'Volkswagen gaat Qualcomm-socs in auto's zetten'

De Duitse automaker Volkswagen gaat socs van de Amerikaanse chipontwerper Qualcomm gebruiken, zo meldt een Duitse krant op basis van bronnen rond het bedrijf. Het contract zou lopen van 2026 tot 2031. Het gaat om socs die autonoom rijden mogelijk moeten maken.

Met de stap zou Qualcomm nu met zes autofabrikanten overeenkomsten voor socs voor autonoom rijden hebben, schrijft Handelsblatt. Voor het infotainmentsysteem zijn er meer fabrikanten die overeenkomsten hebben gesloten. De stap zou als een verrassing komen, omdat Volkswagen al langer samenwerkt met Mobileye voor rijhulpsystemen.

Voor het infotainmentsysteem vanaf 2026 is Volkswagen nog in onderhandeling met Qualcomm, Nvidia en Intel. De bedoeling is dat de auto's vanaf dat jaar een eigen VW.os meekrijgen als software. Veel daarover is tot nu toe onduidelijk.

Qualcomm heeft inmiddels meer deals voor het leveren van chips voor infotainmentsystemen, terwijl meer autofabrikanten zich tot Nvidia wenden voor de chips voor autonoom rijden, zo blijkt uit een inventarisatie van Handelsblatt.

Samenwerkingen automakers en chipontwerpers Autonoom rijden Infotainmentsystemen
Qualcomm BMW
Ferrari
General Motors
Great Wall Motor
Renault
Volkswagen
BYD
General Motors
Honda
Nio
Opel
Peugeot
Renault
Smart/Geely
Stellantis
Volvo/Polestar
Xpeng
Nvidia Audi
Aurora
BYD
Cruise
JLR
Lucid
Mercedes
Nio
Toyota
Vinfast
Volvo/Polestar
Xpeng
Zoox
Audi
Mercedes
Kia/Hyundai

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-05-2022 • 10:55

67 Linkedin

Reacties (67)

67
66
26
1
0
25
Wijzig sortering
Interessant hoe de VW groep eigenlijk op 2 paarden wed; Qual in de VW's en Nvidia in de Audi's.

Is dat een erkenning van kwaliteit?

[Reactie gewijzigd door jessy100 op 2 mei 2022 10:58]

In de chipmarkt (en eigenlijk iedere markt) is het sowieso verstandig om op meerdere paarden de 'wedden'. Bij gezond supply chain mgt wil je juist niet afhankelijk zijn van 1 leverancier/fabrikant. We hebben in het verleden al gezien dat 1 storm/slecht weer/ramp een hele supplier uit kan schakelen voor onbepaalde tijd... Met alle gevolgen van dien.
Hoewel ik met je eens ben dat je op meerdere paarden moet wedden, worden de chips uiteindelijk waarschijnlijk beide gefabriceerd door TSMC. Qualcomm en Nvidia hebben geen eigen fabs.
Dus hoewel het zo lijkt alsof ze zo de afhankelijkheid verdelen, is dat in de praktijk helaas helemaal niet zo.

TSMC zit gevestigd in Taiwan, met dus alle risico's van dien. Ik vond dit een zeer interessante video over dit onderwerp: https://www.youtube.com/watch?v=p6sCsOdqXQw
oh maar TSMC is echt het grootste continuiteitsrisico van de hele tech sector. Op het moment dat China besluit Taiwan binnen te vallen gaan er hele industrieën stilvallen/omvallen.
worden de chips uiteindelijk waarschijnlijk beide gefabriceerd door TSMC.
NVidia en Qualcomm laten vaak, omdat het goedkoper is, een hoop chips maken bij Samsung.
Maar omdat Samsung nogal onderpresteert, wedden NVidia en Qualcomm ook op twee paarden, dus ook op TSMC.

https://itigic.com/samsung-8-nm-node-of-nvidia-ampere-gpus/
https://www.techspot.com/...ode-prompts-qualcomm.html

En beiden hebben ook al interesse getoond voor Intel.

https://www.tomshardware....-amd-know-all-our-secrets
https://www.anandtech.com...-on-board-for-20a-process
We hebben in het verleden al gezien dat 1 storm/slecht weer/ramp
+ Virus
Lijkt mij vooral een risico spreiding.
Meer opties = meer verkrijgbaar materiaal.
Lijst klopt niet.

Audi gebruikt zowel Qualcomm als Nvidia units voor hun infotainment systeem. Rond 2018 is de switch geweest voor bepaalde units.
Meld dat even in geachte redactie op het forum dan ;)
Beter dan alle eieren in 1 mandje leggen lijkt me :)
Audi staat toch vaak wat apart, van platfornen (dwars liggende motor vs op zijn langs) tot infotainment. Vaak is dat toch anders bij Audi.
Ferrari in het rijtje van autonoom rijden...Paradoxaal?
Er gaan al vele jaren geruchten over een ferrari suv, een prototype is al gespot.
Dit is inmiddels geen gerucht meer! Ferrari heeft hun "FUV", geen "SUV" let op :+ , een tijdje geleden aangekondigd.
Waar staat die F dan voor? SUV staat voor Sport Utitlity Vehicle. FUV is dan .... Utitlity Vehicle?

Vind het zelf overigens een lelijk design (hoewel ik wel moet zeggen, ik ben over het algemeen geen fan van SUV's). Misschien dat die F dan staat voor Fugly Utility Vehicle? :+
Volgens dit artikel voor, jawel, Ferrari Utility Vehicle. Dat zal de mensen van Lamborghini toch een milde glimlach geven :)
F is voor Ferrari.
Ferrari die Lamborghini achterna gaat.
Zouden ze het moeilijk hebben?

Overigens heb ik ook nog steeds geen Urus in het wild gezien.
Vraag me toch af wie deze auto's koopt over bijvoorbeeld gewoon een al dan niet gekietelde Q7 voor een derde van de prijs.

Het hele nut van het hebben van een "Ferrari" of "Lamborghini" is toch zo'n straatraket die vroeger op een poster boven je bed hing. Niet zo'n logge voetbalmoeder auto.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 2 mei 2022 11:51]

Het is moeilijk om het je voor te stellen als je het type consument bent dat een auto koopt voor wat die auto is/kan. Maar een significant deel van de kopers van auto's van "exclusieve" merken doen dit alleen maar omdat het van dat merk is, en nog "belangrijker", dat anderen kunnen zien dat zij een Lamborghini rijden.

Het is dus op zich vrij logisch dat als steeds meer mensen graag een SUV willen rijden de vraag naar Ferrari en Lamborghini SUV's ook toeneemt, ook al is dit naar de historie van deze merken kijkend een beetje gek.

Ik woon in een grote stad en moet altijd lachen/huilen bij het zien van mensen die hun auto alleen kopen om door een drukke straat te paraderen terwijl deze is uitgerust voor hobby matig op het circuit rijden, waar die bestuurders waarschijnlijk nog nooit zijn geweest.
Ik vind zelf sowieso SUV's vrij treurig, naast dat ik zelf 90% van de wagens qua uiterlijk spuuglelijk vind, zijn we allemaal druk bezig met milieu, uitstoot, etc, waar die zware logge SUV's het niet bepaald goed op doen. Las laatst een artikel dat alle 'milieu winst' die word gehaald met de verkoop van elektrische auto's ruim te niet word gedaan omdat in NL de afgelopen jaren de SUV steeds populairder wordt.

Als je dan kijkt dat bijna niemand die auto's gebruikt waar ze voor 'bedoelt' zijn dan moet ik daar af en toe ook nog wel eens een beetje over lachen / huilen.

Naast inderdaad je laatste paragraaf wat het nog zieliger / treuriger maakt.
Ik vind zelf sowieso SUV's vrij treurig, naast dat ik zelf 90% van de wagens qua uiterlijk spuuglelijk vind,
Of SUV's lelijk zijn of niet is een kwestie van smaak, ik heb er zelf ook niet veel mee maar ieder z'n ding en gelukkig is het aanbod daarop afgestemd. Om het als "treurig" te bestempelen vind ik weer zo makkelijk en kort door de bocht.

Ergens kan ik de aantrekkingskracht van SUV's ook wel weer zien: je hebt (vaak) behoorlijk wat zit- en bagageruimte wat natuurlijk erg fijn is voor vakanties en andere lange ritten. De hoge instap is wel erg fijn voor mensen die niet zo heel goed ter been zijn of die een lage instap gewoon niet zo prettig vinden. En uit eigen ervaring kan ik zeggen dat de hoge blik op de weg ook wel erg prettig is voor het overzicht.
Mijn probleem als niet SUV bezitter is dat ik dat overzicht dan weer totaal kwijt ben als ik achter zo'n bak rijdt...
Of, ook leuk, ik geen fluit meer zie door die hoge koplampen in mijn spiegels (of vol van voren).
Ja da's jouw probleem, zo kan je wel doorgaan. Dat heb je ook met vrachtwagens en landbouwvoertuigen. Wat had je dán gewild, alles maar bannen wat jou ongemakjes veroorzaakt?
Ik zie ze onderhand bijna dagelijks rijden.
Ferrari ziet gewoon mogelijkheden. Waarom zou je als merk de markt niet nauwgezet moeten volgen? Weet je hoe populair een SUV is?

Urus zie ik bijna dagelijks wel rijden. Waar woon je?

En waarom is een Urus een voetbalmoeder-auto? Waar slaat dat op? Je maakt jezelf echt belachelijk met dit soort reacties. Laat iedereen lekker kiezen wat ie zelf wilt en oordeel niet. Overigens rijden er meestal jonge jongens in die 1. of rijke ouders heeft of 2. zelf een enorm fortuin hebben verdiend in een bepaalde tijd. Ik ken er zat.

Ik ben zelf enorm fan van SUV en zou nooit meer laag willen rijden, al vind ik de lage auto's nog steeds erg mooi en heb ik er geen oordeel over wat voor type erin rijdt. Waarom zou ik dit doen? Smaak is persoonlijk en gelukkig hebben we veel keus. Ik zou weleens willen weten hoe je over mij denkt als je weet welke auto ik ga krijgen, terwijl ik gewoon een keihard werkende ondernemer ben. Ik weet zeker dat jij ook hierover een mening hebt, totdat ik eruit stap in een net overhemdje onder de pullover. Wat ik wil zeggen: oordeel niet te snel.
Wat een onnodig defensieve comment. Waarmee je ironisch genoeg weer het beeld dat mensen hebben van SUV eigenaars bevestigt... :)
(...)
Je maakt jezelf echt belachelijk met dit soort reacties. Laat iedereen lekker kiezen wat ie zelf wilt en oordeel niet.(...) Smaak is persoonlijk en gelukkig hebben we veel keus.
En niet eens door hebben hoe tegenstrijdig dit allemaal klinkt.
"Laten we allemaal onze eigen mening hebben. Maar niet die van jou, die is belachelijk"

Hoewel ik SUV's een soort misplaatste kopie van de Amerikaanse wegen vind - alles waait altijd over naar hier, dus ook 2.5ton SUV's en dat ze altijd een soort agressie uitstralen die er niet moet zijn en ze zovele malen gevaarlijker zijn voor andere weggebruikers, heb ik er geen probleem mee als een merk een SUV lanceert om de kas wat te spijzen. Het worden sowieso moeilijke tijden voor Ferrari & co, als ze binnenkort alleen maar het geluid van een stofzuiger mogen maken..
Wat een bullshit. Weet je hoeveel bejaarden rijden in SUV's? Het is gewoon toegespitst op de exclusieve auto's, welke voor de meesten onbereikbaar zijn. Daarom ligt er bij voorbaat al een vooroordeel klaar. Zal wel drugs, voetbalvrouw of een oplichter zijn. Voetbalmoeder was me even nieuw. Al zo vaak dit soort opmerkingen gehoord. Er wordt bijna nooit gezegd: dure auto, ben benieuwd met welk goed idee hij/zij dit heeft weten te bereiken. Het is bijna altijd negatief bedoeld, dus zo gek is een defensieve reactie niet. Al was die zo niet eens bedoeld, maar gewoon meer om eens respect te geven naar mensen die dit kunnen veroorloven met hard werken, het hebben van goede ideeën óf weet ik veel wat. Maakt het nou uit.

Ik druk niemand in een hoekje/hokje verder, maar dat doe ik nooit. Misschien is dit ook wel een eigenschap die je verder brengt in het leven dan anderen. Leven en laten leven.
Ha en opnieuw doe je exact hetzelfde.

Ik zit dagelijks in het verkeer en de keren dat ik een X5 of Q7 op rechter rijstrook tussen de vrachtwagens gezappig zag tuffen met een bejaarde vrouw of man achter het stuur... kan ik mij eigenlijk niet voor de geest halen. De keren dat zij iemand wegdrukken op de linker rijstrook, dat is dagelijkse kost. Maar dat is niet het geval met alleen SUV's natuurlijk, vaak is het merk & budget gebonden en inderdaad, mensen met iets meer middelen. Of andere prioriteiten. Of mensen die willen laten uitschijnen dat ze meer middelen hebben. Nog laatst de statistieken gezien van merken die snelheidsboetes krijgen: BMW etc.. stond bovenaan. Sommige cliché's kloppen gewoon. En als jouw voorkeur overlapt met een cliché, dan is dat jammer, maar ik begrijp niet waarom je de feiten dan moet ontkennen of minimaliseren.

Een X5 zou ik bijvoorbeeld nooit willen, puur door wat het uitstraalt en de associaties met dat model. Maar dat betekent dat ik niet dat ik nooit een SUV zou willen. Een Rivian 1RS mag altijd op de oprit komen te staan - ik heb professioneel gezien ook de opbergruimte gewoon nodig. In tegenstelling tot vele SUV rijders. En nadat ik meereed op de achterbank van een X5, was deze ook extreem teleurstellend qua zitruimte achteraan. Maar een BMW E38 of E34 vind ik dan wel weer prachtig. Als tweede wagen.

Misschien rij jij met je SUV maximaal 90km/u en hou jij je netjes aan 30km/u in de binnenstad... het feit is dat een grote groep van "dat type wagens" dat vaak niet doen. Vaker dan andere wagens. Waarom bekritiseer je die groep niet ipv de mensen die jou daarop wijzen?
Het dan maar op afgunst of jaloezie steken is best absurd. En wat meer respect eisen "want wij kunnen deze wagens betalen door hard werken en goede ideëen leveren" - alsof andere mensen niet hard werken, is nog helemaal wereldvreemd.
Je noemt alleen Audi en BMW, maar je hebt ze van alle merken. Zijn dit dan allemaal asociale rijders? Jij hebt je focus op een aantal modellen, blijkbaar heb je daar wat 'schade' opgelopen. Een trauma zal ik het niet direct noemen, maar daar lijkt het wel sterk op. Waarom moet een bejaarde eigenlijk alleen nog tuffen tussen vrachtwagens in op de rechterrijstrook? Is dat het beeld wat je hebt van bejaarden óf wil je graag uitersten schetsen om je gelijk te halen? Ik zie bejaarde mensen met SUV gewoon op de linkerrijbaan voorbij komen hoor, maar misschien is het anders bij jou? Ik rij Randstad, dus misschien rij jij elders.

Overigens hou ik mezelf echt niet altijd aan de regels, maar ik zal geen gekke toestanden uithalen waardoor anderen in gevaar komen. Als ik te hard rijd dan doe ik dit op de linkerbaan op de snelweg. Hier heeft niemand last van. Boete? Pech gehad, ik wist wat ik fout deed. Maar in de binnenstad kom ik niet verder dan 60 meestal. Ook te hard, maar op tweebaanswegen rijd je gewoon lekker mee met het verkeer. Daar 80 rijden heeft helemaal geen zin en is gewoon gevaarlijk.

Maar je haalt bovenal twee dingen doorelkaar. Er werd gezegd over een Urus dat het een voetbalmoeder-auto is. Zodra iemand dit zegt dan gaat het niet meer over de auto, maar over de persoon erin. Naast dat ie volledig fout zit, want in een Urus rijdt meestal geen voetbalmoeder of vrouw. Dat is waar ik op reageerde en later vertelde ik dat ik zelf persoonlijk erg fan ben van een SUV. Niks meer, niks minder. Jij koppelt elke SUV rijder nu aan gevaarlijk rijgedrag, maar als ik op de snelweg rij dan zie ik dat in alle geledingen. Dus leeftijd en type auto maakt niet uit. Bovendien moet je jezelf afvragen wat nu precies gevaarlijker is? Iemand die tussen vrachtwagens rijdt óf iemand die op de linkerbaan 150 rijdt. Dat laatste is een gewoon voorbeeld, ik zelf kom niet voor bij de 130/140 meestal.
Aangezien doodsoorzaak nummer één qua automobielverplaatsing nu toch onder tussen een dikke eeuw en per consensus (te) hoge snelheid is, denk ik dat we allemaal wel kunnen herhalen dat dit gevaarlijker is dan 90km/u rijden op de vrachtwagenstrook. Verbaasd mij dan weer niet dat jij vindt van niet.

Je weet toch ondertussen dat jij diegene bent die mijn comment bullshit noemt en mij "beschadigd" en bijna getraumatiseerd noemt, terwijl je reageert op iemand die een Urus een "voetbalmoederauto" vindt? En waar je dus in defensieve modus schiet omdat je vindt dat dit op de man spelen is ipv op de auto? Wat het niet is, hij beschrijft de auto. Er staat letterlijk "auto" achter.
Je zegt letterlijk "iedereen zijn eigen smaak, oordeel niet" eronder en toch val je die mening over de Urus aan.

Tweede keer, best ironisch. Derde maal is een rondje geven.
Waar woon je?
Den Haag.
En waarom is een Urus een voetbalmoeder-auto? Waar slaat dat op? Je maakt jezelf echt belachelijk met dit soort reacties.
Laat iedereen lekker kiezen wat ie zelf wilt en oordeel niet. Overigens rijden er meestal jonge jongens in die 1. of rijke ouders heeft of 2. zelf een enorm fortuin hebben verdiend in een bepaalde tijd. Ik ken er zat.

Ik ben zelf enorm fan van SUV en zou nooit meer laag willen rijden, al vind ik de lage auto's nog steeds erg mooi en heb ik er geen oordeel over wat voor type erin rijdt. Waarom zou ik dit doen? Smaak is persoonlijk en gelukkig hebben we veel keus. Ik zou weleens willen weten hoe je over mij denkt als je weet welke auto ik ga krijgen, terwijl ik gewoon een keihard werkende ondernemer ben. Ik weet zeker dat jij ook hierover een mening hebt, totdat ik eruit stap in een net overhemdje onder de pullover. Wat ik wil zeggen: oordeel niet te snel.
Rustig maar hoor. Het was een grapje.
Is maar een auto waar ik de draak mee steek hé, nergens voor nodig om te reageren alsof ik je hond heb doodgereden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 2 mei 2022 13:21]

Laat iedereen lekker kiezen wat ie zelf wilt en oordeel niet.
Ik laat iedereen lekker zijn eigen keuzes maken inderdaad. Maar oordeel niet? Echt wel, al is het maar in mijzelf of tegen vrienden. Dat doe je zelf ongetwijfeld op allerei vlakken en onderwerpen ook.
Ja, En Porsche staat niet eens in dit rijtje. :o
Apart dat VAG group in deze dus in zee gaat met twee fabrikanten, maar dat Skoda niet genoemd wordt in het lijstje. Best vreemd te noemen.
Ik denk dat dat platform maar een enkele keer ontwikkeld wordt en daarna op exact dezelfde manier toegepast in VW, Skoda en Seat. Toch?
Lijkt mij correct. Audi/Porsche/Lamborghini en VW/Skoda/Seat zijn twee aparte subconcerns onder de VAG Holding, dus verschillende lijnen tussen beiden op details als software is daarmee wellicht verklaarbaar.

[Reactie gewijzigd door Aiii op 2 mei 2022 11:15]

Audi/vw/skoda/seat delen ook platformen voor sommige auto's
Apart dat VAG group in deze dus in zee gaat met twee fabrikanten, maar dat Skoda niet genoemd wordt in het lijstje. Best vreemd te noemen.
Seat ook niet, maar de infotainment systemen zijn onderhuids allemaal hetzelfde van de VW/Skoda/Seat.
Alleen net een beetje een andere look, hoe meer van hetzelfde hoe meer dat de kosten drukt in productie en inkoop.
Idem voor het platform, het motorblok en meer
Vergeet SEAT niet, ook van de VAG group.
In 2026 is de kans gering dat Seat nog en merk is. Waarschijnlijk gaat alleen Cupra brand overblijven. Welk zinnig mens verkiest er nu een Seat boven een Skoda bvb...
Ongeveer een half miljoen Seat kopers.
Skoda heeft in 2021 12% minder verkocht terwijl Seat juist 10% meer verkocht heeft tov het jaar ervoor.
Zelfde: Renault staat wel in de lijst, maar de andere (Nissan (Infiniti/ Datsun) en Mitsubishi) staan er niet in. Dacia ook niet trouwens…
Is Tesla de enige autofabrikant die een eigen chipset ontwikkelt? Dat is wel opvallend. Kan voor en nadelen hebben.

[Reactie gewijzigd door lastlong op 2 mei 2022 14:29]

Voor FSD wel, voor infotainment gebruikt Tesla tegenwoordig AMD Ryzen.
Klopt, maar infotainment gebruiken ze meerdere leveranciers waardoor ze niet afhankelijk zijn van één toevoerketen
Ik denk als VAG en de Japanners volledig elektrisch gaan dat Tesla verkoop dik gaat zakken.
Tesla loopt zo ver voor, ik denk dat dat wel meevalt. Komen nog steeds vooral benzine auto's uit de fabrieken van de usual suspects.

Waar Tesla last van gaat hebben is China denk ik.
Die lijken inmiddels elke week wel met nieuwe auto's te komen tegenwoordig.
In China zijn ze vorig jaar al van hun troon gestoten door twee ander fabrikanten volgens dit artikel.

Lijkt me een kwestie van tijd voordat bedrijven als Xpeng en BYD buiten China auto's gaan verkopen en dan wordt het wel spannend voor Tesla denk ik. Zeker in de markt van auto's die Jan Doorsnee kan betalen.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 2 mei 2022 12:34]

Als we Musk kunnen geloven, mocht het zover zijn dan is zijn doel bereikt - transitie naar EV / sustainable energy. Je zou het verdringen van Tesla dan ook als succes kunnen zien. En ik denk, dat wanneer het zover is, dat Musk weer een nieuwe 30-jarige doel op gaat starten :)
Ik doelde er ook meer op dat ik concurrentie meer uit Chinese hoek zie komen dan dat de nu gangbare autoboeren de vloer aan zie vegen met Tesla.
Niets ten nadele van wat Musk wil bereiken verder.

Zelfs het aanbod Electrische auto's dat ze inmiddels wel hebben is eigenlijk meestal dusdanig geprijsd de brandstofmodellen in trek blijven. (zoals bijvoorbeeld die e-golf die zo'n tienduizend euro meer kost dan het reguliere benzine exemplaar)
Als je niet vastzit in dat juk van de olie industrie kan je veel makkelijker innoveren zonder bang te zijn dat je blijft zitten met wat er al jaren in de pijpleiding zit.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 2 mei 2022 12:51]

Waar Tesla last van gaat hebben is China denk ik.
Dat weet ik wel zeker! Eerlijk gezegd zullen de Chinezen de hardware kwalitatief wel beter kunnen bouwen dan Tesla, voor een lagere prijs. Alleen wat software betreft zullen de Chinezen de komende jaren nog wel moeite hebben om Tesla bij te benen, vooral wat het semi-autonoom rijden betreft, al zullen de Chinezen dat op den duur ook wel inhalen. Vooral Nio, BYD & MG zullen straks succesvol EV's op de Europese markt gaan verkopen. MG is nu al redelijk succesvol & eerlijk gezegd is de afwerking zo op het eerste gezicht beter dan die van Tesla. Als ik bijvoorbeeld de afwerking van het interieur van de Model 3 zie, dan schieten de tranen in mijn ogen, zo el cheapo...
Als ik bijvoorbeeld de afwerking van het interieur van de Model 3 zie, dan schieten de tranen in mijn ogen, zo el cheapo...
Dat is echt wel een beetje overdreven hoor. Ik heb nu een model 3 en hiervoor altijd Audi (A3/A4) gereden en een VW Passat. Materiaal gebruik van de Tesla doet niet veel onder voor die auto's. In de Tesla is het plastic ook allemaal zacht, veel leer, en zit alles stevig in elkaar. Het design is alleen veel simpeler. Maar als je bv kijkt naar een Passat dan wordt daarin meer hard plastic gebruikt. Het simpele design kun je inderdaad wat van vinden, maar dat is niet direct een kwaliteitsissue. Ik rij nu in de vakantie een Honda CH-R, en dat dashboard is me een partij druk. Kwalitatief best prima (alhoewel de infotainment niet in de buurt komt van de ervaring van een Tesla), maar het design is voor mij veel te druk. Ik vond het design in de Model 3 eerst ook niet mooi, maar ik moet zeggen dat ik het wel ben gaan waarderen. Het voelt zo rustig.
Wat mij tegen staat bij de model 3 is dat het allemaal zo minimaal is dat je de indruk krijgt dat Tesla overal op bespaart heeft; iets simpels als een snelheidsmeter is niet eens aanwezig (behalve dan op het centrale display), om nog maar te zwijgen over de afwezige climate control knoppen. Ik vind een minimalistisch design normaal gesproken mooi, maar bij Tesla is het te minimaal, naar mijn mening. Ik weet trouwens niet hoe de afwerking vd. carrosserie tegenwoordig is, maar bij de Model S zag ik in het verleden flinke panel gaps.
In de VS heeft de Ford Mustang E de Tesla 3 al voorbijgestoken in de verkoopcijfers. Nu er EV's met deftige interieurs verschijnen en die er ook nog eens goed uitzien zal het moeilijker worden voor Tesla. Maar Tesla is nu eenmaal populair geworden dus het zal nog wel meevallen vermoed ik.
Volgens mij doet Ford dat ook samen met Global Foundaries samen.
Kleine note: Opel en Peugeot horen bij Stellantis. Interessant om alle nieuwe merken, samenwerkingsverbanden en joint ventures te zien. Ook is het bijzonder dat VW en Audi apart bezig zijn, en inderdaad dat Skoda er niet bij staat is ook wel vreemd.
Over Intel gesproken, het lijkt me interessant als zij een derde speler in deze business zouden vormen als concurrentie. Of een andere chipfabrikant gaat dat doen natuurlijk. Wat dat betreft zou AMD ook wel een kans maken, gezien hun tegenwoordige grootte en concurrentie met Intel. En wat te denken van opkomende spelers als Mediatek.
Damn ben de Chinezen helemaal vergeten, klopt helemaal wat je zegt.

Denk dat de komende 50 jaar bezine/diesel nog steeds gemaakt zullen worden.
100% elektrisch is voorlopig niet te doen plus wat te denken van de derde wereld landen? Die gaan voorlopig echt niet elektrisch.
Ik persoonlijk denk dat 100% elektrisch niet de toekomst is aangezien stroom niet 100% groen is, plus de grondstoffen die gewonnen worden zijn niet helemaal kosjer.
Zelfs stroom die niet 100% groen is is nog steeds beter voor het klimaat dan de alternatieven. En stroom wordt elk jaar groener, er is niets dat ons belet om in de toekomst naar 100% groene stroom te gaan.
Denk dat de komende 50 jaar bezine/diesel nog steeds gemaakt zullen worden.
Voor landen buiten Europa wel, maar in Europa is het voor de ICE in 2035 toch echt einde verhaal. Al zijn er ook steeds meer landen die ook per 2035 de ICE in de ban doen.

En vwb grondstoffen worden er al aardig wat stappen gemaakt. Accu's op basis van Natrium ipv Lithium of solid state accu's. Lithium accu's zijn over aantal jaren 100% te hergebruiken als nieuwe accu's (recent doorbraak in geweest). Tevens is er minder energie nodig als iedereen electrisch rijdt (want EV is 3x zuiniger dan een ICE). Alleen de gehele keten is klaar voor een aardige upgrade.
Ik rij tog liever in een bmw “m1” dan een bmw “qualcom” lol
Ik ook. Want een BMW M1 is zonder pardon een half miljoen waard inmiddels. ;)
Bij Renault en Peugot zijn de snelheden van die info systemen zo traaaaag.
Zijn ook budget autos, ik heb zelf ook een renault, voordat ik de auto uitgeleest heb is de auto automatich uitgeschakeld
Volgens mij gebruikte Tesla vroeger ook SoC's van nVidia, maar die hebben tegenwoordig een zelf ontworpen SoC als ik mij niet vergis.
Het verbaasd mij wel enigszins dat er blijkbaar nog andere soc's gebruikt zijn voor infotainment systemen in auto's. Voor zover mij bekend word ook steeds meer Android gebruikt in auto's en dacht ik eigenlijk dat al meer en meer mobiele soc's daarvoor gebruikt werden. Zeker die laatste soc van Qualcomm lijkt mij in elk geval meer als geschikt hiervoor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee