Minderjarigen in China mogen geen livestreams meer kijken na 10 uur 's avonds

Kinderen van onder de 18 jaar mogen in China geen livestreams meer kijken na 10 uur 's avonds. Ook mogen ze geen fooi meer geven aan die streamers. Het is een nieuwe maatregel in een reeks die de Chinese regering oplegt aan de livestreamingindustrie.

Gebruikers van onder de 18 zouden alleen fooi mogen geven aan livestreamers met toestemming van hun voogd, meldt onder andere Reuters. Daarnaast moeten de livestreams voor toeschouwers met youth mode, een soort parental controls, ingeschakeld, automatisch op zwart gaan om 10 uur 's avonds lokale tijd. De verantwoordelijkheid om deze maatregelen na te leven, zou komen te liggen bij de streamingplatformen.

De nieuwe bevelen zouden onderdeel zijn van een twee maanden durende campagne tegen de 'chaos' die in de streamingwereld zou heersen. Die campagne ging volgens Reuters vorige maand van start. Een eerdere maatregel die de regering trof, was een verbod op het streamen van niet door de overheid goedgekeurde games. Elden Ring was een populaire game op Chinese livestreamingplatformen, ondanks dat het geen licentie heeft. Net als in het westen is livestreaming in China erg populair.

Vorig jaar voerde China al een verbod in op te lange gamingsessies. Spelers van onder de 18 mogen niet langer dan 3 uur per week gamen. Ook worden 'abnormale esthetieken', 'schadelijke fanculturen jegens beroemdheden', afbeeldingen van overmatig geweld en overmatig materialisme in games en streams bestreden door de overheid.

Dergelijke ingrijpende maatregelen zijn te handhaven in China omdat het al langer verboden is voor gebruikers om zich anoniem op het internet te begeven. Registratie bij online platformen zoals streamingdiensten gaat verplicht gepaard met het tonen van een identiteitsbewijs. Op die manier valt niet te verhullen of iemand bijvoorbeeld minderjarig is. De maatregelen gelden niet voor in het westen bekende streamingplatformen als Twitch en YouTube; die worden al langer geblokkeerd in het land.

De homepage van douyin.com, een populair Chinees streamingplatform van TikTok-eigenaar ByteDance

Door Mark Hendrikman

Redacteur

08-05-2022 • 12:02

284 Linkedin

Reacties (283)

283
260
98
10
0
93
Wijzig sortering
Om even eerlijk te zijn, ik vind het een rare ontwikkeling dat kinderen (en ook volwassenen, maar vooral bij kinderen) tegenwoordig zo veel naar streams kijken, streamers zowat verafgoden, en niet eens meer zelf gamen maar kijken naar anderen die gamen.

Maar naast het feit dat er andere soorten livestreams zijn die ik wat productiever vind, kan ik dit soort "oplossingen" sowieso niet toejuichen. Het hele pakket in China tegen gamen is een overtrokken maatregel.
Om even eerlijk te zijn, ik vind het een rare ontwikkeling dat kinderen en ook volwassenen zo veel naar voetbal kijken, voetballers zowat verafgoden, en niet eens meer zelf voetballen maar kijken naar anderen die voetballen.

Wat is t verschil met sport en e-sports nu echt?
Een generatiekloof, dat is het verschil.
Dat is inderdaad een verschil. Ik kom uit de jaren 80 en ben echt gek op internet en technologie maar ik zie ook de keerzijde hiervan en dat is echt een maatschappelijk probleem aan het worden.

Maatregelen zoals China vind ik wel echt heel erg ver gaan en ik ben eerlijk gezegd de laatste 10 jaar al niet zo een fan van China. Veel te veel controle willen ze, de huidige president vind ik echt eng en de mensenrechten die er gelden ''maar niet heus'' zijn onmenselijk te noemen.
Dat is inderdaad een verschil. Ik kom uit de jaren 80 en ben echt gek op internet en technologie maar ik zie ook de keerzijde hiervan en dat is echt een maatschappelijk probleem aan het worden.
En een sport zoals voetbal zorgt niet voor een maatschappelijk probleem?
Volgens mij richten de zogenaamde voetbalfans meer schade aan de maatschappij en kosten ze de belastingbetaler meer dan welke groep gamers dan ook.

[Reactie gewijzigd door Fu72 op 9 mei 2022 06:37]

Veel gamen kan ernstige gevolgen hebben voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid en daar draait de samenleving indirect net zo goed voor op als voor de schade die wordt aangericht door voetbalhooligans.
* Citation needed
Je hebt gelijk. Echter is voetbal (inclusief hooligans) een bijzonder effectieve methode om het volk rustig te houden. Bezigheidstherapie en emotie uiting die niet gerelateerd is of gericht is naar overheid. Het is uiteindelijk een populatie beheersingstool. Niet heel verschillend van de Romeinse spellen en gladiatoren gevechten. Dus ik zie het meer als een maatschappelijke oplossing dan het onderliggende probleem.
Het volk rustig te houden? Komop hey, straks ga je nog zeggen het volk rustig te houden icm chemtrails en vaccinaties.

Volgens mij hoeft het volk helemaal niet rustig gehouden te worden.
Nou niet echt. Heb kennissen werken bij GGZ instellingen en veel van deze instellingen hebben nu aparte afdelingen voor oa internet verslaving en ze komen zwaar personeel te kort. Bij voetbal, of buitenspelen stop je ermee. Je kunt in de avond uren niet voetballen bijvoorbeeld. Of op de wc, of badkamer, of het OV of op je werk. Er zijn genoeg verslaafden helaas, die vanaf 6 uur in de ochtend tot 12 uur in de nacht youtube kijken.

Ik heb zelf ook kids en zie hiervan de impact. Kinderen kunnen dit nog niet reguleren (zelfs volwassenen hebben enorme last hiervan) en als ik een tablet of een telefoon geef aan mijn kids, vergeten ze zelfs te eten helaas. Of de chinese aanpak een oplossing is hiervoor, ik betwijfel het. Maar je kunt het in geen geval vergelijken met een voetbal wedstrijd die een begin, eind tijd heeft en hierna wordt je het stadium uitgeflikkerd en als je op tv kijkt, daar begint na de wedstrijd een ander nachtprogramma :D
Zelfde hier ja, het Internet is nog steeds geweldig qua bron van informatie, maar wij zijn opgegroeid met hoe dat te zoeken, de generaties van nu zijn veel meer consument geworden. En dan met name van zo oppervlakkig mogelijke informatie, gericht op verslaving in feite (tiktok dingen). Social media zijn ook geen aanwinst, gelukkig heb ik mijn kids daar van jongs af aan goed (niet dwingend) over kunnen onderwijzen, want dat gebeurt op school ook nauwelijks tot niet. Die gaan er nu veel bewuster en beter mee om.
Mooi gezegd - voor ons was het wegwijs worden op een wereldwijd informatienetwerk, tegenwoordig is het meer een gigantisch reclamenetwerk. Wij dachten altijd dat we ten onder zouden gaan aan AI, maar we gaan gewoon ten onder aan 'the four horsemen': ignorance, vanity, greed and corruption. Matcht nogal goed met de hedendaagse sfeer van het internet ;-)

De corruptie van streamers door hebzucht is mij dan ook een doorn in het oog en het stoort me als mijn kinderen ingepalmd worden door commerciele initiatieven. Niks mis met streamers, en al helemaal niet als ze ervan proberen te leven, maar wel met dat nare 2e-generatie internetvolkje genaamd influencers, die op de bandwagon van creatievelingen gesprongen zijn en alleen maar hart hebben voor hun verdienmodel.

"One evening, an artist introduces himself and rambles about the art world’s impending shift to Tokyo. After the man leaves, Jacob tells Asher, “Every trade has them […] they are called whores.”

Dus ja, sluikreclame en zo'n opgefokt omg-toontje krijgen ook mijn kinderen duidelijk uitgelegd. Je kinderen voorlichten over reclame is in deze tijd belangrijker dan ooit denk ik. Het hele internet is momenteel nogal ongecontroleerd vercommercialiseerd. Dat is te ver aan het gaan en het is voor kinderen niet veilig genoeg, vind ik, momenteel.

Maar, back on topic, ik vind het toch fijner om tussen schreeuwerige reclameborden van de overactieve
en soms walgelijke middenstand te vertoeven -en daarin mijn eigen pad te banen- dan langs de keurige aangeharkte paadjes van de gedachtenpolitie te moeten marcheren.

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 9 mei 2022 10:51]

Dat laatste, daar zie ik liever een middenweg. :) Als we nu een soort combinatie doen van een mooi aangeharkt parkje, met dezelfde vrijheid als nu, een goede mentaliteit hebben met zijn allen en gewoon positief vooruit werken. Doe mij dat maar.
ik ben eerlijk gezegd de laatste 10 jaar al niet zo een fan van China. Veel te veel controle willen ze, de huidige president vind ik echt eng en de mensenrechten die er gelden ''maar niet heus'' zijn onmenselijk te noemen.
Je klinkt nog vrij mild - hoezo laatste 10 jaar? China is al sinds de jaren 50 een dictatuur danwel autocratie en er zijn geen werkelijke mensenrechten, wat wel weer blijkt uit Shanghai de laatste weken. Om nog maar te zwijgen van Tibet, Hong Kong en Xinjiang (Oeigoeren)..
Nou sorry hoor, maar het gegil van youtube en twitch "helden" is echt gewoon tenenkrommend debiel.

Het is allemaal hetzelfde en allemaal heel duidelijk gericht op.... jongetjes.

Ok, ik ben een oude lul, maar.. de hijgerigheid, het overspannen overtrokken gedoe... man man man man...
Ik kan alleen maar vertwijfeld nee schuddend weglopen als ik kijk naar de absolute paardendrek waar mijn zoontje v 11 naar zit te kijken. Heel die generatie vreet het op.

Of het openlijke hoereren (gamen vanuit je badkuip) van sommige vrouwelijke streamers gaat ook helemaal nergens over.

'T heeft geen reet met generatiekloof te maken maar het ontbreken van een kwaliteitsdrempel.
Nou sorry hoor, maar het gegil van youtube en twitch "helden" is echt gewoon tenenkrommend debiel.
Zelf kijk ik vrij weinig streams. Soms dingen als ElectroBOOM, NASA/ESA oid.

Maar hier moest ik wel even om lachen, datzelfde gevoel krijg ik namelijk als ik 'ouderwetse' TV aanzet. Wat zijn die zenders toch tenenkrommend debiel. Dat verafgoden van die idiote BN-ers zonder enige inhoudelijk kwaliteiten. Holy moly.

Het is echt een generatiekloof, niets meer, niets minder.
Vroeger moest je het doen met de Nederlandse Tv. Of dat nou zoveel beter was? Niet elke streamer is hetzelfde, net zoals niet elk tv programma een pauper programma is. Vroeger kon ik bepaalde presentatoren bijv niet uitstaan.

Je hebt streamers die entertainen, informeren of competitief spelen. Voor ieder wat wils zou je denken, gebrek aan interesse zorgt ook voor gebrek aan begrip.

Zelf kijk ik ze niet live, maar krijg toch regelmatig (onbewust) streamer content via YouTube te zien, en dit is echt niet allemaal van het niveau "yoyo it's yo boy <insert streamer>" 8)7
toch ff laat reageren (ouwe lul hé, ik was afgeleid, ok: heel erg. ;)

- ik kijk geen tv, helemaal niet de standaard debielen welke iedere avond ergens aan een tafel hun werkelijkheid zitten te verkondigen. Daar hebben jullie gelijk in, dat zijn de streamers van "mijn" generatie. Dezelfde onzin, hetzelfde gehijg, alleen in een ander jasje. 100% gelijk. rene vd gijp zou zo op twitch kunnen en die rare ouwe snor ook. Of die ex van Moszkowicz, nog een.

- Er is zeer zeker ook kwaliteit. Dat spreek ik niet tegen. Dingen zoals kurzgesagt moeten gekoesterd worden, Ik weet het, dat is geen streamer, maar toch. er zijn zat infotainment dingen te vinden op jijbuis en twitch. Zelfs ik kan genieten van een goede starcraft match, als je de bait & switch ziet die daar gebeuren. Of sommige ED/Starcitizen/Nomanssky streams zijn wel te nassen. ik heb niet het geduld om daar een hele avond naar te loeren maar ik zie echt wel de waarde van dat soort dingen.

de overgrote meerderheid is dat gewoon niet. Het zijn advertorials, @ best. Die wand op de achtergrond vol met leuke hebbedingetjes? reclame. Het onderwerp? bought & paid for! de skin in die game? HAHAHAHA! De kleren of juist het gebrek eraan? Ka-ching! het horloge wat opzichtig in beeld komt? hatseflats! de 12e wrap om de auto verzorgd door [UW BEDRIJFSNAAM HIER]? hahaha! de 47e x dat er word geroepen OMFG HET LIJKT HIER WEL DE ALBERT HEIJN! (oeps!) het enorme logo op die microfoon? yup! Zelfs de lengte van items zijn zo om het aantal ads te maximaliseren. Heb jij trouwens wel eens van nordvpn gehoord? dat is de manier om je internet verbinding te beveiligen. klik op de link onder in beeld en vul de code ikvolgkutstreamer4536 in voor 15% korting!!
kijk gewoon eens hier naar: https://youtu.be/QsyhmPH1x40 het is een grote advertorial voor zandvoort, mclaren en shell. en dit is nog een van de betere...

En alles, ok, bijna alles is gericht op minderjarigen. Maar omdat ze 16+ op de stream/kanaal zetten mogen ze die kids overspoelen met drek. En op het moment dat ik het weg haal ben ik de schijnbaar de enige ouder die het probleem ziet. Waarna hij wordt gepest omdat hij als enige niet [vul lul van een streamer naam hier in] niet kan kijken.

Daar stoor ik mij aan. die Amerikaanse over-commercialisering. Van alles.

sorry voor de trage reactie. Werk, kids en dingen met de slechte gezondheid van ouders kwamen tussendoor. maar het hield me bezig :)
Sorry hoor maar alles wat je oppert is 1 op 1 toepasbaar op eerder (oa mijn) generaties.

Artiesten die zich ‘verhoeren’ door net niet topless in een videoclip verschijnen bijvoorbeeld. Of lp-albums met nog net geen naakt wijf op de cover bij een hardvuur om een romantisch plaatje te verkopen…

Misschien dat je zoontje net de grootste idioten bekijkt tuurlijk, maar laten we niet doen of onze generatie(s) beter waren en ook zeker net of de content die jouw jongen bekijkt ook de enige is
Waarom laat je je zoontje er dan naar kijken?
Het hangt ervan af naar wie je kijkt.

De kwaliteitsdrempel is het feit dat een streamer pas bekend wordt als voldoende mensen ernaar kijken. Indien er een publiek is voor debielen, dan worden deze debielen populair. En wie ben jij dan om te zeggen dat men er niet mag naar kijken.

Online heb je tenminste de mogelijkheid om naar iemand anders te kijken. Voor elke prankende idioot op youtube vind je wel een kanaal dat pakweg oude grammofonen restaureert. Op TV moet je het doen met de breedste doelgroep.
Ik begrijp beide niet! Waarom naar kijken maar niet zelf doen?
Omdat de professionals dingen kunnen die we zelf niet kunnen. Zowel gamers als voetballers.
Ja, daarom kijk ik soms hoe men een level of iets oplost om daarna zelf te proberen. Of strategisch (zoals bijvoorbeeld Total War en andere games), maar ik ga niet elke week urenlang naar streams kijken. Vind het zonde van mijn tijd, hetzelfde met voetbal.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 8 mei 2022 13:41]

U zult vast ook wel iets doen wat anderen niet begrijpen.
Ongetwijfeld. Maar het neemt niet weg dat ik het niet begrijp :)
Ik ook niet maar het schaadt mij niet dus accepteer ik het zonder verdere vragen.
Als je het leuk vind zal het niet gezien worden als tijdverspilling maar tijdverdrijf.
Dat is geen verklaring. Juist anderen iets zien doen wat jij niet kunt, geeft je iets om naar op te kijken. Amateurmusici kappen toch ook niet massaal met oefenen nadat ze een concert van een virtuoos bezocht hebben?
En dat konden ze in het begin ook niet...

Het is niet dat ze alles meteen goed deden.
Wat betreft het niet begrijpen, ik denk dat een deel van de reden is dat de streams gratis zijn en games niet. Daarnaast is natuurlijk veel entertainment passief voor het publiek, ik denk dat veel mensen het fijn vinden om zelf niks anders te hoeven doen dan iets beschouwen
ik denk dat veel mensen het fijn vinden om zelf niks anders te hoeven doen dan iets beschouwen
Dat zie je wel met streams van esports en zo.

Indien je geïnteresseerd bent in het competitieve aspect en de strategie maar geen sloten aan vrije tijd hebt om te oefenen, is het beter om te kijken naar iemand die meespeelt in de hoogste regionen dan om zelf te spelen in Bronze II waar niemand enige teamwerking vertoont, de scheldwoorden en reports in het rond vliegen, en elke strategie het venster uit gaat ten voordele van 30 minuten all mid team deathmatch.

Alsof je in plaats van de Formule 1 te volgen zelf gaat meedoen in een sloopwagenrally.

[Reactie gewijzigd door Enai op 9 mei 2022 10:43]

Omdat mensen die in de top sport zit dingen kunnen doen die ik nooit zou kunnen. Met gamen is dat niet anders. Als ik bepaalde mensen games zie spelen mag ik dat alleen maar hopen.

En ik kan beter 1 uurtje voor het slapen gaan even rustig iets bekijken ipv zelf doen. Uiteraard is een boek lezen nog beter maar voor een hoop ook minder leuk.
Omdat mensen die in de top sport zit dingen kunnen doen die ik nooit zou kunnen.
Dat geldt ook voor ervaren boekhouders, maar daar hoef ik ook niet naar te kijken. Het is waarschijnlijk een combinatie van het zelf een beetje kunnen én iemand anders die het beter kan.
Inderdaad leent niet elke activiteit zich om te bekijken op hoog niveau.
Heel veel is anders gewoon maar voldoende uitzenden. Waarom kijken wij Voetbal veel meer dan bv badminton of zelfs tennis?
Waarom James Bond kijken als je ook zelf een geheime agent kan zijn?
Ja, goed punt; blijkbaar is er ook enige vorm van actie en sensatie nodig. Misschien ook wel 'dat zou ik willen kunnen', iets dat bij veel mensen niet over boekhouden gaat, maar wel over het respectloos behandelen van vrouwen genadeloos verslaan van een staatsvijand?
Voor zelf doen moet je naar buiten.. en wordt je moe..
Daarom lekker gamen en soms een potje voetballen met de boys!
Waarom artikelen lezen maar niet zelf schrijven? Omdat het een het ander niet uitsluit?
Meestal is het kijken én doen. Door te kijken kan je je eigen spel weer verbeteren...of dat nou voetbal is of Fifa.

En daarnaast heb je natuurlijk het groepsgevoel; samen is alles leuker. Je kijkt niet alleen naar een stream, maar je zit daarnaast ook in een chat met allemaal andere fans.

[Reactie gewijzigd door Dicebar op 8 mei 2022 15:27]

Ik mag graag naar minecraft video's kijken, zelf speel ik het ook wel, maar de tijd die zo iemand aan het spel kan besteden heb ik simpelweg niet. Ik kijk naar hoe een ander het speelt omdat ik daar genoeg entertainment uit haal. Streams zijn mij te langdradig maar ik kan begrijpen wat de aantrekkingskracht is.
Ik ook, de creatieve soort om van te leren. Reguliere longplays daarentegen... ik luister er eerder naar als ik zelf zit te spelen :) Geen idee hoe mensen dat vol kunnen houden om daar meer dan 10 minuten naar te kijken. Gamen voelt af en toe al als mijn leven verspillen, het kijken naar longplays en streams dubbel en dwars.

Maar goed, ik zit dan ook al in de leeftijdsgroep dat de tijd toch al te hard lijkt te gaan.
Ik ook niet. Ik hou van gamen maar ik zou echt nooit naar twitch kijken. Het is veel leuker het zelf te ervaren.

Als ik sport leuk zou vinden dan zou ik het ook zelf doen en er niet naar kijken..

Maargoed ieder zijn ding. Ik snap het niet maar dat hoeft ook niet, als anderen het leuk vinden dan is dat ook prima.. Ik snap ook het "probleem" aspect hierbij totaal niet. Iedereen heeft zijn hobby's waar die erg gepassioneerd mee is. En waar veel tijd in gestoken wordt. Je moet immers iets doen met je vrije tijd. Ik zie het 'probleem' aspect gewoon niet.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 mei 2022 19:39]

Ik snap het ook niet zo goed. Voetbal vind ik nog wel een stuk saaier om naar te kijken dan zelfs de saaiste computerspellen zoals schietspellen. Maar goed, ieder zijn guilty pleasure.
Ik begrijp het ook beide niet: waarom kijken of zelf doen?

Even serieus, smaken verschillen. Ik game graag en kijk ook af en toe e-sports van de games die ik speel. In tegenstelling tot voerbal steek ik er nog wat van op ook. Van Starcraft 2 e-sports kijken leer je nog trucjes die je zelf uit kan voeren. Van voetbal kijken ga je geen bal zuiverder schieten.

Maar als je er lol aan hebt moet je het vooral kijken. Ik zou mij wel zorgen maken als mijn kinderen alleen maar sport of streams kijken. Een couch potato is geen gezond kind.
Dat zeg je dan weer niet bij Jackass :-)
Een streamer die ik vaak kijk is een progamer dwz hij verdient al twintig jaar zijn geld met tournooien winnen en recenter met streamen. Het is ongelooflijk leuk om te zien hoe hij een nieuwe game in zijn genre benadert. Hij vertelt transparant over zijn gedachten, en zijn creativiteit en mentaliteit zijn echt geweldig om te zien. Ik speel die games zelf ook, zeker weten, of heb ze gespeeld, maar nergens in de buurt van zijn niveau.

Het is inderdaad alsof je naar topsport kijkt of een topatleet aan het werk ziet. Of elke andere kunstvorm waarin een mens door toewijding eenzame hoogtes heeft bereikt.

En kunnen entertainen is ook een vak. Urenlang een publiek vermaken en alles geimproviseerd is niet zomaar iets.
Heb ik ook altijd al raar gevonden :+ Kan aan mij liggen, en is zwaar subjectief, daar ben ik me van bewust.

Het was bedoeld om nuance aan te brengen aan mijn standpunt dat volgde, dat deze maatregelen te streng zijn. Zelfs voor iemand die het standpunt deelt dat kinderen minder passief bezig zouden moeten zijn.
Met 'helden' van vroeger was de verafgoding op afstand, door de mogelijke directe interactie met streamers kan een kind veel meer geld afgetroggeld worden, mits ze daar toegang tot hebben...

Over het algemeen kijk ik niet naar streams die dat doen, maar ik ben wel eens per ongeluk op zo een stream terecht gekomen, en zit bv. Twitch chat achter een betaald abo. Etc.

Kijken/interacten met streamers is niet per definitie slecht, maar net als bij elk medium zijn er zat gasten die het misbruiken. Bij verschillende 'helden' van vroeger was je als minderjarige ook niet veilig als je in persoon met ze zou interacten...
Ik mocht vroeger in algemeen niet veel tv kijken. Dus ook niet naar sport. Het probleem wordt nu verschoven. Eerst veel gamen, nu mogen ze dat niet meer in China, dus gaan ze veel naar streamers kijken.
Grappig, ik heb met mijn eerste kranten geld een camping TVtje gekocht voor op mijn kamer zodat ik zoveel kon kijken als ik wou. Mijn ouders vonden dat ook prima.

Overigens had ik er ook zelf een kunnen maken met een losse Tuner uit een ouwe TV gesloopt en een van mijn computer monitoren. In de jaren 80 en eerder kreeg je nog het hele schema bij apparatuur!

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 mei 2022 19:02]

Om heel eerlijk te zijn heb ik die hele hype rondom voetbal ook nooit echt begrepen, in principe kan een mens of aap leren voetballen. Het is bizar dat er honderden miljoenen worden betaald voor spelers..

Om dan nog niet te beginnen over het huilie huilie gedeelte waarin ze allemaal op de grond gaan liggen bij de kleinste aanraking.
Om dan nog niet te beginnen over het huilie huilie gedeelte waarin ze allemaal op de grond gaan liggen bij de kleinste aanraking.
Volgens mij is dat gewoon strategie. De tegenpartij houdt er weer een penalty of een kaart aan over. Op dat niveau moet je gewoon elke kans uitbuiten want de tegenstander doet het ook.
Waarom naar muziek luisteren , als je het zelf kunt maken ? |:(

Maar gelijk heb je, ik snapte mijn vader ook niet, dat ie al +40 jaar lang naar het voetballen kijkt, elke zaterdag en soms zondag!
maar dan is het erg hypokriet van me als ik dat luid zeg, en ik bijvoorbeeld naar Asmondgold kijk of Sips van de yogscast :D ... nee ik ga gewoon bij mn vader zitten op een Zaterdag , naar de bundesliga kijken ofzo ... biertje erbij en dan maakt t allemaal niet zoveel uit " different strokes for different folks "
Vreemd dat je het onderwerp ombuigt van streamers naar e-sports. Hoewel niet elke, zit er gigantisch veel afval tussen de streamers die een ongelofelijk slechte invloed zijn op jeugd. Of gewoon regelrechte softcore porno die er tussen zit, wat niet alleen gedoogd is maar eerder aangemoedigd met het inconsistente beleid wat ze voeren.

En een van de belangrijkste dingen is dat met voetbal, kinderen zelf ook hopelijk lichamelijk actief blijven.
Meeste streamers zijn toch geen pro e-sporters?

[Reactie gewijzigd door lanarhoades op 8 mei 2022 12:36]

Hangt er vanaf welke je bekijkt. Er zijn er ook een hoop die meer comedy als pro-sport. Maar niet allemaal. En ja waarom kijk je naar een cabaretier... Je kan zelf ook grapjes bedenken :>
Bij csgo zijn best wat/de meeste streamers pro-esporters
Wat bedoel je met dat niet zoveel mensen csgo spelen? Steam is nog steeds de meest gespeelde Steam game (zie de links hieronder). En mocht je de pro-scene bedoelen, de major is net begonnen waar in totaal toch nog behoorlijk wat t1 players zijn. En er zijn nu covid-19 afneemt weer organisaties die (opnieuw) investeren in csgo


https://steamdb.info/graph/

https://steamcharts.com/

https://store.steampowere...ayer-Statistics?l=english
Maar (relevante) voetbalwedstrijden zijn niet 24/7 live beschikbaar. Dat maakt het minder makkelijk om er zoveel tijd aan te spenderen als aan streams
Er is genoeg voetbal content om je 24/7 bezig te houden als je wilt.
"ja, maar dat is anders" is quasi altijd het antwoord daarop. Als je dan vraagt waarom krijg je een lege staar en gestamel terug :D
Voor echt sport moeten de mensen fysiek aanwezig zijn. Wat als je geen vrienden hebt bijvoorbeeld?
Dan doe je individuele sporten?

Ik haat teamsport en de sociale druk die daar mee samenhangt (verplichte trainingen, druk om te winnen, moeten luisteren naar een coach). Zou ik nooit doen al heb ik wel vrienden :) Maar ik heb wel veel plezier van hiken.

Ik weet niet eens of het officieel een 'sport' is maar hier in Spanje is het best wel zwaar met alle bergen, het is niet maar een beetje wandelen ofzo. Maargoed who cares hoe je het noemt, ik heb er plezier aan en daar gaat het om.

Maar andere mensen zijn absoluut geen vereiste voor sport.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 8 mei 2022 19:08]

Het gaat niet om esports in de meeste gevallen, maar meer een soort live-vlog-content.
Een klein verschil dat voetbal wel gereguleerd is en streamen en niet.
Dus die streamer met allemaal ranzige worden en nodig scheiden zie je niet terug in voetbal kijken.
>Wat is t verschil met sport en e-sports nu echt?

E-sports lijkt te maken te hebben met aanzienlijk minder 'supporters'-geweld en de daarbij behorende maatschappelijke kosten.
Volgens mij heb je een aantal hooligans op hun *** getrapt
Dat is met name bij voetbal zo, bij andere sporten kan men volgens mij gewoon normaal doen.
Ik ben blij dit antwoord hoog in de lijst van comments te zien.

Voetballen kun je ook vervangen door; "bekende Nederlanders", muzikanten, acteurs, etc etc etc.
Zeker in de eerste categorie heb ik door de tientallen jaren heen mensen vaak op TV gezien waarvan niemand precies weet waarom ze "bekend zijn".

Daar hebben mensen ook altijd naar gekeken met veel plezier.
Het is precies hetzelfde, enkel net een ander smaakje.
Wat is t verschil met sport en e-sports nu echt?
Tijd. Geld.

Tijd. Kinderen (en volwassenen) die uren en uren per dag naar streams kijken (of zelf gamen) ten koste van andere activiteiten en lichamelijke beweging? Ongezond. Schadelijk.

Geld. Kinderen die geld uitgeven aan streaming / gaming? Gemanipuleerd door allerlei verleidelijke feedbackmechanismen daarin? Net als veel marketing naar jongeren kan je dat beter aan banden leggen, het nodigt uit tot verslaving. Ongezond. Schadelijk.

Dat China dit soort radicale maatregelen neemt keur ik niet zonder meer goed, maar dat ze een probleem bestrijden en dat dat probleem iets anders is dan 'voetbal kijken' vind ik vrij evident.
Volgens mij ben je daar als ouder wel zelf bij. Als ik zeg dat het klaar is met filmpjes kijken dan is dat zo. De manier hoe er geld wordt afgetroggeld vind ik zeker een doorn in t oog maar dat los je niet op door de kijktijd te beperken maar door regels op te stellen wat wel en niet mag.
Dat heb ik inderdaad ook nooit begrepen. Maar het aller vreemdste zijn toch wel de streams waar iemand zit te eten. Alsof zelf niet veel lekkerder is.
ik kan me eigenlijk best in dit statement vinden eigenlijk.
ik vind de maatregel zelf niet op z'n plaats om door de overheid gehanteerd te worden, maar dit klinkt als iets wat ik bij m'n eigen kids ook zou opleggen. (incl. dat voetbal)
kanttekening is dat ik uit de jaren 90 kom.
Streamers en esports zijn niet hetzelfde. Als het puur om esports zou gaan zou ik je nog een soort van gelijk kunnen geven maar streamers zijn gewoon 6x niks en ik snap niet dat mensen daar uren naar kunnen kijken.
Eigenlijk is jouw voorbeeld nog zieker - maatschappelijk gezien dan, want dit wordt al jaren gedaan, en blijkbaar hebben we er als maatschappij nog niks van geleerd... Van livetreams zou je nog kunnen stellen dat het een relatief recente ontwikkeling is, en dat de 'nieuwheidsfactor' nog meespeelt.

Verder is het zo dat die verafgoding van voetballers gewoon blijft duren, hoewel de bierzuipende roepende Neanderthalers goed weten dat:
- voetballers geen belastingen betalen op hun buitensporige lonen.
- het ene na het andere gok/matchfixing schandaal naar boven komt
- praktijken zoals 'zwart geld'/mensenhandel/marktmanipulatie daar gelegaliseerd zijn.

en toch moet er op zondag de 'clubliefde' getoond worden - uiteraard gevierd met liters door de hoofdsponsor ingegoten bier. Je weet wel, datzelfde bier waar een gemiddelde ernstige sporter vanaf blijft, wegens de nadelige effecten op de gezondheid.

'sympathie voor een organisatie in een zowel wettelijk als moreel crimineel circuit' is verwerpelijk gedrag.
En om het nog perverser te maken: In alle aangegeven voorbeelden is de 'supporter' (kan je ook lezen als: hij die niet eens door heeft / wil hebben bedot te worden) in het nadeel. In de psychologie heet dat 'Stockholm syndrome'...

Maw: de nieuwe (?) trend om naar game streams te kijken, lijkt op het eerste zich nogal mee te vallen.
Toezicht en geen toezicht vanuit de ouders.
Het is natuurlijk niet altijd e-sports, maar vaak ook simpele Let's Plays en dergelijke, en het is wel degelijk een bizarre ontwikkeling. En de verafgoding zal gerust ook wel in live sport plaats vinden, supporters heb je per slot van rekening overal, maar de status van de gemiddelde YouTube influencer is tegenwoordig onderhand groter dan die van een popster en dus ook van een stervoetballer of andere sporter, dus de aanbidding ervan staat op een, zou ik willen zeggen, bijna achterlijk niveau.

En laten we ook niet de monetisatie vergeten: sponsoring zoals Patreon, zogenaamde win-acties en weet ik veel wat nog meer. Dat soort dingen kom je natuurlijk veel meer tegen bij YouTubers dan bij normale (sport)clubs.

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 9 mei 2022 11:33]

Ik had nu wel een voorbeeld met porno verwacht :-)
Microtransacties is het grote verschil, gecombineerd met games die MTX als businessmodel hebben, met vooal de jeugd als doelgroep, in combinatie met -om onduidelijke redenen- vreselijk populaire streamers die maar wat graag donaties van viewers in pay to win-games stoppen.

Om in jouw analogie te blijven; vroeger had je ook voetbalkaartjes van Panini die je kocht, in zo'n zakje waarvan je niet wist wat er in zat. Maar ik hoop dat je het met mij eens bent dat de drempel en incentives voor MTX toch écht van een ander kaliber zijn dan voetbalplaatjes van 'vroeger'.

Overigens weet ik niet of wat China doet ook om specifiek deze reden is, en weet ik ook niet of ik het er mee eens ben per se. Punt is wel dat er veel meer aan de hand is dan met ordinair 'voetballen'.
Ik snap je punt niet.
De meeste kijken allemaal naar top sport zonder het te beoefenen en ook de top sporters verafgoden.
Streamers kijken is net een beetje als sporters kijken. Waarom ga je niet zelf een balletje trappen? Waarschijnlijk omdat je er 1. Niet zo goed in bent. of 2. De tijd er niet voor hebt om goed te worden, of 3. er geen zin in hebt om het zelf te doen.

Daarnaast is het zo dat games gewoon duur zijn geworden, met alle dlc's die erbij komen ben je vaak veel geld kwijt voor zo'n simpele game. Dan is het kijken van een stream gewoon veel makkelijker en je kan er nog steeds plezier mee hebben. We kijken immers ook gewoon letsplays op youtube etc. Ik persoonlijk kijk op die manier of ik een game juist leuk vind of niet, en dan bepaal ik wel of ik de game koop of niet.

Dat men ze helemaal gaat aanbidden als goden gebeurt ook met sporters. Ik ben het ermee eens dat dit geen goeie vooruitgang is, maar het was te verwachten.
Ikzelf haal sinds een tijdje geen plezier meer uit games. Dus ik volg dit volledig.

Ik zit veel liever lekker met een drankje wat dingen op te zoeken en tussendoor een stream te kijken.
De enige maatregel waar ik wel wat in zie is het verbod op fooi geven door minderjarigen. Maar een hard verbod gaat wat ver, maar daar zou wel meer aandacht naartoe mogen wat mij betreft als je ziet hoeveel de jeugd uitgeeft aan dit soort dingen.
Ik heb geen probleem mee dat ze kijken naar streamers om de redenen die anderen al gaven. Iedere generatie is er wel iets wat aanbeden wordt. Echter, er zijn veel te veel slechte streamers die puur misbruik maken van de jonge kijkers (denk aan die achterlijke streams waarbij streamers head to head gaan en degene met de meeste donaties wint) en puur vanuit dat opzicht kan ik dit eigenlijk gedeeltelijk alleen maar goed keuren.

Ik zeg gedeeltelijk, want het gaat me dan met name om het verbieden van donaties (laat die streamers maar eens op fatsoenlijke wijzes aan geld komen zoals openbare sponsorships net als sporters ipv van die entitled bedelaars) voor minderjarigen en het verplichten van de parental controls.

Een minderjarige van <10 heeft ook niks te zoeken op live streams om 2200. Maar oudere minderjarigen kan je dat dan weer niet verbieden denk ik.
Een minderjarige van <10 heeft ook niks te zoeken op live streams om 2200. Maar oudere minderjarigen kan je dat dan weer niet verbieden denk ik.
Maar in China wel - heel goed zelfs.
Hoe mensen zich vermaken, moeten ze helemaal zelf weten. Als kinderen buiten schooltijd naar streams willen kijken, dan is dat prima. Wij keken vroeger naar onzin op TV, onze ouders zullen daar ook wel een mening over hebben gehad.

Maar wat China wel goed doet, is de jeugd beschermen tegen flauwekul. Wij verafgoodden vroeger pop- en filmsterren, of desnoods karakters uit tekenfilms. Maar we wisten wel dat dat pure fictie is. Tegenwoordig beweren die streamers de grootste onzin (ook feitelijke onwaarheden) en jongeren geloven dat gewoon. Ze leren niet meer om onderscheid te maken tussen fact en fiction. En dat vind ik zorgelijk.

Vroeger hadden de massamedia nog een eindredactie, en voor reclames zijn strenge wetten en codes en een commissie die daar toezicht op houdt. Dat is een goede zaak, want de grote massa is te dom om zelf te bedenken wat kan en wat niet kan. Maar die streamers kunnen ongecontroleerd beweren wat ze willen, met een enorme massa volgers waarvan een groot deel klakkeloos overneemt wat er gezegd wordt. Ik vind dat wel een gevaarlijke ontwikkeling.

Ik weet niet of de oplossing van China de juiste is, censureren is nooit echt goed. Maar er mag wel een soort van code komen zodat ook onze jeugd leert dat wat een vlogger verkondigt, ook maar een mening is.
Ik luisterde onlangs deze podcast van Darknet Diaries.

Er blijkt een enorme (en enorm lucratieve) zwarte markt te zijn voor cheats bij online multiplayergames. Er is zelfs een categorie cheats die zich expliciet richt op streamers, daarbij wordt aangegeven dat kijkers dan niet zien dat er een cheat wordt gebruikt. Echt ongelooflijk.
Toch niet na bedtijd he?
Ik mis die goeie oude tijd dat cheats nog gratis waren en er geen zwarte markt achter zat. Toen je nog naar de MPCforums kon gaan en daar wekelijks de nieuwe cheats vandaan kon halen.

De zwarte markt kwam vanwege Punkbuster en dergelijke, door het achter een betaalmuur te gooien, werden cheats minder snel ontdekt.

Dit bleek uiterst lucratief te zijn en tadá, nieuwe 'zwarte' markt.
Euh was dan vroeger voor tv tekenfilmpjes of sport dan beter?
Kijken naar anderen die voetballen wordt ook veel meer gedaan dan zelf voetballen.
Potato, potahto.
Omdat sommige streamers betere content maken dan de shit die je op reguliere tv, Netflix en Disney+ vind (er zijn uitzonderingen natuurlijk :+ ).
Iedereen heeft weer andere interesses, het is juist leuk dat er daardoor veel verschillende dingen zijn om te "consumeren".
Ja, dat deden we vroeger nooit. We schrijven geen tijdschriften over normale mensen die toevallig in een film misschien een hoofdrol spelen.

En niemand was fan van dat meisje wat "hit me baby" zong. Pop-liedjes doet niemand wat.

TV en streaming zijn geen verschil, naas dat het 2de iets makkelijker te beginnen is.
Wat mij betreft is het simpel: onder de 18 geen smartphone.
Ik vind het altijd raar als mensen niet kunnen begrijpen dat iets wat hun niet leuk vinden, wel door andere mensen als leuk ervaren wordt, vooral als je kijkt naar leeftijdverschillen,lijkt het mij logisch dat er voor verschillende media verschillende doelgroepen zijn, niets raars aan.
Wat is een game livestream anders dan formule 1 kijken, ik zie geen enkel verschil. Los daarvan kweekt men nu een hele generatie die over x jaar een gruwelijke hekel heeft aan overheidsbetutteling. Kijk naar de jaren 50/60/70 en je weet wat er gebeurt over 20 jaar…..history is like life, it repeats itself with minor variations
Ben het wel met je een, maar het is niet onze en de taak van de overheid om ons op te voeden
Wat is het verschil met uren lang naar voetbal, wielrennen of eender welke sport kijken? In streams heb je tenminste nog interactie met anderen en de streamer zelf.
Het stelt voorop dat we in het Westen vechten voor vrijheden ook op de computer en op het Internet, dat het niet vanzelfsprekend is dat we vrij zijn als we (veelal slechts zeggen te) zijn.

Hoe krijgen we de wereld zo ver dat het inzicht zo ver geraakt als "dit is onder de gordel", "dit is in mijn private zaken"? Bescherming van het famillieleven, dat is wel belangrijk. Dit tast het juist, en ook de capaciteit tot het opzetten van een streamingdienst, wat gewoon 'no strings at all' zou moeten zijn by now. Information is contagious - tot ze de griep niet meer hebben in china zouden ze dat niet mogen kunnen ontkennen.
Ik denk dat het eens afgelopen moet zijn met dit soort onzin eerlijk gezegd. Influencers, streamers, zijn allemaal rovers van enige productiviteit, ontwikkeling van de geest en mind, en kunnen feitelijk maar weinig anders dan als 1 of andere narcist constant in de picture willen staan.
Vroeger keken kinderen veel naar TV. Same shit, different day.
je zou voor de grap dit is kunnen kijken.
Dit was al in 2014!
https://www.southparkstud...gmic/south-park-pewdiepie
https://www.southparkstud...isn-t-free-season-18-ep-6

Ze hadden toen al echt de vinger op de pijn plek.
We zijn bijna 10 jaar verder en echt veel beter is het niet geworden.
Youtubers en Twichstreamers zijn de media. Ze spelen in op de veranderende noden van jongeren. Het moet beschikbaar zijn wanneer ik wil kijken, het moet veel zijn en het moet draaien rond mijn interesses.
Twitch heb je een directe interactie met diegene die je voorziet van entertainement, je kan er mee chatten, je kan soms zelfs meespelen. Het is redelijk gemakkelijk om te zien waarom er zo veel mensen naar twitch trekken voor hun entertainement.

China is erg extreem met hun regeltjes, maar soms hebben ze ergens een punt. Al is dat punt vaak niet meer echt terug te vinden in hun methodes.

Kinderen limieten opleggen op hun mediaconsumptie is geen slechte zaak. Vroeger zat dat ingebouwd in de zenders op tv, vanaf 20uur ha dje vaak dat zenders hun kinder programatie afsloten en dan overgingen in programatie voor volwassenen. Maar met online media is dat niet meer het geval, twitch en youtube zijn 24/7 beschikbaar, kinderne moeten hier leren mee omgaan en vooral ook leren met limieten omgaan. Maar bij mijn weten is dat de taak van de ouders en niet die van de overheid.
Volgens mij is dat de taak van de ouders niet van de overheid.
En wie is er verantwoordelijk voor de maatschappelijke problemen als ouders ervoor kiezen niet op te voeden? Wil jij in een wereld leven waar niemand verantwoordelijkheid, en normen en waarden geleerd heeft en niemand op let op school omdat ze tot die in de nacht onzin zitten te bekijken?
Als je niets doet krijg je uiteindelijk grotere problemen.
Voor alle China roepers' Ook in Nederland voert de politiek steeds meer een opvoedbeleid.
Zo zijn er politici die voorstellen dat snackbars niet meer in de buurt van scholen mogen zitten. Politici die voorstellen om kinderen onder de 12 jaar niet meer een snackbar in te laten gaan.
offtopic:
En wat is daar, gezien de huidige problematiek met oprukkend obesitas etc, precies een probleem aan? De ouders (lees: eigen verantwoordelijkheid) werken blijkbaar niet
Het is in die zin niet offtopic, omdat het niet gaat om het doel op zich - maar om de overheidsbemoeienis die aan het toenemen is binnen het prive domein. Dus lang niet alleen in China, maar ook in zogenaamde liberale landen als Nederland

Ik ben het met u eens, veel ouders in Nederland doen niet of nauwelijks aan opvoeding, laat staan aan gezonde voeding. Maar waar leg je de grens als overheid? Bij voeding, of het verplicht naar het jeugdjournaal laten kijken of het niet meer gamen na 2200 uur?
Om even offtopic door te gaan..

Het probleem van overgewicht is veel en veel breder dan de snackbar. Ik bracht mijn puberjaren in de jaren '80 door op school terwijl je 2 frikadellen in de kantine kon kopen voor destijds fl 1,- ook zaten er binnen 500meter ik denk wel 7 cafetaria's (misschien wel meer maar ik kan mij nu even 7 herinneren) en een blikje cola was net zo duur als een bekertje melk en een zakje chips goedkoper dan een broodje kaas. En toch was er amper overgewicht op school. En hoe kwam dat? Nou we bewogen veel meer, op de fiets naar school, lekker balletje trappen in de pauze en na school in het park om maar wat te noemen.

Als je niet met een totaalplan komt maar wel blijft hameren op die cafetaria's die dicht moeten terwijl ik in de supermarkt 10 meter verder meer suiker en vet kan kopen dan ik ooit op zou kunnen eten dan heb je er als politicus geen donder van begrepen en ben je bezig met symboolpolitiek over de rug van een ander.
Je bedoeld die ouders van nu die het te druk hebben met zichzelf en hun carrière en kinderen achter een ipad verstoppen, en het kind een grote schreeuwende mond geven als ze om aandacht vragen, want dat is wel een verschijnsel van deze tijd?
Ik heb zelf ruim 10 jaar gewoond en gewerkt in China, met name in de education sector. Ik kan het heel goed begrijpen waarom ze hebben zulke maatregelen ingesteld. Je kan allemaal wel zeggen, dit en dat is fout, maar voor een betere wereld, begint bij jezelf.

Als je in die samenleving hebt geleefd (ik zeg geintegreerd, veel buitenlanders integreren niet eens), ga je ineens anders denken, je kan beter inleven hoe de gewone mens daar leeft. Ik ben er hardstikke mee-eens dat ze moeten inbannen, alleen hoe ze dat doen ben ik niet helemaal mee-eens. Maar als dit zorgt dat een verwende kut kind ff 1 ton euro "cadeautje" doet aan iemand waarvan hij/zij een fan is (en ja je kan niet terugdraaien), niet meer kan doen dan ben ik mee-eens. (Doel heiligt alle middelen)

Zolang je mond niet opentrekt betreft politiek, religie, (en nog een paar) heb je daar veel meer vrijheden en stukken veiliger dan in Nederland. Als je hier een peukie opsteekt, kijkt iedereen of je onbeschoft tokkie bent en als je een ander mening hebt, word je direct weggezet als racist. En die heropvoedingskampen? Als wij in Nederland niet hebben? TBS-klinieken! Of zijn jullie al vergeten over de puberen ontspoorde meiden die gedwongen werden om de pil te nemen? Alleen omdat je niks erover hoort, betekent niet dat er niet is.

Offtopic, ik zei en zeg tegen alle Nederlanders (inclusief Nlse consulaat) in China, het is schande dat jullie na 2 jaar nog steeds geen behoorlijk Chinees kunnen communiceren, Dan nog steeds zeiken dat immigranten in Nederland niet willen inburgeren. Dat zegt al genoeg over huidige generatie.
Zolang je mond niet opentrekt betreft politiek, religie, (en nog een paar) heb je daar veel meer vrijheden en stukken veiliger dan in Nederland.
Laat die punten nou net een van de belangrijkste zaken zijn die met vrijheid te maken hebben. Geen kritiek mogen leveren op de overheid, politiek of religie heeft niets, maar dan ook niets met vrijheid te maken. Dat is de basis.

Natuurlijk gaan er in Nederland ook dingen niet goed, volledig mee eens. Maar weet je wat nou het mooie is? Daar mag je hier gewoon wat van zeggen zonder opgepakt te worden en in een strafkamp te worden opgeborgen.

Kom op zeg, roepen dat je in China meer vrijheid hebt dan in Nederland is de grootste onzin.
Hier is ook kritiek op de overheid, zelfs binnen de overheid en partijen, maar er is de afgelopen 20 jaar geen kabinet te vinden die er iets mee doet en de neoliberale agenda er keihard doordrukt. In het kabinet zitten dan ook mensen waar niemand op kon stemmen, meestal is het de McKinsey kliek of iemand die bij een van de grote vijf gewerkt heeft op een enkeling na op een onbetekenende positie.
Je spreekt jezelf wel tegen zo, maar ...want ik wil gewoon werken en leven. Het is accepteren de situatie of "oprotten". En hoeveel Chinezen denken ook zo, maar weten, waar ze ook heengaan/emigreren, regering komt achter hun aan.
Als je denkt dat een TBS kliniek hetzelfde is als een strafkamp in China dan moet je misschien iets meer onderzoek doen naar beiden.
Jij komt klagen dat ze in het consulaat geen correct Chinees spreken?
En dat doe jij in gebrekkig Nederlands? _/-\o_
Stel je nu echt de Chinese heropvoedingskampen gelijk aan de Nederlandse TBS klinieken?????
Heb jij een persoon ontmoet, omdat je "classified" als een Oeigoer, dat je ineens gratis opleiding krijgt, gratis een dak boven je hoofd krijgt, elke maand een toelage krijgt en veel meer voordelen krijgt van de overheid terwijl de gewone "Han-Chinees" elke dag moet bikkelen om maar te overleven.

Inderdaad, ze zouden blij moeten zijn dat ze in heropvoedingskampen worden opgesloten, veel beter leven dan daarbuiten...

Hoeveel krijg jij betaalt om dit soort postings te maken?
Ik trek niets in Nederland omdat ik daar niet woon ;)
Serieus jij bent echt een overduidelijke China-Trol. Laten we allereerst het beestje bij zijn naam noemen, het is geen "heropvoedingskamp", maar "concentratiekamp" !! Ga je het serieus vergelijken met een TBS kliniek? Worden ze daar ook puur vanwege hun geloof en achtergrond opgesloten? Worden ze bij een TBS kliniek ook ontdaan van hun organen? Als proefdieren gebruikt? Verplicht varken laten eten? Systematisch verkracht? In elkaar geslagen? Vermoord? Nee he, denk het ook niet.

Die mensen daar worden van al hun vrijheid, menselijkheid, gezondheid en alles beroofd en jij komt er hier eventjes propaganda over verspreiden dat ze het beter hebben dan andere mensen omdat ze "gratis" een dak boven hun hoofd en eten krijgen. Ga je zelf aanmelden daar dan. Echt ik kan hier zo boos over worden en er gaan zoveel dingen door me heen, maar ik hou me in bedwang om dat allemaal hier niet uit te typen uit respect voor mijn mede Tweakers. Ongelofelijk dat we hier mensen met gedachten zoals jij hebben..
Weet je waar je overpraat? Als ik een papagaai zoek, kan ik wel op reddit vinden.

Jij hebt geen idee waar je overpraat, want je bent er niet geweest, je hebt met die mensen in soort gelijke afkomsten of situatie gesproken, en al helemaal niet wat vrijheid echt voelt.

Het artikel gaat over, minderjarige na 10 uur geen tiktok meer kunnen kijken. Ik ben er hardstikke mee-eens, alleen de manier heb ik me bedenkingen, want dit druist zeer tegen vrijheden die wij hebben hier in Nederland. Ze stellen dit in om 1.x miljard mensen in het gareel te houden, terwijl in Nederland kunnen we niet eens "Project X" onder controle houden. Als hun methode werkt, zodat die kutkinderen niet meer tiktok gaan kijken na hun bedtijd, who the fuck am I to judge, dat het fout is?

Als jij dit niet kan indenken en inleven, dan moet je vooral je argumentatie en oordeel voor jezelf houden.
Die video's kunnen me gestolen worden. Ik reageer op jou die de chinese concentratiekampen komt goed praten en meer dan dat, dat de Oeigoeren er ook nog eens dankbaar voor moeten zijn omdat het gratis wordt verplicht?? Als er iemand iets voor zichzelf moet houden dan ben jij dat wel met je chinese propaganda.
Kijk eens naar de filmpje "The Wave", waarschijnlijk heb je dat nooit gehad tijdens maatschappijleer. Jouw reactie lijkt daarop.

En trouwens heb ik gezegd dat alleen oeigoeren waren? Nee, dat is voor alle ethnisch minderheden, nee dat lees je niet in het nieuws.

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 9 mei 2022 20:25]

Die fooi maatregel vind ik eigenlijk wel goed. Zouden ze hier ook mogen invoeren
Waaruit maak je op dat het hier niet al op gaat dat ouders eerst toestemming moeten hebben gegeven?

Steamingdiensten en streamers kunnen inkomsten wel leuk fooi gaan noemen, maar dat is niet zomaar van toepassing.
Verantwoordelijken kunnen zich dus niet zomaar verschuilen achter dat argument om ook minderjarigen mee te laten betalen.
het wordt niet afgedwongen of gecontroleerd. Algemene voorwaarden zijn slechts een wall of text om zich in te dekken en verantwoordelijkheid af te schuiven, maar zijn zo lek als een zeef.
Het is aan de ouders om dat te controleren. Waarom zou een ander de opvoeding en verantwoordelijkheid voor kinderen moeten overnemen?
Omdat je als samenleving kinderen moet opvoeden imho. Het zijn de kinderen die de samenleving van morgen vormen.
Omdat je als samenleving kinderen moet opvoeden imho.
...maar wel schreeuwen als jeugdzorg langskomt? Want dat is precies wanneer de samenleving of overheid ingrijpt, en na een opstapeling van problemen overgaat tot het opvoeden van jouw kinderen. Helaas soms door verkeerde inschattingen van een systeem dat op zijn tenen loopt, maar veel vaker doordat ouders echt rampzalig zijn omgesprongen met hun verantwoordelijkheden.

We hebben in Nederland extreem veel "bemoeienis" of preventieve aandacht in de ontwikkeling van kinderen. Zoiets simpels als een consultatiebureau kennen ze elders niet. Toch wordt de preventieve jeugdzorg zo uitgekleed (Balkenende/Rutte) dat het tot vreselijke resultaten leidt verderop in de keten. Weet wat je vraagt, en dan moet daar ook draagvlak en vooral geld naar toe kunnen.

[Reactie gewijzigd door YaPP op 9 mei 2022 11:58]

Jeugdzorg is inderdaad een noodzakelijk kwaad voor als zaken uit de hand dreigen te lopen en de overheid de volledige verantwoordelijkheid gaat overnemen. Daar moet je zeer zorgvuldig mee omgaan en als samenleving er ook voor zorgen dat er voldoende middelen beschikbaar zijn. Maar er zijn vele manieren waarop de 'samenleving' samen kinderen opvoed, op school, op de sportvereniging, als familieleden, vrienden, kennissen, ect, ect.
Dat zeggen die zelfde ouders ook tegen mij als ik hun kroost aanspreek over het lopen in mijn voortuin over de plantjes heen.

Opvoeden doen we allemaal in onze samenleving, daar is niks mis mee, waar het vaak om gaat is de manier waarop aan beide kanten.
Dan nodig je hun gewoon niet meer uit in jou tuin/huis. Dat is dan het gevolgt voor die familie.
waarom denkt u dat ik ze uitnodig om in mijn voortuin over de plantjes te lopen : / ?
Oops te snel gelezen. Voortuin is idd niet handig.
Je bedoelt met anderen mensen zoals opa & Oma, kinderen en vriendjes in de buurt, de juffen en meesters, de tandarts (hoe poets je goed), de kerk/moskee, de muziekles, de voetbal/tennisclub, de kindertelefoon, de huisarts, ......

Als ouder ben je niet 24/7 bij je kind, ben je dus ook niet 24/7 erbij om de harde en zachte grenzen te stellen, en ben je niet capabel om 100% van de opvoeding te doen. Gelukkig maar, wordt het kind iigv blootgesteld aan anders denkende mensen/kinderen of mensen/kinderen die anders doen dan pa en ma.

Het "geen streaming na 10u" gaat mij ook wat ver. Maar onze overheid controleert en dwingt toch ook af? Inclusief hardere eisen zoals aan rijbewijs, alcohol, drugs, etc.
Onbegrijpelijk. Taak van de ouders idd. Mag hopen dat onze overheid nooit zo diep gaat zinken.
Het is aan de ouders om dat te controleren. Waarom zou een ander de opvoeding en verantwoordelijkheid voor kinderen moeten overnemen?
Zolang het wettelijk toegestaan is om kinderen te maken en op te voeden zonder enige kennis of (opvoedings)kwaliteiten, lijkt het mij logisch dat er ook wetten zijn die ervoor zorgen dat de opvoeding en verantwoordelijkheid voor de kinderen wordt overgenomen, als de ouders er zelf niks van gebakt hebben.
Mee eens. Zelfde met microtransactions. Als je account is ingesteld op een leeftijd onder de 18 (misschien 16), hoor je geen microtransacties te kunnen kopen. En alle in-game marketing ervoor moet ook worden verborgen.

En zo niet verbieden, dan kunnen ze gemakkelijk een limiet instellen. Bijvoorbeeld dat kinderen niet meer dan tien of twintig euro kunnen uitgeven aan microtranacties per spel. Of een maandelijks/jaarlijks limiet.

[Reactie gewijzigd door NoThankYou op 8 mei 2022 14:09]

Daar ben ik het mee eens, vaak geen benul van de waarde van geld, creditcard van pap en mam en hoppakee ;) |:(
Die leeftijd op accountniveau is ook een wassen neus. Dus dat heeft geen nut. Restricties zetten mbv. iets wat super-eenvoudig te omzeilen is.
Zeker niet, taak van de ouders.
Misschien wel goed om te doen, komen jongeren een beetje buiten. Minder brillen nodig en sociaal contact.

Praten met elkaar in levende lijven is ook mooi!

Nuance wel jammer dat het zo moet on jongeren te beschermen. En is het wel beschermen ? En tegen wat, en hoe is dit aangetoond dat deze methode werkt?

Te weinig achtergrond info bij het artikel
Dat bepaal jij? Dat moet je aan persoon x zelf laten bepalen.
Als volwassen heb je inderdaad het recht om je eigen gezondheid te verkloten. Kinderen kunnen dit echter niet echt zelf beslissen. Dat is de verantwoordelijkheid van de ouders. Helaas blijkt dat niet altijd te werken, dus je hebt wel een overheid nodig die iets stuurt en desnoods kan afdwingen. Maar gelukkig is die grens(die wel nodig is) bij ons niet zo rigide als in China.
China is net als Rusland... een Staat ala Noord-Korea.. dictatuur dus.
Klopt! Dat mag toch. We leven in een vrije globale wereld met verschillende staatsrechtelijke vormen. Je kan er wat van vinden, maar het mag gewoon
Niet bepaald... beledig de Chinese dictator via twitter.. dan raad ik af naar China te reizen omdat ze iedereen afluisteren...
Daar ben ik niet mee eens. Ouders zijn daartoe prima in staat. Kan me niet voorstellen dat je als ouder vindt dat de overheid kan bepalen hoe dat je je eigen kinderen opvoedt.
Zullen we alle regels dan maar afschaffen? Als ik met 120 door jou wijk wil rijden moet ik dat immers zelf kunnen bepalen. Dat ik dan af en toe een kind raak is dan jammer. Moeten de ouders maar beter opletten. Zoiets?
Alleen brengt het kijken van (gaming/sport)streams / tv niet per se anderen in gevaar, te hard rijden wel. Dat een kind op tijd gaat slapen en dergelijk hoort toch bij opvoeding en toch niet iets wat je wettelijk gaat vastleggen?
Dat heeft echter niks met na 10 uur 's avonds te maken, iemand kan ook 's middags of 's ochtends dergelijke ideeen opdoen. Overigens is het vaak makkelijk om het puur om het spel of film te gooien, vaak zie je dat er ook andere factoren invloed hebben gehad.
Ik las laatst dat veel Nederlandse kinderen hun 5x per week 1u bewegen per dag niet eens halen tegenwoordig.

Daar krijg je een "lekkere" motoriek van als je later groot bent.

Iets van advies mag ook wel wat meer onder de aandacht gebracht worden in Nederland. Verbieden zoals in China lijkt me echter (veel) te ver gaan.
Anoniem: 421923
@Dinoxl8 mei 2022 12:40
komen jongeren een beetje buiten?
Ik dacht eigenlijk ergens aan iets anders: na 10 uur 's avonds horen minderjarige in hun bed te liggen.
Een goede nachtrust is belangrijk namelijk, ook juist voor jongeren die nog in ontwikkeling zijn zowel fysiek als mentaal.
"The art of war" een oud Chinees geschrift dat altijd vrij relevant blijft, zegt dat je subversie altijd binnen moet laten voor het zich kan vestigen. Verklaart een hoop van censuur e.d.

All warfare is based primarily on deception of an enemy. Fighting on a battlefield is the most primitive way of making war. There is no art higher than to destroy your enemy without a fight by subverting anything of value in your enemy's country.
Ah ja, de Chinese overheid wil mensen graag buiten krijgen, want wekenlang binnen zitten is ongezond. Hoe zou het ondertussen in Shanghai zijn?
Ik weet om eerlijk te zijn niet eens zeker hoe ik me hierbij voel. Als China zoiets doet is de eerste reactie toch al gauw dat het bizarre betutteling is van een overheid die geen privacy kent en de eigen keuze enorm wantrouwt.

Maar ergens zijn dit nog niet eens de aller verkeerdste regels. Zo laat zulke streams kijken zijn niet het meest constructief voor jongeren, en geld zo ernaar gooien misschien ook niet echt.
Wij in het westen kijken vanuit een neo-liberaal perspectief. Wij geloven erin dat de mens een rationeel wezen is dat zelf het beste kan bepalen wat goed voor hem is.

In China geloven ze daar niet zo is. In China heerst meer een cultuur van het collectief en wordt de overheid meer als een vaderfiguur gezien.

Het is dan ook compleet zinloos om vanuit ons perspectief iets te vinden van het beleid van de Chineese overheid, wij zullen dat toch niet begrijpen.
Als het massaal fout gaat, mag hier de overheid ook wel ingrijpen hoor als "vaderfiguur". Je hebt er niks aan als je halve bevolking verslaafd is en niet meer functioneerd. Als ik de huidige generatie kinderen eindeloos net een zombie zie kijken naar TikTok en gelijkaardige videodiensten naar de meest domme en hersenloze inhoud, wat ze aan hun blik te zien zelf ook eigenlijk niet erg interessant vinden maar blijven doorswypen om iets anders doms te kijken, denk ik ook ^%$ dit wil ik verbieden! Ik hou mijn hart vast voor de volgende generatie..
De Nederlander kijkt gemiddeld ~2,5 uur per dag naar "troep" op hun smartphone. Jongeren ~3,5 uur per dag.

De gemiddelde Nederlander kijkt ~2,5 uur per dag naar "troep" op de TV. Dat was ~20 jaar geleden ~3,5 uur.

Of de gemiddelde persoon nou naar bagger op TikTok of op SBS kijkt, waar zit het daadwerkelijke verschil nu eigenlijk? Persoonlijk vind ik dat beide het meest domme en hersenloze inhoud hebben.
Het is dan ook compleet zinloos om vanuit ons perspectief iets te vinden van het beleid van de Chineese overheid, wij zullen dat toch niet begrijpen.
Zo lust ik er nog wel een paar. Dus die mensenrechtenschendingen zijn wel okee, want het zit in de Chinese cultuur. En die overheid als vaderfiguur wordt er gewoon van jongs af aan ingestampt.
Mensenrechten zijn wat anders dan culturele normen en waarden. Wat er met de oeigoeren gebeurd grenst aan genocide, dat is wel een hele andere discussie dan fooi voor streamers.

[Reactie gewijzigd door Ivolve op 9 mei 2022 00:30]

Persoonlijk heb ik het ook niet zo met dat neoliberale. Ook omdat alles per se moet worden kapotgeprivatiseerd, ongeacht of het werkt of niet. Het verbaast me soms dat we geen geprivatiseerde brandweer hebben.

Ik zou het bij lange niet zo radicaal willen afwijzen als China het doet, maar dat de mens niet rationeel blijkt ook. En anderszins heb je er ook die op zeer rationele (en vooral valse) wijze misbruik maken van onze neoliberale vrijheid.

Nee, ik zou van mijn leven niet in China willen wonen. Ik geniet zeker van mijn vrijheid. Maar ons neoliberale systeem kent wel gigantische excessen.
Ik ben momenteel dit boek aan het lezen, beetje taaie kost maar wel interessant.
https://www.bol.com/nl/nl...-neo-liberalism/38250879/

Zoals ik eerder zei: Neo liberalen geloven erin dat de mens een rationeel wezen is dat zelf het beste kan bepalen wat goed voor hem is."
Ik denk dat dat fundamenteel fout is. Mensen zijn voornamelijk emotionele wezen die zich laten leiden door gevoelens. Jammer alleen dat de enige die dat zien zijn marketeers of politici...
'1984' begint steeds meer realiteit te worden in China. Een treurige ontwikkeling. Van een arm communistisch land verworden tot een steeds welvarender totalitaire staat met een waar schrikbewind. Ongelooflijk dat 1,2 miljard mensen naar de pijpen dansen van een handjevol narcisten.
China heeft de technologie gewoon ontarmd en maakt er optimaal gebruik van. Daarnaast heeft het een groot leger en strafkampen, als je van klein af aan en met beperking van info of verdraaide informatie van buitenaf opgroeit weet je niet beter. Soort gelijk gebeurt er in Rusland en met minder moderne middelen in duitsland in de jaren 30.

Dan kom je dus in dit soort situaties terecht. Maar afgezien van de verschrikkelijke onwesterse manier van leven en onderdrukking van de mensen daar denk ik soms wel eens dat Online gaan met een ID niet verkeerd zou zijn.

Ik weet dat er veel haken en ogen aan zitten om dat te handhaven , wetgeving etc... maar als je nu kijkt hoe je iemand met woorden en dreigingen zo gemakkelijk kan intimideren en je voordoen als een ander en hoe gemakkelijk men door anonimiteit over een grens gaat... maar dat terzijde is inderdaad een hele andere grote discussie
Ik vind de voorbeelden die jij noemt heel typerend, zeker aangezien Duitsland in die tijd nogal fascistisch was en ook Rusland sterke neigingen had en nog heeft.

China zelf lijkt bijna op een boekvoorbeeld van fascisme als je er artikelen en definities over fascisme bijhoudt. Met communistische idealen heeft het dan weer weinig gemeen.
maar als je nu kijkt hoe je iemand met woorden en dreigingen zo gemakkelijk kan intimideren en je voordoen als een ander en hoe gemakkelijk men door anonimiteit over een grens gaat... maar dat terzijde is inderdaad een hele andere grote discussie
, maar gaat een online ID dit echt oplossen want ik zie niet anonieme reacties die ook flink over de grens gaan maar dan slimmer / subtieler verwoord (zelfs van de overheid soms). De doodbedreigingen fix je er wel mee, maar met een simpel filter op forums of chats kom je dan ook een eind. Een online ID brengt wmb teveel nadelen met zich mee en is een natte droom van veel overheden/regimes.
online met ID is online maar dood - everything already on record. Snap n i e t dat je dat oppert.

Simpelweg geen blijk van een liefdevolle wereld waarin publiek succes geen strafpad gemaakt word.
Als je daar geboren was, deed je het waarschijnlijk ook.
Ok maar dat is ie niet, vandaar dat ie het ongeloofelijk vind.

In iemand anders' schoenen staan werkt 2 kanten op.
Sorry dat ik totaal out of context emotioneel ga reageren (want je antwoord klopt natuurlijk)::

Weet je wat ik ongelooflijk vind?: /schreeuwen aan/ Dat je in een tank zit en je loop richt op een flatgebouw met mensen erin en schiet! DAT vinfd ik GVD ongelofelijk /schreeuwen uit/

Je bek houden omdat je geen zin hebt om opgepakt te worden, vind ik niet ongelooflijk.
Sorry maar waar de fuck heb je het over
Waar zou ik het over hebben? Geen tank te zien op TV.....
Inderdaad want dan weet je niet beter.
tis maar net wat je gewend bent. En alles went héél snel
'1984' begint steeds meer realiteit te worden in China. Een treurige ontwikkeling. Van een arm communistisch land verworden tot een steeds welvarender totalitaire staat met een waar schrikbewind. Ongelooflijk dat 1,2 miljard mensen naar de pijpen dansen van een handjevol narcisten.
Je klinkt alsof het vroeger wel okee was, toen het nog een 'arm communistisch land' was. Zoek anders even op Mao Zedong: men schat 40 - 70 miljoen doden op zijn geweten.

En die 1,2 miljard mensen hebben natuurlijk geen enkele keus. Wat trouwens interessant is, is dat de meeste Chinezen trots zijn op hun land en hoe het georganiseerd is - over succesvolle brainwashing gesproken.
Kan je gewoon trots op zijn, is niks mis met trots zijn op je medemens, toch?
Anoniem: 933945
8 mei 2022 12:52
Mooi, iedereen snoeihard aanpakken leidt uiteindelijk tot een perfecte samenleving waarin iedereen gelukkig is. |:(

/s

Een steeds weer terugkerend fenomeen onder totalitaire regeringen: een onophoudelijke stroom restricties. Het doel is gewoonlijk uiterst wazig en nmm gaat het uitsluitend om de restricties zèlf - en het is NOOIT genoeg.
nmm gaat het uitsluitend om de restricties zèlf - en het is NOOIT genoeg.
Je zal er maar mee getrouwd zijn
+1 beetje meer humor op tweakers mag best van mij :D
You'll own nothing, and be happy ...
"All animals are equal, but some animals are more equal than others." - George Orwell, Animal Farm.
Hopelijk maakt de Europese bevolking gebruik van haar rechten om een dergelijke dystopische digitale samenleving hier te voorkomen ( voor zover er nog wat te redden valt).
voor zover er nog wat te redden valt
Je hebt zoveel meer vrijheden dan mensen in China en je vindt het nu al een verloren zaak?
Nu al verloren zaak is idd wat overdreven maar het beleid gaat wel steeds iets sneller de verkeerde kan op.
Wat mag er hier dan niet buiten bedreigingen? Volgens mij is ons internet gewoon hartstikke vrij hoor. Vind het wel erg overdreven om net te doen alsof we de kant van China zouden opgaan..
Wat mag er hier dan niet buiten bedreigingen?
Dit bijvoorbeeld.

Of "groepsbelediging".
Fluttershy is een ongelofelijke £@--#--£-@:"£+#-+@+£+ (vul zelf maar de meest vreselijke belediging in, vrijheid blijheid toch?)
Ik ben geen groep zoals gesteld in WvS art 137c.

Tenzij iemand een rechter weet te overtuigen om MLP als "religie of levensovertuiging" te zien mag je lekker helemaal los gaan.

Je mag mij een genocidale gestoorde krijgsheer noemen met een voorliefde voor kinderen. Anderen niet want "religie of levensovertuiging".

Leve de willekeur van de gekweststen.
Je mag mij een genocidale gestoorde krijgsheer noemen met een voorliefde voor kinderen.

Voorliefde voor kinderen. Wat moet ik daar nu weer bij denken.
Artikel 266 is dan wel van toepassing.
Hartstikke vrij is een groot woord, privacy is er bijna niet meer, privacy is een deel van vrijheid.
20 jaar geleden, toen was het internet vrij.
En wat is er _niet_-dystopisch aan de westerse / EU digitale samenleving? Naar mijn mening is de digitale samenleving hier in en in verziekt door geldelijk gewin van, met name, big-tech.

Vanuit de overheid bepalen wat je wel en niet zo mogen bekijken is een no-go en aan de persoon zelf, hoewel we hier ook een kijkwijzer hebben. Dit is ook bemoeienis/betutteling vanuit de overheid over wat wel en niet gekeken mag worden.
Precies. RT mag ik ook al niet meer bekijken. Betutteling

Minnen mag, maar leg even uit waarom. Wat klopt er niet aan mijn opmerking

[Reactie gewijzigd door NoahAmber op 8 mei 2022 19:16]

Al onze TV-zenders hebben een zekere mate van vrijheid en controleerbaarheid. Bepaalde landen zoeken daarin het randje al een beetje op, maar RT is echt een uitzondering; Je hoort daar wat de Russische staat wil dat je hoort, niet het nieuws. Het past daarom niet in het aanbod dat we hier in Europa hebben; Russen zijn gewend aan het met een korreltje zout nemen van media-uitingen die indirect door de overheid gedaan worden, hier is dat niet normaal. RT zou hier dus weleens succesvoller kunnen zijn in het verspreiden van nepnieuws en het daarmee destabiliseren van onze Unie, dan het in Rusland is.

Of boycotten dan de beste oplossing is weet ik niet, maar ik begrijp het besluit op zich wel.
Overigens is de website volgens mij nog steeds gewoon bereikbaar, ook al wordt die wel uit de zoekmachineresultaten gehouden.

Ik ervaar de betutteling en beperkingen hier als zijnde minimaal. In m'n tijd in Rusland was dat wel anders; bepaalde zaken zijn daar gewoon verboden en moet je dus onder de radar houden. Betekent niet dat het niet gebeurt hoor, maar je loopt er een zeker risico mee.

Dat gezegd hebbende is het zéker belangrijk om alert te blijven. We zijn hier niet corruptievrij.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 9 mei 2022 13:32]

Dictators gedrag en slaafjes, kan het niet anders verwoorden.
Ja ouders kunnen zelf op hun kids letten en opvoeden, en ja ook ouders kunnen wel eens iets door de vingers zien, maar dan nog, dat is opvoeden door ouders, niet door de regering of een ambtenaar.
Nouwja dat kijkwijzer en pegi bestaan vind ik dus wel een goed ding. Want dan hoeven de ouders van kinderen niet zelf uit te zoeken of de content geschrikt is voor het kind.
Tuurlijk je kan het zien als betutteling maar er is niemand die je tegenhoud als jij je 6 jarig kind Doom wil laten spelen of een horror film wil laten zien. Maar dan ben je uiteindelijk ook zelf verantwoordelijk voor eventuele emotionele schade bij het kind.
Het probleem is dat ouders te makkelijk hun kinderen maar laten gaan en hen niet (meer?) bijbrengen wat wel en niet geschikt is.
Hoeveel ouders weten wat hun kinderen op internet uitspoken? En dan doel ik op 3-14 jarigen.
Hoeveel ouders gaan niet in gesprek met hun kinderen over wat een acceptabele schermtijd is per dag?
Hoeveel ouders spenderen uberhaupt te weinig tijd met hun kinderen?
Uiteindelijk zal je vanuit de dialoog gewoon het verst komen. Dat zouden meer mensen moeten doen... (en niet alleen naar hun kinderen toe)
Nouja, moet zeggen dat ik nog helemaal niet zo negatief naar deze maatregelen kijk. Zeker maatregelen als alleen fooien geven met toestemming van voogd vind ik heel goed, en beperken van kijken sta ik ook nog niet zo negatief tegenover, zeker als ik al kijk hoe mijn neefme van 7 al te gemakkelijk en lang naar dit soort (IMHO onzinnige) streams zit te kijken.
Hopelijk maakt de Europese bevolking gebruik van haar rechten om een dergelijke dystopische digitale samenleving hier te voorkomen ( voor zover er nog wat te redden valt).
Heb je niet gezien wat Europa probeert te doen? Democratie laat mij niet lachen! Vrijheid van nieuwsgaring is compleet foetsie!
Dit is typische argumentatie gevoed door propaganda met het idee van “china is slecht” ongeacht de gedachtengangen er achter.

Meest recente was de beperking van ONLINE game dat door de media geframed werd als regulier gamen. Kinderen mogen gamen wat ze willen alleen online, en met name gratis en bijbehorende verdienmodellen waar vb Fortnine heel groot mee is geworden, dat is beperkt. Gratis bestaat gewoon niet en WESTERSE verdienmodellen laten ook zien dat je moet targetten op de jeugd om ze lang vast te houden, zie vb MacDonalds met hun speelgoed, maar ook als je kijkt naar alle grotere bedrijven die op de beurs actief zijn, niemand adverteert daar met mensen van middelbare leeftijd of ouder.

Daarnaast blijken veel mensen in het westen ook eens te zijn met de maatregel en het achterliggend idee krijgt ook meer tractie. Bedrijven moet niet targetten op kinderen. Een voorbeeld is daarbij niet geheel verrassend TikTok. Onder het motto bescherming moet de app meer waarborgen inbouwen voor kinderen ivm privacy, grooming, etc, etc. Meta/Facebook/Instagram heeft daarbij zijn zaakjes nog steeds niet op orde, meerdere keren aangesproken, en ontloopt de dans.


Ter afsluiting,
in de westerse wereld zijn er terdege wel bescherming in oa de media.
Zo mag je geen reclames vertonen van sigaretten, alcohol mag niet op bepaalde zenders en in sommige landen verplaatst na 22:00, expliciete seksscènes mogen niet voor 22:00 (behalve in bepaalde “educatieve” context), etc, etc allemaal gebaseerd met bepaalde gedachtengang waarbij gezondheid vaak een belangrijke is.


Wat jij wegzet als “dystopisch” is eerder een ideologie,
en het westen is ook niet vies van bepaalde ideologieën.
Volgens mij zitten er genoeg poppetjes in Brussel/Straatsburg, die wij niet gekozen hebben. Er is iig voldoende kritiek op dat het niet zo democratisch is als in de landen zelf.
Wat is het dystopische scenario, dat kids verslaaft zijn aan de digitale wereld of dat te regering dergekijk veel invloed uit oefent?

Hier bepaald de overheid ook (in mindere mate) dat bepaalde dingen en handelingen tot een bepaalde leeftijd verboden zijn. Dat kids geen geld mogen doneren juig ik van harte toe. En 10 uur licht uit wat in mijn tijd voor een 17 jarige ook heel normaal
Dus je zou er geen problemen mee hebben als in Nederland deze wet ook door zou worden gevoerd?
Dat is een enge gedachte, als omdat het normaal was voor jou als 17 jarige om om 10 uur naar bed te gaan, je het geen probleem zou vinden als de overheid dat wettelijk zou invoeren als een verplichting.
Boel alsen en aannames, ten eerste heb ik geen kids, ten tweede woon ik in Spanje waar zelfs mijn nichtje van 5 later naar bed gaat dan ik als tiener deed. Mocht ooit wel ik kinderen hebben dan denk ik dat ik streng zou zijn, in het algemeen en qua beeldschermtijd, en 10 uur is licht uit doordeweeks? Daar heb ik geen overheid voor nodig.
Het was een vraag 8)7
En 3 uur gamen in de week? Belachelijk weinig.
Zo, dat zou ik zeggen idd. Ik game nog steeds minstens 2 uur per dag.
En daar gaat het niveau alweer.
Persoonlijk vind ik het dan weer een tikje storend dat de klagende generaties doen alsof zij de enige generatie met problemen en moeilijkheden zijn, maar dan dus blijkbaar gesprekken/comments waarin het zinnetje "in mijn tijd" staat gelijk afdoen als belachelijk en beantwoorden met de erg kinderachtige "ok boomer".
Ter info, ik ben 43 jaar. ;)
Ik kan dus ook heel gemakkelijk zeggen dat "in mijn tijd" alles beter was.
Maar ik heb kinderen (2 puber dochters). Ik zie dat het in mijn tijd anders was, maar daarom niet beter of slechter.
Laat kinderen/jonge mensen eens, net zoals wij toen, zelf hun pad zoeken en vinden.

Om 10u gaan slapen is inderdaad een goed idee, maar kom me nu niet vertellen dat niemand hier (geregeld) later nog aan het gamen was dan 10u.
Dat is opgroeien. Over de grens gaan en merken dat die grens er met een reden ligt.
Dat is opgroeien hier. China heeft een heel andere cultuur. Ik woon er niet voor niets niet, ben er geen fan van, maar dat de overheid je kinderen mede opvoedt past dáár zeker wel.
Ik weet dat dit zo gedaan wordt, maar of het past, dat is de vraag.
In Rusland wordt er ook niet over een oorlog tegen Oekraïne gesproken. Dat betekent niet dat die er niet is.
Dat is op twee manieren appels met peren vergelijken.
 • Veel mensen willen geloven dat het zo is, maar China is geen democratie.
  quote: Wiki
  De Volksrepubliek China heeft een sterk gecentraliseerd en autoritair bestuur met een communistische staatsinrichting en een eenpartijstelsel, maar een semi-vrije markt en sterk geïndustrialiseerde en snel groeiende economie
  De Russische Federatie formeel gezien wel. Ik kan het artikel zo gauw even niet vinden, maar las laatst dus wel een artikel waarin onderbouwd werd dat er op papier niets mis was met het consolideren van de macht door Xi Jinping; het verlengen van de presidentiële termijnen en het dwarsbomen van andere kandidaten door Vladimir Poetin klopt op meerdere manieren van geen kant.
 • De oorlog tegen Oekraïne kan je beter vergelijken met de genocide op de Oeigoeren. Deze wetsaanpassing voor minderjarigen is beter te vergelijken met ons alcoholverbod voor minderjarigen dat hier alweer jaren geleden ingegaan is.

[Reactie gewijzigd door kakanox op 9 mei 2022 15:10]

Als je deze reactie nou meteen had gegeven had heel veel mensen een irritatie bespaard :)

Wat betreft je aanpak ben ik het met je eens, maar ik denk wel dat als je kinderen wilt laten ervaren hoe het is om over die grens te gaan en waarom die grens er is, je in eerste plaats al wel die grens aangeboden en besproken moet hebben.
Daarnaast vind ik de 'in mijn tijd....' gesprekken ook lang niet altijd gaan over beter of slechter, het gaat veel vaker over het gesprek voeren.
Als jongeren van nu hun muziek aan hun ouders mogen laten horen mogen de ouders toch ook aan de jongeren laten horen waar zij naar luisterden? Dat is gewoon een stukje wederzijds interesse.
Vergelijk het ook met vroeger in de historie dat kennis en tradities overgebracht werden op de jongeren middels verhalen rondom het vuur.
Stel dat toen al de standaard reactie was geweest "ok boomer", dan hadden we nu nog met stokken en stenen ons eten moeten vangen...
Kennis delen met generaties zorgt voor vooruitgang.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee