Nederlandse politie komt eind dit jaar met eigen 112-app

De Nederlandse politie werkt nog steeds aan een 112-app. Die moet in het najaar van dit jaar klaar zijn, schrijft de minister van Justitie. Met de app kunnen gebruikers ook via chat contact opnemen met de meldkamer.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bevestigt in een brief aan de Tweede Kamer dat de app nog steeds in de maak is, en dat het streven is dat die in het najaar van 2020 klaar moet zijn voor gebruik. Met de 112-app wordt het mogelijk via Real Time Text met de meldkamer te chatten. Dat is een standaard binnen de Total Conversation-software. Die software wordt gebruikt in de Tolkcontact-app, een aparte applicatie die wordt ontwikkeld voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking. "Bij RTT verschijnen tekens direct bij de ontvanger en dus kan de 1-1-2 centralist direct meelezen met de ingetoetste leestekens", schrijft de minister.

Real Time Text heeft volgens Grapperhaus bij noodhulp 'de voorkeur boven regulier chatten via een dienst als WhatsApp'. Daarom komt er in de officiële 112-app geen mogelijkheid om via WhatsApp te chatten met de meldkamer.

De app is gratis te gebruiken en heeft een vertaalfunctie voor niet-Nederlands sprekende burgers. Omdat Real Time Text wordt toegevoegd krijgt de 112-app geen zogeheten silent solution zoals dat bij het Britse alarmnummer wel kan. Met zo'n functie kan een beller aangeven niet in staat te zijn hardop te praten.

Grapperhaus reageert op vragen van CDA-Kamerlid Chris van Dam over de ontwikkeling van de Tolkcontact-app. Het is niet duidelijk of Grapperhaus over dezelfde app praat als die de politie voor 400.000 euro liet ontwikkelen, maar die overbodig bleek. Dat lijkt aannemelijk. De app moest gebruik maken van locatiegegevens om de locatie van de beller door te geven, maar dat bleek vlak na de ontwikkeling achterhaald door de komst van advanced mobile location of aml. De politie zei toen wel te kijken naar de toevoeging van chat en audiovisueel materiaal.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

16-04-2020 • 14:50

82

Reacties (82)

82
71
55
3
0
7
Wijzig sortering
"De app moest gebruik maken van locatiegegevens om de locatie van de beller door te geven, maar dat bleek vlak na de ontwikkeling achterhaald door de komst van advanced mobile location of aml."

Wat info over AML

Hoe werkt AML?
AML gebruikt wifi, gps en andere sensoren in uw mobiele telefoon om uw locatie te berekenen als u
112 belt. Dit is de standaardtechniek die uw telefoon gebruikt om uw locatie te bepalen (en die
bijvoorbeeld te zien is op een kaart op uw telefoon). Die gegevens stuurt AML tijdens het 112-
gesprek vanzelf in een sms-bericht naar de centralist met wie u spreekt. Hier merkt u niets van
tijdens het 112-gesprek. Afhankelijk van de duur van het gesprek kunnen dit meer sms-berichten zijn.
AML werkt alleen zo lang u belt met 112. Daarna schakelt het zichzelf uit.
U hoeft voor AML niets extra te doen. AML vult de informatie die u geeft tijdens de 112-melding
vanzelf aan met de precieze locatiegegevens. AML heeft 5 tot 20 seconden nodig om uw locatie te
bepalen. Daarom vraagt de centralist u ook zelf te vertellen waar u bent.

[Reactie gewijzigd door TVL op 22 juli 2024 14:03]

Werkt prima! Enkele dagen terug de brandweer gebeld omdat we in de heide rook zagen. We konden alleen deels de richting aangeven want het was een redelijk groot bos. De centralist gaf aan te zien waar we stonden en vroeg of de rook in de richting was waar we nu keken. Dat klopte en de brandweer was daarna redelijk snel ter plaatse. We zagen vlak voor het bellen al een politie auto rijden die compleet de verkeerde kant op reed in het bos.
Dus ik denk dat AML hier wel voor extra informatie zorgde om de brand te kunnen vinden.
Alleen hoe weten ze dan welke kant je op kijkt? De telefoon weet toch niet aan welk oor je de telefoon houd?
Grappig, vroeger had je icq. Daar kon je ook meteen zien wat iemand typte. Gesprekken waren toen toch persoonlijker omdat je aarzellingen en twijfels mee kreeg ipv gecurateerde zinnen.
Ja, ook grappig, maar belangrijker nog, is dat mensen zonder te hoeven praten melding kunnen doen van bijvoorbeeld huiselijk geweld. (waar ook op gehint wordt in het artikel met 'silent solution')
Of een inbreker die een kamer verder bezig is... of talloze andere situaties waarbij je je aanwezigheid niet wil verraden.
En toeteren als iemand even in een ander scherm zat.
Klinkt misschien stom, maar dit soort dingen behoren geen aparte app te zijn, maar gewoon onderdeel van een mobiel OS, zodat niet elk land/instelling zijn eigen variant weer moet bedenken..
Mee eens dat een app mij helemaal niet handig lijkt! Hoevaak per jaar bel ik nou 112? Afgelopen jaar 1 keer moeten doen helaas daarvoor 3 jaar niet. Dan zou ik in een noodsituatie eerst naar de AppStore moeten om hem te downloaden. Maar misschien begrijp ik het niet goed en ben ik niet de doelgroep..
Misschien een idee om hem alvast te installeren, voor het geval dat je het die ene keer nodig hebt.

In principe blijft 112 gewoon beschikbaar per telefoon, dus je hoeft niet perse de app te downloaden natuurlijk. Het is een extra mogelijkheid met voor sommige mensen veel voordelen, daar je per chat met de nooddiensten kunt praten.
Anoniem: 511810 @TweakTom9218 april 2020 12:12
Natuurlijk werkt dit niet...
Niet iedereen heeft een smartphone, er zijn zat ouderen met een feature phone. Daarnaast geloof iker niets van dat de app bouwer/politie rekening gehouden heeft met het feit dat 112 altijd bereikbaar moet zijn, ook als het netwerk van je aanbieder eruit ligt. Dat gaat met een app niet werken.
Vraag mij ook af hoe ze dit gaan doen qua updates, voordat je eindelijk die app na x aantal maanden/jaren nodig hebt en je geforceerd word hem te updaten 😬

Zou me niks verbazen van een app gemaakt door de NL overheid..

[Reactie gewijzigd door Idk22 op 22 juli 2024 14:03]

Eenmaal geinstalleerd via de playstore wordt die toch automatisch geupdate? Dat is in iedergeval bij al mijn apps op mn android telefoon.
Als je dat aan hebt staan wel ja. Ik heb het uit staan omdat teveel "developers" het schijnbaar leuk vinden om ineens de betere features uit een app te slopen. Ik update wel gewoon lekker handmatig eens in de zoveel tijd.

[Reactie gewijzigd door McBacon op 22 juli 2024 14:03]

tja, dat is dan wel weer een gemis in android, dat je niet per app dit kunt instellen (alhoewel ik niet weet of dat eigenlijk toch wel mogelijk zou zijn).
Precies, maar dat komt vanzelf wel. In android is het nu al mogelijk om een alarm naar iemand te sturen als je 3x de power knop snel indrukt.

Combineer dit met AML en je kunt vrij makkelijk een SOS sturen indien nodig. Moderne autos hebben dit al. Detecteren ze een crash, vraagt de auto of het goed met je gaat. Geen antwoord = 112 bellen.

Dit zou ook zo kunnen werken met telefoons. Als je bijvoorbeeld overvallen wordt. 3x power knop snel indrukken. Dan gaat je telefoon ongemerkt bellen met 112. Kan echt levens redden.
In principe zit dat half om half dus al in Apple ingebouwd, weet alleen niet of ze mijn gps ook meekrijgen. Maar voorvalletje met mijn gevallen watch kreeg ik toch echt een politie medewerker van de landelijke centrale die vroeg of ik OK was. Maar zo’n chat mogen ze best inbouwen van mij zowel Apple als Google. Nul bezwaar tegen.
Maar krijgen ze op deze manier niet veel meer nepmeldingen? Ik zie mogelijkheden om makkelijker het alarmnummer lastig te vallen d.m.v. bluestacks+vpn+gps spoofing ofzoiets.
Nog makkelijker zelfs, deze app gaat met een API werken voor de meldingen. Een idee zou zijn om je telefoonnummer te registreren voordat je een melding kan maken of chatten.
Meldkamer kan ook zien of iemand zonder simkaart aan het bellen is, neem aan dat dit dan ook voor de chat app kan. Ooit een keer 112 moeten bellen terwijl hoofdtelefoon leeg was. Maar even snel een oude gepakt die het nog deed. Kreeg ik meteen de vraag waarom ik zonder simkaart belde.

Misschien is het zelfs mogelijk om IMEI nummers te blokkeren van de chat? Mochten er echt spam robots gebruikt worden?

[Reactie gewijzigd door Bensimpel op 22 juli 2024 14:03]

Ooit een keer 112 moeten bellen terwijl hoofdtelefoon leeg was. Maar even snel een oude gepakt die het nog deed. Kreeg ik meteen de vraag waarom ik zonder simkaart belde.
Als iedere seconde telt zoals ze zelf zeggen, lijkt me dat een overbodige vraag, tenzij die later in het gesprek gesteld werd.
Anoniem: 1350842 @bbob16 april 2020 17:59
Lijkt me geen overbodige vraag hoor. Inderdaad, iedere seconde telt. Dat zeggen ze niet zelf, dat is gewoon logisch nadenken.

Maar ook op zo'n centrale zit niet een soort onbeperkt vat met mensen, dus als iemand het grappig vindt om met een telefoon zonder simkaart te bellen waarmee ze denken ongezien weg te komen met anderen in gevaar brengen, dan is het beter om even 10 seconden te nemen en het te checken dan 30 seconden of meer weg te gooien aan zo'n triest figuur.
als je mijn opmerking leest staat er duidelijk dat dit nooit de eerste vraag mag zijn, later in een gesprek mogen ze dat best stellen. Ook de centrale moet er van uit gaat dat als iemand betl dat een reden heeft.
Moet je eerst gaan uitleggen waarom je zonder sim belt kunnen waardevolle minuten voorbij gaan.

Maar goed misschien neemt men wel aan dat mensen die zonder sim bellen fun bellers zijn. Nog steeds als er iemand tussen zit die dat niet is mag die niet vertraagd worden.
Was meer omdat er overlast was, iemand met mentale klachten zegmaar, de mensen in de meldkamer zijn erop getrained om grappenmakers eruit te filteren dus ik snapte de vraag wel. Ik had ook een totaal logische verklaring dus verder geen problemen.

De vraag kwam natuurlijk niet meteen, eerder pas na 1 minuut toen de ernst van de situatie niet super dringend was. Dat is natuurlijk het belangrijkste. Een prio stellen aan alle meldingen. En dat deed de persoon van de meldkamer dan ook perfect.
Je geeft al het juist antwoord de vraag kwam niet meteen en daar gaat het idd om. Als er later uit het gesprek blijkt dat er tijd is kan die vraag gesteld worden. Lijkt me dus dat ze netjes gehandeld hebben zoals het zou moeten.

Bitemark geeft hieronder ook het antwoord. kwam niet als eerste vraag dan handelt men dus goed.

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 juli 2024 14:03]

Lijkt me ook wel afhankelijk van de situatie en drukte.
Ik heb ooit de politie gebeld omdat er een raar figuur voor de deur stond na middernacht, maar ik was verder niet in gevaar en de politie was onderweg. Die tijd werd door de persoon aan de andere kant benut door mij om extra (maar niet geheel relevante) informatie te vragen die wel opgeslagen werd. Ik neem aan dat ze dat niet hadden gedaan als ik had gebeld over een inbreker die een directe bedreiging vormde, en als er geen noodzaak is om aan de lijn te blijven dan hangen ze ook gewoon op nadat alles geregeld is, waar hoogstwaarschijnlijk meer druk achter zit wanneer je overdag belt dan midden in de nacht.
Mits Google en Apple toegang geven tot die API: ja; anders nee. Een app kan niet zomaar detecteren of er een SIM kaart is geplaatst of wat het mobiele/IMEI nummer is. Op Android was hier lang wat meer in mogelijk maar in recentere versies (gelukkig) niet meer.

Op de één of andere manier lukt het WhatsApp wél om te zien of er iets aan je SIM kaart is veranderd (haal m er maar eens uit en open dan WhatsApp) dus er zijn mogelijkheden voor, maar nogmaals: voor zover ik weet alleen in samenwerking met Google en Apple.
Ik dacht juist dat Whatsapp niet naar de SIM kijkt. Ik wissel in buitenland vaak m’n hoofd-SIM voor een lokale SIM en Whatsapp lijkt daar niets van te merken. (iOS). Whatsapp werkt gewoon door op het oude nummer en geeft geen melding o.i.d. aan mij of mijn contacten.
Als ik het me goed herinner, stuurt WhatsApp alleen de eerste keer een SMS naar het telefoonnummer wat je opgeeft, ter controle dat dat inderdaad overeenkomt.

Misschien dat WA daarna – het weet inmiddels wie je contacten zijn… – nog wel een soort van inschat dat je ongeveer dezelfde contacten hebt als daarvoor, dat is natuurlijk ook nog een aardige indicatie, maar dat soort checks zullen ze liever niet aan de grote klok hangen.
Hij bedoeld dat whatsapp blijft werken op x nummer terwijl simkaart y in het toestel zit.

Je kan ook whatdapp activeren zonder simkaart en de sms ontvangen pp een ander toestel
Anoniem: 951889 @Dennisdn16 april 2020 18:02
Je kan whatsapp prima op een simloos apparaat installeren en dan activeren via een sms-code die op een ander apparaat binnen komt. Zo word bij veel ouderen whatsapp op een wifi-only tablet gezet dmv sms van een dumbphone (ouderentelefoon met grote toetsen)
Mag hopen dat het aantal spam telefoontjes richting 112 anno 2020 toch tot een minimum beperkt is. Ooit 1 x per ongeluk 112 gebeld. Mijn horloge werd van tafel geveegd per ongeluk en ik was buiten, mijn horloge heeft dus 112 gebeld omdat ik niet kon drukken op het annuleren en omdat ik niets zei belde ze terug op mijn mobiel om te vragen of alles goed was. Mijn excuses aangeboden natuurlijk maar later hoorde ik dus pas dat ze mijn horloge “hallo” hallo” hebben horen roepen en mijn vriendin belde daarna in paniek want ik had 112 gebeld - kortom: ICE protocol van Apple werkt prima... mits je toezicht houdt op je spullen.
Je kan nu al een nepmelding doen door simpelweg je simkaart te verwijderen. Of een oud toestel te gebruiken. Lijkt mij voor de meeste mensen makkelijker dan bluestacks+vpn+gps spoofing toe te passen.
Anoniem: 111246 @Geerbeer9416 april 2020 15:47
Misbruik van 112 meldingen doen is strafbaar:
https://www.rijksoverheid...oord/112-onterecht-bellen
Dus dat zal ook voor deze app wel gaan gelden. En terecht. Dat het makkelijker word, moet niet betekenen dat je er dan ook maar misbruik van moet gaan maken. Men moet zich maar kunnen beheersen.
Lijkt me niet dat iemand hier over twijfelt, maar met een emulator en VPN kunnen ze je niet zomaar achterhalen, zeker wanneer je een VPN uit het buitenland gebruikt. Je kunt bij veel emulators zelf een locatie instellen, en emulators als NoxPlayer en Bluestacks laten je kiezen welke telefoon je wil nabootsen dus dat is verder ook niet echt tegen te houden.

Natuurlijk is het illegaal, maar dat stopt de mensen die nu misbruik maken van 112 ook niet
Was het niet zo dat je 112 niet kan bellen uit het buitenland? En een emulator kunnen ze in de code detecteren, en dan de applicatie weigeren te laten werken.
Dat zegt hij ook helemaal niet dat die er misbruik van gaat maken, hij maakt alleen duidelijk dat het risico dat mensen dat gaan doen groot is. Heeft niets met beheersen te maken, zijn veelal kinderen die dat doen als kattenkwaad, deed ik ook toen ik klein was.
Anoniem: 1350842 @Vlizzjeffrey16 april 2020 18:03
Sowieso lijkt het me niet normaal/een gebrek aan opvoeding als kinderen dit doen. Ik hoop dat alle ouders hard ingrijpen hierin.
Daar is 0800-0432 voor. En via de site kun je ook met ze chatten.
Anoniem: 1350842 @Vlizzjeffrey16 april 2020 18:07
Nou dan was ik waarschijnlijk een raar kind, die wel snapte dat je 112 niet moet bellen. Zal wel meer de praktische beroepsbevolking zijn dan, maarja die moeten het ook ergens leren.
Dit vind ik persoonlijk een zeer goed idee als alternatief op Voice. Niet overal is bereik om 112 te bellen en 112 werkt niet over VoWiFi. Ik heb al een drietal keren noodgedwongen met 0900-TUIG moeten bellen (komt uiteindelijk in dezelfde meldkamer binnen), omdat 112 simpelweg niet bereikbaar was. 0900-TUIG werkt wel over VoWiFi en in de praktijk gebeuren de meeste meldingen op de niet meest vanzelfsprekende plekken (niet op open vlaktes met vol bereik iig.). Sommmige telefoons hebben inderdaad een beter bereik dan anderen, maar er zijn nog zat plekken waar geen enkel toestel bereik heeft.

Zeker nu er een generatie aankomt die denkt dat de PC game Just Cause echt is, en het dus nodig vindt om UTRAN en LTE antennes op te blazen, is het prettig als er ook een app is die je over Wireless Fidelity kunt gebruiken.

En wat ook prettig zou zijn is dat als je, net als met Broadsoft een 911-emergency address kunt invoeren die alleen in de app is opgeslagen dat pas wordt gedeeld als je zelf de knop indrukt. Of dat als je een knop indrukt dat je locatie dan live wordt gedeeld voor een aantal uurtjes.

Dit is ook ideaal in vliegtuigen, boorplatformen en schepen waar alleen Wireless Fidelity is, maar geen LTE.

[Reactie gewijzigd door Trommelrem op 22 juli 2024 14:03]

1. Je kunt ook gewoon 8844 schrijven.
2. Op boorplatformen, schepen, maar ook zowat elk groter bedrijf hebben/heeft een eigen intern noodnummer en een centrale 'meldkamer'/'receptie'. Daar wordt het over het algemeen niet gewaardeerd om direkt 112 te bellen.
Ik werk bij een groot verzamelgebouw. Bij ons hebben we er al jaren geleden voor gekozen dat 112 door iedereen gebeld kan worden. Zeker als je voor iets medisch belt dan zal 112 enorm veel vragen stellen. Dat centraal beantwoorden gaat gewoon niet. Voor brand hoef je alleen een rode knop in te drukken (automatisch seintje naar brandweer, beveiliging, etc).

Enige dat belangrijk is dat BHV/EHBO wel ook geïnformeerd wordt. Ambulance enzo komt anders nooit ter laatste.

Indien het een kantoorpand is is het echt aan te raden om 112 op locatie te bellen. Praktisch gezien is bij personeel er vaak twijfel (soms "eng") of het 112 waardig is, hierdoor belt BHV/EHBO meestal.

Misschien tijd om de procedures eens kritisch door te lopen.
En zo zie maar weer, het zijn allemaal maatwerk oplossingen. :)

Wat betreft dat kritisch doorlopen...
Wij hebben bij ons een eigen bedrijfsbrandweer + arts op locatie. Denk dat die daar wel af en toe naar kijken.
Vaak weet de interne meldkamer van zo’n organisatie vaak beter waar het probleem zich bevind dan als je met de mobiele telefoon belt. Ik maak met regelmaat scripting die ervoor zorgt dat indien de meldkamer intern bemand is dat men of ze nu 0-112 / 112 of het interne bhv nummer bellen altijd eerst via de interne meldkamer gaat- let wel dit zijn bedrijven die wel dus een eigen beveiliging vaak hebben of een centralist die weet wat die moet doen. Zelf gelijk 112 bellen is zeker not done omdat die begeleider dan geen protocollen kan activeren die nodig zijn. Denk stilleggen van productie processen, interne ontruimingen etc.

Ik zie nut van die app wel, is makkelijker om gps op die manier mee te sturen en kan levens reddend zijn omdat je mobiele gps los van (goed!) internet functioneert en je zo toch makkelijker een locatie mee kan sturen bijv.
Industrie waar je het over lijkt te hebben is wat anders dan een kantoorpand.

Voor een kantoorpand is jouw advies echt niet optimaal. Enige wat meldkamer hoeft te weten is het adres. Tegelijk BHV alarmeren. Je hebt als BHV'er gewoonlijk genoeg tijd om je op te stellen.

Ik snap ook niet hoe je alle medische vragen van 112 gaat beantwoorden op afstand. Dan heb je een onnodige schakel ertussen welke alleen maar problemen kan veroorzaken ("ruis").
Een regulier kantoorpand zal vermoedelijk ook dit probleem niet hebben. Tegenwoordig is een goed getrainde bhv-er ook ehbo-er, tenminste zo merk ik steeds vaker.

Mits aanwezig is zo’n persoon dus altijd sneller op locatie dan de snelste ambulance dienst.

Hoe dat men instructies van 112 ontvang zal dan ook niet van belang zijn, als men die maar krijgt maar dat zal altijd over een telefoon gaan niet zo zeer via tekst omdat dat te langzaam gaat.

Al kan je via zo’n app wel weer foto’s maken en toesturen wat bijv een complexe breuk stabiel maken zou helpen, echter is er in Nederland geen praktisch scenario te bedenken dat een ambulance dienst niet binnen 15 minuten op locatie kan zijn vaak. Al zijn er wel langere rit tijden door oa bezuinigingen en te weinig personeel.

Ik zie de voordelen wel van zo’n app maar vraag me hardop af waarom dit niet gewoon in het OS zit. Lijkt me voor Apple en Google niet zo’n lastig is te bouwen.
Nooit echt over nagedacht maar het verbaast me dat je niet eens een SMS naar 112 kan sturen. Als je niet in staat ben te praten of geen geluid kan maken is een "help" naar 112 sturen zo'n gek idee nog niet.
Anoniem: 1350842 @Robonus16 april 2020 18:06
Alleen daar zijn wel een aantal problemen mee natuurlijk.
1. Een SMS stuurt niet zo gek veel info mee, dus dan krijg je meldingen met 'help' en vrij weinig informatie
2. Een SMS is makkelijk te sturen, en dus misbruik van te maken

Een app zou daarin dus wel wat toevoegen. Ik weet niet of er ook standaarden zijn voor SMS om locatie mee te sturen, dan zou het al wel nuttiger zijn, maar het lijkt me nog steeds vrij beperkt voor het doel.
Waarom een app? Wat is mis met gewone text-messaging?
Dat staat in het artikel.
"Bij RTT verschijnen tekens direct bij de ontvanger en dus kan de 1-1-2 centralist direct meelezen met de ingetoetste leestekens",
Dat lijkt mij een geweldige app. Je wilt niet altijd bellen met de meldkamer, vooral niet in verdachte situaties.
Wordt de API hiervoor open? Of vallen mensen die om voor hen moverende redenen geen Android of iOS hebben (weer) buiten de boot? Open protocollen voor overheidszaken vind ik nog belangrijker dan open source. Nu al is het voor mensen zonder deze OSsen niet mogelijk om DigiD met extra validatie (via NFC) te gebruiken. Slechte trend.
Die software wordt gebruikt in de Tolkcontact-app, een aparte applicatie die wordt ontwikkeld voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakbeperking.

Dit is overigens niet eens gratis voor mensen met een beperking.
Ze betalen er zelfs iedere maand voor om het te kunnen gebruiken. (kans dat ze het gebruiken is zoals bij niet beperkte mensen zeer klein)
Maar ondertussen betalen ze wel per maand.
Dit is overigens niet eens gratis voor mensen met een beperking.
Ze betalen er zelfs iedere maand voor om het te kunnen gebruiken. (kans dat ze het gebruiken is zoals bij niet beperkte mensen zeer klein)
Maar ondertussen betalen ze wel per maand.
Dit is niet helemaal juist. Ja, de Tolkcontact-app kost geld, maar dat krijg je terug van de zorgverzekering.
Als je doof of slechthorend bent, dan vergoedt je zorgverzekering de abonnementskosten voor de app.
Bron: https://www.tolkcontact.nl/tolk-app

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 572389 op 22 juli 2024 14:03]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.