte niet heel veel. Dus dan kun je ook bedenken hoe snel lopen ze hierbij tegen de grens van dikte aan?
CAMM, hoewel waarschijnlijk in een iets andere vorm, wordt de nieuwe standaard voor RAM en zal SODIMM gaan vervangen.
Zie hier het artikel: https://www.pcworld.com/a...p-memory-has-arrived.html
Niet waar. Vorig jaar heb ik juist meer apparaten gezien met uitbreidbaar geheugen. Zoals sommige Asus laptops die traditioneel maar een sodimm slot hadden, en nu twee.

En dan heb je dit: https://www.extremetech.c...tech-will-replace-so-dimm

Wat ook is gebeurd is dat er ook een stuk meer apparaten zijn bijgekomen net 32 GB niet uitbreidbaar geheugen. Het waren alleen Galaxy Books die vast bleven hangen op het oude 16GB.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 22 januari 2023 16:44]

Ik heb een galaxy book 2 pro 360 en daarin kun je de ssd vervangen en zelfs een extra ssd plaatsen.
Geweldig dacht ik.....
- Als je het ding zelf open doet ben je de fabrieks garantie kwijt
- hoe je het open krijgt is ook niet voor zomaar iedereen
- en dan vooral : er past maar een kleine lengte ssd in (voor de 2de ssd)

Dus je moet het al door een samsung service dienst laten doen, en dat kast prijs x 3

[Reactie gewijzigd door peverix op 22 januari 2023 15:35]

Tenzij er aantoonbaar gemaakt wordt dat je schade toegebracht hebt aan het apparaat door het te openen zijn de warranty void if opened stickers e.d. niet rechtsgeldig
Fabrieksgarantie (waar peverix het over had) is voor zover ik weet niet beschermd. Wettelijke garantie uiteraard wel, maar staat daar dus los van. Overigens ben je in NL sowieso bijna altijd beter af met wettelijke garantie, die is vrijwel altijd sterker dan fabrieksgarantie.
Je kan ook langs een geautoriseerde Samsung provider langslopen.
https://www.samsung.com/nl/servicecenter/

Koop zelf je SSD, hoef je alleen arbeid te betalen voor het erin schroeven.
Ik heb onlangs een oud laptopje met een I3 cpu gekregen. Het geheugen en de harde schijf zijn met een afneembaar klepje makkelijk uit te breiden. Ik heb de harde schijf voor een SSD vervangen en Ubuntu Mate geinstalleerd. Dat draait nu als een zonnetje.
Nadeel van de huidige galaxy books is dat je de ram niet kan upgraden en volgens mij de ssd ook niet. Die upgradeopties zou ik toch wel willen hebben bij een nieuwe laptop.
Ik heb de afgelopen 3 PC/laptops werkelijk geen enkele behoefte meer gehad om iets te swappen/upgraden waar ik dit vroeger eigenlijk altijd wel deed. De meerwaarde is voor mij gewoon nihil tegenwoordig.

Stel dat ik deze laptop koop dan zou ik over een paar jaar nog steeds niet enorm veel baat hebben bij een geheugen upgrade. Er zit al voldoende geheugen in en als je het om de snelheid wil doen, dan ben ik bang dat andere componenten eerder een bottleneck zullen vormen. Daarnaast voordat je met een machine als dit niet meer fatsoenlijk mee kan komen, is de laptop ook al dusdanig oud dat die in de meeste gevallen aan vervanging toe is. De toetsen, trackpad, etc slijt ook allemaal.

[Reactie gewijzigd door Typecast-L op 22 januari 2023 19:43]

Klopt en vaak is het tijdens de koop al krap aan waardoor je het vermoeden krijgt dat ze doelbewust de productlevensduur willen verkorten.
Of bedrijven moeten kappen met inferieure hardware en gewoon iets goeds aanbieden wat zijn levensduur kan rechtvaardigen. Hoef je ook niet te upgraden.
Bijvoorbeeld geen laptops meer van onder ~500 euro meer verkopen. Die zijn in de winkel al afgeschreven of na een jaar of twee.
Geen Acer’s van 300 euro met een Celeron of iets vergelijkbaars. Doe dan maar een luxere tablet.

Upgraden van een SSD kan ik me wel wat bij voorstellen. Ben al blij dat dat die al mainstream zijn geworden.
De TGP zal natuurlijk niet zo hoog zijn.
De TGP range van de RTX 4070/4060/4050 hebben allemaal een minimum van 35W, maar opzich is het altijd beter om een dGPU erin te hebben, het jammer is dat het niet zo goedkoop zal zijn. De inkoopprijs van de GPU chip zal nagenoeg hetzelfde zijn als voor een max TGP versie, toch? Lijkt me dan beter om een RTX 4050 (hetzelfde als een RTX 3050 Ti) of een oudere ampere generatie erin te hebben persoonlijk.

[Reactie gewijzigd door slamhk op 22 januari 2023 12:46]

Is niet vooral de efficiëntie van de chip belangrijk? Dan kan je meer met het beperkte koelvermogen en de beperkte accu van je laptop. Ik heb geen idee of er al benchmarks zijn, ik kan me voorstellen dat die beter is bij de 40-serie dan de oudere.
Gezien er sinds een paar generaties met die TGP gerommeld wordt, en er met een 'instapkaart' op een hoge TGP meer prestaties kunnen worden behaald dan op een hoger geplaatst model met een lagere TGP, is het toepassen van een bijv. 4070 op 35W zinloos als je er net zo goed een 4050 op 35W in kan plaatsen?

Klinkt heel erg als een marketing truukje, waardoor deze Samsung bijvoorbeeld voor 2500 euro over de toonbank moet gaan vanwege de 'midrange' gpu, terwijl het niet meer dan 1500 euro zou mogen kosten op basis van de werkelijke prestaties die waarschijnlijk gelijk aan, of onder, een instapkaart presteert?

Ik heb bijvoorbeeld een 'super dun' laptopje met een 3050ti er in, op 35w met een 5 watt boost ofzo.
En het is leuk dat het er in zit, maar eigenlijk lijkt het mij overkill t.o.v. een normale mobiele 3050.
Dat niet upgradebaar. En vast gesoldeerde ramchips moeten ze ook maar eens verbieden. Zorgt alleen maar voor minder repareerbare producten met als gevolg meer E-waste. Bij telefoons lijkt dat al redelijk de goede kant op te gaan.

https://tweakers.net/revi...-eu-moeten-duurzamer.html

Waarbij onderdelen langere tijd beschikbaar moeten zijn En duidelijke regels qua accubeleid etc.

Bij aankoop van een laptop zou dit zeker doorslaggevend zijn i.m.o.

[Reactie gewijzigd door stephan02091982 op 22 januari 2023 13:13]

Losse uitwisselbare onderdelen hebben ook wel nadelen. Vooral memory hoeft van mij niet uitbreidbaar te zijn, zolang de upgrade naar 16 of 32gb niet 200-300 euro extra kost.
Gaat ook nergens over om geheugen en SSD vast te solderen want effectief scheelt het geen ruimte, fabrikanten doen dat zodat ze geen support hoeven leveren en bij een val niet eruit kan schieten, maak vaak bij een val overleeft het scherm het niet.
vast gesoldeerde ramchips moeten ze ook maar eens verbieden.
Dat is wel lastig in een wet te gieten. Waar trek je de grens tussen laptop en telefoon? Vroeger was die grens helder, maar smartphones en tablets hebben die grens laten vervagen.
Het lijken mij interessante apparaten. Echter, als je een Galaxy book naast een willekeurige Lenovo of surface zet dan oogt de Samsung wel heel erg als een Apple kopie, vooral het toetsenbord voelt verschrikkelijk aan. En ook heel het integreren in het Galaxy ecosysteem ken ik werkelijk niemand die daar blij van wordt, koop dan een Apple als je die route op wil gaan.

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 22 januari 2023 12:39]

Lenovo is dan ook alleen al qua toetsenbord superieur aan de meeste andere merken.
Anderzijds is Apple daarentegen wel echt een poepie duurder. Bovendien zit je dan ook weer met een MacOS systeem en het Apple ecosysteem. Dat is ook niet voor iedereen de beste optie. Maar toegegeven, dat Samsung/Galaxy ecosysteem - ik ben ermee bekend - daar maak je mij ook niet blij mee. :)
Ben benieuwd naar de nieuwe prijzen en wat de nieuwe prijzen worden van de oude book 2s en book 2 pro 360 in het 🐝 zonder...!
Laptops met een mobiele RTX4070, amaikes, toch wel zot wat ze tegenwoordig in zo smal ding kunnen steken.
De benaming van Nvidia's mobiele GPU's stinkt.

De mobiele 4090 heeft het aantal cores van de desktop 4080. En gebruikt 3x minder stroom. Waarschijnlijk wordt de mobiele 4090 even snel als een desktop 4070ti. Het is gewoon misleiding.
Ik zie het probleem niet zo, gezien het feit dat de twee niet met elkaar concureren. De kopers van een Gigabyte GeForce 4080 AERO kaart zien een mobiele 4080 niet als alternatief product, want die kaart gaat in een desktop. De 4080 mobiele GPU's worden niet los verkocht, maar zakelijk aan laptopmakers.

Featurewise zijn ze wel compatible, de hele 40x0 serie heeft DLSS3 en RT.
De features van de 40-serie wordt door het getal 40 in het getal 4080 weergegeven. 80 staat voor de snelheid. Als een mobiele 4080 maar zo snel is als een 4060 voldoet dat niet aan het verwachtingspatroon van de consument.

Stel je voor dat de 8-core 5800X voor mobiel ook 5800X zou heten, maar slechts 6 cores heeft en op 3500mhz draait ipv 5000mhz. Dat is wat er nu gebeurt.
Als ze veel VRAM erin hadden gedaan was het leuk voor de nieuwe AI toepassingen...

We krijgen wel steeds absurdere platforms met al die accelerators. Vraag me af hoe dat zich nog verder ontwikkelt, idle silicon is misschien gewoon niet zo erg?
Beetje teleurstellend dit. Ik had toch echt gehoopt op een mobiele RTX 4090 voor de Samsung Galaxy Watch4.
Probleem is dat ik geen 10000 euros laptop kan betalen.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee