Politie brengt 112NL-app uit voor mensen die minder goed horen of spreken

De Nederlandse politie heeft een app uitgebracht die mensen met een gehoorbeperking, mensen die minder goed spreken en mensen die het Nederlands of Engels niet beheersen moet helpen bij het contact met de 112-alarmcentrale. De app werkt op iOS en Android.

Gebruikers van de 112NL-app worden bij installatie gevraagd een aantal gegevens in te vullen, zodat deze op het moment dat er contact is met de meldkamer meegestuurd kunnen worden. De app vraagt hierbij om de naam, de voorkeurstaal en of iemand moeite heeft met horen of spreken.

De app heeft een vertaalfunctie zodat gebruikers in hun eigen taal contact kunnen hebben met de meldkamer via een chatvenster en ook in hun eigen taal antwoord krijgen, vertaald uit het Nederlands. De app ondersteunt momenteel 109 talen.

Wanneer er contact gezocht wordt met de meldkamer wordt via de app daarnaast automatisch de locatie van de melder meegestuurd, wanneer de melder hier toestemming voor heeft gegeven. Gebruikers kunnen in nood de app openen en vanuit de app bellen naar 112, of direct naar de politie, ambulance of brandweer. Ook kunnen zij chatten, als bellen niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat iemand moeite heeft met praten of geen Nederlands of Engels spreekt. Deze chatfunctie maakt gebruik van Real Time Text, waardoor de 112-centralist direct kan meelezen met ingetoetste leestekens.

De app is vanaf nu te downloaden, maar wordt volgens de politie nog verder ontwikkeld op basis van de ervaringen van gebruikers. Zo zijn er plannen om het mogelijk te maken om foto- of videomateriaal mee te sturen en om een ik-kan-niet-praten-knop toe te voegen, bijvoorbeeld in geval van een dreiging.

De politie heeft de app in het bijzonder ontwikkeld voor mensen met een auditieve beperking of mensen die geen Nederlands spreken, maar de app is door iedereen te gebruiken en te downloaden. De app werd in 2020 aangekondigd door het ministerie van Justitie. De app is te downloaden voor Android en voor iPhones.

112NL App112NL App112NL App

Door Stephan Vegelien

Redacteur

12-01-2022 • 13:42

86

Reacties (86)

86
85
47
0
0
27
Wijzig sortering
Kun je dit ook gebruiken voor mensen die geen enkele moeite hebben met Nederlands, maar nooit door de spraakherkenning bij 112 komen? Heb het helaas te vaak nodig gehad en zelfs iets simpels als "Oss" word nooit herkend waardoor je toch snel een minuut kwijt bent aan wachten.
Uit het artikel:
"De politie heeft de app in het bijzonder ontwikkeld voor mensen met een auditieve beperking of mensen die geen Nederlands spreken, maar de app is door iedereen te gebruiken en te downloaden."
Misschien iets te veel hollywood films gezien maar: Er kan een dreigende situatie voordoen dat het niet verstandig is om te spreken omdat de kwaadaardige persoon zich op hoorbare afstand bevindt. Nu alleen hopen dat de app niet gaat trillen/geluid geeft per ontvangen bericht.
Dan spreek je dus geen Nederlands :+

Alle gekheid op een stokje, ik begrijp dat het in België zo erg is met de dialecten dat voice response eigenlijk niet te gebruiken is en dat daarom druk 1 voor... nog steeds de norm is.
Nu het hier in NL is ingevoerd, zou het natuurlijk kunnen/moeten uitvloeien over heel Europa. Aan de andere kant ga ik er van uit dat er in andere landen een vergelijkbare ontwikkeling is. Laat die vooral op elkaar aansluiten. Het zou helemaal mooi zijn als het ook op of net over de grens werkt. En natuurlijk ook op vakantie.
Enneh, nee, het hoeft niet te veel functies te hebben. Liever niet combineren met weet ik veel wat voor andere zaken. keep-it-simple.
Enneh, nee, het hoeft niet te veel functies te hebben. Liever niet combineren met weet ik veel wat voor andere zaken. keep-it-simple.
Ik mis de koppeling met NFT's. Afbeeldingen van de verschillende hulpdienstvoertuigen zou je prima kunnen (ver)kopen via een dergelijke applicatie. O-)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 17:22]

hier in België krijg je direct een mens aan de lijn, dus geen idee wie het een goed idee vond om in nederland daar eerst een AI tussen te duwen die mensen in nood afremt om tot bij de hulpdienst te raken :(
Als je in Nederland 112 belt ook dus snap niet helemaal wat het probleem is.
Spraakherkenning bij 112? Ik herken dit totaal niet. Is dat een lokaal iets?
De weinige keren dat ik 112 heb gebeld, werd ik altijd vrijwel direct te woord gestaan door een operator die vroeg welke dienst ik nodig had.
Is niet iets lokaals, hij is in de war met 0900-8844
Bij 112 krijg je toch altijd gelijk iemand aan de lijn die vraagt of je ambulance, politie of brandweer wilt?

Vergis je je niet met het normale politie nummer waar idd wel stemherkenning is?
Was absoluut ook op 112, maar kan zijn dat het inmiddels veranderd is (al paar jaar niet hoeven bellen gelukkig).
Ik denk dat je 0900-8844 bedoeld. Dat nummer van de politie gebruikt spraakherkenning om je met de juiste eenheid te verbinden.

Naar mijn weten heeft 112 dat nooit gebruikt.

[Reactie gewijzigd door RienBijl op 22 juli 2024 17:22]

Als je mobiel, zonder GPS zoals ik, met 112 of 0900-TUIG belt vragen ze altijd je plaats. Gewoon omdat ze die niet kunnen "zien".
Maar krijg je dan ook een mens aan de lijn in het geval van 112? Van 0900-8844 weet ik dat dat niet het geval is.
In alle gevallen: ja, je krijgt een mens te spreken. En ook als ze je locatie wel kunnen "zien" zullen ze je nog steeds vragen om de locatie van het noodgeval. Het noodgeval kan immers op een andere locatie zijn dan waar jij je bevind.
Als ze eenmaal de goede regio en dienst doorknopen krijg je de centralist te spreken. Altijd.
Haha , die is goed 0900-TUIG :)
Zover ik weet ook niet, 112 komt bij de centrale in Driebergen uit en krijg je inderdaad direct iemand te spreken, zo ook ecalls van geautomatiseerde oproepen van modernere voertuigen na een ongeval.

Bij het 0900-nummer moet inderdaad eerst de plaats uitgesproken worden zodat met de juiste centrale kan worden doorverbonden.
als je met een 06/mobiel met of zonder sim belt kom je in driebergen uit anders gewoon op de lokale/regionale post.
echter nu ik dit aan het typen ben zie ik dat het veranderd is:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Alarmnummer#Werking_van_alarmnummers
112 gebruikt geen spraakherkenning. het enige wat je krijgt is de vraag of je de politie brandweer of ambulance nodig hebt.
Automatische doorschakeling naar de juiste regio d.m.v. spraakherkenning op plaatsnaam is alleen bij 0900-8844. Bij 112 krijg je altijd een centralist (mens) aan de lijn die om je locatie vraagt.
Bij 112 krijg je gelijk een centralist aan de telefoon die vraagt of dat je politie, ambulance of brandweer wilt spreken.

Bij 0900-8844 moet je inderdaad je woonplaats inspreken.
Je kan volgens mij ook jouw netnummer voor 112 zetten. Je krijgt dan direct de juiste meldkamer te pakken. In het geval van Oss bel je dan naar 0412 112 of bijvoorbeeld Amsterdam 020 112.
is het niet handiger om hulptroepen naar culenborg te krijgen ipv oss :+
Dan heb je nog nooit 112 gebeld. De spraakherkenning zit niet bij 112 maar bij o.a. het 0900 nummer vab de politie. Als seconden er toe doen bel je altijd 112 en krijg je direct een centralist aan de lijn.
Herkenbaar; Tiel (is nie viel) is ook te kort om meteen herkend te worden. :)
[q] Kun je dit ook gebruiken voor mensen die geen enkele moeite hebben met Nederlands, maar nooit door de spraakherkenning bij 112 komen?[\q]

Spraakherkenning? We hebben het hier over 112. Ik heb altijd een persoon aan de lijn gekregen. De eerste vraag is volgens mij ook politie brandweer of ambulance. Daarna pas welke regio.

Denk dat het ook zeer onwenselijk is als je eerst je plaatsnaam moet inspreken als je in nood en mogelijk in paniek bent.

Als je de gemeente belt 14[netnummer] moet je wel de gemeentenaam inspreken, en word dit door een computer verwekt welke je dan met de juiste gemeente doorverbind.

Als ik het mij goed herinner krijg je bij 0900-8844 geen spoed wel politie ook altijd een persoon aan de lijn.
Ik vermoed ook dat hij 0900-8844 bedoelt. Daar zit inderdaad spraakherkenning op, vreselijk irritant. Een tijdje geleden heb ik geprobeerd de politie te bellen, most mijn plaats 3x uitspreken voordat dat ding het pakte. Hierbij ben ik van mening dat ik ze gewoon netjes heb uitgesproken, ik kan mijn iet voorstellen dat mijn oma hier bijvoorbeeld ooit doorheen komt.

Vervolgens kreeg ik dus iemand van de politie aan de lijn, die totaal niet uit de buurt kwam. Die had dus geen idee welke plek ik bedoel, terwijl een "gewone wijkagent" dit direct door zou hebben. De plaatsaanduiding die ik gaf had namelijk geen straatnaam (zoals je altijd hebt met parken/bossen etc).

Waarom kunnen we niet gewoon ons lokale politiebureau direct bellen? Zoals het vroeger was? Dat maakt de politie een stuk toegankelijker en efficienter.
Lokale bekendheid zou wel gewenst zijn, maar is in onze huidige samenleving door de politiek eruit bezuinigd. Alles moet grootser en efficienter. En dan krijg je dat inderdaad.

Het is niet voor niets dat er _weer_ acties lopen door de politie om werkdruk, CAO etcetera.
Ja klopt helemaal. Het is vooral interessant dat we inmiddels bij kabinet Rutte IV dit probleem hebben, terwijl de VVD al meerdere verkiezingen beloftes maakt voor meer blauw op straat.
Ik dacht dat 0900-8844 spraakherkenning heeft, maar 112 niet.
De app heeft een vertaalfunctie zodat gebruikers in hun eigen taal contact kunnen hebben met de meldkamer via een chatvenster en ook in hun eigen taal antwoord krijgen, vertaald uit het Nederlands. De app ondersteunt momenteel 109 talen.
Dit is niet zo slim als de politie waarschijnlijk denkt.

Er is een systeem genaamd GAOS. Dit is het Garmin noodsysteem waarmee je via een satelliet hulpdiensten kunt inschakelen als je een been breekt in de bergen. Dit systeem is gekoppeld aan IERCC, een soort van internationaal reddingsteam wat vanuit de VS opereert. Om wereldwijd ondersteuning te bieden, worden berichten in de VS vertaald naar het Engels en op die manier weer doorgegeven aan de lokale hulpdiensten.

Dit klinkt geweldig, behalve dan als je bijvoorbeeld in Noorwegen zit (met twee geschreven talen; Bokmal en Nynorsk). De berichten worden dan naar het Engels vertaald en vervolgens belt een Amerikaan uit Texas naar de Noorse reddingsdienst om hulp in te schakelen... Ik heb dus van Noorse Rodenkruis vrijwilligers al meerdere klachten gehoord over dit systeem om het vertalen van berichten, zeker als deze getypt zijn door iemand met stress, uitputting, en/of verwondingen, niet zo lekker werkt.

Hopelijk gaat onze politie niet teveel op deze functionaliteit leunen

[Reactie gewijzigd door Eonfge op 22 juli 2024 17:22]

Het hoeft niet perfect te zijn, alleen beter dan de huidige situatie. En daarnaast zie je dat in de client-kant zowel de Nederlandse als de vertaalde tekst weergegeven wordt, ik heb zo'n vermoeden dat dit aan de kant van de centralist ook zo is. Die zou dan in theorie alsnog een tolk kunnen inschakelen.
Ik denk dat iemand die in het Noors tegen de Nederlandse 112-centralist gaat praten, ook niet heel ver komt. Een gebrekkige vertaling is al snel beter dan helemáál geen vertaling.
Een gebrekkige vertaling is al snel beter dan helemáál geen vertaling.
Dat hangt er vanaf op welke manier het gebrekkig is. Jaren geleden ben ik ooit op Facebook een bericht tegengekomen dat automatisch naar het Engels vertaald werd als (iets in de trant van) "ik ben met een zwaard gestoken". Toen ik navroeg wat er gebeurd was bleek ze zich aan een mesje gesneden te hebben, waar nogal overdreven op gereageerd werd; de correcte vertaling zou geweest zijn: "ik ben niet met een zwaard gestoken" (of, meer idiomatisch, "het is niet alsof ik met een zwaard ben gestoken!!"). Eén woordje weggevallen, compleet andere betekenis.

Overigens ben ik het in het algemeen wel met je eens. Maar ik hou mijn hart vast voor het verschil tussen "gebrekkige vertaling" en "misleidende vertaling".
Als ik de plaatjes bekijk en daar op het derde plaatje zie ik zowel de originele taal als de vertaling. Dan zie je dus beide. In jouw Noorse voorbeeld, maar heel goed denkbaar in bijvoorbeeld Friesland of Limburg, zijn dan met beide teksten de vertaal fouten er wel uit te halen, of in ieder geval herkenbaar.
In de app is te lezen dat het systeem werkt op basis van een realtime vertaling met behulp van google translate en dat de centralist live mee kan lezen tijdens het typen.

Dus een totaal niet te vergelijken opzet
Ik vermoed dat een gebruiker bij installatie een taal kiest waarin hij de app wilt bedienen. Wanneer hij in die taal iets typt vertaald de app dat voor de persoon op de meldkamer naar het Nederlands (mogelijk ook Engels?). Andersom typt de meldkamer medewerker iets in het NL terug wat vervolgens weer naar taal X wordt vertaald voor de ontvanger. Je voorkomt daarmee dat je een vertaling van een vertaling gaat krijgen. Natuurlijk bestaat er altijd een risico dat een zin vertaald niet 100% lekker loopt maar dat is zonder tolk/vertaler gewoon onvermijdelijk. Het is in ieder geval een hele grote stap in de goede richting.
Uit het plaatje:
"Ik blijf ondertussen aan de lijn"
Het is een chat.
Maar iedereen weet direct wat er wordt bedoeld.
'De lijn' bestaat natuurlijk nauwelijks nog, want er zijn niet veel mensen meer met een vaste telefoon. Maar toch is deze term dermate ingeburgerd dat deze nog wel relevant is.
'online' blijven, maar dan direct naar het Nederlands vertaald. :+
Natuurlijk wordt je aan het lijntje gehouden... :+
Erg jammer dat ze een naam kiezen van een app die al bestaat. De app "112 Nederland" (afgekort 112 NL) is een P2000 app waarbij je alarmeringen binnen een straal van je telefoon of van een ingestelde plaats kunt ontvangen. Ook kan je meldingen op basis van Capcode ontvangen. Dit gaat voor verwarring zorgen, aangezien die app ook bovenaan komt te staan bij zoekresultaten.

Ik moet wel zeggen dat dit een goed initiatief is. Zeker de chatfunctie en het doorgeven van de locatie kan in sommige gevallen grote meerwaarde hebben.

Wellicht zou het handig kunnen zijn om een foto te kunnen versturen, of zelfs om een videochat op te kunnen starten om de situatie aan de meldkamer duidelijk te maken.

[Reactie gewijzigd door e.dewaal op 22 juli 2024 17:22]

"Zo zijn er plannen om het mogelijk te maken om foto- of videomateriaal mee te sturen en om een ik-kan-niet-praten-knop toe te voegen, bijvoorbeeld in geval van een dreiging."
Nou hier alvast mijn bevindingen:
06 nummer
Invullen van 06 nummer is voor vele mensen wel bekend incl. landnummer. Maar ik gok zo dat er ook heel veel mensen niet weten waarom je een 0 weg moet laten.. Waarom niet zo:
- Landselectie
- 06 invullen en klaar.

Of 06 ook accepteren en handel dat in de app verder ff af.

Land
Waarom niet een Europese app ontwikkelen? Als je toch ook land vraagt.. Ik gok dat ze landnummer willen weten zodat ook vakantiegangers deze app kunne gebruiken. Maar is die app zelf wel vertaald naar engels, turks of whatever?

Chatten
Je moet dus eerst via de app bellen ,vervolgens op te hangen en dan wachten totdat je een chat krijgt.. Wie heeft dit bedacht? 8)7
Maak een knop: "Start chat", doe ondertussen je verhaal terwijl je wacht op iemand die de chat kan beantwoorden..

Weet niet of het werkt, maar kun je ook smsen met 112, of whatsapp, signal...? Toch veel toegankelijker dan eerst weer een app downloaden...

[Reactie gewijzigd door moonlander op 22 juli 2024 17:22]

Om e-sms te kunnen gebruiken moet u zich vooraf aanmelden. Dat is eenmalig. Nadat u bent aangemeld, kunt u op elk moment via sms in contact komen met de meldkamer.
Zo eenvoudig is dat dus ook weer niet. Wie heeft dit nou weer bedacht 8)7 |:(
Chatten
Je moet dus eerst via de app bellen ,vervolgens op te hangen en dan wachten totdat je een chat krijgt.. Wie heeft dit bedacht? 8)7
Had ik kunnen zijn, want als je je internet verbinding kwijt bent heb je in ieder geval nog een telefoonverbinding. Dus ik zou echt niet ophangen en dan chatten. Lekker aan de lijn blijven :)
Zo een app/chatdienst zou ik ook kunnen gebruiken hier in België.
Nederlands mag dan wel mijn moedertaal zijn echter heb ik een spraakbeperking, Ik heb namelijk moeilijkheden met R en S klanken te uitspreken.

Als je dan extra stress of paniek hebt waarvan er een aanzienlijke kans is als je een hulpdienst nodig hebt maakt het extra lastig om mijzelf duidelijk verstaanbaar te maken. Wat tot frustraties bij mij kan leiden maar misschien ook bij de operator.. Al vermoed ik dat deze wel goed getraind zijn om hiermee om te gaan.
Dit bestaat al. https://www.112.be/nl/app
Beetje jammer dat dit niet Europees kan worden geregeld.
Weten de hulpdiensten bij een normale 112 melding via bellen ook automatisch je locatie? Zoals hier via de app?
Bij bellen via een telefoon van een adres is de locatie meestal bekend. Bij mobiel bellen alleen als je toestel daar ondersteuning voor heeft en het doorgeven aan staat. Maar meestal zullen ze het hoe dan ook controleren of het adres klopt, want het hoeft niet altijd te kloppen wat de meldkamer te zien krijgt.
Toch werden kwajongens met GSMs vroeger ook gepakt, onder andere middels triangulatie.
De centralist ziet overigens altijd (onafhankelijk van netwerk of type toestel) het Cell-ID (CID) van de gebruikte mast van de beller. Met andere middelen is het (later in het proces) mogelijk om tot enkele tientallen meters tot een locatie te komen.
Heb je hier een bron of iets van?
Triangulatie werkt zeker maar lijkt me erg sterk dat kwajongens met een gsm hiermee gepakt zijn.

Veel te veel werk.
Volgens mij wel ja. Ik weet de huidige status niet precies, maar zie bijvoorbeeld dit nieuwsbericht:
nieuws: Meldkamer ziet voortaan locatie 112-beller met Android-smartphone
Mogelijk/hopelijk hebben ze goed gekeken naar de app van de wegenwacht van de anwb. Die doet dergelijke zaken best wel aardig.
[toevoeging]: De plaatjes laten locatie gegevens zien. dat is dus best wel voorzien.

[Reactie gewijzigd door beerse op 22 juli 2024 17:22]

Met de Belgische app alvast wel, die stuurt je locatie via de app al door naar het hulpcentrum 112 als je in de app op de knop duwt waarmee je een telefoongesprek met 112 begint. Niet als je gewoon met de telefoonapp 112 belt.
Ik dacht het wel. Iets met AML sinds 2019 als ik op https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Advanced_Mobile_Location kijk.
Dit lijkt me in (veel) meer situaties een uitkomst.
Maar dat kan dit niet gebruiken ipv de noodmelding op je telefoon? Dus als je op noodmelding klikt dat ie dit start.
Lijkt mij handig voor iedereen die in een situatie is waarbij ze met 112 chatten ipv bellen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.