Arlo stopt volgend jaar met gratis beeldopslag voor verschillende camera's

Arlo stopt voor een aantal producten met de gratis cloudopslagfunctie. Gebruikers van bepaalde camera's en deurbellen kunnen beelden zeven dagen gratis terugkijken, maar dat beleid verandert voor veel producten over een jaar.

Arlo heeft de gebruikersvoorwaarden bijgewerkt voor al zijn producten. Daarin staan nieuwe end-of-lifedatums genoemd voor bepaalde producten. Het gaat om acht verschillende camera's en deurbellen, waarvan de oudste in november 2014 uitkwam. Arlo zegt dat die apparaten vanaf 1 januari 2024 end-of-life zijn. Voor twee producten, de Gen 3- en Pro-camera, gebeurt dat al op 1 april van dit jaar. Als een apparaat de end-of-lifestatus heeft bereikt, verdwijnen er verschillende functies. De apparaten krijgen geen nieuwe firmware-updates meer. Ook kunnen e-mailnotificaties niet worden verstuurd.

De opvallendste wijziging is echter dat de gratis cloudopslagfunctie verdwijnt. Arlo-gebruikers konden ook zonder betaald abonnement zeven dagen aan beelden terugkijken. Die werden bij Arlo opgeslagen. Arlo adverteerde die functie altijd prominent op verpakkingen en in marketingmaterialen. Vanaf 1 januari 2024 moeten gebruikers betalen om beelden terug te kunnen kijken, of ze moeten een Arlo Base Station gebruiken om opnames lokaal op te slaan.

Product Modelnummer End-of-lifedatum
Gen 3 VMC3030 1 april 2023
Pro VMC4030 1 april 2023
Baby ABC1000 1 januari 2024
Pro2 VMC4030P 1 januari 2024
Q VMC3040 1 januari 2024
Q+ VMC3040S 1 januari 2024
Lights ALS1101 1 januari 2024
AAD1001 Audio Doorbell 1 januari 2024

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

03-01-2023 • 08:32

102

Reacties (102)

102
102
53
4
0
39
Wijzig sortering
10 jaar is redelijk - mits de firmware het toestaat om lokaal op te slaan.

Maar zo te zien wordt de uitvoering: Arlo Audio Doorbell pas 5 jaar verkocht en werd in december 2021 nog verkocht - en kan dan dus best net pas een jaar bij iemand thuis staan. En dat is kwalijk.
Mijns inziens moet de EOL-timer pas ingaan vanaf de laatste dag dat het product tekoop was. het zou je maar gebeuren dat je recent een dergelijk model gekocht hebt en nu al de service verdwijnt. Dit is overigens hetzelfde als bij mobieltjes. Ooit een SONY gehad en die kreeg precies 2 jaar na de release-datum zijn laatste update, dat terwijl het product nog gewoon in de schappen lag.
Het vervelende is wie heeft het dan aan wie verkocht? Is het als de fabrikant het aan de importeur heeft verkocht, als de importeur het aan de groothandel heeft verkocht, als de groothandel het aan een winkel heeft verkocht of als de winkel het aan de eindklant heeft verkocht? Er worden nu nog spullen verkocht die nieuw in doos vele jaren ergens in een magazijn hebben gelegen en nu dus voor het eerst bij zo'n eindklant terecht komen.
Zeker mee eens maar dan kan je er ook voor kiezen om een uiterste verkoopdatum in te stellen. Deze dient dan bij productie al bekend te zijn. Uiteraard hoeft dit niet voor alle producten maar iets waar een “service” aan verbonden is zou dit wel moeten hebben.

Ik als klant zie dezelfde doos waar de bel in zit en zie daarin hetzelfde als degene die het product bij release kopen. Ik zou het als klant toch wel fijn vinden dat ik weet waar ik aan toe ben. Als ik die doos vastpak en ik zie dat de service support garantie heeft tot 2024 dan kan ik een bewuste keus maken of ik het product wil hebben. Als er op de doos staat dat er gratis cloudopslag is dan verwacht je als koper dat je daar ook echt gebruik van kan maken ipv alleen het eerste jaar (de levensduur van een bel is namelijk langer dan dat).
Anoniem: 1832746 @stevens203 januari 2023 09:55
Al is een uiterste verkoopdatum ook weer niet ideaal in het kader van dat we met z'n allen minder bakken met zooi moeten kopen. Je gaat dan namelijk extra afval creëren omdat producten niet meer verkocht mogen worden terwijl er nog wel support is. Dat lijkt me ook niet ideaal, en meer een omweg om uiteindelijk hetzelfde te bereiken.

Ik zou dan eerder zeggen dat er op de doos moet staan 'gratis cloud opslag tot tenminste 2024' zodat je precies weet waar je aan toe bent als je het koopt. Daarmee hoef je geen gekke dingen te bedenken over support die ingaat als de laatste is verkocht, maar heb je gewoon een concrete einddatum. Als jij als consument die einddatum niet goed vindt koop je het niet. (even daargelaten dat een bedrijf gewoon failliet kan gaan, en dat die belofte van cloud opslag dan logischerwijs niks waard is)
Kom op, met voedsel kan het ook (uitzonderingen daargelaten). Wanneer een product tegen z'n "uiterste verkoopdatum" aan zit, gewoon goedkoper verkopen.

Het probleem op dit moment is dat je als consument totaal niet weet waar je aan toe bent; dat is iets wat de sector zich aan moet trekken en verbetering in moet aanbrengen. Juist vanwege het image van de sector.
Anoniem: 1832746 @Calypso3 januari 2023 10:23
Je kunt zeggen 'kom op' maar je punt staat gewoon niet. Er wordt echt heel veel voedsel weggegooid omdat het over de datum is, en niet meer verkocht kan worden. Bij voedsel is dit logisch, omdat over de datum voedsel je gewoon ziek maakt. Het is echt niet zo dat al het goedkope voedsel verkocht wordt, als je dat denkt dan moet ik je helaas uit die droom halen.

In dit voorbeeld is het zo dat de apparaten support moeten hebben na de uiterste verkoopdatum, dus zou je tech moeten weggooien die nog support heeft en daarmee creeer je dus pure bergen met onnodig afval. Je gooit dingen weg die prima gebruikt kunnen worden, omdat er een arbitraire datum op geplakt moet worden. Het is net zo'n onzin als zout met een houdbaarheidsdatum, om je voedselvoorbeeld er maar bij te halen. Zout moet een houdbaarheidsdatum hebben van de wet, maar het slaat nergens op dat die er moet zijn: dus ze plakken er de maximale datum op.
Bij tech zou ik me kunnen voorstellen dat die datum juist heel kort wordt, en dat prijzen en levertijden omhoog gaan (minder schaal, en voorraden aanleggen wordt een flink risico).
Dus ja, kom op voedsel kan het ook, maar tech is geen voedsel.
Er wordt echt heel veel voedsel weggegooid omdat het over de datum is, en niet meer verkocht kan worden. Bij voedsel is dit logisch, omdat over de datum voedsel je gewoon ziek maakt
Er zijn twee soorten datums: 'ten minste houdbaar tot', en 'te gebruiken tot'. THT-voedsel is na de THT-datum meestal nog prima bruikbaar, en beslist niet onveilig. Voedsel met een TGT-datum moet wettelijk gezien als onveilig worden beschouwd ná die datum. Dwz: je moet er vanuit gaan dat je er ziek van kunt worden. Maar die datum is natuurlijk wel conservatief gerekend, dus meestal is dat voedsel kort daarna ook nog prima eetbaar, en prima van kwaliteit.
Er wordt echt heel veel voedsel weggegooid omdat het over de datum is, en niet meer verkocht kan worden.

Staan die datums er eigenlijk niet gewoon op, omdat het moet? Ook voor producten waar het niet per se hoeft? Ik zal thuis eens naar pakken olie, spaghetti of suiker kijken. Vraag ik me af.

En in principe kan de consument voor garantie terecht bij de verkopende partij. Hoe de verkopende partij de garantie in de keten regelt tot aan de fabrikant, zou in principe geen zorgen hoeven te zijn voor de consument? Dus als Arlo besluit om de gratis online storage te stoppen, zouden de wederverkopers dat eigenlijk met Arlo moeten bespreken.

Hoeveel overleg is er dan in de werkelijkheid? Een mediamarkt kan tegen Sanyo zeggen: ik ga voortaan minder van jouw spul verkopen en meer van Samsung oid, maar een online webshop?
Staan die datums er eigenlijk niet gewoon op, omdat het moet
Ja en nee. Het is niet gewoon een extra bureacratisch regeltje, zoals jij schijnt te willen suggereren. Regeltjes hebben meestal een goede reden overigens, zelfs al weet jij niet, of begrijp jij niet wat die reden is.

In dit geval zijn er twee soorten datums: 'ten minste houdbaar tot', waarna het produkt waarschijnlijk nog minstens een tijdje, of zelfs lang, prima bruikbaar is, maar misschien wat minder van kwaliteit (en misschien dat niet eens), en 'te gebruiken tot', wat betekent dat het na die datum als onveilig moet worden beschouwd.
Net snel even wat opgezocht. (Wat betreft de posts over houdbaarheidsdatum.)

Voor bijv cola geldt een maximale houdbaarheidsperiode van 1 jaar. Ongeopend. Dat moet volgens de wet. Daarna mag het wel geconsumeerd worden, maar niet verkocht. Ook niet door restaurants.

Dat zou ook voor dit soort dingen kunnen gelden, al is het lastig om van te voren te bepalen wat de uiterste/minimale datum is dat online storage wordt aangeboden op het moment van productie.

De links:
https://mobiel.voedingsce...-kan-ik-bewaren/cola.aspx

https://www.quest.nl/mens...5541133/water-over-datum/

https://willemwever.kro-n...aarheidsdatum-terwijl-het
Mijn punt van reageren was vooral "Daarmee hoef je geen gekke dingen te bedenken over support die ingaat als de laatste is verkocht, maar heb je gewoon een concrete einddatum". Dat kan dus prima geregeld worden in de voedselindustrie. En je opmerking over "dan koop je het toch niet", ja, dat geldt exact ook zo voor voedsel. Als ik een pak melk wil kopen, en de houdbaarheid staat me niet aan, dan koop ik het inderdaad niet. Maar hetzelfde geldt dan voor tech. En hetzelfde geldt als ik een pak melk nodig heb voor "nu", ik genoegen kan nemen met "tot en met morgen" en 30% korting.

Linksom of rechtsom: een bepaalde hoeveelheid afval zal altijd blijven bestaan want wij als consument willen "keuze" en "keuze" heb je enkel als je ook dingen niet kunt pakken die blijven liggen.
Niet al het over-de-datumvoedsel maakt je ziek. Suiker bijvoorbeeld gaat echt nog jaren mee na de houdbaarheidsdatum, chocola ook en zo kan ik nog wel diverse producten noemen. Maar verkopen doen ze niet meer (op sommige lokale winkels na, dan).
Zeker mee eens maar dan kan je er ook voor kiezen om een uiterste verkoopdatum in te stellen. Deze dient dan bij productie al bekend te zijn. Uiteraard hoeft dit niet voor alle producten maar iets waar een “service” aan verbonden is zou dit wel moeten hebben.
Wat ingewikkeld.

Zet er dan gewoon 'ondersteund tot ten minste ...' op. Helder en simpel, en misschien wordt ondersteuning dan nog eens een serieuze overweging bij aanschaf.
Leg het risico bij de verkoper. M.a.w. daar waar de consument gekocht heeft is de verplichting. Mocht je dat als leverancier niet kunnen dragen, moet je die spullen niet verkopen.
Leg het risico bij de verkoper. M.a.w. daar waar de consument gekocht heeft is de verplichting. Mocht je dat als leverancier niet kunnen dragen, moet je die spullen niet verkopen.
Volgens mij ligt dat risico in NL/EU sowieso altijd bij de verkoper, en niet bij de fabrikant. Ik weet in ieder geval dat het met garantie zo is: de verkoper is daarvoor primair verantwoordelijk.
Nou, Cannonial (van Ubuntu) belooft ook 5 jaar security updates voor Ubuntu LTS, terwijl die 2 jaar na de release nog steeds de nieuwste LTS versie is en dan nog maar 3 jaar security updates krijgt... (maar dan kan je ook wel een dagje wachten op de volgende release denk ik dan)
Deze vlieger gaat niet op hoor. Een compleet gratis OS met 5 jaar support is eigenlijk al bizar en dan vergeten we de mogelijkheid om van lts naar lts te upgraden. Effectief betekent dat, dat je na 2 jaar gebruik 3 jaar de tijd hebt om een upgrade te doen.
Maar daar weet je dat wel van te voren. Bij dit product wist je een jaar geleden niet dat bepaalde features of support dan en dan zou eindigen.
Microsoft geeft ook altijd keurig aan hoe langeen bepaald OS (versie) support krijgt.
Jij schrijft 10 jaar is redelijk, maar heb je je wel afgevraagd of het redelijk is om eenzijdig de gebruiksvoorwaarden te wijzigen? Kan je weigeren zodat de oude voorwaarden geldig blijven?
Het blijft een juridisch contract dat dus zonder jouw toestemming gewijzigd wordt.
10 jaar een na eenmalige aanschaf kosteloze dienst. Dat vind ik persoonlijk wel acceptabel ja. Mits dus wel de firmware wordt aangepast en je zelf kunt opslaan zonder extra kosten.

Juridisch: jawel. Recent leesvoer: review: ‘Data is niets’: de juridische status van digitale diensten

(Edit: neemt niet weg dat deze korte periode voor mijzelf dus erg een rode vlag is. Sowieso: ga niet uit van cloud diensten voor dergelijke zaken. Scheidt opslag en hardware: sla lokaal op of regel zelf cloud-opslag die je desgewenst kunt verhuizen),

[Reactie gewijzigd door F_J_K op 22 juli 2024 14:54]

Dank je wel, leuk leesvoer.

Dit advies is goud waard " De samenvatting voor de zakelijke afnemer zou dus kunnen zijn: doe het niet, die cloud, doe het gewoon niet. Als je toch moet, maak dan back-ups en houd die in eigen beheer."

Soms vraag ik mij af of er geen markt is voor een deurbel die gewoon op je eigen hardware draait.
Ik zie enkel cloud alternatieven, misschien een gat in de markt?
Soms vraag ik mij af of er geen markt is voor een deurbel die gewoon op je eigen hardware draait.
Ik zie enkel cloud alternatieven, misschien een gat in de markt?
De deurbel van Ubiquiti draait op eigen hardware en lokale storage. Enige "cloud" is het inloggen en voor de notificaties, maar dat hoef je niet te gebruiken Via een kleine omweg via bijvoorbeeld Home Assistent kan je dat ook volledig in eigen beheer hebben (tot op zekere hoogte).
En volgens mij zijn er wel meer van dergelijke systemen, dus niet echt een gat in de markt, behalve voor de prijs wellicht.
Sowiezo voor inloggen hoef je geen cloud account te hebben. Je kan de software zelf draaien of de dreammachine nemen of bijvoorbeeld synology surveillance station gebruiken.
Bij een nieuwe installatie is het gebruiken van een lokaal account "verborgen". Maar ehm, de Protect software is afaik niet op andere hardware te draaien? Dus je hebt een CloudKey2+, Dreammachine of UNVR nodig. "Vroeger" met Unifi Video kon dat wel, dat was erg handig, helaas dus niet meer met Protect, en dat heb je wel nodig voor de deurbel.
Soms vraag ik mij af of er geen markt is voor een deurbel die gewoon op je eigen hardware draait.
Ik zie enkel cloud alternatieven, misschien een gat in de markt?
Daar zijn er genoeg van :)
Alleen zijn die vaak lastiger te configureren dan die consumenten cloud dingen.
Ik vraag me af of dit wel een kosteloze dienst is of dat het toch doorberekend is in de prijs. Het lijkt me ook wel een unique selling point te zien geweest, anders zet promoot je het niet zo nadrukkelijk.
EU Garantie
In zo'n geval kan je ook gewoon bij de verkoper je garantie claimen indien je product op 1 januari 2024 daar nog in valt.
Op de doos staat tenslotte gratis online opslag, indien een functie binnen 2 jaar niet meer werkt kan je dit als een gebrek van het product aanmerken.

NL Garantie
Daarnaast heb je ook nog het Nederlands garantierecht, deze geeft de verwachte levensduur aan.
Dit is geen vaste termijn en kan theoretisch dus ook minder dan 2 jaar zijn. (al kan je dan ook weer op je eu recht terugvallen).
Hierbij is het vaak lastiger om bepaalde zaken te claimen, maar vaak kan je toch je gehele of een gedeelte van je aankoopbedrag terugkrijgen. (Dit ligt tussen de 2 en 8 jaar voor dit soort apparatuur, met een bepaald afschrijf percentage per jaar afhankelijk van de nieuwwaarde)
Redelijk of niet, dan had die beperking duidelijk op de verpakking moeten staan.

Hoe moeilijk is het voor een fabrikant om enkel te beloven wat daadwerkelijk geleverd wordt?
10 jaar is bullshit. Een product zoals een camera of deurbel etc. dient gewoon een offline modus te hebben zodat het blijft werken totdat het kapot is. Mijn hele huis hangt vol met Philips Hue (Ambiance White), en de enige reden dat ik overstag en gegaan is dat de bridge lokaal werkt, geen internetaccount nodig heeft, en er third-party apps zijn om het spul aan te sturen. (En, als ik niet sinds mijn staaroperatie heel gevoelig was geweest voor zowel lichtkleur- en helderheid afhankelijk van het moment van de dag, dan had ik simpelweg gewoon normale dimmers en normale lampen gebruikt. De prijs val Hue-lampen is eigenlijk gewoon absurd met minstens 30-32 euro per lamp.)

Sonos lijkt ook volledig offline te kunnen werken (ik heb nooit een account aangemaakt) in tegenstelling tot ChromeCast Integrated, en dus kan ik op die speakers als het goed is ook tot in het einde der dagen muziek uit mijn bibliotheek afspelen.

Als producten die potentieel 10+ jaar mee kunnen gaan niet offline werken, dan schaf ik ze niet aan.

[Reactie gewijzigd door Katsunami op 22 juli 2024 14:54]

Voor wat context, hier de eerste datum waarop dit product gekocht kon worden (aldus de pricewatch)
  • Gen 3 - VMC3030: februari 2015
  • Pro - VMC4030: maart 2017
  • Baby - ABC1000: april 2018
  • Pro3 - VMC4030P: mei 2018
  • Q - VMC3040: januari 2016
  • Q+ - VMC3040S: augustus 2016
  • Lights - ALS1101:geen data
  • Audio Doorbell - AAD1001: mei 2019
Jammer dat producten die nog geen 10 jaar out zijn (en sommige zelfs nog maar 5!) al end of life zijn...

[Reactie gewijzigd door asdfqwerty op 22 juli 2024 14:54]

Tja dit krijg je als je alle (consumenten)apparaten afhankelijk maakt van 'de cloud'.
Vroeg of laat zal dat product simpelweg niet meer werken omdat de servers (of app) niet meer online worden gehouden/ondersteund worden.

En dit zie je overal gebeuren; van beveiligingscamera's tot de videodeurbel (verbazingwekkend hoe men de consument zover heeft gekregen om zo'n ding - vooral in Nederland - nodig denkt te hebben) maar ook allerlei wit- en bruingoed. (denk aan keukenapparatuur met Wifi en apps 8)7 ).
Of die Samsung koelkast met ingebouwd scherm; zo'n koelkast gaat met gemak 10 jaar mee; maar dat OS op dat scherm is bij het op de markt gaan al verouderd.
Auto's die afhankelijk zijn van de cloud; lekker op afstand (ingebouwde) apparatuur aan en uitzetten.

In een poging om steeds maar meer te verkopen is men in de wereld een zeer kwalijke richting op gegaan door (consumenten)producten als een service te brengen; elk nieuw product heeft bij introductie al een EOL-datum waarop het weggegooid worden, en kan men weer nieuw product kopen.

[Reactie gewijzigd door Piet91 op 22 juli 2024 14:54]

Eigenlijk zou modulariteit bij dit soort systemen wettelijk vereist moeten zijn. Zodat je het scherm van de koelkast of wasmachine kan laten upgraden of het apparaat in domme modus kan blijven gebruiken als het slimme deel verouderd/onveilig/defect is.

Als eerste tussenstap zou in ieder geval bij aanschaf al duidelijk moeten zijn tot welke datum je minimaal de volledige veilige functionaliteit behoudt. Hopelijk zijn er merken die langer support bieden dan de gegeven datum en hopelijk gaan wij als consumenten die langere support ook echt meewegen bij de aanschaf.
Tja dit krijg je als je alle (consumenten)apparaten afhankelijk maakt van 'de cloud'.
Probleem is dat je dit als consument niet altijd door hebt wanneer je een apparaat aanschaft.

Ik was op zoek naar een kamerthermostaat die ik kan bedienen vanaf mijn iPad omdat ik dat gestaar op te kleine lettertjes van mijn thermostaat op een vervelende plek in de woonkamer beu was.
Mijn keuze viel op een Bosch (o.a. ook omdat deze kan omgaan met een modulerende stookketel).
Na een poosje gebruik kom je erachter dat thermostaat en iPad niet rechtstreeks met elkaar communiceren, zoals je zou verwachten, maar dat dit via een server van Bosch gebeurt, waar ik niet op zit te wachten. Wanneer Bosch storing heeft kan ik mijn thermostaat niet instellen (al meerdere malen gebeurd) en wanneer Bosch het mooi genoeg geweest vindt kunnen zij mijn kamerthermostaat inderdaad 'uitfaseren'.
Het enige leuke aan het werken via de servers van Bosch is dat zij de buitentemperatuur vermelden op de thermostaat (via een weerstation in de buurt, vermoedelijk Volkel)
Maar die info lever ik graag in wanneer de Bosch servers ertussenuit gehaald kunnen worden.....

Al met al wordt je afhankelijk gemaakt zonder dat dit vooraf bekend wordt gemaakt, anders had ik wellicht een andere keuze gemaakt, als er überhaupt iets valt te kiezen wat dit betreft.
Toch leuk. Heb je een camera/deurbel van 10 jaar oud die het nog prima doet en dan zegt de fabrikant gewoon "hij is EOL en oja, als je je beelden nog terug wil kijken moet je bijbetalen voor je EOL apparaat in de vorm van een abbonement of base station"

bedankt voor de service Arlo :'(

Ik heb overigens zelf geen producten van Arlo. Ik doe helemaal niet aan smarthome/domotica etc

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Nou als ik eerlijk ben is 10 jaar nog niet eens zo heel slecht als je ziet wat de concurrentie doet. Daarnaast blijven de apparaten wel gewoon werken echter zal je zelf wel wat moet investeren inderdaad dmv een abo of base station

Netjes is het niet maar wie had nou echt een leven lang gratis cloud opslag geloofd?
Je verwoordt het goed. Het is ook het best te omschrijven als "niet netjes". Leven lang is zeer onrealistisch ja, maar ik vind het toch jammer dat 10 jaar "bovengemiddeld" is. Tech is daarmee gewoon ontzettend onduurzaam, terwijl daar bij een videodeurbeel gewoon weinig reden voor is.

Dit is dan ook een van de hoofdredenen waarom ik geen enkele vorm van domotica in huis heb anders dan één "klik aan klik uit" schakelaar voor tuin verlichting die 20 euro was bij de praxis en geen dependencies heeft

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Maar je kan een heel huis met domotica automatiseren zonder een afhankelijkheid buiten je eigen huis.
Ik heb me er wel eens in verdiept in de afgelopen 2 jaar en kwam tot de conclusie dat, wanneer ik self hosted alternatieven gebruik, de nadelen de voordelen uitwegen voor mij. Niet echt de Tweakers instelling, maar domotica is voor mij dan ook geen hobby. Ik ben dan wel embedded systems engineer van opleiding en beroep, maar domotica zie ik echt puur als een middel
Ja, dat kan natuurlijk, ik denk ook dat het nog niet volwassen genoeg is om voor iedereen grote voordelen te bieden en het is nog te verspliterd en te complex voor niet-technische mensen. Voor mij is het grotendeels een hobby. Het is heel leuk om automatisering je huis te zien aansturen, ook kan je echt hilarische dingen meemaken als je niet goed genoeg nadenkt over de flows die je opzet zoals wanneer ik een lux sensor naar de woonkamer had gericht ipv naar buiten en op basis daarvan het licht ging laten schakelen en de volgende dag op werk een video ontving vanuit huis waarbij ze thuis in een soort disco zaten met mijn schoonouders op de bank en geen manier voor hun om het uit te zetten. Dat alleen was het al waard. :)
Dan heb je er niet genoeg in verdiept..
Je hebt domotica die een dom huis slim willen maken waar inderdaad alles via 'de cloud' moet passeren.

Je hebt ook andere toepassingen zoals bv Niko home control, indien ik zonder internet zit werken alle lichtpunten in mijn huis nog enkel kan ik ze niet meer bedienen via mijn gsm.
Zo heb je nog echte domotica systemen die zeker geen cloud verwachten.
Dan heb je er niet genoeg in verdiept..
Dat maak ik zelf wel uit.

Je hebt mijn comment gewoon niet goed gelezen. Ik zei dat ik ook heb gekeken naar domotica alternatieven zonder cloud en dat ik die de moeite niet waard vond. Ik heb gekeken naar Niko achtige systemen. Ik vond ze niet de moeite waard. Deze keer wel duidelijk?
.... terwijl daar bij een videodeurbeel gewoon weinig reden voor is.
Ik vrees dat dit inherent is aan internet connected devices.

Een videodeurbel hangt doorgaans aan het internet, en het internet vereist bepaalde beveiligingsmaatregelen en niet alle hardware kan toekomstige beveiligingsmaatregelen voorzien.

Ik kan mij herinneren dat wij een boardje (Banana PI i.c.m. Bananian OS) verkochten die niet in staat was om een betere beveiliging te bieden dan TLS 1.0. Dan is het leuk dat onze software er nog steeds op werkt, maar je wil geen product meer aanbieden dat niet voorzien is van de laatste beveiligingsmaatregelen en dat vrijwel standaard aan het internet hangt. EOL is dan onvermijdelijk. Software updates hebben we nog een jaar kunnen rekken, en voorlopig kunnen mensen onze cloud services nog gebruiken met het device, maar die kan niet eindig doorgaan.

En hoewel ik snap dat het zuur is dat je een apparaat niet voor eeuwig kan gebruiken, is het inherent aan de strijd om een product zo veilig mogelijk te maken en je line-up wilt doorontwikkelen. Er komt een moment dat je ingehaald wordt, en je een ander pad in moet slaan en vaak is dit in conflict met backwards compatibility.

In een ideale wereld blijft een bedrijf dit doorontwikkelen, maar dat moet wel betaald worden. Of aan de voorkant, of via een abonnementsmodel.

Aan de voorkant loopt het spaak, omdat je jezelf op dit moment uit de markt prijst, aan de achterkant, omdat het aantal abonnees jaarlijks afnemen zal en het onmogelijk rendabel te houden is.
Ik vrees dat dit inherent is aan internet connected devices.
Ojazeker. Dat de deurbel met internet verbonden moet zijn om de beelden terug te kijken vind ik dan ook een dealbreaker als ik naar mezelf kijk. Hij zou lokaal naar allerlei NAS en pc's etc moeten kunnen streamen zonder met het verdere internet verbonden te zijn, niet specifiek een proprietary base station.

Ik snap dat internet connected devices veilig moeten blijven. Het scheiden van het apparaat en de internet verbinding is ook een goede optie. Maak de beveiliging / externe verbinding om de een of andere manier modulair en vervangbaar. Er zijn bedrijven die zich hierin specialiseren, zoals IXON. Ik snap dat dit niet haalbaar is voor een prut videodeurbelletje, maar dan kom ik heel snel terug bij de mening dat het product inherent nogal waardeloos is

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Waarom zou een deurbel niet direct aan internet kunnen hangen maar bijvoorbeeld een smartphone wel?
Omdat ik van een deurbel een levensduur verwacht die niet haalbaar is met de huidige manier van beveiligen van internet verbindingen

Een smartphone is zelfs bij zuinige gebruikers eerder kapot dan onveilig door ouderdom
Er zullen ook mensen zijn die vinden dat smartphones te snel stoppen met security patches krijgen en daar ben ik het afhankelijk van het aantal jaar ook mee eens

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Leven lang is ook een heel beroerd business model en zal dan ook door zeer weinig bedrijven aangeboden worden.
Ik werk zelf voor een bedrijf waar de redenatie min of meer is "doet het apparaat het anderzijds nog ongeveer?" en als het antwoord op die vraag ja is, dan kijken we of we het probleem kunnen verhelpen. Dit gaat in veel gevallen om apparaten van meer dan 20 jaar oud.
Lekker in windows 3.1 priegelen om een stokoude machine te proberen te fixen en heen en weer rennen tussen je bureau en de test ruimte met floppies omdat de interne HDD stervende is en de embedded pc in kwestie geen enkele andere vorm van data overdracht support met je workstation

Edit; Zoals hieronder staat:
Ik werk dan ook niet bij een bedrijf in de domotica markt en van de producten die wij verkopen wordt een langere levensduur ook verwacht gezien de originele aankoopprijs en het gebruiksdoel

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Dan gok ik wel dat dit om industriële/bedrijfsgerelateerde apparaten gaat en niet commerciële?
Ja natuurlijk. Dat had ik beter kunnen vermelden. Je hebt ook zeker een punt dat dit bij een commercieel bedrijf anders is, maar daar hoef ik nog niet blij om te zijn

in de comment van mij waar je op reageert zeg ik ook al dat ik leven lang onrealistisch vind

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Aan de ene kant begrijp ik dat je iets niet zomaar vervangt als deze met enige inspanning nog te redden valt. Aan de andere kant wordt zo langzamerhand een bedrijfsrisico gecreëerd waarbij allerlei legacy systemen in de lucht worden gehouden. In jouw scenario heeft de gebruiker in ieder geval nog zelf de keuze om iets te repareren.
Niet voor mijn Zippo (tenzij gebruikt in een film).
Voor de meeste andere producten is het gewoon een verkoop praatje.
Mijn deurbel gaat al meer dan 10 jaar mee. Als je alles in huis gaat voorzien van dit soort IoT oplossingen mag je ieder jaar apparaten die verder nog goed zijn gaan vervangen omdat de leverancier er genoeg van heeft. Heb niets tegen IoT (heb zelf voldoende domotica geinstalleerd), maar zodra het cloud-based is komt het er niet in.
Dit ligt toch voor de hand?
Snap niet dat mensen hier verrast door zijn. Kon je van te voren invullen.
Ik hou het wel bij mijn ouderwetse dingdong. Die doet het al 30 jaar en blijft het nog wel 30 jaar doen.
Nou, als ze hem nu helemaal niet meer zouden ondersteunen is het vervelend, maar snap ik het ergens nog.
Ze gaan nu van gratis 7 dagen (waarmee volop werd geadverteerd) over op een betaald systeem, dat is het probleem.
Ja precies voor mij ook mijn oude dingdong doet al jaren, kost geen stroom niks dus ook nog eens goedkoper.
Ik heb ook helemaal niks in huis wat te bedienen is behalve mijn tv, kachel, lampen, wasmachine, nespresso etc niks zit aan internet.

Maar ik ben er wel bang voor dat dingen verplicht moet gaan verbinden, want anders kan je straks je nieuwe wasmachine niet eens gebruiken bijv.
Ja precies voor mij ook mijn oude dingdong doet al jaren, kost geen stroom niks dus ook nog eens goedkoper.
Je weet dat een normale deurbel (drukknop + bel) zo'n 5W gemiddeld continu verbruikt?
Heb geen flauw benul maar het zal vast kunnen, heb er nog nooit aan zitten rommelen of enig andere deurbel want ze doen het altijd wel :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:54]

En een videodeurbel zeker 0W :o
Daarbij moet je verplicht een modem(router) hebben draaien, die servers zullen ook helemaal niets gebruiken om je data op te slaan.

Ja, een ouderwetse deurbel is gewoon zuiniger.
En de kans dat daar ooit een abbo voor benodigd is schat ik in op 0.

En mijn beltrafo doet max 4W. Erg benieuwd hoe ik daar 5W continu verbruik op heb.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 22 juli 2024 14:54]

Toch leuk. Heb je een video deurbel van 10 jaar oud die het nog prima doet en dan zegt de fabrikant gewoon "hij is EOL en oja, als je je beelden nog terug wil kijken moet je bijbetalen voor je EOL apparaat in de vorm van een abbonement of base station"

bedankt voor de service Arlo :'(

Ik heb overigens zelf geen producten van Arlo. Ik doe helemaal niet aan smarthome/domotica etc
Wat mij betreft zou er een wet moeten komen waarin een fabrikant niet zomaar even kan bepalen wanneer een product EOL is. Ik zou dan voorstander zijn van EOS (End-of-service). Met daaraan verbonden dat leveranciers altijd en te nimmer een mogelijkheid moet bieden waardoor een lokale mogelijkheid van opslag en beheer is.
Er zou wat mij betreft gewoon een wet moeten komen dat de EOL datum bekend is op moment van aankoop. Voor mijn part maken ze het verplicht zichtbaar op de doos op een duidelijke manier. Een minimale levensduur hoeft van mij niet, als de consument maar vooraf geïnformeerd is.

Ik wil gewoon in de mediamarkt kunnen staan (voor zover ik daar wat koop, want pricewatch :)) en de doos kunnen bekijken en dan zien dat het product binnen zoveel jaar over de datum gaat. Kan ik de doos weer terug leggen en kunnen al die prut electronica merken gaan nadenken over hun businessmodel

Het omgekeerde vind ook belangrijk. Merken die wel hele lange support leveren moeten ook daarom bekend staan bij de consument. Zo'n houdbaarheids datum op de doos communiceert dat heel duidelijk.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Er zou wat mij betreft gewoon een wet moeten komen dat de EOL datum bekend is op moment van aankoop
Dat werkt niet. Faillissement is namelijk nooit uit te sluiten, ook niet voor een bedrijf dat als betrouwbaar geldt. Er moet gewoon een verplichting komen om de communicatieprotocollen tussen IoT device en server openbaar te maken, en zo veel mogelijk gestandaardiseerd, en de verplichting dat klanten de 'cloud'-dienst ook thuis kunnen draaien, zonder noodzaak van een internet-verbinding (dus geen stiekume licentieserver voor een eenvoudige deurbel...). Dan komen er direkt bedrijven die de noodzakelijke cloud-kastjes te koop aanbieden, geheel plug-and-play, en dan weet ik zeker dat veel mensen zo'n kastje zullen kopen. Als dan ook IPv6-ondersteuning verplicht wordt, alsmede het aanbieden van een vorm van DNS door alle ISPs, zodat zulke kastjes ook via internet bereikbaar zijn, dan heb je helemaal geen externe dienst meer nodig (behalve je ISP).
Daarom ook maar geen risico nemen met apparatuur die afhankelijk zijn van externe partijen.
Smartphone? PC? Auto?
Kan je allemaal zelf regelen, beperkt echter wel je keuze.
Dit gaat in de toekomst vaker een probleem worden...

Veel domotica oplossingen "leven" minder lang dan de woning waarin ze gemonteerd worden. Slimme schakelaars in wandcontactdozen, slimme deurbellen - en niet te vergeten de allemaal slimme TV's, magnetrons en zelfs waterkokers: de software die ze aanstuurt houdt er vaak jaren eerder mee op dan de hardware.

"De waterkoker doet het nog, maar ondersteunt helaas alleen TLS 1.2 en moet daarom vervangen" - Tweakers headline later dit jaar ;)

[Reactie gewijzigd door Tukkertje-RaH op 22 juli 2024 14:54]

Ja of dat je het gewoon verplicht moet gaan verbinden met internet, zoals een wasmachine dan ofzo(Niet een waterkoker dan misschien).
Dat je hem al sowieso moet verbinden want bediening gaat verplicht via een app, en dan ondersteuning afgelopen sorry je heb een nieuwe wasmachine nodig.
Tja, het gaat waarschijnlijk niet om de opslagruimte want als de klant een nieuwe koopt zal hij gewoon nog steeds opslag-data (en door hogere resoluties misschien wel meer) genereren. Maar zal de klant bij zo'n beleid ooit een nieuwe kopen? Hoe dan ook, het is zeker geen win-win situatie.
Daar maak je een goed punt. Als je er vanuit gaat dat alle mensen die je met deze verandering naait gewoon weer een nieuwe camera bij je kopen, dan is dit een goed idee. Netto verandert er denk ik weinig aan de hoeveelheid opslag die je moet faciliteren in die situatie inderdaad.

Maar ik vermoed dat ze hier onderaan de streep meer klanten mee verliezen dan dat ze vervangende hardware gaan verkopen, gezien sommige van deze producten tot vorig jaar te koop waren

Als ik het artikel goed heb begrepen verdwijnt de gratis cloud trouwens voor álle arlo hardware, niet alleen de EOL modellen. Gezien er dus gewoon een selling point weg valt verwacht ik niet dat arlo hier uberhaupt meer omzet van gaat draaien. Afhankelijk van de hosting kosten initieel wel meer winst, maar ik vraag me af wat dit voor de lange termijn betekent

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 14:54]

Dat mensen zich hier nog steeds door laten verrassen, dit is het zoveelste product waarbij dit gebeurt.
Alles met een cloudopslag is vroeg of laat aan de beurt, beter is het om producten te kopen welke lokaal opslaan. En ja dat is dan soms maar wat duurder.
Dit is inderdaad voor mij ook één van de redenen om geen smarthome/domotica toe te passen in huis.
In het lijstje komt geen videodeurbel voor… Desondanks is het besluit van Arlo nogal een dingetje. Daarnaast stopt de werking van het apparaat niet. Door het uitblijven van update komt de compatibiliteit met bijvoorbeeld Matter in de toekomst waarschijnlijk wel in het gedrang vermoed ik.
Ah, leesfout. Camera's en deurbellen maar geen camera deurbellen, aangepast!

Hij stopt niet met werken nee, maar er valt wel ineens een stuk functionaliteit weg en je moet betalen om dat terug te krijgen, maar ineens moeten betalen voor een voorheen gratis feature op een EOL apparaat, dat schuurt bij mij
Om zulke redenen ben ik blij dat als je mij wilt zien dat je alleen op mijn deur kunt kloppen of m'n naam kunt roepen. Dan kom ik vanzelf tevoorschijn. Pakketjes etc worden elke dag bij de buren (bedrijf) geleverd, einde van de dag even uitzoeken wat van mij is en klaar.
Ach ja, nog niet zo heel erg lang geleden hadden we helemaal geen deurbellen. Bonsde je gewoon flink op de deur en brulde "Wilma, open the door!"
Een elektrische bel met een deurdrukker zou dan al een gigantische vooruitgang zijn ;)
Precies en als je er niet ben dan weet je ook niet iemand aan klopt, allemaal info die je echt niet perse moet weten(Je hersenpan is al druk zat op bijv een werkdag).
Je kan wel zeggen ach dat belletje is toch leuk kijken, je moet eens weten hoe druk je hersens er mee zijn constant(Al denk je van niet).
En de pakketjes idd laat ook over algemeen of bij de buren afleveren, of bij het winkelcentrum bij mij vlakbij waar toch langs kom onderweg na huis(Ah, postnl afhaalpunt etc).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:54]

Ik snap het ook nooit zo, als ik niet thuis ben, jammer. Waarom moet ik als ik thuiszit antwoorden dat ik niet thuis ben.... dat merkt ie snel genoeg.

Daarbij (voordeel als je buitenaf woont) laat de postbode de pakketten gewoon voor de deur liggen :)
In de stad zou ik gebruik maken van afhaalpunten, dat is volgens mij altijd een optie tegenwoordig.
Ja ik doe vaak genoeg ook afhaalpunten, of bij 1 van de buren waarvan weet toch vaak thuis zijn(oudere mensen).
Je ziet sommige winkels er zelfs toe verplichten bijna afhaal punt(Staat bij beter voor Milieu enzo ok prima), had een spijkerbroek bij Jack&Jones besteld vorige week . afhaalpunt gratis, thuis bezorging 3,95 extra nou dan maar afhaalpunt :).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 22 juli 2024 14:54]

Ik wil gewoon een deurbel waarvan ik dit in mijn eigen cloud / nas of op een kaartje kan opslaan en gewoon terug kijken via mijn telefoon. daar zijn toch zeker wel mogelijkheden voor ?

Oja geen abbo diensten of afhankelijk van service!

[Reactie gewijzigd door 0daro0 op 22 juli 2024 14:54]

Unifi Doorbell, moet je alleen uiteraard wel al Unifi gebruiken als netwerk.
Het enige wat je nodig hebt is een cloudkey gen2 met opslag of UDM(P). Niet je hele netwerk hoeft Unifi te zijn. Nog steeds een vrij prijzig verhaaltje maar het is niet alsof alles verplicht unifi moet zijn.

[Reactie gewijzigd door glennoo op 22 juli 2024 14:54]

De UniFi deurbellen doen dit. Je hebt daarvoor wel andere UniFi apparatuur nodig, maar het wel allemaal erg goed.
Eufy deurbellen slaan de beelden ook zelf op. Dit is precies de reden dat ik hier destijds voor heb gekozen.
Anoniem: 1301524 @mark_783 januari 2023 09:03
Eufy cameras slaan de beelden encrypted op SD kaart en je bent verplicht de app te gebruiken die via de cloud de beelden kan zien. Nooit nog nieuwe Eufy voor mij.
Deze kunnen toch op een base station opgeslagen worden of verbonden worden aan je lokale nas ?
reolink en amcrest uit mijn hoofd
Ik ga denk ik voor Netatmo, deze kan de beelden opslaan via FTP of Synology Surveillance station.
Ook kun je ze gebruiken in Homekit, voor mij ideaal.

Ik wacht even de CES 2023 af die deze week gaat beginnen, hopelijk hebben ze nieuwe producten gezien de deurbel al enkele jaren oud is.

Wil heel graag van mijn Nest Hello + binnen camera af gezien ik hier 5euro per maand aan betaal.

[Reactie gewijzigd door CypressGTX op 22 juli 2024 14:54]

Anoniem: 1832746 @Euronitwit3 januari 2023 10:26
1. Dat is een oud model. 2. Dat Coolblue ervoor kiest iets niet te verkopen zegt niet zo veel over algemene beschikbaarheid, maar meer over de keuze die daar is gemaakt om iets niet meer te verkopen.

https://www.arlo.com/nl_n...?c=white&t=one.camera.kit Hier is de base station nog prima leverbaar, waar je ook gewoon lokaal op kunt opnemen. Coolblue bepaalt niet wanneer tech niet verkocht wordt, er bestaan ook andere winkels ;)
In het artikel hebben ze het over de 'Arlo Pro Basis station' en niet over de 'Arlo Smart Hub'
Dat is in mijn ogen een verschil.

Ik gaf de Coolblue link alleen als voorbeeld. Moet ik ook die van bijvoorbeeld Amazon, Paradigit of Alternate opgeven?
Ik heb een Arlo Baby (video babyfoon), die het nog prima doet.
In 2019 gekocht, dus tegen dan 5 jaar oud.
Dus vanaf volgend jaar kan ik de beelden niet meer bekijken, geen notificaties meer, geen nachtlampje, geen slaapmuziekjes...

Arlo Baby werkt (denk ik) niet met de hub, maar heeft als één van de weinige Arlo camera's Homekit ondersteuning, dus hopelijk blijft het werken met homekit.

Het liefst zou ik willen dat ze een lokale api uitbrengen en dan regel ik het wel via mijn NAS, maar dat zal nooit gebeuren bij Arlo

[Reactie gewijzigd door Pieterve op 22 juli 2024 14:54]

Er moet gewoon Europese wetgeving komen dat de fabrikant verplicht wordt om in dergelijke situaties alle broncode vrij te geven, zodat de klant of community zelf een oplossing kan maken, zodat er niet onnodig een product weggegooid moet worden.
Producten weggooien omdat ze fabrikant ze te "oud" vindt, ondanks dat ze nog prima werken, kan in deze huidige tijd eigenlijk gewoon echt niet meer.
In dit geval gaat het dan niet om een volledig product dat niet meer werkt, maar om een onderdeel daarvan. Ook daar zou het voor moeten gelden.

[Reactie gewijzigd door Cyb op 22 juli 2024 14:54]

Installeer gewoon homebridge of scrypted en klaar …

Blijkbaar zijn er hier veel die commentaar geven zonder een product van Arlo te hebben. Je hebt bijna ALTIJD een base nodig dus je kan in veel gevallen lokaal opnemen (alleen de oude bases kunnen dat niet dacht ik) (enkel de babyfoon + nog 1 andere camera hebben geen base nodig maar die is HomeKit compliant dus geen probleem)
Nu ik heb reeds 2 deurbellen versleten, de knop gaat hangen bij veel gebruik … dus voor mij geen Arlo meer …

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.