'Hangar 13 werkt aan Mafia-prequel op basis van Unreal Engine 5'

Hangar 13 werkt volgens een Kotaku-bron aan een nieuwe game in de Mafia-reeks. De ontwikkeling zou nog in een vroeg stadium verkeren en er zijn nog niet veel details bekend. Het zou gaan om een prequel. Het nieuws volgt na het vertrek van twee hooggeplaatste medewerkers.

De Britse studio van Hangar 13 leidt de ontwikkeling van de nieuwe Mafia-game, schrijft Kotaku. Het spel zou zich afspelen voor de drie andere Mafia-games. Het eerste Mafia-spel speelt zich af in de jaren dertig van de vorige eeuw. Intern zou het spel bekendstaan als Nero en als engine zou de Mafia-prequel Unreal Engine 5 gebruiken. Voorgaande Mafia-games gebruikten een eigen engine.

De Mafia-spellen spelen zich af in de Verenigde Staten en zijn thirdperson-openworldspellen. Bijna twee jaar geleden bracht Hangar 13 een remake uit van het eerste spel. Oorspronkelijk verscheen de eerste Mafia-game in 2002. Ook Mafia 2 werd in 2020 opnieuw uitgebracht en grafisch opgepoetst. De eerste twee Mafia-games werden gemaakt door dezelfde Tsjechische studio, die later is opgegaan in Hangar 13.

Hangar 13 werd in 2014 opgericht met Haden Blackman aan het hoofd. Blackman werkte eerder bij LucasArts Entertainment aan diverse Star Wars-games. Hij vertrekt nu bij Hangar 13, net als Matthew Urban, de chief operating officer. Nick Baynes, hoofd van de Britse studio van Hangar 13, wordt nu baas van de 2K-tak.

De ontwikkelstudio probeerde na de release van Mafia 3 volgens Kotaku nieuwe games te ontwikkelen, waaronder een spionnengame en een Destiny 2-achtig actiespel. Deze games werden nooit officieel onthuld en zijn inmiddels ook niet meer in ontwikkeling. Onlangs zouden Hangar 13-ontwikkelaars zijn ingezet bij het maken van andere Take-Two-games, zoals Tiny Tina's Wonderlands.

Mafia 3

Door Hayte Hugo

Redacteur

06-05-2022 • 08:45

51 Linkedin

Reacties (51)

51
51
19
0
0
28
Wijzig sortering
Ik was zeer teleurgesteld in de remake van het eerste deel en hoop dat Hangar 13 het beter gaat doen met deze prequel. Met deze engine hebben ze hopelijk geen last meer van de verschrikkelijke texture pop-in waar de remake last van had. Maar inhoudelijk zaten er voor mij de grootste problemen. Het originele Mafia was een overtuigende, serieuze cinematic experience met dito voice acting, muziek en sfeer. In de remake zat die sfeer van de Great Depression en recessie er totaal niet in, de meeste personages waarin ineens dikker, koddiger en joliger/brutaler. De dialoog was daar ook op aangepast en als je die remake vanuit nostalgie speelt is het één grote deceptie. De besturing vond ik ook om te janken, het is zó overduidelijk een console-port met hoe auto's bestuurd worden. Bovendien is het prachtige gevoel van gewicht en vermogen van elke auto uit het origineel weg in de remake, alles gaat van redelijk vlot tot achterlijk snel als een soort Taxi Rade arcade. Als ik m'n geld voor de remaster nog terug had kunnen vragen dan had ik dat zeker gedaan, deze prequel ga ik daarom echt afwachten of het wat wordt.
Volgens mij zijn je herinneringen gekleurd want zo veel verschil zat er echt niet tussen. Ik heb me dan ook prima vermaakt met de remake en had ongeveer de zelfde ervaring als bij het origineel. Alleen vond ik hem nu minder frustrerend om te spelen.
Dat het probleem bij mij vanuit de nostalgie ligt realiseer ik mij, maar ik ben wel van mening dat er grote verschillen tussen zitten. Luister naar de stem van Tommy, die in de remake ineens een dik accent heeft en de intonatie heel anders doet. Tommy heeft ook redelijk andere lichaamstaal in de cutscenes en tijdens het rijden voorziet ie weggebruikers en de speler van commentaar, wat in het origineel niet zo was. Paulie is van een wat norsige, sarcastische en behouden vent in de remake ineens een jolige lolbroek geworden. Hij doet me erg denken aan Joe Barbaro van Mafia II, alsof hij daarop geïnspireerd is. Zo zijn veel personages op subtiele en minder subtiele aangepast waardoor ik als oud fan ze niet meer echt herken als dezelfde personen.

Qua autorijden kun je imho niet ontkennen dat er enorme verschillen tussen Mafia: City of Lost Heaven en Mafia: Definitive Edition zit. De physics zijn natuurlijk veel moderner en uitgebreider, maar de auto's accelereren en remmen ook veel sneller dan in het origineel. In de remake kom je met een 'langzamer' autootje met gemak de heuvel nog op, en zwaardere voertuigen breng je makkelijker tot stilstand. Dat sluit voor mij persoonlijk niet aan bij hoe ik Mafia ken.

[Reactie gewijzigd door Jan1337 op 6 mei 2022 11:54]

Misschien is dat het. Ik heb echter het origineel sinds de release niet meer gespeeld dus ik merkte de verschillen niet eens.
Ik heb beide delen gespeeld en moet zeggen dat ik enigszins wel onder de indruk was van de remake. Daarbij zeg ik ook dat ik het gespeeld heb met een aantal mods waarbij de HUD geminimialiseerd werd, twee kogels game over betekende en met een programmatje waardoor ik met mijn Logitech G27 kon rondrijden. De sfeer (remake) heeft door de nieuwe graphics een mooie boost gekregen. Het deed mij een klein beetje denken aan de grote stap die de gamecube remake van resident evil uit 2002 zette ten opzichte van het origineel.

Echter de remake heeft inderdaad zijn problemen. De karakters zijn mij een beetje 'too cool for school' geworden. Het doet mij wat denken aan Downton Abbey waarbij de schrijvers blijkbaar vergeten dat het verhaal zich aan het begin van de 20ste eeuw afspeelt en niet de 21ste eeuw. Sarah is opeens een sterke vrouw avant la lettre die meehelpt met het uitschakelen van wat tuig. Niet per se een ergenis maar het werkt wat slapsticky. Ralphie en Paulie hebben mot etc. Combineer dat met het minder realistische weggedrag en het spel dat veel uitdaging wegneemt en dan zeg ik wel; heh jammer, had het originele Daniel Vavra team er maar aan meegewerkt.

Toch zijn er een aantal delen die ik wel mooi vind naast de graphics. Het deel op het vliegveld, a trip to the country, het visiting rich people level, de aanpassing van het election day level. Op bepaalde stukken vind ik het wel respectabel gedaan. Ze hadden van mij echter wel de latere levels wat aan kunnen dikken, want ik vond dat naar het einde toe het spel wel snel uitgespeeld was.

Als ze bij Hangar 13 de lijn van de Mafia 1 Remake doorzetten dan ben ik hier wel benieuwd naar. Als het echter de stijl van Mafia 3 gaat hebben, dan nee bedankt. Dan speel ik wel de Titanic mod van het origineel!
Hopelijk gooien ze de game niet vol met allemaal fetch missies.
Helemaal mee eens. De besturing van de auto's was ook een flinke ergernis voor mij.

Zeer jammer van de remake. Waar Mafia II dat toch echt beter doet. Het is uitermate triest dat de volledig geremakede game daar slechter presteert dan de veel oudere remaster(II), laat staan de originele game(I).
Smaken verschillen. Ik heb nooit de originele gespeeld, enkel Mafia 2. De remake van deel 1 was net 1 van mijn favoriete games van vorig jaar! Ik heb natuurlijk geen nostaligsche gevoelens die bijdragen aan mijn speelervaring.
Ik vond de remake van deel één prachtig. Ook de besturing is wat meer aangepast naar de huidige tijd en speelt m.i. prima weg. Ik heb het origineel (zonder enige mod of wat dan ook) nog even gespeeld, dan merk je toch dat het schieten weer een stap terug is. Het rijden vind ik in beide prima.

De karakters zijn nu wat anders ja. Paul en Sam zijn juist meer gedefinieerd, ze zijn bij mij nu veel meer blijven hangen na het spelen.

Daarom is het trouwens ook een remake, niet zozeer een remaster.
Maar goed, smaken verschillen gelukkig.
Hopelijk hebben ze geleerd en maken ze weer een echte ''klassieke'' film Mafia spel.
En daarnaast weer meer immersie/oog voor detail, daar waar je in Mafia 2 glas stukjes uit ruiten kon schieten was alles in Mafia 3 behoorlijk beperkt, echt jammer.
Niet alleen dat; in de eerste Mafia (voor mijn herinnering) was er een moment waar je met een honkbalknuppel in een van de eerste missies op een auto moest slaan. Iedere slag zag je de auto een beetje indeuken waar je sloeg. Dat was echt enorm voor die tijd in mijn mening. Tot jaren erna nooit zoiets meer teruggezien.

https://www.reddit.com/r/...c_nonscripted_car_damage/

[Reactie gewijzigd door jay123 op 6 mei 2022 09:12]

Dat is precies wat ik bedoelde inderdaad :)
Echt bizar dat dat blijkbaar zo moeilijk is tegenwoordig, je zou juist andersom verwachten en dat het inmiddels gemeengoed had moeten zijn in games.
Toch zie je het vaker, misschien toch een kwestie van kiezen waar je je resources aan besteed, zowel tijdens ontwikkeling en de hardware waar het op moet draaien.
Er zijn ook tal van filmpjes waar het verschil tussen GTA IV en V waar IV toch veel beter uit de bus komt qua physics, realiteit en interacties met NPC's terwijl ze op dezelfde engine draaien.
Waar ze toen ook trots op waren dat de banden echt grip leken te hebben en zich goed vormde om het wegdek heen of als je hard door een bocht ging.

Dit soort details zijn belangrijker voor de grafische immersie dan hogere resolutie pixels.
Die achtervolging door de steegjes, magnifico! Ik heb nog steeds de soundtrack op usb stick in de auto :D
Mise02-Ulicka.ogg _/-\o_
Ze mogen ook wel een makkelijkere versie maken voor mensen die casual spelen en gewoon het verhaal een keer doorwillen. Ik ben gestopt bij een van de schietmissies nadat ik 15 keer dood ben gegaan in Mafia 3. Of zoals bij Red Dead Redemtion 2 dat je na 3 mislukte pogingen de missie mag overslaan als je dat wilt en dan doorgaat naar de cut scene.
Huh, de combat is echt dood simpel in dat spel. Volgens mij kon je de autoaim omhoog gooien waarna missen schier onmogelijk is.
Gaat moeilijk als Hangar nooit aan originele Mafia gewerkt heeft. Oude team zit nu bij Warhorse. Makers van kingdom come
Als wij simpelweg al het simpele verschil zien tussen visual damage dan is dat voor hun toch ook niet zo moeilijk om te zien? Of hebben ze de vorige delen niet moeten spelen?
Hoop echt dat deze beter wordt, mafia 3 vond ik persoonlijk matig en was dus sceptisch over de remakes.
Maar die waren juist prachtig.
Alleen 1 was een remake.. 2 was een remaster.
Mafia 3 was een matig Mafia spel maar als je het bekeek als een soort van Punisher was het geweldig, één van de weinige games die ik twee keer heb uitgespeeld. De DLC was trouwens ook erg goed.
maffia 1 en 2 waren zeer vermakelijke games
maffia 3 sloeg de plank net een beetje mis, dus een prequel voor die eerste maffia games lijkt me erg interessant!
Inderdaad ik kwam eigenlijk pas in de Mafia wereld vlak voor deel 3 uit kwam, ik had ergens een steam key van Mafia 1 en 2 voor enkele euro's gekocht.
Deel 1 was echter niet te spelen meer dat was echt te oud geworden, wellicht leuk als je er mee ben opgegroeid.
Ik heb daarna wel de remake gespeeld en die was leuk.

Deel 2 was nog meer dan prima en was ik helemaal aan verkocht, wat een geweldig spel was dat.
Het verhaal was ook gewoon goed, en ook leuke humor tussen de personages.

Deel 3 sloeg in mijn ogen de plank echt helemaal mis, een paar keer geprobeerd maar nooit ver gekomen.
Ik ben dus ook best benieuwd naar een prequel, hopelijk wordt het een beetje in de trend van deel 2 of 1 mag ook wel(Al blijft voor mij deel 2 leuker).
Deel 1 is inmiddels inderdaad wel een oudje en dat merk je in de gameplay. Desalniettemin is het verhaal nog steeds steengoed :D Vond het ook altijd tof hoe deel 1 en 2 met elkaar verbonden waren zonder heel expliciet verweven te zijn.
Ik vond de gameplay loop uiteindelijk een beetje irritant maar ik moet zeggen dat ik het verhaal wel erg goed vond gedaan in deel 3. Goed genoeg om hem twee maal uit te spelen.
Op zich zegt de engine waar het op gebouwd wordt niet zo heel veel, dat klinkt meer als PR verkooppraatjes. Want veel mensen kennen de naam Unreal Engine 5 waarschijnlijk alleen maar van mooie tech demo's.

Maar net zoals voorgaande tech demo's van UE, zie je soms vrij weinig terug van de grafische mogelijkheden. Ik herinner me nog wel UE3 en UE4 demo's die toen visueel echt generaties vooruit liepen op de toen huidige games, maar de echte games profiteerden daar lang niet van.

Ik neem aan dat dit bij deze studio dan gewoon een geval is van een engine gebruiken waar eventueel meer ontwikkelaars makkelijker in kunnen stappen.

[Reactie gewijzigd door Chefd op 6 mei 2022 09:12]

Vaak zijn die demos beperkte locaties dus kan er heel wat meer grafische praal in worden gestopt dan een volledige open wereld.

Maar ik ben benieuwd wat de UE5 ons gaat brengen.
Mafia 2 was al een stuk slechter dan Mafia 1. Hele gameplay-delen zaten gewoon in cutscenes verwerkt ipv gameplay. Hoop dat ze de storytelling en realisme van Mafia 1 benaderen met deze prequel en niet de slappe aftreksels van daarna.
Oh ik vond deel 2 echt een stuk leuker dan deel 1, juist dat misschien cutscenes meer filmpjes waren zat ik niet zo mee.
Het verhaal was gewoon veel beter in mijn ogen, en ook leuker beetje humor met de personages geweldig.
Ik vond Mafia 1 de beste, deel 2 was een waardige opvolger.
Deel 3 had ik een sterk Far Cry gevoel bij (ga naar gebied verover gebied en door naar de volgende), de muziek was wel ongeëvenaard.

Als dit deel uitkomt zal ik vooralsnog de kat uit de boom kijken, ik ben wat sceptisch.
de muziek was wel ongeëvenaard
Ik wou dat net typen, het enige goede aan deel 3 was de muziek _/-\o_

luister nog regelmatig de playlist op Spotify :)
Ik hoop nog steeds op een Mafia game met gameplay elementen uit The Godfather: The Game van 2006. Mafia is qua verhaal altijd goed.
The Godfather had juist de gameplay elementen daaromheen goed voor elkaar. Een combinatie van beide lijkt mij geweldig.

[Reactie gewijzigd door NotAFarmer op 6 mei 2022 10:11]

Mafia 1 had een leuke mafia familie, mafia 2 moest je je opwerken om aan een familie te kunnen deelnemen, beide delen hadden niet dat stukje dat je mensen voor je laat werken zoals in mafia 3.

In mafia 3 moest je echt shops overnemen en beschermen. wat ook in godfather was en in godfather, 2 en ook mafia3 kon je mensen recruiteren en die kon je in je family laten groeien met ranken etc. heel gaaf element. correct me if im wrong

[Reactie gewijzigd door Emin3m op 9 mei 2022 07:48]

Ik denk dat Mafia 1, met de bril van 20 jaar terug zo goed was, maar 20 jaar later verwachten we veel meer van de ambiance, graphics, gevulde straten, etc. Mijn inziens ver romantiseren we Mafia 1 nogal. Tuurlijk talloze details, maar de game zelf was erg lineair (free-ride bood weinig interactie) en de straten waren best leeg. Meest positieve wat mij bij staat was de grootte van de map; de lange ritten rijden naar missies vond ik zelf prachtig en dat je een heel achterland had om doorheen te rijden.
Mafia 2 vond ik net even te veel drama; te stoer, soms te treurig en overmatig geweld.
Mafia 3 idem dito, al was daar de "verovering" van stadsdelen en toewijzen aan compagnons even te veel gevraagd (m.i. wat te veel The God Father willen imiteren). Muziek was daarentegen prachtig en New Orleans met z'n Baju etc was een leuke opzet. Gebruik van boten etc hadden ze misschien wat meer mogen uitnutten.

Ik vond juist de remake van Mafia 1 erg sterk; verhaal had de romantiek van het origineel maar toch wat andere subtiele wendingen in de missies zodat het geen 1:1 kopie leek. De character-change vond ik een misser (Paul en Sam waren niet meer de kille moordmachines in het origineel, nu tonen en klinken ze eerder lief; de onschuldigheid van Michael is er volledig af).

Wat ik in alle delen erg sterk vind zijn de car-physics (voor wat je van een open wereld game mag verwachten). En daar ging het best tot in de kleine details.
Mafia 1 was inderdaad voor z'n tijd extreem gaaf, terugkijkend net als met vele games stelt het nu niet zo veel meer voor. Ben het met je eens dat de car physics fantastisch waren. Het feit dat je gewoon je snelheid kon beperken, de knipperlichten en de besturing zelf.. Fantastisch.
Ik heb helaas geen vertrouwen in Hangar 13. Deel 3 was repetitief en remake van deel 1 was voor mij echt dumbdowned met onnodige cut scenes.
Dumbed down? Dat is echt niet zo. Misschien wat extra cutscenes maar er is geen noemenswaardige gameplay verwijderd. Ik vond het een extreem fijne remake die mij op geen enkel vlak teleurstelde.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 6 mei 2022 10:30]

Wat dacht je van de eerste scène? Elke keer als je iets "spannends" mocht doen, nam de game de controle van je over om je een mini cut scene te laten zien. Cut scenes tijdens het rijden is echt not done. En dan de cover systeem.. waarom is dat nodig? Eerste deel was dat ook niet. Grafisch is het een parel maar that's it
Ja, dat vind ik niet noemenswaardig. Filmisch pas juist bij Mafia en het is niet alsof je daarna geen gameplay had. Waar hebben we het over? De eerste 10 minuten van het spel?

Het coversystem is absoluut een qol toevoeging en het ontbreken was echt geen pluspunt in het origineel.

[Reactie gewijzigd door RoamingZombie op 6 mei 2022 12:21]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee