De Belgische onderzoekscentra imec en Flanders Make werken aan een AI-camera die industriële 3d-printers automatisch bijstuurt tijdens het printen van metalen onderdelen. Dit moet de kwaliteit van 3d-geprinte onderdelen in onder meer de luchtvaart en de zorg verbeteren.
De AI-camera moet fouten al tijdens het printen detecteren en het printproces direct kunnen bijsturen. Voorheen vonden er enkel achteraf controles plaats, als het onderdeel in kwestie al gemaakt was. Bij eventuele fouten moest een onderdeel dan volledig opnieuw geprint worden. De AI-camera moet dit voorkomen.
Voor de productie van bepaalde op maat gemaakte metalen onderdelen voor onder andere windturbines en medische implantaten kunnen 3d-printers worden ingezet die gebruikmaken van lasers. Er wordt hierbij bijvoorbeeld gebruikgemaakt van selective laser melting, een printtechniek waarbij metaalpoeder laag voor laag aan elkaar wordt gesmolten.
Op het moment dat de AI-camera detecteert dat de laser op bepaalde plekken te veel of te weinig warmte genereert, zal het systeem zich daarop aanpassen om fouten in de print te voorkomen. Dat moet volgens imec veel tijd en kosten besparen. Daarnaast vermindert het de hoeveelheid afval en het energiegebruik. De software van de camera zorgt ervoor dat de laser en de camera elkaars positie kunnen volgen. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van een AI-leermodel op basis van ct-scans van eerder geprinte onderdelen.
Het Vision-in-the-Loop-project is een samenwerking tussen de onderzoekscentra en de bedrijven Materialise, AdditiveLab, Dekimo en ESMA. Momenteel werkt de AI-camera met één type metaal, maar het is de bedoeling dat dit wordt uitgebreid naar meer kunststoffen en metalen, en voor printers met meer dan één laser.
:strip_exif()/i/2005378236.jpeg?f=imagenormal)