Android 13-bèta voegt noisecanceling voor telefoongesprekken toe

Google heeft in de Android 13-bèta een nieuwe feature verwerkt die achtergrondgeluiden bij telefoongesprekken moet onderdrukken. Dat doen telefoons vaak met hardware, in de vorm van een extra microfoon, maar Google komt hier met een softwareoptie.

Android-kenner Mishaal Rahman ontdekte de feature terwijl hij aan het grasduinen was in de nieuwe Android 13 QPR1 bèta 1. Google noemt de functie Clear Calling en in de omschrijving ervan staat: 'reduceert achtergrondgeluid tijdens telefoongesprekken'. Opvallend genoeg is de functie 'beschikbaar voor de meeste mobiele netwerken', maar 'niet voor wifi-bellen'. Een uitleg waarom die voorwaarden gelden, is er op dit moment niet.

Rahman deelt ook de stappen die nodig zijn om de functie te activeren. Daarvoor moeten gebruikers wat adb-commando's invoeren op bijvoorbeeld een desktop-pc die via usb met de telefoon verbonden is. Roottoegang is in dit geval niet nodig. De versie van Android waar deze feature zich op bevindt, is beschikbaar voor de Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5, Pixel 5a en Pixel 6-serie.

Rahman heeft al een deep dive van Android 13 gedeeld op Esper.io, zoals hij vaker doet met nieuwe versies van Android. Een dergelijk artikel over Android 13 QPR1 bèta 1 is er nog niet, hoewel het te verwachten valt dat de man eraan werkt.

Smartphones doen al aan noise cancelling bij telefoongesprekken, door het gebruik van een extra microfoon. Deze is niet gericht op de mond van de gebruiker wanneer hij of zij aan het bellen is, maar juist gericht op de omgeving. Die pikt omgevingsgeluid eruit zodat de telefoon weet welk geluid uit de invoer van de hoofdmicrofoon gefilterd moeten worden.

Googles oplossing is op zichzelf niet nieuw; het biedt dezelfde functie bijvoorbeeld al voor Google Meet aan. Nvidia biedt aan eigenaren van zijn videokaarten het zogenaamde RTX Voice aan, dat hetzelfde effect bewerkstelligt op computers. Ondanks de naam is het niet meer exclusief voor de RTX 2000-serie en nieuwer. Discord biedt daarnaast noisecanceling van Krisp aan.

Android 13 QPR1 beta 1 'Clear Calling'Android 13 QPR1 beta 1 'Clear Calling'

Door Mark Hendrikman

Redacteur

09-09-2022 • 17:06

41

Reacties (41)

41
41
22
2
0
12
Wijzig sortering
De titel ruisonderdrukking is ongelukkige vertaling uit het Engelse "noise", dat zowel ruis betekent als ongewenst geluid.
Ruisonderdrukking is het reduceren van het volume als er geen zinvol geluid is (bijv als iemand niet spreekt) en was met name bedoeld voor White noise.
In dit artikel wordt reductie van omgevingsgeluid bedoeld, ook tijdens het spreken.
Dat is wezenlijk anders idd. Want geluidsonderdrukking als niemand praat klinkt super onnatuurlijk, zeker als er veel omgevingsgeluid meekomt als er dan wel iemand praat. Maar het echt filteren van omgevingsgeluid vs stemgeluid van de beller* is wel aantrekkelijk.

*Teams doet dit allebei een beetje, maar is absoluut slecht in het identificeren van personen in de meeting en pratende personen op de achtergrond. In combinatie met AirPods Pro kan je gewoon niet vergaderen in een kantoor tuin, omdat je callgenoten jouw directe collega’s even hard horen praten zoals jezelf zou praten. Stemgeluid filtering lijkt mij dan ook echt een super goede volgende stap!
Aangepast, dank!
Je weet pas hoe waardevol zo'n feature is als 'ie het ineens niet meer doet. Het is echt een hel om iemand met een iphone 13 te bellen als diegene ook maar iets van omgevingsgeluid heeft.
Ik vind ruisonderdrukking juist storend. In de korte pauzes als aan beide kanten niemand spreekt, wordt elk geluid volledig onderdrukt en is het volledig stil, maar als de ander begint te praten is er opeens ook een achtergrondgeluid. Zeker als het een wat luider achtergrondgeluid is. Dat wordt namelijk vaak niet weggedrukt.

Wat nog erger is, is dat de volledige ruisonderdrukking die je in gesprekspauzes hebt, vaak net iets te laat wordt uitgezet, waardoor je de eerste letter van het eerste woord, als de ander weer begint te spreken, mist => chello, bello, yellow, mellow, hello, het wordt allemaal 'ello.

Iets minder irritant, maar toch ook opvallend: de ander wil juist een geluid laten horen, maar dat lukt niet, want het is een achtergrondgeluid en wordt volledig weggedrukt.

[Reactie gewijzigd door STFU op 22 juli 2024 14:53]

Bijzonder dat dat (nog) een issue is. Ruim 15 jaar geleden werd er al kunstmatig ruis toegevoegd aan het telefoonnetwerk van (destijds) KPN. Weliswaar voor vaste lijnen over VoIP, maar het lijkt me dat je zoiets ook vrij eenvoudig kan doen voor GSM-gesprekken.
Wat een leuk weetje! Heb je daar een bron van, waar er meer over te lezen is?
Bron helaas enkel uit interne documenten, maar het is geen bedrijfsgeheim. Het wordt meestal 'comfort noise' genoemd. Zie bv.

https://en.wikipedia.org/wiki/Comfort_noise
https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc3389

Het is een onderdeel van bv. de G.729B, G.723.1A audio-codecs die vaak gebruikt worden bij SIP-telefonie.
Ik heb vaak het idee dat ander persoon heeft opgehangen, en kijk ik even naar mijn scherm en dan roep ik. Is iemand daar?
Dat effect is ook bij een audio gate in OBS Studio. Onder de drempel niks, boven de drempel alles. Klinkt voor mij ook kunstmatig.
Dat heeft niets met noise canceling te maken, maar met het ontbreken van noise door overstappen op een hogere kwaliteit signaal waardoor er geen ruis meer op de lijn zit. Noise canceling is het filteren van windruis en hard achtergrondgeluid, maar dat heeft geen absolute stilte tot gevolg. Deels komt dat ook door andere instellingen van microfoons. Maar deze zelfde stilte heb je ook met een iphone 13 in een stille ruimte. Weet ik uit ervaring.
Waarom specifiek de iPhone 13
iPhone 13 heeft geen noise cancelation by “design” .

https://9to5mac.com/2022/...-in-previous-iphones/amp/
Ehm, ja maar mensen begrijpen dus tot de dag van vandaag niet wat deze feature was.

Wat de iPhone 13 niet heeft is noise cancellation in de earpiece, dus voor diegene die de iPhone gebruikt.

Heeft niks te maken met microfoon noise cancellation voor diegene aan het andere kant van de lijn.
“ Phone Noise Cancellation: Uses air pressure to reduce ambient background noise to help you hear better when you’re holding the receiver to your ear on phone calls in certain noisy environments. Phone noise cancellation is available and on by default on iPhone 12 and earlier, and can be turned off for your comfort.”

Bron


Verder heb ik, met handheld bellen, geen verschil gehoord tussen een 12 of een 13, zelfs op luidspreker is het best ok, ook in plekken met veel omgevingsgeluiden. De airpods pro zijn wel erg slecht met geluiden en wind.
Je hebt de verkeerde informatie. Voor noise canceling heb je een extra microfoon nodig en die zit simpelweg niet op de iPhone 13. Het hele verhaal dat jij opratelt is een heel ander soort feature met verwarrend genoeg een debiele omschrijving en overeenkomende naam. Typisch Apple weer om verwarring te zaaien. Maar goed om te weten dat we nu twee ontbrekende features hebben die beide de extra microfoon gebruikte.

Hier bevestigd Apple zelf dat deze feature ontbreekt.
Verder heb ik, met handheld bellen, geen verschil gehoord tussen een 12 of een 13
En was je zelf degene die met die telefoon belde?

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 22 juli 2024 14:53]

Dat is dus de noise cancelling waar hij op doelt, dit gaat niet over de het filteren van geluid door de microfoon maar als je de telefoon tegen je oor hield probeerde hij omgevingsgeluid weg te filteren voor de persoon die de telefoon tegen z’n oor hield.

Dit veranderd alleen iets voor de persoon die een iPhone 13 heeft, voor degene aan de andere kant van de lijn is er niets veranderd.
Je hebt de verkeerde informatie. Voor noise canceling heb je een extra microfoon nodig en die zit simpelweg niet op de iPhone 13.
Ja, die zit, bij de camera assembly, zelfde plaats als bij de 12 als ik mij niet vergis.
Hier bevestigd Apple zelf dat deze feature ontbreekt.
Dit is een vertaalde artikel van 9to5mac die het onjuiste informatie geven, gaat precies om de feature door mij geshared link, alleen is man dus in de waar.
En was je zelf degene die met die telefoon belde?
Mijn moeder heeft een iphone 12 en mijn zus een 13, omdat ze in het buitenland wonen bellen we dus erg vaak.
Je hebt de verkeerde informatie.
Er wordt keurig een bron vermeld (Apple zelf) en jij komt met een artikel op een nieuwswebsite? Ik hecht toch meer waarde aan de uitleg van de fabrikant in dit geval.
Verder heb ik, met handheld bellen, geen verschil gehoord tussen een 12 of een 13, zelfs op luidspreker is het best ok, ook in plekken met veel omgevingsgeluiden. De airpods pro zijn wel erg slecht met geluiden en wind.
Ga eens op een echt lawaaierige locatie staan, dan is het verschil dag en nacht.

Ik werk op Schiphol en sta vaak bijna op steenworp afstand van een vliegtuig. Als ik wil bellen met mijn werk telefoon (iPhone 11) dan gaat dat perfect, maar mijn eigen iPhone 13 is nauwelijks verstaanbaar.

Maar ook vaak genoeg op stations of evenementen gehad dat ik erg blij was met de functie in de 11. Ik snap niet waarom Apple het eruit gegooid heeft.
Het is echt een hel om iemand met een iphone 13 te bellen als diegene ook maar iets van omgevingsgeluid heeft.
Wat een flauwekul. iPhones zijn bijzonder goed verstaanbaar in luide omgevingen, zelfs een iPhone 7 uit 2016 gaat daar al prima mee om.
Wat een flauwekul, Apple heeft die feature vanwege wat voor reden dan ook laten vallen bij de iPhone 13 en dat zelf aangegeven.

Voor je als een wildebeest tekeer gaat, zoek even op of iets wel of niet klopt, je spreekt nu Apple zelf tegen. :+
Je doet zelf iets de wereld in helpen wat niet eens blijkt te kloppen. Zoals @Luinwethion aangeeft zou dit alleen merkbaar moeten zijn voor de iPhone-gebruiker, en niet door de andere partij. Het is dus niet mogelijk dat jij dat merkt als je belt met iemand met een iPhone 13.

Jouw initiële reactie heeft juist iets weg van stemmingmakerij. Alsof alle (recente) iPhone-gebruikers onverstaanbaar zijn in een luide ingeving. Totale onzin is dat namelijk.

Daarnaast bel ik zeer regelmatig met iemand die een iPhone 13 bezit en echt wel eens in luidruchtige omgevingen is maar ik heb tot op heden geen enkel probleem ervaren met de verstaanbaarheid.

[Reactie gewijzigd door Naafkap op 22 juli 2024 14:53]

Klopt, alleen heeft de iPhone 13 geen noise cancelation.
...zelfs een iPhone 7...
Euh ja, ik meende dat het bij de iPhone 13 eruit is gehaald en dus slechter is geworden, dus misschien moet je zeggen "juist een oudere iPhone gaat daar prima mee om"
Ik ben niet kapot van ruisonderdrukking en mij soms meer de ruisonderdrukking stoort dan het omgevingsgeluid. Vaak word er door de ruisonderdrukker toch ook een stukje van het gesprek afgekapt en mis je soms delen. Of wat ook wel gebeurd is dat er bepaalde harmonische delen weg gefilterd worden waardoor alles dof gaat klinken.

Beste manier is en blijft toch gewoon op een plek gaan staan waar het omgevingsgeluid minder is, of gewoon niet buitenshuis gaan bellen. Klinkt vreemd maar de laatste tijd is het gewoon lachwekkend als er opeens iemand achter je in zichzelf loopt te praten. Meest hinderlijke vind ik nog wel als je bij een kassa in de winkel staat en iemand dan tegelijk druk bezig is met een gesprek.

Maar goed, ik zal wel weer veel commentaar krijgen van mensen die vinden dat ze altijd bereikbaar moeten kunnen zijn. Ik doe er in elk geval niet aan mee en bel meestal gewoon terug op het moment dat het mij uit komt. Te vaak zitten wachten op iemand die dan zou bellen en uiteindelijk dan niet belt pffff.....
Vaak word er door de ruisonderdrukker toch ook een stukje van het gesprek afgekapt en mis je soms delen
Vaak worden er dingen aan een feature toegewezen die technisch behoorlijk twijfelachtig zijn. Noise canceling haalt niet alle geluid weg, maar verzwakt het achtergrondgeluid dat niet uit de mondspeaker komt. Wat jij omschrijft lijkt mij een kapotte telefoon, brak bereik of lage kwaliteit telefoon. Ik ken het probleem, maar met een goede telefoon komt 't hier niet voor. De laatste keer dat ik dat gezeur had was met een iphone 7.
Je hebt noise canceling wat vaak bij koptelefoons gebruikt word om inderdaad achtergrondgeluid zoveel mogelijk weg te filteren. Maar dit werkt anders dan noise surpressing hetgeen wat hierboven in het artikel bedoeld word. Het grootste verschil bij beiden is dat bij noise canceling niet de originele bron gefilterd word hetgeen wel gebeurd bij noise surpressing. Vandaar dat noise canceling verder niet zoveel invloed heeft op audio en zal geen delen weghalen. Ik bedoel trouwens het stukje audio in het begin, dus als iemand eerst stil is en daarna iets zegt, dan mist vaak net het eerste stukje.
Wat jij omschrijft lijkt mij een kapotte telefoon, brak bereik of lage kwaliteit telefoon
Misschien dat het jou niet direct opvalt maar ik zelf luister vaak wel wat kritischer omdat ik vrij veel aan audiobewerking gedaan heb. Zeker speelt de hardware wel een rol mee maar het gros van dit soort filters werkt vaak niet echt optimaal tenzij je echt pro apparatuur gebruikt.
Opvallend genoeg is de functie 'beschikbaar voor de meeste mobiele netwerken', maar 'niet voor wifi-bellen'. Een uitleg waarom die voorwaarden gelden, is er op dit moment niet.
Zou dit mogelijk te maken hebben met een verschil in codec en bitrate die gebruikt worden voor mobiele telefoongesprekken over 2G versus gesprekken over VoLTE en VoWifi? Een meer geavanceerde codec is misschien te rekenintensief om software ruisonderdrukking toe te passen?
Moderne Software Digital Signal Processing is prima mogelijk, moderne mobieltjes zijn meer dan snel genoeg.
Uit de wandelgangen vernomen dat dit om de techniek gaat die in Google Meet zit. Wat dus waarschijnlijk de batterij duur zal verkleinen door dat het best veel CPU gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Kittekat op 22 juli 2024 14:53]

Mijn Sony Xperia Z5 compact en mijn huidige XZ1 compact van een jaar of 3-4 oud hebben dat al.. En dat werkt prima. Dat zal wel iets van Sony bovenop Android zijn, maar 't kon dus wel al.
Iemand een idee wanneer ik Android 13 kan verwachten op mijn Oppo Find X5 Pro?
Ben je blij met de X5 pro? hoe lang gaat de batterij gemiddeld mee?
ja,hoor. Na 1 dag normaal gebruik rond de 50% over.
In Audacity audio software op de desktop is het gebruikelijk eerst een segment ongewenste audio te selecteren in een audio bestand. Dan op noise profile verkrijgen drukken, en dan het hele bestand selecteren en toepassen. Lijkt me ook mogelijk met een live gesprek.

De gewenste geluiden zijn dan iemands stem. Dat kan door een profiel van iemands stem aan te maken. Beetje het omgekeerde.

Wel lastig als iemand anders de telefoon dan nodig heeft en er geen stemprofiel is gemaakt.
Das mooi nieuws voor het mooiste bedrijf van de wereld ASML!!

Een van de weinig bedrijven waar we nog trots op mogen zijn.
Huh

Ik heb een MI smartphone en die heeft al jaren een ruis onderdrukking hardware matig.
zie de opmerking van DWeve hierboven en de reactie daarop. Het schijnt om iets anders te gaan dan "witte ruis"onderdrukking.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.