Dell brengt Alienware x14-gaminglaptop in Nederland en België uit

Dell heeft zijn nieuwe Alienware x14-gaminglaptop in onder andere Nederland en België uitgebracht. De laptop, die volgens de maker de dunste Alienware-laptop tot nu toe is, heeft een vanafprijs van 2298,99 euro. In België is dat 2451,36 euro.

Voor die prijs krijgen gebruikers het basismodel met een Intel Core i7-12700H, een 45W-processor van de Alder Lake-generatie. Die heeft 14 cores, 20 threads en een maximale kloksnelheid van 4,7GHz. De gpu is een Nvidia RTX 3060 en er is 16GB aan ddr5-werkgeheugen op 5200MHz aanwezig. Wat betreft de ssd is er wat keuzevrijheid: een 512GB-nvme-ssd of eenzelfde soort opslag met een capaciteit van 1 of 2TB. Ieder stapje omhoog voegt 100 euro aan de prijs toe.

Dell brengt niet wereldwijd dezelfde configuratie uit, zo blijkt. In de oorspronkelijke aankondiging van de laptop sprak het bedrijf van een optionele Core i9-12900H-processor, maar die is op de productpagina niet te vinden. Ook in Dells thuisland de VS wordt die configuratie niet aangeboden; wel is daar de optie om een RTX 3050 of 3050 Ti te nemen. Ook kan men daar 32GB aan ram nemen.

Al met al krijgen Nederland en België simpel gezegd een enkele configuratie van de x14 aangeboden, met op dit moment alleen de keuze in de hoeveelheid opslagruimte. Wellicht dat dat aanbod in de nabije toekomst wordt aangevuld, want in de bekendmaking wordt ook gesproken van optionele Intel Arc Graphics, maar die staan ook niet op de productpagina. Dell meldt aan The Verge dat er meer configuraties onderweg zijn voor de VS; ongetwijfeld geldt dat ook voor Europa.

Dell heeft voor de laptop naar eigen zeggen een dual-torque element-scharnier ontworpen, dat ruimte in het systeem creëert. Zonder dat scharnier zou de laptop volgens Dell dikker of minder krachtig zijn. Alienware gebruikt aluminium en een magnesiumlegering voor het chassis en de laptop heeft afmetingen van 262,77x321,5x14,5mm. Het gewicht bedraagt zo'n 1,8kg en in de behuizing zit een 80Wh-accu. De x14 is voorzien van een nieuw Alienware X-Series-toetsenbord met 1,5mm travel.

De display heeft een diameter van 14", een 1080p-resolutie, een 144Hz-refreshrate en een responstijd van 4ms. Ook ondersteunt het scherm G-Sync en gaat de helderheid tot 400cd/m² en kan het paneel de volledige DCI-P3-kleurruimte weergeven.

Op de laptop zitten onder andere drie USB-C-aansluitingen, waarvan twee met Thunderbolt 4-ondersteuning. Ook heeft de laptop een HDMI 2.1-aansluiting en een microSD-kaartslot. De laptop wordt aangesloten op het stroomnet met een 130W-adapter.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

13-02-2022 • 11:40

49 Linkedin

Reacties (49)

49
48
36
2
0
5
Wijzig sortering
Even inhakende op die term dual-torque element-scharnier. Zoals ik het interpreteer is het merendeel van de laptop zo dun met de gratie van de "schouders" die aan weerszijden van het beeldscherm zijn te zien.

In die schouder moet dat dual-torque element-scharnier zijn opgeborgen. Met een torque scharnier wordt een scharnier bedoeld dat zijn oriëntatie kan vasthouden. In de meeste gevallen wordt dit bewerkstelligd met frictie. Wat we zien is dat in de diepterichting van de laptop gezien de scharnieras van het beeldscherm midden in de schouder is geplaatst.

Zo te zien is er ook maar een scharnieras. De term Dual torque wordt bij notebook merken wel vaker gebruikt en is wat onduidelijk. Als merken Dual Torque roepen, dan kan Dual axis torque worden bedoeld zoals bij de Acer Aspire R14. Dergelijke scharnieren werken volgens dit principe. Bij deze Dell hebben we het denk ik niet over een Dual Axis Torque scharnier. De ene scharnieras kantelt bij dit apparaat niet nog om een andere heen om zo de zwenkhoek van het beeldscherm te vergroten.

Als het niet op twee assen slaat, waar slaat het dual dan wel op? Gelukkig heeft Dell de moeite genomen om een bewegingssimulatie met ons te delen. Zie de Dell pagina van de x14 en scroll wat naar beneden. Om eerlijk te zijn vind ik die animatie in eerste instantie nog niet erg verhelderend. Door haar soms stil te zetten wordt het iets duidelijker.

Onderaan zie je een tandheugel, dat is de vaste wereld. Verder zie je twee assen die zich in een slede bevinden. De linkeras (de laagste as) lijkt een tandwiel te bevatten dat ingrijpt op de vertanding van de heugel. Tegelijkertijd grijpt datzelfde tandwiel in op een vergelijkbaar tandwiel van de rechteras, die het hoogst is geplaatst. De linkeras zorgt er voor dat de slede met beide assen zich horizontaal over de tandheugel kan verplaatsen.De rechteras is verantwoordelijk voor het verdraaien van het beeldscherm.

Bij het openen van het scherm draaien de beide assen van het scharnier tegen elkaar in. (let op de oriëntatie van de moeren in de animatie). Het onderste met de klok mee, en het bovenste tegen de klok in. Dit laatste is ook logisch als je bedenkt dat in die animatie die bovenste as met het scherm meedraait bij het openen van het scherm. Wordt het scherm geopend dan zorgt dit scharnier ervoor dat de slede met beide assen naar voren beweegt terwijl het scherm open kantelt.

En waarom dan dit alles? Kijken we naar de foto's dan zien we dat de verhoging waar de schouders deel van uit maken zich over de hele laptopbreedte achter het scherm uitstrekt. Maatgevend voor deze dikte zal de koelvoorziening zijn, althans dat suggereren de ventilatieopeningen achteraan in de behuizing mij. Met een vaste as positie loopt het scherm vroeg of laat tegen die verhoging aan. Wordt bij het openen van het beeldscherm de as naar voren bewogen dan zal de openingshoek van het scherm groter worden. Dit maakt mij nog wel benieuwd naar de maximale openingshoek van het scherm, maar los hiervan: mooi ontwerp @Dell!

[Reactie gewijzigd door teacup op 13 februari 2022 17:04]

? Volgens mij is de tandheugel niet de vaste wereld in deze constructie.

Verder slaat de term 'dual torque' natuurlijk op de twee momenten welke op het scharnier werken. Dat heeft verder niets met de interne frictie (het geleverde tegenkoppel) van het scharnier te maken.

Mooi ontworpen inderdaad, wel benieuwd of er wel/niet voelbaar speling op het scherm zal zitten.

[Reactie gewijzigd door 1234567y op 13 februari 2022 23:51]

Ik heb de vorige gehad....doe het niet mensen...een laptop is niet geschikt als gaming machine. Het apparaat zal veels te warm worden en veel geluid produceren.
Ervaring op N=1? Hier al jaren een clevo gamelaptop en nog geen koelproblemen mee gehad. Het kan wellicht per laptop verschillen maar het is niet zo dat alle gamelaptops automatisch deze problemen zouden hebben.
Dat viel mij ook op met mijn Clevo based laptop.

Dan lees je dat bepaalde laptops makkelijk throttelen of erg heet worden (vooral de CPU), en dan draait zo'n Clevo een stuk koeler.

Natuurlijk is het luid, maar de mijne draait zijn i7 op volle toeren en komt niet in de buurt van 85 graden.

Maar goed laptops zijn hun eigen markt, plus hoe luid de boel wordt hangt ook een beetje van de game af (in mijn geval zorgen de meer CPU bound games dat het ding echt luid wordt, met GPU bound games valt dat fors mee)

Maar ik heb liever mijn desktop voor langere sessies, veel stiller ook nog.
Wij hebben hier ook een Clevo gaming laptop liggen (1050Ti), geen warmte issues (ook niet heel luid maar dat komt waarschijnlijk vanwege de instap videokaart). Misschien zijn andere gaming laptops te dun.
Het is erg afhankelijk van de processor en grafische kaart -en- hoe deze ingesteld staan op maximale boost/tdp/etc.

Mijn oude Alienware laptop kon ook flink throttlen in games, maar goed daar zat een dikke 1080 (ik dacht zelfs toen de desktop variant) in met een 7820HK, beide overclocked, etc. Maar dat was toen 1 van de best gekoelde laptops die er bestond. Zeker na een repaste met liquid metal :D

Tja dat is niet echt te vergelijken met bijv. een 7500U met een 1050 die je meer in laptops vond toen de tijd. Dat scheelt heel veel warmte.

[Reactie gewijzigd door Da_Teach op 13 februari 2022 22:20]

Ik bezit een lenovo legion 5. Hier speel ik onder andere rdr2 op en forza 4 op. Een monster laptop, draait alles als een trein op 144hz zelfs! Lawaai en warmte is acceptabel. Mijn desktop maakt veel meer lawaai, dan deze laptop.
Ik ben dan erg benieuwd waarom jouw desktop dan als een straaljager klinkt (aangezien je zegt dat deze luider is dan je gaming laptop, en die dingen zijn eenmal luid onder gaming)

edit: typo

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 13 februari 2022 18:16]

En zo lekker dun dat alles vast zit gesoldeerd op het moederbord, iets defect dan is het duur wegwerpartikel helaas
Heb je je desktop eens nagekeken. Klinkt niet gezond.
Heb een Asus rog 14 en die maakt toch meer herrie dan mijn x5990 desktop. Wanneer deze een game 4K start is het een stil.
Ik heb de vorige gehad....doe het niet mensen...een laptop is niet geschikt als gaming machine. Het apparaat zal veels te warm worden en veel geluid produceren.
Vreemd, heb een iets oudere Zephyrus G15 met 2060 en die is aanzienlijk minder luidruchtig dan mijn desktop. Zo stil als een office laptop moet je niet verwachten maar het hoeft echt geen straaljager te zijn.
Welke heb je precies? Ik heb namelijk de Ryzen versie, het is echt een super ding! En natuurlijk maakt ie wat geluid. Hij moet ook de 3070 koelen die 240 fps eruit perst...
Ik las dunste gamelaptop en was er toen al direct klaar mee.
Jammer van die 14 inch.
ja dacht het zelfde maar aan de andere kant: een laptop is om mee te nemen dus een klein scherm is wel handig dan. Maar voor gaming is 14 inch echt te weinig. had een 15 inch en dat was al te krap

[Reactie gewijzigd door mark777 op 13 februari 2022 14:11]

Mijn 17 inch uit 2004 was niet te tillen, maar wat ik de laatste jaren in de winkels zie liggen weegt niks meer. Misschien moeten ze eens aan 20 inch gaan denken.
Ik heb de indruk dat ze steeds minder 17" laptops verkopen. In winkels o.a. MM zie je ze haast niet meer. Het waren een paar jaar geleden echte desktopvervangers. Ik ken een heleboel mensen die toen van een PC naar een 17" laptop overstapten. Die zullen het een stuk lastiger krijgen als ze aan een nieuwe toe zijn. TV's worden steeds groter, maar laptops steeds kleiner lijkt het wel.
Ik zie ze inderdaad niet zoveel maar mijn moeder is erg blij met haar nieuwe Lenovo IdeaPad 3 17 inch laptop dus ze zijn er gelukkig nog wel. Is in alle opzichten een voltreffer met goede specs voor nog geen 600 euro (Ryzen 6 core, 8gb, 512gb, 17 inch full hd IPS en nette wifi).
Nieuwe x15 en x17 zijn al iets eerder uitgebracht.
Hangt er maar net vanaf hoe mobiel je hem wilt hebben. Vanuit die optiek is het mooi dat het apparaat er is.
en een microSD-kaartslot
Ik snap die trend echt niet, tijd terug zelfs een 17" gaming laptop (ander merk) gezien in een review met hetzelfde issue.

In ieder geval ziet deze Alienware er prima uit, en hoewel ik Asus hun Zephyrus lijn ook interessant vind (sowieso vanwege de AMD chip) heb ik liever dat laptops een normale scharnier hebben, dus als je de laptop open doet dat deze niet opgetild wordt.

Ik weet dat het beter voor de koeling is, maar nadat ik paar keer een Zephyrus zelf had uitgeprobeerd voelde dat gewoon niet fijn aan

Prijs is wel pittig maar dat was wel te verwachten met Alienware, vraag is meer of deze ook productie issues krijgt zoals de andere X modellen (ik zie wel vaker klachten over online).

Overigens geen interesse hierin, vooral vanwege de prijs maar ik hoop wel dat de 14" markt nog groter wordt qua gaming laptops.
Ik heb dus een Asus Tuff gaming laptop. Sing is best goed er is alleen 1 ding wat ik inderdaad mis: een SD card reader :/
Ik heb dus een Asus Tuff gaming laptop. Sing is best goed er is alleen 1 ding wat ik inderdaad mis: een SD card reader :/
, ik gebruik daarvoor microsd + SD adapter (die krijg je gratis bij bijv samsung microsd kaartjes, dan kun je 'm als nog in een camera oid schuiven).
Ik weet dat het beter voor de koeling is, maar nadat ik paar keer een Zephyrus zelf had uitgeprobeerd voelde dat gewoon niet fijn aan
Los van hoe het aanvoelt is het bij losse toetsenborden ook al sinds jaar en dag bekend dat een vlakliggend toetsenbord beter is voor je polsen dan een hellend toetsenbord.
Ligt het aan mij is dit heel prijzig voor vrij beperkte hardware? De GPU vind ik aan de matige kant voor gaming en het scherm is ook niet je-van-het. Het is niet slecht en iemand zal er ontzettend veel lol aan kunnen beleven, maar voor 2200 euro mag je toch wel iets meer verwachten lijkt me.

Edit: DDR 5 zal wel wat op de prijs gegooid hebben.

[Reactie gewijzigd door SirLenncelot op 13 februari 2022 13:43]

Dat ligt niet aan jou, Dell/Alienware is gewoon duur.
Ter vergelijking deze machine: https://www.coolblue.nl/p...o-16ach6h-82jq00qpmh.html
Die is 450 euro goedkoper, heeft meer RAM (32GB ipv 16GB, wel DDR4, dat wel), en 1TB i.p.v. 512GB SDD. Zelfde videokaart, wel een Ryzen 7-processor. Bovendien is de bouwkwaliteit van de Lenovo ook prima.
Ryzen laptops zijn ook veel beter. Vooral qua koeling en verbruik, en daarmee dus minder herrie.
Heerlijk die poorten aan de achterkant. Dat zou weer wat vaker terug mogen komen wat mij betreft. HP doet dit al een beetje door op twee hoekjes een poort te stoppen.

Ik mis een AMD configuratie.
Alleen zonde dat de koptelefoon ingang dan ook achterin zit.

Verder ben ik het wel mee eens, op USB poorten en 3.5mm na zie ik de meeste aansluitingen ook liever achterin.
Die heeft 14 cores, 20 threads...
help me even,

als ik op de ark van intel kijk, zie ik :

# of Performance-cores 6

# of Efficient-cores 8

betekent dit dan dat de performance cores HT hebben, en de efficient niet?
( 6x2 = 12, +8 = 20?)

Nog nooit van gehoord dat ze het zo doen..
Precies wat je zegt ja, de P cores hebben hyperthreading en de E cores niet :)
150 euro voor dezelfde laptop verschil kan toch niet enkel btw zijn?
Het verschil was mij ook opgevallen. De toetsen moeten zeker handmatig opnieuw ingedeeld worden voor de azerty indeling die in België voorkomt.
Dat zou een slechte reden zijn. Azerty wordt ook in Frankrijk gebruikt en half Europa gebruikt eigen indelingen. Spaanse, Duitse, Zweedse en Britse toetsenborden wijken ook allemaal af van de VS internationaal indeling.
Ja, maar dé standaard is nu eenmaal qwerty.
"De standaard" is 104 toetsjes van een bepaalde vorm op een bepaalde afstand van elkaar. Voor de machine die het ding in elkaar zet maakt het weinig uit welk lettertje er op gespoten wordt, dat kunnen ze op een productielijn op een minuut aanpassen. Qwerty is ooit bedacht om Engelstalige typisten te vertragen zodat de hamertjes van een typmachine niet in de knoop kwamen als er te snel werd getypt.

Zodra je van dat gegeven af stapt slaat die qwerty standaard helemaal nergens op. Voor de Franse taal was azerty logischer vanwege de accenten, hetzelfde geldt voor qwertz als je Duits typt en een aangepaste variant als je een Scandinavische taal gebruikt, wederom vanwege de extra accenten op sommige letters. De wereld zou sowieso veel beter af geweest zijn met dvorak, iets dat ik al jaren gebruik en dat mij al bijzonder veel onnodige handelingen heeft bespaard.
"qwerty" is niet bedacht om je te vertragen. Het is bedacht om de meest gebruikte letters onder die toetsen te zetten die het makkelijkst te bedienen zijn (op een ouderdwetse typemachine), die het minste "kracht" vergen zodat je juist sneller kan typen.
De toetsenbord indeling die we nu gebruiken was bewust ontworpen zodat de hamertjes van veel na elkaar gebruikte toetsen elkaar zo min mogelijk 'vangen'.

Op een mechanische typemachine is ook elk hamertje praktisch even zwaar te bedienen: De swing van de arm is gelijk al is ze vanuit een andere oriëntatie. Wel is het zo dat de meeste mensen meer kracht en controle hebben in de wijsvinger en middelvinger dan in de pink en ringvinger. Daarom zitten de klinkers niet allemaal helemaal aan de buitenkant.

Maar uiteindelijk is het ook een beetje van wat de fabrikanten rond 1900 verzonnen en met argumenten op de markt hebben gezet. De ontwikkeling van echte computer toetsenborden in de jaren 1970 - 1990 heeft veel opgeleverd maar daarvan is weinig overgebleven. Net zoals met viool spelen leren de professionals er mee om gaan en hoe ze de bijgaande rsi-achtige klachten kunnen voorkomen.
Dat zou een slechte reden zijn. Azerty wordt ook in Frankrijk gebruikt
Maar de Franse azerty is niet de Belgische azerty. En de Waalse azerty is niet de Vlaamse azerty, al zijn het daar enkel de vertalingen van sommige toetsen, zoals "Entrée" ipv "Enter"
Off topic: Ooit een mechanisch toetsenbord gewonnen op een Belgische beurs. Helaas geen QWERTY :)
Als het echt een goed toetsenbord is, dan zou je de key-caps moeten kunnen vervangen. Mocht dat niet het geval zijn, dan zou je gewoon blind moeten leren typen, dan hoeven de plaatjes op de toetsen niet te kloppen.

Of zelf in de Belgische stand gaan en azerty leren, al was ik zeer content toen ik in Antwerpen werkte dat ze daar ook qwerty toetsenborden hadden.
België, Frankrijk, Franstalig Zwitserland, Franstalig Canada, etc. Ja, QWERTY zal iets goedkoper zijn om te produceren, maar alles bij elkaar is er ruim voldoende markt voor AZERTY dat het geen 150 euro prijsverschil kan verklaren.
De vorige generatie alienware laptops hadden veel slechte reviews vanwege slecht geheugen (alleen goed op papier) en andere dingen zoals koeling waar ze op bezuinigde. Zelfs reviewers kregen exemplaren waar gewoon vanalles niet op orde was in vergelijking met hun concurrenten (zoals Asus en Lenovo).
Zou Dell/Alienware dat allemaal gefixed hebben met deze modellen?
Binnenkort maar even wat reviews en benchmarks op YouTube bekijken.
Ik blijf het kwa uiterlijk hele mooie laptops vinden, maar ben ook eerlijk dat je vaak de zelfde specs of soms nog iets beter voor minder geld bij een ander merk krijgt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee